przepisy na boże narodzenie
-
Te śledzie wygrają tegoroczne święta. Nikt nie odpuści ostatniego kawałka
Boże Narodzenie bez śledzi nie może się odbyć. Raczej nie będzie przesadą stwierdzenie, że w każdym polskim domu przygotowywanych jest zwykle kilka rodzajów tych ryb. Te, które chcemy wam zaproponować, to śledzie po japońsku. Łączą w sobie kilka...
-
Dania świąteczne muszą być wyjątkowe. Co zaserwować bliskim? Nadziewany schabik bije wszystko na głowę
Dania świąteczne muszą być smaczne i wyjątkowe. Boże Narodzenie to ten czas w ciągu roku, w którym wszystko powinno być idealne. Zwłaszcza jedzonko. Podpowiadamy, co pysznego można zaserwować podczas świąt Bożego Narodzenia.
-
Krokiety wigilijne z wyjątkowym farszem. Tego smaku nie da się zapomnieć
Krokiety wigilijne to jedno z najpopularniejszych świątecznych dań. Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas wielkimi krokami. To idealny moment na to, aby poszukać dobrej receptury na krokiety.
-
Zamiast kupować gotową, zrób ją w domu. Zajmie to kilka minut, a piernik będzie lepszy niż kiedykolwiek
Kupowanie gotowych mieszanek przypraw jest dobre, gdy musimy zaoszczędzić czas. Jeśli jednak nie jesteś typem osoby, która z kuchni chciałaby wyjść jak najszybciej, a robienie nowych rzeczy sprawia ci przyjemność, mamy propozycję. W tym roku zamia...
-
Czekoladowy wieniec z ciasta francuskiego. Spektakularny wypiek jest ekspresowy w przygotowaniu
Świąteczny wieniec czekoladowy to przepis na idealne ciasto świąteczne w wersji last minute. Słodki i spektakularny rarytas bazuje na cieście francuskim i czekoladzie. Ważne jest jednak odpowiednie przygotowanie i estetyczne podanie.
-
Makowiec: makowce mogą być różne, ale ten przepis wyróżnia się znakomitością
Makowiec to ciasto, które serwuje się podczas świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnego makowca wykonuje się z ciasta drożdżowego, masy makowej z dodatkiem skórki pomarańczowej, miodu oraz bakalii.
-
Ryby na wigilię. Nie tylko karp i śledzie - te smaczne gatunki to must-have w świątecznym menu
Świąteczne menu bogate jest w tradycyjne dania i rarytasy przygotowane z ryb. Które gatunki najlepiej wybrać na wigilię? Obok klasycznego karpia warto podać także pstrąga, łososia czy doradę. Z kolei wśród przystawek królują różne odmiany śledzi i...
-
Śledzie po kaszubsku ze słodką nutką. Nie możesz zapomnieć o śliwkach i pewnym kontrowersyjnym składniku z sernika
Śledzie po kaszubsku to rewelacyjna przekąska na każdą okazję, nie tylko na Boże Narodzenie. Przepis jest bardzo prosty, ale nie każdy wie, że smak sosu pomidorowego do śledzi fantastycznie podkręcają suszone śliwki i pewien składnik, który wielu ...
-
Sałatki na święta, które podbiją serca i podniebienia gości. Ważna jest lista składników i dodatki
Sałatki na święta to element obowiązkowy. Zazwyczaj obok śledzi króluje klasyczna jarzynowa i warstwowy gyros. Warto jednak nieco poeksperymentować i przygotować coś bardziej oryginalnego. Mowa tu o rarytasach z dodatkiem ryb, warzyw, makaronu i...
-
Ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Sernik belgijski na korzennym spodzie to strzał w dziesiątkę
Wśród tradycyjnych wypieków na wigilię warto znaleźć miejsce na nieco eksperymentalnych smaków. Ciasto na Święta Bożego Narodzenia to nie tylko keks, makowiec czy piernik. Sernik Speculoos na korzennym spodzie jest wyjątkowo smaczny i błyskawiczny...
-
Na święta robię ten schab. To najlepsza wędlina, ale zaczynam dużo wcześniej
-
Stryjek robił gołąbki tylko w ten sposób. Nie uznawał innych metod
-
To kwestia smaku. Dlaczego wybór metody parzenia kawy ma znaczenie? Eksperci tłumacząMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Tak naleśniki robi Ania Starmach. Ten kremowy składnik jest obowiązkowy
-
Ile gotujemy grzyby suszone? Nie każdy wie, jak robić to poprawnie
- Sięgam po to, gdy nie mam pomysłu na obiad. Sprawdza się za każdym razem
- Słodki smak PRL-u. Tylko łasuchy rozpoznają wszystkie łakocie na zdjęciach
- Tak wyglądają ceny karpia w 2023 roku. Wiadomo, który najbardziej się opłaca
- Ryba w occie na święta. Stawiam na jeden gatunek i robię 3 dni przed Wigilią
- Polska liderem w rankingu na najgorsze potrawy mięsne świata. Mało kto to je
-
Ości w karpiu? Tak szybko się ich pozbędziesz. Szef kuchni zdradza sekret
Karp to jedna z tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Ryba, niezależnie od formy podania, smakuje najlepiej, gdy jest odpowiednio przygotowana. Jak zatem usunąć ości z karpia? Metoda szefów kuchni...
-
Kluski z makiem - czy wiesz jak je przygotować? O tym musisz wiedzieć!
Kluski z makiem to ten rodzaj wigilijnej potrawy, którego nie może zabraknąć na stole. Potrawę wykonuje się z kilku prostych składników, a mimo to jest niezwykła w smaku. Aromat unoszący się po kuchni przywołuje najpięknieszje wspomnienia z...
-
Śledzie po meksykańsku. Proste wigilijne danie, które zachwyci twoich gości
Śledzie po meksykańsku to jedno z ulubionych dań wigilijnych. Mają one zazwyczaj pikantno-słodki smak. Jak przygotować takie danie? Podpowiadamy.
-
Tort makowy - różne oblicza świątecznego ciasta idealnego na Boże Narodzenie
Tort makowy to idealny pomysł na słodki torcik. Sprawdź różne warianty tradycyjnego makowca, który stworzy idealny duet z aromatyczną kawą lub kubkiem gorącej czekolady.
-
Tort piernikowy z masą pomarańczowo-serową. Wykwintny przepis na Boże Narodzenie
Tort piernikowy z kremem pomarańczowym to prawdziwa uczta dla zmysłów. Słodki poczęstunek w tym wydaniu nie tylko fantastycznie smakuje, ale jest też miły dla oka. Szukasz pomysłu na tort z piernika? Sprawdź słodki przepis poniżej.
-
Schab pieczony w piekarniku w naczyniu. Jaką marynatę przygotować i jak upiec schab, żeby był idealny?
Schab pieczony w piekarniku w naczyniu. Jak upiec schab idealny na świąteczny obiad? Zobacz nasze trzy, proste przepisy na bożonarodzeniowe danie.
-
Schab ze śliwką - trzy sprawdzone i rewelacyjne przepisy na bożonarodzeniowy obiad
Schab ze śliwką to danie, którego nie może zabraknąć podczas świąt Bożego Narodzenia. Jednak to nie jedyna okazja, aby zaserwować bliskim tę potrawę. Sprawdzi się ona nawet jako dodatek do kanapek lub ciepła kolacja.
-
Paszteciki wegetariańskie Ewy Wachowicz. Genialna przekąska na święta
Czerwony barszcz to danie, które króluje na polskich, świątecznych stołach. To właśnie do niego serwowane są domowe paszteciki, które pojawiają się najczęściej z kapustą, grzybami, ale też pieczarkami czy mięsem. Zdradzamy, jak robi je Ewa Wachowicz.
-
Gęś pieczona - przepis na udany świąteczny obiad
Choć gęś pieczona w niczym nie ustępuje pieczonej kaczce, na naszych stołach ląduje rzadko. Co prawda jest nieco droższa, ale w dzisiejszych czasach jest również coraz bardziej dostępna i bez trudu można dostać ją w obecnie w większości sklepów....