przepisy
-
Zajadały się nimi ciotki i babcie. Jak zrobić orzeszki? W święta wygrają z pierniczkami
Pierniczki są pyszne, ale my chcemy zaproponować coś jeszcze lepszego. Ciasteczka orzeszki kiedyś robiły furorę na stołach. Jeśli nie pamiętasz czasów PRL-u, być może nie znasz tych słodkości, więc tym bardziej warto nadrobić te braki w nadchodząc...
-
Od lat nie chodzę do piekarni. Domowy chleb na zakwasie robię z tego przepisu. Wychodzi najlepszy
Chyba każdy się zgodzi, że nie ma nic lepszego niż pyszny, mięciutki, pachnący chleb. Nie musisz jednak zrywać się bladym świtem i gnać do piekarni, by rozkoszować się bochenkiem prosto z pieca. Najlepszy chleb na zakwasie możesz zrobić w domu z...
-
Jak zrobić domek z piernika? Zwróć uwagę na "klej". Inaczej słodka chatka się rozpadnie
Jak zrobić domek z piernika? Przepis nie musi być skomplikowany, by powstała piękna, pachnąca konstrukcja, która będzie cieszyła oko w trakcie świąt. Zwróć tylko uwagę na "klej". Powinien być gęsty i mocny, w przeciwnym wypadku wypiek się rozpadnie.
-
Nie piernik i nie keks. Miodownik to najlepsze ciasto na święta. Krem jest wart grzechu
Ciasto na święta to nie tylko piernik czy makowiec. Dziś mamy dla was stary i sprawdzony przepis na ciasto, które idealnie pasuje na Boże Narodzenie i na każdą inną okazję, a do tego jest przepyszne i bardzo łatwe. Jak zrobić miodownik?...
-
Nie wiesz, co zrobić na obiad? Zdradziła najprostszy trik. Wystarczyło zdjęcie lodówki
Wiele osób zmaga się z brakiem pomysłu na smaczne posiłki i zastanawia się, co prostego można zjeść na obiad. Na szczęście istnieje ciekawy sposób, by zamienić resztki w pełnowartościowe danie. Nowa metoda zdobywa popularność, pokazując, że nawet ...
-
Na Wigilię robię rosół z karpia. Jest pyszny, bo dodaję do niego garść grzybów i jeden dodatek
Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się barszcz czerwony, czasami też zupa grzybowa lub zupa rybna. W mojej rodzinie jednak nie serwuje się typowej zupy rybnej, a rosół z karpia i grzybów. To danie, na które czekam najbardziej, jest pyszne i...
-
Dodałam dwie łyżki tego produktu do pomidorowej. Wyszła tak pyszna, że już nie zrobię inaczej
Zupę pomidorową można zrobić na wiele sposobów i możemy się kłócić o to, czy lepsza jest na rosole, czy na żeberkach, zabielana śmietaną, czy nie. Jednak mój pomysł na pomidorową na pewno was zadziwi, a możliwe że nawet zszokuje. Ostatnio dodałam ...
-
Najlepszy przepis na naleśniki. Są nieziemsko delikatne dzięki białemu napojowi. Nie chodzi o mleko
Jak zrobić naleśniki, żeby były nieziemsko delikatne, aksamitne i sprężyste? Odpowiedzią na to pytanie jest nasz dzisiejszy przepis na naleśniki, który zapewne różni się od tego, który znasz. Nie dodawaj do ciasta mleka, zastąp je innym białym...
-
Idealna przekąska w cudowniej panierce. Już nie zamówisz nuggetsów w barze
Jak zrobić nuggetsy w domu? To idealna przekąska na każdą okazję i niekoniecznie tylko dla najmłodszych. Przepis jest banalny, ale wcale nie mięso jest najlepsze. Kiedy spróbujesz panierki, na pewno stwierdzisz, że to mistrzostwo świata.
-
Mało kto robi zupę z tego warzywa. A szkoda. Rozgrzewa o niebo lepiej niż tradycyjny rosół
Obiadowa uczta może zacząć się od istnej rozkoszy dla kubków smakowych. Wystarczy, że przygotujesz niedoceniane w wielu domach danie. Jak zrobić zupę selerową? Gdy tylko pojawi się na talerzu, od razu pobudzi apetyt.
- Przed pieczeniem ziemniaków robię jedno. Skórka idealnie chrupie
- Na święta nie podam śledzi. Zrobię takiego łososia, każdy się zajada
- Codzienne rytuały. Skarbnica wiedzy dla cierpiących na refluksMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Mąka, serek wiejski i zero drożdży. Chwila i masz furę racuchów
- Nie znajdziesz go w każdym domu. Ma w sobie mak, ale to nie makowiec
- Na święta zrobię sałatkę z makaronem. Rodzina woli ją od jarzynowej
- Nie masz pomysłu na obiad świąteczny? Karkówka sprawdzi się perfekcyjnie
- Zupa ala pizza. Spróbujesz łyżkę i poczujesz się jak we włoskiej knajpie
- Przepis na sernik, który nie opada, jest mięciutki i puszysty. Ważny składnik podawało się niemowlętom
- Jak gotować suszone grzyby? Jedna praktyka zawsze zdaje egzamin
-
Co sobotę robię łzy sołtysa. Rodzina nie chce słyszeć o innym serniku. Jest słodziuteńki
Od wielu lat pielęgnuję pewną tradycję, a mianowicie zawsze na weekend piekę ciasto. Jakiś czas temu szarlotki, ucierańce i drożdżowce odeszły jednak w kąt, bo rodzina życzy sobie innego przepisu - na sernik łzy sołtysa. Jak go zrobić? To proste, ...
-
Dziwne pierogi z Warmii. Jak zrobić dzyndzałki? Za farsz można dać się pokroić
Każdy region naszego kraju może poszczycić się wyjątkowymi przepisami kulinarnymi, które w innych częściach Polski są niemal nieznane. Jeśli więc nie pochodzisz z Warmii, pewnie nie wiesz, czym są dzyndzałki z hreczką. Dziś podpowiemy ci, jak zrob...
-
Zimą robię tylko tę marokańską zupę. Jest sycąca, pyszna i przyjemnie rozgrzewa. Sekretem są przyprawy
Z czego zrobiona jest marokańska zupa harira? Ta przepyszna zupa jest wprost idealna na chłodne, zimowe wieczory. Smakuje wybornie, jest niezwykle treściwa i przyjemnie rozgrzewa, a do tego łatwo się przyrządza.
-
Soczyste i delikatne kotlety idealne na piątek. Nie ma w nich ani wieprzowiny, ani drobiu, jest coś lepszego
Kotlety mielone najczęściej robimy z wieprzowiny, czasami też z mięsa drobiowego i one sa naprawdę dobre. Jednak istnieje inny, zaskakujący przepis na delikatne i soczyste mielone, które z powiedzeniem możesz podać w piątek. Co jest głównym...
-
Żadne burgery i kebaby. Krakowski fast food jest najlepszy na świecie, a to przez mięso
Wszyscy kochamy fast foody i od czasu do czasu postanawiamy się skusić na burgery, kebaby lub hot dogi. Jednak słynne porzekadło głosi "cudze chwalicie, swego nie znacie" i to najprawdziwsza prawda, ponieważ nasz rodzimy fast food to coś absolutni...
-
Jakie ziemniaki będą najlepsze do jarzynowej? Patrz na litery, inaczej będzie klapa
Śmiało możemy stwierdzić, że sałatka jarzynowa w każdym domu smakuje inaczej. Jedni dodają groszek, inni kukurydzę, jedni stawiają na por, inni - na cebulę. Zawsze jednak w jarzynowej pojawiają się ziemniaki i to właśnie one mogą stanowić o tym, c...
-
Tej zupy prawie nikt nie zna, a jest pyszna. Kwaśne jaja zrobisz za kilkanaście złotych
Są takie przepisy, które znane są w zasadzie w niewielkich kręgach lub tylko w konkretnych regionach. Tak jest w przypadku zupy, o której dziś opowiemy. Przepis na kwaśne jaja jest niemal nieznany, a niewielka część osób, która o niej słyszała, mo...
-
Babcie robiły na blasze, ty możesz na patelni. Pulchne placuszki na sodzie zrobisz na słodko i na słono
Kuchnia bieszczadzka i podkarpacka ukształtowała się z prostych i tanich składników. To zasługa historii - przez wieki te rejony były dość biedne, a pogłębiły to rozbiory. Jednak to, że tradycyjna kuchnia podkarpacka była biedna, nie znaczy, że je...
-
Wcale nie po grecku. Rybę robię tylko w ten sposób. Jest idealna na święta i sylwestra
Jaka ryba jest najlepsza na święta? Choć na wigilijnym stole niewątpliwie króluje karp, wiele osób podaje dodatkowo przysmak po grecku lub śledzie. W tym roku zaskocz najbliższych inną, wyjątkowo smaczną wersją po japońsku. Na pewno poproszą o...
-
Zaskakujący przepis na łososia. W święta zrobi furorę, ale ważny jest czas
Jeśli już powoli myślisz o tym, co podać gościom podczas spotkań przy świątecznym stole, proponujemy coś, co z pewnością ich zaskoczy. Dziś mamy dla ciebie przepis na łososia, który jest kulinarnym hitem w Skandynawii i jest tak prosty, że robi si...
-
Wigilijny klasyk, czyli groch z kapustą. Zrób jedną rzecz, a będzie dobry do świąt. Nie chodzi o mrożenie
Groch z kapustą, czy też kapusta z grochem to jedna z potraw, która w większości domów pojawia się podczas wigilijnej kolacji. Przepis na to treściwe danie nie jest trudny, jednak nieco czasochłonny. Nie musisz jednak uwijać się z gotowaniem tuż...
-
Indyk w kremowym sosie. Mąż użył sera, którego nigdy nie dodawałam do mięs. Wyszło przepysznie
Indyk to mięso, które nie jest tak popularne jak kurczak, ale dużo zdrowsze i właśnie dlatego często przyrządzamy je z mężem na obiady lub kolacje. Ostatnio zrobiliśmy indyka, o którym do dziś nie mogę przestać myśleć. Mięso było soczyste i...
-
Regionalny przysmak do barszczu i do bulionu. Jak zrobić kulebiak? Najważniejsze jest ciasto
Przepis na kulebiak pochodzi z Lubelszczyzny, ale bardziej lub mniej znany jest w całej Polsce. To pyszny, drożdżowy zawijas z wytrawnym farszem, który często serwuje się w Wigilię lub jako dodatek do czerwonego barszczu bądź esencjonalnych...
-
Kiedyś była przysmakiem, młodzi dziś się krzywią. Jak zrobić ogonówkę? Jeden składnik ją podkręci
Są takie przepisy, które mają rzesze miłośników wśród starszych osób, a o których młodzież nie słyszała lub nawet nie chce słyszeć i z obrzydzeniem odwraca głowę. Niestety tak jest w przypadku pysznej i aromatycznej zupy ogonowej, która jeszcze 40...
-
Umiesz gotować? Oceni to ten quiz. Co przyrządzisz z tych składników?
Przed tobą ciekawy quiz kulinarny. Zasady są proste: my podajemy ci trzy składniki, a ty musisz wskazać, co można z nich ugotować. Jeśli rzadko bywasz w kuchni, raczej nie masz co liczyć na komplet punktów. Tylko szef kuchni go zgarnie! Powodzenia!
-
Kultowe ciasto sprzed lat, czyli metrowiec. Najważniejsza jest masa. Zrób ją ze starego przepisu
Są takie ciasta, które mocno kojarzą się nam z mamą albo babcią lub ogólnie z minionymi latami. Jednym z nich bez wątpienia jest metrowiec. To ciasto nie może nie smakować, a najważniejszy jest zdecydowanie krem budyniowy. Jak zrobić metrowiec tak...
-
Pasta jajeczna? Szybko o niej zapomnisz, gdy spróbujesz tego smarowidła. Tak pyszne, że o mamo!
Z czego zrobić smarowidło do chleba? Jeśli brakuje ci pomysłów, mamy dla ciebie prosty i jednocześnie zachwycający smakiem przepis. Pasta z makrelą w sosie pomidorowym to wyjątkowy i smaczny sposób na włączenie ryby do diety.
-
Na Barbórkę zrobię tę sałatkę z makaronem. Teściowa zawsze mnie o nią prosi
Najlepsza sałatka na imprezę rodzinną to...? Pewnie każdy ma swoje typy, przewijać się będzie jarzynowa, gyros lub brokułowa. Ja mam jednak jeszcze jeden przepis na sałatkę, która zawsze robi furorę podczas rodzinnych spotkań. Główny składnik może...
-
Barszcz pieczarkowy robię zawsze przed świętami. Lepszy od grzybowej
Zupa pieczarkowa to pyszny obiadowy pewniaczek, ale ten przepis będzie idealny i na codzienny obiad, i na wigilijną kolację. Jak zrobić tani barszcz pieczarkowy? To proste i pyszne danie, którym możesz zaskoczyć rodzinę w święta.
-
Delikatny pstrąg w boskiej marynacie. W święta wygra z karpiem i śledziem
Pstrąg to zdecydowanie jedna z najpyszniejszych polskich ryb i można go przyrządzić na wiele sposobów. Dziś mamy dla was przepis na pstrąga po baskijsku - ryba wychodzi delikatna i soczysta i jednocześnie wyrazista. To dzięki pysznej marynacie....
-
Umyjesz nim okna i dodasz do barszczu. Ocet jabłkowy z łatwością zrobisz w domu
Ocet jabłkowy to zdecydowanie jeden z tych superproduktów, których możemy używać w różny sposób. To nie tylko świetna przyprawa do wielu dań, baza do sosów sałatkowych, lecz także naturalny środek czyszczący oraz... kosmetyk. Jak zrobić ocet...
-
Jak zrobić uszka? Dodaj do farszu nietypowy składnik, a smak rzuci cię na kolana
Jak zrobić najlepsze uszka do świątecznego barszczu? Pewnie co dom, to przepis. Dziś jednak mamy przepis na uszka, który zdradziła mi znajoma sąsiadka. Do farszu z grzybów i cebuli dodaje coś, o czym bym w życiu nie pomyślała. Wychodzą tak pyszne,...
-
Zapomniana "fazolowa" wraca do łask. Kilka łyżek i rozgrzejesz się na tyle, by wyłączyć grzejniki
Istnieją zapomniane potrawy, które niegdyś były codziennością mieszkańców Śląska. Tak właśnie było z fazolową polewką, którą jeszcze kilkadziesiąt lat temu jadano na obiad i na kolację. Co dodać do zupy fasolowej, żeby była dobra? Dzięki temu zysk...
-
Wątróbka może smakować jak marzenie. Wystarczy, że zapamiętasz trzy złote zasady, jedna dotyczy soli
Wątróbka to jedna z dań, które albo się kocha, albo nienawidzi, ale na pewno nikt nie przejdzie obok niej obojętnie. Osoby, które nie lubią wątróbki najpewniej kiedyś, możliwe, że w dzieciństwie sparzyły się do tego dania, które pewnie było źle lu...
-
Wcale nie pieczone. Udko z kurczaka robię w ten sposób. Wychodzi soczyste i z chrupiącą skórką
Co można zrobić szybkiego i dobrego na obiad? Zapomnij o długim staniu w kuchni. Zamiast tego sięgnij po udka z kurczaka z patelni. Nim się obejrzysz, pyszny i aromatyczny obiad będzie gotowy. Każdy będzie się zajadał.
-
Jak zrobić omlet, żeby był puszysty i się nie rozpadał? Zrób z jajkami tę rzecz, a wyjdzie najlepszy
Na śniadanie najchętniej wybieramy kanapki lub jajka. Oczywiście wśród śniadań z jajkami prym wiedzie jajecznica, ale jeśli chcesz zjeść coś dużo lepszego, wystarczy poświęcić zaledwie kilka minut więcej i zrobić pyszny omlet. Zapamiętaj tę...
-
Weź makaron i trzy składniki. To najszybsze spaghetti, ale zrób tę rzecz z pieprzem
Jak zrobić spaghetti? Odpowiedź brzmi - najprościej, jak się da. Dziś mamy dla was klasyczny włoski przepis na obłędny makaron z zaledwie trzech składników. Bolognese i carbonara przegrywają w starciu z tym smakiem. Potrzebujesz zaledwie kilku min...
-
Dla tej zupy porzucisz pomidorówkę. To zasługa dodatku sera. Poczujesz się jak we Włoszech
Jeśli lubisz pomidorówkę, zupa solferino z pewnością przypadnie ci do gustu. Pochodzi z Lombardii i zachwyca bogactwem smaków. Jeśli masz ochotę na lekki, ale sycący posiłek, to danie będzie strzałem w dziesiątkę.
-
Na Wigilię zrobię racuchy z przepisu babci męża. Lepsze nie istnieją, musisz się przekonać
Racuchy są dobre zawsze, o każdej porze dnia i nocy, jednak w rodzinie mojej i mojego męża były specjalnie smażone w wigilijny poranek. Chociaż do świąt jeszcze szmat czasu, nic nie stoi na przeszkodzie, by zdradzić najlepszy na świecie przepis na...
-
Ciasto mrowisko szokuje wyglądem i zachwyca smakiem. Słodka polewa sprawia, że rozpływa się w ustach
Jeśli szukasz ciekawego przepisu na ciasto, mrowisko z pewnością cię zainteresuje. Wygląda genialnie, a przy tym smakuje bosko. Jakby tego było mało, robi się naprawdę łatwo. Na pewno stanie się hitem każdej imprezy.