przetwory
-
Piekę, ścieram i wkładam do słoików. Te buraczki to mistrzostwo wśród przetworów na zimę
Buraczki na zimę to jedna z najważniejszych rzeczy do zrobienia jesienią, żeby nasza spiżarnia była kompletna. Dzięki temu zawsze będziemy mieć pod ręką słoiczek pysznego obiadowego dodatku. Przepis na buraczki do słoików, które zrobiłam ostatnio,...
-
Żaden malinowy, truskawkowy, czy porzeczkowy. Ten dżem to dopiero coś. Słoiki znikają jeden za drugim
Wiele osób zapomniało już o robieniu przetworów na zimę. Zamknęliśmy ten rozdział i teraz zajmujemy się czymś innym. Jednak nie warto chować pustych słoików, ponieważ ten owoc jest warty zamknięcia. Zrobisz z niego pyszny dżem, a takiego smaku nie...
-
To jest lepsze od ogórków i papryki w słoikach. Zrób je, by mieć zapasy na zimę
Na półkach, które znajdują się w piwnicy lub w spiżarniach możemy znaleźć wiele smakołyków. Zaczynając od tych z dżemami i sokami, a kończąc na marynowanych grzybkach. By nieco wzbogacić zbiory, warto do nich dodać kilka słoików z tym przysmakiem....
-
Ile soli do kiszenia kapusty? Babcia zawsze powtarzała: "uważaj na łyżkę". Miała rację
Kiszona kapusta w polskiej kuchni wykorzystywana jest od dawna i na wiele różnych sposobów. To prawdziwa kopalnia witamin, a jej przygotowanie w domu nie należy do skomplikowanych. Łatwo jednak o błąd, który zepsuje cały efekt. Ile soli do kiszeni...
-
Jesienią zrób najlepszą kiszonkę. Sezon na chrupiące warzywo właśnie trwa
Sezon na kiszonki kojarzy nam się raczej z latem, jednak prawda jest taka, że różne smakołyki możemy kisić przez cały rok. Dziś mamy przepis na przepyszną i bardzo zdrową kiszonkę, która najlepsza wyjdzie właśnie jesienią. Mało kto ją robi, a jest...
-
Kotlety mogą się schować. Czekam do 3 dni i serwuję gościom. Wcześniej nikt nie jadł takich kani
Kimchi z kanią to wyjątkowa wariacja tradycyjnego koreańskiego przetworu, łącząca wyrazisty smak grzybów z ostrym aromatem przypraw. Przygotowanie tego pysznego i zdrowego dodatku do dań nie zajmie wiele czasu, a efekt z pewnością zachwyci każdego...
-
Zerwij z krzaka i wrzuć do garnka. W kilka chwil zrobisz sok, który w chorobie postawi cię na nogi
Wiele osób chwyta się domowych sposób na przeziębienia i choroby. Jeśli zaliczasz się do tej grupy, na swoich półkach musisz mieć ten napój. Nie tylko walczy z bakteriami i jest pełen witamin, można go również wykorzystać do gotowania, pieczenia, ...
-
Surowej nie znoszę, więc jem ją tylko w takiej odsłonie. Zalewa słodko-kwaśna robi robotę
Słodka, jędrna, soczysta i aromatyczna papryka konserwowa. Zawartość słoika posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za marynatami. Wystarczy odrobinę słodziła, by rarytasy królowały wśród zimowych przetworów. W spiżarni posłużą naprawdę długo....
-
Dynia na zimę do słoików będzie lepsza. Musisz dodać ten składnik
Dynia kojarzy nam się z jesiennymi smakołykami i teraz mamy czas, który obfituje we wszelkie dyniowe pyszności. To powód do prawdziwej radości dla wielbicieli tego warzywa oraz miłośników przetworów. Dziś podpowiemy, jak zrobić dynię do słoików na...
-
Poszłam do piwnicy i znalazłam ogórki sprzed lat. Czy wciąż są dobre? 2 zmiany i wszystko jasne
Koniec lata i jesień to moment, w którym wiele osób uzupełnia zapasy w spiżarkach i robi przetwory na zimę. Często wiąże się to z porządkami na półkach i znajdywaniem np. ogórków sprzed roku. Jak długo mogą stać ogórki kiszone w słoikach? Czy mają...
- Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
- Bez zagniatania, lepsza od tradycyjnej. Szarlotka ?3 szklanki? jest gwiazdą
- 96% jest przeciążonych pracą, co trzeci ma objawy depresji. Czego nie wiemy o zdrowiu psychicznym polskich przedsiębiorców?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Borowiki wynoszą koszami, a omijają prawdziwy cymes. Jak wygląda krówka?
- Kiedy solić makaron? "Znajomy Włoch zaniemówił, gdy usłyszał, co robię"
- W Lidlu przecenili to aż o 50%! W Homla też jest promocja, a jak w Tadar?
- Żaden olej. Najlepszy patent na wilgotne ciasto czekoladowe
- Jak zrobić wątróbkę drobiową? Przepis jest prosty. Wychodzi przepyszna
- Piekę, ścieram i wkładam do słoików. Te buraczki to mistrzostwo
- Żaden malinowy, czy porzeczkowy. Ten dżem to dopiero coś. Słoiki znikają
-
Zapomnij o kotletach. Babcia podsunęła mi lepszy pomysł na kanie. Teraz zamykam je w słoikach
Jeśli znudziły ci się tradycyjne smażone grzyby i chcesz spróbować czegoś nowego lub podkręcić ich aromat, to ten sposób świetnie się sprawdzi. Marynowane kanie w zalewie pomidorowej w słoikach mogą przestać nawet kilka miesięcy, a smak będzie dal...
-
Babcia dała mi przepis na smażone jabłka do słoików. Są tak dobre, że wyjadam je łyżką
Zimowe przetwory to wygodne rozwiązanie. Nie psują się zbyt szybko, doskonale przechowują smak. W chłodne dni, gdy przyjdzie ochota na jabłecznik, naleśniki czy nawet kanapkę, idealnie sprawdzą się prażone jabłka z cynamonem. Podpowiadamy, jak je...
-
Przepis na ten przepyszny dżem z winogron dostałam od dziadka. Zawsze dodaje łyżeczkę tej przyprawy
Jesień to czas, kiedy w mojej kuchni nie może zabraknąć winogron. W końcu można z nich wyczarować naprawdę wiele pyszności - wino, nalewki, soki czy dżemy. Ja szczególnie chętnie sięgam po tą ostatnią propozycję. Wszystko dzięki mojemu dziadkowi,...
-
Marynowana dynia do słoików na zimę? Proszę bardzo. Dodaj te przyprawy, a będzie wyjątkowo aromatyczna
Dynia to dla wielu osób wręcz symbol jesieni. Do tego jest wyjątkowo wdzięcznym warzywem, bo można z niej wyczarować wiele potraw i przetworów. Ja na przykład chętnie ją marynuję i zamykam w słoikach. Jest obłędna. Zresztą przekonajcie się sami.
-
Stary przepis na najlepszy sok z pigwy. Proporcje trudno zapomnieć
Jesień to czas rozgrzewających herbatek i odpoczynku pod kocykiem. Już nasze babcie doskonale wiedziały, co dodać do herbaty, żeby rozgrzewała jeszcze lepiej i smakowała dużo bardziej. Na gęstych gałęziach rosną najlepsze jesienne owoce. Sok z pig...
-
Robię go co roku na początku jesieni. Dżem pachnie bosko. Sąsiadki podpytują, co to za łakocie
Jeśli szukasz pomysłu na jesienny przysmak, który doda smaku każdemu śniadaniu, mamy coś idealnego. Dżem z dyni to propozycja, która zachwyci wszystkich domowników. Słodki, aromatyczny i pełen przypraw, doskonale sprawdzi się na tostach czy...
-
Maślaki do marynaty. Zapamiętaj proporcje, a będą najlepsze
Marynowane grzyby to idealna przekąska, składnik sałatek i różnych zakąsek podczas spotkań w większym gronie. Jakie grzyby są najlepsze do marynaty? Możecie się zgodzić, możecie się także kłócić, ale mało który grzyb smakuje tak obłędnie w...
-
Nie zupa i nie placki. Z dyni zrobisz najlepszą przekąskę. Smak zapewnią dwie przyprawy
Marynowana dynia jest bez wątpienia jedną z najważniejszych pozycji na liście jesiennych przetworów do zrobienia. Jest bardzo łatwa do przygotowania, smakuje obłędnie i idealnie łączy się z kotletami, pieczeniami, ale miłośnicy i tak powiedzą, że...
-
Włóż do słoików te warzywa. Aż dziwne, że tak mało osób to robi. Zjesz i zapomnisz o ogórkach
Zamykanie warzyw w słoikach latem i wczesną jesienią, by zimą cieszyć się ich smakiem, to doskonała decyzja. Gdy nachodzi nas tęsknota za ogórkami, papryką lub cukinią, wystarczy sięgnąć do szafki lub spiżarni, by rozkoszować się wspomnieniami...
-
Lepszego soku z winogron nigdy nie piłam. Moja babcia zawsze dodawała łyżeczkę tej przyprawy
Obecnie dojrzewa wiele pysznych owoców, w tym winogrona. Co można z nich wyczarować? Wiele przysmaków - dżemy, konfitury czy soki. Nie ukrywam, że ta ostatnia propozycja jest moją ulubioną. Sposoby na przygotowanie napoju są dwa, ale jeden wymaga...
-
Na Chorwatach nie robią żadnego wrażenia, ale na Polakach już tak. Można z nich zrobić pyszny dżem
Druga połowa sierpnia i początek września to sezon na te owoce zwłaszcza w Chorwacji, gdzie powszechnie występują. Za to Polacy chętnie je zbierają i robią z ich dodatkiem różne dania. A co konkretnie można z nich zrobić? Choćby pyszny dżem. W jak...
-
Mama do tartych buraczków zawsze daje to warzywo. Rodzina od lat chce pisać ody na ich cześć
Buraczki w słoiku to istna klasyka wśród przetworów na zimę. Nic więc dziwnego, że słoiki z warzywami zajmują nam znaczną część spiżarni. Jeśli chciałabyś spróbować czegoś nowego, koniecznie skorzystaj z tego przepisu. Buraczki na zimę z papryką t...
-
Te powidła będziesz jeść prosto ze słoika. Dwa składniki podkręcą ich smak
Uważam, że powidła śliwkowe to jedne z najlepszych smarowideł, jakie istnieją i nic nie zmieni mojego zdania. Ich idealnie wyważony, słodko-kwaśny smak jest nie do podrobienia. Na dodatek powidła śliwkowe można zrobić bez dodatku cukru i nic na ty...
-
Tak zrobisz najlepszy przecier pomidorowy. Sklepowy nawet nie ma do niego podjazdu
Gdy raz zrobisz domowy przecier pomidorowy, więcej nie kupisz sklepowego. Odpowiednio przygotowany jest gęsty i pełen aromatu. Doskonale wzbogaca smak wielu dań. Ważne, by wybrać świeże, soczyste i mięsiste pomidory. Nie bez znaczenia są również...
-
Tylko 4 składniki i mam coś, co będę pić przez całą zimę. Zamykam w butelkach i rozdaję rodzinie
Zbliżająca się jesień to dobra motywacja, by zaopatrzyć swoje domy w przepyszne, a do tego bardzo zdrowe przysmaki. Zaliczają się do tego nie tylko kiszone ogórki, przetwory z cukinii i pomidorów, a także domowej roboty soki. To właśnie je można...
-
Ciotka Jadzia zawsze tak robiła śliwki w occie. Będą twarde, jędrne, a ty się nie narobisz
Przetwory ze śliwek kojarzą się przede wszystkim z powidłami, choć pomysłów nie brakuje. Kiedyś w każdej spiżarce musiały się znaleźć także śliwki w occie. Przepis jest banalnie prosty, a proporcje łatwe do zapamiętania. Zrobisz je bez...
-
Nie uwierzysz, z czym łączę jabłka, by zrobić dżem. Zerwałam je i od razu wrzuciłam do garnka
Zima tuż tuż, a to oznacza, że już od dawna powinniśmy zajmować się przyrządzaniem domowych smakołyków. To właśnie one zostaną przez nas wyciągnięte, gdy tylko zrobi się chłodniej, by przypomnieć najlepsze smaki lata. Jeśli w twoim domu produkcja...
-
Włóż dwie sztuki do suszonych grzybów. Postoją nawet do kolejnych wakacji. Mole ich nie tkną
Jednym ze sposobów na wykorzystanie grzybów jest ich suszenie. To świetny sposób na to, żeby nawet w środku zimy móc delektować się smakiem leśnych skarbów. Jeśli chcesz przedłużyć ich trwałość, wrzuć do słoika jedną przyprawę.
-
Jak zrobić buraczki do słoików? Babcia Aniela zdradziła mi przepis. Ani kropli octu, a smak rewelacja
Tarte buraczki to jeden z wielu uwielbianych smaków dzieciństwa. Często serwowane są do obiadu w towarzystwie kotletów mielonych i ziemniaczków, choć pasują do wielu dań. Co ważne, możesz z nich zrobić przetwory na zimę. Jak zrobić buraczki tarte ...
-
Już nie marynowana. Na zimę zrób cukinię w tym sosie. Jeden słoik nie wystarczy
Końcówka lata to idealny czas na robienie przetworów. Dzięki temu nawet w środku zimy będziesz mógł delektować się pysznymi sezonowymi warzywami. Jeśli chcesz spróbować zaskakującego połączenia smaków, zrób cukinię w zalewie musztardowej.
-
Najlepsze powidła na świecie. Dodaj 3 łyżki do gotujących się śliwek. Teściowa będzie prosić o przepis
Powidła są prawdziwym "must have" każdej gospodyni domowej. Dodajemy je do pączków, placków czy herbaty, dzięki czemu możemy cieszyć się smakiem jesieni w zimowe dni. Nie wiesz, jak się robi powidła ze śliwek? Z tego przepisu wyjdą genialne....
-
Nie ogórki i nie grzybki. Marynowana cebula jest najlepsza, ale pamiętaj o słodkim dodatku
W sezonie na potęgę marynujemy ogórki, cukinię i jak sezon dopisze, także grzybki. Marynowaną cebulę można robić cały rok, a przepis jest bardzo prosty. To idealny dodatek do mięs, kanapek i sałatek, ale ważny jest słodki dodatek.
-
Lekko pikantna, aromatyczna przekąska na zimę. Pachnie tak, że można schrupać cały słoik na raz
Co można zrobić z papryki na zimę? Jeśli masz pod ręką nieco chili oraz przypraw, koniecznie wypróbuj przepis na marynowaną papryczkę w słoikach. W sezonie jesienno-zimowym przyda ci się jako dodatek do wielu dań, a także jako przekąska.
-
Musisz zrobić tę dynię na zimę. Do obiadu i sałatek lepsza od korniszonów
Zaczyna się sezon na jedno z najsmaczniejszych warzyw i za chwilę na naszych talerzach dynia będzie lądować regularnie. Oprócz pysznej zupy puree oraz najróżniejszych makaronów i klusek, z dyni można zrobić jeszcze coś fantastycznego. Jak zrobić...
-
Lata temu zbierałam z mamą jarzębinę. Ja na plastykę w szkole, a mama - na pyszny dodatek do mięs
Mało kto wie, że jarzębina stanowi doskonałą bazę do wielu przetworów. Można z niej zrobić pyszne i zdrowe soki, nalewki, a także konfitury. Na co pomagają owoce jarzębiny? To istna skarbnica witamin i minerałów.
-
Jak zrobić suszone pomidory? Zapisz ten przepis i nie przepłacaj w sklepie
Suszone pomidory z pewnością znajdą się w większości polskich lodówek lub kuchennych szafek. To pyszny dodatek do sałatek, wrapów, burgerów oraz mięs i makaronów. Oczywiście najczęściej kupujemy je w sklepie, ale wierzę, że po poznaniu tego przepi...
-
Masz zapas papryki? Zrób włoskie leczo. Tradycyjne z cukinii do pięt mu nie dorasta
Co można zrobić z papryki do słoików? Leczo to częsty, ale niejedyny wybór. Na zapas tego warzywa idealnym rozwiązaniem jest włoskie leczo. Sprawdzi się do makaronu, ryżu, gulaszu, mięsa, na śniadanie, obiad, kolację... Nic tylko robić i wekować.
-
Leczo do słoików na zimę. Kiełbaska jest spoko, ale tylko pod tym warunkiem
Leczo jest w oryginale typowo węgierską potrawą, ale Polacy ukochali ją tak bardzo, że powstała iście polska wariacja na temat tego dania. Kiedy lato się kończy, ale sezon na cukinię i pomidory oraz paprykę trwa, robimy leczo, jakby jutra miało ni...
-
Nie masz miejsca w piwnicy na nową porcję słoików? Kup to w Ikea i Jula za mniej niż 100 zł
Domyślam się, że w wielu domach może aktualnie brakować miejsca na nowe słoiki z przetworami. Jednak można temu szybko zaradzić, a to za sprawą odpowiednich sprzętów. Ikea, Lidl i Jula mają w swojej ofercie coś, co na pewno się przyda. Niektóre z...
-
Pod koniec wakacji zawsze robię te pomidory do słoika. Są przepyszne, bo nie zapominam o dwóch dodatkach
Wszyscy kochamy pomidory i kiedy trwa sezon, zajadamy się nimi do woli i robimy najróżniejsze przetwory. Wśród mich nie może zabraknąć passat, przecierów oraz soków. Nie każdy jednak robi taką sałatkę, a szkoda, bo jest pyszna i pasuje do wielu da...