przepisy
-
Do obiadu robię zawsze tę samą surówkę z ogórków kiszonych. Jest szybka i nigdy się nie nudzi
Domowa surówka do obiadu nie musi być nijaka w smaku. Ta przyrządzona z ogórków kiszonych, czerwonej cebuli, czosnku i innych dodatków zachwyca bogatym smakiem, a lekki aromat oliwy sprawia, że czujemy się jak w najlepszej greckiej restauracji.
-
Surówka, która przypomina mi dzieciństwo. Robiła mi ją prababcia, a smak pamiętam do dziś
Każdy z nas pamięta takie smaki, które od razu przypominają nam dzieciństwo i bliskich, którzy je przygotowywali. Ta surówka zawsze wychodziła spod ręki mojej prababci i cieszyła swoim smakiem podczas obiadów. Jest niezwykle prosta i na pewno...
-
Szybsze niż sałatka i prostsze niż jajecznica. Nikt nie pogardzi takim śniadaniem. 3 minuty i gotowe
W trakcie porannego rozgardiaszu często zdarza nam się, że nie mamy czasu na przygotowanie zdrowego, pożywnego śniadania. W takich sytuacjach warto wykorzystać pewien prosty sposób. Z jego pomocą posiłek zrobi się praktycznie sam. Wystarczy chwila.
-
Zwykłe tosty to przy tym nic. Włóż między kromki ten składnik i polej słodkim dżemem
Gdy poznałam przepis na te tosty, to przyznałam, że są najsmaczniejsze, jakie jadłam. Połączenie smaków niesamowicie mnie urzekło i sprawiło, że przez tydzień jadłam tylko to. Spróbuj je zrobić przy najbliższej okazji, a nie wrócisz do standardowe...
-
Prosty przepis na pizzę z kurczakiem i warzywami. Jeden kęs przeniesie cię do włoskiej trattorii
Nie ma nic lepszego niż domowa pizza z ciągnącym się serem. Dodatek smażonego kurczaka oraz pysznych warzyw nada włoskiemu daniu głębszego smaku i sprawi, że będzie jeszcze bardziej sycące. To świetny pomysł na piątkowy obiad w gronie znajomych lu...
-
Przepis stryjka na obiad, którego nikt nie zapomni. Soczyste mięso to nic przy tych kluskach i sosie
Przyrządzając obiady często kierujemy się smakami i przepisami, której już bardzo dobrze znamy. Nie za często sięgamy po receptury, które mogą nas czymś zaskoczyć lub są dla nas nowością. Pomimo tego i tak zachęcamy po sięgnięcie po ten smakołyk....
-
Zupa cebulowa Ewy Wachowicz. Nie zgadniesz, co wcześniej robi z warzywem i co dodaje do bulionu
Zupa cebulowa to jedna z tych potraw, którą warto zaserwować, kiedy chcemy uraczyć bliskich czymś naprawdę pysznym, nietuzinkowym i zaskakującym. Przepis na zupę cebulową jest bardzo prosty, ale Ewa Wachowicz znalazła świetny sposób, by nieco go...
-
Dodaj do zupy jarzynowej ten nietypowy składnik, a efekt absolutnie cię zaskoczy
Zupa jarzynowa to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni polskiej. Jest bogata w witaminy i cenne wartości odżywcze, a pod względem smaku mało które danie jej dorównuje. Głębię aromatu pogłębisz, dodając jeden dość nietypowy składnik.
-
Chorwacki szef kuchni zdradził mi patent na świetną paprykę. Można ją jeść przez cały rok
Papryka w słoiku to nie jest dla nas nic nowego. Kwestia się jednak zmienia, gdy w ruch wchodzą dodatki, które można do niej dodać. To właśnie one sprawiają, że ten chorwacki przepis jest tak wyjątkowy. To w czym zatopione jest warzywo, jest pyszn...
-
Jak zrobić tortillę? Weź cztery składniki, zagnieć i już masz bazę do domowych kebabów
Jak zrobić tortillę w domu? To zdecydowanie jeden z najłatwiejszych przepisów, jakie istnieją. Cienkie pszenne placki to świetna baza do wielu dań, w tym domowych kebabów lub wrapów. Wystarczy, że masz cztery składniki i porządną patelnię, a...
- Ten przepis to prawdziwa mięsna uczta. Rodzina za nią szaleje
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Grzyboznawcy zmartwieni. "Jeśli będzie jak rok temu, to będzie dramat"
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- W latach 80. serwowała go pierwsza dama. Żal go nie powtórzyć
- Ten przepis na kapuśniak jest 1000 razy lepszy niż klasyczny. Inne chowaj na dnie szuflady
- Tak pulpety robiła moja babcia kilkadziesiąt lat temu. Odtworzyłam przepis i nie mogłam wyjść z szoku [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
- To najpopularniejsze gwiazdy w polskim Internecie. Kto jest najcenniejszy w 2024 roku?
- Domowe nawozy na ogórki. Jak ich użyjesz, zbierzesz pełne kosze
-
Szparagi w takim wydaniu znikną w kilka minut z talerzy. Podaje je z tymi składnikami, wychodzą obłędnie
Marzysz o wiosennym obiedzie, ale brakuje ci smakowych inspiracji? Zamiast kombinować z wymyślnymi daniami postaw na klasykę. Szparagi w tym wydaniu są obłędnie smaczne, a co najważniejsze łatwe w przygotowaniu. Tu główną role grają nie tylko...
-
Na Niedzielę Przewodnią zawsze robię tę pieczeń. Jest delikatna i soczysta dzięki czynności z miską
Co na obiad na Niedzielę Przewodnią? W mojej rodzinie ten dzień to swego rodzaju przedłużenie świąt wielkanocnych i z tego powodu przygotowuję na obiad najlepszą pieczeń pod słońcem. Wychodzi soczysta, delikatna i pełna aromatu, dzięki ważnej...
-
Narzeczony zrobił pieczony gulasz. Wybrał najszlachetniejsze mięso - rozpływało się w ustach
Pomysł na obiad, który robi się praktycznie sam? Proszę bardzo. Ostatnio mój narzeczony wrócił z zakupów ucieszony jak dziecko z torbą pełną pyszności. Natychmiast zabrał się za przygotowanie posiłku, chwaląc się, że zrobi pyszny gulasz. Jednak...
-
Jak zrobić najlepszy sernik na zimno? Przepis, który zachwyci nawet teściową. Jest banalny
Sernik to niewątpliwie jedno z ulubionych ciast Polaków. Doczekał się naprawdę wielu wersji, z czego niemal każda smakuje wybornie. Jeśli jeszcze nie próbowałaś go na zimno, warto to zmienić. Tym bardziej że jest banalnie prosty do zrobienia i...
-
Znajoma pielęgniarka piecze najlepszy chleb w powiecie. Dała mi przepis - to łatwizna
Domowy chleb na zakwasie to rarytas, jakich mało i przekonałam się o tym ostatnio. Przyjaciółka z pracy mojej mamy przyniosła bochenek świeżego, pachnącego chleba. Był tak pyszny, że musiałam poprosić o przepis. Okazuje się, że to prościzna, a...
-
W PRL-u robiła ją każda gospodyni do chleba, dziś kupujemy gotowce. "To już nie ten smak"
Pasta na kanapki to nie tylko posiekane jajko i majonez. I chociaż taka wersja jest smaczna i bardzo dobrze znana, warto przypomnieć sobie o paście twarogowej, która w PRL-u była ważnym dodatkiem do pieczywa, a o której trochę zapomnieliśmy. To...
-
Tani obiad jak spod strzechy. Te kotlety są tak pyszne, że zapomnisz o nudnych mielonych
Tani obiad wcale nie musi być banalny i ubogi w smak. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić tani obiad, który smakuje jak z wiejskiego zajazdu. Te kotlety rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie jest banalne i szybkie. Przyda się ukochane warzywo...
-
Francuska jajecznica jest delikatna i puszysta. To za sprawą tego triku z białkami
Co najczęściej postanawiamy wrzucić na ząb o poranku? Oprócz kanapek na pewno na naszej liście znajdzie się również jajecznica. Pomimo że dość często ja przygotowujemy, i tak warto znać triki, które poprawią jej smak. Ten przepis z pewnością pomoż...
-
Kotlety mielone w wersji fit. Zamień mięso na te dwa produkty, a zobaczysz efekty diety
Kotlety mielone to jeden z przysmaków kuchni polskiej. Mięso wieprzowe jest jednak dość ciężkostrawne, a zbyt częste spożywanie go może prowadzić do problemów trawiennych. Klasyczne danie warto więc nieco "odchudzić". Jak to zrobić? Wyjaśniamy...
-
Obiad za grosze i gotowy w 30 minut. Potrzebujesz tylko patelni i kilka składników
Proste, tanie w przygotowaniu, a do tego szybkie potrawy są dla nas na wagę złota. Szczególnie wtedy, gdy nie mamy za wiele czasu, a chcemy zjeść coś pożywnego. Ta potrawa z pewnością zostanie z tobą na dłużej, bo spełnia wszystkie powyższe cechy.
-
Ciocia z Radomia zrobiła mi pampuszki i tym samym najlepszy obiad na świecie. Pokochałam ten smak
Niektóre dania są tylko w naszej głowie i mało kto o nich wie, lub je zna. Ten przepis zapoczątkowała w mojej rodzinie ciocia z Radomia. Te kotleciki zawsze wychodzą znakomicie i nie trzeba do nich specjalnych składników. Od razu pokochałam ich smak.
-
Odtworzyła przepis ze średniowiecza na ziołowe placuszki. Efekt przerósł wszelkie oczekiwania
Ziołowe placuszki według średniowiecznej receptury smakują wręcz nieziemsko. Tiktokerka odtworzyła ten przepis, który szturmem podbija internet. Placki zachwycają subtelnym zapachem aromatycznych ziół, a także wyjątkową chrupiącą, a zarazem puszys...
-
Przepis na zupę bez gotowania. Prościej się nie da. Zaimponujesz nawet teściowej
Gotowanie zupy często wiąże się z długim oczekiwaniem. Żeby nabrała odpowiednio intensywnego smaku, trzeba poświęcić na jej przygotowanie czasem nawet kilka godzin. Tak jest chociażby w przypadku rosołu. Nie zawsze jednak przepis na zupę musi być...
-
Biorę buraki, jabłko i trzy dodatki. W kilka minut mam najlepszą surówkę do mielonych
Przepisów na surówki jest od groma, ale jedna jest wyjątkowa. Surówka z buraków na zimno pasuje idealnie do mielonych, pieczeni, kaczki i innych mięs, a robi się ją błyskawicznie. Odkąd poznałam ten przepis, robię go co niedziela.
-
Zrobiłam smalec, że aż palce lizać. Mąż się zajadał, wtedy zdradziłam mu główny składnik
Smalec to rzecz nieoceniona w polskiej kuchni. Nie tylko służy do smażenia, lecz także stanowi przepyszne smarowidło do chleba a w towarzystwie ogórka kiszonego to niebo w gębie. Ostatnio postanowiłam trochę się pobawić i zrobiłam domowy smalec. M...
-
Każdy moczy schabowe w mleku, ale ja robię coś lepszego. Mięso wychodzi kruchuteńkie i soczyste
Kotlety schabowe to niemal nasze dobro narodowe i każdy ma na nie swój własny sposób. Ja także mam swój sposób na schabowe, a kluczem do perfekcyjnego smaku jest marynata. Nie moczę mięsa w mleku jak większość, robię coś innego. Każdy zachwyca się...
-
Dla niektórych ten dodatek to absurd. Dodaj do ogórkowej ten składnik, a będzie bardziej sycąca
Każdy dom ma swoje zasady żywieniowe, a niektóre z nich mogą wywołać większe emocje. Tak właśnie jest z tym dodatkiem. Umieszczony w ogórkowej może wywołać radość, lub wręcz przeciwnie - słowa krytyki. Jednak każdy chociaż raz musi spróbować jej w...
-
Zupa serowa - przepis, którym oczarowałam teściową. Bez jednego dodatku nie wyjdzie smaczna
Zupa serowa to przepis, który nie ma nic wspólnego z banałem. Jest pyszna, kremowa i idealna na rodzinne spotkania, zwłaszcza kiedy chcemy się pokazać od najlepszej, kulinarnej strony. Kiedyś zrobiłam zupę serową na rodzinny obiad. Teściowa była...
-
Placki z cukinii idealne na obiad. Będą puszyste i delikatne, ale nie zapomnij o triku z jajkiem
Placki z cukinii to rzecz nadzwyczajna z kilku powodów. Po pierwsze - są pyszne, to wiadomo. Są także łatwe w wykonaniu i idealnie pasują na obiad, śniadanie, podwieczorek i każdy posiłek. Przepis na placki z cukinii jest banalny, ale dziś...
-
Moja babcia nie robi zwyczajnej jajecznicy. Dodaje te dwa składniki i jest lepsza niż od szefa kuchni
Jeśli jesteś smakoszem jajecznicy, to koniecznie musisz spróbować tej wersji. Moja babcia robi ją tak od lat i nie uznaje innej metody. Ten smak znam od dzieciństwa i wiem, że jest najlepszy ze wszystkich. Zaledwie dwa składniki sprawiają, że to...
-
Deser, który zrobisz w 10 minut, a jego smak przebija inne wypieki. Jest miękki i puszysty
Nie jest to prawdą, że po świętach każdy ma dość słodkości i wypieków. Dla niektórych było ich wręcz za mało i szukają sposobu, jak zjeść ich więcej. Ten przysmak w tym pomoże i zaspokoi wszelkie pragnienia. Jego przygotowanie to dosłownie 10 minu...
-
Zbierz z łąki, a zrobisz pyszną sałatkę. Tylko nie pomyl z mleczem. Inaczej wylądujesz w szpitalu
Wiosną zbieramy je do bukietów i robimy wianki. Tymczasem mniszek lekarski ma do zaoferowania znacznie więcej, niż kwiaty. I wcale nie chodzi o syrop. Zamiast próbować pozbyć się go z trawnika, zbierz młode listki. Przygotujesz pyszną i dietetyczn...
-
Sos czosnkowy - przepis w wersji "jakby luksusowej". Zrezygnuj z siekania, a będzie najlepszy
Sos czosnkowy to zdecydowanie jeden z ulubionych sosów Polaków. Jest idealny do hot dogów, pizzy, kanapek i grillowanych warzyw i mięs. Przepis na sos czosnkowy nikomu nie sprawi problemu, ale pewnie się zdziwisz, że wcale nie trzeba siekać białyc...
-
Z jakich ziemniaków wyjdą najlepsze frytki? Będą chrupiące i złociste, ale zwróć uwagę na konkretną literę
Jak zrobić frytki, żeby były złociste, chrupiące z zewnątrz i niemal maślane w środku? Wydawać by się mogło, że wystarczy pokroić ziemniaki w słupki i usmażyć bądź upiec. Niby tak, ale frytkowy sukces zaczyna się już w sklepie. Z jakich ziemniaków...
-
Bez tarcia i smażenia. Te placki są szybsze i łatwiejsze w wykonaniu. Gotowe w kilka chwil
Placki ziemniaczane mogą nam się kojarzyć z ciężkim i długim przygotowaniem. Dzięki temu przepisowi będą one łatwiejsze i przede wszystkim szybsze w przyrządzeniu. Jak to jest możliwe? Wystarczy nie trzeć ich na tarce i nie smażyć. Ta metoda jest...
-
Przepis na pizzę z zaskakującym spodem. Jest przepyszna, pachnąca i to bez mąki i drożdży
Pizza opanowała cały świat i jestem w stanie się założyć, że nie ma człowieka, który nie przepadałby za tym daniem. Tradycyjny przepis na pizzę zakłada (najczęściej) cienkie drożdżowe ciasto z sosem i dodatkami, pieczone w piecu opalanym drewnem l...
-
Pierogi ruskie w nowym wydaniu. Farsz będzie palce lizać dzięki zielonemu dodatkowi
Pierogi ruskie to chyba najczęściej robione pierogi w naszych domach i nic dziwnego - są pyszne i dość tanie w wykonaniu. Jednak tradycyjna receptura może w końcu spowszednieć, dlatego dziś mamy dla was przepis na pierogi ruskie w nowym wydaniu. D...
-
Wiosenna sałatka śniadaniowa. To tylko cztery składniki, a smak zawróci w głowie każdemu
Za oknem zielono i słonecznie, czyli to najlepszy czas, żeby zajadać się prawdziwie wiosennymi przysmakami. Wiosenna sałatka śniadaniowa to jedna z takich rzeczy, które najlepiej smakują właśnie wtedy, kiedy robi się coraz cieplej. To tylko trzy...
-
Puszyste placuszki wypełnione owocami. Takiej mieszanki nie robi żadna babcia i mama
Śniadaniowe placuszki to miła odmiana dla klasycznych kanapek i jajecznicy. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, ani trudne. Zrób je w najbliższym czasie i zobacz, jak cała rodzina się nimi zajada. Ten jeden dodatek nadaje im zdrowej słodkości.
-
Masz już dość serników i babek? To ciasto to miła odmiana, a jedna blacha to za mało
Jesteśmy świeżo po Wielkanocy, a to oznacza, że nasze brzuchy wypełnione są jeszcze różnymi smakołykami. Na pewno zajadaliśmy się w tym czasie słodkościami, ale ich nigdy nie jest za mało. To ciasto pokaże ci, że nikt nie ma dość wypieków. Zostani...