przepis na śledzie
-
Mało kto robi śledzie tak jak Tomasz Strzelczyk. Dodaje kwaśny składnik, który może zaskoczyć
Boże Narodzenie bez śledzi to jak Wielkanoc bez mazurka. W wielu domach na stole pojawiają się nawet w kilku wersjach. W tym roku obok śledzi w śmietanie i po kaszubsku postaw jeszcze jedne - śledzie w kiszonej kapuście Tomasza Strzelczyka. Kuchar...
-
Ile moczyć śledzie z beczki do sałatek? Zapamiętaj zasadę na cztery razy
Kto z nas nie czeka na świątecznego śledzika? Oczywiście większość podniesie palec do góry, ale ci, którzy wstrzymali się od głosu najpewniej nie jedli dobrego śledzia. Jeśli robisz śledzie z beczki, musisz się nieco przyłożyć do przepisów na te...
-
Śledzie na słodko-słono to mój hit wigilijny. Znikają zaraz po barszczu
Szukasz przepisu na śledzie świąteczne? Masz ich mnóstwo - śledzie pod szubą, po kaszubsku, po chłopsku, gryficku i śledzie gajowego. Te przepisy są pyszne i nie trzeba się z tym kłócić. Jednak jest jeszcze jeden przepis na śledzie, które warto...
-
Te śledzie będą hitem świąt. Rodzina o ostatni kawałek zagra w kamień, papier, nożyce
Karp i śledzie. Bez tych dwóch gatunków ryb świąt nie będzie. Te drugie na wielu stołach lądują zazwyczaj w kilku różnych wersjach, ponieważ przekąski, których są głównym składnikiem, szybko i łatwo się przygotowuje. Według nas w tym roku wśród...
-
Te śledzie to mistrzostwo smaku. Nie czekam do świąt i robię całą jesień. Ważne są grzyby
Śledzie kojarzą się głównie ze świętami, zwłaszcza z Bożym Narodzeniem, ale kiedy poznasz przepis na śledzie gajowego, nie wytrzymasz i będziesz je robić na okrągło. To idealna zakąska i świetna przystawka na każda okazję, a najważniejszy dodatek...
-
Śledzie w śmietanie babci Zosi. Robi je tak samo od pięćdziesięciu lat, ale nie dodaje jabłka
Na świątecznym stole królują ryby wszelakie, ale chyba u każdego na Wigilii pojawia się śledzik. Przepisów na śledzie jest mnóstwo, ale jednym z tych klasycznych jest oczywiście śledź w śmietanie. Babcia Zosia robi go po mistrzowsku, jednak nie...
-
Śledzie w tym wydaniu sprawią, że nawet babci spadną kapcie z zachwytu. Wszystko przez te warstwy
Śledzie po staropolsku to klasyka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dobra porcja ryby to jednak nie wszystko - tu główną rolę grają dodatki i aromatyczne warstwy. Taki śledziowy przekładaniec nie tylko obłędnie się prezentuje, ale i...
-
Śledzie po staropolsku. W Wigilię wujek Waldek podjada je po kryjomu jeszcze przed opłatkiem
Śledzie po staropolsku to chyba najłatwiejsza potrawa, jaką możemy znaleźć na świątecznym stole. Są przepyszne, wyraziste i aromatyczne, ale co najważniejsze - tanie w wykonaniu i szybciuteńkie. Jak je zrobić? Cóż, znając swoje doświadczenie powie...
-
Zastąp cebulę w śledziach tym składnikiem. Zapomnisz o nieprzyjemnej woni z ust, a smak ryb będzie równie znakomity
Śledzie w śmietanie to rarytas, który kochają przede wszystkim dorośli. Słone ryby i dodatek ostrej w smaku cebuli nie smakuje jednak każdemu. Czym zastąpić śmierdzące warzywo, by śledzie nadal były pyszne? Jak się okazuje, jest na to prosty sposób.
-
Zapomnij o nudnym śledziu z cebulą. Podaj rybę z aromatycznymi dodatkami, a rozpieści podniebienie
Rybka lubi pływać, dlatego warto zaserwować kultową przystawkę w nieco inny sposób. Zapomnij więc o nudnej marynacie z cebuli - lista wybornych dodatków jest znacznie dłuższa i ciekawsza. Doskonale sprawdzi się kwaśny, jesienny owoc czy korzenne...
- Serwuję sałatkę "królowa stołu". Chwila krojenia i można się delektować
- Nie ma lepszej pasty do chleba. Zrób raz, a zapomnisz o jajecznej
- Jak zrobić suszone cytryny? Chwila roboty, a mnóstwo korzyści
- Pączki angielskie na tłusty czwartek? Klasyczne buły mogą się schować
- Gdy jej spróbujesz zapomnisz o wędlinie. Takie połączenie robi wrażenie
- Zamiast placków tortilli wybierz naleśniki. Z farszem smakują obłędnie
- Zobaczyłam ten trik i od razu chciałam go sprawdzić. Wystarczy pokrywka
- Składnik, który zmienia smak rosołu na lepszy. Wyrzuć z przepisu makaron
- W Chinach stosują ją od starożytności. W Polsce niedoceniana, a szkoda
- Robisz rosół i usuwasz szumowiny? Podpowiemy, czy warto się męczyć
-
Kiszone śledzie brzmią dziwnie, ale smakują obłędnie. Z tym trikiem wyjdą lepsze niż gotowce ze sklepu
Kiszone śledzie - na pierwszy rzut oka może się wydawać, że to coś dziwnego. Ale ta charakterystyczna skandynawska przekąska jest po prostu obłędna! Klasyczne surströmming pochodzą ze Szwecji, ale możesz je przygotować też w swoim domu.
-
Śledzie w occie - przepis mojej teściowej. Wychodzą wyborne, a gwarancją smaku jest żelazna zasada 1:5
Podczas Bożego Narodzenia na naszych stołach królują przeróżne śledzie. Moja teściowa zawsze robi śledzie marynowane w occie z cebulką i muszę przyznać, że to chyba najlepsze śledzie na świecie. Przepis jest bardzo prosty, ale żeby ich nie zepsuć,...
-
Śledzie po kaszubsku ze słodką nutką. Nie możesz zapomnieć o śliwkach i pewnym kontrowersyjnym składniku z sernika
Śledzie po kaszubsku to rewelacyjna przekąska na każdą okazję, nie tylko na Boże Narodzenie. Przepis jest bardzo prosty, ale nie każdy wie, że smak sosu pomidorowego do śledzi fantastycznie podkręcają suszone śliwki i pewien składnik, który wielu ...