przepisy
-
Minęło 10 lat, zanim babcia zdradziła mi, co dodaje do pomidorowej. Jej zupa była najlepsza
Jest takie powiedzenie "Nie jestem zupą pomidorową, żeby mnie wszyscy lubili". I rzeczywiście coś w tym jest, bo chyba nie znam osoby, które by kręciły na nią nosem. Ba! Pomidorowa pojawia się nawet w dziecięcych menu w restauracjach. Ja też...
-
Wakacyjne gofry o niebo lepsze niż z budki. Do ciasta dodaj składnik z blatu
Wakacje się zaczęły, więc to najlepszy moment, by sprawić sobie małe kulinarne przyjemności. A nie ma chyba lepszej i bardziej satysfakcjonującej przyjemności od gofrów, które właśnie najbardziej kojarzą nam się z beztroskimi chwilami lata. Dziś...
-
Koniec z suchymi jak wiór mielonymi. Wrzuć do środka kostkę i zapomnij o problemie
Co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste? Wystarczy sprytny trik z kostkami, który może odmienić znany wszystkim klasyk. Domowy obiad nabierze nowego charakteru, a mięso zyska miękkość i wilgotność, której nie zapewni żaden inny dodatek.
-
Najlepsze ziemniaki do obiadu. Tak pyszne, że zapomnisz o frytkach i puree
Czy może istnieć dobry, polski obiad bez ziemniaczków? Teoretycznie tak, ale ziemniaki to zawsze gwarancja smaku i szczęścia na talerzu. Najczęściej gotujemy je, ugniatamy na puree lub smażymy frytki i kładziemy obok kotleta lub kurczaka. Dziś to...
-
Soczysta i efektowna przekąska na lato. Te kulki robią furorę. Znikają szybciej niż lody
Lekka sałatka na imprezę nie musi być banalna ani nudna. Czasem wystarczy kilka kolorowych składników, by na stole pojawiło się coś, co znika w kilka minut. Do tego jest to idealna przekąska na upały, bez gotowania i długiego stania w kuchni.
-
Przed dodaniem do ogórków babcia robiła trik z cebulą. Jej mizeria była najpyszniejsza
Mizeria to królowa wszelkich surówek i chyba nie ma potrawy, do której by nie pasowała. Jest idealna do schabowego, pieczonego kurczaka, a nawet do gulaszu, ale musi być dobrze zrobiona. Dawno temu babcia zdradziła mi sekret smaku swojej mizerii,...
-
Ciasto "3 kubeczki" zrobi nawet amator. Upiecz raz, a zapamiętasz przepis na całe życie
Nie masz wagi kuchennej? Nie szkodzi. Sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe pozwala odmierzyć składniki zwykłym kubeczkiem. Prosto, szybko i zawsze się udaje, nawet jeśli pieczesz tylko od święta. Z piekarnika wyciągniesz pachnący i puszysty deser.
-
Kiedyś piekłam blaty i czekałam godzinami. Teraz karpatkę robię szybciej niż obiad
Najsmaczniejsze ciasta bez pieczenia nie wymagają ani piekarnika, ani doświadczenia w cukiernictwie. To idealne rozwiązanie, gdy chcesz przygotować efektowny deser szybko, bez stresu i zbędnych komplikacji. Niewiele osób wie, że dobrze nam znaną...
-
Zrobisz raz i nie wrócisz do kupnego. Pesto idealne nie tylko do makaronu. Gotowe w mig
Z czego zrobić pesto? Każdy miłośnik tego włoskiego rarytasu na pewno zadaje sobie to pytanie. Choć klasyczne kojarzy się z bazylią i orzeszkami piniowymi, świat smaków sięga znacznie dalej. Wystarczy odrobina kreatywności i kilka składników, by...
-
Pokroiłam i zamarynowałam jak steka. Goście nie wierzyli, co wrzucam na ruszt. Chcieli więcej
Co wegetariańskiego na grilla? Możesz zaskoczyć gości nie tylko klasycznymi warzywami. Coraz częściej sięgamy po nietypowe składniki, które na ruszcie zyskują nowe oblicze. Jednym z nich jest arbuz, który zamienia się w... coś zupełnie innego.
-
Tę zupę zrobisz bez kuchenki. Smakuje jak na wakacjach i orzeźwia w upał. Ważne są pomidory
Upały potrafią dać w kość, ale tak to już jest. Jak jest lato, musi być gorąco. Jednak wysokie temperatury jeszcze trudniej znieść, kiedy tkwi się w gorącej kuchni, nad nagrzaną kuchenką lub piekarnikiem, misternie składając gołąbki lub sprawdzają...
-
Przerośnięte ogórki? Nie do kiszenia, ale można je wykorzystać. Przepis prosty jak barszcz
Wielkie ogórki, które przerośnięte leżą na dnie koszyka, wcale nie muszą lądować w koszu. Zamiast je wyrzucać, zrób z nich coś pysznego - na zimę, do obiadu albo na grilla.
-
"Przegoń muchę" brzmi dziwnie, smakuje genialnie. Zrób blachę i zapomnij o innych ciastach
Słodkie, lekko lepkie i zupełnie nieoczywiste. Jeśli zastanawiasz się, jakim ciastem zaskoczyć gości, warto sięgnąć po przepis z amerykańską duszą i pensylwańskim rodowodem. Historia, smak i kruszonka w jednym, nie da się przejść obok tego obojętnie.
-
Urocze słodycze na początek wakacji. Wyglądają jak lizaki, ale są mięciutkie
W końcu zaczęły się wakacje i chociaż dla większości z nas to po prostu kolejny, zwyczajny okres w roku, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby z tej okazji sobie trochę połasuchować. Dziś mamy przepis na szalenie urocze słodkości, które w pierwszej...
-
Takie ziemniaki zastąpią cały obiad. Zapieczone z tymi dodatkami są najlepsze na świecie
Ziemniaki, ach ziemniaki. Któż z nas ich nie kocha? To chyba najbardziej uniwersalne warzywa na świecie i da się z nich zrobić chyba wszystko (chociaż odradzamy tatara). Prawie żaden polski obiad nie może obejść się bez ziemniaków. Jemy je zwykle...
-
Farsz do pierogów teściowej wprawia w osłupienie. Dodaje garść, a smak jest niepowtarzalny
Do pierogów można włożyć praktycznie wszystko, ale i tak najpopularniejsze nadzienia to biały ser, owoce, farsz do ruskich, mięso oraz kapusta i grzyby. Moja teściowa też używa grzybów, ale do farszu dodaje garść jeszcze jednego, dość zaskakująceg...
-
Odpuściłam klasyczny colesław. Podkręcam smak dwoma składnikami. Nie ma lepszej wersji
Z czego zrobić dobrą surówkę? Zamiast znów wybierać klasyczną mizerię, sięgnij po świeże połączenie warzyw. Choć smak sałatki colesław na pewno znasz, dodaj składniki, które go podkręcą. W takiej wersji zyskuje na kolorze i jest bardziej chrupiąca.
-
Gdy tylko pojawiał się na targu, babcia gotowała tę zupę. Przebija rosół i pomidorową
Jak wykorzystać bób? Gdy trwa na niego sezon, warto sięgnąć po mniej oczywiste przepisy. Zielone i sycące ziarna świetnie sprawdzają się nie tylko jako przekąska. Można z nich wyczarować coś naprawdę pysznego i ciekawego, zwłaszcza jeśli lubisz zupy.
-
Fasolka szparagowa a la carbonara. Wyszła tak pyszna, że będę robić całe lato
Fasolka szparagowa to jedno z błogosławieństw letnich miesięcy i kiedy tylko zaczyna pojawiać się na bazarkach i w marketach, dopada nas fasolkowe szaleństwo. Z fasolki można zrobić prawdziwe cuda i nie warto ograniczać się do klasycznej wersji z...
-
Goście proszą o przepis, zanim kiełbasa pojawi się na stole. To najlepsze sosy na grilla
Domowe sosy na grilla są znacznie smaczniejsze od gotowców. Zamiast więc po nie sięgać, warto przygotować coś, co naprawdę pasuje do dań z grilla. Poniżej znajdziesz trzy propozycje, każda z nich zrobi wrażenie na gościach. Możesz dowolnie je...
-
Obłędna francuska tarta z cebulą. Przypomina lubelski przysmak, ale ma coś jeszcze
Kuchnia francuska jest niezwykle bogata i zaskakuje połączeniami smaków i aromatów. Jednak Polacy w większości znają tylko zupę cebulową, żabie udka oraz wołowinę po burgundzku. Dziś niech do tej listy dołączy obłędna tarta z cebulą, która...
-
Prababcia Marysia tak robiła ciasto na pierogi. Było jak jedwab. O jajku i oleju nawet nie myślała
Ile domów, tyle przepisów na ciasto na pierogi. Wśród kucharzy i kucharek są zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy ciasta z jajkiem. Często w recepturach pojawia się też olej. Moja prababcia nie uznawała ani tego, ani tego. Używała zupełnie innego...
-
Ugotowałam bób i chwyciłam za blender. Ta pasta jest tak pyszna, że wyjadłam pół miseczki
Lato w pełni i w najlepsze trwa bobowy zawrót głowy. Na każdym kroku kuszą nas jasnozielone ziarenka sprzedawane na bazarkach, w marketach i warzywniakach, a miłośnicy tej przekąski szczęśliwi polegują do góry brzuchami pełni szczęścia. Ja zalicza...
-
Najlepsze, co możesz zrobić z cukinii. Przepisy na placki i leczo wylądują na dnie szuflady
Leczo, zupa, placki, cukinia faszerowana, szaszłyki. Wszystkie te potrawy z cukinii są pyszne, nie da się zaprzeczyć, ale już znane wzdłuż i wszerz. Pora przetestować coś zupełnie nowego. Lubisz bigos? To ciekawe, co powiesz na taki, który robi si...
-
Podsmaż na patelni i zalej tym płynem. Zupa ziemniaczana będzie lepsza niż z restauracji
Zupa ziemniaczana kojarzy nam się z prostym, dość smacznym posiłkiem, po który sięgamy albo z braku pomysłu, albo kiedy zostało nam za dużo miesiąca do końca pieniędzy. Jednak nasz dzisiejszy przepis ma niewiele wspólnego z polewką gotowaną "na...
-
Dla jednych zmora, dla mnie przysmak. Cynaderki będą miękkie i pyszne, ale ważna jest ta czynność
Dla jednych nie do przełknięcia, dla innych przysmak i miłe wspomnienie z czasów PRL-u. I chociaż wiele osób ma uraz do tego dania, odpowiednio przyrządzone cynaderki są po prostu wyborne. Chętnie podzielę się łatwym przepisem na pyszne cynaderki ...
-
Znalazłam w zeszycie mamy i musiałam spróbować. Kluseczki i kasza krakowska to niebo w gębie
Proste dania z kaszy nie muszą być nudne lub przewidywalne. Wystarczy szczypta wyobraźni, by zamienić ją w coś naprawdę wyjątkowego. Jeśli zastanawiasz się, co jeszcze można z niej wyczarować, sprawdź te dwa przepisy. Jeden na delikatne kluseczki,...
-
Nie ma osoby, która nie sięgnie po dokładkę. Naleśniki z tym farszem to doskonałość w każdym kęsie
Nie wiem, czy na świecie znajdzie się chociaż jedna osoba, która na pytanie, czy lubi naleśniki, odpowie, że nie. To najlepsze i najbardziej pocieszające jedzonko i uwielbiamy je i na słodko, i w wersjach wytrawnych. Dziś skupimy się na jednym z...
-
To najlepsze śniadanie z jajkami. Weź szpinak i wszystko, co ci zalega w lodówce
Dla tego śniadania porzucisz nudne kanapki i byle jakie owsianki. Nasz dzisiejszy przepis smakuje obłędnie, syci na wiele godzin i, co istotne, pomoże posprzątać lodówkę. Wystarczy, że masz jajka, pomidory, trochę szpinaku i większą patelnię....
-
Znana i uwielbiana na całym świecie. Ta sałatka powinna nosić koronę
Wszyscy uwielbiamy sałatki i z pewnością każdy z nas ma swój ulubiony przepis. Dziś jednak mamy taki przepis, który pokochało pół świata. Idealnie sprawdzi się na kolację lub lunch do pracy. Jest lekka i jednocześnie sycąca, świetnie zastąpi więc...
-
Latem robię co tydzień. Nie zgadniesz, co gra pierwsze skrzypce. Znika szybciej niż rosół
Dobre zupy domowe to nie tylko rosół czy pomidorowa. Czasem wystarczy jedno niedoceniane warzywo, by stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. A latem, kiedy cięższe potrawy odchodzą na bok, warto sięgnąć po coś lekkiego, smacznego i pełnego witamin.
-
Zupa i steki są passe. Z tego warzywa robię najlepsze placuszki, chrupią jak schabowe
Jeśli chodzi o placki, to w naszej rodzimej kuchni prym wiodą ziemniaczane, zaraz za nimi są placki z cukinii. To jednak niejedyne opcje i nasz dzisiejszy przepis na placki z kalafiora na pewno cię zainspiruje. Są delikatne, lecz wyraziste i...
-
Żadna kapusta. Po wizycie w Grecji gołąbki zawijam tylko tak. Rodzina jadła nawet na zimno
Z jakich liści można robić gołąbki? To pytanie może zaskoczyć niejednego miłośnika kuchni domowej. Bo choć większość z nas zna kapustę jako klasyczną bazę do zawijania farszu, Grecy mają zupełnie inny sposób.
-
W lasach się zazłociło, więc czas na zupę kurkową. Jest pyszna i to bez kulinarnych wygibasów
Mamy lato i sezon grzybowy w pełni. Nie umiem opisać radości swojej i innych zapalonych grzybiarzy z powodu tego, że w lasach aż kolorowo od grzybów. Pojawiły się borowiki, dumne kanie i one - złote, malutkie i najpyszniejsze na świecie kurki. To...
-
Ze szpinaku robię przepyszną zupę. Jest kremowa i wyrazista przez dwa składniki i czosnek
Szpinak to warzywo niemałej kontrowersji, bowiem wiele osób ma do niego uraz. Prawdopodobnie zrodził się dawno temu, kiedy szpinak podawano w formie zielonej, mdłej i niedoprawionej paciajki w szkolnych stołówkach. Na szczęście te czasy już za nam...
-
Czesi dodają coś, o czym Polacy nie pomyślą. Placki ziemniaczane pachną na cały dom
Bramboraki to mniej znana wersja ukochanego dania Polaków. Choć wyglądają znajomo, ich smak potrafi zaskoczyć nawet największego fana klasycznych placków ziemniaczanych. Sekret tkwi w dodatkach i sposobie smażenia, który sprawia, że to coś więcej...
-
Najpyszniejsze racuchy z jabłkami. Z tym napojem wychodzą bajecznie puszyste
Dziś na tapet bierzemy jedno z tych dań, które już samym zapachem przywołują moc dziecięcych wspomnień. Przecież za dzieciaka wszyscy zajadaliśmy się racuchami z jabłkami, nieprawdaż? Przepis na racuchy z jabłkami jest banalnie prosty, ale my go...
-
Nie chciało mi się gotować, więc starłam na tarce. Sałatka z kalafiorem wyszła odjazdowo
Nie jest kłamstwem, że Polacy uwielbiają sałatki, a że ja jestem Polką z krwi i kości, to najróżniejsze sałatki zajmują szczególne miejsce w moim sercu. Jedną z nich uwielbiam szczególnie, nie tylko za jej smak, lecz także za uniwersalność - nadaj...
-
Nie bigos i nie zupę. Z młodej kapusty zrób danie, które zna każda babcia. Bez boczku ani rusz
Młoda kapusta to prawdziwe błogosławieństwo wiosennych i letnich miesięcy, więc trzeba korzystać z sezonu póki trwa. To warzywo jest wyjątkowe - świetnie smakuje w każdej potrawie i dziś odkurzymy przepis, który zna i na pewno uwielbia każda babci...
-
Zamiast zwykłych korniszonów robię ogórki watykańskie. Są lepsze, a jeden dodatek zaskakuje
Sezon na przetwory właśnie wystartował i nasze kuchnie przez najbliższe tygodnie będą tonąć w słoikach i słoiczkach. Najczęściej przerabiamy ogórki, więc przepisów na przetwory z ogórków jest multum. Jeśli jednak ciągle robisz tylko kiszone i...