przechowywanie żywności
-
Jak przechowywać surowe mięso w lodówce, aby było świeże przez dłuższy czas? Oto najlepsze metody
Surowe mięso należy przechowywać w lodówce w odpowiedni sposób. Istnieje kilka metod na przedłużenie czasu jego przydatności. Aby mięso zachowało świeżość przez dłuższy czas, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad.
-
Czy można wkładać do lodówki gorące potrawy? Odpowiedź jest niejednoznaczna, ale rozwiewamy mit
Wstawianie gorących potraw bezpośrednio do lodóki nie jest zalecane. Jedzenie przed schowaniem go do lodówki powinno zostać schłodzone do temperatury pokojowej. Należy jednak pamiętać, aby nie trzymać dań zbyt długo poza lodówką.
-
Ile można trzymać śledzie w lodówce? To zależy od wielu czynników. Radzimy, jak długo można je jeść
Śledzie to jeden z produktów, które pojawiają się na poslkich stołach podczas Bożego Narodzenia. Jak długo można je przechowywać w lodówce po świętach? Czas, w którym są zdatne do spożycia zależy przede wszystkim od tego, jak je przyrządzimy.
-
Czy można zamrozić sernik po świętach? I tak i nie. Podpowiemy, jak robić to dobrze
Sernik to bez wątpienia najbardziej uniwersalne ciasto, które świetnie sprawdza się na każdą okazję i każdemu smakuje. Czasem jednak trudno jest oszacować apetyt gości i robimy zdecydowanie za dużą porcję. Co zrobić ze zbyt dużą ilością sernika? C...
-
Wyrzucamy tony jedzenia, ale można to zmienić. Proste patenty zredukują problem
Marnowanie żywności to poważny problem. Co roku wyrzucamy tony jedzenia, które z powodzeniem mogłoby zostać zjedzone, gdyby tylko było odpowiednio przechowywane. Jak więc skutecznie ograniczyć wyrzucanie produktów spożywczych? Jest kilka metod,...
-
Ile czasu można trzymać sałatkę jarzynową w lodówce? Oto jak długo nadaje się do jedzenia po zrobieniu
Sałatka jarzynowa jest tradycyjną potrawą, która gości na polskich stołach podczas różnych świąt. Niektórzy robią ją również na co dzień. To, czy szybko się zepsuje, jest uzależnione głównie od składników, z jakich ją zrobimy.
-
Data ważności i data przydatności. Jaka jest różnica i której należy przestrzegać?
Przeglądanie zapasów wiąże się ze sprawdzeniem, czy produkty dalej są odpowiednie do spożycia. Na opakowaniach można bowiem znaleźć dwa stwierdzenia, które nie do końca każdy rozumie. Czym jest data ważności, a czym data przydatności? Odpowiadamy.
-
Dietetyczka podpowiada, jak długo można przechowywać ugotowany makaron. Robimy to zdecydowanie za długo
Gotowanie i pozostawianie różnych produktów spożywczych w lodówce to rzecz oczywista i naturalna. Wiele osób jednak nie wie, jak długo można je w niej przechowywać. Na pomoc przychodzi dietetyczka i rozwiewa wszelkie wątpliwości.
-
Piotr Ogiński podpowiada jak zachować świeżość sałaty. "Tego sposobu jeszcze nie było!"
Utrzymanie świeżości zakupionych warzyw to priorytet każdego, kto regularnie je kupuje. Piotr Ogiński wskazał najlepszy sposób przechowywania sałaty. Dzięki niemu zachowa chrupkość przez wiele dni.
-
TikTok pokazuje, że źle je przechowujesz. Trik, który przedłuży świeżość cytryn nawet o trzy tygodnie
Cytryny to owoce, po które sięga każdy, a ich zastosowanie jest naprawdę szerokie. Jednak nie wszyscy przechowują je odpowiednio. Przez to nie tylko tracą na świeżości, lecz także na właściwościach. Trik z TikToka pokazuje, jak prawidłowo trzymać...
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Budyniowe racuchy zrobisz w 20 minut. Lepszych nie jadłeś
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ta metoda siostry Anieli nie ma sobie równych. W minutę zrobisz aż 8 pączków
-
Staropolska drożdżówka z przepisu prababci. Ta receptura działa od pokoleń
- Tylko prawdziwi amatorzy domowych wypieków mają tu szanse na komplet!
- Przepis na mizerię. Szybka surówka do obiadu z odrobiną koperku
- Zabójczo pyszny makaron - spaghetti all'assassin. Nie gotuje się go w wodzie, tylko smaży powoli jak risotto
- Przepis na faworki drożdżowe. Uwaga, szybko znikają z talerza
- Łapanowski robi kwaśnicę jak prawdziwy góral. Ten smak zawdzięcza temu mięsu
-
Wszystko, co musisz wiedzieć o przechowywaniu ziemniaków. Dzięki tym sposobom będą świeże nawet przez pół roku
Bez względu na to, czy jesz ziemniaki, pyry, grule czy kartofle, musisz wiedzieć, jak prawidłowo je przechowywać. Czy zimą mogą być na balkonie? A może lepsza będzie kuchenna szafka? Dziś podpowiemy ci, jak dzięki odpowiednim sposobom...
-
Pomysł na jesienny piknik. Metoda tiktokerki zaskakuje. Prosty sposób na ciepłe jedzenie w plenerze
Szukasz pomysłu na jesienny piknik? Pewna tiktokerka pokazała zaskakujący sposób na przechowanie parówek. Aby były dalej ciepłe do ich transportu użyła termosu. Metoda tiktokerki może dziwić, ale będzie ciekawym rozwiązaniem na ciepłe jedzenie w...
-
Jak przechowywać grzyby? Tych trików możesz nie znać. Sprawdzone i skuteczne metody dziadka grzybiarza
Jak powinno się przechowywać grzyby? Podajemy sprawdzone i skuteczne sposoby, których używają grzybiarze. Jednego z trików mojego dziadka możesz nie znać. Chodzi o umieszczenie grzybów w papierowej torebce.
-
Jak przechowywać żywność w pojemnikach? Tych opakowań lepiej nie używaj
Pojemniki do przechowywania żywności to must have każdej kuchni. Pomagają nam organizować produkty i zachowują ich świeżość. Jakie jednak są najlepsze? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.
-
Jak przechowywać suszone grzyby? Dzięki tym metodom zachowają aromat i nie padną ofiarą moli
Suszenie grzybów to jedna z metod, która pozwala na zachowanie smaku i aromatu sezonowych produktów. Dzięki temu zimą możemy dodać je do sosów, zup i innych dań. Jak zatem przechowywać suszone grzyby? Nieodpowiednie opakowanie może sprawić, że...
-
Czy można trzymać jedzenie w otwartej puszce? Tak, ale zwróć uwagę na zawartość i zalewę
Każdy z nas od czasu do czasu kupuje produkty w puszkach. Owoce w syropie, kukurydzę, fasolę, groszek. Często nie udaje się zużyć całego opakowania za jednym razem, puszka stoi więc otwarta w lodówce i czeka na lepsze czasy. Czy jednak zostawianie...
-
Jak przedłużyć świeżość natki? Ta prosta metoda sprawi, że zielenina nie zwiędnie
Świeża zielenina to składnik, bez którego kuchnia byłaby nudna, mniej kolorowa i znacznie mniej aromatyczna. Niestety częstym problemem jest więdnięcie ziół, są jednak na to sprawdzone metody. Jak przedłużyć świeżość natki? Ten prosty trik sprawi,...
-
Trzymasz jajka w pojemniku na drzwiczkach lodówki? To błąd. Specjaliści mówią, czym ryzykujesz
Gdzie przechowywać jajka? Odpowiedź wydaje się oczywista - w specjalnym pojemniku na drzwiach lodówki. Okazuje się jednak, że niekoniecznie jest to najlepsze rozwiązanie. Dlaczego? Wyjaśnia to australijski serwis i radzi, jak najlepiej przechowywa...
-
Jak przechowywać czosnek? Dzięki tym metodom przez długi czas pozostanie świeży i aromatyczny
Prawidłowe przechowywanie żywności jest kluczowe dla świeżości i zachowania przydatności. Wśród kuchennych przypraw i ziół nie może zabraknąć świeżego czosnku, który nadaje charakteru i smaku wielu potrawom. Jak zatem przechować ten składnik, by...
-
Temperatura w lodówce. Podpowiadamy, jak ustawić odpowiednią temperaturę w lodówce
Temperatura w lodówce powinna mieć określoną wartość. Lodówka to urządzenie służące nam do przechowywania żywności. Jednak przy źle ustawionych parametrach, nie będzie ona spełniała swojej funkcji. Dowiedz się, jak zweryfikować wartości temperatur.
-
Czy bób można mrozić? To musisz wiedzieć o przechowywaniu tego smacznego warzywa strączkowego
Czy bób można mrozić? Jeśli tak, to w jaki sposób? Te zasady przechowywania nasion bobu musisz pamiętać, aby na dłużej zachować ten smak lata.
-
Jak należy przechowywać szparagi, by na dłużej zachowały świeżość? Sprawdzone sposoby
Szparagi to popularne sezonowe rośliny jadalne dostępne na straganach i w sklepach. Sezon na nie trwa krótko, mniej więcej od maja do końca czerwca, dlatego, gdy tylko pojawiają się na rynku, są kupowane we wręcz hurtowych ilościach. Choć szparagi...
-
Jak przechowywać owoce jagodowe, żeby dłużej zachowały świeżość? Prosty trik z octem
Zbliża się powoli sezon na owoce jagodowe. Truskawki, które się do nich zaliczają, już można kupić na straganach. Jak je przechowywać, by jak najdłużej zachowały świeżość? Zobaczcie ten prosty trik.
-
Jak przechowywać ogórki, żeby były świeże jak najdłużej? Unikaj sąsiedztwa kilku produktów
Gdzie jest najlepsze miejsce, by przechowywać świeże ogórki? Nie tylko ono się liczy! Zwróćcie też uwagę, jaki warzywa i owoce leżą obok. Sprawdźcie, jak przechowywać ogórki, by jak najdłużej były chrupkie i smaczne.
-
Przyprawy czasem trzymamy latami. Jak długo można je przechowywać? "Teściowa miała z 2013"
Anyżek z datą ważności z poprzedniego stulecia, mięta starsza niż pierwsza "Kraina Lodu"... Czy przeterminowanymi potrawami można się zatruć? Podpowiadamy, jak długo przechowywać je w szafkach i kiedy najlepiej wyrzucić.
-
Czy można odkładać zbite skorupki jajek z powrotem do opakowania? Lepiej tego nie rób, możesz sobie zaszkodzić
Zdarza wam się podczas gotowania odkładac skorupki po zbitych jajkach z powrotem do wytłaczanki? To spory błąd. Sprawdźcie, dlaczego może to być niebezpieczne dla zdrowia.
-
Jak przechowywać szparagi? Czy można je mrozić? Wyjaśniamy
Kupiliście szparagi i chcecie, by przetrwały jak najdłużej? Podpowiadamy, w jaki sposób przechowywać je w lodówce. Mamy też wskazówki, co zrobić, jeśli chcemy zachować szparagi na później.
-
Cukierniczka pokazała, co znalazła w opakowaniu mąki. "Nigdy nie przechowuj jej w ten sposób"
Melissa Rose jest profesjonalną cukierniczką, która prowadzi bloga, a na TikToku obserwuje ją ponad 300 tysięcy osób. Niedawno Rose wyjaśniała, dlaczego nigdy nie trzyma mąki w oryginalnym, otwartym opakowaniu. Pokazała też, co znalazła w torebce...
-
Jak długo można przechowywać resztki wędliny w lodówce? Wszystko zależy od jej rodzaju
Nieświeża wędlina to jeden z produktów, które mogą nam zaszkodzić. Jak długo można przechwowywać ją w lodówce? Mamy dla was kilka wskazówek.
-
Ciasta, które można mrozić. Wyjaśniamy, jak najlepiej to robić
Czy ciasta i inne słodkie wypieki można mrozić? Okazuje się, że w większości przypadków jest to możliwe. Podpowiadamy, które ciasta nadają się do mrożenia i o czym należy pamiętać.
-
Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową? Niestety szybko traci świeżość
Sałatka jarzynowa to królowa naszych świątecznych stołów. Niestety jest to potrawa, którą należy dość szybko spożyć. Kiedy jest ostatni moment na zjedzenie świątecznej sałatki?
-
Resztki jedzenia, które prawdopodobnie masz w lodówce, mogą ci zaszkodzić. Uważaj, co jesz
Czy wszystko, co zostanie po obiedzie można po prostu wstawić do lodówki i zjeść za kilka dni? Okazuje się, że niestety nie. Niektóre produkty, nawet trzymane w chłodzie, mogą nam zaszkodzić. Podpowiadamy, czego nie odkładać "na później".
-
Jak przechowywać kaszę, ryż i makaron? Dzięki tym wskazówkom na długo zachowają odpowiednią świeżość
Produkty sypkie znajdziemy w każdej domowej spiżarce i kuchni. Aby zachowały swoją świeżość na długi czas, należy zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Podpowiadamy, co zrobić, by były świeże i dobrze zorganizowane, a dodatkowo, by nie zalęgły...
-
Czy zimą można trzymać jedzenie na balkonie? Niska temperatura to nie wszystko
Niska temperatura na dworze kusi, by przygotowane potrawy lub kupione produkty wystawić na balkon. Wyjaśniamy, dlaczego nie jest to najlepszy pomysł.
-
Imbir robi się szary? Czy można go jeść, a może obowiązkowo do kosza? Wyjaśniamy
Rozpoczęliście już sezon na zimową herbatę z imbirem? Jeśli nie, to najwyższa pora! Dziś podpowiemy wam, jak wybrać dobry imbir w sklepie i jak go przechowywać, aby zachował świeżość.
-
Trzymasz mleko w drzwiach lodówki? To najgorsze miejsce. Wyjaśniamy, dlaczego
Czy jesteście pewni, że właściwie przechowujecie mleko? Okazuje się, że to, gdzie stawiamy je w lodówce, ma duże znaczenie dla jego przydatności do spożycia. Sprawdźcie, w którym miejscu należy je stawiać.
-
Jak przechowywać ziemniaki zimą? Psują się przez jeden błąd
Kupiliście zapas ziemniaków na zimę? Bardzo ważne jest, aby wiedzieć, jak je przechowywać. Mamy dziś dla was kilka wskazówek, jak to zrobić.
-
Jak przechowywać wędlinę w lodówce, żeby jak najdłużej była dobra? Podpowiadamy
Wędliny przyniesione ze sklepu w foliowych torebkach wkładacie od razu do lodówki? Plastikowe opakowanie wcale nie jest dla nich dobre. Wręcz przeciwnie - w folii szybciej się psują. Jak je zatem przechowywać, żeby dłużej zachowały świeżość?
-
Mrozisz jedzenie w słoikach? Jeden błąd i wszystko pójdzie na marne
Mrożenie jedzenia na później to świetna metoda przechowywania, którą można stosować zarówno do surowych składników, jak i przygotowanych dań. Dzięki temu marnujemy mniej żywności. Jest jednak jeden błąd, który może sprawić, że zapasy pójdą na marn...
-
Jak mrozić grzyby? Praktyczne wskazówki dla amatorów leśnych smaków
Jak mrozić grzyby, aby zachować jesienne zbiory na dłużej? Mrożenie grzybów pozwala na zatrzymanie ich niezwykłego smaku i aromatu. Sprawdź nasz mini poradnik i zrób miejsce w zamrażalniku.