prosty przepis
-
Bigos, który zmiecie konkurencję z planszy. Wystarczą trzy łyżki na duży garnek, a goście zjedzą wszystko i wyliżą talerze
Polacy uwielbiają bigos i gotują go nie tylko od święta. Pojawia się na stołach niezależnie od okazji, dlatego też warto, by ten bożonarodzeniowy wyróżniał się i smakował wyjątkowo. Jak to osiągnąć? Oczywiście dodatkami. Wystarczy odrobina...
-
Gorzkie grzyby po namoczeniu w wodzie? Te dwa składniki zapobiegną kulinarnej wpadce
Trudno wyobrazić sobie wigilijne potrawy bez grzybów. Na wielu polskich stołach, tego wyjątkowego dnia, pojawi się przede wszystkim zupa grzybowa, choć te leśne skarby są także istotnym składnikiem pierogów z kapustą, czy bigosu. Jak sprawić, by p...
-
Nikt nie tknie jarzynowej, kiedy ta sałatka wjedzie na wigilijny stół. Szykuj się na walkę o ostatnią porcję
Sałatka jarzynowa ma zarówno swoich wieloletnich i oddanych fanów, jak i zawziętych przeciwników, którym wnętrzności przewracają się na sam jej widok. Jeśli chcesz zaskoczyć świątecznych gości, na wigilijnym stole musi znaleźć się... sałatka z...
-
Wystarczą dwa na śniadanie, a głodna robię się dopiero po południu. Znajoma dietetyczka poleciła mi ten przepis
Choć zwykle prym wiodą śniadania na słodko, to gofry w tej wersji skradną serca nawet największych łasuchów. Wystarczą cztery składniki, a wyczarujesz wysokobiałkowy posiłek, który nasyci twój brzuch na długie godziny. Dobierz ulubione dodatki i...
-
Najpierw ją smażę, następnie zalewam tym produktem. Babcia co roku podkrada mi słoiki ze spiżarni
Choć nie jest to obowiązkowe danie na każdym stole, to wielu Polaków uwielbia ten wigilijny przysmak. Ryba w tej wersji może spokojnie konkurować z tą w panierce. Co więcej, możesz przygotować ją wiele dni wcześniej, dzięki czemu odejdzie ci część...
-
Odkąd zrobiłam schab w tej wersji, nikt w domu nie chce jeść kotletów. Będzie wyśmienicie, a ubrudzisz tylko patelnię
Kotlety schabowe to już niedzielny klasyk. Podawane z ziemniakami i domowej roboty surówką potrafią być niezwykle smaczne, ale trudno taki obiad nazwać wyjątkowym. Jeśli zależy ci na urozmaiceniu swojego menu, postaw na schab w sosie pieczarkowym....
-
Babcia złapie się za głowę, gdy powiesz jej, co dodałaś do piernika. Dzięki temu składnikowi, ciasto nigdy nie wychodzi suche
Nie ma ciasta, które bardziej kojarzyłoby się ze świętami Bożego Narodzenia, niż domowej roboty piernik. Oprószony cukrem pudrem i przełożony powidłami śliwkowymi, smakuje jak marzenie. Problem pojawia się wtedy, gdy po wyjęciu z piekarnika okazuj...
-
Koniec zawijania i czekania godzinami. Zamiast tradycyjnego, upiecz makowca japońskiego. Robi niemałe wrażenie
Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a co za tym idzie, należy powoli przygotowywać listę świątecznych deserów, które zamierzamy podać swoim gościom. Obowiązkowym wypiekiem w wielu domach jest makowiec. Warto jednak zaszaleć i...
-
Uszka z grzybami z przepisu mojej cioci. Do farszu koniecznie dodaj plaster tego składnika, a będzie soczysty
Czym byłaby wigilia bez barszczu czerwonego z uszkami? Wielu Polaków nie wyobraża sobie świętowania bez tej potrawy. Jak więc zrobić mistrzowskie uszka w postnej wersji? Grzybowy farsz podkręć tym składnikiem, a do ciasta dodaj szczyptę jednej...
-
Robisz w tym roku bigos? Lepiej mieć się na baczności. Jak babcia zobaczy, że popełniasz te błędy, rozpęta się kłótnia
Wigilia już za pasem, a więc nadeszła pora, by myśleć o bożonarodzeniowych potrawach. Na wielu stołach pojawią się nie tylko pierogi, czy barszcz z uszkami, ale także staropolski bigos. Jak go przyrządzić, by smakował perfekcyjnie? Przede wszystki...
-
Zapomnij o ruskich. Pierogi książęce z ziemniakami są o niebo lepsze
-
Kroję w paski i mieszam z majonezem. To najlepsza sałatka na weekend
-
Chrupiące bułeczki z niespodzianką. Do barszczu lepsze niż krokiety
-
Kurczak po toskańsku, czyli obiad w 20 minut. Zakochasz się
-
Mega akcja w Biedronce. Kup dwa a trzeci masz za darmo. A co w Dino?
- Zamiast zamawiać pizzę, zrób ją w domu. Gotowa w mniej niż 30 minut
- Co można zrobić do jedzenia na randkę? Proste i szybkie przepisy
- Dubajska czekolada na celowniku złodziei? Ma specjalne zabezpieczenie
- Jeśli nie marynujesz kurczaka tak, to natychmiast zacznij. Mięso będzie kruchuteńkie
- To owocowy quiz wiedzy. Zgarniesz 11/11, czy skończysz z kwaśną miną?
-
Kotlety mielone znów wyszły za suche? Łyżka tego sosu załatwi sprawę raz na zawsze. Z tego triku korzystam od lat
Kotlety mielone, najlepiej podane z ziemniakami i domową surówką, to obiadowa klasyka, która możliwe, że nigdy się nie znudzi. Dobrze przyrządzone kotlety są chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Jak osiągnąć taki efekt? O tym triku nie mówi s...
-
Karmelowy sernik na każdą okazję. Wierzch udekoruj tym składnikiem, a goście padną ci do stóp z wdzięczności
Wielu twierdzi, że prawdziwe ciasto powinno być obłędnie słodkie. Za nic mają więc tarty z owocami lub wypieki z cytrusową nutą. Jeśli tobie również marzy się deser słodki jak ulepek, karmelowy sernik będzie strzałem w dziesiątkę. To ciasto...
-
Śniadanie rodem z czasów PRL-u. Zużyjesz czerstwe pieczywo i zaskoczysz domowników nowym smakiem
Pewne dania są jak kapsuła czasu. Gdy tylko weźmiemy kęs, natychmiast wracamy do czasów dzieciństwa lub młodości. Dla wielu osób, które wychowywały się w czasach PRL-u, takim przysmakiem jest... chleb w jajku. Przygotuj to banalnie proste śniadani...
-
Ta zupa była narzędziem w walce z niedożywieniem. Nasycisz nią nawet niejadków w swoim domu
Zupa rumfordzka ma historię bogatszą niż niejeden zabytek. Swojego czasu używana była do walki z niedożywieniem. Wszystko dlatego, że jej przygotowanie było tanie, a składniki sycące. Co więcej, zupa ta jest wyjątkowo smaczna i sprawdzi się także ...
-
Do marchewki z groszkiem dodałam składnik, o którym pewnie nie pomyślałaś. Ten smak śni się moim domownikom po nocach
Marchewka z groszkiem to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Doskonale komponuje się z mięsem i ziemniakami, choć również solo smakuje wyśmienicie. Nie da się jednak ukryć, że klasyczna wersja marchewki z groszkiem potrafi być nudna i...
-
Wstajesz rano, a za oknem śnieg? To korzenne i sycące śniadanie rozgrzeje cię, nim wyjdziesz z domu
Zimowa aura nie każdemu się podoba, jednak trudno jej uniknąć w tym klimacie. Perspektywa porannego odśnieżania samochodu, drogi do pracy po śliskim chodniku i przenikającego aż do kości mrozu nie zachęcają do wstawania z łóżka. Warto więc rozpocz...
-
Zawsze je robię, kiedy mam niezapowiedzianych gości. Nikt mi nie wierzy, gdy mówię co jest w składzie
Przepis na kruche ciastka jest stary jak świat i wielu twierdzi, że nie warto w nim cokolwiek zmieniać. Skoro jest już idealnie, to lepiej być nie może. Okazuje się jednak, że to błędna teoria. Do kruchych ciastek warto dodać słodki składnik, któr...
-
Mama robiła je, gdy w lodówce hulał wiatr. Wystarczą trzy składniki i boczek, a wyczarujesz cudo
Przecieraki to jedno z tych dań, którym kiedyś zajadała się biedota, a dziś na jego punkcie szaleją wszyscy. Proste w wykonaniu, tanie i obłędnie smaczne kluski ziemniaczane będą świetną propozycją na obiad. Nie musisz się nawet martwić robieniem...
-
Suchy biszkopt odejdzie w zapomnienie, gdy wcielisz w życie te zasady. Od teraz twoje ciasta będą puszyste i ultra wilgotne
Jaki powinien być idealny biszkopt? Takie ciasto powinno być przede wszystkim puszyste. Co więcej, musi być także wilgotne. W końcu kto chciałby jeść suchy tort lub inny deser stający w gardle? Kluczem do sukcesu jest jego odpowiednie nasączenie....
-
Do surówki dodałam składnik, który zwykle dodaje się do ciast. Moja mama była w szoku, jakie to smaczne
Dietetycy twierdzą, że do każdego posiłku powinniśmy spożywać porcję warzyw i owoców. Jak jednak przemycić takie ilości zieleniny do codziennej diety? Jednym z dobrych pomysłów jest przygotowanie zdrowej i smakowitej surówki. Ta z marchewką to hit...
-
Ciasta bez pieczenia to nie twoja bajka? Po kęsie tego deseru zmienisz zdanie. Połączenie kajmaku i orzechów zwala z nóg
Boże Narodzenie już za pasem, a ty nadal zastanawiasz się co upichcić dla wigilijnych gości? A może na samą myśl o pieczeniu ciasta jest ci słabo? Na ratunek przychodzi przepis na znakomity deser, do którego nie potrzebujesz posiadać piekarnika. W...
-
Po co kupować ptasie mleczko w sklepie, kiedy jeszcze lepsze zrobisz w domu. Zaskocz gości i dodaj cytrusowy akcent
Ptasie mleczko to już kultowy produkt, który towarzyszy Polakom od pokoleń. Delikatna, waniliowa pianka zamknięta w czekoladowej polewie robi furorę tak naprawdę na całym świecie. Nie trzeba jednak przepłacać za oryginalny produkt. Ciasto typu...
-
Wbrew powszechnej opinii ziemniaki to samo zdrowie. Jedz je na różne sposoby, także jako puree. Z tym dodatkiem wyjdzie zawsze
Czym byłby obiad bez ziemniaków? Dodajemy je do zup, do sałatek i stanowią nieodłączny element obiadowych dań. Można jeść je na dziesiątki sposobów, a do tego są naprawdę zdrowe. Co zrobić, by były jeszcze pyszniejsze? Podczas przygotowywania pure...
-
Zastąp cebulę w śledziach tym składnikiem. Zapomnisz o nieprzyjemnej woni z ust, a smak ryb będzie równie znakomity
Śledzie w śmietanie to rarytas, który kochają przede wszystkim dorośli. Słone ryby i dodatek ostrej w smaku cebuli nie smakuje jednak każdemu. Czym zastąpić śmierdzące warzywo, by śledzie nadal były pyszne? Jak się okazuje, jest na to prosty sposób.
-
Elastyczne i mięciutkie naleśniki na krokiety. Nie uwierzysz jakie warzywo jest głównym składnikiem ciasta
Jeszcze nie tak dawno były wakacje, a teraz Polacy przygotowują się już do świąt Bożego Narodzenia. Większość z nas planuje porządki w domach i testuje przepisy, którymi następnie zachwycać będą się goście przy wigilijnym stole. Jak przygotować...
-
Kontrowersyjny dodatek do zupy pomidorowej. Fani się nie zgodzą, ale faktycznie podkręca smak całego dania
Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych zup wśród Polaków. Najczęściej przygotowywana z niedzielnego rosołu i ciesząca podniebienia na początku tygodnia. Jak sprawić, by zupa była jeszcze bardziej intensywna w smaku. Pomoże ci ten kontrowersyjny...
-
Przepis mojej mamy na obłędnie smaczny jabłecznik sypany. Zmieszaj suche składniki syp na zmianę z owocami
Jabłecznik sypany to prawdopodobnie najprostsze ciasto na świecie. Nie trzeba wyrabiać ciasta, a na koniec nie skończymy z górą brudnych naczyń. Wystarczy zetrzeć owoce i wymieszać z suchymi składnikami. Będzie nie tylko łatwo, ale przede wszystki...
-
Po co lepić kotlety, jeśli z tego mięsa możesz zrobić błyskawiczne danie. Nie narobisz się, a jedzenia starczy na kilka dni
Masz dosyć lepienia i smażenia kotletów mielonych? Przygotowywanie tego dania to zmora niejednej gospodyni. Nie dość, że kosztuje to sporo pracy, to na dodatek robi się przy tym niezły bałagan. Postaw lepiej na zapiekankę z mięsa mielonego. Smak...
-
Tą zupą zajadali się wszyscy w PRL-u. Ewa Wachowicz zdradza, co dodać, by smak był jeszcze bardziej wyrazisty
Polacy tuż po 1989 chcieli zapomnieć o czasach PRL-u i grubą kreską odcinali się od dotychczasowych przyzwyczajeń. Wszyscy mieli apetyt na to, co zachodnie, dlatego też wiele dań zostało zapomnianych. Jedną z nich jest zupa z buraków ćwikłowych....
-
Rosół znów wyszedł zbyt mętny? Wszystko przez ten błąd! Uratuje cię trik znanych kucharzy
Jaki powinien być rosół? Przede wszystkim wyrazisty w smaku, odpowiednio tłusty i... klarowny. Niestety nie każdy wie, co zrobić, by wywar był przejrzysty i o pięknym, złotym zabarwieniu. Jak się okazuje, wystarczy dolać odrobinę czegoś, co każdy ...
-
Kultowe naleśniki z serem jak dawniej. Sekret tkwi w tym nadzieniu i elastycznym cieście. Mamy przepis!
Czy istnieje coś lepszego w chłodny jesienny dzień, niż gorące śniadanie na słodko? Prawdopodobnie nie. Przygotuj więc znakomite naleśniki z serem, które przypomną ci smaki dzieciństwa. Poprawisz humor nie tylko sobie, ale i domownikom.
-
Babciny przepis na idealne domowe ciasto na pierogi. W składzie nie ma ani grama jajek, natomiast musisz dodać ten składnik
Aby przygotować idealne ciasto na pierogi, potrzebujesz tylko czterech składników i jest to mąka, woda, sól i odrobina tłuszczu. Nieważne czy ugniatasz je ręcznie, czy przygotowujesz w malakserze, ten przepis wychodzi zawsze i w każdych warunkach....
-
Ziemniaki zapiekane tym mięsem smakują bosko. Przed włożeniem do piekarnika, posyp je tym produktem
Można śmiało pokusić się o stwierdzenie, że ziemniak to warzywo, które nigdy się nie znudzi. Jest w tym dużo prawdy, ponieważ ziemniaki można przygotowywać na setki sposobów. Pozostaw jednak tradycyjne metody w tyle i przygotuj ziemniaki nadziewan...
-
Przepis na boczniaki, czyli wyśmienity strogonow w wersji grzybowej. Goście padną z zachwytu gdy podasz to na stół
Żadne kotlety, nuggetsy i wegańskie flaki. Z boczniaków koniecznie przygotuj wege strogonowa. Takiego dania nie powstydziłby się żaden szef kuchni. Będzie pysznie, sycąco i bardzo wykwintnie. Goście nie uwierzą, że nie ma tam grama mięsa.
-
Nie masz pomysłu na obiad? Pójdź w klasykę i przygotuj pierogi ruskie. Przepis jest banalnie prosty, a efekt powala na kolana
Chyba każdy w Polsce kocha pierogi. Jemy je ze wszystkimi owocami sezonowymi, z mięsem, czy z kapustą i grzybami. Na ich punkcie obsesję mają sami Amerykanie, którzy niekiedy nadziewają tradycyjne polskie danie ulubionymi słodyczami. Nie ma jednak...
-
Ten chleb jest tak smaczny, że już więcej nie pójdziesz do piekarni. W składzie nie ma... mąki
Czy chleb można upiec bez mąki? Oczywiście, że można, a nawet trzeba, przynajmniej raz w życiu. Takie pieczywo jest bardzo smaczne, a do tego proste w przygotowaniu. Przepis na chleb bez grama mąki uratuje cię w dni, kiedy nie masz ochoty iść do...
-
Żona rolnika piecze takie ciasto z jabłkami, że głowa mała. Po ciężkim dniu w pracy nie ma lepszego deseru
Jabłecznik jabłecznikowi nierówny i lepiej o tym pamiętaj, zanim kolejny raz zmarszczysz nos na myśl o tym jesiennym cieście. Deser, który pokazała Ania Bardowska w mediach społecznościowych, zawróci w głowie niejednemu łasuchowi. W czym tkwi...
-
Pyzy ze słoika zaskoczą smakiem i przeniosą cię do PRL-owskiej stolicy. Wystarczą trzy składniki
Pyzy ziemniaczane to jedno z wielu tradycyjnych dań polskich, które może pochwalić się rzeszą miłośników. Ich przygotowanie nie powinno sprawić nikomu kłopotu, a smak z pewnością wynagrodzi wszelkie starania. W tej wersji nie liczy się wyłącznie...
-
Placków ziemniaczanych w tej odsłonie jeszcze nie jedliście. Pędź do lasu i zbieraj grzyby na aromatyczne nadzienie
Placki ziemniaczane zna każdy. Niektórzy jedzą je z cukrem, inni za śmietaną, a jeszcze inni tylko i wyłącznie z mięsnym sosem. Wszystkie popularne wersje chowają się jednak przy odsłonie z grzybami. Tradycyjne placki nadziej leśnymi skarbami, a...
-
Bigos jeszcze lepszy, niż robi babcia. Do kapusty dolej odrobinę tego trunku, a aromat będzie nie z tej ziemi
Bigos w wersji tradycyjnej ma mnóstwo fanów, jednak w nieco innej odsłonie może okazać się gwiazdą na rodzinnym stole. Wystarczy dodać odrobinę tego składnika, a smak i aromat będą jeszcze mocniejsze. Babcia lub teściowa z pewnością poproszą cię o...