przepisy
-
Najlepsze przepisy na ogórki siostry Anastazji. Trzy smaczne wersje idealne dla miłośników tradycyjnych smaków
Szukasz przepisu na najlepsze ogórki kiszone, chrupiące korniszony a może ogórki w curry? Dziś mamy dla ciebie przepisy na najlepsze przetwory z ogórków według znanej i lubianej siostry Anastazji. Wypróbuj i przekonaj się, że ogórki z tradycyjnych...
-
Dżem z wiśni - przepis idealny do naleśników i przełożenia tortu. Wystarczą trzy składniki, a smak palce lizać
Dżem z wiśni to obowiązkowa pozycja na liście przetworów na zimę. Przepis jest banalny, a wykonanie zajmuje kilka chwil. Jeśli lubisz naleśniki z dżemem, często pieczesz ciasta lub torty, idealnym dodatkiem do nich jest pyszny, domowy dżem z wiśni.
-
Mizeria - przepis, który z pewnością cię oczaruje. Tajemniczy składnik babci Krysi zupełnie zmienia smak
Mizeria to nieodłączny dodatek do letniego obiadu. Przepis jest banalny - pokrojone ogórki wymieszać ze śmietaną i gotowe. Jednak stary sposób babci Krysi na mizerię sprawi, że już nigdy nie zrobisz jej inaczej. Co jest tym nietypowym dodatkiem?...
-
Ogórki kiszone Magdy Gessler. Co dodać, by wydobyć z nich to, co najlepsze?
Sezon na zapełnianie swojej spiżarni ogórkami i przetworami rozpoczęty. Od lat gospodynie i gospodarze właśnie w tym okresie dbają o to, aby zimą rozkoszować się smakiem zrobionych latem wekami. W każdym polskim domu przepisy na przepyszne ogórki ...
-
Jak zrobić najlepsze pierogi z jagodami? Prosty przepis na danie z dzieciństwa
Pierogi z jagodami mogą kojarzyć się nam z letnimi obiadami u babci. Jest to zdecydowanie jedno z popularniejszych dań, które gościmy na polskich stołach w wakacyjnym okresie. Najlepiej smakują ze świeżymi owocami, jednak gdy tylko najdzie nas...
-
Jabłecznik - przepis błyskawiczny. Potrzebujesz pięciu minut i chwili pieczenia, a smak - niebo w gębie
Jabłecznik to przepis, który powinien znać każdy fan domowych ciast. Przepis jest banalny, szybki i pyszny tak, że na samą myśl cieknie ślinka. Sposób wykonania jabłecznika jest dużo prostszy niż szarlotki - nie musisz zagniatać kruchego ciasta,...
-
Trzy nietypowe sposoby na kalafior. Przepisy, które zachwycą od pierwszego kęsa
Nie masz pomysłu na obiad? Koniecznie wypróbuj naszych sposobów na kalafior. Przepisy zagoszczą w waszych domach na stałe. Stworzymy z niego zdrowe przekąski na imprezę, jak i smaczny dodatek do obiadu. Można go gotować, smażyć, a nawet piec.
-
Jak zrobić sok z czarnej porzeczki? Potrzebujesz 3 składników, 20 minut i płynna bomba witaminowa gotowa
Sok z czarnej porzeczki to nie tylko smaczny i orzeźwiający napój, ale także bomba witaminowa i pyszny dodatek do zimowej herbaty. Przepis jest banalnie prosty i zawiera jedynie trzy składniki (a w zasadzie dwa, jeśli zrezygnujemy z cukru). Jak...
-
Przepis na ogórki po kaszubsku. Jedna łyżka przyprawy nada im wyjątkowego smaku
Lato to wyjątkowy czas nie tylko ze względu na piękną pogodę, ale też bogactwo sezonowych warzyw i owoców. Jednym z najbardziej popularnych przetworów w Polsce są ogórki w wielu wariacjach. Świetnym pomysłem na zamknięcie w słoiczku odrobiny lata ...
-
Ciasto cytrynowe - przepis na puszysty, wilgotny i lekki jak chmurka wypiek, który pachnie cytrusami
Ciasto cytrynowe to wyjątkowo pyszny i obłędnie pachnący wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Sprawdzony, domowy przepis sprawia, że wypiek jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach. Świeżość, którą nadają cytrusy i obłędny smak sprawią,...
-
Mizeria z nietypowym składnikiem. Ewa Wachowicz zdradziła sekret na najlepszą
-
Placki ziemniaczane według przepisu babci. Wystarczy dodać ten składnik, a placki nie ściemnieją
-
Czym pryskać pomidory? Babciny "odgrzybiacz" za grosze, czyni cuda w ogrodzie. Wystarczą trzy produkty
-
Jak zalewać ogórki kiszone? Ciepłą czy zimną wodą? Odpowiedź zaskakuje
-
Trzymasz kawę w pojemniku? To kolejna rzecz, którą robisz źle. Przechowuj kawę inaczej, a zachowa aromat
- Dżem wiśniowy bez cukru. Owocowy rarytas, którego nie może zabraknąć w domowej spiżarni
- Sałatka z pomidorów do grilla w dwóch oryginalnych wersjach. Alternatywa dla pomidorowego klasyka
- Bakłażan na grilla. Co zrobić, żeby nie był gorzki? Wypróbuj ten sposób na sycące danie w wersji wege
- Kupiłam kawę i ciastko na lotnisku. Paragon grozy to nic. To prawdziwy koszmar
- Jak oddzielić białko od żółtka? Już nigdy nie będziesz mieć z tym nawet najmniejszych problemów
-
Przepis na korniszony sprzed lat. Takimi zajadali się nasi dziadkowie na imprezach w PRLu
Przepis na korniszony znany jest już od wielu, wielu lat i tak samo długo (albo jeszcze dłużej) trwa uwielbienie Polaków do ogórków konserwowych. Sposób wykonania jest bardzo prosty, jednak ten przepis zawiera mniej cukru, niż w recepturach...
-
Kiedy solić rosół? Moment przyprawiania zupy może mieć kluczowe znaczenie dla smaku
Rosół - król polskich zup. Słynie nie tylko ze swojego głębokiego, smaku, ale i licznych walorów zdrowotnych. Poleca się go zarówno na choroby, jak i kaca. Uwielbiają go i dorośli, i dzieci, jednak jego wykonanie wcale nie jest takie proste. Okazu...
-
Przejadły ci się korniszony? Przygotuj ogórki w zalewie miodowej. Słodki dodatek zaskoczy smakiem
Sposobów na wykorzystanie ogórków w kuchni jest wiele. W zależności od zachcianki i okazji możemy je przygotować na ostro, słono, a nawet słodko. Ta ostatnia opcja świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie do obiadu, a także pyszna przekąska na...
-
Przepis na najlepsze smarowidło do chleba z pozostałości po rosole. Ten patent musi poznać każdy
Ugotowaliście rosół, ale nie macie pojęcia co zrobić z mięsem i warzywami? Dziś zdradzimy wam przepis na najlepsze smarowidło do chleba z odzysku rosołowego. Lubicie pasztet? Tego nawet nie musicie piec, a i tak wyjdzie kremowy i aksamitny.
-
Pasztet z cukinii - przepis na wegetariański rarytas. Kluczem dla smaku są świeże zioła i te przyprawy
Pasztet z cukinii to przepis na prawdziwy, letni rarytas. Świeże sezonowe warzywa i aromatyczne zioła sprawią, że nikt mu się nie oprze. Wegetariański przysmak świetnie smakuje podany na śniadanie, lunch lub jako zdrowa przekąska w ciągu dnia.
-
Ogórki kiszone - zalewa siostry Anastazji to gwarancja boskiego smaku. Tak jędrnych i chrupiących nie jedliście
Jak zrobić najlepsze, jedne i chrupiące ogórki kiszone? Koniecznie poznaj przepis siostry Anastazji. Kluczem ich smaku i tekstury jest zalewa o ściśle określonych proporcjach. Tak pysznych ogórków kiszonych na pewno dawno nie jedliście.
-
Ogórki małosolne - przepis babci. Zadbaj o proporcje, a będą chrupiące i wyjdą palce lizać
Ogórki małosolne z przepisu babci przypomną ci smak dzieciństwa. Jeśli zastosujesz się do niego krok po kroku, to wyjdą obłędne. Musisz jedynie pamiętać o dobrych proporcjach.
-
Jak zrobić idealne gołąbki? Koniec z rozklejaniem dzięki sztuczce z końcówką liścia
Gołąbki to danie, które zajmuje szczególne miejsce w sercach Polaków. I choć lista składników nie jest zbyt wyszukana i długa, ich przygotowanie może przysporzyć wielu trudności. Wszystko ze względu na liczne problemy z rozpadaniem się gołąbków i...
-
Szarlotka sypana, czyli najlepsze i najszybsze ciasto. Smak przypomni ci niedzielne wizyty u babci
Szarlotka sypana zajmuje wysokie miejsce na podium wśród najlepszych ciast, jakie pamiętamy z dzieciństwa. Przepis na ten nietuzinkowy deser jest tak prosty, jak tylko się da - nie musisz walczyć z kapryśnym ciastem kruchym, po prostu wysyp...
-
Jak zrobić dżem z wiśni? Dzięki temu przepisowi zapomnicie o sklepowych przetworach
Jak zrobić dżem z wiśni? Oto najszybszy i najprostszy przepis na wiśniową konfiturę, który pozwoli wam zaoszczędzić na kupnie gotowych dżemów. Stanowi doskonały dodatek zarówno do deserów, kanapek czy dań na słodko, jak i do serów czy mięs. Zróbci...
-
Jak zrobić kompot z wiśni? To tylko trzy składniki, a smak przypomni ci dzieciństwo
Jak zrobić kompot z wiśni, żeby smakował jak ten, który babcia podawała do obiadu? Wypijaliśmy duszkiem orzeźwiający napój i prosiliśmy o dolewkę, bo był tak pyszny. Na szczęście przepis na kompot wiśniowy jest banalny, a ty z łatwością poradzisz...
-
Sałatka z ogórków na zimę do słoików. Przepis na zalewę jest najprostszy na świecie
Sezon ogórkowy w pełni i to najwyższa pora, by zacząć myśleć o przetworach na zimę. Dziś mamy dla was recepturę na sałatkę z ogórków do słoików, której nie da się zepsuć. Przepis jest banalny a zalewa to tylko woda, ocet, cukier i odrobina soli.
-
Przepis na fasolkę po bretońsku. Klasyczne danie jednogarnkowe przygotowane według receptury babci
Smaczny i sycący przepis na fasolkę po bretońsku, sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Aromatyczne danie jednogarnkowe to prawdziwy klasyk, polskiej kuchni, który można przygotować w tradycyjnej wersji mięsnej lub nieco lżejszeej -...
-
Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wypróbuj te metody, a przetwory będą idealne
Jak kisić ogórki, żeby były twarde? To pytanie często zadają sobie osoby, które chcą przygotować najlepsze przetwory. Niestety, czasem się to nie udaje, a ogórki są puste w środku i miękkie. Można jednak tego uniknąć. Zachęcamy do wypróbowania...
-
Przepis na babkę piaskową prosto z przepiśnika babci. Dzięki temu składnikowi zawsze wychodzi idealna
Przepis na babkę piaskową, która zawsze się udaje? Jeśli szukasz takiej receptury, wypróbuj naszą propozycję. Dzięki dodatkowi ciasto jest puszyste i delikatne w smaku.
-
Zupa pomidorowa - przepis, który cię zaskoczy. Dodaj jeden składnik, a będzie kremowa i sycąca
Zupa pomidorowa - przepisów na nią jest wiele. Niektórzy wolą rzadszą, a inni bardziej gęstą. Niektórym smakuje kwaśna, a innym kremowa i delikatna. Przedstawiamy zatem przepis na przepyszną zupę pomidorową o kremowym smaku, której musisz spróbowa...
-
Nudzą cię tradycyjne kiszonki? Ogórki z chili to przepis, który warto spróbować
Ogórki z chili to słodko-pikantna przystawka, która może zastąpić tradycyjne kiszonki. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom ma wyrazisty smak i świetnie pasuje do dań obiadowych, burgerów i sałatek.
-
Jagody w słoiku. Przetwory, które wykorzystasz do ciast i deserów. Nie może ich zabraknąć w spiżarni
Jagody w słoiku to idealny sposob aby przedłużyć krótki jagodowy sezon o przynajmniej kilka miesięcy i móc cieszyć się smakiem tych owoców cały rok. Dodatkowo przygotowanie ich jest niezwykle proste i szybkie, a ten przepis w kilku prostych krokac...
-
Ogórki krokodylki. Przepis na pikantny przetwór, który urozmaici smak tradycyjnego obiadu
Znudziły ci się tradycyjne kiszonki? Przetestuj ogórki krokodylki. Przepis na pikantne przetwory z dodatkiem czosnku i chilli są banalnie proste. Pasują do wielu dań. Możesz dodać je do burgerów, zrobić kanapki i dołączyć do obiadu wegańskiego bąd...
-
Ogórki konserwowe - przepis. Przygotuj taką tradycyjną zalewę, a z pewnością będą chrupiące i smaczne
Ogórki konserwowe - przepis na smaczną przekąskę, która sprawdzi się jako dodatek do mięs czy pieczywa. Aromatyczny i chrupiący efekt zagwarantuje odpowiednie przygotowanie zalewy. Proporce są ściśle określone, w przeciwnym razie ogórki będą miękk...
-
Kiszony czosnek - najprostszy sposób na domową bombę witaminową zamkniętą w słoiku
Kiszony czosnek stanowi idealny dodatek do sałatek, kanapek czy dań głównych, a dla prawdziwych koneserów sprawdzi się doskonale jako przekąska wyjadana wykałaczką ze słoiczka. Dodatkowo jest prawdziwą bombą witaminową i naturalnym antybiotykiem,...
-
Dania z cukinii. Trzy proste przepisy, które warto przetestować w tym sezonie. Zachwycą domowników
Dania z cukinii są pyszne i proste do przygotowania. Warto je więc dodać do swojego menu. To warzywo jest niezwykle uniwersalne, przygotujemy z niego m.in. placuszki, sałatki i tartę. Możemy też wykorzystać ją jako składnik ciasta.
-
Sałatki do grilla.Te propozycje sprawią, że mięso będzie smakować jeszcze lepiej
Niemalże każdy uwielbia grillowanie. Na ruszcie lądują kiełbaski, karkówka i boczek, a sałatki do grilla urozmaicają mięsną ucztę. Przygotować je możemy z młodych warzyw oraz owoców. Niektóre sałatki są tak ciekawe, że warto je wypróbować.
-
Przetestowałam przepis na schab w sosie pieczarkowym. Wyszedł tak pyszny, że zapomniałam o zdjęciu
Jeśli szukasz pomysłu na obiad, podzielimy się z tobą sprawdzonym przepisem na najlepszy schab. Lista składników jest krótka, sposób wykonania banalny, a smak wyjątkowy. Schab w sosie pieczarkowym to przepis, który zawojuje niejedno spotkanie...
-
Przepis na biszkopt do tortu. Zastosuj kilka wskazówek, a na pewno nie opadnie
Przepis na biszkopt do tortu musi być sprawdzony. Bardzo często, gdy korzystamy z losowych sposobów, nie udaje się. Jak zapobiec przypaleniu i opadnięciu? Skorzystaj z tego przepisu, a biszkopt wyjdzie idealny.
-
Kurki na maśle, czyli niebo w gębie z pięciu składników. Nie ma lepszego sposobu na grzyby
Kurki to jedne z najbardziej aromatycznych i smacznych grzybów. Na szczęście łatwo je znaleźć w polskich lasach, są też łatwodostępne w marketach i na bazarkach. Oprócz jajecznicy i kurek w śmietanie warto znać także przepis na kurki na maśle. Nie...
-
Zupa krem z pieczarek - przepyszna opcja na szybki obiad. Dwa nietypowe składniki zaskoczą wszystkich
Zupa krem z pieczarek jest jedną z ulubionych zup Polaków. Aksamitna, mocno grzybowa i delikatna w smaku jest idealnym pomysłem na szybki obiad. Przedstawiamy wam przepis na zupę krem z pieczarek, którym zaskoczycie wszystkich. Takiego kremu jeszc...
-
Jak zrobić omlet? Potrzebujesz tylko czterech składników i możesz wypełnić go ulubionymi dodatkami
Jak zrobić omlet? To danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Mało tego, nie musisz mieć w domu zbyt wielu składników, by go usmażyć. Omlet sprawdzi się zarówno jako pierwszy posiłek w ciągu dnia, jak i jako danie obiadowe. Możesz go wypełnić...
-
Przepis na ciasto na pierogi z jagodami. Będzie idealne, ale użyj odpowiedniego typu mąki
Przepis na ciasto na pierogi jest bardzo prosty i zawiera jedynie cztery składniki. Jednak jeśli chcemy mieć pewność, że nasze ciasto będzie perfekcyjne, warto zadbać o odpowiedni typ mąki. Najlepsze pierogi, nie tylko z jagodami, wychodzą z mąki ...
-
Ogórki konserwowe, które bosko chrupią przy każdym kęsie. Kluczowe są proporcje
Ogórki konserwowe to nieodłączny składnik wielu sałatek, a także najlepszy dodatek do kanapek oraz pyszna przekąska, kiedy znienacka zaatakuje nas mały głód. Przepis na ogórki konserwowe jest banalny, ale należy dopilnować proporcji. Odpowiednio...