przepisy
-
Może kontrowersyjna, ale pyszna tak, że głowa mała. Sałatka z makaronem instant
Podobno sałatkę można zrobić ze wszystkiego, ale żeby była pyszna, warto jednak trzymać się odpowiednich składników. Dziś mamy dla was przepis na sałatkę z makaronem, ale nie takim zwykłym. Niektórzy mogą się oburzyć, ale sałatka z makaronem insta...
-
Najszybsza i najlepsza zielona zupa. Żeby była aksamitna, dodaj ten ser
Szybki obiad, który pozwoli zamienić twoją kuchnię w salę restauracyjną? Proszę bardzo. Ta zupa krem jest przepyszna, sycąca i, co ważne, przygotujesz ją migiem. Ma piękny zielony kolor, a podrasuje ją ser, który Grecy wręcz ubóstwiają. Pożegnaj...
-
Jak spróbujesz tych placuszków, zapomnisz o racuchach. Ważne jest mleko, ale nie z kartonu
Pyszne i puszyste placuszki to nie tylko fantastyczna przekąska lub słodkie śniadanie, lecz przede wszystkim kulinarna strzała amora. Przepisów na placuszki jest mnóstwo, ale mało kto robi je na tym mleku. Nie chodzi o zwykłe mleko z kartonu, a o...
-
Każdy lubi, mało kto się przyznaje. Do kaszanki z patelni dodaję dwa nietypowe dodatki
Kaszanka to dla wielu Polaków prawdziwy przysmak i chociaż są osoby, które raczej za nią nie przepadają, wierzę, że po zapoznaniu się z tym przepisem sytuacja się zmieni. Jak zrobić naprawdę dobrą kaszankę z patelni? Tu liczą się dodatki. Przyda s...
-
Barszcz czerwony zabielany to klasyka babcinej kuchni. Bez tego dodatku wyjdzie marnie
Barszcz czerwony zabielany śmietaną to dla wielu z nas smak dzieciństwa i jeden z ulubionych obiadów. Podany z tłuczonymi ziemniaczkami okraszonymi cebulką to coś więcej niż zwykła kulinarna przyjemność. Jeśli chcesz zrobić go po mistrzowsku, nie...
-
Jeszcze 50 lat temu była codziennością na polskich stołach. Dziś zapomniana, choć smaczna i prosta
Co można zrobić prostego na obiad? Sięgnij do korzeni i przygotuj tradycyjną zupę na maślance. Wystarczy kilka prostych składników, ziemniaki z klasyczną okrasą i szybki oraz niezwykle sycący posiłek gotowy.
-
Na tłusty czwartek robię pączki z tym nadzieniem. Najpierw każdy jest zdziwiony, potem chcą przepis
Co się piecze na tłusty czwartek? Choć oczywistym wyborem są przede wszystkim pączki, nie każdy przepada za słodkościami. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zmodyfikować nieco tradycyjny przepis i podać je w niecodziennej formie. Zaskocz gośc...
-
Kupowałam w sklepie, teraz robię sama. Wychodzi taniej i zdrowiej. A to tylko chwila pracy
Jak zrobić masło orzechowe? To pytanie zadaje sobie wiele osób szukających zdrowych, domowych alternatyw dla sklepowych produktów. Wystarczy kilka prostych składników, aby stworzyć pyszne, naturalne smarowidło, pełne zdrowych tłuszczów i białka.
-
Podsmaż cebulę i zalej tym płynem. Dodasz potrawie głębi. Zupa serowa jak z restauracji
Zupa serowa jest jednym z przepisów, które zajmują szczególne miejsce w sercu wielu ludzi. Chociaż w Polsce nie ma tak wielu fanów, jak choćby rosół czy pomidorowa, najwyższy czas to zmienić. Zupa serowa jest gęsta, aromatyczna i rozgrzewa jak...
-
Wykładam i wypełniam farszem. Resztę robi piekarnik. Ta szybka tarta na słono nie ma sobie równych
Szukasz pomysłu na pyszny i sycący obiad? Mamy dla ciebie genialny przepis na szybką tartę na słono. Jeden dodatek zrobi całą "robotę", gdyż nadaje wyjątkowość i lekko pikantny posmak niemal każdej potrawie.
-
Gołąbki - przepis, który nie zawodzi. Moja babcia wyznawała zasadę 3:1
-
Wygląda jak tymianek, pachnie jak mięta i cytryna. Idealny do mięsa
-
Kiedyś każdy robił, teraz zapomniana. Sklepowa wersja nie ma podjazdu
-
Zrobisz i zakochasz się na zabój. Włoskie faworki idą łeb w łeb z naszymi
-
Placki z serka wiejskiego smażył dziadek. Ja dodaję do nich coś ekstra
- Czemu rosół robi się mętny? Być może błąd popełniasz już na starcie
- Znają je wszystkie dzieci PRL-u i kochają do dziś. Z trzech składników zrobisz obłędne łakocie
- To w nim tkwi sekret dubajskiej czekolady. Dzięki niemu bosko chrupie
- Ślimaczki drożdżowe a'la pizza są hitem domówek. Znikają w okamngnienu
- Na walentynki zrobię sałatkę ze szpinakiem. Dressing jest palce lizać
-
Szybkie ciasteczka, które nie idą w boczki, a prosto do serca. Przyda się żółty owoc
Jeśli lubisz od czasu do czasu sobie połasuchować, ale obawiasz się, że nagle spodnie zaczną cię piłować i ni stąd, ni zowąd pojawi się malutka fałdka nad paskiem, spokojnie, nie musisz odmawiać sobie słodkości. Dziś mamy przepis na ciasteczka,...
-
To najlepsze placki, jakie możesz zrobić na obiad. Połącz tanie składniki, ale nie zapomnij o cebuli
Jeśli szukasz przepisu na tani obiad, który jednocześnie jest łatwy w przygotowaniu i pyszny tak, że słów brak, mamy coś specjalnie dla ciebie. Te placuszki biją na głowę ziemniaczane i wszystkie inne, a w roli głównej smaczna i zdrowa kasza...
-
Zarzucajkę robię zimą na okrągło. Dzięki trikowi z kapustą jest najpyszniejsza na świecie
Zarzucajka to zupa, do której mam nieopisaną słabość. Jest treściwa, sycąca i bosko rozgrzewa, idealnie więc sprawdzi się na obiad, kiedy za oknem szaro, buro i zimno. Podstawą zarzucajki jest oczywiście kapusta, którą należy "zarzucić" esencjonal...
-
Ciasto kaszak smakuje lepiej niż sernik. Takiego smaku nie znajdziesz w cukierni. Aż ślinka cieknie
Znudziła ci się tradycyjna szarlotka i sernik? Jeśli szukasz oryginalnego, ale jednocześnie szybkiego przepisu na pyszny deser, postaw na ciasto kaszak. Większość potrzebnych składników pewnie masz już w kuchni.
-
Jak zrobić perfekcyjne gumiklyjzy? Uważaj na ziemniaki i zapamiętaj zasadę ćwiartki
Jak zrobić kluski śląskie, regionalnie nazywane gumiklyjzami? To przepis, który uwielbia każdy Polak, ale wiadomo, że najpyszniejsze kluski robią właśnie na Śląsku. Dziś podpowiemy ci dwa sekrety idealnych klusek z dziurką, które będą delikatne,...
-
Sernik na herbatnikach tak łatwy, że będziesz w szoku. Nawet nie musisz mielić sera
Przepis na sernik tak łatwy w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim nawet cukiernicza gapa? Proszę bardzo. Ten sernik na herbatnikach nie ma prawa nie wyjść, a jeśli jednak nie wyjdzie, to znak, że świat się kończy. Dodatkowo nie musisz odgruzowyw...
-
Przepis godny szefa kuchni z Paryża. Zupa cebulowa na tym wywarze to mistrzostwo świata
Zupa cebulowa jest daniem słynnym na całym świecie i chociaż przepis powstał wśród biedniejszej części mieszkańców Francji, nie można powiedzieć, że jej smak jest ubogi. Przepis na zupę cebulową jest prosty i z całą pewnością skradnie także serce...
-
Ścieram na tarce, odsączam i dodaję do mielonych. Szkoda, że tak późno na to wpadłam
Jak zrobić kotlety mielone, żeby były jeszcze smaczniejsze, jeszcze bardziej aromatyczne i zaskakujące? Liczy się pewien nietypowy dodatek, który zwykle leży na talerzu obok kotleta. Wystarczy wyjąć go ze słoika i zetrzeć na tarce. Takie mielone s...
-
To deser w wersji WOW. Weź z blatu owoce i zatop je w karmelu. Przepadniesz na dobre
Co zrobić na deser, kiedy znudziły nam się już wszelkie placuszki, a nie mamy czasu lub ochoty bawić się w pieczenie ciasta? Spójrz na kuchenny blat. Jeśli masz tam dojrzałe banany, zrobisz z nich najlepszy deser świata. Kilka minut i słodka...
-
Przepis na gofry słodziutkie i puszyste. Tu nie ma żadnych czarów. Sprawdziłam to setki razy
Jak zrobić gofry? Najlepiej szybko i dużo. Nie wiem, czy na tym świecie gdzieś zaplątała się osoba, która nie lubi gofrów, bo umówmy się - to najlepszy comfort food. Goframi najczęściej zajadamy się w wakacje, kiedy jak grzyby po deszczu rosną...
-
Zamiast szukać drogich prezentów, wstałam rano i zrobiłam coś pysznego. Dziadkowie byli zachwyceni
Co można zrobić samemu na Dzień Babci i Dziadka? Zamiast wyszukanych prezentów, czasami warto poświęcić trochę czasu i wyczarować coś w kuchni. Przygotowanie i wspólne zjedzenie smacznego posiłku może okazać się strzałem w dziesiątkę.
-
Zrób kulkę, nafaszeruj i usmaż. Ten przysmak przeniesie cię na włoską wyspę. Mamma mia, ale dobre
Z czego słynie kuchnia sycylijska? Nie tylko z makaronów, bakłażana i pistacji. Poza tym na przydrożnych stanowiskach i w niemal każdej knajpie dostaniesz panierowane ryżowe kulki, których środek wypełniony jest po brzegi pysznym farszem. Jak je...
-
Kotlety jajeczne robię najlepsze w rodzinie. Dodaję 2 tanie składniki i mam obiad jak marzenie
Kotlety jajeczne to miła odmiana od pysznych, acz nieco ciężkich kotletów mielonych i innych mięsnych obiadów. Kotlety z jajek są pyszne, lekkie i pełne smaku, a to zasługa dodatków. Moim zdaniem szczególnie dwa są obowiązkowe. Kiedy je robię,...
-
Ziemniaki gratin, czyli pocieszacz w ponury dzień. Smakują jak z restauracji, a ważna jest śmietanka
Ziemniaki gratin to przepis, którego nie trzeba przedstawiać żadnemu miłośnikowi kuchni francuskiej. Chociaż ta pyszna zapiekanka ma fanów na całym świecie, w kraju nad Wisłą wciąż niewiele osób zna taką wersję ziemniaków. Z wielką przyjemnością...
-
Przepis robi furorę od lat 80. Na Dzień Babci zrobię to pyszne ciasto. Ważny jest konkretny owoc
Na Dzień Babci i Dziadka warto zaserwować naszym ukochanym bliskim coś wyjątkowego. Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które będzie idealne na tę okazję, nie kombinuj i postaw na klasykę. Przyjdź do dziadków z całą blachą, a ten smak przypomni im...
-
Nie ziemniaki i cukinia. Z tego warzywa wychodzą najlepsze placki. Chrupią aż miło
Jak zrobić dobre placuszki na śniadanie, obiad i kolację? Zapomnij o ziemniakach, cukinii czy bananach. Pyszne danie przyrządzisz w mniej popularnej, acz obłędnej w smaku wersji. Potrzebujesz niepozornego warzywa. Oto przepis na najlepsze placki z...
-
To najlepsza sałatka, jaką ostatnio zrobiłam. Główny składnik cię zszokuje, ale i tak weźmiesz dokładkę
Mówi się, że dobra gospodyni z niczego potrafi zrobić zupę, stroik i sałatkę. Coś w tym jest i niech za dowód posłuży przepis na sałatkę, która powstała dosłownie przez przypadek z tego, co akurat było w mojej lodówce. Wyszła naprawdę przepyszna,...
-
O niebo lepszy niż chleb z piekarni. Wszystko dzięki jednemu składnikowi. Wychodzi puszysty i pyszny
Co tydzień robię bochenek według jednej receptury. Nie ma w nim ani grama mąki, a do tego zachwyca smakiem, chrupiącą skórką i ziarnistym wypełnieniem po brzegi. Oto przepis na chleb na twarogu, który zawsze wychodzi obłędny.
-
Najlepszą zupę na przeziębienie robię na indyku. Podobna do rosołu, ale ma dwie ważne przyprawy
Polacy kochają zupy i coraz częściej sięgają po nowe przepisy. Dziś mamy świetny przepis na pyszną zupę na indyku, która śmiało może konkurować nawet z babcinym rosołkiem. Jest aromatyczna, wyrazista i daje porządnego kopa. Z nią niestraszne ci bę...
-
Wcale nie owocowy. Ten koktajl zachwyca smakiem i syci na długo. Sekretem jest turecki przysmak
Z czego można zrobić dobry koktajl? Wbrew pozorom owoce nie są jedyną możliwością. Zdrową i smakowitą przekąskę, po którą sięgniesz w każdej chwili, przyrządzisz również z mniej banalnych składników. Będzie pysznie i zdrowo.
-
Weź kiszonkę, mąkę i kilka dodatków. W chwilę zrobisz placki sto razy lepsze od ziemniaczanych
Kto z nas nie kocha pysznych, złotych i chrupiących placków? Najczęściej stawiamy na ziemniaczane, a w sezonie na placki z cukinii. Jest jednak przepis, który bije na głowę i jedne, i drugie. Wystarczy, że weźmiesz trochę najlepszej kiszonki,...
-
Lubisz śniadania na słodko? Zrób te szybkie placuszki. Tak delikatne, że przepadniesz
Jeśli lubisz śniadania na słodko lub po prostu chcesz zacząć dzień od czegoś naprawdę pysznego, na jakiś czas zapomnij o kanapkach i jajecznicy. Dziś mamy przepis idealny dla każdego łasucha, a w roli głównej szybkie placuszki. Są tak delikatne i...
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem i pieczarkami. Zrób na imprezę, a wszyscy poproszą o przepis
Sałatka z kurczakiem to nie tylko doskonale znana sałatka gyros, która jest pyszna, ale umówmy się - mogła nam już zwyczajnie spowszednieć. Dziś mamy zupełnie nowy i naprawdę rewelacyjny przepis na sałatkę z kurczakiem, która będzie idealna i na...
-
Gdy serwuję "królową stołu", nikt nawet nie spojrzy na inną sałatkę. Chwila krojenia i gotowe
Idealna na lunch do pracy, imprezę z przyjaciółmi czy pyszną kolację. Jaką sałatkę zrobić na szybko? Wystarczy połączyć kilka składników. "Królowa stołu" skradła moje serce od pierwszego kęsa.
-
Takich racuchów nie zrobi ci nawet babcia. Wychodzą miękkie i pyszne. Smak wbije cię w fotel
To danie uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Racuchy z jabłkami na drożdżach są słodkie, mięciutkie i smakują doskonale. Jak je zrobić? Przepis jest tak prosty, że z pewnością poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.
-
Nie panieruj tylko zanurz w tym sosie. Tak delikatnej ryby nie zjesz w żadnej restauracji
Jak zrobić rybę, żeby każdy dosłownie wylizał talerze i prosił o dokładkę? Mamy na to sprawdzony przepis. Jak tylko wypróbujesz przepis na rybę w kremowym, jasnym sosie, na dobre zapomnisz o panierowanych i smażonych filetach. To zaledwie chwila...
-
Co na obiad w piątek? Zrób te delikatne kotlety, a rodzina obsypie cię złotem. Lepsze od mielonych
Obiad na piątek to dla wielu Polaków, dla których ważna jest wiara katolicka, oczywiście obiad bez mięsa. Chociaż często stawiamy tego dnia na rybę, można zjeść przecież także przepyszne kotlety. Nasz dzisiejszy przepis śmiało może konkurować z...
-
Przepis na tę zupę przywiozłam z Podhala. Nawet kwaśnica mi tak nie smakowała. Chodzi o wywar
Zupa czosnkowa może nie kojarzy się tak bardzo z kuchnią podhalańską, jak choćby kwaśnica czy moskole, ale w każdej karczmie w okolicach Zakopanego w karcie na pewno znajdziemy tę pozycję. To wymarzona potrawa na zimę, kiedy chcemy się szybko...
-
Jak zrobić naleśniki, które są obłędnie delikatne i słodkie? Otwórz saszetkę i wsyp ten proszek
Przepis na naleśniki chyba każdy mniej lub bardziej zna i na pewno wszyscy je robiliśmy z różnym skutkiem. Jeśli jednak chcesz zrobić naleśniki twojego życia, które będą bardzo delikatne, mięciuteńkie i naprawdę przepyszne, mamy dla ciebie przepis...
-
Zapytałam mamę, jaka mąka na faworki będzie najlepsza. Zakazała mi kupować innej niż ta. Miała rację
W tym roku tłusty czwartek wypada 27 lutego. Warto już teraz rozejrzeć się za sprawdzonym przepisem na pyszny deser. Nie jesteście fanami pączków i wolicie chruściki? Podpowiadamy, jaka mąka na faworki będzie najlepsza.