przetwory
-
Gruszki w occie cioci Asi z Radomia. Tak pysznych nie robi nikt w rodzinie, a wa¿na jest jedna przyprawa
Ciocia Asia robi najlepsze ciasta i przetwory w ca³ej rodzinie, a kiedy na jakim¶ spotkaniu otwiera s³oik gruszek w occie, wszyscy ustawiamy siê w kolejce. S± przepyszne, a sekretem cioci jest jedna przyprawa, która raczej kojarzy siê z innymi...
-
Babcia Marysia robi je od 50 lat, a s³oiki rozchodz± siê jak ¶wie¿e bu³eczki. Dodajê je do ka¿dego obiadu
Kiedy siêgam pamiêci± do potraw, które przygotowywa³a babcia, czêsto przed oczami widzê buraczki, które czêsto pojawia³y siê na talerzu. Po dzi¶ dzieñ mogê ich zasmakowaæ, a to wszystko dziêki tej recepturze. Takie buraczki warto zachowaæ na zimow...
-
Æwik³a na zimê do s³oików. Nie zapomnij o bia³ym dodatku, a bêdzie palce lizaæ
Mamy jesieñ, a wiêc czas na przetwory z buraków. Nie muszê mówiæ, ¿e najlepsze buraki s± w³a¶nie teraz i a¿ ¿al nie wykorzystaæ sezonu na te cudowne, zdrowie i przepyszne warzywa. Dzi¶ mamy dla was przepis na domow± æwik³ê na zimê, która smakuje p...
-
To ostatnia chwila, by przygotowaæ to smarowid³o. Potrzebujesz zaledwie dwóch sk³adników
Pod koniec lata i jesieni± chêtnie przygotowujemy przetwory na ch³odniejsze dni. Zamykamy w s³oikach przepyszne owoce i warzywa, i wracamy do nich zim±. W¶ród ogórków i cukinii warto równie¿ znale¼æ miejsce dla mniej oczywistych przetworów....
-
Najlepszy przepis na paprykê konserwow±. Robiê tak od lat i nigdy siê nie zawiod³am - klucz to proporcje
Papryka konserwowa to zaraz obok ogórków i cukinii obowi±zkowa pozycja na li¶cie przetworów do zrobienia na zimê. Oczywi¶cie, jak to z przetworami, w tym przepisie nie ma niczego trudnego, jednak zawsze nale¿y zachowywaæ proporcje. Ja ten przepis...
-
Stosujê te przepisy od lat, a grzyby zjadane s± jeszcze przed zim±. Marynata to klucz do idealnego smaku
Marynowane grzyby to jeden z tych przysmaków, który mo¿na kochaæ lub nienawidziæ. My go zdecydowanie uwielbiamy, szczególnie gdy zalewane s± takimi aromatycznymi marynatami. Takiemu po³±czeniu a¿ trudno siê oprzeæ, a z piwniczek znikaj± w mgnieniu...
-
Takiego smako³yka z pewno¶ci± nie masz w spi¿arni. By cieszyæ siê smakiem, zwróæ uwagê na marynatê
Na pó³kach, które znajduj± siê w piwnicy lub w spi¿arniach mo¿emy znale¼æ wiele smako³yków. Zaczynaj±c od s³odkich d¿emów i soków, a koñcz±c na marynowanych grzybkach i ogórkach. By nieco wzbogaciæ swoje zbiory, warto do nich dodaæ kilka s³oików z...
-
Buraczki na zimê z przepisu mojego dziadka. To nimi urzek³ babciê za dawnych lat. Wszystko za spraw± tych dwóch sk³adników
Buraczki to zdrowy i wy¶mienity dodatek do obiadów. Komponuj± siê one zarówno z miêsnymi sosami, jak i tradycyjnym schabowym, czy nawet domowymi kluskami. Mo¿esz cieszyæ siê aromatycznymi buraczkami ca³± zimê, je¶li tylko zamkniesz je teraz w...
-
Przepis na domowy d¿em z brzoskwini. Idealnie s³odkie smarowid³o lub nadzienie do wypieków
D¿em brzoskwiniowy to przysmak, który mo¿na wykorzystaæ na wiele sposobów. Przygotowuje siê go bajecznie prosto, zatem nawet je¶li nie masz do¶wiadczenia w robieniu s³odkich przetworów, z pewno¶ci± dasz sobie z nim radê. Pod±¿aj za naszymi...
-
Sok z pigwowca nigdy nie by³ tak banalny w przygotowaniu. Zachowaj skórki, a wyjdzie co¶ ekstra
Zastanawiasz siê, jaki smak ciekawie urozmaici zimow± spi¿arniê? Klasyki to element obowi±zkowy, warto jednak postawiæ tak¿e na co¶ ekstra. Sok z pigwowca sprawdzi siê w tej roli doskonale - to ob³êdny dodatek do zimowej herbaty, ¼ród³o witaminy C...
-
To konkurencja dla jarzynowej. To po³±czenie sk³adników zwala z nóg
-
To niebywa³e, co Lewandowska dodaje do racuchów. Pychota!
-
Back to school, back to jesieñ, back to chandra i zmêczenie. Powrót stresu czas start!MATERIA£ PROMOCYJNY
-
To ciasto kr±¿y po rodzinie. Zawsze wychodzi, a przygotowanie to 10 minut
-
Pok³óci³am siê z mam± o kotlety. Ile dodaæ jajek do mielonych?
- Lukier - przepis na idealn± polewê. Wypróbuj patent cukierników
- Sok z tych owoców bije na g³owê sok z malin i aronii. Ma piêkny kolor
- Kiedy te¶ciowa wpada, zawsze podajê to ciasto. Jest szybkie i d³ugo wilgotne
- Kiedy¶ by³a najpopularniejsz± diet±. "Mo¿e sprzyjaæ zaburzeniom od¿ywiania"
- Pomidory z tym dodatkiem smakuj± wprost ob³êdnie. Podsma¿ je i siê delektuj
-
Buraczki na zimê cioci Bo¿enki. Swój boski smak zawdziêczaj± sprytnemu trikowi - lepszych nie jedli¶cie
Buraczki na zimê to obowi±zkowy przetwór do zrobienia jesieni± i jednocze¶nie ulubiony przez wszystkich w mojej rodzinie. Jak zrobiæ buraczki do s³oików, ¿eby by³y idealne, wyraziste, ale ma³o octowe? Ciocia Bo¿enka opanowa³a ten przepis do...
-
"Kie³basa prymasa", czyli najlepsze miêso ze s³oika. Dziêki metodzie trójki bêdzie staæ w piwnicy latami
"Kie³basa prymasa" to nie jest tajny przepis wysokiego rang± duchownego, a sposób na najlepsze miêso ze s³oików, który mo¿e mieæ nawet sto lat. Jak zrobiæ kie³basê do s³oików, ¿eby przetrwa³a w piwnicy d³ugie miesi±ce? Wa¿na jest oczywi¶cie dobra...
-
Pra¿one jab³ka z wanili± i cynamonem to aromat jesieni zamkniêty w s³oiku. Idealne na szarlotkê
Jesieñ to czas s³odkich, aromatycznych wypieków, takich jak szarlotka. A czym¿e by³aby szarlotka bez s³odkiego nadzienia? W tym momencie przydatne okazuj± siê zrobione zawczasu s³oiczki z pra¿onymi jab³kami. Dziêki odpowiednim przyprawom s±...
-
Papryka w s³oikach na zimê - przewodnik po przechowywaniu sezonowych plonów
Jak przygotowaæ paprykê na zimê? Poznaj sposoby przechowywania papryki i odkryj pomys³y na wykorzystanie jej w kuchni. Ciesz siê sezonowymi smakami i walorami od¿ywczymi tak¿e w ch³odniejszych miesi±cach.
-
Zamknij lato w s³oiczkach i ciesz siê nim ca³± zimê. Domowy sos do spaghetti przygotujesz bez problemu
Jesieñ to czas zbiorów i przetworów. Warzywa s± tañsze ni¿ latem, a gospodynie przygotowuj± siê na nadchodz± zimê, kiedy to dostêpne w sklepach plony nie s± ju¿ tak smaczne. Poza d¿emami, ogórkami w zalewie i surówkami, warto zawekowaæ równie¿ sos...
-
Ta banalnie prosta sa³atka na zimê to smakowita rewelacja. Jej sekret tkwi w warstwach i zalewie
Nie masz pomys³u na pomidory, a domowa spi¿arnia pêka w szwach od sosów, pasat i innych dobroci? Postaw na najprostsz± sa³atkê z jedynie trzech sk³adników - smakuje wybornie, a jest naprawdê szybka i dziecinnie prosta w przygotowaniu. Jej sekretem...
-
Konfitura z pigwy to nie tylko s³odycz, ale te¿ porcja witamin na talerzu
Konfitura z pigwy to idealny sposób na dodanie koloru i s³odyczy naszym ¶niadaniom i deserom. Jesieñ to czas, kiedy natura obdarza nas bogactwem smaków i aromatów. Jednym z niezwykle cennych darów tego sezonu jest pigwa - owoc pe³en witamin i...
-
Ogóreczki na zimê najlepiej przechowywaæ w ch³odnej i ciemnej spi¿arni [przepisy]
Ogóreczki na zimê to pyszny sposób na przechowywania sezonowych ogórków przez ch³odne miesi±ce. Zbli¿a siê koniec sezonu letnich warzyw, ale nie musisz ¿egnaæ siê na dobre z pysznymi, chrupi±cymi ogórkami.
-
Jak przechowywaæ marchew na zimê? Oto porady i wskazówki, z których warto skorzystaæ
Jak przechowywaæ marchew? Zachowanie ¶wie¿o¶ci i chrupko¶ci marchewki mo¿e byæ kluczowe dla zachowania jej smaku i warto¶ci od¿ywczych. Oto kilka prostych wskazówek dotycz±cych przechowywania marchewek, które pomog± cieszyæ siê nimi przez d³u¿szy...
-
Nie kupujê ju¿ ketchupu, bo robiê co¶ du¿o lepszego. Zamknij w s³oikach, a postoi do przysz³ej wiosny
Przygotowuj±c zapasy na zimê, wykonujemy szereg znanych nam przepisów. Zape³niamy piwnicê ogórkami, cukini± i s³odkimi d¿emami. W tym roku wzbogacam to zestawienie o jeszcze jedn± recepturê. Tym smako³ykiem zastêpujê ketchup, bo jest znacznie...
-
Przetwory na zimê to sprawdzone sposoby na zachowanie ¶wie¿o¶ci i smaku przez ca³y rok
Przetwory na zimê to ¶wietny sposób na zachowanie smaku ulubionych warzyw i owoców przez ca³y rok. Przetwory s± doskona³ym sposobem na zatrzymanie aromatu i warto¶ci od¿ywczych produktów, jednocze¶nie pozwalaj±c cieszyæ siê nimi nawet w najbardzie...
-
D¿em z gruszek mo¿esz wykorzystaæ na kanapki, ale równie¿ jako dodatek do miês. Jak go przygotowaæ?
D¿em z gruszek to niezwyk³y sposób na wykorzystanie tego owocu. Gdy nie mamy w pobli¿u sklepu, który sprzedaje ten smako³yk, w bardzo ³atwy sposób mo¿emy zrobiæ go sami. Wystarczy kilka sk³adników.
-
D¿em z cukinii: odkryj nowe smaki, które rozgoszcz± siê na sta³e na Twoim stole
D¿em z cukinii to zaskakuj±co ³atwy i smakowity przepis, którym mo¿esz zaskoczyæ rodzinê i przyjació³. W ¶wiecie kulinarnych eksperymentów czasami najlepsze smaki skrywaj± siê w najmniej oczekiwanych miejscach. Cukinia, zwykle kojarzona z wytrawny...
-
Przepis na sos pomidorowo-paprykowy dosta³am od cioci. To mia³ byæ sekret, ale nie wytrzyma³am. Jest boski
Wrzesieñ w tym roku rozpieszcza nasz piêkn± pogod± i w³a¶nie z tego powodu jeszcze przez d³ugo bêdziemy mogli cieszyæ siê ¶wie¿ymi pomidorami prosto z krzaczka. Co zrobiæ ze ¶wie¿ych, soczystych pomidorów? Najlepiej pyszny sos. Poni¿szy przepis...
-
Sa³atka z cukinii na zimê: sprawdzony sposób na zachowanie letnich smaków
Sa³atka z cukinii na zimê to doskona³y pomys³ na wykorzystanie obfito¶ci tego aromatycznego warzywa i cieszenie siê jego ¶wie¿o¶ci± nawet w ch³odniejsze dni. Przygotowana z starannie wyselekcjonowanych sk³adników, zachowa walory od¿ywcze oraz...
-
Sa³atka z ogórków na zimê, czyli sprawdzony przepis na zachowanie smaku warzyw sezonowych
Sa³atka z ogórków na zimê to idealne rozwi±zanie, aby cieszyæ siê pysznymi, chrupi±cymi ogórkami przez ca³y sezon. Ten przepis pozwoli Ci zachowaæ ¶wie¿o¶æ smaku i aromatu warzyw, nawet gdy sezon ich dostêpno¶ci dobiegnie koñca.
-
Po³±cz 7 najlepszych warzyw i zrób sa³atkê na zimê. Pasuje do ka¿dego dania i znika w mgnieniu oka
Zapewne pó³ki w spi¿arni a¿ uginaj± siê ju¿ od wyrobów, które zrobili¶my tego lata. Jednak na pewno znajdzie siê jeszcze miejsce na sa³atkê, o której w rodzinie bêdzie g³o¶no. £±czy w sobie najlepsze warzywa, a po³±czona z t± zalew± nie ma sobie...
-
Leczo do s³oików na zimê. Z tym prostym przepisem zwojujesz posi³ki w ch³odne dni
Leczo w s³oiku to ¶wietny pomys³ na szybki, smaczny i po¿ywny obiad w sezonie jesienno-zimowym. Wystarczy, ¿e je podgrzejemy, a po kuchni rozniesie siê aromatyczny zapach, który przyci±gnie uwagê domowników. Leczo wed³ug tego przepisu zasmakuje...
-
Aromatyczne gruszki w occie idealne na zimê. Moja babcia robi³a je ka¿dego roku i dodawa³a do nich tê przyprawê
Na rynkach i straganach pojawi³y sie ju¿ one - soczyste i chrupi±ce gruszki, na które czekali¶my ca³y rok. Choæ smakuj± wybornie na surowo, warto zamkn±æ je równie¿ w s³oiczkach. Nic nie bêdzie nas cieszyæ zim± tak bardzo, jak aromatyczne przetwor...
-
Buraczki na zimê. Przygotuj doskona³e przetwory tradycyjn± metod± lub z u¿yciem Thermomixa
Buraczki na zimê to doskona³e urozmaicenie zimowych dañ obiadowych. Wraz z nadej¶ciem jesieni warto swoj± spi¿arniê uzupe³niæ o domowe buraczki. Ta kolorowa i zdrowa przek±ska stanie siê Twoim ulubionym skarbem na mro¼ne dni.
-
D¿em ze ¶liwek to smako³yk, którego nie powinno zabrakn±æ w Twojej spi¿arni. Ta receptura jest wyj±tkowa!
D¿em ze ¶liwek oznacza tylko jedno - jesieñ zbli¿a siê nieub³aganie! Gêsta konsystencja i intensywny smak tego przysmaku sprawiaj±, ¿e jest on nieod³±cznym elementem jesiennego sto³u. Zanurz siê w aromacie ¶wie¿o zebranych owoców i odkryj, jak...
-
Prosty przepis na ocet z gruszek. ¦wietnie wzbogaci smak sa³atki, a dodatkowo obni¿y cukier we krwi
Ocet gruszkowy to jeden z najlepszych domowych octów. Przydatny jest zw³aszcza w kuchni, doskonale urozmaica smak potraw, w tym sa³atek i marynat. Walory smakowe to jednak niejedyna jego zaleta. Ocet z gruszek to swoiste panaceum na wiele bol±czek...
-
Za grosze zrobisz najsmaczniejszy dodatek do obiadu. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia zalewa
By obiad by³ smaczny, sk³adniki, z których jest zrobiony, powinny siê ze sob± dobrze komponowaæ. Jednym z nich jest sa³atka. Zazwyczaj wybieramy mizeriê lub surówkê z pomidorów i sa³aty. Jednak my mamy patent, by posi³ek by³ jeszcze lepszy....
-
Pytamy tylko o robienie przetworów, ale nie jest tak ³atwo. Prawda czy fa³sz?
Lubicie domowe przetwory?
-
Fasolka szparagowa do s³oika. Twoje ¼ród³o witamin przez ca³y rok!
Fasolka szparagowa do s³oika to sposób na zachowanie ¶wie¿o¶ci i aromatu sezonowego warzywa na ca³y rok. Jak w prosty i szybki sposób przygotowaæ przetwory, z których czerpaæ bêdzie mo¿na przez ca³± zimê?
-
Sa³atka z kapust± na zimê: przepis na wyj±tkowe sa³atki w sam raz do obiadu!
Sa³atka z kapust± na zimê to idealny przetwór, które pozwala cieszyæ siê bogactwem smaku i witamin, nawet w najbardziej mro¼ne dni. Kombinacja chrupi±cej kapusty, kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw sprawia, ¿e ta sa³atka staje siê doskona³...
-
Sok z pomidorów - przepis mojej cioci. Jest najpyszniejszy, ale dodaje do niego dziwne rzeczy
Sok z pomidorów to obowi±zkowa pozycja na li¶cie przetworów do zrobienia we wrze¶niu. Je¶li chcecie poznaæ sprawdzony przepis na sok z pomidorów, mam dla was co¶ specjalnego. Moja ciocia robi najpyszniejszy sok z pomidorów, ale dodaje do niego...
-
Ciocia robi go co roku i ka¿dy prosi chocia¿ o jeden s³oik. Owoc, którego u¿ywa do tego d¿emu, ma mistrzowski smak
Sezon na przygotowywanie przetworów trwa w najlepsze. Ka¿dy chcia³by chocia¿ w ma³ym stopniu zatrzymaæ s³odki smak owoców w na d³u¿ej. A nie ma na to lepszego sposobu, jak wykorzystanie do tego s³oików. By to zrobiæ, nie trzeba wiele, wystarczy...
-
Jak zrobiæ sok z winogron domowym sposobem? To mega proste, potrzebne bêd± tylko 3 sk³adniki
Sok z winogron niezale¿nie czy wykonany z bia³ych, czy czarnych winogron ma znakomite w³a¶ciwo¶ci prozdrowotne. Winogronowy sok na zimê to dodatkowa dawka witamin. Sprawd¼, jak ³atwo mo¿esz go zrobiæ.
-
Zrobi³a powid³a w piekarniku i bez mieszania. Ich sekret? Trzy przyprawy. "Ale narobi³a¶ ochoty"
Wrzesieñ to czas, gdy w wielu domach przygotowuje siê przetwory ze ¶liwek. Najpopularniejsze s± oczywi¶cie powid³a, które wiêkszo¶æ osób sma¿y/gotuje w garnku. Standardowo w przepisach podane jest te¿, by powid³a zamieszaæ. Blogerka kulinarna Sylw...