przepis babci
-
Kiedy zaczynam prychać, robię penicylinę ubogich. Wlej do garnka, wsyp szklankę i zagotuj
Jesień to czas, kiedy infekcje przyklejają się do nas szybciej niż liście do butów. Jako wsparcie w leczeniu przeziębienia można wtedy wykorzystać stary, domowy sposób, który od lat działa bez zarzutu. Tylko kilka składników, kilkanaście minut i...
-
Pamiętaj o zasadzie babci Krysi. W nim tkwi sekret udanego ciasta drożdżowego. Wcale nie w drożdżach
Ciasto drożdżowe uchodzi za kapryśne, ale wcale nie musi takie być. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach, by zawsze się udało. Podpowiadamy, jakich błędów unikać i zdradzamy trik babci Krysi.
-
Moja prababcia tak robiła makaron do rosołu 90 lat temu. Nigdy nie jadłam lepszego
Chcesz zrobić domowy makaron do rosołu? Nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Zwłaszcza że mamy dla ciebie prawdziwe złoto - przepis na makaron mojej prababci. Był przekazywany z pokolenia na pokolenie i w końcu trafił do mnie. Całym...
-
Zupa z młodej kapusty jak u babci, a nawet lepsza. Nie zapomnij o boczku, koperku i tej przyprawie
Wszyscy kochamy sielskie i anielskie przepisy i lato obfituje w takie właśnie dania. Wśród najpyszniejszych rzeczy, jakie serwują nam ciepłe miesiące, jest młoda kapusta i z nią naprawdę możemy poszaleć. Dziś na tapet bierzemy pyszną zupę z młodej...
-
To najlepsze kluski świata. Kiedyś robiła je każda babcia. Przepis jest banalny
Idealne z sosem mięsnym i z sosem grzybowym, polane truskawkami to mistrzostwo, a z masełkiem smakują jak spełnione marzenie. Te kluchy są cudowne w każdej postaci i nasze babcie przepis na pampuchy opanowały do perfekcji. A czy młodsze pokolenie...
-
Pyszne z rosołem i z truskawkami też. Kluski lane wyjdą mięciutkie, ale zadbaj o proporcje
Są takie potrawy, które już po jednym kęsie przenoszą nas w czasie do beztroskich dziecięcych chwil i babcinej albo mamusinej kuchni. Dziś mamy przepis na jedno z takich właśnie dań i jestem pewna, że już na samo wspomnienie w waszych oczach zakrę...
-
Ta zupa przypomni ci babciny dom. Oprócz żuru dodaj coś z patelni. Tylko 20 minut i masz obiad
Dziś mamy dla was przepis, który wielu z nasz kojarzy się z sielską, polską wsią i domowymi obiadami u naszych ukochanych babć. Była to tak zwana bida-zupa z ziemniakami, kwaśnym żurem, czasami zdarzyło się coś tłustego np. podgardle, a smaku...
-
Śledzie na Wielki Piątek robię z przepisu babci. Są pyszne, bo proporcje znam na pamięć
Moja rodzina jest bardzo związana z tradycją i święta wielkanocne zaczynają się w moim domu już w Wielki Czwartek. Jak wiadomo, tradycja nakazuje w Wielki Piątek zachować post - mam co do tego swoje zdanie, ale śledzie z przepisu babci obowiązkowo...
-
Zarzutkę kocham od dziecka. Robię ją prawie jak babcia, ale dodaję dwie przyprawy
Są takie przepisy, które silnie kojarzą się z kuchnią naszych babć i mam. Dla mnie jednym z nich jest pyszna, treściwa i lekko kwaśna zarzutka. To zupa gotowana na wędzonce, pod koniec "zarzucona" kiszoną kapustą, którą babcia podsmażała razem z...
-
Ciasto drożdżowe, które rośnie prawie do nieba. Przyda się babciny trik z jajkami
Ciasto drożdżowe to według starszych pań świętość, którą opanować do perfekcji powinna każda szanująca się gospodyni. Oczywiście mistrzyniami ciast drożdżowych są nasze babcie i dziś właśnie mamy dla was klasyczny przepis, który nie może się nie...
-
Babcia tylko tak robiła grochówkę. Była przepyszna i tak sycąca, że wystarczyło pół talerza
Grochówka to jedna z tych zup, do której Polacy mają wyjątkowy sentyment. Jednym kojarzy się z czasami w wojsku, innym - z babciną kuchnią. Dziś przedstawimy przepis na grochówkę, której nie powstydziłaby się żadna babcia. Moja robiła grochówkę po...
-
Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
Są takie przepisy, do których chętnie wracamy i ciężko zastąpić ich smak czymś innym. Tak jest w przypadku ciasta drożdżowego, które wielu z nas kojarzy się z przyjemnymi chwilami dzieciństwa i wizytami u babci. Dziś właśnie mamy dla was przepis n...
-
Wymieszałam 4 składniki i zrobiłam przysmak, który znany jest w rodzinie od pokoleń. Dodaję go do zup
Wiele osób się ze mną zgodzi, że babcine przepisy są niezastąpione i warto do nich wracać jeżeli mamy taką okazję. Moja babcia pozostawiła mi wiele przepisów, które po dziś dzień powtarzam i jeden z nich opisuje poniżej. To, co z niego wychodzi,...
-
Niegdyś podczas burzy gotowanie zupy było zabronione. Babcie twierdzą, że wiejska mądrość kryje prawdę
Ile kucharek tyle trików i sprawdzonych metod. Wiele babć twierdzi jednak, że gotowanie rosołu podczas burzy to niemal kulinarne przestępstwo. Czy zmiana pogody, naprawdę może powodować szybkie psucie? Zdaje się, że wiejskie przysłowie kryje troch...
-
Mistrzowski kompot truskawkowy na zimę. Zrób zapas, bo jest tak dobry, że wypijesz go jeszcze w wakacje
Kilogramy truskawek leżakują w lodówce i czekają, aż je wykorzystasz? Zamiast po raz kolejny piec ciasta czy szykować koktajle, postaw na babciny napój, który doskonale zasili domową spiżarnię. Kompot z truskawek na zimę to nie lada rarytas, który...
-
Niezawodny sposób na dżem truskawkowy. Babcia zawsze robiła go z tym przepisem. To mój smak dzieciństwa
Dżem truskawkowy z przepisu babci to letni przysmak zamknięty w słoiku. Nie obejdzie się bez dorodnych owoców sezonowych - najlepiej tych z polskich upraw. Reszta dosłownie robi się sama, bo wystarczy gotować truskawki z dodatkami, zamknąć rarytas...
-
Ciepłe lody to przysmak rodem z dzieciństwa. Robię je sama w domu, wychodzą jak z osiedlowego sklepiku
Dawne słodkości i sklepowe rarytasy są wspomnieniem dla wielu z nas. Ciepłe lody, które niegdyś można było dostać w osiedlowych sklepikach i szkolnych kantynach można przygotować samodzielnie w domu. Przepis na rarytas rodem z PRL-u zdradziła mi...
-
Ciasto maślankowe z rabarbarem serwuję przez cały maj. Przepis babci z Podhala to majstersztyk
Puchate ciasto z rabarbarem to przepis na słodką rozkosz, która ekspresowo zniknie z blachy. Obłędny smak to sprawka idealnie skomponowanych składników i maślanki, która sprawi, że babciny placem będzie lekki niczym obłoczek i nikt mu się nie oprze.
-
Ten przepis jest w mojej rodzinie od prawie 100 lat. Zrób, a będą ulubionym przysmakiem w twoim domu
Każda rodzina ma własne przepisy, które są znane od wielu lat. U mnie jest podobnie, a smak tej potrawy pamiętam z dzieciństwa. Babcia Teresa robiła je przy każdej możliwej okazji, a wszyscy się nimi zachwycali. Do dziś z sentymentem wracam do tej...
-
Kapuśniak jak u babci. Była biedna, ale nie żałowała mięsa - stawiała na te rodzaje
Kooochamy kapuśniak. Czy znajdzie się chociaż jedna osoba, która nie przepada za tą zupą? Wątpię. Klasyczny kapuśniak robi się łatwo i nasi rodzice, dziadkowie doskonale to wiedzą. Moja babcia groszem nie grzeszyła, ale na jedzeniu nie oszczędzała...
-
Z tym przepisem kopytka wyjdą jak puszyste obłoczki. Babcia zawsze stawiała na jeden, swojski produkt
Przepis na kopytka może wydawać się banalnie prosty, jednak z babcinymi radami to ekspresowe danie wyjdzie perfekcyjnie. Dbałość o szczegóły to podstawa, podobnie jak korzystanie ze sprawdzonych składników. Proporcje są równie ważne, dlatego lepie...
-
Wystarczy bukiet kolorowych warzyw i solidna wkładka mięsna. Tak powstaje najlepsza na świecie zupa
Przepis na krupnik lepszy od klasycznego rosołu i babcinej pomidorówki? Ta znakomita zupa to przede wszystkim połączenie doskonałej bazy na mięsnej wkładce z kolorowymi warzywami i zdrową kaszą. Nie trzeba wiele by uzyskać smak doskonały - warto...
-
100-letni przepis na chleb wraca na salony. Kultowa receptura babć to perfekcja w każdym okruszku
Nic nie może się równać z domowej roboty bochenkiem, który przyjemnie chrupie i na dodatek jest idealnie miękki w środku. 100-letni przepis chleb nie ma konkurencji, a w wielu domach przygotowywany jest przez kolejne pokolenia. Tu króluje tradycja...
-
Smalcóweczki babcia robiła nam w nagrodę. W święta będą lepsze od pierniczków
Smalcóweczki to jedno z moich najprzyjemniejszych wspomnień z babcinej kuchni. Babcia swoimi schorowanymi i powykrzywianymi dłońmi robiła dla mnie i moich kuzynów pyszne ciasteczka, którymi zajadaliśmy się, aż miło, ale warunek był jeden - dobre...
-
Bez ryby w galarecie nie byłoby u nas świąt. Tata i jego brat co roku wyrywają sobie półmisek z rąk
Ryba w galarecie to jedno z dań, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Uwielbiają ją szczególnie mój tata i jego brat, którzy każdego roku po prostu wyrywają sobie półmisek z rąk, nie mogąc doczekać się smaku, na który tyle...
-
Kopytka mojego dziadka biją na głowę kopytka każdej babci. Są mięciutkie i obłędnie pyszne
Kopytka to smak mojego dzieciństwa. Nie było tygodnia, by dziadek nie robił obłędnie pysznych kopytek. Bardzo często towarzyszyły im skwarki z boczku czy słoniny, którym nie dało się oprzeć. Oto przepis mojego dziadka na kopytka.
-
Jak zrobić pyzy? Moja babcia stawiała na zasadę 1:3 i miała do nich specjalną ściereczkę
Jak zrobić pyzy? Te pyszne, mięciutkie ziemniaczane kluseczki są naprawdę łatwe w wykonaniu i najlepiej wiedzą o tym nasze babcie, które sztukę ich robienia opanowały do perfekcji. Moja babcia miała na nie specjalną metodę. Wychodziły mięciutki i...
-
Wygrzebałam z zeszytu babci ten przepis. Rogale, które z niego wychodzą, są smaczniejsze od świętomarcińskich
Można powiedzieć, że pierwsza połowa listopada przeznaczona jest dla rogali pochodzących z Poznania. Szał na ten przysmak nie ustępuje, a ze sklepów i piekarni znikają one w mgnieniu oka. Jednak poznaliśmy przepis na pyszniejszą wersję tej...
-
Dodaj do klasycznych racuchów ten swojski nabiał. Dzięki niemu wyjdą pulchne i miękkie jak obłoczek
Szukasz przepisu na racuchy doskonałe? Babcina receptura nigdy nie zawodzi i gwarantuje pulchny, rumiany i apetyczny efekt. Wszystko za sprawą jednego dodatku - zaledwie szklanka tego nabiału całkowicie odmieni kultowe ciasto. Dzięki temu placuszk...
-
Przepis na tradycyjnego schabowego. Aby uniknąć suchego, gumowego mięsa wystarczy pamiętać o kąpieli
Nie ma nic smaczniejszego od kultowej, polskiej kuchni. Wśród smakowitych dań tradycyjny kotlet schabowy nie ma sobie równych. Jest tylko jeden warunek - mięso musi być kruche, soczyste i delikatne. Zapewni to trik z nabiałem i dodatek kultowych...
-
Idealne oponki serowe zrobisz ekspresowo. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i zadbać o kształt
Nic nie smakuje równie dobrze co domowej roboty wypieki i łakocie Na jesienną chandrę polecają się oponki serowe rodem z babcinego przepiśnika. Receptura jest banalnie prosta, a efekt zachwyca smakiem i obłędnie puszystą, miękką i lekką strukturą...
-
Pierogi z kapustą i grzybami w klasycznej odsłonie. Postaw na idealne ciasto z przepisu babci
Klasyką tradycyjnej, polskiej kuchni są oczywiście pierogi w rozmaitych odsłonach - od słodkich, tych z owocami po te z mięsem czy ruskim farszem. Jesienią jednak najlepiej smakuje wersja z kapustą i grzybami. Tu króluje prostota i obłędna jakość...
-
Ta metoda na rogaliki jest bezbłędna. Moja babcia zawsze tak robiła, mama również, więc i ty spróbuj
Rogaliki to jeden z najpyszniejszych deserów, jakie można przygotować jesienią. Idealnie smakują do kawy czy herbaty. Jednak ich smak to zasługa metody 1:1:1. Oto przepis mojej babci na obłędne rogaliki, które wychodzą za każdym razem.
-
Zupa fasolowa - przepis babci Hani. Robiła ją na kwaśno - nie zgadniecie, co dodawała
Zupa fasolowa to jedna z tych potraw, na które mamy ochotę, gdy na dworze zaczyna robić się chłodniej. Przepis na zupę fasolową pewnie większość z was zna, ale ta wersja z całą pewnością was zaskoczy. Babcia Hania robiła najlepszą fasolówkę świata...
-
Babcia Marysia robi je od 50 lat, a słoiki rozchodzą się jak świeże bułeczki. Dodaję je do każdego obiadu
Kiedy sięgam pamięcią do potraw, które przygotowywała babcia, często przed oczami widzę buraczki, które często pojawiały się na talerzu. Po dziś dzień mogę ich zasmakować, a to wszystko dzięki tej recepturze. Takie buraczki warto zachować na zimow...
-
Ciasto ze śliwkami to synonim jesieni. Przygotuj je na bazie drożdżowego placka, a wyjdzie palce lizać
Ciasto ze śliwkami to przepis, którego nie może zabraknąć wśród jesiennych wypieków. Drożdżowy placek z sezonowymi owcami zawsze się udaje, jest arcy prosty w wykonaniu i co najważniejsze zasmakuje każdemu. Sekretem są idealne proporcje i dodatek...
-
Nalewka z aronii - przepis babci. Domowa aroniówka to nie tylko świetny trunek, ale i lekarstwo
Przepis babci na nalewkę z aronii jest naprawdę prosty. Warto ją przygotować nie tylko ze względu na to, że jest świetnym trunkiem, ale też dlatego, że doskonale radzi sobie z przeziębieniami.
-
Przepis na nalewkę pomoże przy przeziębieniu i innych dolegliwościach. Babcina metoda jest mistrzowska
Domowe przetwory z sezonowych owoców ą obłędnym rarytasem, który od lat wypełnia nasze spiżarnie. Wśród nich nie może zabraknąć nalewki z malin, która nie wybornie smakuje, czy ogrzewa w chłodne wieczory, ale i jest babcinym medykamentem na wiele...
-
Sok z aronii to nie tylko zastrzyk zdrowia, ale i smaku. Z tą metodą obejdzie się bez goryczy owoców
Sok z aronii to zastrzyk sporej porcji witamin, ale i medykament na wiele dolegliwości. Możesz przygotować go samodzielnie w domu, wówczas warto jednak pamiętać o złotej zasadzie, która gwarantuje, że sok nie wyjdzie gorzki i cierpki. Sekretem...
-
Wyśmienity dżem z jeżyn babcinej receptury. Zrób go po mistrzowsku, tona cukru nie będzie potrzebna
Owoce leśne to nie tylko bogactwo obłędnego smaku, ale i spory zastrzyk witamin. Dżem z jeżyn jest na to idealnym przykładem - to wyśmienity dodatek do słodkich śniadań, ale także wypieków, ciast i ciasteczek. Jak się okazuje, obejdzie się bez...