przepis babci
-
Kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Babcia z Podlasia radzi: ten mały błąd spowoduje katastrofę
Zupa ogórkowa to królowa polskich zup. Tradycyjne danie często gości na naszych stołach, jednak jak się okazuje, by uzyskać idealny efekt, należy przestrzegać kilku istotnych zasad. Babcia z Podlasia radzi, kiedy dodawać ogórki do zupy. Ten mały...
-
Racuchy - przepis. Babcia dodawała tajemniczy składnik, żeby były puszyste i nie piły tłuszczu. Wystarczyła łyżka
Nic tak nie kojarzy się z babciną kuchnią, jak mięciutkie, puszyste drożdżowe racuchy. Przepis na racuchy jest prosty, a babcia zawsze mówiła, że "jak się da im spokojnie odpocząć, to nawet zła ręka nic nie zepsuje". Babcia jednak miała jeszcze in...
-
Kotlety z jajek według przepisu Koła Gospodyń. W składzie króluje wysoka jakość i prostota
Kotlety z jajek to obłędny pomysł na obiad w wersji wegetariańskiej. Ten ciekawy pomysł gwarantuje minimum pracy i maksimum smaku oraz zadowolenia. Poza bazowym, swojskim produktem nie można zapomnieć o kolorowych dodatkach i odpowiedniej panierce...
-
Łazanki - przepis na tanie i ekspresowe danie babcinej receptury. Połącz pięć składników i gotowe
Kuchnia polska słynie z kapuścianych rarytasów. Łazanki to obiadowa klasyka, która na stole gości na co dzień i od święta. Danie jest tanie, ekspresowe i obłędnie smaczne, a wszystko przez swojski skład rodem z polskiej wsi. Wystarczy wszystko...
-
Jak zrobić żurek, by smakował jak mistrzowskie danie babci? Naturalny skład i zakwas to podstawa
Przepis na mistrzowski żurek to przysłowiowa bułka z masłem. Z odpowiednim składem wielkanocna zupa będzie gotowa w mgnieniu oka. Sekret tkwi jednak w kolorowych dodatkach i szklance swojskiego produktu. Babcina receptura gotowa jest w zaledwie...
-
Słodko-kwaśna surówka z kiszonych ogórków według przepisu babci. To idealny i zdrowy dodatek do obiadów domowych
Kwaśno-słodka surówka z ogórków kiszonych to idealny dodatek do domowych obiadów. Spokojnie zastąpi mizerię lub surówkę z kapusty, a przygotujesz ją w kilka minut. Wystarczy mieć pod ręką te podstawowe warzywa i przyprawy.
-
Przepis na racuchy drożdżowe. Słodki klasyk rodem z babcinej kuchni lubuje się w dobrym składzie
Babcina kuchnia nie ma równych, a przepis na racuchy to idealny dowód. Idealnie puszyste, wyrośnięte i miękkie ciasto bazuje jedynie na kilku prostych składnikach. Formuła wypada obłędnie smacznie - szczególnie podana w towarzystwie owoców, bitej...
-
Najprostszy przepis na ciasto drożdżowe. Pięknie urośnie i będzie puszyste, dzięki babcinej radzie - chodzi o ręce
Ciasto drożdżowe spędza sen z powiek niejednej gospodyni (i gospodarza), ponieważ już od wielu, wielu lat uważa się, że odpowiednio wyrośnięte i puszyste ciasto drożdżowe wiele mówi o kulinarnych umiejętnościach piekącego. Na szczęście jesteśmy my...
-
Stary i prosty przepis na ciasto drożdżowe. "Kiedy babcia je robiła, nie pozwalała nikomu wychodzić z domu"
Ciasto drożdżowe powinno znaleźć się w przepiśniku każdej szanującej się pani (i pana) domu. Dziś mamy dla was prosty przepis na ciasto drożdżowe, który znała każda babcia. Jaki był sekret babcinego placka drożdżowego? "Jak tylko zaczynał się...
-
W Wielkanoc 2023 wypróbuj przepis na żurek babci. Podstawą jest dobrej jakości zakwas i jeszcze pewien składnik
Przepis na żurek babci to najsmaczniejsza i najłatwiejsza wielkanocna receptura. Wystarczy dobrej jakości zakwas, by smak był niepowtarzalny i zachwycił każdego przy świątecznym stole. Zapewniamy, że nie obędzie się bez kilku dokładek.
-
Babcine pierogi z idealnym ciastem. Zapomnij o jajkach i maśle - skład szokuje, ale smakuje niebiańsko
Pierogi to nasze dobro narodowe, które króluje w wielu smacznych wersjch - zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Poza idealnym farszem istotna jest także baza - mowa tu o perfekcyjnym cieście, które jest cienkie i sprężyste. Receptura z babcinego...
-
Zalewajka, przepis na zupę z dawnych lat. Delikatna i pożywna, bo smakuje jak u babci
Każdy z nas pamięta takie dania, które smakowały najlepiej, kiedy przyrządzała je babcia. Przykładem jest zalewajka. Przepis na prostą, a zarazem sycącą zupę nie jest skomplikowany. Odrobina śmietany nada całości domowy charakter.
-
Zupa jarzynowa po babcinemu. Ugotuj ją na rosole, ale nie zapomnij o pysznych kuleczkach - będzie najlepsza
Zupa jarzynowa to przepis na obiad, który nigdy nie zawodzi. Jarzynowa jest smaczna, rozgrzewająca, a jeśli masz pod ręką trochę wczorajszego rosołu, zrobisz ją w pół godziny. Jednak nasze babcie gotowały jarzynową z dodatkiem, który większości z...
-
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Przygotuj najsmaczniejszy, domowy pasztet z przepisu babci Anieli
Choć za oknem jeszcze zima, wszyscy czują już nadchodzącą wiosnę. Słychać śpiew ptaków, dni są coraz dłuższe, a w kalendarzu nieubłaganie zbliża się jedno z najważniejszych dla chrześcijan świąt, czyli Wielkanoc. Warto zawczasu przetestować...
-
Łyżeczka tego produktu sprawi, że mięso w gulaszu będzie idealnie miękkie. Ten trik znają nasze babcie
Domowy gulasz to prawdziwy rarytas, który niemal zawsze świetnie smakuje. Jedynym elementem, który często zawodzi, jest zbyt twarde i nieapetyczne mięso. Jest na to jednak niezawodny sposób, które doskonale znają nasze babcie - mowa tu o dodaniu...
-
Pasztet drobiowy - przepis. Babcia Zosia podpowiada, co zrobić, żeby nie był suchy: uważaj na jajka
Zbliża się Wielkanoc, dlatego odpowiednio wcześniej warto zrobić listę potraw i zacząć rozglądać się za przepisami na tradycyjne dania. Na liście nie może zabraknąć drobiowego pasztetu, a my dziś podpowiemy ci, jak go zrobić, by był kremowy i...
-
Barszcz ukraiński przepis babci Marysi na tradycyjny obiad. Kluczowym składnikiem są buraczki
Czasami mamy ochotę na obiad w tradycyjnym stylu. Wówczas najlepiej przyrządzić barszcz ukraiński. Przepis babci zawsze się sprawdza i oparty jest na prostych składnikach. Kluczową rolę oczywiście odgrywają buraczki. Jak przyrządzić zupę w kolorze...
-
Kopytka - przepis na ekspresowy domowy obiad. Dodatek tej mąki sprawi, że będą jędrne i miękkie
Kopytka to smaczne i banalnie proste w przygotowaniu danie obiadowe, który niemal każdy kojarzy z beztroskimi latami dzieciństwa. Wówczas babcia ekspresowo ugniatała ziemniaki, łączyła je z pozostałymi produktami i gotowe. Kluczem do sukcesu są...
-
Tiktokerka nagrała swoją babcię i zdradziła przepis na idealne faworki według starego przepisu. Trzymaj się tej zasady
Kto piecze lepsze słodkości od babci? To od nich możemy czerpać kulinarną wiedzę, zawsze poratują dobrą radą i nauczą czegoś nowego. Tiktokerka nagrała swoją babcię, która zdradza sekret idealnych faworków. Ten przepis sprawdzi się w tłusty czwartek.
-
Pampuchy. Przepis babci na danie z czasów PRL. Lekkie, puszyste. Podaj na słodko lub wytrawnie
Pampuchy, przysmak z dawnych lat, który przyrządzano niemal w każdym domu. Te wyjątkowe kluski na parze są lekkie, puszyste i delikatne. Można podawać je z sosem, owocami lub innymi dodatkami. Jak je przyrządzić? Przygotowaliśmy sprawdzony przepis.
-
"To jest coś, co przypomina mi dzieciństwo". Tak Strzelczyk opisuje chałkę babci Marysi. Znamy przepis
Babcine wyroby smakują zawsze tak samo dobrze, niezależnie od upływu lat. Cofnięcie się dzięki nim do lat dzieciństwa przywołuje wspomnienia i beztroskie chwile. Tomasz Strzelczyk postanowił podzielić się taką recepturą - na chałkę prosto od jego...
-
Przepis na faworki mojej babci. Pochodzi z 1885 roku. Lepszych nigdy nie jadłam
Większość osób na myśl o tłustym czwartku ma przed oczami zapewne pulchniutkie, oblane lukrem pączki. Jednak ja przez lata kojarzyłam ten dzień, a także ogólnie okres karnawału, przede wszystkim z faworkami. Zawdzięczam to miłe wspomnienie mojej...
-
Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były tak pyszne, jak u babci? Zapamiętaj zasadę 1 na 1
Placki ziemniaczane to przyjemne wspomnienie z czasów dzieciństwa i chyba zgodzimy się, że najlepsze robiły nasze babcie. Jaki jest babciny sekret idealnie chrupiących, pysznych placuszków? Chodzi o zasadę dotyczącą mąki i ziemniaków.
-
Jak ugotować krupnik, żeby smakował tak, jak obiad u babci? Ważny jest odpowiedni dobór składników
Poszukując smaków z dzieciństwa, próbujemy odwzorować dania przyrządzane przez babcie. Zastanawiamy się, jak ugotować krupnik, racuszki czy inne pyszności. Aby ułatwić zadanie, przygotowaliśmy prosty przepis na rozgrzewającą zupę z kaszą jęczmienn...
-
Zupa fasolowa aż łycha stoi. Będzie smakowała jak u babci, jeśli nie zapomnisz o mięsie, a najlepiej trzech
Zupa fasolowa to klasyka babcinej kuchni. Jest gęsta, aromatyczna i sycąca - dokłądnie taka, jaką zajadaliśmy się u babci po powrocie ze szkoły. Jaki jest sekret wybornego smaku fasolowej? Oczywiście wywar - najlepiej na trzech mięsach, w tym...
-
Lane kluski - przepis babci Marysi na delikatne i mięciutkie danie z dzieciństwa. Łatwe w wykonaniu
Lane kluski to jedno z dań, które bardzo często serwowały nasze babcie. Wszystko za sprawą prostoty i małej ilości składników. Dzięki temu szybko i smacznie najadła się cała rodzina. Jak odtworzyć smak z dzieciństwa? Ważny jest przepis, dlatego...
-
Kluski kładzione babci Marysi to smak dzieciństwa. Wyjdą tylko dzięki tym proporcjom
Kluski kładzione polane skwarkami lub roztopionym masełkiem, a do tego cebulka. Inni zaś pamiętają te obsypane cukrem i oblane śmietaną. Taki obraz tego dania na pewno przypomina wakacyjne chwile u dziadków. Babcia Marysia zdradziła jak zrobić ten...
-
Domowe łazanki - przepis babci, do którego warto wrócić. Takich łazanek nie zjesz w żadnej restauracji
Ten przepis na domowe łazanki z babcinego przepiśnika jest bezkonkurencyjny. Wielu może uważać, że nie wygląda dobrze, jednak smak jest obłędny. Aby jednak tak się stało, trzeba poświęcić trochę czasu. Jak zatem przygotować idealne łazanki z...
-
Faworki - przepis babci, który nigdy nie zawodzi. Słodki rarytas idealny na tłusty czwartek
Wśród słodyczy, które podajemy w tłusty czwartek, królują pączki, oponki i najróżniejsze ciasteczka. Prawdziwym klasykiem są jednak faworki. Rarytas z przepisu babci to banalna receptura, która opiera się na prostym składzie. Warto jednak...
-
Oponki serowe. Przepis na deser posypany cukrem pudrem. Tak go robi babcia Zosia
Oponki serowe, przepis na niezwykły karnawałowy deser, który przywoła smaki z dzieciństwa. W końcu to często właśnie nasze babcie pichciły w kuchni różne pyszności, których zapach i smak zapamiętaliśmy i który doskonale nam się kojarzy. Jak go...
-
Babcia uczy, jak robić rogaliki. Ten trik uratuje cały wypiek. "Przynajmniej nadzienie nie wychodzi"
Rogaliki to szybka, słodka przekąska, którą można znaleźć w każdej cukierni i sklepie. Jednak tych robionych w domu nie da się podrobić. Jest z nimi tylko jeden problem. W trakcie pieczenia całe nadzienie wypływa. Ten babciny sposób sprawi, że już...
-
Stary przepis na racuchy. Moja babcia miała listę zasad, ale jedna była najważniejsza - chodziło o "diabelską wodę"
Moja babcia była mistrzynią racuchów drożdżowych i jako mała dziewczynka patrzyłam na ich robienie jak na magiczny rytuał. Babcia miała całą listę zasad, które bezwzględnie musiały być spełnione, by racuchy wyszły delikatne i puszyste jak chmurka....
-
Zupa pieczarkowa - przepis babci na tradycyjny obiad za niewielkie pieniądze. Jest niezwykle aromatyczna
Zupa pieczarkowa to danie, które znamy z czasów dzieciństwa. Każda babcia sięgała po swój przepis i serwowała kremową zupę dla całej rodziny. Jednak, aby uzyskać dawny smak, warto pamiętać o detalach. Przyda się także natka pietruszki.
-
Przepis na ciasto na pierogi świąteczne. Babcia wie najlepiej, jak się to robi. Będą miękkie i elastyczne
Przepis na ciasto na pierogi to klucz do udanej potrawy wigilijnej. Najlepsza wersja tego kultowego dania to idealnie doprawiony farsz z kiszonej kapusty i suszonych, leśnych grzybów. Ciasto z kolei powinno być cieniutkie, miękkie i elastyczne. Ja...
-
Babcia Usia zdradza sekret soczystego mięsa. Dzięki niemu będzie delikatne i miękkie. Nie chodzi tylko o czas
Babcine przepisy to skarby, których należy pilnować i przekazywać je nowym pokoleniom. Tak jest i z tym przepisem. Babcia Usia zdradza co zrobić, aby mięso zawsze wychodziło soczyście delikatne. Nawet nie wiesz, że to odgrywa tak dużą rolę.
-
Racuchy - przepis tradycyjny. Na święta nic nie smakowało lepiej, a sekret tkwił w oleju
Racuchy to w moim domy nieodłączna pozycja w wigilijnym menu i jako mała dziewczynka uwielbiałam patrzeć, jak smaży je moja babcia. Dziś mam dla was przepis na racuchy, który pamiętam z dzieciństwa, a który ma już na pewno ponad kilkadziesiąt lat....
-
Przepis na krupnik z kaszą jęczmienną. Pieprzny i rozgrzewający specjał babuni. Idealny na śnieżną aurę
Przepis na krupnik z kaszą jęczmienną to jedno z dawnych, tradycyjnych potraw polskiej kuchni. Najczęściej serwowany przez nasze babcie. Delikatny, a zarazem pikantny. Wyjątkowo rozgrzewający, świetnie sprawdzi się jako obiad w zimową porę.
-
Zupa fasolowa - przepis od babci Jasi. Żeby wyszła idealna, musi "trącać dymem"
Zupa fasolowa to klasyka babcinych obiadów, a jej smak z pewnością przywodzi na myśl miłe chwile. Przepis na zupę fasolową jest prosty, ale kluczem smaku jest odpowiednie mięso. Moja babcia zawsze mówiła, że "fasolówka musi trącać dymem" - czyli...
-
Karol Okrasa i moja babcia mieszają mąkę z mlekiem. Tak powstaje najlepsze ciasto na pierogi
Ciasto na pierogi to umiejętność, którą musi posiąść każda szanująca się gospodyni (i gospodarz). Przepis zawiera cztery składniki, ale my dziś prezentujemy wersję bez wody. Tak właśnie pierogi robiła moja babcia i wszystkie jej koleżanki spod...
-
Jak zrobić fasolkę po bretońsku, żeby była najlepsza na świecie? Trik babci Krysi na gotowanie fasoli zmienia wszystko
Fasolka po bretońsku to jedno z ulubionych dań Polaków i gości na naszych stołach zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy mamy ochotę na treściwe, pożywne dania. Przepis na fasolkę jest prosty, ale nie ma lepszej fasolki niż ta, którą robiła moja babcia...