przepisy
-
"Odkurzyłam" przepis na żelazne kluchy od babci. Kiszki grały marsza, teraz są cicho
Kluchy żelazne, szare kluski, kładzione. Różne nazwy, jednak pod każdą kryje się kultowa potrawa. W czasach PRL-u rządziła na talerzach w polskich domach. Jak się robi szare kluski z tartych ziemniaków? Sekret tkwi w proporcjach.
-
Weź jajka, szpinak i zrób kremowy sos. Śniadanie godne drogiego hotelu
Jajka na śniadanie to już klasyka i to nie tylko w Polsce. Są dobrym wyborem, nie tylko dlatego, że zwyczajnie są smaczne, lecz przede wszystkim dlatego, że zawierają dużo cennego białka, przez co sycą i dodają energii. Jednak jeśli szukasz pomysł...
-
Sznycle z indyka marynuję tylko tak. Mięso jest tak soczyste, że prawie tryska
Indyk nie jest tak często wybierany jak kurczak, głównie przez to, że sporo osób się go boi. Mięso indyka jest delikatniejsze i, co za tym idzie, wystarczy dosłownie chwila, by podczas obróbki wyschło prawie na wiór. Dziś mamy na to radę. Podpowie...
-
Zapomnij o ananasie. Z tym owocem smakuje jeszcze lepiej. Wprost rozpływa się w ustach
Niegdyś była daniem dla ubogich, dziś zajadają się nią wszyscy. To kultowe danie kuchni włoskiej, które możesz dopasować do swoich preferencji. Jakie składniki pizzy pasują do białego sosu? Postaw na słodki owoc, mocny ser, szynkę i smakowite...
-
Najlepszy sos do grilla? Oczywiście tzatziki. Błahy błąd zamieni go w paćkę, nie chodzi o jogurt
Sezon grillowy właśnie ruszył i do woli możemy zajadać się rozmaitymi pysznościami z rusztu. Oczywiście żadne grilowane smakołyki nie mogą obejść się bez dodatków, ale po co w kółko wyciskać na talerze ketchup i musztardę? Postaw na grecką klasykę...
-
Te tureckie bułeczki zrobisz ekspresowo. Kwadrans i gotowe. A zapach? Jak z piekarni
Nie ma chyba nic lepszego, niż zapach świeżo upieczonego pieczywa. Niestety, czynność ta często kojarzona jest ze skomplikowanymi przepisami oraz czasochłonnym procesem. Chyba że zamiast tradycyjnego bochenka weźmiesz się za przygotowanie tureckie...
-
Goście już o nią pytają. Na grilla robię sałatkę czosnkową z kalafiorem. Ziemniaczana i grecka to marnota
Sezon na grilla czas start! Pogoda dopisuje, przed nami trochę wolnego, więc nie czekaj, tylko dzwoń po znajomych i wyjmij grill z komórki. Dziś mamy przepis, który doda smaku twoim kiełbaskom, karkówkom i szaszłykom. Lepszej sałatki do grilla nie...
-
Ciasto Usta Romana przemówi nawet do serca teściowej. Lepsze niż sernik, prostsze od szarlotki
Co słodkiego na weekend? Jeśli znudził ci się sernik, szarlotka i drożdżowiec, postaw na ten przepis. Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne, ale na gościach z pewnością zrobi wrażenie nie tylko ze względu na smak.
-
Zamieniłam jeden składnik. Leniwe wyszły idealnie puszyste i delikatne jak chmurka
Jak się robi kluski leniwe? Przepis jest dość prosty, więc poradzą z nim sobie nawet początkujący kucharze. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć bliskich znacznie delikatniejszym smakiem, który doskonale będzie komponował się z masłem i owocami, postaw n...
-
Najlepszy dodatek do pieczonych i grillowanych ziemniaków. W Poznaniu to świętość
Sezon grillowy właśnie się rozpoczął i znów będziemy spędzać wieczory przy ruszcie w towarzystwie bliskich i znajomych. Oprócz kiełbasek i karkówek, na grillu warto położyć także ziemniaki, a nie ma lepszego dodatku do grillowanych ziemniaków niż...
-
Żaden szpinak i awokado. Zieloną pastę do kanapek robię z tych liści. Jest pyszna i zdrowa
Z czego można zrobić pastę na kanapki? Zapomnij o rybach i jajkach. Zamiast tego sięgnij po soczyście zielone i pełne smaku liście. Wystarczy je posiekać, dodać kilka składników i zyskasz obłędne smarowidło, które dodatkowo dobrze wpływa na zdrowie.
-
Do grilla robię ziołowy chlebek do rwania. W kilka minut nie ma śladu po okruszkach
Szukasz pomysłu na coś, co wprowadzi trochę smaku i różnorodności podczas grillowych spotkań lub pikniku ze znajomymi? Mamy dla ciebie coś, co skradnie serca twoim bliskim i już ich nie odda. Ten ziołowy chlebek to od dawna hit każdej imprezy, a z...
-
Biorę kapustę, pietruszkę i trzy dodatki. Ta surówka zmiata z planszy wszystkie inne
Surówka z czerwonej kapusty nie jest robiona tak często, jak choćby mizeria czy klasyczny colesław, a to ogromna strata. Czerwona kapusta to świetny dodatek do wszystkich mięs, kotletów, gulaszu, a z odpowiednimi składnikami smakuje jak z...
-
Najłatwiejszy przepis na sernik na zimno. Jest kremowy, delikatny i to bez grama twarogu
Najlepsze ciasto na majówkę i ogólnie na ciepłe dni to bezsprzecznie sernik na zimno. Przepisów jest kilka, ale z pewnością żaden nie wychodzi tak delikatny, kremowy i pyszny, jak ten poniższy. Od wielu lat robi furorę wśród moich bliskich, a fakt...
-
Gdy za oknem ciepło, robię chłodnik andaluzyjski. Rodzina nie chce słyszeć o żadnym innym
Kiedy robi się cieplej, raczej nie mamy ochoty stać nad rozgrzaną kuchenką i przygotowywać ciężkich, dodatkowo rozgrzewających dań, więc stawiamy na lżejsze potrawy, w tym chłodniki. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najpyszniejszy chłodnik pod...
-
Najszybsze ciasto świata. Weź owoce z blatu, kilka dodatków i zmiksuj. Resztę zrobi piekarnik
Marzy ci się coś słodkiego na deser, ale do cukierni daleko? A może masz ochotę na domowe ciasto, ale nie chce ci się ślęczeć w kuchni? Mamy patent na obie bolączki. Ten przepis jest szybki, łatwy i przyjemny, ale przede wszystkim smaczny. Jak...
-
Ta sałatka nie zawodzi. Na kolację i do grilla próżno szukać lepszej
Nasz dzisiejszy przepis to taki James Bond wśród sałatek. Jest szybki, skuteczny i zawsze pomoże. Nieważne, czy szukasz pomysłu na lunch, zastanawiasz się, co podać do grilla lub na kolację, ta sałatka zawsze dobrze się sprawdzi. Brokuł, jajko i...
-
Nie masz urlopu na majówkę? Nie szkodzi, Bieszczady możesz zaprosić na talerz. Te placki rządzą
Każdy z nas chyba miał taki moment w życiu, że opcja rzucenia wszystkiego i wyjechania w Bieszczady wydawała się bardzo kusząca. Bieszczady są super - zarówno pod względem przyrodniczym, turystycznym, jak i kulinarnym. Nasz przepis może nie...
-
Sezon trwa, więc zrób tę zupę. Młoda kapusta nigdy nie była tak pyszna
Chyba zgodzimy się z twierdzeniem, że młoda kapusta to jedna z najlepszych rzeczy, których możemy doświadczyć wiosną. Jest pyszna w każdej postaci, ale chyba najpyszniejsza jest klasyczna zupa z młodej kapusty. Jak ją zrobić, żeby smakowała jak od...
-
Jak zrobić idealne krokiety? Zacznij od naleśników, z tym składnikiem nie będą się rwać
Jak zrobić idealne krokiety? Teraz nie będziemy iść tropem "pokaż kotku, co masz w środku", bo do krokietów można włożyć niemalże wszystko. Podstawą są naleśniki. Nie mogą się rwać, muszą być delikatne, cienkie i elastyczne. Jak je zrobić? Nie...
-
Zupa szparagowa w wersji "poproszę dokładkę". Podkręci ją trik z masłem
Wiosna to ukochana pora roku wszystkich miłośników szparagów i kiedy w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się zielone i białe warzywa, do woli możemy się nimi zajadać. Co można zrobić ze szparagów? Cóż, wszystko jest pyszne, ale nasza...
-
Przepis na de volaille. Nie musisz gimnastykować się z zawijaniem, ale zwróć uwagę na masło
Kotlety de volaille, devolay lub już całkiem spolszczone dewolaje znamy doskonale z wesel i innych ważnych uroczystości rodzinnych. Jak zwał, tak zwał, ale przecież nieważne, jak mówimy, ważne, jak te kotlety smakują i jak je zrobić w domu, żeby...
-
Siekam, dodaję kilka rzeczy i smażę. Mięso z rosołu zamieniam w najlepsze kotlety
W niedzielę oczywiście był rosołek i zostało ci sporo mięsa? Możesz zrobić z nim kilka rzeczy: zamrozić i kiedyś zrobić farsz do pierogów lub krokietów, możesz zrobić potrawkę z marchewką i groszkiem lub podać w sosie chrzanowym. Możesz też zrobić...
-
Szybciutkie placuszki bez miksera. Tak delikatne i puszyste, że racuchy się chowają
Lubisz racuchy, ale nie masz czasu bawić się z ciastem drożdżowym? A może masz ochotę na pyszne placuszki, ale mikser odmówił posłuszeństwa? Nic straconego. Dziś mamy przepis, który spełni marzenia każdego o puszystych i delikatnych placuszkach. W...
-
Nigdy więcej dżemu i twarogu. Teraz naleśniki nadziej tym. Okrzykniesz je najlepszymi
Naleśniki z mięsem, choć mniej popularne znajdą miejsce na niejednym stole. Są sycące i łatwe w przygotowaniu. Jednym z najlepszych wyborów są te w stylu greckim, które łączą ulubione dodatki z orzeźwiającym sosem.
-
Pomysł na szybką kolację. Weź makaron, boczek, ser i kilka dodatków. Ten sos cię rozkocha
Zastanawiasz się, co dobrego zrobić na kolację, a kanapki już wychodzą ci bokiem? A może planujesz spotkanie ze znajomymi lub romantyczną kolację i chcesz zabłysnąć? Nic prostszego i pyszniejszego. Makaron to zawsze dobry pomysł na kolację, ale te...
-
Tę przekąskę podam w długi weekend. Cienkie plasterki z dodatkami zasługują na oklaski
Przed nami długi weekend, czyli czas spotkań ze znajomymi przy grillu i odpoczynku w ogrodzie. Jeśli szukasz przekąsek na majówkowe spotkanie, a do głowy przychodzi ci tylko sałatka grecka lub faszerowane papryczki z marketu, mamy dla ciebie coś, ...
-
Mięciutkie i delikatne pyzy zupełnie jak u babci. Najważniejsze są ziemniaki i proporcje
Pyzy to bez wątpienia jedno z naszych ukochanych dań i najbardziej kojarzą nam się z babciną kuchnią. Przepis na pyzy wydaje się łatwy - wystaczy zrobić farsz i zamknąć w kulce z ziemniaczanego ciasta. Poniekąd tak właśnie jest. Jednak żeby pyzy...
-
Przepis na gofry, o których nie śniło się filozofom. Czas słodkich wafli mija, pora na wytrawną wersję
Gofry kojarzą nam się ze słodkimi waflami, z których kapie owocowa polewa, bita śmietana brudzi nam usta, a kawałki owoców spadają na kołnierze. Gofry na słodko są pyszne, owszem, ale czas otworzyć się na nowe i postawić na zupełnie inną wersję. J...
-
Czekaliśmy na nie cały rok. Jak zrobić ciasto z rabarbarem? Nie potrzebujesz nawet miksera
Po wielu dłużących się i nieszczęśliwych miesiącach, na straganach i w warzywniakach w końcu pojawił się on - król wiosennych wypieków i orzeźwiających koktajli, czyli rabarbar. W końcu do woli możemy rozkoszować się wyjątkowym smakiem tego warzyw...
-
Szybki obiad, który nasyci do wieczora. To tylko trzy składniki, a smaku co niemiara
Bywają takie dni, kiedy zwyczajnie nie mamy siły lub nie chce nam się poświęcać godzin na przygotowanie obiadu. Dziś mamy dla was przepis, którego wykonanie zajmuje mniej niż kwadrans, a smakuje jak z dobrej restauracji. Nastaw piekarnik, weź ser,...
-
Na obiad podam fenomenalną zupę z sałaty. W surówce tylko by się zmarnowała
Sałatę można kupić w marketach i dobrych warzywniakach przez cały rok, ale chyba zgodzimy się, że najpyszniejsza jest wiosną i wczesnym latem. W niektórych ogródkach zaczęły pojawiać się już nieśmiało pierwsze główki i jeśli masz już "swoją" sałat...
-
10 minut z air fryerem i miałam gotowy obiad. Rodzina spróbowała i nie chciała wyjść bez przepisu
Frytkownica beztłuszczowa sprawia, że przygotowywanie potraw jest szybsze, zdrowsze i wygodniejsze. Choć najczęściej kojarzy się z chrupiącymi frytkami, jej możliwości sięgają znacznie dalej. Jednym z najlepszych dań, które można przygotować, jest...
-
Zapiekane naleśniki zmiatają inne z planszy. Wyrazisty farsz potrzebuje tych przypraw
Nie wiem, czy na świecie znajdzie się chociaż jedna osoba, która w ogóle nie lubi naleśników. Można bardziej lubić na słodko, bardziej lubić na słono i właśnie dla tych drugich mamy dziś coś fantastycznego. Faszerowane naleśniki po meksykańsku to...
-
Leczo na bogato. Ten polski składnik niebywale podkręci smak
Leczo to potrawa, która ma węgierski rodowód, ale Polacy ją pokochali i zaczęli robić ją po swojemu. Powstała więc potrawa inspirowana węgierską klasyką, którą kochamy wszyscy i robimy ją po swojemu. Jak zatem zrobić najlepsze leczo po polsku?...
-
Żadna cebula. Do mielonych dodaję... owoc. Wychodzą soczyste jak nigdy dotąd
Co dodać do mięsa mielonego, żeby było soczyste? Wymień cebulę na zupełnie inny składnik. Choć połączenie może wydawać się niecodzienne, spróbujesz raz, a już zawsze będziesz tak robić. Kotlety mielone wyjdą na piątkę z plusem.
-
Zupa kalafiorowa jest nijaka? Dwie przyprawy powinny być świętością
Zupa kalafiorowa nie jest traktowana jako wykwintne danie, które nadaje się na świąteczny stół lub podczas rodzinnych uroczystości, a to błąd. Zupa kalafiorowa ma wielki potencjał i nasz dzisiejszy przepis z pewnością to udowodni. Zupa kalafiorowa...
-
Przepis na pankejki z niespodzianką. Tak pysznych nie robią w żadnej śniadaniowni
Pankejki, ach, pankejki. Czy jest coś lepszego? Może tylko wygrana na loterii. Jednak ten smak można porównać do wygranej na kulinarnej loterii, bo są wyjątkowe. Wystarczy, że weźmiesz słodki, okrągły owoc, zmiksujesz go i dodasz do masy na ciasto...
-
Wiele osób pomija tę czynność. Przez to syrop z pędów sosny dużo traci
Sezon właśnie wystartował i na sosnach zaczęły pojawiać się młode pędy. Kto interesuje się domowymi sposobami na przeziębienie, ten wie, że syrop z pędów sosny to świetny sposób na kaszel. Dodatkowo świetnie smakuje i można nim słodzić na przykład...
-
Alternatywa dla ciasta francuskiego. "Tureckie cygara" są chrupiące i nadziane po same brzegi
My mamy ciasto francuskie, a w Turcji zajadają się filo. Na jego bazie przygotowują pyszną przekąskę o nazwie sigara boregi. Przepis jest naprawdę prosty, a danie smakuje wyśmienicie. Idealnie sprawdzi się na kolację albo przystawkę.