przepisy świąteczne
-
Świąteczny krem z pieczonych buraków. Ciekawa i oryginalna zupa w sam raz na Sylwestra
Krem z pieczonych buraków to przepis na świąteczny rarytas i ciekawą alternatywę dla tradycyjnego barszczu. Oryginalna zupa jest prosta w przygotowaniu, a smak i wizualne doznania będą niezapomniane. Kluczem do sukcesu są aromatyczne dodatki - mow...
-
Strucla makowa siostry Anastazji. Tradycyjny przepis, którego nie może zabraknąć na noworocznym stole
Strucla makowa to nieodzowny wypiek, który gości na świątecznym stole. Przepis siostry Anastazji to prawdziwy rarytas wśród tradycyjnych wypieków domowych. Kluczowa jest delikatna i kremowa masa makowa i drożdżowe ciasto.
-
Ciasto bez pieczenia na Nowy Rok. Sernik chałwowy na korzennym spodzie to prawdziwy rarytas
Sylwestrowe przygotowania często pochłaniają dużo czasu, co za tym idzie, zdarza się, że brakuje wolnej chwil na domowe wypieki. Przepis na ciasto świąteczne bez pieczenia jest ekspresowy, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagających gości....
-
Czekoladowy wieniec z ciasta francuskiego. Spektakularny wypiek z zaledwie dwóch składników
Świąteczny wieniec czekoladowy to przepis na idealne ciasto świąteczne w wersji last minute. Słodki i spektakularny rarytas bazuje na cieście francuskim i czekoladzie. Ważne jest jednak odpowiednie przygotowanie i estetyczne podanie.
-
Świąteczne rarytasy zalegają na dnie lodówki? Przygotuj z nich sylwestrowe przekąski
Po świąteczne ucztowaniu zazwyczaj zostaje dużo jedzenia, które zalega w lodówce. Aby zapobiec marnowaniu żywności, warto skusić się na jeden z oryginalnych przepisów. Spektakularne przekąski do bliskich i gości to prawdziwy rarytas, który nie tyl...
-
Tradycyjna babka drożdżowa według Matteo Brunetti. Alternatywa dla włoskiego klasyka w sam raz na Nowy Rok
Drożdżowa babka to tradycyjny włoski wypiek świąteczny. Matteo Brunetti zdradził przepis jak udoskonalić klasyczną recepturę - wystarczy krem waniliowy, by urozmaicić jej smak. To także ciekawy pomysł na wykorzystanie kilkudniowego ciasta!
-
Przygotuj wytrawny quiche ze świątecznych mięs i wędlin. Patent na sylwestrową przekąskę z efektem wow
Uroczyste święta dobiegły końca, co za tym idzie, w wielu domach lodówki pękają w szwach od tradycyjnych dań i rarytasów. Jeśli zastanawiasz się jak wykorzystać bożonarodzeniowe wędliny i pieczenie, koniecznie sprawdź przepis na wytrawną tartę....
-
Co zrobić z nadmiaru ugotowanych warzyw do sałatki jarzynowej? Ten przepis uratuje resztki ze świąt!
Jeśli został wam nadmiar ugotowanych warzyw, można z nich przygotować kilka smacznych dań, dzięki którym nie zmarnują się. Podajemy przepis na jedno z nich, czyli kotlety warzywne. Ich wykonanie jest bardzo proste i szybkie.
-
Co zrobić z owocami z suszu? Zamiast wyrzucać - wykorzystaj na deser! Będzie smacznie
Suszone owoce to prawdziwy rarytas, źródło witamin i esencja eleganckich smaków. Co zatem z nich przygotować? Na liście znajdziemy dużo więcej ciekawych przepisów niż tradycyjny kompot wigilijny. Warto zwrócić uwagę na aromatyczne przetwory, dodat...
-
Szybkie potrawy wigilijne. Proste dania, które przygotujesz na ostatnią chwilę
W ferworze przygotowań do świąt Bożego Narodzenia przyrządzanie wielu potraw potrafi zabrać naprawdę sporo czasu. Na szczęście istnieją przepisy na pyszne dania, które nie wymagają zbyt wiele pracy, dzięki czemu przyrządzimy je w mgnieniu oka. To...
- Tę sałatkę ryżową robię co piątek i znika do wieczora. Dodaję pyszny składnik z puszki
- Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
- 96% jest przeciążonych pracą, co trzeci ma objawy depresji. Czego nie wiemy o zdrowiu psychicznym polskich przedsiębiorców?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Przepis na biszkopt, który nie opadnie. Będzie rósł jak szalony, a to dzięki temu składnikowi
- Najbardziej niedoceniany grzyb w polskich lasach. Poznasz go po zapachu
- W 10 minut zrobisz sałatkę, która porwie tłumy. Kilka składników i gotowe
- Nazywają go "królem owoców" i "darem niebios". Podnosi odporność i działa antynowotworowo
- Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
- Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
- Umiesz gotować jak Robert Makłowicz? Oceni to nasz quiz kulinarny
-
Sałatka jarzynowa to synonim świąt. Wśród kulinarnych patriotów toczy się jednak spór o składniki
Chociaż sałatkę jarzynową zna niemal każdy kulinarny patriota, tak przepis w niemal każdym domu nieco się różni. Pomijając spór majonezowy, na liście składników można wymienić kilka innych kontrowersyjnych dodatków takich jak odpowiedni rodzaj...
-
Karp z piekarnika z warzywami. Świąteczny klasyk bez smażenia
Jednym z klasyków spośród potraw w święta Bożego Narodzenia jest oczywiście karp. W wielu domach przygotowywany jest on na różne sposoby, a jedną z popularniejszych wersji jest karp z piekarnika z warzywami. W jaki sposób go przygotować?
-
Paszteciki wigilijne. Przepis na pyszną świateczką przekąskę
Jedną z niezastąpionych potraw na wigilijnym stole są przepyszne, kruche paszteciki. Można je przygotować zarówno w mięsnej wersji, jak i z dodatkiem kiszonej kapusty. W obu wersjach znakomicie komponują się z czerwonym barszczem, dzięki czemu nie...
-
Zapomnij o suchym makowcu! Ten składnik dodany do masy gwarantuje pyszne, wilgotne ciasto świąteczne
Makowiec to tradycyjny i flagowy wypiek świąt Bożego Narodzenia. Jeśli chcesz, by ciasto wyszło smaczne, a wnętrze idealnie kremowe i wilgotne sięgnij po słodki składnik. Tak przygotowana masa wypadnie idealnie w połączeniu z drożdżowym rarytasem.
-
Kapuśniaczki wigilijne - świąteczny rarytas z aromatycznym nadzieniem. Kluczowe jest drożdżowe ciasto
Jednym ze smaczniejszych rarytasów są kapuśniaczki wigilijne. Tradycyjna przekąska bazuje na puszystym i miękkim cieście drożdżowym, którego wnętrze hojnie wypełnia aromatyczny farsz. Kluczem do sukcesu są idealne proporcje, dodatek odpowiednich...
-
Racuchy wigilijne - pyszny, słodki dodatek na świąteczny stół. Jak je przygotować, by były puszyste?
Jedną ze słodkich potraw, które często pojawiają się na polskich stołach w okresie świątecznym są pyszne i puszyste racuchy wigilijne. Nie wymagają one zbyt wiele pracy, a ich smak sprawia, że każdy będzie zajadał się nimi nawet po zapełnieniu...
-
Barszczyk wigilijny bez zakwasu. Prosty, pyszny i aromatyczny
Aromatyczny barszcz jest jedną z tradycyjnych potraw na świątecznych stołach. W dodatku z krokiecikami, pasztecikami czy uszkami stanowi absolutny klasyk okresu świąt Bożego Narodzenia. Jak go przygotować bez zakwasu?
-
Pierniczki szwedzkie. Thermomix, Multicooker lub Lidlomix ułatwią ci pracę. Upieczesz je bardzo szybko
Pierniczki szwedzkie to niepozorne, ale smaczne słodycze z korzenną nutą. Wypiek rodem ze Skandynawii idealnie sprawdzi się w Boże Narodzenie. Może być pysznym dodatkiem do kawy, ale spełni też rolę własnoręcznie przygotowanego słodkiego prezentu....
-
Zapomnij o rybie po grecku. Podhalański rarytas z ziemniakami i śliwkami to prawdziwy hit świąteczny
Wśród wigilijnych przysmaków i tradycyjnych przepisów nie może zabraknąć dań rybnych. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznej ryby po grecku, koniecznie sprawdź góralską recepturę. Podhalański rarytas z dodatkiem ziemniaków, suszonych śliwek i...
-
Robert Makłowicz rozstrzyga majonezowy spór. Wybór jest prosty - kilka składników i trochę wolnego czasu!
W okresie świąt na stołach królują różnego rodzaju specjały, fikuśne sałatki i zimne przystawki. Jednym z najpopularniejszych sosów i dodatków jest oczywiście majonez. Robert Makłowicz radzi, który smakuje najlepiej. Jak wyznaje krytyk kulinarny -...
-
Ryba w galarecie - przepis na świąteczne danie. Wyjdzie jak u babci dzięki jednemu bazowemu składnikowi
Ryba w galarecie to świąteczny must have, którego nie może zabraknąć w wigilijnym menu. Najczęściej podaje się karpia, jednak to nie jedyny gatunek, który świetnie smakuje. Kluczem do tradycyjnego przygotowania potrawy jest babcina receptura, domo...
-
Gadżety, które usprawnią wigilijne gotowanie. Dzięki nim lepienie pierogów i uszek to bułka z masłem
Świąteczne przygotowania to zlepek wiele elementów, które powinny być gotowe w odpowiednim czasie. Poza elegancką zastawą, prezentami czy tradycyjnymi wypiekami nie może zabraknąć także wigilijnych potraw. Jak się okazuje lepienie pierogów czy usz...
-
Przepis na kultowy sernik Izaura. Sprawdzony sposób na połączenie ciasta czekoladowego z masą serową
Sernik Izaura to wypiek, który swą nazwę zawdzięcza kultowej postaci, z oglądanej niemal na całym świecie brazylijskiej telenoweli. Przepyszny wypiek bazuje na cieście czekoladowym, z kolei wierzch wypełnia kremowa i puszysta masa serowa. Przepis...
-
Jak filetować karpia? Te szybkie metody gwarantują, że świąteczna ryba będzie gotowa w mgnieniu oka
Do świąt pozostało coraz mniej czasu, co za tym idzie, ruszają ostatnie przygotowania. Jednym z ważniejszych elementów jest umiejętność filetowania karpia. Kluczem do sukcesu jest precyzja, płynne ruchy i ostry nóź. Wyjaśniamy w kilku krokach, jak...
-
Placki na święta, czyli bożonarodzeniowe słodkości. Sprawdź, co warto przygotować na ostatnią chwilę
Jakie placki na święta można przygotować szybko, które zaś będą wymagały więcej pracy? Warto dobrze przemyśleć wybór po to, by można było samemu przygotować wspaniałe wypieki na Boże Narodzenie.
-
Ta marynata do schabu sprawi, że mięso będzie soczyste i doprawione. Świąteczna pieczeń w wersji top
Rodzinne spotkania i nadchodzące świata to idealny moment, by zaskoczyć gości oryginalnym menu. Nie może zabraknąć także klasyków takich jak aromatyczna pieczeń ze schabu. Mięso wyjdzie delikatne, soczyste i doprawione dzięki odpowiedniej marynaci...
-
Zupa rybna - przepis na rozgrzewający i aromatyczny bulion. Sprawdzi się idealnie na wigilijnym stole
Zimne dni mocno wpływają na domowe menu - wówczas królują rozgrzewające potrawy, buliony i dania jednogarnkowe. Ciekawą i jednocześnie elegancką propozycją jest zupa rybna z dodatkiem pomidorów i delikatnej kremówki. Niepowtarzalny smak gwarantują...
-
Śledzie korzenne - przepis na aromatyczną rybę w zimowych przyprawach. Goście będą zachwyceni pyszną rybką
Ryby to ważny element wigilijnego stołu. Można je podać na wiele sposobów, jednak śledzie korzenne to prawdziwy rarytas, który pokochają nawet najbardziej wymagający smakosze. Kluczem do idealnego efektu jest odpowiednio przygotowana zalewa z...
-
Makówki - przepis na śląski rarytas. Świąteczne danie bazuje na masie makowej, orzechach i bakaliach
Makówki śląskie to przepis na tradycyjny rarytas wigilijny. To proste i tanie danie bazuje na odpowiednio przygotowanej masie makowej, bakaliach i orzechach. Chociaż receptura jest wyjątkowo prosta, warto poświęcić jej trochę czasu, a przed podani...
-
Przepis na idealny lukier do świątecznych pierniczków. Liczą się proporcje i domowa metoda z sitkiem
Jednym z bazowych produktów świątecznych ciast i wypieków jest lukier. Klasyczny w cukiernictwie dodatek jest łatwy w przygotowaniu, jednak warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Słodki rarytas wymaga odpowiednich proporcji i braku pośpiechu.
-
Piernik drożdżowy przekładany - przepis na świąteczny rarytas. Kluczem są warstwy i proporcje kremu
Jednym z tradycyjnych świątecznych rarytasów jest bez dwóch zdań piernik. Świąteczne ciasto przygotowane w wersji z kremem, powidłami i polewą to przepis na zachwyt tegorocznych gości. Kluczowe są złote proporcje w stosunku masy do ciasta i pełne...
-
Makowiec japoński na święta. Sekretny składnik, który sprawi, że ciasto będzie wilgotne
Makowiec japoński to wyjątkowy deser, który bardzo często pojawia się na świątecznym stole. Stanowi idealną propozycję dla osób, które nie są zwolennikami mącznych wypieków, ponieważ ciasto jest bez spodu. Sprawdź, jak zrobić makowiec japoński, ab...
-
Śledzie po sułtańsku. Bożonarodzeniowa potrawa o słodko-ostrym smaku zachwyci gości
Śledzie po sułtańsku to wspaniały pomysł na wigilijne danie. Ich oryginalny słodko-ostry smak z pewnością wyróżni się na świątecznym stole. Do ich przygotowania będą potrzebne sparzone rodzynki i odrobina sosu tabasco.
-
Piegusek - duża blacha. Przygotuj smaczne i proste ciasto na wigilijny stół
Chcesz przygotować ciasto z makiem, znane jako piegusek? Duża blacha pysznego wypieku wspaniale sprawdzi się w czasie Bożego Narodzenia. Poczęstuj swoich gości aromatycznym deserem z makiem, który łatwo przygotujesz z kilku składników. Sprawdź, ja...
-
Przepis na sałatkę śledziową z buraczkami. Doskonałe połączenie smaków. Sprawdzi się w Boże Narodzenie
Przedstawiamy przepis na sałatkę śledziową z buraczkami. Jest bardzo łatwa w wykonianiu, a do jej przygotowania potrzeba niewielu składników. Ta wspaniała kompozycja smaków sprawi, że nie będziecie mogli się od niej oderwać.
-
Prosta metoda na fenomenalny groch z kapustą. Podajemy przepis na pyszny smak Bożego Narodzenia
Święta już za kilka dni, dlatego podajemy prostą recepturę na idealny bożonarodzeniowy groch z kapustą. W jego przygotowaniu najważniejsze są odpowiednio dobrane proporcje i przyprawy. Niezbędne będą kminek, liść laurowy i ziele angielskie.
-
Śledzie korzenne - ich niepowtarzalny smak i aromat zapamiętasz na długo. Najlepsza przystawka na święta
Śledzie korzenne stają się coraz bardziej popularne. Ich niepowtarzalny smak zachwyca nawet najbardziej wymagających. Boże Narodzenie to świetna okazja, aby wypróbować przepis na śledzie korzenne. Przekonaj się sam, jakie są pyszne!
-
Kutia z makaronem - przepis na tradycyjny rarytas świąteczny. Kluczem idealnego smaku jest słodka masa
Jednym z nieco zapomnianych, a zarazem wyjątkowych rarytasów świątecznych jest kutia z makaronem. Słodkie danie przygotowane według tradycyjnej receptury podbije kubki smakowe domowników i gości. Liczą się słodkie dodatki i ładne podanie.
-
Pomiń w przygotowaniach moczenie grochu do wigilijnej kapusty. Znamy na to znacznie szybszy patent
Wigilijne dania to przede wszystkim tradycyjne smaki z babcinych przepisów. Na świątecznym stole nie może zabraknąć barszczu, ryb i pierogów. W wielu domach nadal podaje się aromatyczną kapustę z grochem - kluczowe w przygotowaniu są proporcje, a ...
-
Ekspresowe pierniczki, które nie wymagają leżakowania. Wyjdą idealnie chrupiące i pełne aromatów
Pierniczki to ważny element świątecznych przygotowań. Kruche ciasteczka z korzennymi nutami z tego przepisu są bardzo łatwe i ekspresowe. Nie wymagają leżakowania, przez co można je od razu podawać lub zawieszać na choince. Kluczowy jest jeden ze...