przepisy
-
Może przypominać babkę ziemniaczaną, ale jest nawet lepszy. Zrobiłam jedną porcję i przepadłam
Sprawdzony przepis na kugiel jest prostszy, niż może się wydawać. Wymaga jedynie połączenia składników, a później całą pracę robi za nas piekarnik. Świetnie sprawdzi się jako obiad w chłodniejsze dni.
-
Sekretny przepis na zapiekaną pierś z kurczaka z notesika. Obłędnie soczysta i aromatyczna
Pomysłów na szybki i smaczny obiad nie brakuje. Jak upiec pierś z kurczaka w piekarniku, żeby była soczysta? Zapiekane mięso to niecodzienna odsłona uwielbianego przez wielu drobiu. Ten smak podbije każde podniebienie.
-
Szybkie ciasto czekoladowe. Nie potrzebujesz nawet piekarnika, ale przyda się kubeczek
Jak zrobić pyszne, delikatne i słodziutkie ciasto czekoladowe? Najlepiej tak szybko, jak tylko się da. A można zrobić to w mniej niż kwadrans i to bez użycia piekarnika. Wystarczy, że masz kilka podstawowych składników i ulubiony kubek, a resztę...
-
To najlepsze kotlety na obiad w piątek. Tak soczyste, że zapomnisz o zwykłych mielonych
Jeśli szukasz inspiracji na obiad w piątek lub po prostu najzwyczajniej w świecie znudziły ci się klasyczne kotlety z wieprzowiny albo drobiu, mamy dla ciebie świetny przepis. Te kotleciki wychodzą delikatne, soczyste i aromatyczne, a zrobisz je z...
-
Na Podkarpaciu smażą szybkie "placki na prozie". Zajada się cała rodzina. Stertę zrobisz za grosze
Jak zrobić placki sodziaki? Smak babcinej kuchni możesz łatwo odtworzyć. Wystarczy tylko kilka tanich i łatwodostępnych składników. Przepis na proziaki jest nie tylko banalnie prosty, lecz także wyjątkowo szybki.
-
Szanse, że znajdziesz ją w sklepie? Małe. Nie trać czasu i zrób w domu. To tylko 4 składniki
Ten słodki przysmak od kilku miesięcy szturmem podbija świat. Rozpływająca się w ustach i jednocześnie obłędnie chrupiąca. Z czego robi się dubajską czekoladę? Już jest dostępna w polskich sklepach, lecz z łatwością możesz ją także zrobić w domu.
-
Weź ugotowane ziemniaki i kilka dodatków. Paluszki ziemniaczane są sto razy lepsze od frytek
Jeśli tak jak większość Polaków kochasz ziemniaki miłością najszczerszą, ten przepis z pewnością skradnie ci serce. Paluszki ziemniaczane biją zwykłe frytki na głowę, a zrobisz je z ugotowanych ziemniaków, które na przykład zostały ci z obiadu. To...
-
Ten przepis na zawsze odmieni twoje śniadania. Jajka w tej wersji są jak z kreskówki
Co zrobić na śniadanie zamiast kanapek? Mamy świetny przepis z jajkami w roli głównej, ale nie będzie to nudna jajecznica i przewidywalny omlet. Ten przepis na jajka masowo kradnie serca i jest banalnie prosty w wykonaniu. Chcesz zjeść śniadanie j...
-
Byłam we Włoszech i zakochałam się w kurczaku cacciatore. Zrobiłam w domu i co? Została pusta patelnia
Danie pollo alla cacciatora znane jest również jako kurczak po myśliwsku. To klasyczna potrawa kuchni włoskiej. Chociaż charakteryzuje się bogactwem smaków, jest bardzo prosta do zrobienia. Mięso łączy się z warzywami, ziołami oraz winem.
-
Puszyste i delikatne placuszki bananowe. Bez tej przyprawy nie będą aż tak smaczne
Co zrobić na śniadanie, jeśli znudziły ci się banalne kanapki, smaczna, chociaż przewidywalna jajecznica lub parówki z musztardą? Co powiesz na placuszki bananowe? Będą puszyste, delikatne i pełne smaku, a jeśli dodasz do ciasta korzenną przyprawę...
- Pyszna surówka z kiszonych ogórków. Mąż dodał dwa smaczne składniki
- Ten przepis odmieni twoje śniadania. Jajka w tej wersji są boskie
- Zjadłam rosół, a mięso nie poszło do kosza. Zrobiłam ciasto i ugotowałam
- Zamiast kupować w sklepie, zaczęłam robić w domu. Taniej i zdrowiej
- Co zamiast cukru do kawy? Sięgnij po brązowy produkt. Nie pożałujesz
- Wiesz, czym jest flambirowanie? Rozwiąż quiz kulinarny na literę F
- Wiesz, czym jest flambirowanie? Rozwiąż quiz kulinarny na literę F
- Robię ciasto, ale nie wkładam do piekarnika. Inna metoda sprawia, że jest gotowe 2 razy szybciej
- Codziennie wcinam na śniadanie i czuję się lekka. Zmieniłam jedną rzecz
- Domowa pasta pistacjowa bije gotowce na głowę. Jak ją zrobić?
-
To będzie twój popisowy obiad. Zupę meksykańską zrób koniecznie na tym mięsie
Zupa meksykańska z mięsem mielonym naprawdę może stać się twoim popisowym daniem. Chociaż jest łatwa w wykonaniu i nie trzeba czekać kilku godzin, aż będzie gotowa, to jej smak sprawi, że na jakiś czas twoja jadalnia zamieni się w salę...
-
Wymieszaj składniki z czekoladą. Tak puszystych muffinek ze świecą szukać
Muffinki z czekoladą gotowe w kilka chwil? Proszę bardzo, ten przepis na pewno skradnie serce każdego łasucha i każdej osoby, która lubi wziąć coś słodkiego na ząb i nie napracować się. Co jest ważne? Przepis, oczywiście. Łatwiejszego próżno szukać.
-
Gofry z bitą śmietaną? A w życiu! Wolę tę wersję. Jest zdrowsza, a ze śmietaną smakuje jak marzenie
Jeśli lubisz gofry, ten przepis to coś dla ciebie. Wbrew pozorom nie podaje się ich tylko ze słodkimi dodatkami. Do masy można bowiem dorzucić składniki, dzięki którym powstanie pyszne wytrawne danie. Wypróbuj nasz przepis na gofry z cukinii i...
-
Może kontrowersyjna, ale pyszna tak, że głowa mała. Sałatka z makaronem instant
Podobno sałatkę można zrobić ze wszystkiego, ale żeby była pyszna, warto jednak trzymać się odpowiednich składników. Dziś mamy dla was przepis na sałatkę z makaronem, ale nie takim zwykłym. Niektórzy mogą się oburzyć, ale sałatka z makaronem insta...
-
Najszybsza i najlepsza zielona zupa. Żeby była aksamitna, dodaj ten ser
Szybki obiad, który pozwoli zamienić twoją kuchnię w salę restauracyjną? Proszę bardzo. Ta zupa krem jest przepyszna, sycąca i, co ważne, przygotujesz ją migiem. Ma piękny zielony kolor, a podrasuje ją ser, który Grecy wręcz ubóstwiają. Pożegnaj...
-
Jak spróbujesz tych placuszków, zapomnisz o racuchach. Ważne jest mleko, ale nie z kartonu
Pyszne i puszyste placuszki to nie tylko fantastyczna przekąska lub słodkie śniadanie, lecz przede wszystkim kulinarna strzała amora. Przepisów na placuszki jest mnóstwo, ale mało kto robi je na tym mleku. Nie chodzi o zwykłe mleko z kartonu, a o...
-
Każdy lubi, mało kto się przyznaje. Do kaszanki z patelni dodaję dwa nietypowe dodatki
Kaszanka to dla wielu Polaków prawdziwy przysmak i chociaż są osoby, które raczej za nią nie przepadają, wierzę, że po zapoznaniu się z tym przepisem sytuacja się zmieni. Jak zrobić naprawdę dobrą kaszankę z patelni? Tu liczą się dodatki. Przyda s...
-
Barszcz czerwony zabielany to klasyka babcinej kuchni. Bez tego dodatku wyjdzie marnie
Barszcz czerwony zabielany śmietaną to dla wielu z nas smak dzieciństwa i jeden z ulubionych obiadów. Podany z tłuczonymi ziemniaczkami okraszonymi cebulką to coś więcej niż zwykła kulinarna przyjemność. Jeśli chcesz zrobić go po mistrzowsku, nie...
-
Jeszcze 50 lat temu była codziennością na polskich stołach. Dziś zapomniana, choć smaczna i prosta
Co można zrobić prostego na obiad? Sięgnij do korzeni i przygotuj tradycyjną zupę na maślance. Wystarczy kilka prostych składników, ziemniaki z klasyczną okrasą i szybki oraz niezwykle sycący posiłek gotowy.
-
Na tłusty czwartek robię pączki z tym nadzieniem. Najpierw każdy jest zdziwiony, potem chcą przepis
Co się piecze na tłusty czwartek? Choć oczywistym wyborem są przede wszystkim pączki, nie każdy przepada za słodkościami. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zmodyfikować nieco tradycyjny przepis i podać je w niecodziennej formie. Zaskocz gośc...
-
Kupowałam w sklepie, teraz robię sama. Wychodzi taniej i zdrowiej. A to tylko chwila pracy
Jak zrobić masło orzechowe? To pytanie zadaje sobie wiele osób szukających zdrowych, domowych alternatyw dla sklepowych produktów. Wystarczy kilka prostych składników, aby stworzyć pyszne, naturalne smarowidło, pełne zdrowych tłuszczów i białka.
-
Podsmaż cebulę i zalej tym płynem. Dodasz potrawie głębi. Zupa serowa jak z restauracji
Zupa serowa jest jednym z przepisów, które zajmują szczególne miejsce w sercu wielu ludzi. Chociaż w Polsce nie ma tak wielu fanów, jak choćby rosół czy pomidorowa, najwyższy czas to zmienić. Zupa serowa jest gęsta, aromatyczna i rozgrzewa jak...
-
Wykładam i wypełniam farszem. Resztę robi piekarnik. Ta szybka tarta na słono nie ma sobie równych
Szukasz pomysłu na pyszny i sycący obiad? Mamy dla ciebie genialny przepis na szybką tartę na słono. Jeden dodatek zrobi całą "robotę", gdyż nadaje wyjątkowość i lekko pikantny posmak niemal każdej potrawie.
-
Szybkie ciasteczka, które nie idą w boczki, a prosto do serca. Przyda się żółty owoc
Jeśli lubisz od czasu do czasu sobie połasuchować, ale obawiasz się, że nagle spodnie zaczną cię piłować i ni stąd, ni zowąd pojawi się malutka fałdka nad paskiem, spokojnie, nie musisz odmawiać sobie słodkości. Dziś mamy przepis na ciasteczka,...
-
To najlepsze placki, jakie możesz zrobić na obiad. Połącz tanie składniki, ale nie zapomnij o cebuli
Jeśli szukasz przepisu na tani obiad, który jednocześnie jest łatwy w przygotowaniu i pyszny tak, że słów brak, mamy coś specjalnie dla ciebie. Te placuszki biją na głowę ziemniaczane i wszystkie inne, a w roli głównej smaczna i zdrowa kasza...
-
Zarzucajkę robię zimą na okrągło. Dzięki trikowi z kapustą jest najpyszniejsza na świecie
Zarzucajka to zupa, do której mam nieopisaną słabość. Jest treściwa, sycąca i bosko rozgrzewa, idealnie więc sprawdzi się na obiad, kiedy za oknem szaro, buro i zimno. Podstawą zarzucajki jest oczywiście kapusta, którą należy "zarzucić" esencjonal...
-
Ciasto kaszak smakuje lepiej niż sernik. Takiego smaku nie znajdziesz w cukierni. Aż ślinka cieknie
Znudziła ci się tradycyjna szarlotka i sernik? Jeśli szukasz oryginalnego, ale jednocześnie szybkiego przepisu na pyszny deser, postaw na ciasto kaszak. Większość potrzebnych składników pewnie masz już w kuchni.
-
Jak zrobić perfekcyjne gumiklyjzy? Uważaj na ziemniaki i zapamiętaj zasadę ćwiartki
Jak zrobić kluski śląskie, regionalnie nazywane gumiklyjzami? To przepis, który uwielbia każdy Polak, ale wiadomo, że najpyszniejsze kluski robią właśnie na Śląsku. Dziś podpowiemy ci dwa sekrety idealnych klusek z dziurką, które będą delikatne,...
-
Sernik na herbatnikach tak łatwy, że będziesz w szoku. Nawet nie musisz mielić sera
Przepis na sernik tak łatwy w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim nawet cukiernicza gapa? Proszę bardzo. Ten sernik na herbatnikach nie ma prawa nie wyjść, a jeśli jednak nie wyjdzie, to znak, że świat się kończy. Dodatkowo nie musisz odgruzowyw...
-
Przepis godny szefa kuchni z Paryża. Zupa cebulowa na tym wywarze to mistrzostwo świata
Zupa cebulowa jest daniem słynnym na całym świecie i chociaż przepis powstał wśród biedniejszej części mieszkańców Francji, nie można powiedzieć, że jej smak jest ubogi. Przepis na zupę cebulową jest prosty i z całą pewnością skradnie także serce...
-
Ścieram na tarce, odsączam i dodaję do mielonych. Szkoda, że tak późno na to wpadłam
Jak zrobić kotlety mielone, żeby były jeszcze smaczniejsze, jeszcze bardziej aromatyczne i zaskakujące? Liczy się pewien nietypowy dodatek, który zwykle leży na talerzu obok kotleta. Wystarczy wyjąć go ze słoika i zetrzeć na tarce. Takie mielone s...
-
To deser w wersji WOW. Weź z blatu owoce i zatop je w karmelu. Przepadniesz na dobre
Co zrobić na deser, kiedy znudziły nam się już wszelkie placuszki, a nie mamy czasu lub ochoty bawić się w pieczenie ciasta? Spójrz na kuchenny blat. Jeśli masz tam dojrzałe banany, zrobisz z nich najlepszy deser świata. Kilka minut i słodka...
-
Przepis na gofry słodziutkie i puszyste. Tu nie ma żadnych czarów. Sprawdziłam to setki razy
Jak zrobić gofry? Najlepiej szybko i dużo. Nie wiem, czy na tym świecie gdzieś zaplątała się osoba, która nie lubi gofrów, bo umówmy się - to najlepszy comfort food. Goframi najczęściej zajadamy się w wakacje, kiedy jak grzyby po deszczu rosną...
-
Zamiast szukać drogich prezentów, wstałam rano i zrobiłam coś pysznego. Dziadkowie byli zachwyceni
Co można zrobić samemu na Dzień Babci i Dziadka? Zamiast wyszukanych prezentów, czasami warto poświęcić trochę czasu i wyczarować coś w kuchni. Przygotowanie i wspólne zjedzenie smacznego posiłku może okazać się strzałem w dziesiątkę.
-
Zrób kulkę, nafaszeruj i usmaż. Ten przysmak przeniesie cię na włoską wyspę. Mamma mia, ale dobre
Z czego słynie kuchnia sycylijska? Nie tylko z makaronów, bakłażana i pistacji. Poza tym na przydrożnych stanowiskach i w niemal każdej knajpie dostaniesz panierowane ryżowe kulki, których środek wypełniony jest po brzegi pysznym farszem. Jak je...
-
Kotlety jajeczne robię najlepsze w rodzinie. Dodaję 2 tanie składniki i mam obiad jak marzenie
Kotlety jajeczne to miła odmiana od pysznych, acz nieco ciężkich kotletów mielonych i innych mięsnych obiadów. Kotlety z jajek są pyszne, lekkie i pełne smaku, a to zasługa dodatków. Moim zdaniem szczególnie dwa są obowiązkowe. Kiedy je robię,...
-
Ziemniaki gratin, czyli pocieszacz w ponury dzień. Smakują jak z restauracji, a ważna jest śmietanka
Ziemniaki gratin to przepis, którego nie trzeba przedstawiać żadnemu miłośnikowi kuchni francuskiej. Chociaż ta pyszna zapiekanka ma fanów na całym świecie, w kraju nad Wisłą wciąż niewiele osób zna taką wersję ziemniaków. Z wielką przyjemnością...
-
Przepis robi furorę od lat 80. Na Dzień Babci zrobię to pyszne ciasto. Ważny jest konkretny owoc
Na Dzień Babci i Dziadka warto zaserwować naszym ukochanym bliskim coś wyjątkowego. Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które będzie idealne na tę okazję, nie kombinuj i postaw na klasykę. Przyjdź do dziadków z całą blachą, a ten smak przypomni im...
-
Nie ziemniaki i cukinia. Z tego warzywa wychodzą najlepsze placki. Chrupią aż miło
Jak zrobić dobre placuszki na śniadanie, obiad i kolację? Zapomnij o ziemniakach, cukinii czy bananach. Pyszne danie przyrządzisz w mniej popularnej, acz obłędnej w smaku wersji. Potrzebujesz niepozornego warzywa. Oto przepis na najlepsze placki z...
-
To najlepsza sałatka, jaką ostatnio zrobiłam. Główny składnik cię zszokuje, ale i tak weźmiesz dokładkę
Mówi się, że dobra gospodyni z niczego potrafi zrobić zupę, stroik i sałatkę. Coś w tym jest i niech za dowód posłuży przepis na sałatkę, która powstała dosłownie przez przypadek z tego, co akurat było w mojej lodówce. Wyszła naprawdę przepyszna,...