przepisy
-
Buraczki na zimę. Przygotuj doskonałe przetwory tradycyjną metodą lub z użyciem Thermomixa
Buraczki na zimę to doskonałe urozmaicenie zimowych dań obiadowych. Wraz z nadejściem jesieni warto swoją spiżarnię uzupełnić o domowe buraczki. Ta kolorowa i zdrowa przekąska stanie się Twoim ulubionym skarbem na mroźne dni.
-
Połącz składniki, które masz w kuchennej szafce i zrób ciasto idealne do kawy. Jest lekkie i puszyste
Wielkimi krokami zbliża się piękna i złocista jesień. Pomimo nieopuszczających nas wysokich temperatur i słońca, już dziś warto przygotować się na chłodniejsze wieczory. Właśnie wtedy najlepiej usiąść z ciepłym napojem i uraczyć się słodkimi...
-
Ten przepis jest w rodzinie od 70 lat. Jeden składnik jest kluczowy i dzięki niemu to danie tak dobrze smakuje
Tradycyjne polskie dania przyrządzane są w każdym domu. Jednak w każdej rodzinie można znaleźć przepisy, które od innych różnią się proporcjami i smakiem. Ja również mam taką recepturę, którą chcę się podzielić. Danie zrobione na jej podstawie jes...
-
Wygląda jak gąbka, a zrobisz z niego pyszniejsze danie niż z podgrzybków. Zbierz cały kosz i zrób obiad
Gdy zobaczysz go w lesie, z pewnością go ominiesz. Jednak okazuje się, że jest to jeden z najsmaczniejszych grzybów. Wyglądem może nie zachęcać do zjedzenia, ale gdy tylko wrzucisz go na ruszt, to przyznasz, że jest wyśmienity. Przechadzając się p...
-
Niezastąpiony klasyk pochodzący z Hiszpanii. Krokietów w takiej formie nie znają najstarsze babcie. Smak to petarda
Krokiety, jakie znamy mają swoją formę od zarania dziejów. Wykonuje się je z naleśników, do środka wkłada farsz, a później panieruje w bułce tartej i jajku. Hiszpanie robią je jednak inaczej, czym zaskakują fanów naszej klasycznej wersji. Nie...
-
Prostota aż bije od tego dania. Kapuściany klasyk prosto z zeszytu babci to swojska uczta
Dania wykonane z przepisów, które można znaleźć w babcinych kajetach, często okazują się najsmaczniejsze. Ich smaku nie da się tak łatwo przebić, a uwierzcie próbowano to zrobić niejednokrotnie. By się przekonać, że aromat potrafi oczarować, warto...
-
Zupa jak od prawdziwego górala. Smaczniejsza od kwaśnicy, a zawartość garnka znika w mniej niż 5 minut
Jeśli kochasz góralskie potrawy nie musisz specjalnie jechać na Podhale, by ich spróbować. Można je w szybki sposób wykonać w domu, a przy gotowaniu tych smakołyków nawet się nie zmęczysz. Ta zupa jest pyszniejsza od innych, a jej smak można...
-
Z ryżu zrobisz nie tylko gołąbki, ale też sycylijski specjał. Smakiem przebija polskie przekąski
Niektóre przekąski pomimo swojego smaku nie są tak popularne w różnych kulturach. Ten smakołyk znany jest Włochom, a w Polsce mało kto o nim słyszał. Wygląda na coś, co robi się długimi godzinami, lecz przygotowanie to kilka minut.
-
Za grosze zrobisz najsmaczniejszy dodatek do obiadu. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia zalewa
By obiad był smaczny, składniki, z których jest zrobiony, powinny się ze sobą dobrze komponować. Jednym z nich jest sałatka. Zazwyczaj wybieramy mizerię lub surówkę z pomidorów i sałaty. Jednak my mamy patent, by posiłek był jeszcze lepszy....
-
Gospodyni ze Śląska zdradziła mi przepis na prawdziwy rarytas. Ciapkapusta nie ma sobie równych
Ciapkapusta uważana jest za smakołyk, który wyróżnia się na tle innych potraw, które łączą z sobą podobne smaki. Przygotowuje się ją w mgnieniu oka i świetnie sprawdza się jako dodatek do dania obiadowego. Potrawa pochodzi ze śląska, dlatego możem...
-
Idzie zima, więc musisz zrobić tę sałatkę z kapusty. Lepszej nie zjesz nigdzie
-
Ciasto łyżką mieszane przygotujesz w 5 minut. Udaje się każdemu
-
Poprawia koncentrację, wyobraźnię i... wynagrodzenie. Czytanie (i pisanie) książek może dosłownie odmienić życieMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ten farsz do pierogów w trzy minuty zniewala. Zapomnisz o mięsie i grzybach
-
Bez piekarnika i gotowa w 20 minut. Taka szarlotka zawróci każdemu w głowie
- Rodzina podziękuję za te kotlety. To nie mielone i schabowe, są lepsze
- Czym jest kawa kuloodporna? Wystarczy łyżeczka tego produktu, by poczuć zmianę
- Pyszne placki z cukinii bez żmudnego ścierania na tarce. Wystarczy ten sprzęt
- Jaki miód jest najzdrowszy? Dowiedz się, jak wybrać najlepszy miód i ile dziennie możesz go jeść
- Te warzywa i rośliny możesz spokojnie zasiać jesienią i zebrać wiosną
-
Szybkie danie z makaronem - z kurczakiem, czy bez mięsa?
Makaron i kurczak to dwa składniki, które pojawiają się w kuchniach Polaków bardzo często. Przy ich wykorzystaniu można przygotować wiele pysznych i szybkich dań, które znajdą uznanie wśród domowników. Poniżej przedstawiamy trzy takie propozycje.
-
Zapisz ten przepis, bo od dziś będziesz jadł tylko to. To nie byle jakie mielone, bo środek przebija klasyka
Mielone to jedne z klasycznych kotletów, które królują na naszych obiadowych stołach. Każdy zna ich przepis na pamięć i trudno kogokolwiek zaskoczyć ich smakiem. Jednak z tą recepturą z pewnością ci się to uda. W tych mielonych łączyć różne smaki,...
-
Szybkie danie z mięsa mielonego - sycący obiad w rozsądnej cenie
Mięso mielone jest bardzo częstym składnikiem potraw w polskiej kuchni. Można je wykorzystać zarówno do popularnych przepisów, ale także tych mniej znanych, które zachwycą wszystkich domowników. Poniżej przedstawiamy propozycje szybkich dań z mięs...
-
Koniec ze sklepowym zakwasem z buraków. Przygotuj go w ten sposób, a wyjdzie jak u babci
Jesień to idealna pora na przygotowanie idealnego, domowego zakwasu z buraków z sezonowych, dorodnych warzyw. Zapomnij więc o sklepowych produktach pełnych dodatków i chemii - babcina metoda jest wyjątkowo prosta, jednak warto znać kilka...
-
Dziadek Józek zdradził patent na aromatyczne grzyby. Zastosuj go, a wydobędziesz z nich prawdziwy smak
Grzybom bardzo trudno się oprzeć, szczególnie wtedy, gdy z lasów można przynosić ich całe koszyki. Wtedy wszystkie potrawy opierają się właśnie na nich i do wszystkiego są dodawane. Ten przepis również je uwzględnia i to właśnie one nadają...
-
Królował na pieczywie w czasach PRL-u, dziś możesz zrobić go własnoręcznie. To tylko 4 proste kroki
Polacy uwielbiają powroty do kultowych smaków, które kojarzą się z latami dzieciństwa. By i dziś powrócić do tych beztroskich czasów, chcemy przypomnieć recepturę, która kiedyś królowała na stołach. Niektórzy uwielbiają smak tego smarowidła, inni...
-
Najlepsze dania obiadowe - ranking, który wywołuje gęsią skórkę. Sprawdź, co często gości na naszych talerzach
Interesują Cię najlepsze dania obiadowe? Ranking polskich dań obiadowych to pełnia smaku i koloru! Jednak wybranie kilku potraw, po które chętnie sięgają Polacy, stanowi nie lada wyzwanie. Kulinarny repertuar jest naprawdę bogaty.
-
Nie uwierzysz, co Andrzej Polan dodaje do rosołu. "Jeden dodatek, który spowoduje, że będzie super"
Rosół to klasyka i podstawa polskiej kuchni. W każdym domu robi się go nieco inaczej, choć istnieje żelazna baza, z której korzystają wszyscy. Swoim przepisem na rosół podzielił się też Andrzej Polan. Kucharz jednak zaskoczył i wywołał gorącą...
-
Ciasto, które zawsze wychodzi i smakuje jak marzenie. Weź śliwki i pół szklanki oleju - zadzieje się magia
Chodzi za tobą ochota na coś słodkiego i masz ochotę oddać się pasji robienia domowego ciasta? Ten przepis jest idealny dla ciebie. Jak zrobić ciasto szybko, bezproblemowo i z najpyszniejszym skutkiem? Mamy przepis, który nigdy nie zawiódł. Przyda...
-
Usuń z przepisu mięso i ryż i zastąp to czymś lepszym. Gołąbki zdobędą nowy smak i nikt im się nie oprze
Gdyby moja babcia zobaczyła ten przepis, z pewnością złapałaby się za głowę i nie mogła uwierzyć. W mojej rodzinie taka wersja nie wychodziła w grę, a sos, z którym podaje się gołąbki od lat jest niezmieniony. Jednak po spróbowaniu okazuje się, że...
-
Sałatka "weekendówka". Robię w piątek, jem do poniedziałku. Pyszna i nie podchodzi wodą
Kilka lat temu, na urodziny mojej mamy postanowiłam zrobić sałatkę. Przepis znalazłam w internecie, ale pech (i mój apetyt) chciał, że zabrakło głównego składnika. Za to w lodówce było sporo wędliny. Zrobiłam więc sałatkę "weekendówkę". Jest pyszn...
-
Moja mama robi najpyszniejszą fasolkę po bretońsku. Jaki jest sekret smaku i aromatu? "Sposób na gnata"
Jeśli lubisz proste, ale smaczne i sycące dania, przepis na fasolkę po bretońsku na pewno jest ci dobrze znany. Dziś jednak mamy dla ciebie sposób na to, by potrawa była smaczniejsza i dużo bardziej aromatyczna. Jaki to sposób? Chodzi o pewien tri...
-
Kolacja na ciepło, której przygotowanie nie wymaga od nas dużych umiejętności. Wystarczy kilka składników i odrobina chęci
Interesuje Cię kolacja na ciepło dla gości? Przygotowanie pysznego posiłku nie musi być skomplikowane ani czasochłonne. Nic z tych rzeczy. Z pomocą przyjdą nam wszelkiego typu makarony i kasze. Sprawdź, jakie wyjątkowe dania możesz wyczarować dla...
-
Ślinka cieknie na samą myśl o tym daniu. Lepsze od kebaba, a gdy zjadłam, od razu zaczęłam robić drugą porcję
Jeśli chcesz samodzielnie zrobić domowego fast fooda to dobrze trafiłeś. To, co proponujemy nie jest to burgerem, pizzą, czy kebabem, tylko coś znacznie lepszym. Połączenie składników, które później zamyka się w placku jest trudne do opisania. Od...
-
Te racuszki to mistrzostwo puszystości. Każda babcia się obrazi, gdy pozna ten przepis
Przepis na puszyste, delikatne i pyszne racuszki bez drożdży powinien znać każdy łasuch. Jeśli jednak zastanawiasz się, czy w ogóle da się zrobić racuchy bez drożdży, uspokajamy - nie tylko się da, ale są jeszcze lepsze. A najważniejsze - nawet ni...
-
Pomysły na szybką kolację z jajkami. 3 przepisy, które zaskoczą niejednego kulinarnego sceptyka
Pomysły na szybką kolację z jajkami są mega proste w wykonaniu, ale i dobre w smaku. Co więcej, są bardzo ekonomiczne. W artykule kilka przepisów na jajeczne dania w różnych odsłonach. Przedstawiamy proste receptury na domowe dania z jajkiem.
-
Jesienny obiad - 3 pomysły na rozgrzewający i odżywczy obiad. Jakie mięso jesienią włączyć do swojej diety?
Jesienny obiad powinien być przede wszystkim rozgrzewający. Okres przejściowy sprawia, że jesteśmy jeszcze bardziej narażeni na przeziębienia. Zatem jesienne menu powinno być bogate w składniki, które wzmocnią naszą odporność.
-
Z nich zrobisz najlepszy farsz do pierogów. Biegnij do lasu, wrzuć je na patelnię i sam się przekonaj
Sezon na grzybobranie został już rozpoczęty. Wiele osób chwali się swoimi zbiorami, a także tym, co z nich można przygotować. My również podpowiadamy, jakie pyszności można wyczarować z darów lasu. Na liście znalazł się farsz do pierogów, lecz do...
-
Placek z orzechami - poznaj nietuzinkowe przepisy na jesienne ciasta do kawy lub herbaty
Placek z orzechami to idealny deser na początek jesieni. Świętujecie z dziećmi początek szkoły? Przygotujcie wspólnie orzechowe ciasto! Pyszna jesienna herbatka lub kawka dla rodziców i rodzinny podwieczorek gotowy!
-
To ciasto to prawdziwy pewniak. Jest proste, zawsze wychodzi i znika do ostatniego okruszka
Smak tego ciasta znam od dzieciństwa. Mama robiła je na każdą uroczystość, a ja się nim zajadałam. Przepis jest krótki, a wykonanie banalnie proste. Poradzi sobie z nim każdy, kto uważa, że ma dwie lewe ręce do pieczenia. Lepiej zrobić wielką...
-
Zrezygnuj z jednego składnika, a pulpety w sosie pomidorowym będą mięciuteńkie i soczyste. Nie chodzi o jajko
Pulpety w sosie pomidorowym lub koperkowym to wymarzony obiad. Tylko jak zrobić pulpety, żeby były soczyste i delikatne, a nie zbite i zbrylone? Cały trik tkwi w jednym składniku. A dokładniej - w jego braku. Nie, nie chodzi o jajko, ono akurat si...
-
Delikatne i puszyste jak chmurka ciasto dla spragnionych jesieni. Lepszego nie kupisz nawet w modnej cukierni
Jesień to chyba najbardziej magiczna pora roku i można rzec - najsmaczniejsza. Dziś zdradzimy wam przepis na najbardziej jesienny przysmak, czyli puszyste i delikatne ciasto dyniowe. Jest banalne w wykonaniu, ale przyda się piekarnik. Dwa razy.
-
Zapomniana zupa z 4 składników. Kiedyś jadł ją każdy, dziś nikt jej nie kojarzy. Połączenie smaków to zaskoczenie
Regionalne przysmaki wracają do łask i coraz chętniej postanawiamy przygotować je na obiad. Tym razem odkopaliśmy smakołyk, który pochodzi z Białki Tatrzańskiej i który kiedyś był jedzony na potęgę. Dziś mało kto pamięta o tym przepisie, pomimo że...
-
Ten przepis to hit internetu, a my go wypróbowaliśmy. Jak smakuje burger w tortilli? "Sos to jest sekret"
Od jakiegoś czasu w całym internecie hula przepis na burgera w tortilli, który ma smakować jak ten z popularnych lokali typu fastfood. Postanowiliśmy sprawdzić na własnej skórze, czy to gra warta świeczki, ale zrobiliśmy to trochę po swojemu. Sos...
-
Dostałam ten przepis od teściowej i robię go co czwartek. Mięso jest soczyste, a podanie zawróci w głowie
Kurczaka potrafimy wykonać na wiele różnych sposobów. Można podać go w formie kotletów, pokrojonego w kostkę lub w paski, a także nadziewanego różnymi składnikami. Wszystkie te sposoby wychodzą smaczne, jednak przy tej recepturze wypadają blado. W...
-
To najlepsza jesienna zupa. Podstawą są kurki i coś jeszcze. "Zjadłam dwa talerze, leżę, i nie wierzę"
Zupa kurkowa brzmi jak spełnienie obiadowych marzeń? Pewnie tak, ale jeśli dodamy do niej dwa tajemnicze składniki, to każdy będzie wręcz błagał o dokładkę. Jak zrobić zupę z kurek, żeby była jeszcze smaczniejsza? Ten przepis jest banalny, ale...
-
Sok z pomidorów - przepis mojej cioci. Jest najpyszniejszy, ale dodaje do niego dziwne rzeczy
Sok z pomidorów to obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia we wrześniu. Jeśli chcecie poznać sprawdzony przepis na sok z pomidorów, mam dla was coś specjalnego. Moja ciocia robi najpyszniejszy sok z pomidorów, ale dodaje do niego...
-
Szybka kolacja z niczego, gotowa w kilka minut? Sprawdź, co zrobić, gdy lodówka świeci pustkami
Szybka kolacja z niczego to dobry patent na zakończenie ciężkiego dnia. Kiedy nie mamy siły na zakupy, a lodówka świeci pustkami. Na szczęście są sposoby na to, aby ugotować zdrowe danie w kilka chwil. Zaczynamy!
-
Ciocia robi go co roku i każdy prosi chociaż o jeden słoik. Owoc, którego używa do tego dżemu, ma mistrzowski smak
Sezon na przygotowywanie przetworów trwa w najlepsze. Każdy chciałby chociaż w małym stopniu zatrzymać słodki smak owoców w na dłużej. A nie ma na to lepszego sposobu, jak wykorzystanie do tego słoików. By to zrobić, nie trzeba wiele, wystarczy...
-
Jak zrobić sok z winogron domowym sposobem? To mega proste, potrzebne będą tylko 3 składniki
Sok z winogron niezależnie czy wykonany z białych, czy czarnych winogron ma znakomite właściwości prozdrowotne. Winogronowy sok na zimę to dodatkowa dawka witamin. Sprawdź, jak łatwo możesz go zrobić.