przepisy
-
Dla tej zupy porzucisz pomidorówkę. To zasługa dodatku sera. Poczujesz się jak we Włoszech
Jeśli lubisz pomidorówkę, zupa solferino z pewnością przypadnie ci do gustu. Pochodzi z Lombardii i zachwyca bogactwem smaków. Jeśli masz ochotę na lekki, ale sycący posiłek, to danie będzie strzałem w dziesiątkę.
-
Na Wigilię zrobię racuchy z przepisu babci męża. Lepsze nie istnieją, musisz się przekonać
Racuchy są dobre zawsze, o każdej porze dnia i nocy, jednak w rodzinie mojej i mojego męża były specjalnie smażone w wigilijny poranek. Chociaż do świąt jeszcze szmat czasu, nic nie stoi na przeszkodzie, by zdradzić najlepszy na świecie przepis na...
-
Ciasto mrowisko szokuje wyglądem i zachwyca smakiem. Słodka polewa sprawia, że rozpływa się w ustach
Jeśli szukasz ciekawego przepisu na ciasto, mrowisko z pewnością cię zainteresuje. Wygląda genialnie, a przy tym smakuje bosko. Jakby tego było mało, robi się naprawdę łatwo. Na pewno stanie się hitem każdej imprezy.
-
Zupa gyros to moje ostatnie objawienie. Wygrywa nawet z rosołem, a to przez mięso
Zupa gyros będzie świetną odmianą od oklepanych rosołów i pomidorówek, ponieważ na naszych stołach jest rzadkością i pora to zmienić. Zupa gyros jest pyszna, aromatyczna i treściwa, śmiało można powiedzieć, że nie ma lepszej opcjo obiadowej na zim...
-
Masz dość schabowego? Zrób kotlet po hawajsku. Dorzucasz 2 składniki i masz obiad jak z restauracji
Znudziły ci się już tradycyjne kotlety z piersi kurczaka? Wcale nie musisz wyrzucać ich z menu. Wystarczy kilka dodatków, żeby stworzyć kompletnie inne danie i spróbować nowych smaków. Wypróbuj nasz przepis na kotlet po hawajsku.
-
Kiedyś jedli biedniejsi, dziś zapomniana. Jak zrobić zapalankę? Nie zapomnij o "tłuścioszkach"
Zapalanka to zupa, którą lata temu raczyli się biedniejsi. Oczywiście wówczas przepis wyglądał nieco inaczej, mięsa było próżno szukać, a jak była słonina, to można było mówić o uczcie. Dziś mamy dla was przepis na zapalankę na bogato. Nie zabrakn...
-
Placki ziemniaczane przy tych się chowają. Tutaj główną rolę odgrywa pyszna kiszonka
Kuchnia polska jest niezwykle bogata i w zasadzie każdy region może pochwalić się wyjątkowymi potrawami. Nie inaczej jest z kuchnią podkarpacką, która może w pierwszej chwili wydawać się dość uboga, ale przecież w prostocie tkwi smak. Dziś mamy dl...
-
Żadne z mięsem czy grzybami. Te pierogi smakują wybornie i sycą na długo. Są idealne jesienią
Jakie są najlepsze pierogi? Choć w kuchni polskiej nie brakuje wielu ciekawych i przede wszystkim przepysznych propozycji, jesienią oraz zimą postaw na niebanalne wypełnienie. Smakuje wybornie, do tego syci na długo oraz rozgrzewa. Każdy będzie si...
-
Nie robię już kanapek na śniadanie. Jajka w tej wersji wygrywają nawet z jajecznicą
Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a nasze śniadanie opanowały jajka pod wieloma postaciami. Dziś jednak mamy dla was taki przepis na jajka, który jest do tego stopnia niezwykły, że będziecie go jeść na każdy posiłek....
-
Ciocia z Mazowsza robi co tydzień. Smaczniejszy i bardziej sycący niż babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana zachwyca smakiem i pozwala najeść się do syta. Mieszkańcy północnego Mazowsza wolą jednak jej nieco inną wersję. Jak zrobić dobrego bugaja? To tradycyjne danie kilka lat temu roku trafiło na listę "Produktów Tradycyjnych"...
- Już nie robię jarzynowej. Mam lepszą sałatkę, która zachwyca gości
- Zamiast karpia na Wigilię? Mało tłuszczu, kalorii i tańsza niż dorsz
- Małe serca, wielkie emocje. Sekrety rozwoju emocjonalnego najmłodszychMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak zrobić dobry farsz do krokietów? Tajemnicą jest jeden składnik
- Na święta zrobię sałatkę z makaronem. Rodzina woli ją od jarzynowej
- Rozpoznasz te egzotyczne owoce na zdjęciach? To wcale nie jest łatwe!
- Rozpoznasz te egzotyczne owoce na zdjęciach? To wcale nie jest łatwe!
- Wigilijna kapusta z grochem. Zaskocz rodzinę wyjątkową potrawą
- Ten quiz kulinarny spierze was na kwaśne jabłko. 13/13 graniczy z cudem!
- Ten quiz kulinarny spierze was na kwaśne jabłko. 13/13 graniczy z cudem!
-
Moja babcia robi sos pomidorowy do gołąbków tylko w ten sposób. Wychodzi aromatyczny i pyszny
Jak się robi pomidorowy sos do gołąbków? Przygotujesz go na dwa sposoby - z przecieru i świeżych warzyw. W obu wersjach wyjdzie aromatyczny i pyszny. Idealne komponuje się z popularnym w Polsce daniem.
-
Ogórkowa się przy niej chowa. Ta zupa z kalafiora jest obłędna. Sekretem jest jeden składnik
Jak zrobić zupę z pieczonego kalafiora? To idealny pomysł na obiad lub kolację podczas rodzinnego przyjęcia. Ma konsystencję kremu, jest sycąca i smakuje doskonale, a przyrządzenie nie zajmie ci wiele czasu.
-
Na ostatnią imprezę zrobiłam ciasto pijana zakonnica. Najpierw każdy wziął dokładkę, a potem przepis
Co fajnego można upiec? Zamiast po raz kolejny przygotowywać sernik, jabłecznik lub miodownik, sięgnij po ciasto pijana zakonnica. Mimo niebanalnej nazwy jest przepyszne, a do tego robi się naprawdę łatwo.
-
Zapomnij o jabłkowym. Ten obniży cukier, zbije cholesterol i poprawi trawienie. Zrobisz go w domu
O occie jabłkowym i jego właściwościach słyszała zapewne większość. Mniej popularną, choć równie prostą w przygotowaniu i cenną dla zdrowia wersją jest ocet z gruszek. Sprawdzi się na co dzień jako przyprawa w kuchni, ale też jako panaceum na różn...
-
Syrop z cebuli, czyli domowy sposób na kichanie i prychanie. Z tymi dodatkami jest lepszy
Syrop z cebuli to dawny i sprawdzony przez pokolenia sposób na kaszel i jesienne oraz zimowe infekcje. Kiedy w dzieciństwie zaczynaliśmy czuć się niewyraźnie, mamy lub babcie zabierały się za siekanie cebuli, by później raczyć nas specyfikiem...
-
Takiego gulaszu jeszcze nie jadłam. Na sam widok cieknie ślinka. To murowany hit na szybki obiad
Kiedy za oknem niepogoda, warto postawić na rozgrzewające dania. Gulasz z grzybów zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom, a w dodatku nasyci na wiele godzin. Jak go zrobić? Okazuje się, że aby przygotować pyszne danie, wcale nie potrzeba mięsa.
-
Po co kupować, skoro można zrobić lepsze w domu? Te paluszki rybne są nieziemskie, a to przez panierkę
Paluszki rybne kojarzą się nam z pysznym, chociaż wysokoprzetworzonym posiłkiem, który wystarczy jedynie podgrzać na gorącej patelni. Jednak paluszki rybne mogą być znacznie zdrowsze i dużo smaczniejsze od popularnej mrożonki. Jak je zrobić w domu...
-
Zawijane szyneczki zrobię na andrzejki. Są hitem wszystkich imienin, a to przez farsz
Zbliżają się andrzejki, czyli kolejna data, kiedy spotykamy się w większym gronie świętując imieniny bliskich, lub bawiąc się na ostatkowych prywatkach przed początkiem adwentu. Podczas takich spotkań nie może zabraknąć pysznych przekąsek, a jedna...
-
Ciasto na pierogi robię jak prababcia. Żadne jajko, żaden olej - wychodzi delikatne jak jedwab
Ciasto na pierogi to przepis, który łączy pokolenia. Nie jest kłamstwem, że jeśli chodzi o ciasto na pierogi, istnieje kilka obozów. Jedni bronią receptury z jajkiem, inni uparcie twierdzą, że najlepsze wychodzi z oliwą. Niektórzy też powiedzą, że...
-
Idealny do mięs i burgerów. Ten pyszny dżem zrobisz z taniego warzywa
Nie da się ukryć, że cebula to warzywo ogromnego potencjału i kuchnia polska byłaby bez niej w jakiś sposób niekompletna. Dziś znów bierzemy na tapet cebulę, ale nie będziemy robić z niej zupy ani dodawać do sałatek. Ten przepis sprawi, że babcia...
-
Blok czekoladowy z przepisu Wachowicz to złoto. Te dodatki świetnie tu pasują
Każdy, kto wychowywał się w czasach PRL-u, z pewnością miał okazję zajadać się pysznym blokiem czekoladowym. To słodkość niemal kultowa, ale młodzież może nie kojarzyć, więc specjalnie dla nich mamy przepis na blok czekoladowy Ewy Wachowicz. Będzi...
-
Nie rozklepuję mięsa na zrazy. Idę na łatwiznę, a rodzina się zajada. To numer jeden wśród obiadów
Zrazy zajmują szczególne miejsce wśród klasyków kuchni polskiej i trudno się temu dziwić. Pyszne mięso hojnie nadziane dodatkami i uduszone w sosie to marzenie chyba każdego. Jednak ze zrazami jest taki problem, że trzeba je zawinąć i szczelnie...
-
Już nie robię jarzynowej. Teraz na imprezach rządzi inna sałatka z kilku składników. Każdy się zajada
Niebawem organizujesz imprezę, urodziny, będziesz mieć gości lub powoli planujesz, co podasz w święta? Zamiast tradycyjnej jarzynowej przygotuj coś innego. Danie jest naprawdę łatwe i szybkie w przyrządzeniu, a do tego smakuje bosko. Jak się robi...
-
Sałatka do tańca i do różańca. Na Bałkanach to klasyka, musisz spróbować. To tylko kilka składników
Sałatka szopska to klasyka wśród dań kuchni bałkańskiej. Podawana jest do niemal każdego miesnego posiłku i smakuje naprawdę świetnie. Przepis na sałatkę szopską jest bardzo prosty i składa się z niewielu składników. To świetny sposób na to, by zi...
-
"Fasolowa musi trącać dymem". Ten przepis jest najlepszy pod słońcem
Zupa fasolowa to klasyka babcinych obiadów, a jej smak z pewnością przywodzi na myśl miłe chwile. Przepis na zupę fasolową jest prosty, ale kluczem smaku jest odpowiednie mięso. Moja babcia zawsze mówiła, że "fasolówka musi trącać dymem" - czyli...
-
Nawet nie włączam piekarnika. Ciasto "leniwej synowej" to tylko 5 składników, a smak? Bajka
Zaskoczyła cię niespodziewana wizyta gości? Aby poczęstować ich słodkim rarytasem, wcale nie musisz biec do cukierni po gotowy wypiek. Rozwiązaniem jest ciasto leniwej synowej. Zrobisz je bez pieczenia i z efektem "wow".
-
Sprawdzony i stary jak świat. Tylko tak zrobisz zakwas na barszcz wigilijny
O zakwasie buraczanym można śmiało powiedzieć, że to bordowe płynne szczęście. Szczęście nie tylko dlatego, że świetnie wpływa na cerę, wspomaga odporność i pracę jelit, lecz także jest bazą do najpyszniejszej polskiej zupy, którą zajadamy się w...
-
Zanim zabierzesz się za jarzynową, zrób domowy majonez. To łatwe
Ceny majonezu na złość Polakom nie chcą spadać, a Boże Narodzenie już tuż tuż. Z ciekawości postanowiłam zrobić swój własny, domowy majonez. Trochę bałam się, ponieważ ci bardziej doświadczeni mówili, że jeden zły ruch ręką i majonez do kosza....
-
Zupa ogórkowa po babcinemu. Tak pyszna, że zakocha się każdy student
Zupa ogórkowa - przepis, który z pewnością każdy doskonale zna z rodzinnych obiadów, szkolnych stołówek lub barów mlecznych. To obiadowy klasyk, który idealnie wpasował się w polskie gusta - w końcu uwielbiamy kwaśne potrawy. Od lat gotowałam zupę...
-
Pyszna i tania zapiekanka ziemniaczana. We Francji podają ją w restauracjach
Ziemniaki to warzywo nieskończonego potencjału i lista przepisów na dania z ziemniaków zdaje się nie mieć końca. Dziś zdradzimy wam jeden z najpyszniejszych. To nie będzie zwykła zapiekanka ziemniaczana, a prawdziwy hit francuskich restauracji....
-
Zupa serowa najlepsza na jesienną chandrę. Trik z cebulką dodaje jej niezwykłej głębi
Zupa serowa ma potencjał stać się ulubioną jesienną zupą Polaków, a to nie tylko ze względu na swój boski smak. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego świetnie rozgrzewa i otula niczym ciepły kocyk. Jeśli chcesz dodać jej głębi i...
-
Zamiast wyrzucać skórkę po tych owocach, robię "bekon". Za granicą bije rekordy popularności
Po zjedzeniu banana skórka zwykle ląduje w koszu. Ten scenariusz można zmienić i zamiast tego warto ją wykorzystać ponownie w kuchni. Ten przepis zdobywa uznanie nie tylko wegan. Co można zrobić ze skórek od bananów? W kilka minut przygotujesz coś...
-
Wygląda jak wygląda, ale smakuje bosko. Na Podlasiu są z tego dumni, a podstawą są ziemniaki
Kuchnia podlaska słynie z prostych, tanich, lecz sycących i naprawdę pysznych potraw. Królują tam oczywiście ziemniaki i dziś skupimy się na sztandarowej potrawie, z której dumne są wszystkie podlaskie gospodynie. Jak zrobić kultową kiszkę...
-
Biorę jajka, boczniaki i kilka dodatków. To ferrari wśród obiadów bez mięsa
Jeśli znudziły ci się już schabowe, mielone lub masz po prostu ochotę na obiad bez mięsa, mamy dla ciebie coś ekstra. Wystarczy, że masz jajka, trochę boczniaków, cebulkę i kilka drobiazgów i w pół godziny zrobisz furę pysznych kotletów. Już nikt ...
-
Żadne zapiekanki. Bakłażana serwuję tylko w ten sposób. Zapisz przepis, bo spróbujesz i przepadniesz
Stał się nieodłącznym składnikiem w mojej kuchni, więc zawsze mam go w zapasie. Przygotowuję z niego szybką, smaczną i chrupiącą przekąskę, którą serwuję całej rodzinie. Co można zrobić dobrego z bakłażana? Wystarczy użycie kilku składników, by...
-
To ciasto najlepsze jest po trzech dniach. Stary, ale jary przepis na keks
Są takie ciasta, które sprawdzą się na każdą okazję, nie ważne, czy to święta, imieniny, czy popołudniowe plotki z sąsiadką przy kawce. Jednym z takich przepisów jest oczywiście keks. To jedno z niewielu ciast, które im starsze, tym lepsze, ale to...
-
Robię teraz cały gar i mrożę. W święta nie muszę zawracać sobie nim głowy. Jest gotowy błyskawicznie
Przepis na bigos może się nieco różnić w zależności od regionu czy nawet rodziny. Jeśli chcesz, aby wyszedł naprawdę pyszny i aromatyczny, pamiętaj o kilku podstawowych zasadach. Zrób go dzisiaj, zamróź i podaj na święta. Zaoszczędzisz czas, a wci...
-
Zrobiłam te bułeczki i oszalałam. Miękkie jak puch i lepsze niż z piekarni
Każdy chyba się zgodzi, że nie ma nic lepszego niż pyszne, domowe, cieplutkie pieczywo. Nie zawsze jednak mamy odwagę spróbować upiec coś samodzielnie w obawie, że coś pójdzie nie tak. Z tym przepisem na bułeczki nie może nic pójść nie tak. Są...
-
Robię najlepszy smalec. Przepis ma ponad 50 lat, ale dodaję do niego coś specjalnego
Jak zrobić smalec, żeby smakował lepiej niż ten z regionalnych festynów lub świątecznych jarmarków? Ja wiem doskonale, bo przepis na najlepszy smalec jest w mojej rodzinie od dziesięcioleci. Robię go regularnie, a jest tak pyszny, że (wstyd się...
-
Francuska zupa ziemniaczana to mistrzostwo. Za kilka złotych masz obiad jak z restauracji
Prosty i smaczny obiad, który kosztuje niewiele i robi się go szybciutko? To wcale nie musi być jajko sadzone z ziemniakami, chociaż ziemniaki są tutaj bardzo ważne. Dziś mamy dla was przepis na zupę ziemniaczaną, ale nie taką, jaką jadało się lat...