przepis babci
-
Gołąbki babci Marysi to niebo w gębie. Bez mięsa, za to wypchane po brzegi kaszą i ziemniakami. Lepszych nie jadłeś
Gołąbki z babcinego przepisu zawsze wychodzą wyśmienite. Babcia Marysia pokazała, jak kiedyś je przygotowywała. Spróbujesz ich raz i przepadniesz. Tego przepisu nie da się podrobić.
-
Wrzuć orzechy do wrzącej wody, a zrobisz najlepszą sałatkę. To sprawdzony przepis prosto od babci
Babcine sposoby na smaczniejsze dania to klasyk każdego domu. Kto jednak słyszał o gotowanych orzechach, które gwarantują powodzenie potrawy? Jeśli nie znasz tego sposobu koniecznie sprawdź i wypróbuj.
-
Penicylina ubogich - sposób babci na jesienne prychanie i kichanie. Trzy składniki i żadna infekcja cię nie dopadnie
Penicylina ubogich to nie żaden inflacyjny wynalazek, a sprawdzony przez dziesiątki lat domowy sposób na jesienne infekcje. Penicylina ubogich to nic innego jak ziołowy syrop, którym raczyły nas nasze babcie i prababcie, kiedy tylko robiło się...
-
Ciasto drożdżowe - przepis, który nie ma prawa nie wyjść. Ważna jest mąka i złota rada babci Krysi dotycząca rąk
Ciasto drożdżowe to przepis, który każda szanująca się pani (i pan) domu powinna mieć w swoim przepiśniku. Niestety, tak jak pyszne jest ciasto drożdżowe - tak samo jest kapryśne i lubi kucharzom płatać figle. Jak zatem zabrać się za ciasto...
-
Jak zrobić syrop z cebuli? Tego składnika się tu nie spodziewasz. Babcia mówiła "Pij, to nie będziesz prychać"
Syrop z cebuli to babcine remedium na przeziębienie i jesienią zawsze powinniśmy mieć w lodówce chociaż słoiczek tego specyfiku. Pomaga zwalczyć infekcje, a w walce z kaszlem bije na głowę wszystkie pastylki. Jak zrobić syrop z cebuli? Nietypowy...
-
Zupa ogórkowa - ponadczasowy klasyk, który rozgrzeje w chłodne dni. Kluczowe są warzywa i masło
Królowa wśród zup, rozgrzewająca pełna aromatów i smaków - mowa tu o zupie ogórkowej, która często gości w domowym menu. Ponadczasowy klasyk smakuje wybornie, jednak tradycyjny przepis babci jest bezkonkurencyjny. Kluczowy jest dobry bulion i duża...
-
Mielonka w słoiku według tradycyjnego, wiejskiego przepisu. Domowy rarytas jest bezkonkurencyjny
Swojskie wędliny i naturalne produkty to prawdziwy rarytas w każdej spiżarni. Mielonka w słoiku przygotowana według tradycyjnego przepisu babci smakuje wręcz wyśmienicie. To istny rarytas dla mięsożerców - przyprawy i dobrej jakości gatunki mięsa ...
-
Z czym placki ziemniaczane smakują najlepiej? Przepis babci świetnie uzupełnią te dodatki
Kiedy za oknami jesień, coraz częściej zastanawiamy się, jakie dania można zaserwować w kuchni, aby poprawić swój nastrój. Z pomocą mogą przyjść klasyczne, a zarazem najlepsze przepisy babci. Sięgając po jedną z takich z potraw, zadajemy sobie...
-
Ocet jabłkowy - jak zrobić? Domowy preparat oraz dodatek do dań przygotujesz z...obierek
Jesień to okres na sezonowe owoce i warzywa. Jabłka smakują wtedy najlepiej, a w domach aż roi się od przepisów bazujących właśnie na nich. Poza szarlotką, kompotem czy słodkim musem warto przygotować także nieco bardziej oryginalne receptury. Jak...
-
Buraczki zasmażane do obiadu. Przepis babci na dodatek do kotletów mielonych
Buraczki zasmażane to znany od lat dodatek do obiadu. Nasze babcie serwowały go przy każdej najbliższej okazji. Jednak najczęściej lądowały na stole w towarzystwie kotletów mielonych. Choć dziś przyrządzamy różnego rodzaju surówki, czy sałatki, to...
-
Gruszki w occie. Przepis babci na zimową przekąskę z waniliną i cynamonem. Idealna do mięs i pasztetów
Gruszki w occie, przepis babci zawsze się sprawdza. To właśnie tego typu receptury mają idealnie dobrane proporcje. Co więcej, dzięki nim każda potrawa wychodzi idealnie. Jesień, która zagościła za naszymi oknami, przedostaje się także do naszej...
-
Wątróbka z sezonowym dodatkiem. Sprawdzony przepis, a danie wychodzi soczyste i aromatyczne
Przepis na wątróbkę ma wielu zwolenników - jest nie tylko zdrowa i pożywna, lecz także wyjątkowo smaczna. Przygotowując ją według sprawdzonego przepisu, możesz spodziewać się uczty smaków, ale i pewnego, naprawdę nietypowego składnika. Bowiem...
-
Jak najszybciej obrać pomidory? Trik włoskiej babci znacznie to ułatwi - wystarczą dwa nacięcia
Niektóre czynności kuchenne to mozolna praca tylko dla cierpliwych. Obieranie pomidorów z pewnością zalicza się do nich zalicza. Proces można jednak znacznie usprawnić - wystarczy zastosować metodę włoskiej babci. Dwa energiczne nacięcia, wrzątek ...
-
Zupa ze świeżych grzybów. Babcia zdradza recepturę - bulion będzie kremowy i aromatyczny
Zupa ze świeżych grzybów to prawdziwy jesienny rarytas. Najlepszy smak uzyskamy, stosując tradycyjny przepis babci. Domowa receptura sprawi, że bulion będzie kremowy, aromatyczny i rozpieści wszystkie zmysły. Ważnym składnikiem jest... masło!
-
Sałatka warzywna na zimę do słoików. Domowy rarytas babci Zeni do niedzielnych obiadów
Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć dodatków do obiadu, przygotowanych z sezonowych produktów. Sałatka warzywna na zimę to prawdziwy must have każdej spiżarni. Babcina receptura jest gwarancją smaku i zadowolenia domowników.
-
Babcia Zosia zdradza, jak zrobić najlepsze knedle ze śliwkami. Sekretem jest ciasto z tym dodatkiem
Wśród tradycyjnych dań mącznych nie może zabraknąć knedli ze śliwkami. Sezonowe owoce otoczone ciastem z babcinego przepisu wypadają bezkonkurencyjnie na tle innych klusek. Za tradycyjnym smakiem dzieciństwa stoi jeden składnik - kluczowy jest...
-
Przepis na chleb domowy. Świeże i chrupiące pieczywo za kilka złotych z prostych składników
Wysoka inflacja jest powodem większych przemyśleń na zakupach. Warto przestawić się na samodzielne przygotowywanie produktów, co nie tylko pozwoli nam zaoszczędzić, ale i zmienić nawyki żywieniowe. Przepis na chleb domowy jest bardzo prosty, a efe...
-
Zupa ogórkowa będzie smaczniejsza jeśli zastosujesz ten babciny trik. Kluczem jest masło
To prawdziwy klasyk tradycyjnej kuchni, który często gości na polskich stołach. Aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca zupa ogórkowa to pyszny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Aby uzyskać tradycyjny smak, wypróbuj trik z masłem. Ta babcina metoda...
-
Przepis na kluski śląskie prosto od babci Krysi. Metoda 1:4 gwarantuje sprężyste i jędrne ciasto
Tradycyjny przepis na kluski śląskie opiera się na prostych produktach, ale kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji. Jeśli chcesz, by ciasto wyszło sprężyste, delikatne i miękkie wypróbuj metodę 1:4. Efekt rozpływa się w ustach, a smak nie...
-
Sok z aronii - przepis, który dała mi babcia, a ja dodałam mu nieco smaku. Wszystko dzięki aromatycznym gwiazdkom
Sok z aronii to remedium nie tylko na przeziębienie, ale także na choroby układu krążenia, a także na cukrzycę typu II. Zdrowotne właściwości soku z aronii są znane już od lat i w mojej rodzinie we wrześniu zawsze ruszała produkcja czarnego soku....
-
Gołąbki - przepis z ryżem według przepisu babci Zosi. Jej sposób na sos pomidorowy jest niezastąpiony
Wśród tradycyjnych przepisów nie sposób nie wyróżnić gołąbków. Przepis z ryżem to aromatyczny i sycący rarytas, który od pokoleń podawany jest w polskich domach. Receptura babci Zosi nie ma sobie równych. Ważne, by pamiętać o parzeniu liści kapust...
-
Jak zrobić sok z aronii? Tradycyjny przepis babci Zosi na walkę z przeziębieniem
Kiedy za oknem towarzyszy nam jesienna aura to łatwo złapać pierwsze przeziębienie. Dzieci, które poszły do szkół i przedszkoli, także często wracają do domu z infekcją. Aby w naturalny sposób radzić sobie z tego typu problemami, warto wiedzieć, j...
-
Jak zrobić mielone, żeby smakowały jak u babci? Ważne jest, w czym moczysz bułkę
Tradycyjne, domowe przepisy na dania obiadowe nie mają sobie równych. Jak zrobić mielone, żeby smakowały jak u babci? Kluczowe jest nie tylko dobrej jakości mięso i dodanie odpowiednich składników. Istotne jest także odpowiednie namoczenie bułki. ...
-
Gruszki w occie - przepis babci. Tak smacznych przetworów jeszcze nie próbowaliście. Jak je zrobić?
Jesień to czas przygotowywania przetworów z sezonowych owoców i warzyw. Gruszki w occie - przepis babci jest bezkonkurencyjny i wyjątkowo smaczny. To doskonały sposób na zamknięcie aromatycznych rarytasów w słoiku. Tak przygotowane gruszki będą...
-
Szare kluski - przepis ze starego zeszytu mojej babci. Żeby nie były twarde, wybierz odpowiednie ziemniaki
Szare kluski zapamiętałam z czasów dzieciństwa jako prawdziwy przysmak. Przepis na szare kluchy, w moim domu nazywane "kładziokami", jest bardzo prosty, ale babcia zawsze robiła je z konkretnych ziemniaków. Musiały mieć dużo skrobi. Dziś chętnie...
-
Dodaj ten składnik do zupy ogórkowej. Efekt? Aromatyczny bulion o wyrazistym smaku jak u babci
Babcine przepisy nie mają sobie równych i należą do tych najsmaczniejszych. Wystarczą starte ogórki kiszone i jeden prosty składnik, czyli sok z ogórków, by bulion wyszedł aromatyczny, smaczny i sycący.
-
Jak zrobić racuchy z jabłkami? Tradycyjny przepis babuni na śniadanie jak za dawnych lat
Są pewne smaki, których się nie zapomina i które towarzyszą nam przez całe życie. To smaki dzieciństwa. To, co przygotowywały nasze mamy albo babcie, smakuje nam najbardziej i przywołuje najpiękniejsze wspomnienia. Dlatego podrzucamy wam przepis n...
-
Jak zrobić makaron do rosołu? Oto przepis mojej prababci sprzed 90 lat - nigdy lepszego nie jedliście
Jak zrobić domowy makaron do rosołu? Oczywiście sprawdzone sposoby są najlepsze, a dziś mam dla was prawdziwą perełkę - przepis na makaron, który jeszcze przed wojną robiła moja prababka. Receptura przekazywana ustnie z pokolenia na pokolenie wcią...
-
Przepis na makaron idealny do rosołu. Tak robiły go nasze babcie i prababcie, a sekretem jest mąka - musi być konkretna
Przepis na makaron jest banalny i każdy na pewno się ze mną zgodzi, że rosół z domowym makaronem nie ma sobie równych. Dziś mamy dla was przepis na makaron sprzed kilkudziesięciu lat, dokładnie taki, jak jeszcze przed wojną robiły nasze prababki. ...
-
Babciny sekret na ciasto na pierogi. Jeden składnik może zmienić wiele
Co sprawia, że ciasto na pierogi wychodzi idealne? Co dodać, aby było miękkie, elastyczne i nie przyklejało się do stolnicy? Wybierz przepis od babci, a dzięki jednemu składnikowi odmienisz smak swojego ciasta.
-
Pierogi z jagodami przepis babci. Letni rarytas ze świeżych owoców - z tą recepturą wyjdą obłędne
Sezonowe warzywa i owoce to prawdziwy letni rarytas, którego możemy przygotować obłędnie pyszne wypieki, dania i obiady. Jednym z najbardziej lubianych są pierogi z jagodami - przepis babci zapewni idealny efekt, i rozpływający się w ustach,...
-
Ogórki kiszone - przepis babci, który zawsze się udaje. W czym tkwi sekret tych domowych przetworów?
Jednym z najpopularniejszych przetworów, który jednocześnie uchodzi za najsmaczniejszy, są oczywiście kiszonki, które nie tylko pysznie smakują, ale są też bardzo zdrowe. Ogórki kiszone - przepis babci gwarantuje smaczny i aromatyczny efekt....
-
Racuchy z jabłkami. Przepis babci Zosi na pyszny podwieczorek i piknikowy deser
Racuchy z jabłkami to szybki sposób na przywołanie wspomnień z dzieciństwa. Ten aromatyczny i ciepły deser uwielbiają nie tylko najmłodsi, ale także dorośli. Idealna przekąska na letnie dni, świetnie sprawdzi się jako element pikniku nad rzeką....
-
Kluski leniwe z serem według przepisu babci. Kup twaróg, a resztę znajdziesz w kuchni
Kluski leniwe z serem to niezapomniany smak dzieciństwa. Możemy go odtworzyć, przygotowując samodzielnie to proste i pyszne danie. Mięciutkie i rozpływające się w ustach kluseczki, polane masełkiem i oprószone cynamonem. Sprawdź nasz przepis babun...
-
Mizeria - przepis, który z pewnością cię oczaruje. Tajemniczy składnik babci Krysi zupełnie zmienia smak
Mizeria to nieodłączny dodatek do letniego obiadu. Przepis jest banalny - pokrojone ogórki wymieszać ze śmietaną i gotowe. Jednak stary sposób babci Krysi na mizerię sprawi, że już nigdy nie zrobisz jej inaczej. Co jest tym nietypowym dodatkiem?...
-
Krupnik, przepis na tradycyjną zupę babci. Sprawdź jak ugotować obiad z dzieciństwa
Krupnik to tradycyjna polska zupa, lekka i wyrazista w smaku. Najlepsza była ta gotowana przez nasze babcie. Aby powtórzyć aromat z dawnych lat, warto znaleźć sprawdzony przepis. Znamy tradycyjną recepturę.
-
Wątróbka wieprzowa, przepis mojej mamy na obiad z jabłkami. Co zrobić, aby mięso nie było twarde?
Wątróbka wieprzowa - przepis na szybki i smaczny obiad. Sposobów jej przyrządzania jest wiele, jednak nie zawsze udaje się ją przyrządzić tak, aby była delikatna i miękka. Mamy sprawdzony przepis, dzięki któremu mięso będzie rozpływało się w ustach.
-
Jagodzianki - przepis babci. Będą rozpływać się w ustach, ale ważny jest typ mąki
Jagodzianki to najlepsza rzecz, jaką możemy upiec w swoich kuchniach. Przepis babci jak zwykle niezawodny, a jagodzianki wychodzą mięciutkie i delikatne. Warto jednak pamiętać o dwóch ważnych rzeczach - temperaturze mleka i typie mąki.
-
Barszcz ukraiński - przepis babci na tradycyjny obiad. Podstawą jest dobór składników
Barszcz ukraiński - przepis babci zawsze się sprawdza kiedy mamy ochotę na coś pysznego. Choć danie to możemy przygotować na wiele sposobów, najsmaczniejszy jest ten gotowany tradycyjnie. Sekretem jest pyszny bulion i świeże dodatki.
-
Ogórki kiszone - przepis babci. "Do tej pory pamiętam, jak wchodziłam na drabinę, by narwać liści"
Ogórki kiszone to obowiązkowa pozycja na liście domowych przetworów na zimę. Przepis babci Krysi nie ma sobie równych, a ogórki wychodzą pyszne i bosko chrupiące. Jak je zrobić? Przydadzą się liście wiśni - bez nich ani rusz.