przechowywanie żywności
-
Przechowujesz tak kawę? Szybko zmień ten nawyk. Dłużej zachowa aromat
Jak przechowywać kawę, by nie wywietrzała i nie była narażona na działanie innych czynników zewnętrznych, np. światła słonecznego? Okazuje się, że powszechnie polecane miejsca nie do końca się sprawdzają. Lepiej włożyć ją gdzie indziej, by dłużej...
-
Nie wkładaj takich truskawek do lodówki. Szybciej się zepsują
Gdy przynosimy do domu całą łubiankę truskawek, rzadko zdarza się, żebyśmy zjedli wszystkie na raz (chyba że mamy dużą rodzinę). Część owoców ląduje wtedy w lodówce. I tu uwaga. Niektórzy popełniają wówczas poważny błąd, przez który truskawki...
-
Tak nie przechowuj chleba. Piekarz ostrzega. "Wyciąga wodę"
Wyjęcie z chlebaka twardego, czerstwego chleba to żadna przyjemność. Każdy produkt po pewnym czasie traci świeżość, ale są sposoby, by zachować ją nieco dłużej. Również w przypadku pieczywa. Jednym z nich podzielił się doświadczony piekarz. Wskaza...
-
Jak przechowywać usmażone naleśniki? Jest niezawodny sposób, by nie wyschły na wiór
Rzadko zdarza się, by po usmażeniu naleśników cokolwiek zostało. To taka magiczna potrawa, która znika tak szybko, że czasem trudno nadążyć ze smażeniem kolejnych. Jeśli jednak z rozpędu zrobisz ich za dużo lub rodzina będzie wyjątkowo nie w humor...
-
Trzymasz chleb w lodówce? Lepiej przestań. W innym miejscu będzie mu dużo lepiej
Odpowiednie przechowywanie żywności to klucz do tego, by jak najdłużej pozostawała świeża i pyszna. Dotyczy to również chleba. Niektórzy trzymają go w lodówce w nadziei, że dzięki temu dłużej zachowa świeżość. Tymczasem okazuje się, że to kiepski...
-
Jak zamrozić ciasto na pizzę? Zanim włożysz je do zamrażarki, zrób jedną rzecz
Czy można mrozić ciasto na pizzę? Jak najbardziej! Trzeba jednak wiedzieć, jak to zrobić prawidłowo. Od razu uspokajamy, że nie ma w tym nic trudnego. Warto jednak postępować według określonej instrukcji, by potem ciasto lepiej się rozmrażało i...
-
Czy odmrożone pierogi można zamrozić jeszcze raz? Co z innymi daniami? Błąd może mieć opłakane skutki
Wszyscy wiedzą, że surowego mięsa nie można zamrażać ponownie. Co jednak, jeśli potrawa została po rozmrożeniu poddana obróbce termicznej? Czy w takiej sytuacji można zamrozić ją jeszcze raz? Dietetyczka Milena Nosek wyjaśnia, co trzeba zrobić, by...
-
Przechowuj tak kawę, a będzie świeża i aromatyczna. Eksperci zgodnie wskazali najlepsze miejsce
Każda żywność, niezależnie od tego, czy sucha, czy mokra, gdy jest odpowiednio przechowywana, dłużej zachowuje świeżość i smak. Nie inaczej jest z kawą w ziarnach. Gdy jest trzymana w dobrych warunkach, nie zwietrzeje i dłużej zachowa swój...
-
Przechowuj tak cebulę, a będzie świeża przez wiele tygodni. Nie zmięknie i nie zacznie się psuć
Cebula, obok ziemniaków, to prawdopodobnie najpowszechniej używane warzywo w polskiej kuchni. Doskonale podkręca smak i aromat potraw, więc trudno wyobrazić sobie bez niej gotowanie (choć oczywiście nie jest to niemożliwe). To również warzywo bard...
-
Suszone grzyby będą nie do ruszenia. Wystarczy, że włożysz do słoika kilka listków
Suszenie grzybów to doskonałe rozwiązanie, gdy kupiliśmy ich za dużo lub wróciliśmy z lasu z pełnymi koszami i wiemy, że nie damy rady wszystkich zjeść na świeżo. Gdy są odpowiednio przechowywane, mogą stać nawet przez wiele miesięcy. Dlatego do...
-
Jak mrozić fasolkę szparagową? Pamiętaj o ważnym kroku, a będziesz cieszyć się jej smakiem przez cały rok
Świeżymi sezonowymi warzywami można cieszyć się tylko przez kilka miesięcy w roku. Są jednak sposoby na to, aby zachować ich smak na dłużej. Dzięki mrożeniu fasolka szparagowa będzie pyszna, jędrna i zachowa pełnię wartości odżywczych. Warto ją...
-
Dietetyk przestrzega, by nie przechowywać tak ryżu. Może stać się trujący. "Wystarczą 2 godziny"
Ugotowany ryż przechowywany w temperaturze pokojowej może stać się toksyczny. Przypomina o tym dietetyk Michał Wrzosek. Przekonuje, że już dwie godziny w takich warunkach wystarczą, by wytworzyła się zagrażająca zdrowiu toksyna.
-
Świeży koperek wytrzyma nawet dwa miesiące. Oto co musisz zrobić. To dziecinnie proste
Nie ma to jak młode ziemniaczki z koperkiem. Młode liście kopru ogrodowego to świetny dodatek do zup, surówek czy dań obiadowych. Najlepiej smakuje wczesnym latem, kiedy jego aromat unosi się w powietrzu. Spróbuj prostego patentu, który pozwoli...
-
Tym sposobem wygoniłam mole spożywcze z mojej kuchni. Wystarczyło kilka listków tej rośliny
Mole spożywcze to prawdziwe przekleństwo i utrapienie, które niestety często nawiedza nasze kuchenne szafki. Poza ogólnym porządkiem i odpowiednim przechowywaniem szkodniki można przynieść do domu razem ze sklepową żywnością. Z moją metodą uciekną...
-
Przechowuj tak chleb, a obniżysz poziom cukru we krwi. Dietetyk wyjaśnia, czy to prawda
Mrożenie chleba miałoby sprawiać, że staje się zdrowszy m.in. właśnie przez obniżanie poziomu cukru. Tak twierdzą niektórzy twórcy na TikToku. Wiadomo jednak, że to, co pojawia się w mediach społecznościowych, często jest dalekie od prawdy. Jak je...
-
Pieczarki w zamrażarce to grzech? Nie, jeśli zrobisz tak jak moja babcia. Ma na nie sprytną metodę
Mrożenie pieczarek to żaden grzech, chociaż w wielu domach ta czynność jest równie kontrowersyjna co obieranie grzybów z cienkiej skórki. Z odpowiednią metodą mrożenie może okazać się strzałem w dziesiątkę - wówczas nasze grzyby przedłużą swoją...
-
Zero waste nie zawsze wskazane? Jeśli marchew ma te skazy, lepiej jej nie dodawaj do zupy czy sałatki
Przechowywanie żywności jest bardzo istotną sprawą, nie tylko dla naszego portfela, ale jak się okazję także zdrowia. Te skazy na marchewce powinny automatycznie zapalić naszej głowie czerwoną lampkę. Jeśli podamy takie warzywo w sałatce czy zupie...
-
Pszczelarz wyjaśnia, gdzie trzymać miód. Prawdopodobnie robisz to źle. Szafka to kiepski pomysł
Miód uchodzi za produkt, który można przechowywać bardzo długo i się nie zepsuje. Zwykle trzymamy go gdzieś w szafkach kuchennych, szufladach lub na półkach. Tymczasem okazuje się, że niekoniecznie jest to dobre miejsce. Pszczelarz wyjaśnił, gdzie...
-
Pokazała, jak przechowuje ogórki, by były chrupiące. "Zrób im śpiwór. Przetrwają nawet dwa tygodnie"
Popularna autorka książek i przepisów kulinarnych, producentka telewizyjna oraz szefowa kuchni Kathleen Ashmore pokazała, jak przechowywać ogórki, by dłużej zachowały świeżość. Kobieta nie stosuje do tego żadnych skomplikowanych trików. Wystarczą...
-
Czy olej trzeba trzymać w lodówce? Niektóre wręcz powinny tam trafić. Wyjaśniamy, co z rzepakowym
Olej, podobnie jak każdy inny produkt żywnościowy, należy przechowywać w odpowiedni sposób. Znaczenie mają zarówno temperatura, jak i dostęp do światła i tlenu. Warto też wiedzieć, jak powinno wyglądać opakowanie, w którym olej jest sprzedawany....
-
Bosacka ostrzega przed "babciną metodą". Praktykowanie lodówki na parapecie nie zawsze jest wskazane
Już niebawem ruszy festiwal kolorowych naczyń na parapetach, tarasach i balkonach. Wszystko przez świąteczne zapasy i solidną porcję dobroci, która dosłownie nie mieści się w lodówce. Katarzyna Bosacka zdradza, czy ten babciny patent jest dobrym...
-
Przechowywanie orzechów włoskich, to trudny orzech do zgryzienia. Te błędy mogą sprawić, że zapasy całkiem zgniją
Późna jesień to czas nie tylko grzybobrania i przygotowań do świąt, ale także zbiorów orzechów włoskich. Większość z nich z pewnością samoistnie już spada z drzewa, a właściciele działek i ogródków zapełniają nimi kolejne skrzynki. Jak więc...
-
Trzymasz te warzywa w lodówce? Popełniasz błąd. Przez to szybciej wylądują w koszu
Prawidłowe przechowywanie żywności to klucz do tego, by była jak najdłużej zdatna do spożycia. Często jednak zupełnie nieświadomie popełniamy błędy, przez które produkty tracą swoje walory. Robią się nieapetyczne, bez smaku, zmieniają kolor i...
-
Zamiast wyrzucać kolejny słój po kawie, zrób z niego estetyczny użytek. Babcina metoda da piękny efekt
Po tym jak sieć opanowały nagrania z perfekcyjnych kuchni, gdzie każda szuflada ma idealnie symetrycznie poukładane słoiki. Niestety, estetyczne drobiazgi do organizacji kosztują krocie. Jak się jednak okazuje, wystarczy pomysłowo wykorzystać pusz...
-
Czy można mrozić krokiety? Kultowego dodatku do barszczyku wcale nie trzeba przygotowywać "na świeżo"
Krokiety zalegają w lodówce po obiedzie lub rodzinnym spotkaniu? Zamiast marnować smakowite kąski lub objadać się na zapas można je śmiało przechowywać w chłodziarce. Mrożenie krokietów jest niebywale łatwe, jednak warto pamiętać o kilku złotych...
-
Zamroź pieczywo w ten sposób. Unikniesz porannego rozczarowania, a chleb i bułki będą jak z piekarni
Marzysz o świeżym, miękkim i smacznym pieczywie o poranku, ale nie zawsze masz chęć biec do piekarni? Z tą sprawdzoną metodą mrożenia, chleb czy bułki zawsze będą smakować idealnie. Kluczem do sukcesu jest jednak zasada - bez niej ani rusz.
-
Awokado znowu twarde jak skała i dalekie od ideału? Z tym trikiem stanie się kremowe jak masełko
Robiąc zakupy w pośpiechu nietrudno o błąd czy włożenie wadliwego produktu do koszyka. Jedną z częstych "wpadek" jest powrót do domu z niedojrzałym i twardym jak skała awokado. Jak się jednak okazuje, zdrowy smakołyk wcale nie musi leżakować...
-
Gdzie najlepiej przechowywać domowe przetwory? Smakowite słoje i butelki lubią odpowiednie warunki
Przełom lata i jesienie to doskonały moment na przegotowanie zimowych zapasów i wykorzystanie sezonowych warzyw i owoców. To jednak nie wszystko - jak się okazuje, prawidłowe przechowywanie przetworów jest równie ważne. Poukładane na blacie słoje...
-
Masz nadmiar pomidorów i zastanawiasz się jak je wykorzystać? Sprytny trik gwarantuje świeżość i smak
Sierpień to miesiąc w którym pomidory smakują najlepiej - są soczyste, dorodne i świeże. Jeśli ten letni rarytas zalega w twojej kuchni, wystarczy, że wykorzystasz ten sprytny trik. Obejdzie się bez wekowania i przekładania ich do słoików. Mrożone...
-
Przechowujesz chleb w lodówce? To duży błąd za który zapłacić zdrowiem, ekspertka radzi zmienić nawyki
Niektóre domowe nawyki nie są najlepszym pomysłem, jednak z różnych powodów nadal funkcjonują. Idealnym przykładem jest przechowywanie w lodówce chleba, który nigdy nie powinien tam wylądować! Ekspertka tłumaczy, jakie mogą być tego skutki. Jak si...
-
Zapomnij o miękkich i nieświeżych ogórkach. Wystarczy zmiana temperatury, a będą o niebo lepsze
Ogórki latem królują na naszych stołach. Soczyste, zielone warzywa doskonale smakują w wielu wersjach: możemy je kisić, konserwować, dodawać do sałatek, zup, drinków lub jeść solo. Poza długą listą zalet jest jeden minus - szybko się psują. Dlateg...
-
Umieść je w ten sposób, a kolejnego dnia dalej będą świeże. Banalnie prosta metoda na świeżutkie truskawki
Trwa sezon na truskawki, dlatego podpowiadamy, co można zrobić, aby nie zepsuły się od razu po przyniesieniu do domu. Sposoby na ich przechowywanie są naprawdę proste i pozwalają cieszyć się dobrym smakiem przez dłuższy czas.
-
Szuflada pod piekarnikiem jest domem blach do pieczenia? Niepozorne miejsce ma zupełnie inną funkcję
Szuflada pod piekarnikiem to w większości polskich domu schowek na patelnie, blachy i formy do pieczenia. Jak się jednak okazuje, nietypowe miejsce ma zupełnie inne przeznaczenie, które może okazać się prawdziwym objawieniem w kuchni. W ten sposób...
-
Prosty trik na przechowywanie czosnku. Skorzystaj z produktu, który z pewnością jest w twojej kuchni
Przedstawiamy bardzo prosty sposób na przechowywanie czosnku. Zaskakująco łatwa metoda sprawi, że pozostanie aromatyczny na dłużej i nie nabierze wilgoci. Produkt, który będzie niezbędny zwykle znajduje się w każdej kuchni.
-
Jak przechowywać pączki, by długo pozostałe świeże i apetyczne? Te metody spiszą się celująco
Już dziś wypada długo wyczekiwane święto wszystkich łasuchów i fanów słodkości - tłusty czwartek. Jest to okazja do testowania tradycyjnych łakoci i domowych wypieków. Niestety każdy z nas ma ograniczone możliwości w jedzeniu tego typu rarytasów....
-
Korzystasz z owoców i warzyw z puszki? Pamiętaj o ważnym elemencie, który może poważnie zaszkodzić
W domowej spiżarni powinny znaleźć się nie tylko przetwory, ale też owoce i warzywa zamknięte w puszkach. Ta metoda konserwacji znacznie przyśpieszy codzienne gotowanie, a także pozwoli na smaki lata w środku zimy. Warto jednak pamiętać o ważnej...
-
Jak przechowywać surowe mięso w lodówce, aby było świeże przez dłuższy czas? Oto najlepsze metody
Surowe mięso należy przechowywać w lodówce w odpowiedni sposób. Istnieje kilka metod na przedłużenie czasu jego przydatności. Aby mięso zachowało świeżość przez dłuższy czas, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad.
-
Czy można wkładać do lodówki gorące potrawy? Odpowiedź jest niejednoznaczna, ale rozwiewamy mit
Wstawianie gorących potraw bezpośrednio do lodóki nie jest zalecane. Jedzenie przed schowaniem go do lodówki powinno zostać schłodzone do temperatury pokojowej. Należy jednak pamiętać, aby nie trzymać dań zbyt długo poza lodówką.
-
Ile można trzymać śledzie w lodówce? To zależy od wielu czynników. Radzimy, jak długo można je jeść
Śledzie to jeden z produktów, które pojawiają się na poslkich stołach podczas Bożego Narodzenia. Jak długo można je przechowywać w lodówce po świętach? Czas, w którym są zdatne do spożycia zależy przede wszystkim od tego, jak je przyrządzimy.
-
Czy można zamrozić sernik po świętach? I tak i nie. Podpowiemy, jak robić to dobrze
Sernik to bez wątpienia najbardziej uniwersalne ciasto, które świetnie sprawdza się na każdą okazję i każdemu smakuje. Czasem jednak trudno jest oszacować apetyt gości i robimy zdecydowanie za dużą porcję. Co zrobić ze zbyt dużą ilością sernika? C...