przetwory
-
Sałatki na zimę do słoików. Przepisy na rewelacyjne sałatki, których nie może zabraknąć w twojej spiżarni
Sałatki na zimę do słoików to świetna alternatywa dostarczenia sobie i bliskim dodatkowej porcji witamin. Warzywa zebrane letnią porą są bogate w różnego typu wartości odżywcze, witaminy oraz minerały. Proces pasteryzacji pomoże zachować ich...
-
Przepis na ogórki konserwowe. Będą apetycznie chrupiące, ale dopilnuj proporcji
Ogórki konserwowe to jedna z naszych ulubionych przekąsek, składnik wielu sałatek i pyszny dodatek na kanapki. Przepis na chrupiące ogórki jest bardzo prosty, ale kluczowa jest zalewa. Proporcje są ściśle określone, w przeciwnym razie ogórki będą...
-
Kiszenie ogórków. Jak i w czym kisić, by były najsmaczniejsze? To sprawdzony sposób
Kiszenie ogórków to proces, dzięki któremu możemy stworzyć przepyszne przetwory. Idealnie pasują one do obiadu oraz sałatek. Wyjaśniamy, jak się do tego zabrać, by mieć pewność, że nasze ogórki będą najlepsze na świecie.
-
Ogórki konserwowe z przepisu babci. Będą idealnym dodatkiem do obiadu i wspomnieniem gorącego lata
Ogórki konserwowe według przepisu babci wzbogacą obiad, jak również w ponure jesienne i zimowe dni przypomną gorące lato. Babcina receptura nie jest skomplikowana, więc na pewno każdy da sobie radę. Spróbujcie sami.
-
Dżem truskawkowy - przepis babci zawsze się sprawdza. Zastosuj tę metodę, a efekt będzie pyszny
Dżem truskawkowy z przepisu babci to prawdziwy letni rarytas zamknięty w słoiku. Sezonowe owoce sprawdzą się idealnie do tego typu przetworów - kluczowe są dojrzałe, świeże i słodkie truskawki. Jeśli do tej pory nigdy wcześniej nie przygotowywałeś...
-
Potrzebujesz surówki z ogórkami do obiadu? Sałatka szwedzka to przetwór nie tylko na jesień i zimę
Sałatka szwedzka to przede wszystkim ogórki, ale nie tylko - zawiera również inne warzywa. Do tego można ją przechowywać tak, jak inne przetwory, więc lepiej od razu zrobić więcej, aby starczyło na całą jesień i zimę. Przekonajcie się sami, jak...
-
Robisz dżemy na zimę? Tych błędów unikaj, jeśli nie chcesz się zatruć
Domowe dżemy to gratka dla każdego miłośnika owoców i zarazem najlepszy sposób, by smak lata zachować na dłużej. Samodzielnie wykonane dżemy nie mają sobie równych, a jedyny konserwant, który zawierają, to cukier. Jednak zła ilość cukru może...
-
Dżem truskawkowy to przepis na zatrzymanie smaku lata na dłużej. Przygotuj go na dwa różne sposoby
Dżem truskawkowy to przepis zarówno na smaczny dodatek do jedzenia, jak i sposób na zatrzymanie lata na dłużej. Jak zrobić dżem? Całkiem prosto - mamy dwie receptury na truskawkową klasykę. Zobaczcie sami.
-
Dżem truskawkowy: przepis idealny na kanapkę i do naleśników. To tylko dwa składniki
Dżem truskawkowy to bardzo prosty sposób, by zachować smak lata na dłużej. Przepis na dżem z truskawek jest bardzo prosty, a oprócz owoców potrzebujesz jedynie cukru żelującego. Jeśli kochasz naleśniki czy gofry z domowym, słodkich dżemem,...
-
Dżem truskawkowy - przepis jeszcze słodszy. Dodatek białej czekolady to strzał w 10
Dżem truskawkowy to obowiązkowa pozycja na liście przetworów. Wykonanie jest banalne i nie powinno sprawiać problemu, ale dziś mamy dla ciebie nieco ulepszoną wersję pysznego smarowidła. Dodatek białej czekolady wspaniale podbije owocowy smak dżem...
-
Owsianka według Anny Lewandowskiej to idealne śniadanie na upały. Wystarczy pięć składników
-
Mizeria idealna - przepis. Kluczowa jest kolejność dodawania składników
-
Ciasta bez pieczenia na upały. Cztery idealne sposoby na ochłodę i osłodę dla każdego łasucha
-
Jak pozbyć się much z kuchni? Przyda się m.in. lubiane zioło i mikstura za cztery złote
-
Przepisy na obiad w upał, czyli świeżo, lekko i przyjemnie. Trzy błyskawiczne dania
- Jak przedłużyć trwałość warzyw? Wykorzystaj pięć tanich i prostych sposobów
- Domowa czereśniówka - przepis na smak lata zamknięty w nalewce. Pomoże pokonać te dolegliwości
- Jakich zup nie gotować na "rosole z wczoraj"? To może popsuć ich charakterystyczny smak
- Ile soli do ogórków małosolnych? Są konkretne proporcje, których warto się trzymać
- Domowy izotonik najlepszy na upały. Zrobisz go szybko i tanio, a nawodni lepiej niż woda
-
Czy młodą kapustę można kisić? Nawet trzeba! Sposób banalny, a smak genialny
Kiszona kapusta to klasyk kuchni polskiej i niektórych regionów Europy Wschodniej. Najczęściej przygotowujemy ją na jesieni z dojrzałych główek białej kapusty i ten sposób znamy doskonale. A gdyby tak ukisić młodą kapustę? Czy to w ogóle się uda i...
-
Truskawki na zimę w słoikach. Pyszne przetwory z sezonowych owoców - smak lata w domowej spiżarce
Truskawki na zimę w słoikach to przepis na letni rarytas, którego nie może zabraknąć w domowej spiżarce. To także idealny pomysł na wykorzystanie dojrzałych owoców, które mogłyby się zmarnować. Sprawdź jak przygotować pyszne przetwory - kluczowa...
-
Jak wekować czereśnie? Przepis na domowe przetwory z owoców sezonowych - smak lata zamknięty w słoiku
Sezon na świeże warzywa i owoce można uznać za w pełni otwarty. Czereśnie to jeden z rarytasów lata, który jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale i pełen witamin. Są zdrową przekąską i składnikiem wielu wypieków, deserów i przetworów. Jeśli...
-
Dżem truskawkowy - przepis, który może zaskoczyć. Dodatek pewnego zioła zaczaruje smak
Dżem truskawkowy to chyba najlepszy sposób na zachowanie smaku ulubionych owoców, by cieszyć się nimi w każdej chwili, nawet kiedy za oknem trzaskający mróz. Przepis na dżem truskawkowy jest bardzo prosty, ale dziś podpowiemy ci, jak go nieco...
-
Dżem z rabarbaru - ostatnia chwila, żeby go przygotować. Smak lata zamknięty w słoiku
Domowy dżem z rabarbaru sprawdzi się idealnie na zimę, kiedy będziemy chcieli powspominać cieplejsze dni. Teraz jest ostatnia szansa, aby przygotować przetwory z tej rośliny przed końcem sezonu. Tłumaczymy, jak to zrobić krok po kroku.
-
Przecier pomidorowy - najlepszy do zupy i spaghetti. Zrób teraz i schowaj do spiżarni, a zimą sobie podziękujesz
Przecier pomidorowy to nieodłączny dodatek wielu dań - dzięki niemu nasza pomidorowa smakuje wyjątkowo, sos do spaghetti nabiera charakteru, a także może być bazą sosu do pizzy. Przepis na domowy przecier jest prosty, zawiera tylko cztery składnik...
-
Przetwory, które najlepiej zrobić już teraz. Nie może ich zabraknąć w twojej spiżarni
Lato dopiero się zaczyna, ale już teraz warto pomyśleć o tym, jak rozpieścić nasze podniebienia zimą. Najlepszym sposobem są oczywiście domowe przetwory - mamy dla ciebie kilka pomysłów na słoiki na zimę, które za kilka miesięcy przemycą na twój...
-
Dżem truskawkowy - przepis na zamknięcie lata w słoiczku. Tak robiły go nasze babcie
Dżem truskawkowy jest bardzo prosty w wykonaniu, a przepis oprócz owoców zawiera jedynie cukier i ewentualnie odrobinę soku z cytryny. Z tym letnim przysmakiem każdy sobie poradzi bez problemu, a dzięki zachowaniu odpowiednich proporcji, dżem...
-
Kompot z czereśni - letni rarytas i wyśmienity dodatek do obiadu. Sprawdź domowy przepis jak od babci
Kompot z czereśni to prawdziwy smak wakacji. Ten letni rarytas gasi pragnienie, jest źródłem witamin i dodatkowo pysznie smakuje. To domowy napój idealny do obiadu czy deseru. Jest łatwy w przygotowaniu, ekonomiczny i z pewnością spełni oczekiwani...
-
Przepis na truskawki w zalewie. Trzy składniki, kilka słoików, a na zimę jak znalazł
Truskawki to kwintesencja letniej przyjemności. Istenieje łatwy sposób, by zachować ten smak na dłużej i cieszyć się nim nawet, gdy za oknem trzaska mróz. Truskawki w zalewie zrobisz w kilka chwil, a smak i aromat z pewnością osłodzą ci zimowe...
-
Ogórki małosolne - przepis w kilku krokach. Sprawdzona receptura babci. Będą chrupiące i pyszne
Ogórki małosolne - przepis krok po kroku dla początkujących! Sezon na ogórki już tuż tuż, a maj to doskonały moment na to, aby przymierzyć się do wykonania własnych przetworów. Nie ma nic lepszego, aniżeli słoiczek świeżych i pysznych ogórków do...
-
Przetwory domowe - jak i z czego je zrobić? Pięć ciekawych propozycji na nietypowe przetwory
Przetwory domowe kojarzą się z dżemami, kiszonymi ogórkami i kapustą. Da się jednak zrobić też dużo ciekawsze przetwory - mamy na to 6 pomysłów. Koniecznie spróbujcie!
-
Jak wyposażyć domową spiżarnię? Jakie produkty powinny się tam znaleźć? Wyjaśniamy
Jak urządzić spiżarnię? Jakie produkty w niej przechowywać? Mamy garść wskazówek dla wszystkich, którzy chcą wygospodarować miejsce, jakim jest spiżarnia, w swoim domu lub mieszkaniu.
-
Wieprzowina w słoikach - sprawdziliśmy przepis na domową konserwę. Idealna na kanapkę i nie tylko
Wielu z nas decyduje się przygotowywać domowe wędliny i inne wyroby z różnych powodów - przede wszystkim dla wyjątkowego smaku oraz świadomości tego, co się je. Bez problemu samodzielnie przygotujesz domową konserwę w słoiku, na którą przepis sami...
-
Buraczki na zimę do słoików. Poznaj buraki kiszone i ciesz się zdrowiem
Buraczki na zimę to doskonały sposób na dostarczenie sobie i swoim bliskim dodatkowej porcji witamin i ważnym składników odżywczych. Dowiedz się jak przygotować przetwory z buraczków na zimę. Receptury krok po kroku.
-
Przetwory z dyni - proste przepisy. Nie zawsze trzeba je pasteryzować. Zatem kiedy?
Przetwory z dyni stają się coraz chętniej przygotowywanymi zapasami w naszych domowych spiżarniach. Dzieje się to za sprawą rosnącej popularności dyni, która jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale także pełna ważnych składników odżywczych.
-
Jesień w słoiku, czyli dynia w occie. Ewa Wachowicz i jej dynia marynowana
Jesień to bogactwo kolorów i smaków. Produkty sezonowe, takie jak dynia, papryka czy grzyby są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Dlaczego więc nie zamknąć jesieni w słoiku i cieszyć się nią jeszcze na długo po zakończeniu sezonu? Dynia marynowana...
-
Kiszone buraki - poznaj zalety zakwasu z buraków. Prosty przepis dla początkujących
Kiszone buraki działają niczym naturalny probiotyk. Regularne spożywanie ich zagwarantuje zdrowie i doskonałe samopoczucie, a także wpłynie na polepszenie jakości życia. Poznaj prozdrowotne walory buraczanego zakwasu i jego wykonanie krok po kroku.
-
Grzyby w occie - przepisy na marynowane grzyby. Poznaj receptury idealne na zimę
Grzyby w occie to przysmak, za którym jedni przepadają, a innym trudno się przekonać do tego smaku. Niemniej jednak wpisał się on na stałe w naszą kulinarną tradycję. Jesień to doskonała pora, by wykonać przetwory na zimę z grzybami w roli głównej.
-
Mięso w słoiku. Boski patent na obiad albo kanapkę [PRZEPIS]
Słyszycie "mięso w słoiku" i przecieracie oczy ze zdumienia? Spokojnie, to naprawdę sprawdzony przepis. Mięso w słoiku czy też po prostu łopatka w słoiku sprawdzi się w kryzysowych chwilach, kiedy zapasy w lodówce się skończą. Idealnie sprawdzi si...
-
Jak zrobić sok z winogron? Nic prostszego! Szybki przepis na sok z winogron na zimę
Wspomaga odporność, zapobiega anemii, dba o kondycję skóry i włosów oraz gwarantuje mocne kości. Jak zrobić sok z winogron? Okazuje się, że to wcale nie musi być takie trudne. Nasz przepis jest prosty w wykonaniu i szybki, jak na przygotowywanie...
-
Jak suszyć grzyby? Dowiedz się, w jakiej temperaturze suszyć grzyby. Ten błąd sprawia, że pleśnieją
Jeśli lubisz grzyby, ale chcesz wykorzystać je nie tylko do jesiennych przepisów, musisz wiedzieć jak suszyć grzyby. W łatwy sposób możesz sprawić, że spleśnieją. Koniecznie dowiedz się, w jakiej temperaturze suszyć grzyby, aby nie popełnić tego...
-
Jak zrobić sok z czarnego bzu? Właściwości, które za sobą niesie, pomagają w walce z infekcją [PRZEPIS]
Jak zrobić sok z czarnego bzu? Nasza receptura jest stara, jak świat, ale nigdy nie zawodzi. Do jego wykonania będzie wam potrzebne tylko kilka składników. Od czego zacząć?
-
Grzyby w occie Gesslerowej. Jak się zabrać za grzybowy klasyk? [PRZEPIS]
Grzyby w occie Gesslerowej to klasyk. Warto w sezonie przygotować takie przetwory. Takie grzybki nadadzą się idealnie jako dodatek do obiadu, a także jako zakąska na przyjęcia. Jak zrobić grzyby w occie Gesslerowej? Sprawdźcie przepis.
-
Leczo do słoików na zimę. Jak zatrzymać lato na dłużej? Ten przepis jest niezawodny
Jeśli podobnie jak my kochasz letnie smaki, przychodzimy dziś z niezawodnym przepisem, który pozwoli ci zatrzymać je na dłużej. Leczo do słoików na zimę! Ta receptura jest znana od pokoleń. Przerobisz ją w mgnieniu oka.
-
Papryka w zalewie miodowej - genialny sposób na sałatkę do słoików [PRZEPIS]
Papryka konserwowa z miodem. Pychota! Próbowaliście już do waszych przetworów dodać odrobinę miodu? To zupełnie zmienia smak. Papryka konserwowa staje się delikatniejsza i po prostu obłędnie smakuje!
-
Ogórki w curry - przepis z charakterem
Zawsze przygotowujecie na zimę ogórki kiszone i konserwowe? Czas na małe urozmaicenie: zróbcie ogórki w curry! Ten przepis spodoba się wszystkim, którzy lubią wyraziste smaki i dobrze przyprawione dania.
-
Fasolka szparagowa do słoików - bo nie samymi kiszonymi żyje Polak. Przepis blogerki robi furorę
Zrobiliście już ogórki na zimę i dżemy z sezonowych owoców? Autorka popularnego bloga podrzuciła inny pomysł na przetwory. Przygotujcie na zimę... fasolkę szparagową w słoikach.
-
Ogórki kiszone pleśnieją? Jak tego uniknąć i... czy to faktycznie pleśń? Wyjaśniamy
Ogórki kiszone spleśniały? No trudno. Sprawdźcie, co zrobić, aby następnym razem to się nie wydarzyło. A... może to nie jest pleśń? Mamy dla was kilka wskazówek, jak to sprawdzić.
-
Sałatka z ogórków na zimę? Ogórki z kurkumą są smaczne i szybkie w wykonaniu. [PRZEPIS]
Sałatka z ogórków na zimę przepis. Ogórki z kurkumą to ciekawe rozwiązanie, jeśli masz już dość oklepanych pomysłów na przetwory. Jest aromatyczna, smaczna i niesamowicie prosta w wykonaniu. Czego będziesz potrzebować?