przepis babci
-
Jak zrobić makaron do rosołu? Oto przepis mojej prababci sprzed 90 lat - nigdy lepszego nie jedliście
Jak zrobić domowy makaron do rosołu? Oczywiście sprawdzone sposoby są najlepsze, a dziś mam dla was prawdziwą perełkę - przepis na makaron, który jeszcze przed wojną robiła moja prababka. Receptura przekazywana ustnie z pokolenia na pokolenie wcią...
-
Przepis na makaron idealny do rosołu. Tak robiły go nasze babcie i prababcie, a sekretem jest mąka - musi być konkretna
Przepis na makaron jest banalny i każdy na pewno się ze mną zgodzi, że rosół z domowym makaronem nie ma sobie równych. Dziś mamy dla was przepis na makaron sprzed kilkudziesięciu lat, dokładnie taki, jak jeszcze przed wojną robiły nasze prababki. ...
-
Babciny sekret na ciasto na pierogi. Jeden składnik może zmienić wiele
Co sprawia, że ciasto na pierogi wychodzi idealne? Co dodać, aby było miękkie, elastyczne i nie przyklejało się do stolnicy? Wybierz przepis od babci, a dzięki jednemu składnikowi odmienisz smak swojego ciasta.
-
Pierogi z jagodami przepis babci. Letni rarytas ze świeżych owoców - z tą recepturą wyjdą obłędne
Sezonowe warzywa i owoce to prawdziwy letni rarytas, którego możemy przygotować obłędnie pyszne wypieki, dania i obiady. Jednym z najbardziej lubianych są pierogi z jagodami - przepis babci zapewni idealny efekt, i rozpływający się w ustach,...
-
Ogórki kiszone - przepis babci, który zawsze się udaje. W czym tkwi sekret tych domowych przetworów?
Jednym z najpopularniejszych przetworów, który jednocześnie uchodzi za najsmaczniejszy, są oczywiście kiszonki, które nie tylko pysznie smakują, ale są też bardzo zdrowe. Ogórki kiszone - przepis babci gwarantuje smaczny i aromatyczny efekt....
-
Racuchy z jabłkami. Przepis babci Zosi na pyszny podwieczorek i piknikowy deser
Racuchy z jabłkami to szybki sposób na przywołanie wspomnień z dzieciństwa. Ten aromatyczny i ciepły deser uwielbiają nie tylko najmłodsi, ale także dorośli. Idealna przekąska na letnie dni, świetnie sprawdzi się jako element pikniku nad rzeką....
-
Kluski leniwe z serem według przepisu babci. Kup twaróg, a resztę znajdziesz w kuchni
Kluski leniwe z serem to niezapomniany smak dzieciństwa. Możemy go odtworzyć, przygotowując samodzielnie to proste i pyszne danie. Mięciutkie i rozpływające się w ustach kluseczki, polane masełkiem i oprószone cynamonem. Sprawdź nasz przepis babun...
-
Mizeria - przepis, który z pewnością cię oczaruje. Tajemniczy składnik babci Krysi zupełnie zmienia smak
Mizeria to nieodłączny dodatek do letniego obiadu. Przepis jest banalny - pokrojone ogórki wymieszać ze śmietaną i gotowe. Jednak stary sposób babci Krysi na mizerię sprawi, że już nigdy nie zrobisz jej inaczej. Co jest tym nietypowym dodatkiem?...
-
Krupnik, przepis na tradycyjną zupę babci. Sprawdź jak ugotować obiad z dzieciństwa
Krupnik to tradycyjna polska zupa, lekka i wyrazista w smaku. Najlepsza była ta gotowana przez nasze babcie. Aby powtórzyć aromat z dawnych lat, warto znaleźć sprawdzony przepis. Znamy tradycyjną recepturę.
-
Wątróbka wieprzowa, przepis mojej mamy na obiad z jabłkami. Co zrobić, aby mięso nie było twarde?
Wątróbka wieprzowa - przepis na szybki i smaczny obiad. Sposobów jej przyrządzania jest wiele, jednak nie zawsze udaje się ją przyrządzić tak, aby była delikatna i miękka. Mamy sprawdzony przepis, dzięki któremu mięso będzie rozpływało się w ustach.
-
Sałatka siódemka Ewy Wachowicz. Zrób ją na imprezę, a goście nie będą mówić o niczym innym
-
Powidła śliwkowe bez mieszania. Ten prosty sposób sprawi, że unikniesz przypaleń
-
Udany rosół? Zdaniem szefów kuchni kluczem jest ten składnik. Wystarczy jedna łyżka, by podbić smak
-
Przepis na leczo z efektem wow. Sekretem są dwa rodzaje mięsa i trik z papryką
-
Jak zrobić makaron do rosołu? Oto przepis mojej prababci sprzed 90 lat - nigdy lepszego nie jedliście
- Jak wysuszyć grzyby w piekarniku? Banalnie prosty sposób
- Cukinia z papryką do słoików. Dodaj do zalewy ten składnik, a całkowicie odmienisz smak przetworów
- Żeberka z grilla - przepis na soczyste mięso w aromatycznej marynacie. Klasyka amerykańskiej kuchni
- To najgorszy olej. Jest szkodliwy dla zdrowia, ale masowo dodaje się go do produktów spożywczych
- Jak zrobić lody w domu? Kilka przepisów na obłędny deser, który zawróci w głowie fanom słodkości
-
Jagodzianki - przepis babci. Będą rozpływać się w ustach, ale ważny jest typ mąki
Jagodzianki to najlepsza rzecz, jaką możemy upiec w swoich kuchniach. Przepis babci jak zwykle niezawodny, a jagodzianki wychodzą mięciutkie i delikatne. Warto jednak pamiętać o dwóch ważnych rzeczach - temperaturze mleka i typie mąki.
-
Barszcz ukraiński - przepis babci na tradycyjny obiad. Podstawą jest dobór składników
Barszcz ukraiński - przepis babci zawsze się sprawdza kiedy mamy ochotę na coś pysznego. Choć danie to możemy przygotować na wiele sposobów, najsmaczniejszy jest ten gotowany tradycyjnie. Sekretem jest pyszny bulion i świeże dodatki.
-
Ogórki kiszone - przepis babci. "Do tej pory pamiętam, jak wchodziłam na drabinę, by narwać liści"
Ogórki kiszone to obowiązkowa pozycja na liście domowych przetworów na zimę. Przepis babci Krysi nie ma sobie równych, a ogórki wychodzą pyszne i bosko chrupiące. Jak je zrobić? Przydadzą się liście wiśni - bez nich ani rusz.
-
Jagodzianki - przepis babci na mięciutkie bułeczki z kruszonką. Smak dzieciństwa i letnich wspomnień
Jagodzianki, uwielbiane przez wszystkich aromatyczne i ciepłe bułeczki, na które czekamy cały rok. Sezon jagodowy w pełni, dlatego jeśli wybieramy się na piknik, nad rzekę, na plażę czy w dłuższą podróż, warto zabrać ze sobą pyszną drożdżówkę...
-
Ogórki kiszone - przepis babci. Dzięki tym wskazówkom uzyskasz tradycyjne i pyszne domowe przetwory
Ogórki kiszone - przepis babci, gwarantuje smaczny i aromatyczny efekt. Aby uzyskać idealny smak, należy zastosować się do kilku ważnych zasad. Wystarczy jedno niedopatrzenie, aby proces ich fermentacji został zaburzony, a nasze przetwory wyszły...
-
Ogórki konserwowe - przepis z czasów Polski Ludowej. Tak właśnie smakowały 50 lat temu
Przepis na ogórki konserwowe musi poznać każdy, kto lubi małe i chrupiące ogóreczki i chce zrobić z nich przetwory na zimę. Dziś mamy dla was przepis sprawdzony przez nasze babcie - idealne proporcje są tu kluczowe. Zrób i przekonaj się, jak...
-
Mizeria z octem i cytryną - koleżanka z redakcji zdradziła przepis swojej babci. "Nigdy nie jadłam lepszej"
Mizeria to najlepszy dodatek do obiadu. I chociaż co dom, to inny sposób przygotowania, ostatnio nasza koleżanka podzieliła się przepisem na mizerię, którą robi jej babcia. Dodatek octu i soku z cytryny w pierwszej chwili brzmi jak kiepski pomysł,...
-
Młoda kapusta - przepis znaleziony na strychu. Tak ją robiono wiele lat temu, a smak podkręcał mięsny dodatek
Młoda kapusta to smak polskiego lata. Przepis jest bardzo prosty, ale dziś mamy dla ciebie recepturę sprzed wielu lat. Oprócz koperku i marchewki, wśród składników znajduje się jeszcze jeden, mięsny dodatek. Wcale nie chodzi o kiełbasę, a o...
-
Ogórki małosolne - przepis babci. Nie wyjdą smaczne, jeśli nie zadbasz o proporcje
Ogórki małosolne to jedno z dobrodziejstw letnich tygodni. To chyba najlepsza chrupiąca przekąska oraz przepyszny dodatek do obiadu, a robi się je w prosty sposób. Przepis babci, jak wiadomo, najlepszy, ale trzeba zadbać o proporcje. Wówczas wyjdą...
-
Placki ziemniaczane - przepis naszych babć. Tak właśnie smakowały 50 lat temu
Placki ziemniaczane są dobre o każdej porze dnia i nocy. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze poprawiają humor, a nawet leczą złamane serce. Dziś mamy na ciebie stary przepis na placki ziemniaczane, które robiły nasze babcie. Tak smakował nas...
-
Ogórki małosolne - przepis babci. Tradycyjna receptura sprawi, że będą chrupiące i aromatyczne
Ogórki małosolne - przepis babci sprawi, że ich konsystencja i smak będą wręcz idealne. Chrupiące, aromatyczne i dobrze przyprawione ogórki w zaledwie kilka dni. Wystarczy kilka składników i odpowiednie naczynie, by cieszyć się tym swojskim i...
-
Chłodnik - przepis naszych babć sprzed 50 lat. Nie ma lepszej zupy na upał
Chłodnik z przepisu naszych babć smakuje polskim latem. Przepis jest prosty, a smak świetnie orzeźwia w upale dni. Mimo że ten przepis na chłodnik jest bardzo stary, to wciąż idealnie wpisuje się w nasze gusta. Zapraszamy do przepisu na najlepszą...
-
Zupa pieczarkowa. Przepis babci na kremowe i pożywne danie. Obficie posyp ją pieprzem
Nie macie pomysłu na obiad? Przed wami jedyna i niepowtarzalna zupa pieczarkowa. Przepis babci sprawi, że poczujecie się tak, jakbyście cofnęli się do czasów dzieciństwa. Koniecznie doprawcie ją obficie pieprzem.
-
Fasolka po bretońsku - przepis babci. Wykorzystaj w swojej kuchni recepturę znaną od stuleci
Fasolka po bretońsku według przepisu naszych babć to nie relikt minionej epoki. Wręcz przeciwnie, to klasyczne danie będzie smaczną propozycją na rodzinny obiad.
-
Ciasto na pierogi - przepis babci. Potrzebujesz czterech składników i minimum cierpliwości
Najlepsze są tradycyjne receptury, które niezmiennie przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Tak jest z ciastem na pierogi z przepisu babci - wystarczą 4 najprostsze składniki i odrobina cierpliwości, by je porządnie zagnieść. Uwierzcie mi,...
-
Kotlety mielone - przepis babci. Kulinarna podróż do przeszłości, dzięki tradycyjnej recepturze
Nie ma takiej drugiej kuchni jak babcina! Jednym z takich dań są kotlety mielone - przepis babci czyni je wyjątkowo pysznymi! To kulinarna podróż w przeszłość! Musicie spróbować!