przepisy
-
Racuchy - przepis, którym zajadali się nasi dziadkowie. Nie ma tam drożdży ani jogurtu, jest coś lepszego
Przepis na racuszki zna na pewno większość. W zasadzie wersji racuszków jest bardzo dużo, ale te, które dziś wam zaprezentujemy, są uwielbiane zwłaszcza przez starsze pokolenie. Najważniejszym składnikiem zajadali, a w zasadzie zapijali się nasi...
-
Zamknął pierogi w kanapce. "Nie wiem, czy jestem zachwycona, czy przerażona tym pomysłem"
Pierogi ruskie to nasze dobro narodowe, którego będziemy zawsze bronić. Zrobienie ich każdy zna na pamięć, bowiem ziemniaczano-serowy farsz układa się na cienkim cieście i zlepia. Mało kto próbuje to zrobić inaczej. Jednak są i ci odważni, którzy...
-
Przepis na żurek Roberta Makłowicza? Jeden składnik robi robotę. Nawet teściowa będzie się zajadać
Zastanawiasz się jaki żurek podać na Wielkanoc? Wiemy, jak sprawić, aby świąteczna zupa miała wyrazisty smak i wspaniały aromat. Robert Makłowicz dodaje do niej jeden tajemniczy składnik. Goście będą prosić o dokładkę.
-
Obiad, który robi się prawie sam. Ułóż składniki w naczyniu i włóż do piekarnika. Prosty i pyszny
Zwolennicy szybkich i prostych dań z pewnością polubią ten przepis. Przygotowanie takiej smacznej potrawy jest banalnie proste i na pewno każdy sobie z nią poradzi. Wystarczy ułożyć produkty w naczyniu żaroodpornym, a później włożyć całość do...
-
Babka na Wielkanoc nigdy nie była tak wilgotna i delikatna. Wszystko dzięki pewnemu napojowi
Babka wielkanocna powinna być delikatna, wilgotna i puszysta jednocześnie i po prostu pyszna. Niestety, drożdżowa babka nie spełnia tych kryteriów, dlatego mamy dla was zupełnie inny i dużo łatwiejszy przepis na babkę na Wielkanoc. Założę się, że...
-
Odwieczny konflikt o najlepszy majonez w końcu będzie rozwiązany. Najsmaczniejszy jest z tego przepisu
Co roku można natknąć się na konflikt, który dotyczy tego, jaki majonez jest najlepszy. Wiele osób jest w stanie się nawet o to pokłócić. Jednak poznając ten przepis może się to skończyć. Aby w Wielkanoc najlepiej ugościć swoich gości, przygotuj d...
-
W rodzinie Magdy Gessler tak robi się sałatkę jarzynową. Ważna zasada dotyczy warzyw - nie każdy ją stosuje
Sałatka jarzynowa to królowa naszych świątecznych stołów i nie znam osoby, która nie robi jej na Wielkanoc. Magda Gessler także stawia u siebie salaterkę z sałatką jarzynową i zdradziła swój rodzinny przepis. Oprócz konkretnych grzybków...
-
Stara jak świat sałatka z jajkami. Na Wielkanoc robię jej pół wiadra - znika w chwilę
Sałatka na Wielkanoc w każdym domu jest inna i chociaż w większości rodzin króluje sałatka jarzynowa, istnieje przepis, który moim zdaniem bije ją na głowę. Sałatka z jajkami na Wielkanoc to był jeden z obowiązkowych przepisów "za komuny", a lista...
-
Najzdrowszy i łatwy domowy chleb. Jest tak pyszny, że jem go bez masła
Domowe pieczywo to jedna z największych kulinarnych miłości każdego z nas. Przepisów na domowych chleb jest mnóstwo, ale tylko jeden jest najzdrowszy, długo świeży i pyszny tak, że można go jeść bez krojenia na kromki. Jak zrobić chleb żytni na...
-
Przybysze robili je w kociołku, ty możesz w piekarniku. Co to są ziemniaki po cabańsku i dlaczego są takie pyszne?
Wszyscy kochamy ziemniaki i zajadamy się nimi pod wieloma postaciami. Przepis na ziemniaki, który dziś zaprezentujemy, jest nie tylko przepyszny, lecz także ma ciekawą historię. Co to są ziemniaki po cabańsku i bez jakich składników nie będą...
- Gdzie najlepiej kupować pieczywo? Ekspert odradza konkretne miejsce
- Stara jak świat sałatka z jajkami. Na Wielkanoc robię jej pół wiadra
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Idealna pieczeń na Wielkanoc. Dodaj marynatę, a mięso będzie soczyste
- Obiad, który robi się sam. Ułóż składniki w naczyniu i włóż do piekarnika
- Secret Burger od MAX Premium Burgers dostępny w aplikacjach Glovo i Uber Eats w dwóch lokalizacjach w Warszawie
- Racuchy - przepis, którym zajadali się nasi dziadkowie. Nie ma tam drożdży ani jogurtu, jest coś lepszego
- Włożył farsz do pierogów w bułkę i zrobił kanapkę. ?Barbarzyństwo?
- Sernik idealny, to ten bez pieczenia! Wygląda jak z najlepszej cukierni
- Jak zrobić jajka w sosie musztardowo-chrzanowym? To prostsze niż myślisz, a zadowoli każdego
-
Wszyscy robią placki i chlebek, ale inna wersja bananów jest najlepsza. Przyda się sporo masła
Placki bananowe, chlebek bananowy, kopiec kreta, czy nawet najlepszy koktajl nijak się mają do tego przepisu. Banany w tej wersji są kochane w niemal całej Azji, ale w Polsce mało kto o nich słyszał, a jeszcze mniej osób miało okazję zajadać się t...
-
Smakiem przebijają racuchy, a są prostsze w przygotowaniu. Głównego składnika używasz do obiadów
Wiele osób jest szaleńczo zakochanych w różnego rodzaju plackach. W internecie można znaleźć różnorodne przepisy na te smakołyki, ale takiego może jeszcze nie widziałeś. Głównym produktem jest składnik, którego używasz do obiadów. W takiej wersji...
-
Wielkanocna rolada w wersji na bogato. Poza mięsnym nadzieniem jest też miejsce na niespodziankę
Nic nie zrobi takiej furory na wielkanocnym stole, jak ta obłędna rolada z łopatki wieprzowej i kilku kolorowych dodatków. Jednak to nie samo nadzienie jest tu największą rewelacją, a chrupiąca, złocista skórka, która scali wszystkie produkty. Tak...
-
Smak i sposób podania tych gołąbków zwali cię z nóg. Przed pieczeniem wrzuć je na patelnię
Gołąbki to kultowe danie, które powtarzamy przy większych okazach, lub gdy mamy za dużo czasu. Jest czasochłonne, ale ten smak jest wart długiego stania w kuchni. Dzięki tej metodzie stają się one smaczniejsze. To zasługa panierowania i smażenia.
-
Niedoceniana zupa, którą warto zrobić. Dodasz jej smaku, gdy ugotujesz ją na tym mięsie
Pomimo że dość często przygotowujemy zupy, i tak wiele z nich jest przez nas niedocenianych. Taką zupą jest ta propozycja. Jednak dzięki odpowiednim składnikom może ona częściej gościć na naszych stołach. Po prostu użyj do niej tego mięsa, a...
-
Czekasz i czekasz, a ciasto drożdżowe nie rośnie? Dzięki trikowi piekarzy podwoi wielkość ekspresowo
Poznaj przepis na najlepsze ciasto drożdżowe. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale tkwi w nim jeden sekret. Dzięki technice najlepszych piekarzy wyrasta dużo szybciej niż z normalnych przepisów. Wykorzystaj ten trik i nie trać czasu.
-
Sernik pistacjowy zniknie ze stołu jako pierwszy. Swój głęboki smak zawdzięcza temu składnikowi
Pistacja stała się niezwykle popularna i wszędzie można znaleźć ten smak. Zamknięty on jest w lodach, pączkach i deserach. Nawet sernik może być z nią smaczniejszy. Jak go zrobić? Poniżej przedstawiamy przepis, który zawsze się sprawdza.
-
Jak przemycić warzywa do obiadu? Ja dodaje je do obłędnych klopsików i duszę w aromatycznym sosie
Zamiast po raz setny szykować na obiad mielone, postaw na soczyste i pełne aromatów klopsiki. Do mięsnych kulek warto dodać także solidną porcję warzyw, które wpłyną na smak i soczystość dania. Na koniec wystarczy wszystko poddusić w aromatycznym,...
-
Dodałam do naleśników ten składnik i stały się lepsze. Są miękkie, elastyczne i bardzo puszyste
Naleśniki to bardzo popularne danie, a przepis na nie znamy na pamięć. Zazwyczaj wychodzą z niego delikatne i cienkie placki, w które spokojnie można umieścić słodkie nadzienie. My lekko zmieniliśmy klasyczny przepis i dzięki temu wyszły z niego...
-
Faszerowane jajka-kurczaki to hit tegorocznej Wielkanocy. Nie tylko dzieci są nimi zachwycone
Jajka faszerowane na podobieństwo kurczaczków to hit tegorocznych świąt wielkanocnych. Wyglądają uroczo, a smakują wyśmienicie. Będą się nimi zachwycać zarówno dzieci, jak i dorośli. Przygotujesz je w prosty sposób.
-
Podaj tę zupę zamiast białego barszczu i żurku, a bliscy się w niej zakochają. Jest pełna smaku
Wielkanoc to czas pysznych dań, pod którymi uginają się stoły. Zazwyczaj jako pierwsza serwowana jest zupa. W zależności od domu może to być biały barszcz lub żurek. Jednak w tym roku zamiast tych potraw, zaproponuj coś nowego. To danie jest bardz...
-
Kultowa pieczeń rzymska na Wielkanoc z małym twistem. Wyjdzie prima sort, jeśli użyjesz tego mięsa
Pieczeń rzymska faszerowana jajkiem to danie, bez którego trudno wyobrazić sobie wielkanocną ucztę. Uświetnia rodzinne spotkanie i szybko znika ze stołu. Jeśli zrobisz ją według poniższego przepisu, uzyskasz soczystą, apetyczną potrawę w sam raz n...
-
Babka drożdżowa Colomba to włoski hit na Wielkanoc. Wypiek zachowuje świeżość na aż trzy tygodnie
Włosi jak mało kto znają się na kulinariach. Nic więc dziwnego, że opracowana przez nich babka drożdżowa cieszy się ogromną popularnością. Smakowite ciasto idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Poniżej zdradzamy, jak je przygotować.
-
Wiosenna zupa - przepis na warzywny obiad w 30 minut. Jest lekki, sycący i niezwykle zdrowy
Przepis na wiosenną zupę szczawiową przyda się każdemu, komu marzy się prosty, szybki i zdrowy obiad. Z dodatkiem ryżu i ugotowanego jajka smakuje tak wyśmienicie, że nie oprzesz się dokładce. Jak ją przygotować? Wyjaśniamy.
-
Babcia robiła mi ją na śniadanie. Ta słodka bułka najlepiej smakuje z dżemem i ciepłym mlekiem
Oprócz dań obiadowych i kolacji, które przygotowywała mi babcia, pamiętam jeszcze o tej bułce. Zawsze zajadałam się nią o poranki i najczęściej serwowana była z domowymi konfiturami i mlekiem. Do dziś potrafię przypomnieć sobie jej smak. Z tym...
-
Domowy sos chrzanowy na Wielkanoc z czterech składników. Jajka z nim smakują wybitnie
Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez jajek pod różną postacią. A czymże byłyby jajka bez smakowitego dodatku w postaci sosu chrzanowego? Zamiast kupować go w sklepie, przygotuj go samodzielnie z zaledwie kilku składników. Smakuje o niebo...
-
Pieczona szynka na Wielkanoc. Wyjdzie soczysta i delikatna, jeśli zrobisz ją w tej marynacie
Święta wielkanocne tuż-tuż, dlatego warto zacząć planowanie wiosennej uczty. Na polskim stole nie może zabraknąć nie tylko jajek, ale i domowej szynki. Upieczona w miodowej zalewie wychodzi niezwykle soczysta i delikatna. Przepis na ten przysmak...
-
Takiego sernika nigdy nie zrobiłam na święta. W tym roku będzie obowiązkowym deserem
Sernik można podawać w wielu różnych formach. Istnieje również wiele przepisów, które mówią, jakie dodatki można w nim umieścić. Jednak z taką metodą jeszcze nigdy się nie spotkałam. Dodatek, który umieszczony jest w wypieku, jest słodki i...
-
Okrasa zdradził rodzinną recepturę na pasztet wielkanocny. Sekret tkwi w jednym dodatku
Zastanawiasz się jakie dania na Wielkanoc podać swoim gościom? Wykorzystaj stary przepis na pasztet Karola Okrasy. Jest to jego rodzinna receptura, a oprócz mięsa znajdziemy w nim np. suszone owoce.
-
Sos robi tu największą robotę. Dodaj do niego te kluseczki, a każdy oszaleje z zachwytu
Kluseczki z sosem to bardzo proste danie, które zachwyci nawet najbardziej wybredne osoby. Oprócz dobrego smaku mogą wyróżnić się także prostym przygotowaniem, który tylko zachęca do zrobienia. Ten przepis wyróżnia się na tle innych smakiem i krót...
-
Postna zupa idealna na piątkowy obiad. Zjesz raz i będziesz robić kilka razy w tygodniu
W piątki wiele osób decyduje się zrezygnować z mięsa. Jest to więc dzień, w którym potrawy postne są na wagę złota. By zjeść coś pełnego aromatu, smaku i do tego sycącego, zachęcamy do zrobienia tego przepisu. Robienie tej zupy zacznij już w...
-
Z tej mąki pierogów nie będzie. Ciasto wyjdzie rwące i twarde jak kamień
Kochasz pierogi, lecz nigdy nie wychodzą ci idealne? Ciasto jest twarde albo się rwie, przez co podczas gotowania ucieka farsz? Poznaj sekret doświadczonych kucharek i już więcej nie martw się tym problemem. Chodzi o wybór mąki.
-
Tę pastę zrobisz w 5 minut, a wspominać będziesz tygodniami. Wystarczy posiekać i ułożyć na kanapce
Co, gdyby urozmaicić śniadanie o wyborną, kremową pastę, która nigdy się nie nudzi? To arcy proste zadanie, które wymaga jedynie chęci i kilku składników. W roli głównej występuje wędzony smakołyk, który wystarczy jedynie podrasować ostrym sosem,...
-
W tym roku podam ten pasztet na Wielkanoc. Nawet sobie nie wyobrażasz, z czego jest zrobiony
Wybór odpowiedniego przepisu na świąteczny pasztet nie jest taką prostą sprawą. W internecie można znaleźć tak wiele receptur, że może od tego rozboleć głowa. My również znaleźliśmy sposób na zaserwowanie pasztetu w nowym wydaniu. Gdy przyjrzysz s...
-
Było trudno wyciągnąć ten przepis, ale się udało. To popisowa przekąska cioci Gieni
Na świątecznym stole muszą się pojawić pewne przekąski, bez których nie można się obejść. Jedną z nich są śledzie. Robi się je na wiele różnych sposobów. Są elementem zarówno dań głównych, jak i przekąsek. Jednak takiej ich wersji możesz nie znać....
-
Nie masz piekarnika, a masz chęć na domowe ciasto? Głowa do góry. Zrobisz je na patelni
Przygotowanie domowego ciasta nie wymaga posiadania piekarnika. Wystarczy dobra patelnia, do której nic nie przywiera i w mgnieniu oka można zajadać się pysznym deserem. Jak zrobić ciasto z patelni? Odpowiadamy.
-
Najłatwiejsze na świecie ciasto na pierogi. Znajoma kucharka zwraca uwagę na wodę
Ciasto na pierogi to tak naprawdę najłatwiejszy przepis świata. Ale jak to bywa z tymi łatwymi przepisami, łatwo także coś zepsuć. Ja ciasto na pierogi robię od lat ze starego przepisu pani Zosi, przyjaciółki rodziny, która pracuje w barze mleczny...
-
Placki ziemniaczane od teraz podaję z tym sosem. Gdy ich spróbujesz, zapomnisz o śmietanie
Gdy nuda wkracza do naszej kuchni, warto posiłkować się klasycznymi przepisami, które w jakiś sposób zostały zmienione. Z tej receptury wykreśliłam śmietanę, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Zamiast niej placki polałam sosem, który zwiastuje...
-
O ryżu i mięsie w gołąbkach już nawet nie pamiętam. Inny farsz robi robotę. Palce lizać, takie pyszne
Zapomnij o klasycznych gołąbkach z ryżem i mielonym. Od dziś na twoim stole może zagościć ta bezmięsna propozycja, która zachwyca smakiem. Jest zdecydowanie tańsza, a jej przygotowanie zajmie ci tylko chwilę.
-
Dodałam do mielonych ten składnik i stały się soczyste. Od teraz nie robię ich inaczej
Kotlety mielone od lat serwowane są w moim domu. Robi się je w klasyczny sposób, bez dodatków. Niedawno jednak poznałam tę recepturę i się wręcz w niej zakochałam. Dzięki tej jednej zmianie sprawiłam, że kotlety stały się soczyste i jeszcze...