przepisy
-
Każdy moczy schabowe w mleku, ale ja robię coś lepszego. Mięso wychodzi kruchuteńkie i soczyste
Kotlety schabowe to niemal nasze dobro narodowe i każdy ma na nie swój własny sposób. Ja także mam swój sposób na schabowe, a kluczem do perfekcyjnego smaku jest marynata. Nie moczę mięsa w mleku jak większość, robię coś innego. Każdy zachwyca się...
-
Dla niektórych ten dodatek to absurd. Dodaj do ogórkowej ten składnik, a będzie bardziej sycąca
Każdy dom ma swoje zasady żywieniowe, a niektóre z nich mogą wywołać większe emocje. Tak właśnie jest z tym dodatkiem. Umieszczony w ogórkowej może wywołać radość, lub wręcz przeciwnie - słowa krytyki. Jednak każdy chociaż raz musi spróbować jej w...
-
Zupa serowa - przepis, którym oczarowałam teściową. Bez jednego dodatku nie wyjdzie smaczna
Zupa serowa to przepis, który nie ma nic wspólnego z banałem. Jest pyszna, kremowa i idealna na rodzinne spotkania, zwłaszcza kiedy chcemy się pokazać od najlepszej, kulinarnej strony. Kiedyś zrobiłam zupę serową na rodzinny obiad. Teściowa była...
-
Placki z cukinii idealne na obiad. Będą puszyste i delikatne, ale nie zapomnij o triku z jajkiem
Placki z cukinii to rzecz nadzwyczajna z kilku powodów. Po pierwsze - są pyszne, to wiadomo. Są także łatwe w wykonaniu i idealnie pasują na obiad, śniadanie, podwieczorek i każdy posiłek. Przepis na placki z cukinii jest banalny, ale dziś...
-
Moja babcia nie robi zwyczajnej jajecznicy. Dodaje te dwa składniki i jest lepsza niż od szefa kuchni
Jeśli jesteś smakoszem jajecznicy, to koniecznie musisz spróbować tej wersji. Moja babcia robi ją tak od lat i nie uznaje innej metody. Ten smak znam od dzieciństwa i wiem, że jest najlepszy ze wszystkich. Zaledwie dwa składniki sprawiają, że to...
-
Deser, który zrobisz w 10 minut, a jego smak przebija inne wypieki. Jest miękki i puszysty
Nie jest to prawdą, że po świętach każdy ma dość słodkości i wypieków. Dla niektórych było ich wręcz za mało i szukają sposobu, jak zjeść ich więcej. Ten przysmak w tym pomoże i zaspokoi wszelkie pragnienia. Jego przygotowanie to dosłownie 10 minu...
-
Zbierz z łąki, a zrobisz pyszną sałatkę. Tylko nie pomyl z mleczem. Inaczej wylądujesz w szpitalu
Wiosną zbieramy je do bukietów i robimy wianki. Tymczasem mniszek lekarski ma do zaoferowania znacznie więcej, niż kwiaty. I wcale nie chodzi o syrop. Zamiast próbować pozbyć się go z trawnika, zbierz młode listki. Przygotujesz pyszną i dietetyczn...
-
Sos czosnkowy - przepis w wersji "jakby luksusowej". Zrezygnuj z siekania, a będzie najlepszy
Sos czosnkowy to zdecydowanie jeden z ulubionych sosów Polaków. Jest idealny do hot dogów, pizzy, kanapek i grillowanych warzyw i mięs. Przepis na sos czosnkowy nikomu nie sprawi problemu, ale pewnie się zdziwisz, że wcale nie trzeba siekać białyc...
-
Z jakich ziemniaków wyjdą najlepsze frytki? Będą chrupiące i złociste, ale zwróć uwagę na konkretną literę
Jak zrobić frytki, żeby były złociste, chrupiące z zewnątrz i niemal maślane w środku? Wydawać by się mogło, że wystarczy pokroić ziemniaki w słupki i usmażyć bądź upiec. Niby tak, ale frytkowy sukces zaczyna się już w sklepie. Z jakich ziemniaków...
-
Bez tarcia i smażenia. Te placki są szybsze i łatwiejsze w wykonaniu. Gotowe w kilka chwil
Placki ziemniaczane mogą nam się kojarzyć z ciężkim i długim przygotowaniem. Dzięki temu przepisowi będą one łatwiejsze i przede wszystkim szybsze w przyrządzeniu. Jak to jest możliwe? Wystarczy nie trzeć ich na tarce i nie smażyć. Ta metoda jest...
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- "Tańczący" Thermomix. "Czasami muszę go trzymać". Firma ma radę
- Dostałam przepis i zabrakło mi słów. Zawartość garnka zniknęła w 5 minut
- Masz ochotę na kotleta? Zapomnij o schabowym i wybierz ten przepis
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Biorę ziemniaki i kilka prostych składników, a po chwili mam gotowy obiad
- Lekkie i mega proste w przygotowaniu. To ciasto jest idealne na weekend
- Pikowanie pomidorów to pestka. Pamiętaj jedna o tym terminie
- Za ten dawno niewidziany gatunek grzyba możemy dostać niemałą sumkę
- Zamiast grilla kup przydomową wędzarnię. Dzięki niej przygotujesz ciekawe potrawy
-
Przepis na pizzę z zaskakującym spodem. Jest przepyszna, pachnąca i to bez mąki i drożdży
Pizza opanowała cały świat i jestem w stanie się założyć, że nie ma człowieka, który nie przepadałby za tym daniem. Tradycyjny przepis na pizzę zakłada (najczęściej) cienkie drożdżowe ciasto z sosem i dodatkami, pieczone w piecu opalanym drewnem l...
-
Pierogi ruskie w nowym wydaniu. Farsz będzie palce lizać dzięki zielonemu dodatkowi
Pierogi ruskie to chyba najczęściej robione pierogi w naszych domach i nic dziwnego - są pyszne i dość tanie w wykonaniu. Jednak tradycyjna receptura może w końcu spowszednieć, dlatego dziś mamy dla was przepis na pierogi ruskie w nowym wydaniu. D...
-
Wiosenna sałatka śniadaniowa. To tylko cztery składniki, a smak zawróci w głowie każdemu
Za oknem zielono i słonecznie, czyli to najlepszy czas, żeby zajadać się prawdziwie wiosennymi przysmakami. Wiosenna sałatka śniadaniowa to jedna z takich rzeczy, które najlepiej smakują właśnie wtedy, kiedy robi się coraz cieplej. To tylko trzy...
-
Puszyste placuszki wypełnione owocami. Takiej mieszanki nie robi żadna babcia i mama
Śniadaniowe placuszki to miła odmiana dla klasycznych kanapek i jajecznicy. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, ani trudne. Zrób je w najbliższym czasie i zobacz, jak cała rodzina się nimi zajada. Ten jeden dodatek nadaje im zdrowej słodkości.
-
Masz już dość serników i babek? To ciasto to miła odmiana, a jedna blacha to za mało
Jesteśmy świeżo po Wielkanocy, a to oznacza, że nasze brzuchy wypełnione są jeszcze różnymi smakołykami. Na pewno zajadaliśmy się w tym czasie słodkościami, ale ich nigdy nie jest za mało. To ciasto pokaże ci, że nikt nie ma dość wypieków. Zostani...
-
Kluski śląskie metodą czwórki zawsze wychodzą. Babcia spojrzy z niedowiarzaniem
Kluski śląskie to fantastyczny dodatek do obiadu i wcale nie tylko do tradycyjnej rolady wołowej. Niektórzy jednak nie robią ich z obawy, że coś im się nie uda. Na szczęście wiemy, co robić, by na twoim talerzu wylądowały udane kluski śląskie....
-
Kopytka wyjdą mięciutkie dzięki jednej radzie. Mąka jest ważna, ale nie może być byle jaka
Kto nie kocha kopytek? Te niewielkie ziemniaczane kluseczki w kształcie rombów to obiad idealny na każdą okazję, a przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić kopytka, żeby były...
-
Zamknij to mięso w cieście i zrób pierogi. Po pierwszym kęsie wszystkim opadnie szczęka
Pierogi można przyrządzić na wiele różnych sposobów, jednak niektóre z nich nadal są dla nas mało spotykane. Takim oryginalnym przykładem jest zrobienie ich z tym farszem. Główny składnik masz już w domu, bo był elementem wielkanocnego żurku i...
-
Bogracz - przepis na wyżerkę, że ho ho! Uważaj na mięso - najlepiej sprawdzi się jeden rodzaj
Bogracz to klasyk kuchni węgierskiej i ma w sobie wszystko to, co się z nią kojarzy, czyli paprykę, pomidory, troszkę ostrości i najważniejsze - delikatne, wręcz rozpadające się mięso. Bogracz tradycyjnie gotuje się w kociołku nad ogniskiem, jedna...
-
Co zrobić z ugotowanych jajek? Najszybszy obiad pod słońcem. Wystarczy, że dorzucisz ser
Po świętach wiele osób zastanawia się, co zrobić z ugotowanych jajek. Każdemu bowiem może się zdarzyć, że zrobi ich za dużo, a rodzina, objedzona żurkiem, sałatkami i mazurkami, nie da rady ich zjeść. Takich jajek na szczęście nie trzeba od razu...
-
Tą zupą zastąpiłam pomidorową i ogórkową. Gdy dolejesz ten sok, będzie jeszcze smaczniejsza
Uwielbiam zupy, a ta pokazała mi, że można je robić inaczej. To połączenie smakowe na pierwszy rzut oka jest zaskakujące, ale gdy tylko jej spróbujesz, to się zakochasz. Można w niej wyczuć różne aromaty, ale właśnie to jest w niej najlepsze.
-
Resztki po świętach zalegają w lodówce? Zrób z nich lubelski specjał - ta zupa jest wyśmienita
Zupa z resztek to może być naprawdę niemal restauracyjne danie. Kto był, widział i jadł forszmak lubelski, ten wie, że smaku tej zupy nie da się podrobić. Jeśli więc masz trochę wędlin, mięs po świętach, zrobisz tak pyszną zupę, że klękajcie narody.
-
Pomysł na śniadanie, kiedy za oknem wiosna? Jajka w tej wersji cię oczarują
Jajka na śniadanie to zawsze dobry pomysł i niewiele produktów tak dodaje energii, co właśnie jajka. Jednak jajka na śniadanie to nie tylko jajecznica lub omlet, mamy dla was coś lepszego, coś, przez co od razu poczujecie wiosnę w kubkach smakowyc...
-
Idealna propozycja na poświąteczne śniadanie. Wystarczy zmiksować i wrzucić do piekarnika
Wielkanoc przepełniona jest jajkami, majonezem i białym barszczem. Dlatego więc zaraz po świętach warto zaserwować na stole całkowicie coś innego. Taki smakołyk jest dość popularny, lecz nie zrobiony z tych składników. Kompozycja smaków jest...
-
W Poniedziałek Wielkanocny podaj ten przysmak. Po jednym kęsie wszyscy będą go zachwalać
Podczas świąt wielkanocnych ważne są jajka, ale warto umieścić obok nich również inne smakołyki. Dobrym wyborem będzie ta przystawka, którą robi się bardzo szybko. Dodatkowo można zauważyć, że znika w kilka chwil i nawet się nie obejrzysz, jak mis...
-
Fasolka po bretońsku się przejadła? Wypróbuj wariant węgierski. Z tymi dodatkami nie da się jej oprzeć
Fasolka po węgiersku to danie, które przypadnie do gustu miłośnikom aromatycznych i rozgrzewających potraw. Z dodatkiem mięsa, warzyw i przypraw prezentuje się niezwykle apetycznie. Jest prosta i szybka w przygotowaniu - wprost idealna na obiad.
-
Zostały ci jajka ze świąt? Zrób z nich danie główne dla całej rodziny. Mielone się nie umywają
Okres poświąteczny może być wypełniony resztkami jedzenia, które nie wiadomo jak wykorzystać. Jeśli więc masz na stanie kilka jajek, to dobrze się składa. Możesz z nich zrobić tę obiadową pozycję. Dodaj do nich kilka składników i ciesz się smakiem...
-
Nie wyrzucaj jarzynowej, tylko połącz ją z czerstwym chlebem. Wyjdzie z tego nowa i smaczna potrawa
W każdym domu na święta przygotowuje się sałatkę jarzynową. Robi się ją w tak dużych ilościach, że cała rodzina nie jest w stanie jej przejeść. Jeśli w twoim domu jest podobnie i nie chcesz jej wyrzucać, mamy na to sposób. Połącz ją z czerstwym...
-
Jajka taplające się w tym kremowym sosie to rarytas PRL-u. Zrób je na święta, a znikną z talerzy w mig
Wielkanocny stół pomieści wiele klasyków, jednak jednego dania nie może wówczas zabraknąć. Mowa tu o jajkach podanych w kremowym, aromatycznym sosie rodem z czasów PRL-u. Taki duet jest nieziemsko smaczny i na dodatek pięknie się prezentuje, co z...
-
Goście już przy stole, a ty nie wiesz, co podać? Tę sałatkę zrobisz w mniej niż 10 minut
Sałatki to najprostsze przysmaki, którymi możemy uraczyć naszych gości. Ta z poniższego przepisu nie tylko jest smaczna, ale też szybka i prosta w przygotowaniu. Można ją zrobić nawet w mniej niż 10 minut. To wszystko zasługa krótkiej listy...
-
Wiosenne gołąbki z młodą kapustą przygotujesz raz-dwa! Kluczem idealnego smaku jest prosty farsz
Wiosenne gołąbki uświetnią każdy obiad. Aromatyczny, mięsny farsz owinięty w liście młodej kapusty i polany pysznym sosem to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Jak je przygotować? Wyjątkowo prosto.
-
Włóż jajka do pieca i nie martw się o wielkanocne przyjęcie. Ich aromat rozejdzie się na cały dom
Gdy zegar tyka, a my nie mamy za wiele czasu na przygotowanie świątecznych przekąsek, na ratunek przychodzą proste i szybkie przepisy. Receptura na te jajka jest wyjątkowa, ponieważ nie wymaga od nas składników, których nie mamy w domu. Smak i...
-
Zabrakło ci chleba? Wyrób ciasto z 4 składników i wrzuć na patelnię. Domowe pieczywo w kilka minut
Wstajesz rano, masz ochotę na smakowite kanapeczki, ale okazuje się, że dzień wcześniej zapomniałaś kupić chleba? Nic straconego. Z pomocą tego przepisu będziesz cieszyć się pysznym i świeżym pieczywem już po kilku minutach. I to bez użycia...
-
Jajka na ostatnią chwilę. Zrobisz je w mig i zdążysz przed wielkanocnym śniadaniem
Dzisiejszy dzień jest dla wielu bardzo wyjątkowy. Wielkanoc to nie tylko duchowe uniesienia, a także chwila, by zjeść wyjątkowo pyszne dania. Na stole nie może zabraknąć tak przygotowanych jajek. Zrobisz je w kilka minut, a ich smak pozostanie z...
-
Za dużo białej kiełbasy na święta? Przerób ją na proste danie. Banalne, a będą prosić o dokładkę
Szukasz alternatywnego pomysłu na wykorzystanie dużej ilości białej kiełbasy? Skorzystaj z tego przepisu, a już nigdy ten wyrób nie będzie kojarzył się tylko ze Świętami Wielkanocnymi. Dodaj dwa składniki i stwórz pulpety.
-
Kapitalnie prosta przekąska z białą kiełbasą. Nie obejrzysz się, a już jej nie będzie na stole
Tak jak jajka, biała kiełbasa w okresie Wielkanocy jest towarem bardzo popularnym. Jednak jej zastosowanie jest szersze niż tylko wrzucenie jej do żurku lub barszczu. Owinięta tym składnikiem i podpieczona tworzy idealną świąteczną przekąskę.
-
Pomysł na oryginalną białą kiełbasę. Goście będą pod wrażeniem, że podasz ją nie tylko w żurku
Biała kiełbasa otrzymuje swoje pięć minut w okresie świąt wielkanocnych i to właśnie wtedy jemy jej najwięcej. Można ją znaleźć w żurku, jednak jej smak warto wykorzystać jeszcze w inny sposób. Z tymi dodatkami będzie prawdziwą ucztą dla naszego...
-
To najlepszy schab, jaki jadłam. Co roku objadam się nim w Wielką Sobotę
Wielka Sobota to czas, kiedy w naszej głowie jest tylko śniadanie wielkanocne. Jednak nie można zapominać o obiedzie, który je się tego dnia. Co roku robię ten schab pod pierzynką i jestem nim zachwycona. Mięso jest lekkie, delikatne, a ten dodate...
-
Teściowie będą błagać o dokładkę, gdy ta przekąska zniknie z talerzy. Jej smak i podanie powalają
Na świątecznym stole można znaleźć wiele różnego rodzaju przekąsek, które potrafią uraczyć nas smakiem i wyglądem. Jedną z nich jest ta szynka. Zatopiona w galarecie idealnie wpasowuje się w wielkanocny klimat. Dodatkowo bardzo szybko zostaje...
-
Poznałam przepis na najsmaczniejszą sałatkę wielkanocną. Zrób od razu podwójną porcję
Sałatki to najpopularniejsze przekąski i przystawki, jakie można spotkać. Ich wszechstronność sprawia, że chętnie je wykonujemy i jemy. Ta propozycja jest idealna na święta wielkanocne, a także rodzinne przyjęcia. Mieszanka smaków jest trudna do...