przepisy kulinarne
-
Ciasto drożdżowe z jabłkami. Zdradzamy, co zrobić, żeby wyszło wilgotne
Ciasta drożdżowe z pyszną kruszonką to klasyka polskich wypieków. Trudno znaleźć kogoś, kto nie zachwyciłby się cudownym, maślanym zapachem podczas przygotowywania tego deseru. Dodatek jabłek doda naszej drożdżówce charakteru, a odpowiedni wybór...
-
Lepszego boczku nie znajdziesz. Prosty trik na mięso idealne
Aromatyczny boczek to doskonały dodatek do kanapek. Dzięki dużej zawartości tłuszczu, mięso to idealnie nadaje się do pieczenia, a w domowych warunkach osiągniemy efekty godne najlepszych restauracji. Warto pamiętać o odpowiedniej mieszance...
-
Ciasto marchewkowe. Ten przepis to hit internetu
Choć marchewki w pierwszym zestawie skojarzeń nie przynoszą słodkich wypieków, ciasto na ich bazie robi furorę w najlepszych cukierniach. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a dzięki dodatkowi orzechów i wiórków kokosowych - ma szansę stać s...
-
Domowe bułki w sam raz na weekend. Ciasto zrobisz w kilka minut
Weekendowe poranki warto celebrować! Nie ma chyba lepszego sposobu niż koszyk świeżego pieczywa, a co za tym idzie - doskonałe śniadanie. Podpowiadamy, jak zrobić błyskawiczne bułki orkiszowe, które zawsze wychodzą wyśmienicie.
-
Fasolka po bretońsku. Rozgrzewający hit zimy
Sezon zimowy to czas, w którym najczęściej sięgamy po treściwe, sycące dania. Jednym ze sprawdzonych przepisów jest ten na fasolkę po bretońsku. Serwowana ze świeżym pieczywem smakuje obłędnie.
-
Tłusty czwartek 2022. Błyskawiczne pączki z serka homogenizowanego
Wielkimi krokami zbliża się święto łasuchów czyli tłusty czwartek. Tego dnia warto postawić na sprawdzone przepisy, które posmakują wszystkim członkom rodziny. Doskonale sprawdzą się minipączki z serka homogenizowanego. Ich niewątpliwym atutem jes...
-
Przepis na bezę. Dzięki temu trikowi nie opadnie
Beza to niezwykle słodki deser z białkowej masy i cukru pudru. Stanowi fantastyczny dodatek do wielu wypieków. I choć receptura brzmi banalnie - wykonanie idealnej bezy nie jest już takie proste. Tłumaczymy, co zrobić, by wyszła perfekcyjnie.
-
Sernik z brzoskwiniami. Podpowiadamy, jak zrobić puszystą chmurkę
Sernik to jedno z ulubionych ciast w naszym kraju. Sposobów na przyrządzenie tego deseru jest mnóstwo, ale wszystkie z nich łączy pyszna, serowa masa. Publikujemy pomysł na sernik z brzoskwiniami i puszystą, białkową chmurką.
-
Chrupiące kotlety ziemniaczane. Ten obiad kosztuje grosze
Kotlety ziemniaczane to jeden z najprostszych pomysłów na bezmięsny obiad. Są proste w przygotowaniu, a dodatek sera i pieczarek sprawi, że ich smak będzie bogaty i powinien przypaść do gustu wszystkim członkom rodziny. Podpowiadamy, jak sprawić, ...
-
Kurczak po chińsku. Z tym przepisem wyjdzie jak z restauracji
Kuchnia azjatycka podbiła serca Polaków. Wiele nowych restauracji stawia na inspiracje z nią związane, a w sklepach pojawia się coraz więcej egzotycznych produktów. Dobrą wiadomością dla wszystkich fanów azjatyckich smaków jest ta, że popularnego...
-
Racuchy - przepis dla zabieganych. Na pewno w kuchni masz wszystkie składniki
-
Ogórki małosolne - przepis w kilku krokach. Sprawdzona receptura babci. Będą chrupiące i pyszne
-
Czy drożyzna zmusza nas do oszczędzania na jedzeniu? "Przeglądanie promocji stało się rytuałem"
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Wareniki: przepis na pierogi z Ukrainy. Wegetariański farsz i wytrawny smak
- Zupa z botwiny na ciepło i na zimno - przepisy na pyszną wiosenną zupę
- Szybki przepis rodem z PRL. Pasta "awanturka" z makrelą była ogromnym hitem w tamtych czasach
- Tiramisu: przepis na klasyczny włoski deser w wersji bezalkoholowej. Mocna kawa zamiast likieru
- Naleśniki z butelki. Intrygujący, a zarazem banalnie prosty sposób. Przyda się też lejek
- Jak pomidory wpływają na nasz organizm? Warto zwrócić uwagę na pewne połączenia - mogą być szkodliwe
-
Kremowy hummus. Przepis na idealną pastę z Izraela
Pod egzotyczną nazwą hummus nie kryje się nic innego niż po prostu ciecierzyca. Uznaje się, że pasta ta pochodzi z okolic Bliskiego Wschodu, ale nie wiadomo w którym momencie w historii ktoś wpadł na genialne połączenie kilku składników, które daj...
-
Zupa z zielonego groszku. Pamiętaj o dwóch składnikach, a będzie wyjątkowo smaczna
Są dania, które nieodłącznie kojarzą się z wiosną i kwitnącymi warzywami. Jednym z nich jest niewątpliwie zupa krem z zielonego groszku. Jeśli nie możesz już się doczekać pierwszych ciepłych dni, jej przygotowanie z pewnością sprawi ci przyjemność...
-
Brigadeiro - przepis na najbardziej pożądany deser świata
Brazylijskie cukierki Brigadeiro to rozpływający się w ustach deser, uznany przez kulinarny magazyn "Saveur" za najbardziej pożądany smak świata. W konsystencji przypominają krówki ciągutki, a ich przygotowanie jest niezwykle proste.
-
Dlaczego zupy babć są zawsze takie dobre? Zdradzamy kilka metod
Sekretem smacznej zupy są oczywiście doskonałe składniki, przemyślana kompozycja przypraw i proporcje. To jednak nie wszystko! Mamy dziś dla was kilka porad prosto z babcinej kuchni.
-
Jak zrobić sos czosnkowy? Jedna łyżeczka przyprawy zamieni go w perfekcję
Sos czosnkowy to niekwestionowany król dodatków do wielu dań. Doskonale sprawdzi się zarówno do frytek, jak i mięs, serów, a nawet zwykłych chipsów. Przygotowanie go jest dziecinnie proste, a dzięki dodatkowi ziół prowansalskich, zyska niesamowite...
-
Lasagne - przepis na ucztę we włoskim stylu. Te dwa sosy gwarantują boski smak
Lasagne to obiadowy hit, który nie ma sobie równych, wielu smakoszy wręcz dałoby się pokroić za kawałek tego specjału. Nie ma się co dziwić, lasagne po prostu jest pyszna. Jak ją zrobić? Przepis jest bardzo prosty a gwarancją smaku są dwa sosy -...
-
Zupa strogonow z wołowiną. Jednogarnkowe danie przygotujesz w pół godziny
Zupa strogonow to idealny pomysł na obiad w leniwy dzień. Przygotujemy ją w jednym garnku, a użycie polędwicy wołowej zapewni wyjątkowe doznania smakowe. Co więcej, ugotowanie tej zupy nie powinno zająć nam więcej niż pól godziny.
-
Sałatka z burakiem i kozim serem. Jeden składnik zamieni ją w mistrzostwo
Są składniki, które wydają się być stworzone dla siebie. Dokładnie tak jest z burakiem i kozim serem. Sałatkę z tymi dodatkami bez problemu przygotujesz w domu, a dodatek prażonego słonecznika lub migdałów sprawi, że stanie się to twój ulubiony...
-
Szybka sałatka na mały głód. Potrzebujesz tylko kilku składników
Dobrze skomponowane sałatki to nie tylko solidne wsparcie przy dietach, ale też duża zawartość błonnika, witamin, antyoksydantów i minerałów. Na zielonym talerzu znajduje się więc całe bogactwo dobroczynnych składników, a niewątpliwym plusem jest...
-
Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy? Jeden składnik doda mu głębi
Choć domowe warunki nie sprzyjają zrobieniu najlepszej pizzy na świecie, są triki, które przybliżają nas do ideału. Wśród nich jest bez wątpienia znakomity sos, który stanowi serce dania. Dzięki dodatkowi skarmelizowanej cebuli, stanie się...
-
Najlepszy sos do krewetek. Potrzebujesz tylko kilku składników
Krewetki to jedne z ulubionych owoców morza Polaków. Wykorzystujemy je do makaronów, risotto i dań kuchni azjatyckiej. Krewetki mogą też pełnić rolę wyśmienitej przekąski, serwowanej z oryginalnymi sosami. Zdradzamy przepis na wyśmienity dip, któr...
-
Miss tortilla. Najprostszy przepis na domowe placki
Tortilla czyli po prostu cieniutkie, pszenne placki to składnik najczęściej wykorzystywany w kuchni meksykańskiej. Choć zazwyczaj korzystamy z gotowych produktów dostępnych w sklepach, ich własnoręczne przyrządzenie nie powinno sprawić kłopotu....
-
Jak zrobić chlebek bananowy? Bajecznie prosty przepis w duchu zero waste
Ciasto bananowe nazywane potocznie chlebkiem to jeden z najprostszych możliwych wypieków. Jest też świetnym pomysłem, jeśli w naszej kuchni zalegają przejrzałe banany. Do tego deseru nadadzą się znakomicie.
-
Przepis na leczo. Jeden składnik zmieni charakter dania
Leczo to szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i przede wszystkim pyszne danie dla całej rodziny. Możesz przygotować je z sezonowych warzyw, dzięki czemu w każdej porze roku będzie smakowało inaczej. Tradycyjnie, powinno się je podsmażyć na smalcu....
-
Rozgrzewająca zupa z soczewicy. Przygotujesz ją w kilka minut
Nie ma nic lepszego na zimne wieczory niż aromatyczna, rozgrzewająca zupa, przywodząca na myśl słoneczną Azję. Jedną z nich jest ta z soczewicy, która kusi aromatycznym imbirem, chili i kurkumą. Na jej przygotowanie potrzebujesz zaledwie kilku...
-
Ciasto bez pieczenia z mascarpone. Potrzebujesz tylko 10 minut
Są chwile, w których dopada nas ochota na domowe, słodkie ciasto. Nie zawsze mamy czas na jego przygotowanie. A gdyby tak zrobienie doskonałego wypieku zabrało nam jedynie 10 minut? Mamy taki przepis!
-
Ciasto na pizzę. Z tym przepisem wyjdzie jak we włoskiej restauracji
Wielkimi krokami zbliża się sylwester, a wielu z was zastanawia się zapewne, co przygotować na ten wyjątkowy wieczór. Daniem, które uwielbiają niemal wszyscy, jest pizza. Ważne, by skorzystać ze sprawdzonego przepisu na ciasto, dzięki czemu nasz...
-
Przepisy na sylwestra. Dwie hitowe sałatki
Sylwester zbliża się wielkimi krokami, a wielu z nas spędzi go w domu, z przyjaciółmi. Tego dnia warto postawić na sprawdzone, ale efektowne przepisy. Bez wątpienia wrażenie zrobią sałatka gyros oraz ta z brokułem i fetą. Podpowiadamy, jak je...
-
Dania sylwestrowe na ciepło. Te propozycje zamienią twój dom w najlepszą restaurację
Pandemia koronawirusa zdecydowanie zmieniła sposób, w jaki spędzamy sylwestra i inne ważne święta. W tym roku wielu z nas postanowiło zostać w domu, w gronie najbliższych przyjaciół. Nie oznacza to jednak, że jedzenie, które przygotujemy na ten...
-
Sałatka sylwestrowa Magdy Gessler. Ten trik zapewni efekt wow
Wielkimi krokami zbliża się sylwester. Wielu z nas spędzi ten dzień ze znajomymi w domu, a w kwestii imprezowych przekąsek - zda się na swoją inwencję twórczą. Doskonałą propozycją na wyjątkowy wieczór będzie efektowna sałatka według przepisu Magd...
-
Przepis na murzynka. Najprostsze ciasto świata w sam raz przed świętami
Czekoladowe ciasto murzynek to jeden z najprostszych do wykonania domowych wypieków. Jeśli oprzesz się na naszym przepisie, wyjdzie puszysty, ale też wilgotny i wprost rozpływający się w ustach. Nie masz dużo czasu? Nie przejmuj się! Przygotowanie...
-
Świąteczna strucla makowa. Najszybszy przepis na ciasto
Trudno wyobrazić sobie święta bez słodkich wypieków. Jednym z nich jest bez wątpienia tradycyjny makowiec zawijany w drożdżowym cieście, pełen aromatycznych bakalii. Co ciekawe, przepis na niego jest dziecinnie prosty i powinny sobie z nim poradzi...
-
Przepis na bulion warzywny. Prosty trik nada Twoim zupom głębi smaku
Bulion to serce większości zup, sosów i doskonałego risotto. Gotowany odpowiednio długo potrafi wyciągnąć z warzyw, co najlepsze i sprawić, że smak naszych dań stanie się niezwykle głęboki i pełny. Podpowiadamy, jak przygotować go w wersji...
-
Przepis na sernik królewski. Wystarczy jeden szczegół, by zrobił się puszysty
Sernik to wypiek, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie świąt. Jedną z najlepszych jego wersji jest królewska - ze startym kakaowym ciastem i wilgotną, aromatyczną masą. Podpowiadamy, jak sprawić, by był puszysty i nie opadał.
-
Kluski leniwe z serem - prosty przepis na szybki, przedświąteczny obiad
Kluski leniwe to jeden z najlepszych pomysłów na proste i szybkie danie dla rodziny, w tym także dla dzieci. Jak przygotować smaczne kluski z serem i z jakimi dodatkami je podawać? Odpowiedzi szukaj poniżej.
-
Krupnik na żeberkach wieprzowych może mieć jeszcze głębszy smak. Dodaj do niego typowo świąteczny składnik
Krupnik to idealna zupa na zimowe dni. Świetnie syci i rozgrzewa, a krupnik ugotowany na wywarze z żeberek zyskuje nowy, głębszy smak. Przepis na krupnik na żeberkach jest bardzo prosty, a jeden dodatek świetnie go podrasuje - dodaj kilka grzybków...
-
Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz. Dodaj jeden składnik, ale odczekaj 20 minut
Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz zaskakuje. Gwiazda kulinarnych programów telewizyjnych dodaje do niego jajko, czego wiele osób nie robi. Ten składnik obwiniany jest często o to, że ciasto na pierogi wychodzi sztywne. Ewa Wachowicz stawia także na...
-
Przepis na gofry. Jeden składnik nada im puszystości
Gofry to przekąska, którą zjemy nie tylko na słodko z owocami czy bitą śmietaną, ale też na słono - do porannej jajecznicy czy domowego guacamole. Podpowiadamy, co zrobić, aby były lekkie, chrupiące i puszyste.
-
Zupa meksykańska - przepis. Zdradzamy czego potrzebujesz, by smakowała jak w restauracji
Dania kuchni meksykańskiej to idealny pomysł dla osób, które nie boją się pikantnych przypraw i wyrazistych smaków. Nasz przepis na zupę przeniesie was do pachnącego guacamole i chilli kraju kolorowych sombrero.
-
Pieczeń na święta Bożego Narodzenia. Zwróć uwagę na mięso i dodaj do niej te dwa proste składniki, a będzie soczysta
Jeśli zastanawiasz się, co na święta do jedzenia możesz upichcić swoim najbliższym, ułatwimy ci tą decyzję. Ta pieczeń na Święta Bożego Narodzenia jest prosta w przygotowaniu, smaczna i aromatyczna. Będzie znakomitym uzupełnieniem wigilijnych potraw.