przepisy
-
Gzik - przepis. Magda Gessler podrasowała poznański klasyk i dodała do niego superskładnik
Gzik to specjał kuchni wielkopolskiej i idealny dodatek do pieczonych ziemniaków, kanapek lub mięs na zimno. W jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler nieźle poszalała z gzikiem i dodała do niego składnik, który ja piję bezpośrednio...
-
Zupa fasolowa - przepis babci Hani. Robiła ją na kwaśno - nie zgadniecie, co dodawała
Zupa fasolowa to jedna z tych potraw, na które mamy ochotę, gdy na dworze zaczyna robić się chłodniej. Przepis na zupę fasolową pewnie większość z was zna, ale ta wersja z całą pewnością was zaskoczy. Babcia Hania robiła najlepszą fasolówkę świata...
-
Puszyste i leciuteńkie placki jogurtowe. Jesienny dodatek sprawi, że będziesz je jeść codziennie
Placuszki jogurtowe to idealny pomysł na śniadanie, słodki podwieczorek lub lunch do pracy albo szkoły. Sposób wykonania jest bardzo łatwy, a placuszki wychodzą puchate niczym jesienny kożuszek. Jeśli dodasz jesienny dodatek, nie oderwiesz się od...
-
Babcia Marysia robi je od 50 lat, a słoiki rozchodzą się jak świeże bułeczki. Dodaję je do każdego obiadu
Kiedy sięgam pamięcią do potraw, które przygotowywała babcia, często przed oczami widzę buraczki, które często pojawiały się na talerzu. Po dziś dzień mogę ich zasmakować, a to wszystko dzięki tej recepturze. Takie buraczki warto zachować na zimow...
-
Kiedyś na stołówce jadłam ją co tydzień. Dziś nie każdy o niej pamięta. A była "królową potraw"
Jestem ciekawa, czy już wiecie, o jaką zupę mi chodzi. Zdjęcie oczywiście sporo zdradza. To nic innego, jak zalewajka. Zajadałam się nią jako dziecko, ale gdy dorosłam, już chyba nie miałam okazji jej spróbować. Zawsze miło ją wspominam i choć wie...
-
Placki ziemniaczane zdobędą nowy smak, jeśli zmienisz główny składnik. Z nim są sto razy lepsze
Placki ziemniaczane to klasyk nad klasykami. Ich przepis zna na pamięć każdy mniej lub bardziej doświadczony kucharz. My jednak chcemy pokazać ich nową wersję, która uważana jest za tą smaczniejszą. Wystarczy zmienić jeden składnik i się przekonać.
-
Wzięła dwa składniki i patelnię, i zrobiła szybki deser. "Ekspresowe, miękkie i puszyste"
TikTok to kopalnia pomysłów i przepisów. Niektóre z nich cieszą się sporą popularność i stają hitami. Nie brakuje też kontrowersyjnych propozycji, które jedni kochają, a inni krytykują. Takim przepisem jest ten na deser z dwóch składników, który...
-
Ciasto na knedle rozpada się i nie klei? Najpewniej popełniasz błąd z ziemniakami, unikaj go jak ognia
Robisz knedle ze śliwkami, ale ciasto nie chce się kleić, rozpada się, a podczas gotowania zostaje z niego paćka z owocem w środku? Jeśli spotkała cię taka sytuacja, to wiesz, że to nic przyjemnego, a nieodpowiednio przygotowane ciasto na knedle...
-
Kompot z dyni z goździkami. Będzie dużo smaczniejszy, gdy dodasz kilka plastrów soczystego owocu
Kompot z dyni to wciąż jeszcze mało znany przepis i popularnością przegrywa choćby z kompotem z gruszek lub jabłek. Trzeba szybko to zmienić, a my dziś podpowiemy, jak zrobić najlepszy kompot na jesień. Oprócz aromatycznych goździków dodaj jeszcze...
-
Na samą myśl o kurczaku w tej wersji zacznie cieknąć ci ślinka. Mięso, grzyby i regionalny ser to trio idealne
To danie pokocha każdy niezależnie od wieku. Łączy w sobie to, co najlepsze jest w kuchni polskiej. Połączenie mięsa, sera i grzybów zaskoczy każde podniebienie i sprawi, że inne wersje nie będą już tak smaczne.
-
Jest jadalny, ale nawet nie myśl o tym, by go zabrać. "Bardzo rzadki"
-
Wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe. Dla lepszego smaku dodaj ten owoc
-
Wzięła dwa składniki i patelnię, i zrobiła szybki deser. "Ekspresowe, miękkie i puszyste"
-
Nie smaż tak pieczarek, wyjdą wodniste. Zrób to, by były chrupiące
-
Ciasto ucierane z jabłkami. Z tym trikiem będzie obłędne
- Biszkopt opada po upieczeniu? Trik babci poradzi sobie z tym problem
- Gzik z tym składnikiem jest o niebo lepszy. Magda Gessler zaszalała
- Zupa fasolowa - przepis babci Hani. Nie zgadniecie, co dodawała
- "Pijana śliwka" to deser, który uwielbiają nie tylko wujkowie na weselach
- Puszyste i lekkie placki jogurtowe. Z tym dodatkiem są genialne
-
Jeśli ciasto, to tylko takie. Znany kucharz pokazał, jak zrobić czekoladową rozpustę z sezonowymi owocami
Czekolada to jedna z najpopularniejszych słodkości, po jaką sięgamy. Można ją jeść bez żadnych dodatków lub użyć do przygotowania ciekawszych deserów. Znany kucharz postanowił pokazać swoją propozycję na słodki przysmak. Jest miękki i puszysty, a...
-
To był ulubiony deser mojej babci. Gdy kładła go na kaflowej kuchni, w całym domu pachniało jesienią
Jesień obfituje w najróżniejsze smakołyki i bez większych problemów na prędce możemy przygotować coś pysznego i za grosze. Kiedyś wystarczyło, że babcia poszła do sadu po jabłka, położyła je na piecu kaflowym i po jakimś czasie gotowy był...
-
Krupnik Ani Starmach to najlepsza zupa na jesień. Podczas jesiennej chlapy rozgrzewa jak żadna inna
Krupnik to nieco zapomniana już zupa, która coraz rzadziej pojawia się w naszych domach. To jednak duży błąd, ponieważ nie dość, że jest obłędnie pyszna, to jeszcze zdrowa i sycąca. Oto przepis Ani Starmach na najlepszy krupnik, jaki kiedykolwiek...
-
Zupa pieczarkowa w zupełnie nowej odsłonie. Będzie aromatyczna i kremowa, ale nie dodawaj śmietany
Zupa pieczarkowa to dość częsta propozycja obiadowa w naszych domach i nie ma ku temu żadnych powodów do zdziwienia. Jest pyszna, łatwa w przygotowaniu, można podawać ją z makaronem lub z ziemniakami. Dziś jednak zerwiemy z oklepanym przepisem i...
-
Koleżanka zrobiła chleb twarogowy z Thermomiksa. "Jest tak dobry, że już nie chcę jeść innego"
Nie ma wątpliwości, że domowy chleb smakuje najlepiej. Chyba nikogo nie trzeba do tego przekonywać. Niedawno jedna z moich koleżanek zrobiła chleb twarogowy z ziarnami: otrębami owsianymi, pestkami dyni i siemieniem lnianym. Zrobiła go w...
-
Słodki smak jesieni, czyli racuszki dyniowe. Dodaj jeszcze jeden składnik, a o innych zapomnisz
Jesienne racuszki dyniowe to chyba najlepsza rzecz, jaką możesz przygotować, gdy za oknem babie lato. Przepis jest banalny i szybki, jednak nie ma co się spieszyć, by nie zapomnieć o jeszcze jednym jesiennym składniku. Takie racuszki to prawdziwa...
-
Za czasów mojej babci był to rarytas, teraz nikt o nim nie pomyśli. To prosta zupa z kilku składników
Taka zupa to nie jest coś, co wykonuje się każdego dnia. Tak naprawdę swoje 5 minut, miała już dawno, a teraz wspominana jest tylko przez nielicznych. Pochodzi ze Śląska, lecz niegdyś znała ją cała Polska. Warto zrobić ją od czasu do czasu, by...
-
Szare kluchy w tym wydaniu nie mają sobie równych. Przepis na ideał przekazywany jest od pokoleń
Szare kluski to prostota w najlepszym wydaniu. To swojskie danie rodem z Wielkopolski może wydawać się dla wielu trudne w przygotowaniu - w rzeczywistości to jednak prostota sama w sobie! Kluczem do sukcesu są odpowiednie ziemniaki i złote...
-
Wymieszaj jabłka z tym składnikiem i wrzuć do miski. Ciasto ucierane nigdy nie było tak pyszne
Ciasto ucierane z jabłkami to jedno z najlepszych ciast, jakie można zrobić jesienią. Jest banalnie proste, zawsze się udaje, wychodzi puszyste i delikatne. Jednak można je dodatkowo ulepszyć, a pomoże w tym trik z jabłkami. Będzie obłędne.
-
Ćwikła na zimę do słoików. Nie zapomnij o białym dodatku, a będzie palce lizać
Mamy jesień, a więc czas na przetwory z buraków. Nie muszę mówić, że najlepsze buraki są właśnie teraz i aż żal nie wykorzystać sezonu na te cudowne, zdrowie i przepyszne warzywa. Dziś mamy dla was przepis na domową ćwikłę na zimę, która smakuje p...
-
Rosół Magdy Gessler - przepis, który nie ma sobie równych. Na niedzielny obiad jak znalazł
Rosół to tradycyjna polska zupa. Kocha ją znacznie więcej osób, niż nienawidzi. Jednak to przepis Magdy Gessler jest tym najlepszym z najlepszych. Jeśli chcesz, by twój rosół smakował jak w jednej z jej restauracji, koniecznie wypróbuj tę recepturę.
-
Teściowa błagała mnie o przepis. Zupa krem z papryki wychodzi mi bosko, bo robię jeden myk
Sezon na paprykę trwa i z tej okazji chciałabym podzielić się z wami przepisem na zupę krem z papryki. Robię ją od kilku lat i jest prawdziwym hitem. Wychodzi gęsta, bardzo aromatyczna i po prostu przepyszna, bo robię jeden myk przed gotowaniem....
-
Pochodzi ze wschodu i potrafi zachwycić smakiem. Gdy podasz ją na obiad, każdy zapyta o przepis
Dania wywodzące się z innych rejonów świata coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Nic dziwnego, ponieważ właśnie w taki sposób możemy poznać nowe kombinacje smakowe i się zainspirować. Ta zupa pochodzi ze wschodu i idealnie łączy kilka...
-
W dzieciństwie nienawidziłam tego makaronu, dziś się zajadam. Wystarczyła jedna zmiana
Pewnie każdy z nas ma takie danie, na które w dzieciństwie nie mógł patrzeć, a dziś zajada się, aż uszy się trzęsą. Nie inaczej jest ze mną - najgorszą karą było dla mnie zjedzenie makaronu z serem. Po prostu nie mogłam tego znieść, wszyscy się...
-
Jesienne placuszki z jabłkami gotowe w pięć minut. Jedna przyprawa jest niezastąpiona
Placuszki z jabłkami to przyjemne wspomnienie z czasów dzieciństwa i idealny jesienny przysmak, gdzie w naszych sadach pełno już jest pysznych i soczystych owoców. Przepis na placuszki jest banalny, a ich wykonanie zajmuje dosłownie dwie chwile. N...
-
To ostatnia chwila, by przygotować to smarowidło. Potrzebujesz zaledwie dwóch składników
Pod koniec lata i jesienią chętnie przygotowujemy przetwory na chłodniejsze dni. Zamykamy w słoikach przepyszne owoce i warzywa, i wracamy do nich zimą. Wśród ogórków i cukinii warto również znaleźć miejsce dla mniej oczywistych przetworów....
-
Ten przepis na jajecznicę pochodzi od koła gospodyń wiejskich. Jeden składnik zwykle nie ląduje na patelni
Koło gospodyń wiejskich to ostoja tradycji pielęgnowanych w danym regionie. Odnosi się to również do kulinariów. Potrawy przygotowywane w takich stowarzyszeniach czerpią z korzeni, dzięki czemu można wiele dowiedzieć się o rodzimej kuchni....
-
Babcia mówi, że są lżejsze i smaczniejsze niż klasyczne mielone. Główny składnik to nic oczywistego
Jeśli szukasz prostej i szybkiej w przygotowaniu alternatywy dla znanych kotletów, to mamy coś dla ciebie. Ta propozycja nie wydaje się ani trochę oczywista, lecz po spróbowaniu przepadniesz w jej smaku. Niewiele osób mogło słyszeń o tej recepturz...
-
Polędwiczki wieprzowe wychodzą suche i gumowate jak stare filcoki? Pewnie popełniasz dwa podstawowe błędy
Polędwiczki wieprzowe to zawsze świetny pomysł - idealne na codzienny obiad i ważną uroczystość. Duszone w sosie własnym albo w sosie kurkowym to prawdziwa eksplozja smaku, chyba że wyjdą twarde, gumowate i trudne do pogryzienia. Dziś podpowiemy,...
-
Jedna łyżka sprawi, że placki ziemniaczane będą chrupiące i smaczne. Dzięki temu nie będą ociekać tłuszczem
Placki ziemniaczane to popularna potrawa, która gości na naszych stołach dość często. Wiele osób postanawia także nieco zmodyfikować klasyczny przepis, a dzięki temu wychodzą one jeszcze smaczniejsze. My również mamy patent, by poprawić ich smak....
-
Najlepszy przepis na paprykę konserwową. Robię tak od lat i nigdy się nie zawiodłam - klucz to proporcje
Papryka konserwowa to zaraz obok ogórków i cukinii obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia na zimę. Oczywiście, jak to z przetworami, w tym przepisie nie ma niczego trudnego, jednak zawsze należy zachowywać proporcje. Ja ten przepis...
-
Strzelczyk przełamał schematy i dodał to do pomidorowej. Każda gospodyni złapie się za głowę i nie uwierzy
Zupy to proste i smaczne dania, które królują w niejednej kuchni. Robi się je na bazie aromatycznego wywaru, a dodatki, które się do nich dorzuca, mają kluczowe znaczenie. Tomasz Strzelczyk postanowił podzielić się swoim spojrzeniem na kultową...
-
Tę zupę jadało się zawsze we wrześniu. Jej smak sprawi, że będziesz codziennie biegać do lasu
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to najlepsza rzecz, jaką można zaserwować na obiad jesienią. Przepis jest oczywiście banalny i nie potrzebuje żadnych ulepszeń - tak robiły ją nasze babki. O jednej rzeczy nie wolno zapomnieć - chodzi o cebulkę w...
-
Cukinia i ziemniaki odchodzą do lamusa. Placki z dyni są milion razy lepsze
Placki z dyni to niekwestionowany król jesiennych śniadań i podwieczorków. Przepis jest banalny, może odrobinę przypomina racuszki, ale mówię wam - ten smak niemal uzależnia. Co jest ważne? Oprócz pysznego warzywa przyda się szklanka białego dodat...
-
O jajka w takiej wersji będzie prosić cała rodzina. Gotowe w kilka minut, ale nie zapomnij o tym składniku
Jajka to cieszący się popularnością element śniadań. Ten produkt można wykorzystać na wiele różnych sposobów, a najpopularniejsze to jajecznica, omlet czy też wersja ugotowana. Dziś pokazujemy, że można je połączyć z oryginalnym dodatkiem, a przy...
-
Stosuję te przepisy od lat, a grzyby zjadane są jeszcze przed zimą. Marynata to klucz do idealnego smaku
Marynowane grzyby to jeden z tych przysmaków, który można kochać lub nienawidzić. My go zdecydowanie uwielbiamy, szczególnie gdy zalewane są takimi aromatycznymi marynatami. Takiemu połączeniu aż trudno się oprzeć, a z piwniczek znikają w mgnieniu...
-
Starmach zdradziła sekret swoich leniwych. Kluski z tego przepisu rozpływają się w ustach i są aksamitne
Jeśli marzą ci się delikatne i mięciutkie kluski, to dobrze trafiłeś. Ania Starmach postanowiła podzielić się swoim patentem na to danie i pokazała, jak przygotować je w odpowiedni sposób. Zdradziła również trik na zawsze pyszną okrasę. Bez niej t...
-
Takiego smakołyka z pewnością nie masz w spiżarni. By cieszyć się smakiem, zwróć uwagę na marynatę
Na półkach, które znajdują się w piwnicy lub w spiżarniach możemy znaleźć wiele smakołyków. Zaczynając od słodkich dżemów i soków, a kończąc na marynowanych grzybkach i ogórkach. By nieco wzbogacić swoje zbiory, warto do nich dodać kilka słoików z...
-
Takiego mięsa nigdy nie jadłeś. Z przepisu Strzelczyka jest bezkonkurencyjne. "Takie pyszne, że normalnie obłęd"
Mięsne kąski uwielbiane są przez wiele osób. Kawałki kurczaka, mięsa mielonego czy karkówki dodaje się do prawie każdego dania i zawsze smakują rewelacyjnie. Tym razem Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić obiad, który zamykany jest w słoiku. Jego...
-
W każdym regionie nosi inną nazwę, lecz znają go wszyscy. To popularny przysmak rodem z PRL-u
Te miękkie i elastyczne kluski kojarzy chyba każdy Polak. W zależności od regionu można je znać pod różnymi nazwami, lecz jedno jest niezmienne, wszędzie są tak samo pyszne i cieszą się dużą popularnością. To przysmak, który może przywołać nostalg...