przepisy
-
Słodko-słony karnawał. Lara Gessler słodkie faworki je z wytrawnymi omastami. Smak jest wart spróbowania
Gdy myślimy o chruście przed oczami widzimy obrazek, kiedy to do ciasta dodajemy cukier, a na koniec obsypujemy go słodkim pudrem. Mało kto ten smak łączy z wytrawnymi dodatkami. Aby wyjść naprzeciw i trochę poeksperymentować Lara Gessler podaje...
-
Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Przepis na chrupiące i delikatne. Zwróć uwagę na proporcje
Placki ziemniaczane Magdy Gessler to przepis na udany obiad. Słynna restauratorka znana jest z tego, że prosi o porcję tego dania w miejscu, gdzie planuje przeprowadzić rewolucje. Zwraca uwagę nie tylko na smak, ale także na konsystencję i...
-
Ten przepis na chruściki ma 40 lat i na pewno lepszych nie jedliście. Kluczem smaku jest konkretny tłuszcz
Mamy karnawał, czyli czas dobrej zabawy i pysznych przekąsek. Dziś mamy dla was coś naprawdę ekstra - przepis na chruściki, który ma 40 lat. Mogę powiedzieć tylko tyle, że lepszych nigdy nie jedliście.
-
Pyzy - przepis na kluski. Receptura mojego dziadka jest lepsza niż twojej babci
Pyzy - przepis, który zdaniem wielu nie może się nie udać. A jednak. Przygotowanie tych ziemniaczanych klusków wymaga naprawdę dobrej receptury. Przepis mojego dziadka zawsze się sprawdza, a pyzy są puszyste, mięciutkie i obłędnie pyszne.
-
Tak robią mistrzowie cukiernictwa. Dodajesz pianę do ciasta? Zrób to w odpowiednim momencie, inaczej wyjdzie zakalec
W gotowaniu i pieczeniu ciast zawsze liczy się czas i kolejność dodawania składników, by uzyskać jak najlepszy i najsmaczniejszy efekt. Zdradzaliśmy wam już wiele cukierniczych trików, ale ten, o którym opowiemy, musi poznać każdy, kto lubi piec...
-
Smak PRL-u zamknięty w cukierku. Kiedyś w każdym sklepie i domu, dziś mało kto o nim pamięta
Te kultowe słodycze to z pewnością powrót do dzieciństwa wielu z was. Kiedyś gościły na stołach w polskich domach, teraz znalezienie ich w sklepie jest na wagę złota. Jednak ich niezapomniany smak nie przepadł na dobre. Z tym przepisem odtworzysz ...
-
Czy koniecznie trzeba zdejmować szumowiny z rosołu? Ta czynność ma tak naprawdę jedną funkcję
Podczas gotowania rosołu w pewnym momencie na powierzchni pojawia się nieestetyczna piana, potocznie zwana szumem. Zazwyczaj usuwamy ją za pomocą specjalnej łyżki, ale czy to jest konieczne? Okazuje się, że w niektórych przypadkach należy zostawić...
-
Obiad na niedzielę - szybkie zapiekanki w sam raz na ekspresowy obiad
Obiad na niedzielę nie musi składać się z typowego kotleta, ziemniaków i rosołu. Możemy zmodyfikować menu i cieszyć się innymi smakami oraz różnorodnością. Dania, które proponujemy są szybkie i smaczne.
-
W tłusty czwartek nie zjesz nic lepszego. Te rurki z kremem wprost rozpływają się w ustach
Kruche ciasto wypełnione śmietankowym kremem to smak dzieciństwa. Ta słodka propozycja jest idealna nie tylko, gdy czas świętować tłusty czwartek. Znajdzie również swoje miejsce w okresie karnawału. Z tym przepisem wyjdą obłędnie kruche i słodkie.
-
Zupa krem z pomidorów. Prosty, tradycyjny przepis podkręcisz jednym dodatkiem
Zupa krem z pomidorów to banalnie prosty przepis na obiad, gdy nie mamy ochoty długo stać przy garach, a jednocześnie mamy ochotę na coś pysznego. Oprócz pomidorów i przypraw warto dodać aromatyczny ser. Ten dodatek wyjątkowo podkręci smak zupy i...
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Szarlotka z patelni. Ciasto bez pieczenia. Wyjątkowo prosty przepis
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Faworki teściowej znane są w całej okolicy. To za sprawą pulchnego ciasta
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
- Dbaj o siebie naturalnie! Herbatki Herbapolu - dla wsparcia organizmu
- Średni koszyk zakupowy w 2022 roku podrożał o 12,5 proc.
- Słodko-słony karnawał. Gessler faworki je z wytrawnymi omastami
- Kluski leniwe - domowy rarytas, który przygotujesz z podstawowych składników
- Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Przepis na chrupiące i delikatne
-
Czy da się ugotować jajko na twardo bez wody? Oczywiście, że tak, ale uważaj na czas
Jajka na twardo są podstawową imprezową przekąską, bez znaczenia, czy podajemy je w majonezie, czy faszerujemy pieczarkami. Dziś zdradzimy wam prosty trik na ugotowanie sporej ilości jajek na twardo bez wody. Przyda się urządzenie, które jest w...
-
Faworki teściowej znane są w całej okolicy. To za sprawą pulchnego i elastycznego ciasta
Chrust to znak rozpoznawczy tłustego czwartku i karnawału. To właśnie w tym okresie je się ich najwięcej. Jeśli i ty planujesz wykonać je na tę okazję proponujemy przepis teściowej. Z nim wyjdą smaczne i chrupiące.
-
Obłędny makaron w kremowym sosie z szokującym dodatkiem. Zajadają się nim modelki w tym Gigi Hadid
Penne alla vodka to pyszny, aromatyczny makaron w nieco pikantnym i kremowym sosie, który jakiś czas temu zachwalały modelki na Instagramie, w tym Gigi Hadid. Przepis na ten makaron jest banalny, a dodatek wódki podkręca smak sosu. Nie bój się, ni...
-
Ta zapiekanka pachnie Grecją. Karol Okrasa pokazał, jakie ciasto najlepiej do niej pasuje. Mało kto je zna
Coraz częściej sięgamy po dania z kuchni całego świata. Nic dziwnego, nowe smaki mogą nie tylko zaskoczyć, lecz także pobudzić kulinarną wyobraźnię. Karol Okrasa pokazał, jak przyrządzić zapiekankę w stylu greckim. Czym się wyróżnia? Oprócz...
-
Przepis na ptasie mleczko. Domowa, większa wersja znanych łakoci. Ciasto jest puszyste jak chmurka
Przepis na ptasie mleczko powinien znać każdy, kto uwielbia te kultowe łakocie. To szybki w przygotowaniu deser bez pieczenia, który jest puszysty jak chmurka i smakuje przy tym obłędnie. Jak zrobić ptasie mleczko w domu? Podpowiadamy.
-
4 w 1, czyli smakołyk, który łączy kilka słodkich wypieków. Takiego połączenia nie znasz
Pączki, rogaliki, ptysie i inne słodkie przekąski każdy zna i uwielbia się nimi zajadać. A co jeśli można połączyć je w całość i dodatkowo umieścić w nich hiszpański akcent? Ten przepis łączy aż cztery wypieki w jedno. To obowiązkowa propozycja na...
-
Parę lat temu Tomasz Sekielski schudł blisko 100 kg. Co jadł? Podzielił się dwoma przepisami. "Pyszne i zdrowe"
Tomasz Sekielski parę lat temu przeszedł ogromną metamorfozę. Postanowił, że zadba o swoją sylwetkę i zaczął się odchudzać. W efekcie zrzucił blisko 100 kg. Co jadł dziennikarz w czasie swojej diety? Swego czasu podzielił się w mediach...
-
Rozgrzewające leczo - przepis na obiad jednogarnkowy. Dodaj konkretną kiełbasę, a bez dokładki się nie obejdzie
Jeśli mówimy i rozgrzewających daniach, idealnych na zimowe mrozy, leczo jest pierwszą potrawą, która przychodzi nam na myśl. Przepis jest banalny, ale nośnikiem całego smaku jest oczywiście kiełbasa. Jaką wybrać, żeby danie nabrało charakteru? Ma...
-
Tego jeszcze nie było. Sekretny składnik odmieni jajecznicę, a wystarczy zaledwie łyżka. To trik szefów kuchni
Trudno wyobrazić sobie śniadaniowe menu bez jajecznicy. Oczywiście każdy z nas ma na nią swój ulubiony i sprawdzony sposób, ale czy nie chcielibyście spróbować najlepszej jajecznicy, takiej, którą robią najlepsi szefowie kuchni? Żeby uzyskać...
-
Zabójczo pyszny makaron - spaghetti all'assassin. Nie gotuje się go w wodzie, tylko smaży powoli jak risotto
Kuchnia włoska słynie z wyjątkowych smaków i prostoty. Wśród klasyków na prowadzenie oczywiście wysuwają się najróżniejsze makarony, ale istnieje jeden taki przepis, za który śmiało można sprzedać duszę - zabójcze spaghetti all'assasin. Jaki jest...
-
Staropolska drożdżówka z przepisu prababci. To receptura niezmieniona od pokoleń
Domowa drożdżówka to smakołyk, którego smak jest nie do porównania z innymi wypiekami. Z przepisu prababci będzie smakować jeszcze lepiej, dlatego warto upiec więcej.
-
Cynamonki z ciasta drożdżowego. Będą mięciutkie i puszyste, jeśli odpowiednio obejdziesz się z jajkami
Cynamonki to przepyszne rolowane bułeczki z delikatnego ciasta drożdżowego z cynamonowym nadzieniem. Przepis nie jest skomplikowany, ale warto wiedzieć, co zrobić, żeby bułeczki cynamonowe były jeszcze bardziej puszyste i delikatne. Chodzi o jajka...
-
Grzegorz Łapanowski robi kwaśnicę tak jak prawdziwy góral. Ten smak zawdzięcza temu mięsu
Po ten smak niektórzy jadą w same góry. Grzegorz Łapanowski pokazał, że można go uzyskać w domu, a smakując tej potrawy od razu przeniesiemy się w górskie strony. Kwaśnica robiona na tym mięsie wyjdzie najlepiej na świecie.
-
Ciasteczka owsiane, czyli przyjemność bez wyrzutów sumienia w tłusty czwartek. Zdrowy owoc doda smaku i delikatności
Ciasteczka owsiane to sposób na pyszne i zdrowe łakocie, którymi możemy zajadać się do woli bez obaw, że coś "pójdzie w boczki". Przepis na ciasteczka owsiane jest banalny, a dodatek banana nie tylko sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze, ale także...
-
Tłusty czwartek już za rogiem. Wypróbuj ten sprawdzony przepis na wyśmienite domowe pączki. Będą idealnie puszyste
W kalendarzu mamy już luty, a to oznacza, że niedługo nadejdzie święto, które kochają wszyscy smakosze słodkości. Tłusty czwartek, bo o nim mowa, co roku powoduje istne poruszenie w społeczeństwie. Do wielu cukierni spływają zamówienia na...
-
Sernik odchodzi w zapomnienie. Nadszedł czas na skyrnik - przepis na fit wersję kultowego ciasta
Sernik jest kultowym ciastem, który niemal każdej niedzieli pojawia się na stołach Polaków. Ten tradycyjny wypiek powoli odchodzi jednak w zapomnienie. A wszystko za sprawą fit wersji tradycyjnego przepisu. Jak przygotować skyrnik, by był pyszny i...
-
Soczysty i delikatny kotlet po lwowsku. Niezbędnym składnikiem jest masło, ale nie tylko
Kotlet po lwowsku był prawdziwym przysmakiem w Galicji i do dziś jest serwowany w restauracjach i na przyjęciach. Na pierwszy rzut oka może przypominać kotleta de volaille, jednak odróżniają go dwie podstawowe rzeczy - rodzaj mięsa i dodatki. W...
-
Ciasto marchewkowe z żurawiną. Szybki i prosty przepis wprawi kubki smakowe w ekstazę. Wypróbuj na tłusty czwartek
Ciasto marchewkowe to jeden z tych wypieków, którym możemy zajadać się bez końca. Dziś mamy dla was maksymalnie uproszczony przepis z dodatkiem żurawiny, która świetnie podkreśli słodycz marchewki. Jeśli uwielbiasz domowe wypieki, ten przepis z...
-
Zupa pieczarkowa - przepis na obiadową klasykę. Będzie smakować jak od babci dzięki tym dodatkom
Zupa pieczarkowa to królowa wśród tradycyjnych zup. Jej wyjątkowy smak zawdzięczamy dodatkom. Warto dodać do niej nie tylko świeże grzyby, ale także nabiał w różnych postaciach. Tak przygotowana podbije kubki smakowe i skłoni do dokładki.
-
Klasyczne racuchy pójdą w zapomnienie. Ich budyniową wersję zrobisz w 20 minut
Budyniowe racuszki to alternatywa dla tych, którzy uwielbiają smak oryginału, lecz chcieliby spróbować czegoś innego. Z tym przepisem zrobisz to danie w 20 minut i nie pobrudzisz nawet rąk.
-
Jajecznica na bogato Anny Lewandowskiej, czyli bomba energii. Jest tam wszystko, co zdrowe oraz konkretna sól
Jajecznica to chyba najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia z energią i dobrym humorem. Z pewnością każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na jajecznicę, Anna Lewandowska także - w jej jajecznicy jest wszystko, co zdrowe i smaczne. Oprócz szpinaku...
-
Przepis na makaron z kurczakiem i zielonymi warzywami. Tani i smaczny obiad, który zrobisz w pół godziny
Dania z makaronem to prosty i szybki pomysł na obiad lub kolację. Możliwości jego przygotowania jest wiele i można pokusić się o stwierdzenie, że każdy posiłek będzie smaczny niezależnie od dodatków. Przedstawiamy więc przepis na makaron z...
-
Szyszki - przepis na obłędne łakocie z trzech składników. Wybierz odpowiednie cukierki i zaczaruj tłusty czwartek
Szyszki z ryżu preparowanego to miłe wspomnienie z dziecięcych lat, kiedy to nasze mamy lub babcie przygotowywały je jako słodką przekąskę z okazji różnych uroczystości. Zbliża się tłusty czwartek i to najlepsza okazja, by odświeżyć przepis na...
-
Jakie mięso na gulasz? Bez względu, czy wybierasz wołowy, czy wieprzowy, zwróć uwagę na dwie kluczowe kwestie
Gulasz to danie o wielu twarzach, które pozwala kucharzowi na szereg możliwości. Jednak bez znaczenia, czy mamy w planach tradycyjny gulasz węgierski, czy na przykład gulasz wieprzowy z grzybami, warto wiedzieć, co wybrać przy ladzie sklepu...
-
Przepis na ciasto drożdżowe. Wypiek, który znamy i kochamy. A jego przygotowanie to bułka z masłem
Przepis na ciasto drożdżowe nie jest zbyt skomplikowany, więc osoby, które po raz pierwszy chciałyby spróbować przygotować je samodzielnie, nie mają czego się obawiać. Należy mieć jednak na uwadze, że szybko znika z talerza, więc warto rozważyć...
-
Ten przepis na liście kalafiora to kulinarny game changer. Już nigdy nie wyrzucisz zielonej części
Gotowanie w duchu zero waste to coraz głośniejszy trend, który potrafi zaskoczyć praktycznością oraz smakiem produktów, których zazwyczaj nie wykorzystywaliśmy. Podobnie jest z liśćmi kalafiora, które zazwyczaj lądowały w koszu. Jak się okazuje, t...
-
Szare kluski - przepis na tani i szybki obiad. Żeby się nie rozpadały, zachowaj proporcje mąki do ziemniaków
Szare kluski kiedyś były typowym daniem biedoty, dzisiaj uwielbia je każdy i na samą myśl o ziemniaczanych kluchach kładzionych łyżką, cieknie nam ślinka. Jak zatem zrobić pyszne kluski szare, żeby były jędrne i nie rozpadały się podczas gotowania...
-
Kiedy należy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Odpowiedni moment wyczujesz, obserwując mięso
Zupa ogórkowa jest zdecydowanie jedną z częściej gotowanych zup w polskich domach i nie ma w tym nic dziwnego - ogórkowa odpowiednio zrobiona jest po prostu pyszna. Tylko co zrobić, żeby wyszła idealna, esencjonalna, kwaśna i aromatyczna? Okazuje...
-
Szarlotka - przepis babci. Ciasto kruche to podstawa, ale kluczem smaku jest trik z cukrem i jabłkami
Szarlotka to niekwestionowana królowa polskich wypieków, a jej smak jest portalem do wspomnień babcinej kuchni. Przepis na szarlotkę jest dobrze znany - dwa blaty kruchego ciasta przekłada się jabłkami, czasem dodaje się kruszonkę. Dziś jednak mam...
-
Magda Gessler dodaje ten płyn do burgerów. Zastępuje nim jeden oczywisty składnik
Po burgery najczęściej kierujemy się do lokali, które oferują jedzenie typu fast food. Jednak aby zjeść pełnowartościowe amerykańskie danie nie trzeba nawet wychodzić z domu. Magda Gessler pokazała jak przyrządzić je samodzielnie. Jeden składnik...