przepisy
-
Wystarczyło wrzucić dodatki i zapiec. Każdy pokochał schabowego w górskim wydaniu
Kotlet góralski to wyjątkowa wariacja klasycznego schabowego, wzbogacona o różne składniki. Gdy spróbowałam go po raz pierwszy, wiedziałam, że do zwykłej wersji już nie wrócę. Dzięki dodatkom i sposobie przyrządzania jest idealny dla miłośników...
-
Pokroiłam i ułożyłam jak mozaikę. Wszyscy patrzyli podejrzliwie, później chcieli więcej
Jaką sałatkę można zrobić na szybko? Najlepiej taką, która nie wymaga gotowania, pięknie wygląda i daje uczucie lekkości nawet w największy upał. Kolorowa mozaika z owoców i warzyw to idealna propozycja na lato. Jest zdrowa i gotowa w kilka chwil.
-
Szybkie i puszyste ciasto na kefirze. Wystarczą sprawny mikser i ulubione owoce
Nie ma to jak domowe ciasto, nieprawdaż? Jeszcze takie, które robi się łatwo, a dom szybko wypełnia się tym nieziemskim, słodkim zapachem. Dziś mamy właśnie jeden z takich przepisów. Wystarczy ubić pianę z białek, zmiksować kilka składników, dodać...
-
Robiłam z nich sos i dodawałam do leczo. Teraz wrzucam do ciasta. Jest miękkie jak gąbka
Ciasto z warzywami z piekarnika brzmi jak kulinarna ekstrawagancja. Jednak są przepisy, które zaskakują składem i smakiem. Wystarczy wykorzystać zalegające w szafce puszki, by przekonać się, że jest naprawdę pysznie.
-
Przyprawiam, zawijam i wrzucam na ruszt. Nikt nie chce kiełbasy, wszyscy czekają na jedno
Na ruszt nie zawsze musi trafiać tylko karkówka i kiełbasa. Dla wielu równie ważne są dodatki, dlatego warto wiedzieć, jak zrobić ziemniaki na grillu. Będą chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i pełne aromatu ziół. To prosty przepis, który...
-
Najpierw się śmiali, potem brali przepis. Ciasto pijana zakonnica robię na każde spotkanie
Niektóre polskie ciasta mają zabawne i dość specyficzne nazwy, które wywołują uśmiech na twarzy. Właśnie tak zareagowali moi bliscy, gdy zrobiłam ciasto pijana zakonnica. Ale jak tylko go spróbowali, spoważnieli i poprosili o przepis. Jak je upiec?
-
Kup łubiankę i połącz z warzywami. Już nigdy nie zrobisz klasycznego chłodnika. To rewelacja
Jaka zupa jest podawana na zimno? Choć pierwsza myśl to pewnie chłodnik, tym razem można mieć w zanadrzu coś równie orzeźwiającego i zdecydowanie mniej oczywistego. Gazpacho de fresas to przepis idealny na lato, który zaskakuje smakiem... i główny...
-
Ani z jajek, ani z ryby. Najlepszą pastę na kanapki zrobisz z tego warzywa. Kremowa i pyszna
Znudziła ci się tradycyjna pasta jajeczna albo rybna? Wypróbuj to warzywne smarowidło na kanapki. Jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Domownicy będą je wyjadać łyżkami.
-
Odmłódź placki ziemniaczane tym letnim dodatkiem. Sprawi, że wyjdą jeszcze lepsze
Co dodaje się do placków ziemniaczanych? Klasyczny przepis wzbogać odrobiną sera i jeszcze jednym, kluczowym produktem. Kupisz go w każdym sklepie spożywczym i na targu, gdyż trwa sezon. Sprawi, że danie wyjdzie tak dobre, jak nigdy dotąd.
-
Deser i orzeźwiający napój w jednym. Miłośnikom kawy ślinka pocieknie do pasa
Szukasz na długi weekend deseru, który nie tylko zaspokoi chęć na słodkości, lecz przy okazji orzeźwi i przyniesie ukojenie w upalny dzień? Nie muszą to być lody ani sernik na zimno, które doskonale każdy zna. Nasz dzisiejszy przepis od lat jest...
-
Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Tak unikniesz rozczarowania
Zapewne choć raz zdarzyła ci się taka sytuacja: otwierasz słoik ogórków kiszonych, z apetytem sięgasz po pierwszego z nich i... okazuje się, że jest pusty w środku. Na szczęście tego uczucia rozczarowania można łatwo uniknąć. Znaczenie może mieć...
-
Malinową chmurkę podaję w pucharkach. To najlepszy deser z owocami na ciepłe dni
Malinowa chmurka to jedno z najpyszniejszych ciast i regularnie pojawia się na wielu uroczystościach i podczas weekendowych spotkań. Kruche ciasto, galaretka z malinami, aksamitny krem i beza to połączenie, które może zawrócić w głowie, jednak to...
-
To najlepsza kiszonka, jaką jadłam. Kroję i upycham w słoiki. Jest egzotycznie i zdrowo
Polska stoi kiszonkami. Najczęściej wkładamy do słoików ogórki, ale tym razem warto nieco poeksperymentować. Mało kto wie, że ten egzotyczny owoc idealnie nadaje się do kiszenia. Smakuje wybornie.
-
Nie kiełbaski i nie karkówka. Z grilla najlepsze są kofty, ale koniecznie z tego mięsa
Co to są kofty i dlaczego są lepszym wyborem na grilla niż oklepane kiełbaski lub karkówka? To klasyka kuchni bliskowschodniej i arabskiej i, najprościej rzecz ujmując, jest to coś w rodzaju szaszłyków z mielonego lub siekanego mięsa z przyprawami...
-
Na Boże Ciało zrobię wołowinę po burgundzku. Nie ma słów, by opisać smak i delikatność mięsa
Boże Ciało to dla wierzących ważna uroczystość kościelna, ale także początek długiego weekendu, który sprzyja rodzinnym spotkaniom przy stole. Zawsze tego dnia robię pyszny obiad, a w tym roku postawię na klasykę kuchni francuskiej. To najlepsze...
-
Zrobiłam domową musztardę i byłam w szoku, jakie to łatwe. Gęsta, ostra, idealna do karkówki
Jeśli chodzi o ulubione sosy Polaków, śmiało możemy wymienić "świętą trójkę". Są to oczywiście ketchup, majonez i, rzecz jasna, musztarda. Próżno szukać polskiej lodówki, w której nie ma tych produktów i, co ciekawe, wcale nie trzeba ich kupować. ...
-
Bieszczadzka biedota jadała te placki. Dziś królują w karczmach, najlepsze są z masłem lub dżemem
Możemy być dumni ze swojej rodzimej kuchni. Jak Polska długa i szeroka, tak pyszna i zróżnicowana i gdzie nas los rzuci albo nogi poniosą, tam z pewnością zjemy jakąś pyszną regionalną potrawę. Jeśli zaś nogi poniosą cię w Bieszczady albo ogólnie ...
-
Sałatka jak z "Seksu w wielkim mieście". To połączenie zaskoczy smakiem i lekkością
Polacy uwielbiają sałatki wszelkiego rodzaju, ale nie jesteśmy w tym osamotnieni. Sałatki uwielbiają także Włosi, Grecy, Bułgarzy i Marokańczycy. Jednak dziś przedstawimy wam przepis, który niemal sto lat temu szturmem zdobył ulice Nowego Jorku i ...
-
Prawie nikt tak nie smaży pieczarek, a wtedy smakują najlepiej. Masło się nie przyda
Chcesz wydobyć z pieczarek maksimum smaku, ale nie wiesz, jak to zrobić? Podpowiadamy: przestań smażyć je na maśle. Są inne, dużo lepsze dodatki, które podkręcą ich smak. Zakładamy się, że nie przeszło ci to przez myśl.
-
Nie kupuję już gotowych. Te mięciutkie drożdżówki są sto razy lepsze. Pachną na pół osiedla
Bułki drożdżowe z budyniem to klasyka domowych wypieków. Przepis nie jest trudny, a efekt potrafi zaskoczyć, szczególnie gdy kremowe nadzienie łączy się z puszystym ciastem. Tego rodzaju drożdżówki najlepsze są jeszcze ciepłe.
-
Portugalska zapiekanka z dorszem to obłęd. Ważne są zapałki, ale nie z drewna
Rybka z ziemniakami to klasyk polskich obiadów? Okazuje się, że nie tylko polskich, bowiem w ojczyźnie Vasco da Gamy i Christiano Ronaldo także zajadają się rybką z ziemniakami. To danie jednak nie przypomina tego, czym zazwyczaj raczymy się na...
-
Smak dzieciństwa, tylko w wersji XXL. Już nie kupuję w sklepie, mam domowy zapas w lodówce
Mleczna kanapka to deser, który podbija serca dużych i małych. Domowa wersja słynnego przysmaku zyskuje na popularności. Jest miękka, kremowa i smakuje jeszcze lepiej niż ze sklepowej półki. Można ją przygotować bez wysiłku, a blacha zostaje na...
-
Ten przepis na solankę wyciągnęłam od ciotki Heli. Ogórki kiszone wychodzą twarde i chrupiące
By kiszenie ogórków zakończyło się stuprocentowym sukcesem, trzeba wybrać nie tylko dobre warzywa, lecz także zrobić odpowiednią solankę. Ja na szczęście już nie muszę się głowić, jak ją przygotować, bo dostałam przepis od cioci. Dzięki tej zalewi...
-
Przejrzałe owoce miały iść do kosza. Zamiast tego zamroziłam i zrobiłam hit tego lata
Przepis na domowe lody nie musi być skomplikowany ani czasochłonny. Wystarczą dwa składniki, blender i odrobina cierpliwości, by cieszyć się zdrowym, kremowym deserem. To idealna propozycja na upalne dni. Są lekkie, naturalne i bez dodatku cukru.
-
Na patelni rosną jak szalone i są mięciuteńkie. Japońskie naleśniki to hit na śniadanie
Dziś mamy przepis, który zawróci w głowie wszystkim, którzy lubią śniadania i podwieczorki na słodko. Przecież wszyscy kochamy naleśniki, wszyscy też kochamy racuszki. Ten przepis łączy jedno i drugie w idealną i puszystą całość. Jak zrobić...
-
Czy młoda kapusta nadaje się do kiszenia? Jeszcze jak! Pamiętaj o dodatkach, będzie palce lizać
Młoda kapusta to smak polskiego lata i jak tylko sezon trwa, zajadamy się nią przy każdej możliwej okazji. Najczęściej serwujemy ją uduszoną z boczkiem i koperkiem lub robimy z niej delikatny, letni bigos. Jednak mało osób wpadnie na pomysł, by...
-
Makaron z obiadu przerabiam na najlepszą zapiekankę. Przydadzą się kurczak i dwa sery
Co zrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu, już pisałam wiele razy. Ale co z makaronem? Odgrzewany makaron nie jest aż tak smaczny jak świeży. Można przelać go wrzątkiem i podsmażyć na patelni z jajkiem, ale to nie jest nic nadzwyczajnego....
-
Leczo mi nie smakuje, odkąd poznałam gjuwecz. Bułgarski gulasz to uczta dla zmysłów
Nie tylko Polacy uwielbiają gulasze i dania jednogarnkowe. Niech przykładem będzie nasz dzisiejszy przepis rodem ze słonecznej Bułgarii. Smakiem bije na głowę i węgierskie, i spolszczone leczo. Czego my tam nie mamy... Są warzywa, przyprawy i...
-
Przyniosłam sałatkę na grilla i myślałam, że nikt nawet nie spróbuje. Zjedli szybciej niż karkówkę
Jaką sałatkę można zrobić na szybko? Taką, która łączy świeżość, słodycz i lekkość w jednym kęsie, a na dodatek sprawdzi się latem. Wystarczy kilka składników, by stworzyć danie idealne na upał, piknik lub niespodziewanych gości. Przygotowanie...
-
Zupa z fasolki szparagowej to smak polskiego lata. Żeby ją podkręcić, przyda się trik z patelnią
Lato smakuje truskawkami, czereśniami, bobem, młodymi ziemniaczkami i oczywiście fasolką szparagową. Najpyszniejsza jest młoda, dopiero zerwana z krzaczka, z której możemy robić cuda i cudeńka. Najczęściej podajemy ją do obiadu polaną masełkiem i...
-
Nie mleko i nie śmietana. Jajecznica wygląda i smakuje jak chmurka dzięki innemu dodatkowi
Jak zrobić dobrą jajecznicę? Każdy, kto chce zacząć dzień naprawdę smacznym śniadaniem, zadaje sobie to pytanie. Choć wydaje się banalna, potrafi zaskoczyć zarówno pozytywnie, jak i negatywnie. Sekret tkwi w szczegółach, a jeden z nich może cię...
-
Twarogowe okrąglaczki z patelni to hit mojego dzieciństwa. Najlepsze były z truskawkami
Z pewnością każdy z was ma takie danie z dzieciństwa, które zajmuje szczególne miejsce w sercu i do którego chętnie się wraca. Ja także mam kilka takich dań, a jedno z nich kojarzy mi się z wakacjami, kiedy z samego rana smażyła je babcia, a zapac...
-
Upiekłam wieczorem, a rano nie było ani jednej. Spróbujesz raz i nie wrócisz do kajzerek
Chrupiące bułeczki śniadaniowe są miękkie w środku, lekko rumiane z wierzchu i pięknie pachną zaraz po upieczeniu. Świetnie sprawdzają się na ciepło z masłem lub jako baza do kanapek. Warto zrobić je z różnymi dodatkami, szczególnie gdy chcemy...
-
Ten farsz do batatów to niebo w gębie. Smakują jak spod ręki najlepszego szefa kuchni
Co zrobić z batatów? Jeśli znudziły ci się tradycyjne frytki, postaw na coś bardziej oryginalnego. W takiej wersji pieczone słodkie ziemniaki smakują doskonale i z pewnością zachwycą nawet niejadków.
-
Pokroiłam jak na frytki, zalałam solanką i zapomniałam. Po tygodniu zjadłam wszystko sama
Z jakich warzyw robić kiszonki? Większość z nas pomyśli o ogórkach, kapuście i burakach. Ale fermentacja nie kończy się na klasykach, a niektóre składniki mogą zaskoczyć. Właśnie takie nieoczywiste wybory zdobywają popularność w nowoczesnej kuchni...
-
Kiedyś turecki przysmak kupowałam w sklepie. Teraz sama kręcę ślimaka i wychodzi lepiej
Z czego składa się burek? Odpowiedź może zaskoczyć, szczególnie jeśli do tej pory widziało się go tylko jako gotowy produkt w piekarni. Turecki przysmak ma długą historię i wiele odmian, ale jego bazą zawsze pozostają cienkie warstwy ciasta i...
-
Przepis na ten sernik dała mi babcia. Bez pieczenia i mielenia. Aksamitny z kawową nutą
Znudził ci się tradycyjny sernik? Oto alternatywa. Kawowa odsłona jest pyszna i robi się ją błyskawicznie, bo nie wymaga pieczenia. Takie ciasto z pewnością posmakuje wszystkim domownikom.
-
Sałatka z makaronem orzo i suszonymi pomidorami. Pyszna i lekka, bo bez majonezu
Najróżniejsze sałatki pojawiają się na naszych stołach z okazji świąt, posiadówek ze znajomymi, imprez, grillowania i na kolację. Oczywiście ilu Polaków, tyle ulubionych przepisów, ale ile w kółko można jeść jarzynową lub gyros? Dziś mamy przepis ...
-
W Japonii są w każdym sklepie i kawiarni. U nas truskawki wolimy z cukrem. Czas to zmienić
Delikatne pieczywo, puszysta śmietana i soczyste truskawki - to połączenie, które podbiło serca miłośników słodkich przekąsek na całym świecie. Japońska kanapka z truskawkami, znana jako fruit sando, wygląda jak deser z eleganckiej cukierni.
-
Słodkie, szybkie i nie idą w boczki. Do ciasteczek owsianych dodaj te owoce
Weekend bez słodkości to weekend co najmniej smutny i chyba zgodzimy się z tym wszyscy. Jednak jak sobie osłodzić ten czas, kiedy spodnie zaczynają piłować, a lęk przed wymianą garderoby na ubrania w większym rozmiarze powstrzymuje nas przed...