przechowywanie żywności
-
Jak należy przechowywać szparagi, by na dłużej zachowały świeżość? Sprawdzone sposoby
Szparagi to popularne sezonowe rośliny jadalne dostępne na straganach i w sklepach. Sezon na nie trwa krótko, mniej więcej od maja do końca czerwca, dlatego, gdy tylko pojawiają się na rynku, są kupowane we wręcz hurtowych ilościach. Choć szparagi...
-
Jak przechowywać owoce jagodowe, żeby dłużej zachowały świeżość? Prosty trik z octem
Zbliża się powoli sezon na owoce jagodowe. Truskawki, które się do nich zaliczają, już można kupić na straganach. Jak je przechowywać, by jak najdłużej zachowały świeżość? Zobaczcie ten prosty trik.
-
Jak przechowywać ogórki, żeby były świeże jak najdłużej? Unikaj sąsiedztwa kilku produktów
Gdzie jest najlepsze miejsce, by przechowywać świeże ogórki? Nie tylko ono się liczy! Zwróćcie też uwagę, jaki warzywa i owoce leżą obok. Sprawdźcie, jak przechowywać ogórki, by jak najdłużej były chrupkie i smaczne.
-
Przyprawy czasem trzymamy latami. Jak długo można je przechowywać? "Teściowa miała z 2013"
Anyżek z datą ważności z poprzedniego stulecia, mięta starsza niż pierwsza "Kraina Lodu"... Czy przeterminowanymi potrawami można się zatruć? Podpowiadamy, jak długo przechowywać je w szafkach i kiedy najlepiej wyrzucić.
-
Czy można odkładać zbite skorupki jajek z powrotem do opakowania? Lepiej tego nie rób, możesz sobie zaszkodzić
Zdarza wam się podczas gotowania odkładac skorupki po zbitych jajkach z powrotem do wytłaczanki? To spory błąd. Sprawdźcie, dlaczego może to być niebezpieczne dla zdrowia.
-
Jak przechowywać szparagi? Czy można je mrozić? Wyjaśniamy
Kupiliście szparagi i chcecie, by przetrwały jak najdłużej? Podpowiadamy, w jaki sposób przechowywać je w lodówce. Mamy też wskazówki, co zrobić, jeśli chcemy zachować szparagi na później.
-
Cukierniczka pokazała, co znalazła w opakowaniu mąki. "Nigdy nie przechowuj jej w ten sposób"
Melissa Rose jest profesjonalną cukierniczką, która prowadzi bloga, a na TikToku obserwuje ją ponad 300 tysięcy osób. Niedawno Rose wyjaśniała, dlaczego nigdy nie trzyma mąki w oryginalnym, otwartym opakowaniu. Pokazała też, co znalazła w torebce...
-
Jak długo można przechowywać resztki wędliny w lodówce? Wszystko zależy od jej rodzaju
Nieświeża wędlina to jeden z produktów, które mogą nam zaszkodzić. Jak długo można przechwowywać ją w lodówce? Mamy dla was kilka wskazówek.
-
Ciasta, które można mrozić. Wyjaśniamy, jak najlepiej to robić
Czy ciasta i inne słodkie wypieki można mrozić? Okazuje się, że w większości przypadków jest to możliwe. Podpowiadamy, które ciasta nadają się do mrożenia i o czym należy pamiętać.
-
Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową? Niestety szybko traci świeżość
Sałatka jarzynowa to królowa naszych świątecznych stołów. Niestety jest to potrawa, którą należy dość szybko spożyć. Kiedy jest ostatni moment na zjedzenie świątecznej sałatki?
-
Ogórki małosolne - przepis w kilku krokach. Sprawdzona receptura babci. Będą chrupiące i pyszne
-
Najlepszy sposób na umycie truskawek. Potrzebujesz tylko dwóch składników
-
Połączenie pomidora z ogórkiem jest szkodliwe? Eksperci obalają popularny mit żywieniowy
-
"Milionerzy". Padło pytanie o kuloodporną kawę. Było warte 75 tys. zł. Uczestnik zaryzykował
-
Wareniki: przepis na pierogi z Ukrainy. Wegetariański farsz i wytrawny smak
- Jak pomidory wpływają na nasz organizm? Warto zwrócić uwagę na pewne połączenia - mogą być szkodliwe
- Szparagi białe - przepis na początek przygody z dodatkiem do sałatek, pizzy lub omletów
- Czy można rozpalić ognisko na działce ROD? Gdzie można legalnie zrobić ognisko w mieście lub lesie? Sprawdzamy
- Typy mąki pszennej - sprawdź, jakie są i czym się od siebie różnią
- Naleśniki biszkoptowe to przepis na bardzo puszyste smakołyki. Nie tylko dzieci je pokochają
-
Resztki jedzenia, które prawdopodobnie masz w lodówce, mogą ci zaszkodzić. Uważaj, co jesz
Czy wszystko, co zostanie po obiedzie można po prostu wstawić do lodówki i zjeść za kilka dni? Okazuje się, że niestety nie. Niektóre produkty, nawet trzymane w chłodzie, mogą nam zaszkodzić. Podpowiadamy, czego nie odkładać "na później".
-
Jak przechowywać kaszę, ryż i makaron? Dzięki tym wskazówkom na długo zachowają odpowiednią świeżość
Produkty sypkie znajdziemy w każdej domowej spiżarce i kuchni. Aby zachowały swoją świeżość na długi czas, należy zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Podpowiadamy, co zrobić, by były świeże i dobrze zorganizowane, a dodatkowo, by nie zalęgły...
-
Czy zimą można trzymać jedzenie na balkonie? Niska temperatura to nie wszystko
Niska temperatura na dworze kusi, by przygotowane potrawy lub kupione produkty wystawić na balkon. Wyjaśniamy, dlaczego nie jest to najlepszy pomysł.
-
Imbir robi się szary? Czy można go jeść, a może obowiązkowo do kosza? Wyjaśniamy
Rozpoczęliście już sezon na zimową herbatę z imbirem? Jeśli nie, to najwyższa pora! Dziś podpowiemy wam, jak wybrać dobry imbir w sklepie i jak go przechowywać, aby zachował świeżość.
-
Trzymasz mleko w drzwiach lodówki? To najgorsze miejsce. Wyjaśniamy, dlaczego
Czy jesteście pewni, że właściwie przechowujecie mleko? Okazuje się, że to, gdzie stawiamy je w lodówce, ma duże znaczenie dla jego przydatności do spożycia. Sprawdźcie, w którym miejscu należy je stawiać.
-
Jak przechowywać ziemniaki zimą? Psują się przez jeden błąd
Kupiliście zapas ziemniaków na zimę? Bardzo ważne jest, aby wiedzieć, jak je przechowywać. Mamy dziś dla was kilka wskazówek, jak to zrobić.
-
Jak przechowywać wędlinę w lodówce, żeby jak najdłużej była dobra? Podpowiadamy
Wędliny przyniesione ze sklepu w foliowych torebkach wkładacie od razu do lodówki? Plastikowe opakowanie wcale nie jest dla nich dobre. Wręcz przeciwnie - w folii szybciej się psują. Jak je zatem przechowywać, żeby dłużej zachowały świeżość?
-
Mrozisz jedzenie w słoikach? Jeden błąd i wszystko pójdzie na marne
Mrożenie jedzenia na później to świetna metoda przechowywania, którą można stosować zarówno do surowych składników, jak i przygotowanych dań. Dzięki temu marnujemy mniej żywności. Jest jednak jeden błąd, który może sprawić, że zapasy pójdą na marn...
-
Jak mrozić grzyby? Praktyczne wskazówki dla amatorów leśnych smaków
Jak mrozić grzyby, aby zachować jesienne zbiory na dłużej? Mrożenie grzybów pozwala na zatrzymanie ich niezwykłego smaku i aromatu. Sprawdź nasz mini poradnik i zrób miejsce w zamrażalniku.
-
Wędzona rybka jak pamiątka znad morza. Ile można ją przechowywać?
Z wakacji nad wodą często przywozimy pyszną wędzoną rybkę. Dziś podpowiadamy wam, w jaki sposób i jak długo przechowywać takie przysmaki, by były tak smaczne, jak w dniu zakupu. W końcu szkoda, żeby takie pyszności się popsuły!
-
Rosół w burzę się psuje, a mleko kwaśnieje? To możliwe - ale z powodu innego, niż myślicie
Słyszeliście, że podczas burzy rosół się psuje, a mleko kwaśnieje? Jedni mówią, że to przesąd i trzeba to włożyć między bajki, inni zaś zarzekają się, że sami to zauważyli. Sprawdzamy, czy to możliwe.
-
Truskawki dłużej świeże? Jest kilka trików, by nie psuły się tak szybko
Kupiliście truskawki i chcecie, by przetrwały jak najdłużej? Mamy dla was kilka wskazówek, jak je przechowywać, by były świeże, nie gniły i nie pleśniały.
-
Trzymasz cytryny poza lodówką? Źle. W lodówce? Lepiej. Ale będą najdłużej świeże, jeśli zastosujesz banalny trik
Cytryna to dodatek nie tylko do herbaty. Często można ją znaleźć na listach składników różnych sosów, ciast, sałatek, marynat, a także napojów i drinków. Trzeba jednak pamiętać, by była świeża. Dziś podpowiadamy, jak najlepiej przechowywać cytryny.
-
Szparagi - jak przechowywać w domu? Czy można mrozić szparagi na zimę?
Jak przechowywać szparagi, aby jak najdłużej zachowłąy wratości odżywcze i wyśmienity smak lata? Czy można mrozić szparagi? Sprawdzamy.
-
Czy mięso lub wędliny, które metalicznie opalizują, można bezpiecznie jeść? A może lepiej je wyrzucić? [WYJAŚNIAMY]
Na pewno nie raz widzieliście metaliczny, często zielonkawy poblask na plastrach wędliny. Czy takie mięso nadaje się do jedzenia? A może to oznaka, że się zepsuło lub jest pełne "chemii"? Wyjaśniamy.
-
Przechowywanie czosnku. Gdzie najdłużej zachowa świeżość?
Przechowywanie czosnku powinno odbywać się w nieco inny sposób niż w przypadku pozostałych warzyw. Sprawdź, gdzie i jak przechowywać czosnek, by jak najdłużej zachował smak i wartości odżywcze.
-
Ludzie wykupują trwałe produkty, a zdrowiej i taniej zrobić weki samodzielnie. Podpowiadamy, jak
Koronawirus w Polsce daje się we znaki. Przez natłok doniesień o kolejnych zakażeniach, ludzie zaczęli wykupować trwałe produkty ze sklepów na wypadek przymusowej kwarantanny. Warto jednak pomyśleć o domowych przetworach, które będą i bardziej...
-
Trzymasz jajka na drzwiach lodówki? Eksperci: to najgorsze miejsce, szybciej się zepsują
Prawie każdy model lodówki ma na drzwiach plastikowy stojak na jajka. Jednak trzymanie ich w tym miejscu powoduje, że szybciej się psują. Dlaczego? Chodzi o nagłe zmiany temperatury.
-
Jedne szybciej się psują, inne zmieniają smak. Tych produktów nie trzymaj w lodówce
Lodówka wydaje się jednym z najlepszych miejsc do przechowywania żywności. W końcu chłód sprawia, że jedzenie wolniej się psuje, prawda? Otóż nie zawsze. Oto 9 produktów, które lepiej trzymać poza lodówką.
-
Co zrobić, żeby przywrócić do życia zwiędniętą sałatę? Jest bardzo prosty sposób
Niezależnie od tego, czy kupujesz ją w paczce, czy też na sztuki, sałata zazwyczaj dosyć szybko więdnie, a następnie zaczyna się psuć. Jest jednak sposób, żeby w krótkim czasie przywrócić ją do życia.