przetwory
-
Dziwna przekąska z Czech. "Topielce" są najlepsze z musztardą i cebulką
Kuchnia czeska jest bardzo smaczna, chociaż dość tłusta i ciężka. Polacy doskonale znają smażony ser, wyjątkowe placki ziemniaczane, knedliczki, ale o tej nietypowej czeskiej przekąsce raczej nie wiedzą, a jeśli wiedzą, pewnie dziwią się, jak możn...
-
Piwnica pełna przetworów i nie wiesz, czy są dobre? Nie mogą stać bez końca. Lepiej pilnuj dat
Jak długo można przechowywać pasteryzowane słoiki? To pytanie nurtuje wielu miłośników domowych przetworów. Choć odpowiednia obróbka oraz właściwe warunki mogą znacznie wydłużyć ich trwałość, warto wiedzieć, jakich terminów się trzymać.
-
Otwierasz słoik z ogórkami, a on syczy? Wiele osób boi się tego dźwięku. Wyjaśniamy, czy słusznie
Ogórki kiszone to idealna zakąska do wielu potraw. Najlepiej smakują oczywiście te własnej roboty. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale później można napotkać pewien problem, a mianowicie syczenie. Wyjaśniamy, czy można jeść gazowane ogórki...
-
Nie chlebek i nie placki. Z bananów robię najlepsze smarowidło do gofrów i naleśników
Chyba wszyscy uwielbiamy banany. To wartościowe i smaczne owoce o dużej zawartości potasu i wysokim indeksie sytości, dzięki czemu natychmiastowo łagodzą głód. Zwykle stanowią albo przekąskę, albo składnik owsianek, a kiedy są już mocno dojrzałe,...
-
Aromatyczny pasztet kanapkowy na dłużej. Włóż go do słoików i zawekuj. Tak robi Ewa Wachowicz
Zastanawiasz się, z czego zrobić dobry pasztet? Domowy jest dużo lepszy niż kupny i wcale nie wymaga wyszukanych składników. Jeśli zostały ci warzywa i mięso z rosołu, ten przepis to idealny sposób na ich wykorzystanie. Chwyć za kilka dodatkowych...
-
Weź kilka cytryn i sól, a efekt cię zaskoczy. Ten przepis jest prostszy niż kiszenie kapusty
Od dawna zastanawiałam się, jak zrobić kiszone cytryny. Słyszałam o nich dużo dobrego, a szczególnie urzekło mnie to, że można dodać je do wszystkiego. Przepis na nie okazuje się banalnie prosty, wystarczy kilka składników i trochę cierpliwości.
-
Zaczęłam już robić ryby na święta. Wkładam w słoiki i otwieram w Wigilię. Ze schabowymi robię to samo
W moim domu ryba w panierce ze słoika to prawdziwy klasyk. Przygotowujemy ją od zawsze na różne rodzinne okazje, bo zawsze robi furorę przy stole. Idealnie doprawiona, delikatna, a przy tym trwała - każdy kęs to prawdziwa przyjemność. Jak zrobić...
-
Grzyby w marynacie? Tak, ale tylko pomidorowej. To moje odkrycie roku
Choć sezon grzybowy powoli się kończy, lasy wciąż kuszą dorodnymi okazami. Jeśli twoja spiżarnia pęka w szwach od klasycznych przetworów, czas zrobić miejsce na prawdziwy hit. Jak się robi grzyby w pomidorach? Od kiedy spróbowałam tego połączenia,...
-
Idealna do kotleta i na kanapki. Cebulę w tej wersji zajadam prosto ze słoika
Niektórzy śmieją się, że cebula to narodowe warzywo Polaków. Ja nie widzę w tym niczego śmiesznego - bez tego warzywa mnóstwo naszych ulubionych dań straciłoby na smaku i aromacie. Dziś skupimy się właśnie na cebuli, ale w wersji, o której mało os...
-
Grzyby marynowane w zalewie octowej. W zeszycie babci znalazłam przepis na idealne proporcje
Grzyby marynowane z owoców lasu to świetna i smaczna przekąska lub dodatek do potraw. Dzięki odpowiednio wykonanej zalewie grzybki są aromatyczne, jędrne i soczyste. Przygotowanie ich nie należy do skomplikowanych, a z poniższą recepturą jest wręc...
-
Gdzie wyrzucić filtr do wody? Możesz postąpić na kilka sposobów
-
Rośnie w polskich lasach, a prawie jej nie znamy. Jest podporą dla serca
-
Wrzucam do ciasta sekretny składnik. Jest wilgotne przez tydzień
-
Roladki, dla których porzucisz schabowe. Wystarczy nadziać i owinąć
-
Niemiecka pasta serowa to moja nowa miłość. Jem na śniadanie codziennie
- Wygląda bosko, smakuje lepiej. Sałatkę z grzybkami zrobię na Wielkanoc
- Zdrowszej przyprawy nie znajdziesz. Na żołądek działa jak balsam
- W PRL-u bywało słodko. Ten przepis musi powrócić na nasze stoły
- Jak powstają gotowe dania z Żabki? Pojechałam i sprawdziłam
- Najlepsza babka na Wielkanoc. Drożdżowa i piaskowa pójdą w odstawkę
-
Jak zrobić chrzan domowy do słoików? Sekretem są dwie łyżki tej przyprawy. Niesamowicie podbija smak
Chrzan to doskonały dodatek do wielu potraw, nadający im wyjątkowego smaku i ostrości. Żaden nie smakuje tak dobrze, jak w wersji domowej. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne. Wystarczy kilka składników.
-
Sąsiadka przyniosła mi raz i przepadłam. Odtąd paprykę marynowaną robię tylko z jej przepisu
Jak zrobić pyszną paprykę marynowaną? Przepis mojej sąsiadki to strzał w dziesiątkę. Jest szybki i prosty w wykonaniu, a ponadto zawsze, ale to naprawdę zawsze się udaje. Wystarczy nieco wysiłku, by cieszyć się jej smakiem przez całą zimę.
-
Nie śliwkowa. Ta konfitura przebija nawet dżem twojej babci. Kroję w kostkę i dodaję pomarańczę
Jesień to idealny czas na robienie przetworów. W chłodne dni w każdej chwili będziemy mogli sięgnąć po słoiczek ulubionego dżemu albo marmolady. Jeśli lubisz tego typu smarowidła, sprawdź mój przepis na konfiturę z jabłek.
-
Ta zalewa najbardziej pasuje do grzybów. Zrobiłam kilka słoików i musiałam dorobić więcej
Mogłoby się wydawać ze okres robienia przetworów się już skończył. Nic bardziej mylnego, ponieważ sezon an grzyby trwa i trzeba coś z nimi zrobić, a nie ma nic lepszego od zamknięcia ich w słoikach. Aby były najlepsze na świecie, zalej je tą zalew...
-
Gdy dziadek wracał do domu z rydzami, babcia zakasała rękawy. Zawsze robiła z nich dwa rarytasy
Rydze to jedne z chętniej zbieranych grzybów. Polacy chętnie je gotują, smażą czy marynują. Opcji jest jednak więcej. Co jeszcze można zrobić z rydzów na zimę? Na przykład wyczarować z nich grzybową przyprawę bądź zakonserwować w maśle. Jak?...
-
Te maleńkie grzybki są najlepsze w słoiczkach. Do marynaty dodaj łyżkę złotego składnika
Sezon na grzyby kwitnie i akurat teraz mamy pod dostatkiem te najlepsze. Opieńki rosną gromadami i smakosze doskonale wiedzą, że to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Są pyszne w sosie, przepyszne w farszu do pierogów i oczywiście w zalewie. Zalew...
-
Naturalny antyoksydant w słoiku. Połącz go z 3 składnikami i delektuj się całą zimę
Jeśli myślałeś, że to koniec z przyrządzaniem przetworów, to bardzo się myliłeś. Zanim schowasz wszystkie wolne słoiki do piwnicy, zrób jeszcze tę konfiturę. Jest nie tylko przepyszna, lecz także zrobiona z nieoczywistego owocu. Znajdziesz go...
-
Zrobiłam dżem z dyni i pomarańczy. Po jednym dniu słoik był pusty. Tylko 4 składniki i godzinka roboty
Październik to miesiąc typowo dyniowy, więc warto maksymalnie go wykorzystać. Oprócz zupy krem, ciasta i frytek koniecznie zrób też dżem z dyni i pomarańczy. Znam łatwy przepis, którym chętnie się z tobą podzielę.
-
Kiełbasa dziadka Józka. Upychał w słoiki i robił ważną rzecz. Była pyszna miesiącami
Starsi ludzie doskonale wiedzieli, jak robić przetwory, by nawet w trudniejszych czasach nie musieć odmawiać sobie czegoś pysznego. Przykładem niech będzie pyszna kiełbasa ze słoika, którą mój dziadek robił od dziesięcioleci. Była aromatyczna i, c...
-
Zapomnij o marynowanych grzybach. Zrób je w tej zalewie i zamknij w słoikach. Nic ich nie przebije
Jakie przetwory można zrobić z grzybów? Obfity sezon to doskonała okazja, by wzbogacić domową spiżarnię. Z grzybów można stworzyć różne specjały, a zamiast klasycznego marynowania warto spróbować solenia w słoikach. Tak przygotowane zachowują pełn...
-
Piekę, ścieram i wkładam do słoików. Te buraczki to mistrzostwo wśród przetworów na zimę
Buraczki na zimę to jedna z najważniejszych rzeczy do zrobienia jesienią, żeby nasza spiżarnia była kompletna. Dzięki temu zawsze będziemy mieć pod ręką słoiczek pysznego obiadowego dodatku. Przepis na buraczki do słoików, które zrobiłam ostatnio,...
-
Ile soli do kiszenia kapusty? Babcia zawsze powtarzała: "uważaj na łyżkę". Miała rację
Kiszona kapusta w polskiej kuchni wykorzystywana jest od dawna i na wiele różnych sposobów. To prawdziwa kopalnia witamin, a jej przygotowanie w domu nie należy do skomplikowanych. Łatwo jednak o błąd, który zepsuje cały efekt. Ile soli do kiszeni...
-
Jesienią zrób najlepszą kiszonkę. Sezon na chrupiące warzywo właśnie trwa
Sezon na kiszonki kojarzy nam się raczej z latem, jednak prawda jest taka, że różne smakołyki możemy kisić przez cały rok. Dziś mamy przepis na przepyszną i bardzo zdrową kiszonkę, która najlepsza wyjdzie właśnie jesienią. Mało kto ją robi, a jest...
-
Kotlety mogą się schować. Czekam do 3 dni i serwuję gościom. Wcześniej nikt nie jadł takich kani
Kimchi z kanią to wyjątkowa wariacja tradycyjnego koreańskiego przetworu, łącząca wyrazisty smak grzybów z ostrym aromatem przypraw. Przygotowanie tego pysznego i zdrowego dodatku do dań nie zajmie wiele czasu, a efekt z pewnością zachwyci każdego...
-
Surowej nie znoszę, więc jem ją tylko w takiej odsłonie. Zalewa słodko-kwaśna robi robotę
Słodka, jędrna, soczysta i aromatyczna papryka konserwowa. Zawartość słoika posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za marynatami. Wystarczy odrobinę słodziła, by rarytasy królowały wśród zimowych przetworów. W spiżarni posłużą naprawdę długo....
-
Dynia na zimę do słoików będzie lepsza. Musisz dodać ten składnik
Dynia kojarzy nam się z jesiennymi smakołykami i teraz mamy czas, który obfituje we wszelkie dyniowe pyszności. To powód do prawdziwej radości dla wielbicieli tego warzywa oraz miłośników przetworów. Dziś podpowiemy, jak zrobić dynię do słoików na...
-
Poszłam do piwnicy i znalazłam ogórki sprzed lat. Czy wciąż są dobre? 2 zmiany i wszystko jasne
Koniec lata i jesień to moment, w którym wiele osób uzupełnia zapasy w spiżarkach i robi przetwory na zimę. Często wiąże się to z porządkami na półkach i znajdywaniem np. ogórków sprzed roku. Jak długo mogą stać ogórki kiszone w słoikach? Czy mają...
-
Zapomnij o kotletach. Babcia podsunęła mi lepszy pomysł na kanie. Teraz zamykam je w słoikach
Jeśli znudziły ci się tradycyjne smażone grzyby i chcesz spróbować czegoś nowego lub podkręcić ich aromat, to ten sposób świetnie się sprawdzi. Marynowane kanie w zalewie pomidorowej w słoikach mogą przestać nawet kilka miesięcy, a smak będzie dal...
-
Babcia dała mi przepis na smażone jabłka do słoików. Są tak dobre, że wyjadam je łyżką
Zimowe przetwory to wygodne rozwiązanie. Nie psują się zbyt szybko, doskonale przechowują smak. W chłodne dni, gdy przyjdzie ochota na jabłecznik, naleśniki czy nawet kanapkę, idealnie sprawdzą się prażone jabłka z cynamonem. Podpowiadamy, jak je...
-
Przepis na ten przepyszny dżem z winogron dostałam od dziadka. Zawsze dodaje łyżeczkę tej przyprawy
Jesień to czas, kiedy w mojej kuchni nie może zabraknąć winogron. W końcu można z nich wyczarować naprawdę wiele pyszności - wino, nalewki, soki czy dżemy. Ja szczególnie chętnie sięgam po tą ostatnią propozycję. Wszystko dzięki mojemu dziadkowi,...
-
Marynowana dynia do słoików na zimę? Proszę bardzo. Dodaj te przyprawy, a będzie wyjątkowo aromatyczna
Dynia to dla wielu osób wręcz symbol jesieni. Do tego jest wyjątkowo wdzięcznym warzywem, bo można z niej wyczarować wiele potraw i przetworów. Ja na przykład chętnie ją marynuję i zamykam w słoikach. Jest obłędna. Zresztą przekonajcie się sami.
-
Stary przepis na najlepszy sok z pigwy. Proporcje trudno zapomnieć
Jesień to czas rozgrzewających herbatek i odpoczynku pod kocykiem. Już nasze babcie doskonale wiedziały, co dodać do herbaty, żeby rozgrzewała jeszcze lepiej i smakowała dużo bardziej. Na gęstych gałęziach rosną najlepsze jesienne owoce. Sok z pig...
-
Robię go co roku na początku jesieni. Dżem pachnie bosko. Sąsiadki podpytują, co to za łakocie
Jeśli szukasz pomysłu na jesienny przysmak, który doda smaku każdemu śniadaniu, mamy coś idealnego. Dżem z dyni to propozycja, która zachwyci wszystkich domowników. Słodki, aromatyczny i pełen przypraw, doskonale sprawdzi się na tostach czy...
-
Maślaki do marynaty. Zapamiętaj proporcje, a będą najlepsze
Marynowane grzyby to idealna przekąska, składnik sałatek i różnych zakąsek podczas spotkań w większym gronie. Jakie grzyby są najlepsze do marynaty? Możecie się zgodzić, możecie się także kłócić, ale mało który grzyb smakuje tak obłędnie w...
-
Nie zupa i nie placki. Z dyni zrobisz najlepszą przekąskę. Smak zapewnią dwie przyprawy
Marynowana dynia jest bez wątpienia jedną z najważniejszych pozycji na liście jesiennych przetworów do zrobienia. Jest bardzo łatwa do przygotowania, smakuje obłędnie i idealnie łączy się z kotletami, pieczeniami, ale miłośnicy i tak powiedzą, że...
-
Włóż do słoików te warzywa. Aż dziwne, że tak mało osób to robi. Zjesz i zapomnisz o ogórkach
Zamykanie warzyw w słoikach latem i wczesną jesienią, by zimą cieszyć się ich smakiem, to doskonała decyzja. Gdy nachodzi nas tęsknota za ogórkami, papryką lub cukinią, wystarczy sięgnąć do szafki lub spiżarni, by rozkoszować się wspomnieniami...
-
Lepszego soku z winogron nigdy nie piłam. Moja babcia zawsze dodawała łyżeczkę tej przyprawy
Obecnie dojrzewa wiele pysznych owoców, w tym winogrona. Co można z nich wyczarować? Wiele przysmaków - dżemy, konfitury czy soki. Nie ukrywam, że ta ostatnia propozycja jest moją ulubioną. Sposoby na przygotowanie napoju są dwa, ale jeden wymaga...
-
Na Chorwatach nie robią żadnego wrażenia, ale na Polakach już tak. Można z nich zrobić pyszny dżem
Druga połowa sierpnia i początek września to sezon na te owoce zwłaszcza w Chorwacji, gdzie powszechnie występują. Za to Polacy chętnie je zbierają i robią z ich dodatkiem różne dania. A co konkretnie można z nich zrobić? Choćby pyszny dżem. W jak...
-
Mama do tartych buraczków zawsze daje to warzywo. Rodzina od lat chce pisać ody na ich cześć
Buraczki w słoiku to istna klasyka wśród przetworów na zimę. Nic więc dziwnego, że słoiki z warzywami zajmują nam znaczną część spiżarni. Jeśli chciałabyś spróbować czegoś nowego, koniecznie skorzystaj z tego przepisu. Buraczki na zimę z papryką t...
-
Te powidła będziesz jeść prosto ze słoika. Dwa składniki podkręcą ich smak
Uważam, że powidła śliwkowe to jedne z najlepszych smarowideł, jakie istnieją i nic nie zmieni mojego zdania. Ich idealnie wyważony, słodko-kwaśny smak jest nie do podrobienia. Na dodatek powidła śliwkowe można zrobić bez dodatku cukru i nic na ty...