przepis babci
-
Dżem wiśniowy, słodki specjał tego lata zamknięty w słoiczku. Idealnie dopełni domowe wypieki i desery
Lato to idealna pora na przygotowanie przetworów i wyposażenie spiżarni w całą masę słoików i butelek z sokami, syropami czy nalewkami. Wśród kiszonek, ogórków czy kolorowych sałatek nie może zabraknąć słodkiego akcentu. Przepis na dżem wiśniowy t...
-
Zupa szczawiowa, przepis babci na najlepszy obiad w upalny dzień. Nie zapomnij o tym dodatku
Kiedy na dworze skwar szukasz pomysłu na lekki obiad. Wówczas świetnie sprawdzi się zupa szczawiowa. Przepis na kultowe danie sprzed lat jest wyjątkowo prosty, a jego odtworzenie nie zajmuje dużo czasu. Pamiętaj jednak, aby koniecznie wrzucić do...
-
Kupiłaś młode ziemniaki? Najlepiej jeśli umyjesz je w ten sposób. Babciny trik sprawdza się za każdym razem
Nie ma to jak mądrość mam i babć, które nauczone własnym doświadczeniem mogą dzielić się cennymi radami z kolejnymi pokoleniami. Tym razem przedstawiamy genialny sposób na mycie młodych ziemniaków. Spróbujesz to zrobić raz według tej metody, a...
-
Co tydzień prababcia gotowała ten rosół. Nigdy nie zdradzała przepisu, lecz ja go poznałam. Sekretem jest mięso
Rosół to jedna z najbardziej charakterystycznych zup w kuchni polskiej. Zazwyczaj wykonuje się go na niedzielny obiad, nie może go również zabraknąć na różnych uroczystościach. W zależności od dodanych do niego składników, jego smak się różni. Moj...
-
Jak zrobić lane kluski, aby smakowały tak jak te babcine? Prosty przepis na delikatny, letni obiad
Szukasz pomysłu na letni obiad i nie wiesz, jak zrobić lane kluski? Ich zaletą jest to, że można je podawać zarówno na słono jak i na słodko. Zatem przyrządzając przysmak z dzieciństwa, masz szansę zaserwować kilka dań za jednym razem.
-
Szykujesz przetwory z ogórków? Wrzuć do słoja listek inny niż laurowy, a smak będzie o niebo lepszy
Sklepowe produkty nie mają szans z przetworami domowej roboty, a szczególnie z kiszonymi ogórkami. Zanim jednak zaczniesz brać się do wypełniania słoi warzywami, zwróć uwagę na to jakimi przyprawami je wzbogacisz. Jak się okazuje, na listkach...
-
Proste ciasto z jagodami to esencja tego lata. Zrobisz je w mgnieniu oka i to z sześciu składników
Masz ochotę na coś słodkiego, jednak nie chcesz marnować kilku godzin w kuchni? Przepis na najprostsze ciasto z jagodami sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Jest nie tylko obłędnie smaczne, dodatkowo pięknie się prezentuje i kosztuje gorsze!...
-
Recepturę znalazłam w zeszycie babci. Ma ponad 100 lat, a smakiem deklasuje wszystko inne
Rodzinne przepisy skrywane są przez nasze babcie i mamy od wielu lat. To właśnie one charakteryzują się świetnym smakiem i prostą recepturą. Dziś chcę podzielić się smakołykiem, który pamiętam z dziecięcych lat. Babcia robiła go zawsze, gdy...
-
Wczoraj zbierałam kwiaty, dziś robię syrop z lipy. Przepis autorski na naturalne lekarstwo
Wiesz, jak zrobić syrop z lipy? Przepis na domowy i naturalny lek to remedium na jesienne przeziębienia. Już teraz drzewa uginają się od kwiatów, dlatego nie zwlekaj i zbierz pachnący składnik. Poszukaj takich okazów, które rosną z dala od dróg i...
-
Dzieci obiad! Pamiętasz to danie serwowane przez babcię w upalne dni? Szybka przerwa od zabaw na podwórku
Szybki letni obiad często był pozbawiony mięsa. Zwłaszcza kiedy na dworze panował upał i nikt szczególnie nie odczuwał głodu. Wówczas przepisy babci sprawdzały się najlepiej. Nie musiała długo stać w kuchni, a my uwielbialiśmy wszystko, co...
-
Gospodyni zdradza patent na rosół, który robi od lat. Dwa składniki sprawiają, że jest nie do podrobienia
Rosół to danie, które musi pojawić się na niedzielnym stole. Tradycyjny klasyk każdy zna, a przepis udostępniony jest w każdym miejscu. Jednak w takim wydaniu nie jest wcale tak znany. Dodaje się do niego owoce, by smak był jeszcze bardziej...
-
Wrzuć dwie kromki do zalewy, a ogórki będą najlepsze na świecie. To trik babci, który znam od lat
Babcie zawsze mają niezawodne przepisy na różne przysmaki. Jeśli chodzi o ogórki, nie może być inaczej. Tym razem również mogą popisać się oryginalnością, a przy tym tworzą coś, co bardzo trudno podrobić. Do przepisu na ogórki małosolne wykorzystu...
-
Kluski łyżką kładzione. Przysmak rodem z babcinej kuchni to idealny dodatek do zup lub słodki deser
Nie ma nic lepszego niż prosta, domowa kuchnia. Przepiśnik babci aż pęka w szwach od znakomitych rarytasów i specjałów, a jednym z nich są kluski kładzione łyżką. Wyśmienity i banalne prosty smakołyk idealnie komponuje się z wieloma zupami, sosami...
-
Idealne ciasto kruche z przepiśnika babci. Sekret smaku tkwi w temperaturze i złotej zasadzie 3:2:1
Domowe wypieki to piedestał, z którym na próżno konkurować. Najlepiej smakują klasyki z babcinego przepiśnika, ale tez nieco bardziej szalone słodkości. Bazą dla wielu receptur jest kruche ciasto, które dla jednych jest przekleństwem, dla innych...
-
Babcia Janina z MasterChefa pokazała, jak zrobić domowy makaron. Kluczem są nie tylko składniki
Domowy makaron to smak nie do podrobienia. Choćbyś kupił produkt wyjątkowej jakości, to nic nie może równać się z tym wykonanym własnoręcznie. Babcia Jasia pokazała dzieciom w programie MasterChef Junior, jak zrobić ciasto, które nadaje się także ...
-
Ten przepis przekazywany jest od pokoleń. My poznaliśmy jego sekret. Chodzi o jeden składnik
Tradycyjnych polskich dań można zasmakować w każdym domu. Jednak co przepis to inne proporcje i smaki. My poznaliśmy najlepszą recepturę na kluski. Wszystkie inne nie mają z nimi szans. Są tak dobre i miękki dzięki jednemu składnikowi. Pożałujesz...
-
Babcia Stasia pokazała sposób na mięso. Pół rodziny bije się o ten przepis. Sekretem jest ten składnik
Osiągnięcie wybitnie kruszącego się, a przy tym soczystego mięsa nie jest niczym prostym. Jednak babcia Stasia zna sposób, aby taki efekt otrzymać. Jej zdaniem najważniejsza jest marynata i dokładne podejście do gotowania. Zrób ten przepis i...
-
Przepis na ciasto z truskawkami i kruszonką. Niczym smak wakacji spędzonych u babci w latach 90.
Przepis na ciasto z truskawkami nie musi zawierać wielu składników, kremów i innych dodatków. Kiedy postawisz na prostotę w kilka chwil, upieczesz pyszny deser do ulubionej kawy. Moja receptura pochodzi z lat 90., ponieważ to z czasów dzieciństwa...
-
Mizeria jak za dawnych lat. Babcia stosowała trik z cebulką - w żadnej restauracji nie zrobią tak pysznej
Nie od dziś wiadomo, że stare i sprawdzone przepisy są najlepsze i nie zawodzą. Tak jest w przypadku przepisu na mizerię, który pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Jak zrobić mizerię, żeby smakowała najlepiej na świecie? Babciny sposób na cebul...
-
Naleśniki - przepis z dawnych lat. Babcia dodawała do ciasta sekretny składnik - były delikatne i sprężyste
Jak zrobić naleśniki, żeby były gładziutkie, delikatne, sprężyste i pyszne jak nigdy wcześniej? Przepis na naleśniki chyba wszyscy już znamy, ale tego triku z pewnością nie znaliście. Dziś podpowiemy wam, co dodać do ciasta, żeby uzyskać naleśniko...
-
Jak babcia robiła małosolne, oglądała każdego ogóreczka. Przez to nie popełniała błędów, które popełnia większość
Nie oszukujmy się - babcine małosolne niektórym z nas do dziś śnią się po nocach. Były aromatyczne, bosko chrupały przy każdym kęsie, a ich smak wzbogacały czasem nietypowe dodatki. Jak zrobić małosolne, żeby były właśnie takie, jak babcine? Te...
-
Takie jagodzianki znał z dzieciństwa każdy brzdąc z Podhala. Drożdżowa buła pełna owoców i kruszonki
Obłędnie smaczne, mocno owocowe i hojnie posypane kruszonką - to właśnie cechy jagodzianki idealnej. Babcia z Podhalańskiej wioski zna się na rzeczy, dlatego to właśnie jej wypieki uchodzą za piedestał. Jak mawia "najpierw trza iść w Gorce z...
-
Ogórki małosolne - przepis mojej świętej pamięci babci. Jej trik sprawiał, że były gotowe dwa dni szybciej
Teraz wszyscy jak jeden mąż robimy ogórki małosolne. To chyba jedna z najlepszych rzeczy, które daje nam lato, a przepis jest prosty i wystarczy tylko zadbać o ogórki. Moja świętej pamięci babcia Zofia robiła najpyszniejsze ogórki małosolne, a jej...
-
Jak kluski ziemniaczane to tylko z przepisu babci Stasi. Zawsze dodawała do nich jeden tajny składnik
Nic nie smakuje tak dobrze jak obiady z babcinych przepisów. Kluski ziemniaczane można jeść zarówno z mięsnymi i grzybowymi sosami, jak i z okrasą z cebulki i boczku. To uniwersalne danie wielu z nas kojarzy z dzieciństwem, dlatego też warto...
-
Rodzinny przepis na drożdżówki babci ma ponad 100 lat. Zdradzam recepturę, której nie da się podrobić
Drożdżówki to słodkie przekąski, które można znaleźć w każdym sklepie i cukierni. Jednak takich jak robiła to kiedyś babcia nie ma nigdzie. Zdradzam przepis na słodkie bułki, które rozkochały w sobie wiele osób. Receptura jest prosta, leczy wymaga...
-
Przepis babci na pierogi z truskawkami i bitą śmietaną. Gotowała je dzieciakom w szkole i przedszkolu
Przepis na pierogi z truskawkami jest dość prosty. Zaletą tego typu obiadu jest fakt, że nie musisz spędzać wielu godzin na przyrządzaniu farszu. Wystarczy umyć owoce, podzielić na mniejsze części i gotowe. Kluczem jest ciasto, nie każdy wie, jak ...
-
Ciasto, które krąży w rodzinie od 80 lat. Technika babci sprawia, że jest puszyste jak nic innego
Proste wypieki to specjalność mojej babci, która robiła je na każdą okazję. Ten przepis znany jest od ponad 80 lat, a wykonanie jest prostsze, niż się wydaje. Wykorzystaj technikę babci, by ciasto było puszyste i miękkie. Tylko dzięki temu może...
-
Znalazła w domu stary zeszyt babci, a my odtworzyliśmy jeden z przepisów. Smak nie z tej ziemi
Babcine zeszyty to skarby w każdym domu. Przepisy, które się w nich znajdują, są na wagę złota, a odtwarzanie ich powinno być rodzinną tradycją. My również postanowiliśmy odtworzyć recepturę ze starych zapisów. To, co z tego wyszło, zasługuje na...
-
Pokazała stary przepis babci na jabłecznik, a ludzie oszaleli. "No, a nie jakieś termomixy"
Tradycyjne przepisy na dania i wypieki skrywane są w każdym domu. Członkowie rodziny wciąż przechowują receptury, o których dziś już mało kto pamięta. Tiktokerka postanowiła podzielić się przysmakiem, który zrobiła jej babcia. Na sam widok ślinka...
-
W roli głównej młoda kapusta. Przepis na wiosenny rarytas w swojskiej wersji z dużą porcją zieleniny
O tej porze roku warzywniaki mienią się w kuszących barwach warzyw i owoców, a domowe menu staje się o wiele zdrowsze i bogate w witaminy. Królową sezonowych dóbr jest młoda kapustka, a szczególnie w wersji zasmażanej. Klasyka wśród letnich dań...
-
Zdradzam patent babci Haliny na soczyste gołąbki. Do farszu dodaje łyżkę domowej mieszanki
Domowe dania dzięki swojemu smakowi mogą być pożądane nie tylko w rodzinnych kręgach. Tak właśnie jest z tym przepisem. Babcia Halina sławna jest w rodzinie i okolicy ze swojego kulinarnego talentu. Dziś zdradza trik na pyszne i soczyste gołąbki....
-
Wyciągnięcie od babci tej receptury było nie lada wyzwaniem. Zdradzam rodzinny przepis, który ma ponad 100 lat
Kuchnia polska znana jest z mącznych smakołyków, które robione są od wielu wielu lat. Każda babcia może pochwalić się choć jedną taką recepturą. Moja babcia przekazała mi przepis na pyszne placki. Są miękkie i elastyczne, a z tym dodatkiem smakują...
-
Już nikt tak nie robi ruskich, a gospodynie starej daty zawsze dodawały ten odświeżający składnik. Smakowały bosko
Pierogi ruskie to potrawa, którą każdy doskonale zna i przepada za nią. Przepis jest banalny, a do farszu z ziemniaków i sera warto dodać jeszcze jeden składnik. Nasze babcie i ich koleżanki nie zapominały o zielonych listkach, które hodowały w...
-
Danie rodem z dzieciństwa. Zwróć uwagę na jeden składnik, bo inaczej potrawa trafi do kosza
Chcesz zrobić szybki obiad, ale pustka w głowie ci to uniemożliwia? Mamy na to sposób. Wystarczy wykorzystać ten przepis, a problem sam się rozwiąże. Pamiętaj jednak o dobrym wyborze składników. Jeśli to zlekceważysz, danie może się nie udać.
-
Proste naleśniki z truskawkami babci Tereski. Była kucharką w przedszkolu i mówiła: Nie kombinuj!
Prosty przepis na naleśniki, czy inne dania to klucz w kuchni szkolnej lub przedszkolnej. Wiem, co mówię, moja babcia była kucharką w przedszkolu. Podczas przygotowywania posiłków istotne były proporcje i czas. Dzieciaki uwielbiały kuchnię mojej...
-
Przepis na kopytka ziemniaczane. Jak zrobić delikatne i miękkie kluseczki? Babcie stawiały na prostotę
Jak się robi kopytka? Wbrew pozorom to klasyczne danie polskiej kuchni nie jest skomplikowane. Babcie wiedzą najlepiej, że im prościej tym lepiej i nie ma co kombinować, gdy w grę wchodzi przyrządzenie tradycyjnego obiadu. Dlatego nasz przepis...
-
Młoda kapusta po babcinemu. Koperek to obowiązek, ale inny składnik lepiej ją podkręca
Młoda kapusta w końcu pojawiła się w sklepach i na straganach, więc nasze marzenia o wiosennym obiedzie nareszcie się spełnią. Jak zrobić młodą kapustę, żeby smakowała jak za dawnych lat? Koperek - wiadomo, ale jest jeszcze coś, co sprawiało, że...
-
Zapomnij o zakalcu. Babcina metoda gwarantuje cukiernicze arcydzieło, a domowy placek wyjdzie puszysty
Jeśli domowe ciasto z owocami nie udało się i wyszedł nieapetyczny zakalec, pora na przetestowanie babcinego triku. Wystarczy połączyć dwa składniki i wysmarować nimi blaszkę. Obłędny placek jest gwarantowany, a wnętrze będzie lekkie, puszyste i...
-
Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Porady babci Halinki są sprawdzone od lat. Jej ciasto nigdy nie opada
Czasem mamy ochotę na coś słodkiego, ale w totalnie klasycznej odsłonie. Wówczas pieczemy ciasta. Jednak niektóre z nich są dosyć trudne, lub nie wychodzą tak dobrze jak oczekiwaliśmy. Dlatego nic dziwnego, że szukamy wskazówek, które odpowiedzą n...
-
Zupa koperkowa - przepis z nietypowym dodatkiem. "Gdy babcia wysłała mnie do ogrodu, pomyślałam, że oszalała"
Zupa koperkowa to klasyk wiosennych obiadów. Lekka, aromatyczna i pachnąca wiosennym ogrodem. Najlepszą gotowała moja babcia, która zawsze dodawała do niej składnik, który może być zarówno w szafce z przyprawami, jak również w ogrodzie.