przetwory
-
Korzystasz z owoców i warzyw z puszki? Pamiętaj o ważnym elemencie, który może poważnie zaszkodzić
W domowej spiżarni powinny znaleźć się nie tylko przetwory, ale też owoce i warzywa zamknięte w puszkach. Ta metoda konserwacji znacznie przyśpieszy codzienne gotowanie, a także pozwoli na smaki lata w środku zimy. Warto jednak pamiętać o ważnej...
-
Pytamy tylko o robienie przetworów, ale nie jest tak łatwo. Prawda czy fałsz?
Jeśli lubisz robić domowe przetwory, to z pewnością zdobędziesz tu komplet punktów.
-
Kiszony kalafior. Zdrowie i smak zamknięte w jednym słoiku. Tak wzmocnisz odporność
Kiszony kalafior to idealny pomysł na wzmocnienie odporności jesienią i zimą. Warto mieć pod ręką słoik z takim dobrodziejstwem. W smaku może spokojnie konkurować z ogórkami i kapustą. Podajemy bardzo prosty przepis.
-
Marynowane grzybki na trzy sposoby. Każdy z nich smakuje obłędnie. Będzie na słodko, wytrawnie i kwaśno!
Domowe przetwory to prawdziwy rarytas i powód do dumy. Aromatyczne słoiki wypełniają spiżarnię sezonowymi dobrami. Wśród nich nie może zabraknąć marynowanych grzybków na trzy sposoby: w occie, z miodem i w sosie pomidorowym. To must have wśród...
-
Kominki to grzyby o wyjątkowo nietypowym wyglądzie. W Niemczech nazywają je trąbkami śmierci
Kominek, czyli lejkowiec dęty bywa używany w kuchni jako przyprawa do zup i sosów. Zdarza się, że ten gatunek grzyba jest pomijany podczas grzybobrania. A wszystko za sprawą jego wyjątkowo ponurego wyglądu.
-
Buraczki Jakuba Kuronia - świetna przekąska na zimę. Będą doskonałym dodatkiem do dań mięsnych
Przedstawiamy przepis na tarte buraczki Jakuba Kuronia. Warto przygotować takie pyszne słoiki na zimę. Będą smacznym dodatkiem do dań mięsnych. Jak je zrobić? To bardzo proste, ale ich przygotowanie wymaga poświęcenia odrobiny czasu.
-
Grzybobranie 2022 dobiega końca. Oto, jakie grzyby znajdą jeszcze grzybiarze w lasach w listopadzie
Jesień trwa, ale tegoroczne grzybobranie powoli zbliża się ku końcowi. Które gatunki grzybów można jeszcze spotkać w lasach, a jakie będą jeszcze w listopadzie? Niektórych odmian prawdopodobnie już nie znajdziecie.
-
Kiszone grzyby to ciekawa alternatywa dla marynowania. Przygotowane w ten sposób zachowają cały smak
Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć aromatycznych słoików z grzybami. Leśne rarytasy zazwyczaj marynujemy w occie lub pomidorach jednak to właśnie kiszenie gwarantuje zachowanie smaku. Tak przygotowane grzyby świetnie smakują jako dodatek...
-
Przetwory z pomidorów - nie tylko przeciery! Co można zrobić z pomidorów?
Przetwory z pomidorów to obowiązkowy "produkt" w domowej spiżarni. To swoisty smak lata zamknięty w słoiku, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Przetworzone pomidory możemy wykorzystać do stworzenia szybkich obiadów, ale też jako dodatek d...
-
Nalewka z mirabelek. Te niedoceniane owoce pozwolą ci stworzyć przepyszną nalewkę
Nalewka z mirabelek jest przygotowywana z owoców, które niestety są w naszym kraju zapomniane. Mirabelki to śliwki, które nie należą do tych najbardziej znanych odmian, a szkoda bo są bardzo smaczne i zdrowe. Można z nich przygotować przetwory,...
-
Których warzyw nie powinno się jeść na surowo? Jednym zajadamy się w sałatkach
-
Słoik kiełbasy na ciężkie czasy. Będzie pyszna przez lata dzięki tej metodzie
-
Zamień mycie w zabawę. Sposoby na udaną kąpiel maluchaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Przepis na oponki z mascarpone w 15 minut. Każdy sobie z nimi poradzi, ale jeden ze składników jest kluczowy
-
Ciasto drożdżowe to twoja pięta achillesowa? Dodaj ten składnik
- Przepis na sos cebulowy na ciepło - wystarczy pięć składników i gotowe
- Przepis na pączki domowe ze starej książki kucharskiej. Tak puszystych i mięciutkich nie kupisz w żadnej cukierni
- Jak zrobić gulasz idealny? Sekretem jest solidna porcja warzyw i mięsa
- Burger Drwala 2023 - do kiedy jest w McDonald's? To już ostatni dzwonek
- Tych poduszeczek nie kupisz w cukierni. Z dodatkiem skórki będą rozchwytywane
-
Jak przechowywać suszone grzyby? Podpowiadamy, jakich błędów unikać, aby zachowały intensywny aromat
Suszone grzyby dodaje się do wielu potraw - ich aromat sprawia, że dania nabierają wyrazistego smaku. Po sproszkowaniu można przyprawiać nimi zupy i sosy. Jak przechowywać suszone grzyby? Podpowiadamy, jakich błędów nie powinno się popełniać.
-
Jak pasteryzować grzyby? Proces jest prosty jak bułka z masłem, ale raz to za mało
Grzyby można przyrządzić na wiele sposobów: jeść świeże, suszyć, mrozić, marynować czy pasteryzować. W przypadku tej ostatniej metody ważne jest, aby proces powtórzyć dwa razy. Inaczej zwiększa się ryzyko zatrucia lub wystąpienia niestrawności....
-
Grzyby marynowane - przepis na tradycyjną, zimną przekąskę. Będzie doskonałym dodatkiem do potraw
Grzyby marynowane - przepis na dodatek, który wzbogaci smak twoich potraw. Można je dodawać do dań mięsnych, jeść jako zimną przekąskę albo podawać jako przystawkę. Sezon na grzyby kończy się, ale jeszcze gdzieniegdzie można znaleźć niektóre okazy...
-
Grzyb sarna - czy jest jadalny? Jeśli wyjedziesz w ten region Polski, masz szansę go znaleźć
Czym charakteryzuje się grzyb sarna? Podajemy cechy, dzięki którym będziesz mógł go rozpoznać. Ten gatunek nie jest często spotykany w naszym kraju. Jego właściwa nazwa to sarniak dachówkowaty.
-
Przepis na nalewkę na miodzie z dodatkiem pigwy. Prosto z zapisków babci. Zaskakuje smakiem
Pigwa to jesienny owoc, który staje się coraz bardziej popularny w naszym kraju. Warto sięgać po przetwory z pigwy przede wszystkim ze względu na oryginalny, orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak tego owocu. Przedstawiamy przepis na nalewkę na miodzie.
-
Używa się go do zup i sosów. To kuzyn kurek o nietypowej formie. Bywa zwany kominkiem i trąbką śmierci
Ten gatunek grzyba dodaje się do zup i sosów. Jest kuzynem kurek, ale ma bardzo nietypowy wygląd. W Niemczech zwany jest Totentrompete, czyli trąbka śmierci. Jest raczej rzadko spotykanym grzybem w Polsce. Najczęściej rośnie na wschodzie naszego...
-
Konfitura z pigwy - przepis na jesienny rarytas z sezonowych owoców. Idealny do wypieków i śniadań
Wśród jesiennych przetworów nie może zabraknąć konfitury z pigwy. Must have każdej spiżarni, przygotowany z sezonowych owoców świetnie smakuje dodany do wypieków, domowych placków czy słodkich śniadań. Poza cukrem warto dodać także cynamon -...
-
Babcia Jasia cuduje z grzybami. Te w pomidorach są przepyszne, ale pamiętaj o maggi - nie chodzi tu o płynną przyprawę
Grzyby w pomidorach babci Jasi to kulinarny gwóźdź wszystkich świąt, imienin i innych rodzinnych spotkań. Są przepyszne, aromatyczne i co ważne - bardzo łatwe do zrobienia. Jaki jest sekret najlepszych grzybków na zimę? Chodzi o maggi. Nie, nie o...
-
Jak kisić kapustę? Sezonowy rarytas wymaga odpowiedniego przygotowania. Kluczowe jest ubijanie warstw
Jak kisić kapustę, by była smaczna jak od babci? Tradycyjna metoda jest bardzo prosta, jednak wymaga odpowiedniego naczynia i odrobiny cierpliwości. Już po 12 dniach kiszonka będzie gotowa, jednak aby była smaczna, należy pamiętać o codziennym...
-
Kończy się sezon grzybobrania. Tych okazów już nie znajdziemy. Grzybiarze załamują ręce nad pustymi koszykami
Wielbiciele grzybów mogą powoli żegnać ię z sezonem. Wielkimi krokami nadchodzi bowiem koniec grzybobrania. Niektórych gatunków niestety już nie znajdziemy w polskich lasach. Przedstawiamy kalendarz grzybowy.
-
Gruszki w syropie - słodkie przetwory z sezonowych owoców. Idealne do deserów i dań wytrawnych
Przepis na gruszki to klasyka domowej spiżarni. Sezonowe owoce w słodkiej zalewie z dodatkiem wanilii, poruszają zmysły i obłędnie smakują. Ich sekret tkwi w prostocie, a babcina receptura gwarantuje najwyższą jakość i piękną prezencję.
-
Kryzysowa spiżarnia i domowe zapasy - te produkty można przechowywać nawet dwa lata
Ceny żywności szaleją, to jeden z wielu powodów, dla którego warto wyposażyć się w zapasy i zorganizować kryzysową spiżarnię. Większe zakupy nie tylko gwarantują na przestrzeni czasu mniejsze wydatki, ale i zapewnią, że w domu nigdy nie zabraknie...
-
Pigwa na zimę do herbaty - moc witamin zamknięta w słoiku. Podajemy przepis na słodki, owocowy syrop
Pigwa na zimę do herbaty będzie wspaniałym dodatkiem, który pomoże w walce z przeziębieniem. Ten superowoc to istna bomba witaminowa. Dlaczego warto go jeść i co z nim zrobić?Przedstawiamy przepis na słodki, owocowy syrop.
-
Złap ostatnie owoce i zrób śliwki w occie. Potrzebujesz tylko pięciu składników
Śliwki w occie to jeden z najlepszych przetworów, który można przygotować na jesień i zimę. Sezon na te owoce powoli dobiega już końca, więc teraz jest ostatni dzwonek, żeby przygotować domowe słoiki. Potrzeba tylko pięciu składników.
-
Zrobiłam grzybki marynowane z przepisu cioci. "Za dobre, ciotka Baśka ci tego nie wybaczy, lepiej jej nie częstuj"
Grzybki marynowane to obowiązkowa pozycja na liście przetworów jesiennych i dotychczas w mojej rodzinie grzybową królową była ciocia Basia. Niestety (albo - stety) dała mi swój przepis na marynowane grzybki. Wyszły lepsze, niż jej, a sekretem był...
-
Marynowana dynia - przepis obowiązkowy do zrobienia jesienią. Idealny smak zapewnią przyprawy kojarzone z grzańcem
Marynowana dynia to bardzo ciekawy dodatek do mięs i sałatek. Przepis na dynię w occie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. Jeśli jednak chcesz, żeby smak twojej dyni był naprawdę wyjątkowy, dodaj przyprawy, które zimą dodajesz do...
-
Grzyby po kaszubsku. Jesienny rarytas w pomidorowo-octowej zalewie to must have każdej spiżarni
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Kosze pełne leśnych rarytasów wymagają jednak szybkiej obróbki. Przygotuj je w nietypowej i oryginalnej odsłonie - grzyby po kaszubsku to jesienny must have, którego nie może zabraknąć na półkach spiżarni....
-
Mielonka w słoiku według tradycyjnego, wiejskiego przepisu. Domowy rarytas jest bezkonkurencyjny
Swojskie wędliny i naturalne produkty to prawdziwy rarytas w każdej spiżarni. Mielonka w słoiku przygotowana według tradycyjnego przepisu babci smakuje wręcz wyśmienicie. To istny rarytas dla mięsożerców - przyprawy i dobrej jakości gatunki mięsa ...
-
Grzyby w solance - prosty sposób na pasteryzacje. Alternatywa dla mrożenia i suszenia sezonowych dóbr
Domowe przetwory przygotowane z leśnych dóbr to prawdziwy rarytas. Kiszone, marynowane czy dokładnie zmielone na pastę - niemal każde smakują wyśmienicie. Bazowym przepisem są jednak grzyby w solance, które zachowują swój smak i aromat. Babcina...
-
Najlepsze jabłka na szarlotkę. Te odmiany sprawią, że ciasto będzie rozpływać się w ustach
Wybierając jabłka na szarlotkę przede wszystkim, musimy skupić się na wyborze jabłek z małą ilością soku, żeby ciasto nie rozmiękło. Jabłka na szarlotkę nie mogą mieć żadnych przebarwień na skórce - te z brązowymi plamami, zawierają rakotwórczą...
-
Sok z żurawiny - przepis. Użyj odpowiedniego cukru, a zimą sobie podziękujesz
Sok z żurawiny nie tylko jest smaczny, ale ma także właściwości zdrowotne - wiedzą o tym wszyscy, którzy dbają o nerki. Przepis na sok z żurawiny jest bardzo prosty, ale najlepszy wychodzi na cukrze z trzciny cukrowej. Jak go zrobić?
-
Jak obgotować grzyby? Wybierz metodę babć. Zdziwisz się, gdy zobaczysz, które gatunki trzeba gotować najdłużej
Jak obgotować grzyby? To nie jest trudne, wystarczy przestrzegać pewnych reguł. Przede wszystkim ich gotowanie zależy od rodzaju i wielkości. Jak zatem postępować, aby nie zepsuć ich struktury? Podpowiadamy, o czym należy pamiętać.
-
Nutella ze śliwek. Przepis na czekośliwkę to słodki must have. Oryginalne przetwory idealne do deserów
Wśród jesiennych przetworów nie może zabraknąć słodkich akcentów. Poza dżemami, powidłami i sokami warto przygotować także nieco bardziej oryginalny przepis. Nutella ze śliwek to prawdziwy rarytas i ciekawy dodatek do śniadań i deserów. Czekośliwk...
-
Grzyby w zalewie octowej. Wykorzystaj te wskazówki i przygotuj smaczny dodatek do jesiennych obiadów
Jesień to pora szykowania przetworów na zimę. W tym roku mamy prawdziwy wysyp grzybów, dlatego nie ma na co czekać - warto wybrać się do lasu albo na targowisko. Bardzo dobrym dodatkiem do dań są grzyby w zalewie octowej. Jak je zrobić?
-
Dżem z dyni i pomarańczy. Przysmak bardzo prosty w przygotowaniu, a ma smak południa Europy
Dżem z dyni i pomarańczy to słodki przysmak pełen zdrowia. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Sprawdzi się jesienią i zimą. Jego żywy, soczysty kolor sprawia, że nikt w kuchni nie przechodzi obok niego obojętnie.
-
Przetwory z papryki, których musisz spróbować. Te połączenia wystrzelą kubki smakowe w kosmos
Przetwory z papryki to jedne z najpopularniejszych przetworów, które przygotowujemy na zimę. W tym roku warto jednak odstawić tradycyjne przepisy na bok i wypróbować te, które mogą zaskoczyć połączeniem składników. Które przepisy warto wypróbować?...
-
Najlepsze gruszki w occie - przepis od cioci z Radomia. Liczą się lata praktyki i dwa smaczne dodatki
Moja ciocia jest mistrzynią wszelkich ciast oraz przetworów i ostatnio dała mi starą recepturę na najlepsze gruszki w occie, jakie jadłam. Przepis jest naprawdę banalny, a kluczem ich smaku oprócz proporcji są dwa dodatki - goździki i cynamon,...
-
Nie tylko ogórki i kapusta. Kiszone buraki to słoikowa bomba witaminowa. Smakują obłędnie
Kiszonki są bogate w witaminy i warto je jeść, kiedy przychodzi jesień, a odporność organizmu obniża się. Dobrze pamiętać, że kisić można różne warzywa, nie tylko kapustę i ogórki. Jedną z opcji są kiszone buraki.
-
Jak zrobić rydze? Grzyby przygotujesz na wiele sposobów. Klasyka z masłem i ziołami jest bezkonkurencyjna
Te trudne do rozpoznania grzyby mają wyjątkowy smak i aromat. Jak zatem zrobić rydze? Leśny rarytas nie ma wielkich wymagań, a sekret przygotowania tkwi w prostocie. Grzyby zachwycą smakiem zarówno podsmażone na maśle, jak i zamarynowane w...
-
Jak zrobić sok z pigwy? Najlepiej tak, jak od sześćdziesięciu lat robi moja babcia. Sekretem są proporcje
Sok z pigwy oraz owoców pigwowca to obowiązkowa pozycja na liście jesiennych przetworów w moim domu. Nie tylko świetnie smakuje jako dodatek do herbaty, ale również wspomaga walkę z przeziębieniem, bo podnosi odporność. Sposób wykonania jest...