przepisy
-
Tego dania nie da się zepsuć. Jeden składnik gwarantuje, że zawsze wyjdzie perfekcyjnie
Mary Berry, brytyjska legenda kuchni, proponuje zapiekankę z kurczakiem. Podbiła nim serca smakoszy na całym świecie. W ostatnich latach danie zyskało popularność również w Polsce. Nie wymaga wielu składników ani kulinarnych umiejętności, a...
-
Czesi zalewają je tym wywarem i wychodzą soczyste. Topione kotlety zrobią furorę w niedzielę
Utopené rizky to przysmak, który łączy soczystość mięsa z aromatem domowego bulionu. Ich przygotowanie jest proste, a efekt zachwyci każdego miłośnika klasycznych kotletów. Ten czeski sposób na schab sprawia, że mięso dosłownie rozpływa się w ustach.
-
Wystarczy spróbować raz, aby zapamiętać smak tego kultowego ciasta do końca życia
To popularny deser, który gości na naszych stołach już od wielu lat, choć nie każdy jeszcze wie, jak go przygotować. Poznaj prostą recepturę i ciesz się smakiem, który skradł już niejedno podniebienie.
-
Wyjmuję z piekarnika i nie czekam, aż wystygnie. W środku owocowa, na zewnątrz mięciutka
Strucla z dżemem to ciasto, którego zapach potrafi przywołać najcieplejsze wspomnienia. Prosty, pachnący wypiek, który nie wychodzi z mody i zawsze cieszy się powodzeniem. Połączenie puszystego ciasta i słodkiego nadzienia rozkocha w sobie każdego.
-
Znienawidzone kulki zmieniają smak. Zupę z tego warzywa robię co chwilę, syci lepiej niż rosół
Zupa brukselkowa to danie proste, choć potrafi zaskoczyć smakiem nawet największego sceptyka. Jej łatwość i wyjątkowy aromat sprawiają, że idealnie sprawdza się na chłodniejsze dni. Ten przepis stosuję od lat i zawsze się sprawdza.
-
Sekret idealnych krokietów tkwi w cieście. Rób je jak moja babcia. Zawsze się uda
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby były cienkie, delikatne i elastyczne? To właśnie ciasto decyduje o tym, czy będą perfekcyjne. Wystarczy jeden prosty składnik i 15 minut przerwy, by były elastyczne, cienkie i nigdy się nie rwały.
-
Mięso miękkie jak masło, sos gęsty i aromatyczny. Sekret? Składnik, który większość pomija
Aromatyczny, gęsty i pełen smaku, tak wyobrażamy sobie doskonały gulasz. Choć wydaje się prosty, jego przygotowanie wymaga kilku kulinarnych tajemnic, znanych jedynie najlepszym kucharzom. Jeden z nich potrafi całkowicie odmienić smak tej klasyczn...
-
Miękkie, lekkie i bez glutenu. Włosi pieką je zamiast babki i biszkoptu
Włoski biszkopt cytrynowy bez glutenu to lekki deser o prostym składzie i wyjątkowym aromacie. Nie zawiera mąki pszennej ani masła, a mimo to zachwyca miękkością i smakiem, który przywodzi na myśl domowe wypieki spod włoskiego słońca.
-
Zupa gulaszowa z tym dodatkiem bardzo zyskuje na smaku. Wystarczy pół szklanki
Ach, ta jesień. Za co ją kochamy? Za grzybobranie, za kolorowe liście i oczywiście za pyszne i rozgrzewające zupy. A jaka jest najlepsza i najbardziej rozgrzewająca zupa? Oczywiście, że gulaszowa. Dziś mamy przepis tak fantastyczny, że będziesz go...
-
Dom pachnie lasem i cebulą. Zrób ten przepis, a usłyszysz: chcemy więcej!
Gdy tylko lasy zaczynają pachnieć jesienią, wiele osób rusza na poszukiwania darów lasu. Grzyby duszone w sosie własnym to sposób na zachowanie smaku tej pory roku. Odpowiednio przyrządzone pasują do każdego dodatku.
-
Trochę jak racuchy, ale z ziemniaków. Te placki są pyszne z czosnkiem
Możecie się ze mnie śmiać, ale uważam, że ziemniaki to najlepszy dowód na to, że świat jest dobrym miejscem do życia. A co jest najlepsze z ziemniaków? Wszystko, ale nie sposób nie wymienić placków ziemniaczanych. Bywa, że kłócimy się o to, czy...
-
Prosta, tania i zawsze trafiona. Makaronowa sałatka idealna na każdą okazję
Szybka, prosta i bardzo pożywna. Ta sałatka z makaronem to idealna opcja na każdą okazję, zarówno na co dzień, jak i od święta. Gwarantujemy, że zniknie ze stołu, zanim zdążysz odłożyć łyżkę.
-
Kremowa, aksamitna i gotowa w kwadrans. Ta zupa może rządzić kuchnią
Smakuje świetnie, syci na długo i smakuje wybornie. Tak brzmi opis doskonałego obiadu i właśnie doskonała jest nasza dzisiejsza zupa. Nie musisz znowu jeść makaronu z cebulą i kiełbasą, ani jajka sadzonego z ziemniakami - mamy przepis tak pyszny, ...
-
Racuchy bez drożdży i czekania. Jeden składnik zmienia smak, zwykle jem go z warzywami
Racuchy z serka wiejskiego to szybki sposób na pyszne placuszki, które smakują każdemu. Bez drożdży, bez kombinowania, za to z efektem wow. To domowe danie, które rozkochuje w sobie od pierwszego kęsa. Wychodzą puszyste, podać je możesz z różnymi...
-
Deser wygląda jak z restauracji, a robię go z warzywa. Zwykle ląduje w zupie
Czekoladowy deser z płynnym środkiem, który skradnie każde serce? Ten fondant z dodatkiem jesiennego warzywa to połączenie tradycyjnej lava cake i zdrowego twistu. Prosty w przygotowaniu, zachwyca kremowym wnętrzem i głębokim smakiem kakao.
-
Wyglądają jak kotlety mielone, ale środek zaskakuje. Ten trik babci wraca do łask
Zdarzają się takie dania, do których się wraca. Nie dlatego, że są wyjątkowo modne, ale dlatego, że po prostu są dobre. Kotlety z ryby to jeden z tych przepisów, prosty, ale pełen smaku. Idealny na zwykły obiad, ale też wtedy, gdy chcesz zaskoczyć...
-
Chrupiąca skórka i mięciutki środek. Te bułeczki są lepsze niż kajzerki
Nasz dzisiejszy przepis to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników domowego pieczywa oraz dla wszystkich, którzy od czasu do czasu lubią sobie przekąsić pyszną, cieplutką bułeczkę. Na szczęście wcale nie trzeba bawić się w zakwasy i drożdże -...
-
Za tę zupę bliscy będą cię całować po rękach. Smakuje jak włoski klasyk
Pogoda za oknem nie rozpieszcza i my sami musimy się porozpieszczać, a nie ma na to lepszego sposobu, niż pyszny, aromatyczny obiadek. Jeśli szukasz pomysłu na jesienną zupę lub na taką zupę, która zaskoczy twoich bliskich i namaluje uśmiech na ic...
-
Jesienny klasyk w nowej odsłonie. Zanim trafią do ciasta, porządnie "wykąp" śliwki
Ten przepis na ciasto na szybko jest esencją jesieni zamkniętą w prostym, puszystym wypieku. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu śliwek. Efekt gwarantowany już za pierwszym razem.
-
O matko z kremem! Karpatka trafiła na salony. Zachwyca się nią "The New York Times"
Polska karpatka trafiła na łamy "The New York Times" i zrobiła prawdziwą furorę. Amerykanie zachwycili się jej delikatną strukturą, kremowym wnętrzem i wyjątkowym wyglądem przypominającym górskie szczyty. Autorka przepisu, Nicola Lamb,...
-
Jeśli masz ponad 50 lat, na pewno znasz to danie. W PRL-u królowało nad schabowym
Dziś mamy przepis, którego starszym przedstawiać nie trzeba, a nieco młodszych dzięki niemu uświadomić, że najlepszy kotlet to wcale nie schabowy, czy mielony. Drobno siekane mięso mocno podsmażone na patelni obowiązkowo z cebulką i pieczarkami. J...
-
Zetrzyj, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Efekt? Kolorowa bomba, która przebija klasyki
Szukasz czegoś lekkiego, a zarazem pełnego smaku co dobrze komponuje się z kotletem? Ta sałatka z buraków do obiadu doda koloru i zdrowia każdemu posiłkowi. Połączenie słodkich warzyw, lekko kwaśnego dressingu i chrupiących dodatków tworzy coś, co...
-
Podobne do kotleta, ale bije go na głowę. Schabowe po japońsku pokochasz od pierwszego kęsa
Na pierwszy rzut oka przypomina tradycyjnego kotleta schabowego, ale różni się od niego chrupiącą panierką i charakterystycznym sosem. Tonkatsu to japońska klasyka, która może podbić polskie stoły.
-
Zupę porową wzbogacam serkiem i dwiema przyprawami. Palce lizać to mało powiedziane
Jak zrobić szybki, łatwy, przyjemny i naprawdę smaczny obiad? Dziś mam przepis, który spełnia wszystkie wyżej wymienione wymagania i przy okazji sprawi, że poczujesz się jak szef lub szefowa kuchni. Zupa krem z pora to strzał w dziesiątkę, jeśli...
-
Na śniadanie zrób jajka w pancerzu. Nie zgłodniejesz aż do kolacji
Co jest najlepsze na śniadanie? Ilu ludzi, tyle odpowiedzi, ale lwia część na pewno odpowie, że jajka. Owszem, są pełne białka, zdrowych tłuszczy, a co za tym idzie, świetnie sycą i uczucie sytości po zjedzeniu jajek czujemy długo. Jednak nasz...
-
Włosi mówią, że "robi się sam". Duszę kurczaka w mieszance i mam obiad bez wysiłku
Delikatne mięso, aromatyczny sos i zapach ziół, to połączenie, które od lat podbija serca smakoszy na całym świecie. Kurczak alla pizzaiola łączy tradycję południowych Włoch z prostotą codziennego gotowania. To danie ma w sobie coś z kuchni domowe...
-
Makaron z tym sosem robię w 15 minut. Jest kremowy, aromatyczny i lepszy niż od Włocha
Wiele osób poszukuje prostych i tanich potraw, które nie wymagają kilkugodzinnego stania przy kuchence. Makaron z czerwonym pesto to jedno z tych dań. Łatwy w przyrządzeniu, aromatyczny i zawsze się udaje. Zachwyca nawet, gdy nie wrzucisz od groma...
-
Chlebek bananowy z dodatkami, że palce lizać. Roboty tyle, co miksowania, resztę robi piekarnik
Niby chlebek, ale nie do końca. Pasztetem go nie posmarujesz (chyba że kulinarne wyzwania są tym, co uwielbiasz), ale podasz go do kawki lub na rodzinnej imprezie, jako coś słodkiego. Chlebek bananowy, bo o nim mowa, to chyba najłatwiejsze ciasto...
-
W PRL-u babcie robiły danie napakowane białkiem po brzegi. Smak tkwi w jednym triku
Królowała w restauracjach, barach mlecznych i w ulicznych budkach. Każdy Polak chyba jadł ją przynajmniej raz w życiu, a chodzi o kultową fasolkę po bretońsku. Przepis? Banalny. Smak? Ach i och. Jednak, żeby smak był "ach i och" wielką literą...
-
Babciny sposób na kichanie i prychanie. Wypij, zanim pójdziesz do lekarza
Pamiętacie tę łyżkę, którą babcia lub mama, napełniwszy wcześniej jasnożółtą substancją, wpychała nam niemal na siłę do gardła, kiedy zaczynało się przeziębienie? Ja też... To chyba nasza zmora, ale trzeba przyznać, że syrop z cebuli działał....
-
Rozgrzewa sto razy lepiej niż rosół. W góralskich karczmach to pozycja numer jeden
Która zupa najlepiej rozgrzewa? Rosół, flaczki, kwaśnica? Jeśli wskazałeś lub wskazałaś którąkolwiek z nich, to najprawdopodobniej nie było ci dane spróbować czegoś, co ja nazywam termoforem w talerzu. Jadłam tę zupę kilka lat temu w Beskidach,...
-
Naleśniki mają być mięciutkie, delikatne i elastyczne? Za ten przepis mi podziękujesz
Nasz dzisiejszy przepis zadowoli każdego łasucha tego świata i sprawi, że świat stanie się lepszy. Naleśniki lubi każdy, prawda? Prawda, ale naleśniki muszą być jakieś, a dokładnie pyszne. I ja doskonale wiem, jak zrobić najpyszniejsze naleśniki n...
-
Szarlotka pani Joli robi furorę. Jeden składnik sprawia, że beza jest nie do pobicia
Delikatny wierzch, kruche ciasto i jabłka z cynamonem to połączenie, obok którego nie da się przejść obojętnie. Szarlotka z bezą według przepisu pani Joli to coś więcej niż deser. To wspomnienie smaku dzieciństwa.
-
Ani jajeczna, ani z awokado. Ta pasta bije je na głowę i to bez grama majonezu
Tuńczyk z majonezem to klasyka, ale istnieje prostszy sposób, by to popularne smarowidło do chleba. Zamiana klasycznego, kremowego spoiwa, wybierz coś znacznie lżejszego. Jeden dodatek sprawia, że kanapka staje się delikatniejsza, bardziej...
-
Nie panieruję, nie moczę w jajku. Ten trik z ciastem daje chrupiącego kurczaka bez wysiłku
Domowy kurczak potrafi zaskoczyć smakiem, jeśli przygotuje się go w nieoczywisty sposób. Połączenie ketchupu i musztardy, znane z prostych sosów, tutaj zamienia się w aromatyczną marynatę, która nadaje mięsu wyjątkową głębię. To danie łączy...
-
Nie trzeba miksera ani foremek. Te przekładane ciastka smakują lepiej niż markizy
Ciastka klawisze to małe, kruche prostokąty z kremem, które wyglądają elegancko, a robi się je zaskakująco łatwo. Mają coś w sobie z klasyki i nowoczesności. Idealne na popołudnie z kawą albo jako słodki prezent. W tej wersji robią furorę dzięki...
-
Tak pysznego chleba nie kupisz w żadnej piekarni. Pachnie tak, że aż kręci w nosie
Czy jest coś lepszego niż bochenek świeżego, ciepłego, pachnącego, mięciutkiego chleba z chrupiącą skórką? No, może wygrana na loterii. Jeśli jednak nie nasz żyłki hazardzisty, a lubisz dobre pieczywo, mamy świetny przepis na domowy chleb na...
-
Powstała przypadkiem, a deklasuje gyros i jarzynową. Zrób na Wszystkich Świętych
Polacy kochają sałatki, ale większość z nas wciąż wybiera te same, utarte przepisy: gyros, jarzynową, ziemniaczaną... Tymczasem istnieje jedna, która zaskakuje prostotą, smakiem i trwałością. Jak zrobić sałatkę z kalafiorem?
-
Niemała gratka dla miłośników jesiennych słodkości. Pokochasz mandarynki w tej wersji
Jesieniary i jesieniarze tej galaktyki, łączmy się! Dziś mamy coś, co skradnie wasze jesienne serduszka i zarażą jesienną miłością wszystkich, którzy nie przepadają za tą porą roku. Bo jesień to przecież czas różnych słodkości, czyż nie? Ale nie...
-
Kroję brokuły, pomidory i polewam pysznym sosem. Tę sałatkę jadam kilka razy w tygodniu
Co zrobić na kolację? Kanapki ci się znudziły, a nie chcesz na wieczór jeść ciężkich rzeczy, takich jak zapiekanki, pizze lub burgery? Postaw na sałatkę. Nasz dzisiejszy przepis na sałatkę na kolację (i każdą inną okazję) sprawdza się idealnie, a...