przepisy
-
Jakich zup nie gotować na "rosole z wczoraj"? To może popsuć ich charakterystyczny smak
Jeśli z wczorajszego obiadu został ci rosół, najczęściej postanawiasz wyczarować z niego kolejną zupę. Często stawiasz na pomidorową, krupnik lub ogórkową. Jednak nie wszystkie zupy powinno robić się na gotowym rosole. Jakie zupy stracą smak, kied...
-
Młoda kapusta - przepis znaleziony na strychu. Tak ją robiono wiele lat temu, a smak podkręcał mięsny dodatek
Młoda kapusta to smak polskiego lata. Przepis jest bardzo prosty, ale dziś mamy dla ciebie recepturę sprzed wielu lat. Oprócz koperku i marchewki, wśród składników znajduje się jeszcze jeden, mięsny dodatek. Wcale nie chodzi o kiełbasę, a o...
-
Przepis na pancake, czyli pyszne śniadanie w amerykańskim stylu. Zrezygnuj z mleka, a wyjdą puszyste jak chmurka
Przepis na pancakes jest bardzo prosty, a same placuszki robi się błyskawicznie. Warto jednak wiedzieć, że oryginalne amerykańskie pancakes robi się bez użycia mleka. Czego zatem dodać, by te amerykańskie naleśniki były idealne? Z pomocą przyjdzie...
-
Ciasto na pizzę bez wyrastania. Rach-ciach i gotowe, ale pamiętaj o temperaturze wody
Wszyscy kochamy pizzę. Jeśli jednak nagle najdzie nas ochota na włoski klasyk, a nie chcesz czekać wielu godzin, aż ciasto wyrośnie, przychodzimy z pomocą. Ciasto na pizzę bez wyrastania zrobisz w kilka minut, ale musisz uważać na temperaturę wody...
-
Ciasto herman - przepis na słodkość sprzed stu lat. Zrobisz je bez problemu, ale zjesz dopiero po 10 dniach
Ciasto herman zwane także chlebem szczęścia i przyjaźni, to bardzo stary przepis, który znały już nasz prababcie. Jego receptura jest prosta, ale musisz uzbroić się w cierpliwość - cały proces robienia ciasta trwa 10 dni, ale dla tego smaku warto...
-
Czy jest sens moczyć mięso w mleku? Uważaj, bo może się to źle skończyć
Jeśli chodzi o marynowanie mięsa, na przykład na kotlety schabowe, oprócz przypraw bardzo często sięgamy także po mleko, myśląc, że w ten sposób mięso skruszeje i będzie smaczniejsze. Okazuje się, że to nie do końca dobry pomysł. Poznaj lepsze...
-
Przepis na ogórki konserwowe. Będą apetycznie chrupiące, ale dopilnuj proporcji
Ogórki konserwowe to jedna z naszych ulubionych przekąsek, składnik wielu sałatek i pyszny dodatek na kanapki. Przepis na chrupiące ogórki jest bardzo prosty, ale kluczowa jest zalewa. Proporcje są ściśle określone, w przeciwnym razie ogórki będą...
-
Mizeria idealna - przepis. Kluczowa jest kolejność dodawania składników
Królowa jest jedna. Mizeria to sałatka, która nieodłącznie kojarzy się z latem i wakacyjnymi upałami. Doskonale smakuje, a przy tym jest niezwykle orzeźwiająca i banalna w przygotowaniu. Choć przepis na idealną mizerię składa się z zaledwie kilku...
-
Genialna fasolka po bretońsku. Przepis wygrzebany z szuflady babci
Sprawdzony przepis na fasolkę po bretońsku warto trzymać pod ręką. To danie proste, sycące, a dodatkowo wyjątkowo pyszne. Pełnię smaku pozwoli wydobyć trik z podsmażaniem, który stosowały nasze babcie.
-
Pomysł na szybki obiad z kilku składników. Ten makaron na zielono to mistrzostwo
Pomysł na szybki obiad? Proszę bardzo! Kiedy twój grafik jest napięty i masz świadomość, że posiłek sam się nie zrobi, warto znać przepis na makaron ze szpinakiem w 15 minut. Niby proste, ale sekret smaku tkwi w dodatkach. Bez sera feta się nie...
-
Mizeria idealna - przepis. Kluczowa jest kolejność dodawania składników
-
Owsianka według Anny Lewandowskiej to idealne śniadanie na upały. Wystarczy pięć składników
-
Ciasta bez pieczenia na upały. Cztery idealne sposoby na ochłodę i osłodę dla każdego łasucha
-
Jak pozbyć się much z kuchni? Przyda się m.in. lubiane zioło i mikstura za cztery złote
-
Przepisy na obiad w upał, czyli świeżo, lekko i przyjemnie. Trzy błyskawiczne dania
- Jak przedłużyć trwałość warzyw? Wykorzystaj pięć tanich i prostych sposobów
- Domowa czereśniówka - przepis na smak lata zamknięty w nalewce. Pomoże pokonać te dolegliwości
- Jakich zup nie gotować na "rosole z wczoraj"? To może popsuć ich charakterystyczny smak
- Ile soli do ogórków małosolnych? Są konkretne proporcje, których warto się trzymać
- Domowy izotonik najlepszy na upały. Zrobisz go szybko i tanio, a nawodni lepiej niż woda
-
Ciasto z porzeczkami. Delikatne, owocowe i rozpływające się w ustach. Od razu je pokochasz
Ciasto z porzeczkami to idealna propozycja na lato. Miękkie, lekko kremowe i słodkie ciasto świetnie komponuje się z kwaskowatym smakiem owoców. Ten deser pokochasz od pierwszego kęsa.
-
Szparagi - przepis na sałatkę, która cię oczaruje. Słodki składnik może zaskoczyć
Szparagi to przysmak, którym musimy szybko się cieszyć, bowiem sezon na te warzywa trwa dość krótko. Z tej właśnie okazji mamy dla ciebie przepis na szparagi, który na pewno cię zaskoczy. Połączenie smaku szparagów i truskawek brzmi jak żart?...
-
Jak układać ogórki do kiszenia? Ten sposób sprawi, że będą pyszne i chrupiące
Jak układać ogórki do kiszenia? Okazuje się, że jeśli chcemy, by były twarde i dobrze smakowały, powinniśmy stosować się do pewnej zasady. Jakiej? Odpowiadamy.
-
Bób - przepis na pożywny obiad, kiedy w upał nie chce ci się gotować. Ta sałatka to mistrzostwo
Bób to kolejna rzecz, za którą kochamy lato. Można go wykorzystać na wiele sposobów, my dziś jednak zaprezentujemy pomysł na smaczny i pożywny obiad, idealny kiedy za oknem żar leje się z nieba. Połączenie smaku bobu, fety i pomidorów pokocha każd...
-
Espresso tonic - nietypowe połączenie na upalne dni. Napój orzeźwia i pobudza
Espresso tonic to orzeźwiające połączenie, które w sam raz sprawdzi się w upalne dni jako alternatywa dla gorącej kawy. Chociaż to połączenie nie brzmi dla wszystkich zachęcająco, to już po pierwszym łyku można się w nim zakochać. Sekret tkwi w...
-
Ciasta bez pieczenia na upały. Cztery idealne sposoby na ochłodę i osłodę dla każdego łasucha
Ciasta bez pieczenia na upały to idealna propozycja na deser, kiedy ochota na słodkie nie odpuszcza, ale siedzenie w nagrzanej od piekarnika kuchni nie jest najprzyjemniejszą wizją. Poznaj nasze cztery propozycje na smakowite ciasta na zimno - każ...
-
Przepis na knedle z truskawkami. Mięciutkie kluski zrobisz z młodych ziemniaków. Całość polej masłem
Jak przygotować idealne knedle z truskawkami? Przepis, którym się dzielimy, pomoże wam w przygotowaniu smacznego dania obiadowego. Owocowe nadzienie ciekawie komponuje się z ziemniaczanym ciastem.
-
Gazpacho - przepis na zupę w upalne dni. Nie wymaga gotowania, a smakuje obłędnie
Gazpacho to pyszne danie wywodzące się ze słonecznej Andaluzji i w swoim smaku przemyca nutę hiszpańskiego temperamentu. Przepis na gazpacho jest bardzo prosty i zarazem skrywa w sobie wiele aromatów, które wpasują się w każdy gust. Nie ma lepszej...
-
Sorbet truskawkowy. Przepis na zimny deser z owocami lata. Nie musisz dodawać do niego cukru
Jak zrobić najłatwiejszy na świecie sorbet truskawkowy? Przepis sprawi, ze ten deser przygotujesz bardzo szybko. Do jego wykonania nie potrzebujesz cukru ani innego słodzika.
-
Ciasto na upały, czyli jagodowy sernik na zimno. Z kremowym dodatkiem jest jeszcze pyszniejszy
Ciasto idealne na upały? Sernik na zimno to zawsze świetny wybór. Z jagodami i kremowym serkiem mascarpone to wymarzony deser, kiedy z nieba leje się żar. Nie dość, że świetnie orzeźwi, to dodatkowo nie sprawi poroblemu - przeppis jest bardzo prosty.
-
Owsianka według Anny Lewandowskiej to idealne śniadanie na upały. Wystarczy pięć składników
W upalne dni często nie mamy apetytu. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie lekkiego śniadania z dodatkiem owoców, które nie tylko przygotujemy szybko, ale także dzięki niemu dostarczymy organizmowi wiele cennych składników odżywczych.
-
Przepisy na obiad w upał, czyli świeżo, lekko i przyjemnie. Trzy błyskawiczne dania
Kiedy za oknem żar leje się z nieba, nie zawsze chce nam się spędzać długich godzin na gotowaniu w zaparowanej kuchni. Jednak coś trzeba zjeść... Co zrobić, kiedy w brzuchu burczy, a upał odbiera ochotę na gotowanie? Poznaj trzy szybkie i proste...
-
Ocet jabłkowy - przepis Ewy Wachowicz. Wystarczą tylko trzy składniki, które z pewnością masz w kuchni
Ocet jabłkowy - przepis na ten produkt warto poznać, może on być bowiem zarówno dodatkiem do potraw, jak i świetnym konserwantem. Jego przygotowanie jest proste i wymaga tylko trzech ogólnodostępnych składników.
-
Przepis na domowe lody ogórkowe, które wspaniale smakują. Wyjaśniamy, jak jeść lody w czasie upałów
Domowe lody to pyszny pomysł na deser w upalny dzień. Zazwyczaj zajadamy się lodami śmietankowymi lub owocowymi, ale nie każdy miał okazję spróbować lodów ogórkowych. To błyskawiczny sposób na orzeźwienie, kiedy żar leje się z nieba. Tylko jak jeś...
-
Kwas chlebowy na upały. Orzeźwia i gasi pragnienie, a przepis jest banalny
Kwas chlebowy to trochę zapomniany napój, który powstaje w wyniku fermentacji dobrej jakości chleba, wody, drożdży oraz cukru. Świetnie gasi pragnienie, nawadnia i orzeźwia, idealnie sprawdzi się więc w czasie upałów. Przepis jest bardzo prosty, a...
-
Pyszny omlet - przepis w wersji ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Któż z nas nie lubi jaj? Są podstawą wielu dań, a większość prawdopodobnie nie wyobraża sobie bez nich śniadania. Omlet, którego podstawą są smażone jajka, świetnie się do tego nadaje. Można przygotowywać go z dowolnymi dodatkami. Przepis na omlet...
-
Ciasto marchewkowe - przepis na słodki deser. Instagramerka zdradza pomysł na smaczny i nietypowy krem
Jak zrobić dobre ciasto marchewkowe? Przepis z Instagrama pomoże wam nie tylko je przygotować, ale i nieco odchudzić. Deser jest mięciutki i rozpływa się w ustach, a krem orzechowy dopełnia smaku tego obłędnego ciasta.
-
Kotlety jajeczne: przepis na danie znane z czasów barów mlecznych i nie tylko
Prawdopodobnie każdy zna kotlety jajeczne. Przepis na nie jest nieskomplikowane i obejmuje podstawowe przyprawy oraz inne składniki, które każdy znajdzie w swojej kuchni. To świetna propozycja na szybki obiad- nie tylko dla zabieganych.
-
Klasyczny krupnik - przepis. Dodaj kurkumę, a zupa będzie jeszcze pożywniejsza i zyska piękny wygląd
Wariantów przepisu na krupnik jest prawdopodobnie tyle, ile gospodyni domowych. Ta tradycyjna polska zupa jest gotowana na wywarze jarzynowym lub mięsnym i zasypana kaszą jęczmienną. Można ją spożywać z dodatkiem ziemniaków lub ryżem. Warto równie...
-
Przepis na perfekcyjny kotlet schabowy Jakuba Kuronia. Sekret tkwi w szczególe
Kotlet schabowy to tradycyjne polskie danie, które często gości na naszych stołach. W każdym domu przygotowuje się go jednak nieco inaczej. Jakub Kuroń zdradza swój perfekcyjny przepis oraz podpowiada, co wpływa na smak mięsa i jak najlepiej go...
-
W końcu zaczynamy sezon na kurki. Gdzie je znaleźć i co z nich zrobić? Szukaj pod konkretnymi drzewami
Sezon na kurki właśnie się rozpoczął i przy dobrych warunkach będzie trwał aż do wczesnego listopada. Te małe, żółte grzyby to idealny dodatek do jajecznicy, smaczny składnik krokietów, a także kremowych i aromatycznych sosów. Tylko gdzie ich szuk...
-
Zupa gulaszowa - przepis na pyszny obiad. Sycąca zupa dla całej rodziny, którą musisz spróbować
Zupa gulaszowa - przepis. To hit ostatnich lat. Pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna idealnie sprawdzi się na każdą porę roku, ale szczególnie dobrze smakuje jesienią i zimą, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza.
-
Kiszenie ogórków. Jak i w czym kisić, by były najsmaczniejsze? To sprawdzony sposób
Kiszenie ogórków to proces, dzięki któremu możemy stworzyć przepyszne przetwory. Idealnie pasują one do obiadu oraz sałatek. Wyjaśniamy, jak się do tego zabrać, by mieć pewność, że nasze ogórki będą najlepsze na świecie.
-
Jak zrobić domowe lody? To prostsze niż myślisz
Nic tak nie smakuje w czasie upałów jak pyszne, kremowe lody. Jeśli jednak temperatura na zewnątrz jest za wysoka na wyjście do sklepu i zakupienie zimnych i orzeźwiających smakołyków, mamy na to sposób. Pyszne lody zrobisz bez najmniejszego...
-
Ogórki małosolne - przepis babci. Zwróć uwagę na temperaturę wody
Ogórki małosolne to genialny, chrupiący dodatek do obiadu czy kanapek. Przygotowuje się je bajecznie prosto, a żeby wyszły idealne, wystarczy pamiętać o odpowiednich proporcjach przypraw i temperaturze wody. Podpowiadamy, jak przyrządzają je nasze...
-
Biszkopt - przepis na delikatne, puszyste ciasto i idealną bazę do tortów. Pamiętaj o zasadzie trójki
Biszkopt to przepis na idealnie puszyste, delikatne i lekki ciasto. Sprawdzi się świetnie jako baza do tortów, ciast i innych deserów. Niestety często złe proporcje czy nieodpowiednie pieczenie sprawia, że biszkopt opada lub się rozpada. Jeśli...
-
Jak zrobić masło? Zdziwisz się, jakie to proste. To tylko dwa składniki
Domowe masło. Nie ma nic pyszniejszego, niż pajda świeżego chleba posmarowana masełkiem własnej roboty. Jak zrobić masło w swojej kuchni? Dwa składniki i chwila miksowania, a smak nieporównywalny z niczym innym.
-
Zupa z botwinki może mieć głębszy smak. Dodaj składnik, którego używasz do małosolnych, efekt rewelacja
Zupa z botwinki to chyba najlepszy pomysł na letni obiad. Przepis jest prosty, ale z łatwością możesz go podrasować. Oprócz świeżych liści i młodych buraków warto dodać jeszcze jeden dodatek, którego dodajesz do małosolnych i kiszonych ogórków. Mo...
-
Jak zrobić naleśniki z efektem wow? Trik z masłem zupełnie odmieni smak
Naleśniki świetnie smakują o każdej porze dnia i nocy. Dziś jednak mamy dla ciebie przepis na naleśniki, które cię w sobie rozkochają. Jak zrobić naleśniki, które będą cieniutkie i delikatne? Tak je robią Francuzi - dodają masło. Spróbuj i przenie...
-
Jak ugotować bób? Czas ma duży wpływ na jego smak
Sezon na bób w pełni. Woreczki z tym warzywem znajdziemy w sklepach od połowy czerwca do sierpnia. Czasu na wypróbowanie przepisów z bobem w roli głównej jest więc niewiele. Kluczem jest odpowiednie gotowanie.