przepisy
-
Wygląda jak deser, smakuje lepiej niż ogórki. Robię co jesień i wyjadam prosto ze słoika
Dynia w zalewie octowej to smak, który potrafi zaskoczyć nawet największych przeciwników warzyw. Jest słodka, trochę kwaśna i lekko korzenna. To idealny dodatek do jesiennych i zimowych dań, dlatego zrób kilka słoików jak najszybciej. Gwarantuje, ...
-
Tam używają go od 137 lat. Wlewam łyżkami, makaron wychodzi lepszy niż od Włocha
Makaron z masłem to klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Prosty, szybki i zawsze pyszny, sprawdza się w każdych okolicznościach. Ale istnieje sposób, by ten znany smak podnieść na zupełnie nowy poziom. Jeden dodatek zamienia go w danie o głębi...
-
Ta sałatka jest jak Shrek: ma warstwy. Postaw na stole, a gościom wyjdą oczy z orbit
Sałatki zajmują szczególne miejsca w sercach Polaków. Na każdym rodzinnym spotkaniu, czy to podczas świąt, czy podczas imienin, na stole musi pojawić się chociaż jedna, kolorowa salaterka. Zbliża się uroczystość Wszystkich Świętych, co jest kolejn...
-
Soczyste mięso w dwie minuty. Zadbaj o dwie rzeczy, a steki wyjdą idealne
Dziś mamy gratkę dla dwóch grup pasibrzuchów. Dla wiecznie zabieganych, niemających czasu na długie gotowanie, oraz dla miłośników pysznego, soczystego mięsa. Tu główną rolę odgrywa porządna, nieprzywierająca, rozgrzana patelnia, najlepiej z gruby...
-
Zwijam, piekę i pachnie jak w Toskanii. Ten składnik robi różnicę
Włoski deser wypełniony po brzegi owocami zachwyca prostotą i aromatem. Do zrobienia go potrzebujesz kilku składników, a efekt dosłownie rozpływa się w ustach. Słodycz gruszek, krucha całość i zapach pieczonego masła tworzą połączenie idealne na...
-
Zrób tak pierś z kurczaka, a poczujesz się jak w restauracji. Zapełni brzuch na wiele godzin
Znudziła ci się sucha pierś z kurczaka? Ten przepis całkowicie zmieni twoje podejście do tego mięsa. Dzięki odpowiedniej marynacie i dodatkom, mięso staje się soczyste, aromatyczne i niezwykle sycące. To danie, które spokojnie możesz zaserwować...
-
Błyskawiczne włoskie spaghetti z 5 składników. Mały błąd z oliwą wszystko zepsuje
Włochy to światowa stolica makaronów i właśnie z krainy "wielkiego buta" pochodzą najlepsze przepisy. Uwielbiamy carbonarę, bolognese, puttanesca, amarticiana i prawdziwy Usain Bolt wśród spaghetti, czyli aglio olio e peperocnino. Ten makaron robi...
-
Klasyk z PRL-u wraca na stoły. Wymieszaj i wrzuć do garnka, wypływa miękki, ale zwarty
Pamiętam z dzieciństwa zapach w domu moich dziadków, który unosił się już przy samym wejściu. Zawsze zastanawiałam się, co tak pachnie, później okazywało się, że to szare kluski. Przepis babci mam zapisany aż do dziś i wracam do niego przy każdej...
-
Dorzucam aromatyczny ser, suszoną bazylię i blenduję. Mój krem z pora nie ma sobie równych
Dziś mamy przepis na zupę, która uratuje cię w sytuacji, kiedy nie wiesz, co podać na rodzinny obiad, znudziły ci się pomidorówki lub krupniki, albo nie wiesz, co dobrego zrobić na rosole, który został ci z poprzedniego dnia. Zupa krem z pora z te...
-
Golonka jak z najlepszej karczmy. Ten przepis bije wszystko, co robiliście do tej pory
Masz ochotę na coś porządnie soczystego, z chrupiącą skórką i wyrazistym smakiem? Golonka po bawarsku może być dokładnie tym, czego szukasz. Mięso idealnie odchodzi od kości, a każdy kęs rozpływa się w ustach. By wyszła idealna, wystarczy odrobina...
-
Pyszne placuszki z gruszkami i białą czekoladą. Na mleku nie wyjdą tak puszyste
Placuszki nie pytają, placuszki rozumieją. Uwielbiamy wszystkie, pankejki, racuszki i dziś mamy coś pomiędzy nimi. Nasze dzisiejsze placuszki biorą to, co najlepsze z obu wersji, ale same mają też coś wyjątkowego. Do ciasta dodaj słodziutkie...
-
Polacy robią to od pokoleń. Przez jeden składnik kotlety wychodzą ciężkie i tłuste
Chrupiące, złociste i pachnące, takie powinny być idealne kotlety. Choć wielu trzyma się klasycznej receptury, jeden drobny trik potrafi całkowicie odmienić efekt. Czasem wystarczy pominąć pewny składnik, by panierka była jeszcze lepsza.
-
Z tym ciastem poradzą sobie nawet dzieci. Na Wszystkich Świętych zrób przynajmniej dwie blachy
Dziś mamy przepis uwielbiany chyba przez wszystkich i tak łatwy, że wszyscy także sobie z nim poradzą. Ciasto jest wilgotne, miękkie, słodkie w punkt i z przyjemną korzenną nutą. To pewniaczek na każde rodzinne spotkanie, a jesienią smakuje...
-
Brzmi jak nazwa kocyka, ale to rozgrzewająca zupa. Zrób jedną rzecz z kapustą, a będzie pyszna
Nazwa tej zupy brzmi trochę jak nazwa kocyka lub długiego swetra. Jednak ta zupa ma z nimi pewien wspólny mianownik, powiem rozgrzewa w trybie natychmiastowym. Zarzutka może nie jest tak popularna, jak choćby pomidorowa, czy rosół, ale jesienią...
-
Ziemniaki z wczoraj? Tak je przerobiłam, że prosili o dokładkę
Sałatka z pieczonymi ziemniakami to danie, które zaskakuje prostotą, ale i smakiem. Wystarczy kilka dobrze dobranych składników i odrobina serca, by stworzyć coś, co znika z talerza szybciej, niż powstało. Chrupiące kartofle, kremowy sos i...
-
Kremowe, gęste i pachnące grzybami. Takie risotto zrobisz dzięki ważnej zasadzie
Jeśli chodzi o dania z grzybami, to trudno będzie wybrać najlepsze z nich, bo mamy różne gusta. Jedni lubią zupy, inni wolą sosy, jeszcze inni pierogi lub po prostu grzyby smażone na maśle z cebulką na pajdzie chleba. Jednak jest jedno danie, któr...
-
Racuchy na jogurcie zrobisz w 10 minut. Wyjdą puszyste i miękkie jak poducha
Chcesz zrobić szybką kolację lub szybkie śniadanie, ale kanapki już wychodzą ci bokiem? Wygląda na to, że mamy receptę na tę bolączkę. Racuchy na jogurcie zrobisz dosłownie w 10 minut. Musisz tylko wymieszać jogurt z innymi składnikami i usmażyć...
-
Ten dodatek niebywale poprawia smak zupy fasolowej. Wystarczy tylko pół szklanki
Zupa fasolowa ma w sobie wszystko, co powinna mieć idealna zupa na jesień. Jest treściwa, bardzo sycąca i rozgrzewa jak wełniane skarpetki. Do tego jest bardzo smaczna, ale ja mam pewien trik, który sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza. Będzie...
-
Tanie jak barszcz, a smak lepszy niż mielone babci. Główny składnik dodajesz do bigosu
Kotlety z kapusty kiszonej to klasyczne danie, które zaskakuje smakiem i prostotą wykonania. Wystarczy kilka podstawowych składników i chwila wolnego czasu, by stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. To pomysł idealny na szybki obiad lub ciepłą kolację.
-
Najlepsze jajko, zielony dywanik i grzanka. Takie śniadanie zasługuje na oklaski
Jeśli chodzi o śniadania, jajka są zaraz za kanapkami najczęstszym wyborem Polaków i nie tylko. Jednak nawet najlepsza jajecznica i najpyszniejszy omlet z czasem mogą zacząć wychodzić nam bokiem. Dziś mamy przepis na jajka rodem z dobrej...
-
Królewskie ciasto z czeskich domów. Klucz? Polewa, od której trudno się oderwać
Miękkie, pachnące kakao i odrobiną rumu, to ciasto łączy pokolenia i tradycje domowej kuchni. Choć jego nazwa brzmi zagadkowo, Salamounovy rezy to prosty wypiek, który urzeka każdym kęsem. Kto raz go spróbuje, wraca do niego z sentymentem.
-
Kurczak tak soczysty, że aż kapie. Zrobisz go w mig, wystarczy jedna forma i piekarnik
Kremowe dania z włoskim akcentem nigdy się nie nudzą. Kurczak po toskańsku to połączenie soczystego mięsa, makaronu i aromatycznych suszonych pomidorów w jednym naczyniu. To prosty sposób na rodzinny obiad pełen smaku i domowego ciepła.
-
Nie kupuję już sklepowej wędliny. Sama robię suszoną i wszystkie sąsiadki chcą przepis
Samodzielnie zrobione produkty biją na głowę wszystkie sklepowe. Chleby, pasty kanapkowe, majonez i keczup są znacznie lepsze i zdrowsze. Nie inaczej jest w przypadku wędliny. Ja zaczęłam robić ją sama. Nie mam możliwości wędzenia, zrobiłam więc...
-
Wrzuć na patelnię i zalep w cieście. Zapomnisz o zwykłych pierogach z mięsem
Wątpię, że w kraju nad Wisłą znajdę chociaż jedną osobę, która nie lubi pierogów. Można się kłócić o to, czy lepsze są ruskie, czy z kapustą i grzybami, a może z mięsem. Jednak pierogi z mięsem często robi się z przymusu, żeby nie wyrzucać mięsa p...
-
Miękkie jak obłoczek i nie twardnieją po ugotowaniu. Babcia dodawała do klusek tylko ten składnik
Jeśli szukasz prostego, domowego obiadu, to mam do polecenia kluski leniwe. Przepis babci zawsze trafia w sedno, ponieważ danie wychodzi miękkie, serowe, z nutą słodyczy. Kilka chwil w kuchni wystarczy, by przywołać smaki sprzed lat i zaskoczyć...
-
Zupełnie nowa wersja marynowanych grzybków. Pokochasz tę orientalną nutę
Za co kochamy jesień? Za kolorowe liście, pyszności z dynią, ciepłą herbatę i oczywiście za grzyby. Sezon w tym roku w wielu miejscach w Polsce okazał się dość łaskawy, w innych regionach nieco mniej, ale każdy, kto wybrał się do lasu, nie wrócił ...
-
Zagotuj rosół, dodaj grzyby i zrób małe kuleczki. Ta zupa pachnie babcinym domem
Jaką zupę można zrobić na rosole? Na upartego, z lepszym bądź słabszym skutkiem każdą, ale my wciąż stawiamy na pomidorową lub jarzynową. Moja babcia, dopóki żyła na rosole gotowała inną zupę, która jesienią była najlepsza. Ważne były grzyby,...
-
Zrobiłam pasztet z zielonego składnika. Użyłam triku z gazą, jest lepszy niż ze sklepu
Pasztet z cukinii to doskonałe danie dla tych, którzy poszukują lżejszych, warzywnych zamienników. Ten przepis zaskakuje łatwością wykonania i bogactwem smaku. Bez mięsa, ale z dużą ilością aromatycznych przypraw. Spróbuj i przekonaj się, że takie...
-
Z jogurtu, jabłek i białej czekolady robię słodki cud. Babeczki znikają zanim ostygną
Hurra, mamy poniedziałek! Pomyślał tak ktoś? Wierzę, że znajdzie się chociaż kilka takich osób, a wszystkich poniedziałkowych sceptyków postaramy się do niego przekonać pewnym przepisem, od którego warto zacząć tydzień. Najlepszy lek na...
-
Zrobiłam ten klasyk z małym dodatkiem. Smakuje lepiej niż oryginał z Wiednia
Nic nie przypomina jesieni tak bardzo jak zapach świeżo pieczonego, domowego strudla jabłkowego. To deser, który łączy tradycję z prostotą przygotowania i zawsze zachwyca aromatem. Wystarczy kilka składników, by w kuchni uniósł się zapach cynamonu...
-
Za oceanem tak jedzą pizzę. Ciasto jest puszyste jak najlepszy kocyk
Mówi się, że w USA wszystko jest większe. Większa jest także amerykańska pizza i chociaż oryginalny przepis wywodzi się z Neapolu, to ta niektórych Włochów może przyprawić o zawrót głowy. Jak robi się pizzę w stylu deep dish? To naprawdę banalne i...
-
Nie tylko ogórki i papryka. Czesi marynują nasz śniadaniowy przysmak i robią utopence
Parówki w occie? Dla wielu brzmi to jak kulinarne szaleństwo, ale Czesi już dawno przekonali się, że w słoiku mogą zdziałać cuda. Pikantna zalewa, cebula i czosnek sprawiają, że ta niepozorna przekąska zyskuje zupełnie nowy wymiar.
-
Kiedy za oknem plucha, robię ten kremowy sos. Jeden składnik sprawia, że smakuje jak u mamy
Gdy za oknem szaro i zimno, kurczak w kremowym sosie kusi gęstym aromatem i ciepłem rozlewającym się po całym ciele. To danie, którego smak rozpogodzi jesienne dni. W prostych krokach stworzysz kulinarne cudo, które może skraść uwagę i. serce.
-
Ciasto wyjęte prosto z... ula. Miodowy deser, który zwala z nóg smakiem i zapachem
Jak zrobić plaster miodu? To nietuzinkowe ciasto nadaje się na każdą okazję. Wygląda jak marzenie, a do tego w smaku? Poezja. Miodowe blaty, puszysty krem i delikatny kajmak tworzą harmonijną słodycz, która przyciąga wzrok i kusi zapachem każdego,...
-
Z rosołu została ci tylko resztka? Dodaj jeden składnik i zrób zupę jak u babci
Zamiast kolejnej pomidorowej, sięgnij po przepis, który znają nasze babcie i mamy. Zupa grysikowa na bazie rosołu to prosty sposób na pyszny obiad, który smakuje jak wspomnienia z dzieciństwa. Potrzebujesz tylko kilku składników i dosłownie...
-
Włóż warstwami i wstaw do lodówki. Ten tort rozpływa się w ustach jak pianka
Szybki w przygotowaniu, lekki i pełen owocowego aromatu. Taki jest tort biszkoptowy z jabłkami i ananasem. Nie wymaga pieczenia, dlatego idealnie sprawdzi się, gdy nie masz czasu na długie wypieki. Jego smak łączy w sobie słodycz owoców i...
-
Weź karkówkę i popularny napój. Zrobisz taką pieczeń, że bliskim spadną skarpetki
Karkówka to oprócz schabu najczęściej wykorzystywana w kuchni polskiej część tuszy wieprzowej. Jednak moim zdaniem jest nieco bardziej wszechstronna, a jeśli to dobrze ująć "szlachetna" i daje całe mnóstwo możliwości. Dziś podpowiemy, jak zrobić...
-
Sekret chrupiących placków tkwi w jednym składniku. Łyżka za dużo i magia znika
Chrupiące, złociste i pachnące czosnkiem, takie właśnie powinny być idealne placki ziemniaczane. Sekret ich smaku tkwi nie tylko w przyprawach, lecz także w odpowiedniej mące. Podpowiadamy, jaką wybrać, ile jej użyć i jak przygotować ciasto, by...
-
Tego dania nie da się zepsuć. Jeden składnik gwarantuje, że zawsze wyjdzie perfekcyjnie
Mary Berry, brytyjska legenda kuchni, proponuje zapiekankę z kurczakiem. Podbiła nim serca smakoszy na całym świecie. W ostatnich latach danie zyskało popularność również w Polsce. Nie wymaga wielu składników ani kulinarnych umiejętności, a...
-
Czesi zalewają je tym wywarem i wychodzą soczyste. Topione kotlety zrobią furorę w niedzielę
Utopené rizky to przysmak, który łączy soczystość mięsa z aromatem domowego bulionu. Ich przygotowanie jest proste, a efekt zachwyci każdego miłośnika klasycznych kotletów. Ten czeski sposób na schab sprawia, że mięso dosłownie rozpływa się w ustach.