przepis babci
-
Bez ryby w galarecie nie byłoby u nas świąt. Tata i jego brat co roku wyrywają sobie półmisek z rąk
Ryba w galarecie to jedno z dań, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Uwielbiają ją szczególnie mój tata i jego brat, którzy każdego roku po prostu wyrywają sobie półmisek z rąk, nie mogąc doczekać się smaku, na który tyle...
-
Przepis na rozpływającą się w ustach kapustę zasmażaną. Dodaj mięsną wkładkę, a będzie jak u babci
Nic nie podkreśli tradycyjnego, polskiego obiad tak jak solidna porcja zasmażanej kapusty. Swojski klasyk warto jednak odpowiednio przygotować - nie obejdzie się bez mięsnej wkładki i kilku przypraw. Tę recepturę stosują najlepsze kucharki i...
-
Kopytka mojego dziadka biją na głowę kopytka każdej babci. Są mięciutkie i obłędnie pyszne
Kopytka to smak mojego dzieciństwa. Nie było tygodnia, by dziadek nie robił obłędnie pysznych kopytek. Bardzo często towarzyszyły im skwarki z boczku czy słoniny, którym nie dało się oprzeć. Oto przepis mojego dziadka na kopytka.
-
Jak zrobić pyzy? Moja babcia stawiała na zasadę 1:3 i miała do nich specjalną ściereczkę
Jak zrobić pyzy? Te pyszne, mięciutkie ziemniaczane kluseczki są naprawdę łatwe w wykonaniu i najlepiej wiedzą o tym nasze babcie, które sztukę ich robienia opanowały do perfekcji. Moja babcia miała na nie specjalną metodę. Wychodziły mięciutki i...
-
Wygrzebałam z zeszytu babci ten przepis. Rogale, które z niego wychodzą, są smaczniejsze od świętomarcińskich
Można powiedzieć, że pierwsza połowa listopada przeznaczona jest dla rogali pochodzących z Poznania. Szał na ten przysmak nie ustępuje, a ze sklepów i piekarni znikają one w mgnieniu oka. Jednak poznaliśmy przepis na pyszniejszą wersję tej...
-
Dodaj do klasycznych racuchów ten swojski nabiał. Dzięki niemu wyjdą pulchne i miękkie jak obłoczek
Szukasz przepisu na racuchy doskonałe? Babcina receptura nigdy nie zawodzi i gwarantuje pulchny, rumiany i apetyczny efekt. Wszystko za sprawą jednego dodatku - zaledwie szklanka tego nabiału całkowicie odmieni kultowe ciasto. Dzięki temu placuszk...
-
Ekspresowy i prosty sernik babci Ani. Połącz dwie masy, a wyjdzie idealnie kremowy i puszysty
Sernik z przepisu babci Ani zawsze wychodzi jedwabiście kremowy, delikatny i puszysty niczym obłoczek. Wszystko za sprawą połączenia różnych nabiałów oraz dwóch napowietrzonych mas. Na koniec wystarczy słodka dekoracja z białej polewy. Taki duet n...
-
Przepis na tradycyjnego schabowego. Aby uniknąć suchego, gumowego mięsa wystarczy pamiętać o kąpieli
Nie ma nic smaczniejszego od kultowej, polskiej kuchni. Wśród smakowitych dań tradycyjny kotlet schabowy nie ma sobie równych. Jest tylko jeden warunek - mięso musi być kruche, soczyste i delikatne. Zapewni to trik z nabiałem i dodatek kultowych...
-
Idealne oponki serowe zrobisz ekspresowo. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i zadbać o kształt
Nic nie smakuje równie dobrze co domowej roboty wypieki i łakocie Na jesienną chandrę polecają się oponki serowe rodem z babcinego przepiśnika. Receptura jest banalnie prosta, a efekt zachwyca smakiem i obłędnie puszystą, miękką i lekką strukturą...
-
Pierogi z kapustą i grzybami w klasycznej odsłonie. Postaw na idealne ciasto z przepisu babci
Klasyką tradycyjnej, polskiej kuchni są oczywiście pierogi w rozmaitych odsłonach - od słodkich, tych z owocami po te z mięsem czy ruskim farszem. Jesienią jednak najlepiej smakuje wersja z kapustą i grzybami. Tu króluje prostota i obłędna jakość...
-
Makowiec Ewy Wachowicz. Ciasto w jej wykonaniu przybiera drugie oblicze
-
Zrób ją na Andrzejki, a każdy będzie pytać o przepis. Jest pyszna
-
Niezawodność, która odmieni twój dzień. Ten model odkrywa nowe horyzonty picia kawyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Tak naleśniki robi Ania Starmach. Ten kremowy składnik jest obowiązkowy
-
To królowa sałatek. Z jej zjedzeniem nie warto czekać, bo znika w 3 sekundy
- Tego przepisu na pyzy babcia strzegła jak oka w głowie. Bezmięsny farsz to hit
- Gdy jej spróbujesz, nie wrócisz do pomidorowej. Jest najlepsza z tym mięsem
- Ewa Wachowicz ma genialny przepis na pieczone jabłka. Są pyszne i aromatyczne
- Kurczak zamknięty w cieście to uczta na talerzu. Dodatki są kluczowe
- PRL na talerzu, czyli śniadanie jak za dawnych lat. Dzieciaki to uwielbiały
-
Ta metoda na rogaliki jest bezbłędna. Moja babcia zawsze tak robiła, mama również, więc i ty spróbuj
Rogaliki to jeden z najpyszniejszych deserów, jakie można przygotować jesienią. Idealnie smakują do kawy czy herbaty. Jednak ich smak to zasługa metody 1:1:1. Oto przepis mojej babci na obłędne rogaliki, które wychodzą za każdym razem.
-
Zupa fasolowa - przepis babci Hani. Robiła ją na kwaśno - nie zgadniecie, co dodawała
Zupa fasolowa to jedna z tych potraw, na które mamy ochotę, gdy na dworze zaczyna robić się chłodniej. Przepis na zupę fasolową pewnie większość z was zna, ale ta wersja z całą pewnością was zaskoczy. Babcia Hania robiła najlepszą fasolówkę świata...
-
Babcia Marysia robi je od 50 lat, a słoiki rozchodzą się jak świeże bułeczki. Dodaję je do każdego obiadu
Kiedy sięgam pamięcią do potraw, które przygotowywała babcia, często przed oczami widzę buraczki, które często pojawiały się na talerzu. Po dziś dzień mogę ich zasmakować, a to wszystko dzięki tej recepturze. Takie buraczki warto zachować na zimow...
-
Ciasto ze śliwkami to synonim jesieni. Przygotuj je na bazie drożdżowego placka, a wyjdzie palce lizać
Ciasto ze śliwkami to przepis, którego nie może zabraknąć wśród jesiennych wypieków. Drożdżowy placek z sezonowymi owcami zawsze się udaje, jest arcy prosty w wykonaniu i co najważniejsze zasmakuje każdemu. Sekretem są idealne proporcje i dodatek...
-
Nalewka z aronii - przepis babci. Domowa aroniówka to nie tylko świetny trunek, ale i lekarstwo
Przepis babci na nalewkę z aronii jest naprawdę prosty. Warto ją przygotować nie tylko ze względu na to, że jest świetnym trunkiem, ale też dlatego, że doskonale radzi sobie z przeziębieniami.
-
Przepis na nalewkę pomoże przy przeziębieniu i innych dolegliwościach. Babcina metoda jest mistrzowska
Domowe przetwory z sezonowych owoców ą obłędnym rarytasem, który od lat wypełnia nasze spiżarnie. Wśród nich nie może zabraknąć nalewki z malin, która nie wybornie smakuje, czy ogrzewa w chłodne wieczory, ale i jest babcinym medykamentem na wiele...
-
Sok z aronii to nie tylko zastrzyk zdrowia, ale i smaku. Z tą metodą obejdzie się bez goryczy owoców
Sok z aronii to zastrzyk sporej porcji witamin, ale i medykament na wiele dolegliwości. Możesz przygotować go samodzielnie w domu, wówczas warto jednak pamiętać o złotej zasadzie, która gwarantuje, że sok nie wyjdzie gorzki i cierpki. Sekretem...
-
Wyśmienity dżem z jeżyn babcinej receptury. Zrób go po mistrzowsku, tona cukru nie będzie potrzebna
Owoce leśne to nie tylko bogactwo obłędnego smaku, ale i spory zastrzyk witamin. Dżem z jeżyn jest na to idealnym przykładem - to wyśmienity dodatek do słodkich śniadań, ale także wypieków, ciast i ciasteczek. Jak się okazuje, obejdzie się bez...
-
Koniec z obiadową nudą! Przepis na letnią zupę jarzynową z tym babcinym dodatkiem nie ma sobie równych
W domowym, wakacyjnym menu nie może zabraknąć tradycyjnych smaków i sezonowych produktów. Przepis na zupę jarzynową to esencja kolorów, aromatów, a także idealny pod każdym względem duet. Klasyczną recepturę warto jednak nieco podrasować. Pomoże w...
-
Spróbujesz tych ogórków i już nie spojrzysz na inne. Przepis babci Janiny to czyste złoto
Co się stanie, gdy połączymy najpopularniejsze przetwory, czyli ogórki, z najlepszymi kucharkami, czyli babciami? Z pewnością wyjdzie nam majstersztyk! W związku z tym, że sezon na ogórki trwa w najlepsze i wiele osób decyduje się na zamknięcie ic...
-
Babcia nauczyła mnie jak robić obłędny syrop z mięty. To bomba witamin i słodki dodatek do herbaty
Gdy byłam mała, nie doceniałam kunsztu robienia domowych przetworów i zawsze migałam się od pracy. Jednak przepis na babciny syrop z mięty całkowicie odmienił obraz robienia podobnych łakoci! Na próżno szukać podobnego w sklepie - trzeba narwać...
-
Pulchne bułeczki twarogowe to słodka łatwizna na każdą porę. Zapomnij o drożdżach, wystarczy nabiał
Jeśli szukasz inspiracji na coś smakowitego, szybkiego i wyjątkowego, przepis na twarogowe bułeczki sprawdzi się doskonale. Zapomnij o godzinach czekania - efekt jest natychmiastowy, bo w cieśnie nie ma ani grama drożdży. Wnętrze kryje za to...
-
Dżem wiśniowy, słodki specjał tego lata zamknięty w słoiczku. Idealnie dopełni domowe wypieki i desery
Lato to idealna pora na przygotowanie przetworów i wyposażenie spiżarni w całą masę słoików i butelek z sokami, syropami czy nalewkami. Wśród kiszonek, ogórków czy kolorowych sałatek nie może zabraknąć słodkiego akcentu. Przepis na dżem wiśniowy t...
-
Zupa szczawiowa, przepis babci na najlepszy obiad w upalny dzień. Nie zapomnij o tym dodatku
Kiedy na dworze skwar szukasz pomysłu na lekki obiad. Wówczas świetnie sprawdzi się zupa szczawiowa. Przepis na kultowe danie sprzed lat jest wyjątkowo prosty, a jego odtworzenie nie zajmuje dużo czasu. Pamiętaj jednak, aby koniecznie wrzucić do...
-
Kupiłaś młode ziemniaki? Najlepiej jeśli umyjesz je w ten sposób. Babciny trik sprawdza się za każdym razem
Nie ma to jak mądrość mam i babć, które nauczone własnym doświadczeniem mogą dzielić się cennymi radami z kolejnymi pokoleniami. Tym razem przedstawiamy genialny sposób na mycie młodych ziemniaków. Spróbujesz to zrobić raz według tej metody, a...
-
Co tydzień prababcia gotowała ten rosół. Nigdy nie zdradzała przepisu, lecz ja go poznałam. Sekretem jest mięso
Rosół to jedna z najbardziej charakterystycznych zup w kuchni polskiej. Zazwyczaj wykonuje się go na niedzielny obiad, nie może go również zabraknąć na różnych uroczystościach. W zależności od dodanych do niego składników, jego smak się różni. Moj...
-
Jak zrobić lane kluski, aby smakowały tak jak te babcine? Prosty przepis na delikatny, letni obiad
Szukasz pomysłu na letni obiad i nie wiesz, jak zrobić lane kluski? Ich zaletą jest to, że można je podawać zarówno na słono jak i na słodko. Zatem przyrządzając przysmak z dzieciństwa, masz szansę zaserwować kilka dań za jednym razem.
-
Szykujesz przetwory z ogórków? Wrzuć do słoja listek inny niż laurowy, a smak będzie o niebo lepszy
Sklepowe produkty nie mają szans z przetworami domowej roboty, a szczególnie z kiszonymi ogórkami. Zanim jednak zaczniesz brać się do wypełniania słoi warzywami, zwróć uwagę na to jakimi przyprawami je wzbogacisz. Jak się okazuje, na listkach...
-
Proste ciasto z jagodami to esencja tego lata. Zrobisz je w mgnieniu oka i to z sześciu składników
Masz ochotę na coś słodkiego, jednak nie chcesz marnować kilku godzin w kuchni? Przepis na najprostsze ciasto z jagodami sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Jest nie tylko obłędnie smaczne, dodatkowo pięknie się prezentuje i kosztuje gorsze!...
-
Recepturę znalazłam w zeszycie babci. Ma ponad 100 lat, a smakiem deklasuje wszystko inne
Rodzinne przepisy skrywane są przez nasze babcie i mamy od wielu lat. To właśnie one charakteryzują się świetnym smakiem i prostą recepturą. Dziś chcę podzielić się smakołykiem, który pamiętam z dziecięcych lat. Babcia robiła go zawsze, gdy...
-
Wczoraj zbierałam kwiaty, dziś robię syrop z lipy. Przepis autorski na naturalne lekarstwo
Wiesz, jak zrobić syrop z lipy? Przepis na domowy i naturalny lek to remedium na jesienne przeziębienia. Już teraz drzewa uginają się od kwiatów, dlatego nie zwlekaj i zbierz pachnący składnik. Poszukaj takich okazów, które rosną z dala od dróg i...
-
Dzieci obiad! Pamiętasz to danie serwowane przez babcię w upalne dni? Szybka przerwa od zabaw na podwórku
Szybki letni obiad często był pozbawiony mięsa. Zwłaszcza kiedy na dworze panował upał i nikt szczególnie nie odczuwał głodu. Wówczas przepisy babci sprawdzały się najlepiej. Nie musiała długo stać w kuchni, a my uwielbialiśmy wszystko, co...
-
Gospodyni zdradza patent na rosół, który robi od lat. Dwa składniki sprawiają, że jest nie do podrobienia
Rosół to danie, które musi pojawić się na niedzielnym stole. Tradycyjny klasyk każdy zna, a przepis udostępniony jest w każdym miejscu. Jednak w takim wydaniu nie jest wcale tak znany. Dodaje się do niego owoce, by smak był jeszcze bardziej...
-
Wrzuć dwie kromki do zalewy, a ogórki będą najlepsze na świecie. To trik babci, który znam od lat
Babcie zawsze mają niezawodne przepisy na różne przysmaki. Jeśli chodzi o ogórki, nie może być inaczej. Tym razem również mogą popisać się oryginalnością, a przy tym tworzą coś, co bardzo trudno podrobić. Do przepisu na ogórki małosolne wykorzystu...
-
Kluski łyżką kładzione. Przysmak rodem z babcinej kuchni to idealny dodatek do zup lub słodki deser
Nie ma nic lepszego niż prosta, domowa kuchnia. Przepiśnik babci aż pęka w szwach od znakomitych rarytasów i specjałów, a jednym z nich są kluski kładzione łyżką. Wyśmienity i banalne prosty smakołyk idealnie komponuje się z wieloma zupami, sosami...
-
Idealne ciasto kruche z przepiśnika babci. Sekret smaku tkwi w temperaturze i złotej zasadzie 3:2:1
Domowe wypieki to piedestał, z którym na próżno konkurować. Najlepiej smakują klasyki z babcinego przepiśnika, ale tez nieco bardziej szalone słodkości. Bazą dla wielu receptur jest kruche ciasto, które dla jednych jest przekleństwem, dla innych...
-
Babcia Janina z MasterChefa pokazała, jak zrobić domowy makaron. Kluczem są nie tylko składniki
Domowy makaron to smak nie do podrobienia. Choćbyś kupił produkt wyjątkowej jakości, to nic nie może równać się z tym wykonanym własnoręcznie. Babcia Jasia pokazała dzieciom w programie MasterChef Junior, jak zrobić ciasto, które nadaje się także ...
-
Ten przepis przekazywany jest od pokoleń. My poznaliśmy jego sekret. Chodzi o jeden składnik
Tradycyjnych polskich dań można zasmakować w każdym domu. Jednak co przepis to inne proporcje i smaki. My poznaliśmy najlepszą recepturę na kluski. Wszystkie inne nie mają z nimi szans. Są tak dobre i miękki dzięki jednemu składnikowi. Pożałujesz...
-
Babcia Stasia pokazała sposób na mięso. Pół rodziny bije się o ten przepis. Sekretem jest ten składnik
Osiągnięcie wybitnie kruszącego się, a przy tym soczystego mięsa nie jest niczym prostym. Jednak babcia Stasia zna sposób, aby taki efekt otrzymać. Jej zdaniem najważniejsza jest marynata i dokładne podejście do gotowania. Zrób ten przepis i...
-
Przepis na ciasto z truskawkami i kruszonką. Niczym smak wakacji spędzonych u babci w latach 90.
Przepis na ciasto z truskawkami nie musi zawierać wielu składników, kremów i innych dodatków. Kiedy postawisz na prostotę w kilka chwil, upieczesz pyszny deser do ulubionej kawy. Moja receptura pochodzi z lat 90., ponieważ to z czasów dzieciństwa...