przepisy
-
Nie tylko do ciasta. Co zrobić z orzechów włoskich? Tak pysznego połączenia dawno nie jadłam
Wyraziste w smaku, przyjemnie chrupiące i niepowtarzalne. Co dobrego można zrobić z orzechów włoskich? Możesz pomyśleć o czymś innym niż ciasto z ich dodatkiem. Mamy dla ciebie przepis na obiad, który przebije restauracyjne pozycje.
-
Tanie i soczyste jak marzenie. Te kotlety nigdy się nie znudzą. Dwa dodatki są najważniejsze
Polacy uwielbiają kotlety i pewnie wielu z nas nie może sobie wyobrazić lepszego obiadu niż pyszny, soczysty kotlet z ziemniaczkami i pyszną surówką. Na naszych stołach najczęściej lądują kotlety mielone, schabowe lub drobiowe, ale przecież możesz...
-
Prosta i pyszna zupa na rosole. Kiedyś ją kochaliśmy, dziś mało kto pamięta
Kiedy zostało nam trochę rosołu mamy dwa wyjścia - albo go dojeść, albo przerobić na inną zupę. Najczęściej na rosole robimy pomidorową, ale kiedy już nam się znudzi, warto powrócić do smaków sprzed lat i zrobić zupę, którą niemal wszyscy...
-
Lepsze placuszki nie istnieją. Milion razy lepsze i szybsze od racuchów
Znudziły ci się już kanapki i jajecznica, a jednak masz ochotę na pyszne śniadanie? Mamy dla ciebie przepis idealny. Te placuszki skradną ci serce już samym zapachem, a smak sprawi, że na dobre porzucisz inne pomysły na śniadanie. Wystarczy twaróg...
-
Został ci ryż z obiadu? Dorzuć 2 składniki. Powali na kolana nawet fanów sałatki jarzynowej
Co można zrobić z resztek ugotowanego ryżu? Nie spisuj go na straty. Lepiej wymieszaj z dwoma składnikami, a powstanie idealne danie na kolację lub przekąskę. Jest nie tylko sycące, lecz także zaskakująco smaczne.
-
Kroję, doprawiam i wpycham do słoika. Takiej konserwy nie sposób nie zjeść na raz
Kiedyś domowe konserwy robiło się w każdym domu, żeby zawsze mieć pod ręką swojską kiełbasę lub pyszne tuszonki z galaretką. Teraz moda na swojskie wyroby powraca i to w wielkim stylu. Przyznaję, że sama padłam ofiarą tej kulinarnej mody. Od dawna...
-
Zapomnij o pasztecie. Zamiast tego zrób wielkopolski przysmak. Zachwyca się nim nawet Magda Gessler
Jak zrobić wątrobiankę do słoików? Tym nieco zapomnianym, wielkopolskim przysmakiem zajada się nawet Magda Gessler. Zdecydowanie bije na głowę inne, podobne smarowidła do chleba. Jest smaczna i prosta do przyrządzenia.
-
W święto nie chce ci się długo stać przy garach? Zrób te placki lepsze od ziemniaczanych
Jeśli złapał cię leń lub po prostu nie chce ci się poświęcać połowy dnia na gotowanie, mamy dla ciebie przepis idealny. Te placuszki są chrupiące, aromatyczne, bardzo łatwe w wykonaniu, a smakiem biją nawet ziemniaczane. Główny składnik kupisz w...
-
Turecki chleb jest lepszy niż polski. Żeby go zrobić, nie trzeba mieć piekarnika ani pestek dyni
Jest niedzielny poranek, a ty dzień wcześniej zapomniałeś kupić świeże pieczywo? Nic straconego. Zamiast szukać otwartej piekarni, wyjmij z szafki kilka składników i przygotuj szybkie chlebki z patelni. To turecka specjalność.
-
Gotuję na twardo, a potem mieszam z 4 składnikami. Mam pyszne smarowidło i przekąskę w jednym
Z czego można zrobić pastę na kanapki? Nie potrzebujesz do tego żadnych wykwintnych składników. Wystarczy kilka produktów z lodówki, przyprawy i chwila roboty, by mieć genialne smarowidło, które posmakuje każdemu.
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Nie znajdziesz go w każdym domu. Ma w sobie mak, ale to nie makowiec
- Wymarzony prezent każdej dziewczynki. Te zabawki rozwijają wyobraźnię, inspirują do kreatywnej zabawy, pobudzają empatię i pokazują, że warto marzyć MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Taki łosoś to gratka dla smakoszy. Idealna przekąska na święta
- Mąka, serek wiejski i zero drożdży. Chwila i masz furę racuchów
- Co daje codzienne picie cynamonu? Pożegnaj zbędne kilogramy
- Został uznany za najgorsze mięso. Polacy masowo dodają go do kanapek
- Ciasta na Boże Narodzenie. Gdy serwuję 3 blachy, znikają nawet okruszki
- Weź śledzie, grzyby i francuskie przyprawy. Ta sałatka uzależnia
- Mistrzowski quiz kulinarny. Masz 3 składniki, co z nich ugotujesz?
-
Podgrzewam colę, wlewam do mąki i zagniatam. Ten przepis nieraz mnie uratował
Okazuje się, że cola niejedno ma zastosowanie. Jedno z nich stało się wyjątkowo popularne w sieci. O co chodzi? Wystarczy, że dolejemy ten słodki, gazowany napój do mąki, a uzyskamy rezultat, który zaskoczy.
-
Ukraińskie jednogarnkowe danie lepsze niż polski gulasz. Przykryte "pierzynką", a pod spodem rarytas
Kuchnia ukraińska jest pełna dań, które dobrze znamy, np. pierogi albo barszcz. Ma też oryginalne potrawy, które wyróżniają się zarówno formą podania, jak i rewelacyjnym smakiem. Najlepszym przykładem są ukraińskie żarkoje.
-
Masz ochotę na słodkie, ale spodnie już piłują? Zrób te ciasteczka i wcinaj bez wyrzutów sumienia
Kto z nas nie lubi sobie połasuchować od czasu do czasu? Niestety, ktoś kiedyś prześmiewczo powiedział, że największe przyjemności w życiu tuczą, ale nie w przypadku tych ciasteczek. Są naprawdę pyszne, szybciutkie w przygotowaniu i sprawdzą się...
-
Z cukrem, śmietaną czy solo? Zapomnij o ziemniaczanych. W tej wersji dodatek może być tylko jeden
Z czego mogą być placki? Niezależnie od tego, czy jesteś fanem wersji ziemniaczanej, czy też wręcz przeciwnie, koniecznie spróbuj ciekawej odmiany popularnego przysmaku. Zastąp główny składnik, a wyjdą tak pyszne, że słowa tego nie opiszą.
-
Już nie robimy słodkiej babki. Wersja wytrawna bije ją na głowę. Cała rodzina się zajada
Jak zrobić zwykłą babkę? Słodka wersja odchodzi do lamusa, bo czas na wytrawne smaki. Połączenie i wygląd mogą mylić, ale takie danie posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Co więcej, nie potrzebujesz wielu składników, by było pysznie.
-
Tylko tak zrobisz soczystą pierś z gęsi. Tutaj liczy się sposób na skórkę
Mamy listopad, czyli miesiąc, w którym Polacy jedzą najwięcej gęsiny. Jesteśmy narodem bardzo przywiązanym do tradycji, więc w myśl porzekadła, że "na świętego Marcina najlepsza gęsina", porzucamy nudnego kurczaka na rzecz dużo bardziej szlachetne...
-
Pastę jajeczną bije na głowę. To najlepsze smarowidło do kanapek. Z tym dodatkiem smakuje bosko
Jak samemu zrobić smalec domowy, by wyszedł równie pyszny co ten sprzedawany na odpuście lub jarmarku, na pajdzie z dodatkiem ogórka kiszonego? To prostsze, niż może by się zdawać. Wystarczy, że tradycyjny przepis wzbogacisz o jeden składnik.
-
Nie zawierają mąki, a farsz to nie tylko ziemniaki. Białoruskie placki mogą przebić polskie
Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań Polaków. Jest proste, ale pożywne, a do tego można je jeść z różnymi dodatkami. Co powiesz na małe urozmaicenie? Zainspiruj się kuchnią białoruską i zrób draniki z mięsem.
-
Weekend bez niego nie istnieje. Ziołowy chlebek robię na dwie blaszki. Znikają nawet okruszki
Są takie przepisy, które mimo tego, że przygotowujemy regularnie, nie nudzą się nawet odrobinę. W moim przypadku jest to przepis, który robię co weekend od wielu lat. Chlebek ziołowy to gratka dla miłośników pieczywa i wspólnego podjadania podczas...
-
Wzięłam kurczaka i jedną butelkę. Mięso było tak soczyste, że już nigdy nie zrobię inaczej
Najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków jest oczywiście kurczak. To mięso łatwo dostępne, dość tanie i daje naprawdę mnóstwo możliwości. Najpopularniejszym sposobem na kurczaka jest upieczenie go w piekarniku. Jak zatem zrobić najlepszego...
-
Bez dodatku tłustej śmietany. Zupa krem z kukurydzy z 3 składników. Ciężko o lepszy przepis
Niektóre pomysły na szybki obiad wcale nie muszą oznaczać oklepanych dań. Aby nie popaść w rutynę, mamy dla ciebie prosty przepis na zupę krem z kukurydzy. Idealnie sprawdzi się jesienią, rozgrzewając i zachwycając kremową konsystencją.
-
Zapomnij o purée czy młodych. Codziennie robię ziemniaki po francusku. Wymiatają na talerzu
Ziemniaki to idealny dodatek do głównego dania, lecz te po francusku smakują wybornie również samodzielnie. Z wierzchu zaskakująco chrupiące, a w środku wybornie miękkie oraz kremowe. Co zrobić zamiast gotowanych ziemniaków? Prosty i sprawdzony...
-
Już nie rzucam biszkoptem. Dodaję dwie łyżki tego płynu i wiem, że nie opadnie
Biszkopt to przepis, który powinien znaleźć się w absolutnie każdym zeszycie z przepisami. Niestety bywa kapryśny i czasami opada lub pęka. Dziś podpowiemy, jak temu zaradzić. Wystarczy dodać do ciasta odrobinę płynu, który pewnie trzymasz w szafce.
-
Dojrzałe banany nie muszą lądować w koszu. Zrobiłam z nich deser. Tak smaczny, że każdy chciał przepis
Jeśli w twojej kuchni zalegają bardzo dojrzałe banany i nie masz pomysłu, co z nimi zrobić, nie wyrzucaj ich! Zamiast tego wypróbuj sprawdzony sposób, który wydobędzie z nich pełnię słodyczy. To świetny deser i szybka przekąska.
-
Kiedy nie mam czasu, robię tę pyszną zieloną zupę. Dodatek sera jest jak wisienka na torcie
Zupa krem z brokułów to przepis niemal idealny. Nie dość, że jest naprawdę przepyszna, to jeszcze robi się ją błyskawicznie i bardzo łatwo, a syci lepiej niż niejedna grochówka. Jak zrobić najlepszą zupę krem z brokułów? Dodatek sera jest świętością.
-
Włosi złapaliby się za głowę. Z tym owocem spaghetti smakuje obłędnie. Robię je co weekend
Co się dodaje do sosu spaghetti, by wyszedł aromatyczny i obłędny w smaku? Złam konwenanse i dorzuć do niego słodki owoc. Taka mieszanka wręcz idealnie będzie się komponować z mięsem i makaronem. Każdy poprosi o dokładkę.
-
Dziwiłam się, jak można to jeść. Teraz robię co piątek. To pyszna zupa, która nie jest zupą
Jeśli szukasz pomysłu na obiad w piątek, pewnie od razu pomyślisz o rybie. Dziś właśnie mam przepis na obiad z rybą w roli głównej, ale w nieco zapomnianej już formie. To pyszna i zaskakująca zupa, która w zasadzie zupą nie jest. Przydadzą się sło...
-
Pocieszające kluchy ziemniaczane. Farsz jest ważny, ale proporcje ważniejsze
Cała Polska ziemniakami stoi i każdy region ma swój wyjątkowy ziemniaczany przepis. Nie inaczej jest na Kresach, gdzie kartacze uchodzą za jeden z kultowych przepisów. Są pyszne, sycące i momentalnie poprawiają nastrój, jednak trzeba zapamiętać...
-
Jajecznica po pomorsku bije na głowę tę z boczkiem. Tak pyszna, że nie oderwiesz się od talerza
Jajecznica to niekwestionowana królowa śniadań. Nic tak nie dodaje energii i nie stawia na nogi. Ilu ludzi, tyle gustów, jedni lubią jajecznicę z boczkiem lub kiełbasą, inni z kolei delikatną na maśle ze szczypiorkiem. Nasz dzisiejszy przepis jest...
-
Pierogi rozłożone na czynniki pierwsze, czyli przepis na łazanki. Nigdy się nie nudzą przez te dodatki
Łazanki to potrawa, której chyba nie da się nie lubić. To danie z listy tych, które robi się łatwo i bez obciążenia portfela, bo wszystkie składniki albo masz w kuchni, albo kosztują grosze. Moja siostra kiedyś powiedziała, że łazanki to takie...
-
Idealna do kotleta i na kanapki. Cebulę w tej wersji zajadam prosto ze słoika
Niektórzy śmieją się, że cebula to narodowe warzywo Polaków. Ja nie widzę w tym niczego śmiesznego - bez tego warzywa mnóstwo naszych ulubionych dań straciłoby na smaku i aromacie. Dziś skupimy się właśnie na cebuli, ale w wersji, o której mało os...
-
Regionalny przysmak z ziemniaków. Nazwa nie zachęca, ale smak zwala z nóg
Każdy region słynie ze swoich wyjątkowych i niepowtarzalnych potraw, a Podlasie jest w nie wyjątkowo bogate. Ten region niestety w ciągu wieków naznaczony był powszechną biedą, dlatego ludzie radzili sobie jak mogli, stąd kuchnia podlaska jest...
-
To będą naleśniki twojego życia. Do ciasta dodaj słodki proszek, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Nie da się tak po prostu nie lubić naleśników. Możesz nie lubić ich na przykład z powidłami albo serem, ale na pewno pokochasz naleśniki z tego przepisu. Są delikatne, elastyczne i lekko słodkie, a to dzięki składnikowi, który często dodajesz do...
-
Dodaj do herbaty zamiast cytryny. Ten owoc to wzmacniacz odporności i pogromca zaparć
Często nazywany jest "polską cytryną" i może rosnąć tuż obok ciebie. Jego kwaskowaty smak i bogactwo witamin sprawiają, że coraz chętniej po niego sięgamy. Zamiast korzystać z innych owoców, spróbuj dodać berberys do herbaty i odkryj, jak wiele...
-
Bigos chowa się przy kapuście po budapesztańsku. To najlepszy obiad, jaki możesz zrobić
Jeśli jesteś fanem dań wykonanych z kapusty, to ten przepis musisz zrobić od razu. Różni się od klasycznego bigosu, a to ze względu na dobór składników. Zaskoczysz się, gdy odkryjesz, że nie ma w nim produktu, który zazwyczaj dodaje się do podobny...
-
Zapomniana, a smakuje lepiej niż kurczak. Jak upiec gęś? Przez jeden błąd mięso wyjdzie gorzkie
Przygotowanie gęsiny na świętego Marcina to tradycja, która dziś powoli zaczyna się odradzać. Z odpowiednią wiedzą i przygotowaniem możemy być pewni, że stanie się gwiazdą stołu. Jak najlepiej przyrządzić gęsinę?
-
To złoto na przeziębienie. Wystarczy mleko i kilka przypraw. Po łyku zakręcisz grzejniki
Domowe sposoby na przeziębienie są na wagę złota i zanim popędzimy do apteki po środki na kaszel i osłabienie, warto spróbować czegoś naturalnego. Jednym z takich domowych specyfików jest złote mleko, które było znane już w starożytności. Należy...
-
Biorę schab, pieczarki i śmietanę. Mięciutkie bitki mam w niecałą godzinkę
Kiedy myślimy o schabie wieprzowym, od razu do głowy przychodzą nam dwie potrawy - schabowe i pieczeń. Dziś mamy inny przepis na schab, który sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu i każdej uroczystości. Bitki wieprzowe będą tak mięciutkie i...
-
Na śniadanie zamiast kanapek robię te placuszki. Słodkie i delikatniejsze od podusi
Jeśli znudziły ci się nudne i przewidywalne śniadania, a chcesz z samego rana zjeść coś naprawdę pysznego i tym samym dostarczyć sobie energii i poprawić humor, mamy dla ciebie świetną propozycję. Te placuszki są delikatne, puszyste i słodziutkie....
-
Zapiekanka ziemniaczana Wachowicz przebija makaronową. Kilka chwil w piekarniku i gotowe
Zapiekanka to pomysł na obiad, który nigdy nie zawodzi. Można do niej wrzucić cokolwiek się chce, a do tego wykonanie jest bardzo szybkie. Ewa Wachowicz pokazała, że nie trzeba wielu składników, by ugotować coś ciekawego i smacznego. Przetestuj te...