przepis na pierogi
-
Babcie zawsze robiły pierogi tylko z takiej mąki. Ciasto wychodzi miękkie i elastyczne
Odpowiednio przygotowane ciasto na pierogi to połowa sukcesu. Nie powinno być ani zbyt cienkie, ani zbyt grube. Niedobrze również, gdy wychodzi za twarde. Idealne ciasto na pierogi jest miękkie i elastyczne. By osiągnąć ten efekt, trzeba trzymać s...
-
Zamiast twarogu włóż do pierogów ten ser. Na dobre zapomnisz o ruskich
Pierogi ruskie to jedne z ulubionych pierogów Polaków i trudno znaleźć dla nich mocną konkurencję. Nie ma jednak rzeczy niemożliwych. Wystarczy bowiem wybrać inny ser, o bardziej wyrazistym smaku, by przekonać się, że pierogi mogą smakować sto raz...
-
Tak robiła pierogi babcia Janka. Ciasto jest elastyczne i mięciutkie
Lepienie pierogów to polski sport narodowy i każdy ma swój ulubiony przepis oraz nadzienie. Ja dzisiaj proponuję pierogi z owocami lata. Co prawda sezon na jagody powoli się kończy, ale zostają maliny i rozkręca się własnie sezon na borówki. To...
-
Ciasto na pierogi Magdy Gessler to ideał. Restauratorka zawsze pomija jeden składnik
Idealne ciasto na pierogi powinno być miękkie, elastyczne i łatwo się rozwałkowywać. Dzięki temu później łatwiej będzie zlepić ze sobą brzegi. Dobrze sklejone brzegi to z kolei sukces w trakcie gotowania. Co zrobić, żeby spełnić wszystkie te...
-
Pierogi lepsze od naszych? Są tanie i chrupią, aż miło. Bosacka pokazała, jak je zrobić
Polskie pierogi są wspaniałe, dla wielu osób zapewne najlepsze na świecie, ale wiele krajów ma swoje wersje, które z powodzeniem mogłyby rywalizować z naszymi. Takie są na przykład pierogi karelskie, którymi zajadają się w Finlandii. Są większe od...
-
Postaw na stole te pierogi, a zabłyśniesz na Wielkanoc. Rodzina będzie mówić tylko o nich
Pierogi na Wielkanoc mogą być zaskakującą propozycją, ale jak najbardziej są w stanie się obronić. Ba! Z tym farszem, który chcemy wam zaproponować, mają nawet dużą szansę pokonać uwielbiany przez Polaków żurek. Coś nam się wydaje, że gdy raz...
-
Nie mogłam uwierzyć, gdy zobaczyłam przepis na pierogi Magdy Gessler. Rzadko spotykany farsz
Gdy myślimy o pierogach, pierwsze do głowy przychodzą nam zazwyczaj pierogi z mięsem, kapustą i grzybami, ruskie albo na słodko, np. z owocami lub serem. Magda Gessler postanowiła jednak nieco zaszaleć i pokazać na Instagramie, że pierogi można...