przepis na bigos
-
Robiê go z przepisu babci, a pó¼niej wk³adam do s³oików. Tak tworzê idealny obiad, który wyci±gnê zim±
Zima to specyficzna pora roku, która jednym dodaje si³y, a drugich os³abia. Je¶li jeste¶ osob±, która nie ma wtedy na nic ochoty, to warto siê na to przygotowaæ. Ja robiê danie, które zamykam w s³oikach i wyci±gam, gdy za oknem widaæ ju¿ ¶nieg....
-
Bigos jak u babci, a nawet... lepszy. Z tym warzywem bêdzie delikatniejszy i ob³êdnie smaczny
Klasyczny bigos najlepiej smakuje z intensywnie zielonej m³odej kapusty. Ma bardziej kruche li¶cie i delikatniejszy, lekko s³odki smak. Sezon na to warzywo trwa tylko do sierpnia, dlatego lepiej siê pospieszyæ i wyczarowaæ to tradycyjne danie.
-
W maju wykorzystujê ten przepis co kilka dni. Jest najlepszy i czekam na jego zrobienie przez ca³y rok
Wykorzystanie sezonowych warzyw jest naprawdê czym¶ ciekawym i dziêki temu mo¿emy poznaæ ró¿ne smaki. Co roku czekam na maj, by zrobiæ tê potrawê, a ona nigdy nie zawodzi. Jedna miska sprawia, ¿e jestem nape³niona przez wiele godzin, a garnek znik...
-
To najlepszy bigos, jaki jad³am. Przepis dosta³am od dziadka Jurka i przebija ten babciny
Bigos to kultowe danie kuchni polskiej, którego nie da siê nie znaæ. W okresie jesienno-zimowym jest chêtnie wykonywany, bo rozgrzewa i sprawia, ¿e mamy uczucie zape³nienia. Jego smak bardzo dobrze znamy, lecz przepis od dziadka trochê siê ró¿ni o...
-
W³oski szef kuchni podzieli³ siê z nami przepisem na bigos. Zrób go tak, a nikt nie powie z³ego s³owa
Andrea Camastra, szef kuchni w restauracji Nuta nagrodzonej gwiazdk± Michelin, podzieli³ siê z nami swoim przepisem na bigos. W³och miesza dwa rodzaje kapusty. Pamiêta te¿ oczywi¶cie o nieodzownych dodatkach, którym bigos zawdziêcza swój smak....
-
Tre¶ciwy bigos z nietypowym dodatkiem. Moja mama tak robi, a ja wci±¿ jestem w szoku
¯adna Magda Gessler, ¿adem Okrasa nie robi tak pysznego bigosu jak moja mama. Przez pó³ ¿ycia stara³am siê odtworzyæ ten smak, jednak na pró¿no - mój bigos te¿ jest smaczny, ale to nie to samo. Ostatnio chcia³am siê dowiedzieæ, jak dok³adnie mama ...
-
Ile domów, tyle przepisów na bigos. Tomasz Strzelczyk ma swój i jest rewelacyjny. To zas³uga owoców
Bigos pojawia siê na ka¿dym ¶wi±tecznym stole. I Tomasza Strzelczyka równie¿ go nie brakuje. Pomimo ¿e receptur na ten przysmak jest wiele, kucharz zdradza swój rodzinny przepis. Ten wyj±tkowo g³êboki smak to zas³uga owoców i odrobiny tego napoju....
-
Przepis dosta³am od kole¿anki, a teraz to go¶ci na stole przy ka¿dej okazji. Takiego bigosu ¿al nie spróbowaæ
Takiego przepisu nie znaj± nawet najstarsze babcie. Bigos w takim wydaniu skradnie serce ka¿dego, kto przepada za tym daniem. Nie wygl±da on jak z naszej tradycyjnej receptury, lecz dalej jest smaczny i po¿ywny. Znajdziesz w nim sk³adniki, o który...
-
Niegdy¶ zawsze sta³ na stole z okazji ¶wi±t. Dzi¶ ten kapu¶ciany rarytas jest nieco zapomniany
Jednym ze smaczniejszych dañ, które niegdy¶ królowa³o na ¶wi±tecznych sto³ach, by³ oczywi¶cie ob³êdny bigos. Kapu¶ciany specja³ królowa³ w latach 60., a bez nieco rodzinne spotkania, wigilia czy imieniny zwyczajnie by siê nie odby³y. Poznaj przepi...
-
Ania Starmach dodaje do bigosu tê mieszankê owoców. Dziêki niej kolejki ustawiaj± siê po dok³adkê
Bigos to pospolite danie, które na naszych sto³ach l±duje zazwyczaj w okresie jesieni i zimy. Dziêki obfitej mieszance sk³adników mo¿na poczuæ jego aromat z daleka. Ania Starmach postanawia dodaæ do niego jeszcze wiêcej smaku i wrzuca owocow±...
- Najlepsze ³azanki z kapust± pod s³oñcem. Przenosz± mnie do dzieciñstwa
- Szybko zrobisz, jeszcze szybciej zniknie. Ka¿dy zapyta o przepis
- Na emeryturze mo¿emy spêdziæ nawet ponad 20 lat. Zacznij ju¿ oszczêdzaæMATERIA£ PROMOCYJNY
- Jedna ³y¿eczka do gotowania jajek i problem z g³owy. Skorupki nie pêkn±
- W³ó¿ 2 sztuki do suszonych grzybów. Postoj± nawet do kolejnych wakacji
- To "owoc bogów". Dobry na serce i cholesterol. Bez problemu kupisz w markecie
- Jak prawid³owo zamroziæ grzyby, ¿eby nie by³y gorzkie? Mam super sposób
- We¼ s³oik i kawa³ek papieru. Muszki owocówki ju¿ siê nie wydostan±
- Robisz bezê? Nie pope³niaj popularnych b³êdów, a ciasto wyjdzie idealnie
- Nie wyrzucam ziemniaków z wczoraj i czarujê w kuchni. ¯adne opiekane
-
Bigos jeszcze lepszy, ni¿ robi babcia. Do kapusty dolej odrobinê tego trunku, a aromat bêdzie nie z tej ziemi
Bigos w wersji tradycyjnej ma mnóstwo fanów, jednak w nieco innej ods³onie mo¿e okazaæ siê gwiazd± na rodzinnym stole. Wystarczy dodaæ odrobinê tego sk³adnika, a smak i aromat bêd± jeszcze mocniejsze. Babcia lub te¶ciowa z pewno¶ci± poprosz± ciê o...
-
Bigos babci Stasi. By³ najpyszniejszy, bo u¿ywa³a trzech miês i jednego nieoczywistego sk³adnika
Bigos to klasyka polskich sto³ów i ka¿dy zgodzi siê ze mn±, ¿e nie ma tradycyjnych polskich ¶wi±t bez miski gor±cego, tre¶ciwego bigosu. Przepis na bigos jest banalny, dzi¶ jednak podpowiemy, jak zrobiæ go po babcinemu. Moja babcia przyk³ada³a siê...
-
Joanna Brodzik zdradzi³a, jaki jest sekret jej bigosu. "Resztki ju¿ trafiaj± do zamra¿arki"
Gdy za oknem wcze¶niej robi siê ciemno, a temperatura zdecydowanie spada, coraz czê¶ciej my¶limy o Bo¿ym Narodzeniu. Niektórzy przygotowuj± siê do tych ¶wi±t ju¿ wiele tygodni wcze¶niej. Tak robi miêdzy innymi Joanna Brodzik, która w rozmowie z...
-
To danie zawsze znika w okamgnieniu. Staropolski przepis zachwyci nawet niejadka. Nie zapomnij o tych sk³adnikach
Kuchnia polska bogata jest w przepisy, które znamy od bardzo dawna. Aczkolwiek czasem trudno znale¼æ ten, który jest zbli¿ony choæ trochê do orygina³u. Jednak ta receptura pamiêta czasy mojej praprababci i cieszy siê w rodzinie popularno¶ci±. Dobó...
-
Przepis na bigos po staropolsku. Znajdziecie w nim du¿o miêsa, grzybów i aromatycznych przypraw
¦wi±teczna kuchnia bigosem stoi. Prawda jest jednak taka, ¿e bigos przygotowujemy równie czêsto poza okresem ¶wi±tecznym. Trudno siê dziwiæ, tradycyjny, polski przysmak ma swoje rzesze fanów w ca³ym kraju, a nawet poza jego granicami. Jak...
-
Bigos w s³oiku: sprawdzony sposób na przechowywanie ulubionej potrawy
Bigos w s³oiku to doskona³y sposób na przechowywanie potrawy i zachowanie jej ¶wie¿o¶ci przez d³ugi czas. Dziêki pasteryzacji mo¿emy cieszyæ siê smakiem pysznego bigosu w ka¿dym momencie. Przygotowanie obiadu z bigosu w s³oiku to idealne rozwi±zan...
-
Bigos Magdy Gessler. Przepis na staropolski obiad. Podgrzej go nastêpnego dnia, a poczujesz ró¿nicê
Bigos Magdy Gessler, przepis skomponowany z produktów najlepszej jako¶ci. Dziêki temu smak staropolskiej potrawy jest unikatowy, a z ka¿dym kolejnym podgrzaniem staje siê jeszcze bardziej aromatyczny. Jak go przyrz±dziæ? Sprawd¼ i przekonaj siê, ¿...
-
Bigos nie wyszed³ idealny? Spokojnie, to danie da siê uratowaæ. Zanim siê rozp³aczesz, wypróbuj te patenty
Bigos to niemal kultowa potrawa, która go¶ci na ¶wi±tecznych sto³ach. Kiszona kapusta z dodatkiem miês, grzybów i suszonych owoców to prawdziwy rarytas. £atwo tu jednak o przesadê - co wiêc zrobiæ, gdy potrawa bêdzie makowaæ idealnie?
-
Przepisy na bigos wigilijny. Wersje z grzybami na wigiliê i z miêsem na ¶wiêta
Bigos wigilijny jest potraw±, bez której wiele osób nie wyobra¿a sobie ¶wi±t Bo¿ego Narodzenia. Jej popularno¶æ sprawia, ¿e sta³a siê klasykiem tego okresu, choæ w wielu wersjach na jej przygotowanie potrzeba nawet kilku godzin. Poni¿ej...
-
Bigos staropolski - tradycyjny rarytas, którego nie mo¿e zabrakn±æ w ¶wiêta. Kluczowe s± dodatki
Bigos staropolski to przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej, któremu ciê¿ko dorównaæ. Kluczem smaku jest kilka rodzai miêsa, kiszona kapusta domowej roboty i aromatyczne dodatki. Na li¶cie sk³adników nie mo¿e zabrakn±æ grzybów czy suszonych...
-
Bigos ¶wi±teczny ze s³odk± nutk±. Kilka ³y¿ek tego sk³adnika to sekret udanego dania
Bigos to dane, którego nie mo¿e zabrakn±æ na stole ¶wi±tecznym. Odpowiednia kapusta i suszone grzyby sprawiaj±, ¿e chêtnie po niego siêgamy. Z tym s³odkim dodatkiem bêdzie jeszcze lepszy.
-
Najczêstsze b³êdy podczas gotowania bigosu. Z³e proporcje i przypalony garnek to przy nich pestka
Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej, które czêsto go¶ci na naszych sto³ach. Niestety podczas gotowania czêsto pope³niamy ma³e grzeszki, które mog± odbiæ siê na smaku dania. Tych b³êdów warto siê wystrzgaæ - przypalony garnek, z³e proporcje c...
-
Przepis na ob³êdny bigos z tajemnej ksi±¿ki mojej babci. Wiadomo, kiedy jest najsmaczniejszy
Cztery dekady temu nikt nie szuka³ inspiracji na dania w internecie. O najlepsze przepisy trzeba by³o wypytaæ babcie i dziadków lub odnale¼æ je w opas³ych ksi±¿kach kucharskich. Jedn± z najpopularniejszych by³a "Dobra kuchnia". Na niemal trzystu...
-
Ten bigos nie ma sobie równych. To ostatnie chwile na jego przygotowanie przed ¶wiêtami. Czas odgrywa bardzo wa¿n± rolê
Bigos to danie, którego nie mo¿e zabrakn±æ na ¶wi±tecznym stole. Ten jego rodzaj charakteryzuje siê d³ugim czasem przygotowania. Dlatego warto przygotowaæ go ju¿ teraz, aby móc je¶æ go w czasie ¶wi±t.
-
Bigos gotowy w 25 minut? To nie s± czary! Prosty przepis Karola Okrasy przyda siê nie tylko na Bo¿e Narodzenie
Bigos to tradycyjna potrawa, która zazwyczaj kojarzy siê d³ugim, nawet kilkudniowym gotowaniem. Jest jednak sposób, aby przyrz±dziæ esencjonalny szybki bigos. Przepis Karola Okrasy sprawdzi siê zw³aszcza w trakcie przygotowañ do ¶wi±t Bo¿ego...
-
Czego nie wolno robiæ z bigosem? Poznaj trzy kapu¶ciane zbrodnie. Jedna dotyczy soli
Bigos. Ka¿dy z nas ma o nim co¶ do powiedzenia i ka¿dy z nas wie, ¿e gdyby ta potrawa mia³a nó¿ki i startowa³a w igrzyskach olimpijskich, zdoby³aby z³oty medal w wy¶cigu o najlepsze danie kapu¶ciane. Dzi¶ podpowiemy, co robiæ, lub raczej - czego n...
-
Tak dawniej robiono bigos. Trudno w to uwierzyæ, ale nie dodawano do niego... kapusty
Bigos to potrawa, która niezmiennie kojarzy nam siê ze ¶wi±tecznym sto³em. Kiszona kapusta z dodatkiem miês, kie³bas, grzybów i suszonych ¶liwek to dzi¶ prawdziwa klasyka. A¿ trudno wiêc uwierzyæ, ¿e dawniej do bigosu nie dodawano... kapusty.
-
Jak zrobiæ bigos? Zastosuj te zasady, a twój bigos bêdzie pyszny jak nigdy
Jak zrobiæ bigos domowej roboty, aby by³ naprawdê dobry i odpowiednio kwa¶ny? Wa¿ne s± przede wszystkim sk³adniki i ich proporcje. Bigos to pyszne danie, które chêtnie przygotowuje siê jesieni±. Podpowiadamy, jak zrobiæ najsmaczniejszy bigos.
-
Bigos - przepis na klasykê polskiego smaku. ¯eby wyszed³ jak u babci, musisz wiedzieæ, jak obej¶æ siê z miêsem
Bigos to bezsprzecznie klasyka polskiej kuchni. Najlepszy jest oczywi¶cie taki babciny i dzi¶ w³a¶nie taki przepis dla was mamy. Przepis na bigos staropolski nie jest skomplikowany, jednak jest czasoch³onny. Kluczem smaku oczywi¶cie jest miêso....
-
Jak zrobiæ bigos z m³odej kapusty? Prosty sposób na syc±cy obiad i... wyczyszczenie lodówki
Jak zrobiæ bigos z m³odej kapusty? To syc±ce danie jest niezwykle proste w przygotowaniu. ¦wietnie sprawdzi, gdy nie masz pomys³u na obiad, lub wtedy, gdy chcesz pozbyæ siê z lodówki resztek jedzenia.
-
Bigos z m³odej kapusty jest obowi±zkowy w lecie. Nie tylko nasyci, ale przywróci wspomnienia
Wczesne lato nie mo¿e siê obej¶æ bez bigosu z m³odej kapusty. To pyszne i syc±ce danie jest te¿ ³atwe do zrobienia. Przekonajcie siê sami.
-
Czy bigos jest zdrowy i ma warto¶ci od¿ywcze? Obalamy mity zwi±zane z t± potraw±
Bigos to potrawa z bogat± histori±, ale czy te¿ z bogatymi w³a¶ciwo¶ciami? Jest znany ju¿ od kilkuset lat i w tym czasie przepis na niego ulega³ wielu modyfikacjom. Powszechnie uwa¿any jest za danie ciê¿kostrawne. Czy jednak jest to potrawa zdrowa...
-
Bigos - przepis na smak polskiej tradycji. Wyjdzie jeszcze lepszy, gdy dodasz ten sk³adnik
Zobacz, jak smakuje prawdziwy bigos tradycyjny. Poznaj sprawdzony przepis na bigos z du¿± ilo¶ci± ró¿nych miês, z suszonymi grzybami, ¶liwkami i idealnie dobranymi przyprawami. To danie, które Ciê zachwyci.
-
Bigos - przepis na smak polskiej tradycji. Wyjdzie jeszcze lepszy, gdy dodasz ten sk³adnik
Bigos to prawdziwy król polskich sto³ów, który pojawia siê regularnie przy okazji ró¿nych ¶wi±t i uroczysto¶ci. 20 stycznia obchodzimy ¦wiatowy Dzieñ Bigosu, z tej okazji mamy dla was przepis na najlepszy bigos. Dodaj kieliszek koniaku i ciesz siê...
-
Danie banalnie proste, ale jeden b³±d mo¿e wszystko zepsuæ. Jak uratowaæ zbyt kwa¶ny bigos?
Lubicie bigos? My te¿ - to w koñcu jedno z najsmaczniejszych dañ z kapusty. Doskonale sprawdzi siê w ch³odn±, jesienn± pogodê, ale tylko je¶li bêdzie smaczny, odpowiednio s³ony i nie za kwa¶ny. Co zrobiæ, je¶li zdarzy siê wpadka? Podpowiadamy.