przetwory
-
Pytamy tylko o robienie przetworów, ale nie jest tak łatwo. Prawda czy fałsz?
Jeśli lubisz robić domowe przetwory, to z pewnością zdobędziesz komplet punktów w tym quizie!
-
Czosnek w słoiku zrobił się siny? Sprawdź, czy musisz wyrzucić przetwory
Znasz to? Idziesz do spiżarni lub piwnicy po słoik ogórków konserwowych i widzisz, że czosnek zrobił się siny? Pewnie zastanawiasz się, czy spokojnie można jeść przetwory, w których znajduje się taki właśnie czosnek. Podpowiadamy, czy nie grozi ci...
-
Polska ziemniakiem stoi. Oto przepis, który szokuje, zasili spiżarnię i sprawdzi się do obiadu
Mogłoby się wydawać, że zwykły, polski ziemniak raczej niczym już nas nie zaskoczy. Poznaj zatem wersję, która pozostaje tajemnicą nawet dla wielu babć. Warzywo przygotowane w ten sposób nie tylko zasili domową spiżarnię, ale i przyśpieszy...
-
Pomidory w słoiku jak z puszki, czyli domowy sposób na przepyszne przetwory. Tej metody nauczyła mnie babcia
Idealne do zup, sosów i sałatek, czyli pomidory w słoiku jak z puszki. Zapomnij o sklepowych przetworach i zrób je samodzielnie według babcinych metod. Nie tylko wyjdzie cię to o wiele taniej, ale do tego pomidory będą smaczniejsze. To prostsze, n...
-
To najlepszy i najłatwiejszy dżem na świecie. W roli głównej świąteczny ulubieniec
Robienie dżemów kojarzy nam się z latem i jesienią, kiedy trwa sezon na najróżniejsze owoce. Jednak zimą także możesz zrobić dżem, i to jaki! Bije na głowę powidła i inne dżemy owocowe, idealnie pasuje do naleśników i tostów, ale najlepiej smakuje...
-
Najpierw ją smażę, następnie zalewam tym produktem. Babcia co roku podkrada mi słoiki ze spiżarni
Choć nie jest to obowiązkowe danie na każdym stole, to wielu Polaków uwielbia ten wigilijny przysmak. Ryba w tej wersji może spokojnie konkurować z tą w panierce. Co więcej, możesz przygotować ją wiele dni wcześniej, dzięki czemu odejdzie ci część...
-
Jak zrobić zakwas z buraków na zimę? Domowy zakwas to prawdziwa bomba witaminowa, którą przygotujesz za grosze
Domowy zakwas buraczany to samo zdrowie, które z łatwością przygotujesz samodzielnie. Buraki są cennym źródłem witamin, a w wersji kiszonej i z dodatkiem czosnku to prawdziwa zdrowotna bomba. Twoje jelita z pewnością ci za to podziękują, a jeśli...
-
Ciocia Krysia zdradziła mi przepis na jesienny przysmak. Możesz dodać go do ciast lub dań mięsnych
Słodkie przekąski to nie tylko ciasta, cukierki i inne znane nam produkty. To również owoce, które mają w sobie wiele witamin. W tym wydaniu okazują się jeszcze słodsze i smaczniejsze. Ciocia Krysia zawsze dodawała je do piernika i mięsa z kaczki....
-
Ogórki konserwowe są smaczne i idealne na kanapkę. Ale kryją pewien sekret, o którym niektórzy muszą pamiętać
Domowa spiżarnia oferuje wiele smakowitości, a jednym z najchętniej otwieranych słoików jest ten z ogórkami konserwowymi. Te pyszne, chrupiące pikle poza niebanalnym smakiem kryją w sobie solidną porcję cukru. Warto więc pamiętać, że mają wysoką...
-
Wachowicz zdradziła sekret słodkiej konfitury. Nie chodzi o cukier. Owoce przestaną być cierpkie
Mogłoby się wydawać, że sezon na przygotowanie konfitur dawno się zakończył. Nic bardziej mylnego. Mianowicie są jeszcze owoce, na które teraz jest sezon i które warto zamknąć w słoikach. Ewa Wachowicz wskazała taki przysmak i zdradziła sekret na...
- Gdzie najlepiej kupować pieczywo? Ekspert odradza konkretne miejsce
- Stara jak świat sałatka z jajkami. Na Wielkanoc robię jej pół wiadra
- Ten głos zna wiele pokoleń - rozmowa z Anną Apostolakis, która od kilku dekad dubbinguje filmy i kreskówkiMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Idealna pieczeń na Wielkanoc. Dodaj marynatę, a mięso będzie soczyste
- Obiad, który zrobi się sam. Wystarczy włożyć go do piekarnika i gotowe
- Łatwy mazurek migdałowy. Jest tak pyszny, że, wielkanocni goście będą zlizywać okruszki
- Secret Burger od MAX Premium Burgers dostępny w aplikacjach Glovo i Uber Eats w dwóch lokalizacjach w Warszawie
- Racuchy - przepis, którym zajadali się nasi dziadkowie. Nie ma tam drożdży ani jogurtu, jest coś lepszego
- Pierogi w kanapce. "Nie wiem, czy jestem zachwycona, czy przerażona"
- Sernik idealny, to ten bez pieczenia! Wygląda jak z najlepszej cukierni
-
Najlepsza zalewa do marynowanych grzybków. Proporcje łatwo zapamiętać
Marynowane grzybki to idealna zakąska podczas spotkań w większym gronie, składnik wielu sałatek lub dodatek do mięs i kanapek. Jak zrobić grzyby marynowane? Oprócz odpowiednich gatunków grzybów zadbaj o odpowiednią zalewę octową. Najważniejsze są...
-
Chcesz kisić kapustę jak mistrz? Musisz wiedzieć o tym szczególe. Bez niego przetwory będą niesmaczne
Kiszona kapusta to królowa kiszonek, a w polskiej kuchni wykorzystywana jest na wiele sposobów. Przygotowujemy z niej aromatyczny bigos, gotujemy na niej zupę, faszerujemy nią pierogi, czy używamy jako bazę do znakomitej surówki. Nie musisz jednak...
-
Przetwory z niej robimy na potęgę. Ale czy pigwę można jeść na surowo? Wyjaśniamy
Pigwa, obok dyni i grzybów, to jeden z symboli jesieni. Na potęgę robimy z niej przetwory: soki, dżemy, konfitury, syropy do herbaty i nalewki. Skoro ten owoc tak świetnie sprawdza się po przetworzeniu, to czy można jeść pigwę na surowo? Okazuje...
-
Jak zrobić domową wędlinę do słoika? Kiełbasa prezesówka dzięki konserwacji postoi w spiżarni latami
Szukasz przepisu na mięsny rarytas, który można spokojnie zawekować i przechowywać w spiżarni? Kiełbasa prezesówka to sposób na domową wędlinę - zrobisz ją ekspresowo, a dobrze zakonserwowana może stać wśród przetworów latami. Wszystko za sprawą...
-
Zostały ci schabowe z obiadu? Zrobisz z nich przekąskę, o której mało kto słyszał. Przygotuj słoik
Kocham schabowe miłością czystą i niezmienną i niestety często bywa tak, że po prostu smażę ich więcej, niż moja rodzina jest w stanie zjeść. Wówczas biorę słoik i robię z nim fantastyczną przekąskę na imprezę. Moja mama kiedy zobaczyła, co ja...
-
Tradycyjny bigos w słoikach na zimę. Jak go wekować, by nie stracił zdrowotnych i smakowych właściwości?
Bigos to tradycyjna potrawa nie tylko kuchni polskiej, ale również kuchni litewskiej i białoruskiej. Choć przygotowuje się go na bazie kiszonej kapusty i mięsa, to można dodać do niego również grzyby, śliwki, a nawet powidła. Smak końcowy zależy o...
-
By dżem na zimę miał odpowiedni smak, dodaj ten składnik. Babcia nie znała tego sposobu
Choć mogłaby się wydawać, że przygotowania na zimę mamy już za sobą, jest to mylne stwierdzenie. Dalej możemy przyrządzać przetwory, które później umieścimy w spiżarniach i piwnicach. Jednym z nich jest ten właśnie dżem. Z pewnością nie masz go w...
-
Włóż ziemniaki do słoika i zalej tą mieszanką. Po spróbowaniu nie uwierzysz w ich smak. Są idealne do jarzynowej
Ziemniaki można znaleźć w każdym domu. Wykonuje się z nich smakowite obiady, są świetnym dodatkiem i przekąską. Jednak w takiej odsłonie mogą zaskoczyć nawet największego znawcę kulinarnego. Zamknięcie ich w słoiku i zalanie marynatą dostarczy...
-
Ocet z tych jesiennych owoców to samo zdrowie. Moja babcia robi go co roku i dodaje do sosów lub sałatek
Ocet jabłkowy jest doceniany przez jego ogromną uniwersalność. Nadaje się zarówno do wielu posiłków, ale także do sprzątania, jak i pielęgnacji skóry oraz włosów. Nie musisz jednak kupować sklepowych produktów, ponieważ przygotowanie octu jabłkowe...
-
Pigwa do herbaty. Moja mama robi ją najlepiej, ale wybiera konkretne owoce
Pigwa do herbaty to jeden z ostatnich jesiennych przetworów, ale jednocześnie taki, bez którego zimna i późna jesień wydają się jeszcze bardziej nieprzystępne. Bo przecież oprócz soku malinowego i cytryny, najlepiej rozgrzewa właśnie pigwa. Dziś...
-
Kiszenie kapusty. Ile soli na 1 kg kapusty? Sprawdź, jak ukisić kapustę na zimę
Ile soli na 1 kg kapusty? Kiszenie kapusty nie jest wcale trudne. Tak jak może się wydawać. Jeżeli chcesz rozpocząć przygodę z kiszonkami, to ten artykuł jest dla Ciebie. Sprawdź, jak ukisić kapustę w domu na zimę, do słoików lub w beczce
-
Ten przepis na dynię jest wart grzechu. Pokrój, włóż do słoika i zalej syropem - do ciast i deserów prima sort
Przepisów na dynię jest mnóstwo, a to warzywo jest naprawdę wyjątkowe. Można zrobić z niej zupę, dodać do sałatki i zrobić ciasto. Dziś właśnie pokażemy wam kolejny przepis na dynię na słodko - będziemy ją wkładać do słoików i zalewać syropem....
-
"Grzech w słoikach", czyli pieczona konfitura śliwkowa Jakuba Kuronia ze słodko-korzennym twistem. Z chałką pasuje idealnie
Powidła śliwkowe to jesienna klasyka. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, a słodkie owocowe smarowidło pasuje idealnie na kolację i śniadanie. Jakub Kuroń pokazał, jak urozmaicić smak powideł. Nie tylko zamyka je w piekarniku, ale dodaje...
-
Powidła, kiszonki i nie tylko. W tym QUIZIE pytamy o przetwory!
Konfitury, kiszone ogórki, marynowane grzybki... Aż ślinka cieknie
-
Nie wyrzucaj pestek tego owocu. Przygotujesz z nich znakomite "polskie amaretto", którym wzmocnisz odporność
Przygotowujesz sok z pigwy do herbaty? A może obierasz owoce, by zrobić znakomity, domowy dżem? Niezależnie od tego, do czego służą ci owoce pigwy lub pigwowca, pod żadnym pozorem nie wyrzucaj pestek. W nich również znajduje się wiele prozdrowotny...
-
Kapusta kiszona z tym dodatkiem jest o niebo smaczniejsza. Mało kto docenia te liście
Kiszona kapusta to jedna z ulubionych kiszonek Polaków i podstawą naszych ulubionych dań. Przecież nasze życie byłoby dużo smutniejsze bez bigosu, kwaśnicy oraz najlepszej na świecie surówki. Jednak najpierw trzeba zrobić dobrą kapustę kiszoną i...
-
Przed wyjazdem w góry zrobiłam domową konserwę. Lepszej nie kupisz w sklepie, a to dzięki tej przyprawie
Uwielbiam wszelkiego rodzaju przetwory i nie ograniczam się jedynie do warzyw i owoców. Planuję krótki wypad w góry i postanowiłam zrobić domową konserwę z karkówki. Wyszła tak pyszna, że już pierwszego dnia zjadłam dwa słoiki. Nie sądziłam, że ta...
-
Najlepsze marynowane grzybki gajowego Franciszka. Pół wsi ustawia się pod leśniczówką po przepis
Jakież to szczęście mieć bogate grono znajomych. Wśród moich znajomych jest pan Franciszek - osiemdziesięciolatni gajowy, który mieszka niedaleko mojego wujka, tuż na skraju lasu. Pan Franciszek robi mistrzowskie grzybki marynowane, które słynne s...
-
Nikt już nie robi ogórków i papryki na zimę. Teraz w słoikach zamyka się to warzywo
Początki jesieni jeszcze mogą przypominać o przygotowaniu smakołyków, którymi będziemy objadać się zimą. Jednak zamiast kolejnej porcji kiszonych ogórków, cukinii czy papryki, warto zastosować inny przepis. Ten jest bardzo oryginalny i mało kto z...
-
Wytęż wzrok, zerwij z krzaka i wrzuć do garnka. W kilka minut zrobisz sok, za który podziękuje organizm
Dobrej jakości sok to bomba witaminowa, która może świetnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. Zamiast kupować, warto zrobić je samodzielnie, bo właśnie wtedy mamy pewność, że produkt jest naturalny. By zadbać o siebie nie tylko od zewnątrz,...
-
Co zrobić, żeby suszone grzyby nie pleśniały? Te dwa triki sprawią, że będą dobre przez wiele miesięcy
Udało wam się wrócić z grzybobrania z pełnymi koszami? Jeśli tak, to gratuluję i życzę samych smaczności. Warto jednak chociaż część grzybów przeznaczyć do suszenia i dziś podpowiemy wam, jak sprawić, by suszone grzyby przetrwały w słojach długie...
-
Nikt nie robi lepszej surówki na zimę, niż moja babcia. Sekretem wybornego smaku jest odrobina tej przyprawy
Jesień to idealna pora, by usiąść do robienia przetworów. Warzywa znacząco potaniały, a zbliżająca się wielkimi krokami zima dodatkowo zachęca, by zaopatrzyć się w domowe przetwory. Surówka z kapusty to doskonała propozycja przede wszystkim dla...
-
Kapusta kiszona w ten sposób będzie idealna na surówkę i do pierogów. Ciocia Bożenka dodaje dwa składniki
Właśnie rozpoczął się sezon na kiszoną kapustę i chociaż kapustę można kisić cały rok, to najczęściej zabieramy się za to jesienią. Moja ciocia kisi kapustę jednak nieco inaczej, ale muszę przyznać, że wychodzi przepyszna. Bez beczki, czy kamionki...
-
Kiszenie kapusty w warunkach domowych nigdy nie było tak proste. Oto najkrótszy przepis świata
Kiszenie kapusty odbywa się co roku w wielu polskich domach. Najbardziej optymalny czas na to przypada na przełomie października i listopada. Niektórzy żyją w błędnym przekonaniu, że do ukiszenia kapusty potrzebna jest drewniana beczka czy...
-
Wzmocni odporność, a przy tym obłędnie smakuje. Babcia podawała mi go już od wczesnej jesieni
Aura, którą można zobaczyć za naszymi oknami sprawia, że możemy nieco gorzej się poczuć, a przeziębienie szybciej nas dopadnie. To właśnie jesienią i zimą powinniśmy się wspomagać specyfikami, które to utrudnią. Warto więc zastosować babcine metod...
-
Jak marynowany czosnek, to tylko ten z przepisu siostry Anastazji. Jej tajny składnik to dwie łyżeczki tych przypraw
Siostra Anastazja słynie z doskonałych i sprawdzonych przepisów, a wiele gospodyń traktuje ją jak kulinarny autorytet. Przedstawiamy przepis na wyśmienity czosnek marynowany. Sekretem idealnego smaku jest dodatek, który siostra Anastazja dodaje od...
-
Domowa kapusta kiszona do słoików. Potrzebujesz dwóch składników i zero beczek - prościej się nie da
Przepis na kapustę kiszoną do słoików jest tak prosty, że aż trudno w to uwierzyć. Jedyne, czego potrzebujesz to dwa, łatwo dostępne produkty. Jeśli będziesz podążać za naszymi wskazówkami, już wkrótce będziesz się cieszyć pysznym smakiem domowej...
-
Teraz jest najlepszy moment, żeby ją jeść. Pomoże na kaszel i zgagę. Doskonała na dżem
Wśród jesiennych przetworów nie może zabraknąć tych z pigwy. To prawdziwa bomba smakowa i witaminowa. Jej owoce dojrzewają akurat we wrześniu i w październiku, więc to idealny moment, by na coś ją przerobić, np. na dżem. Zastanawiasz się, jak zrob...
-
Buraczki na zimę. Co zrobić, żeby podczas pasteryzacji nie ciemniały? Jeden dodatek zapewni kolor i smak
Uwielbiasz duszone buraczki i żeby mieć je zawsze pod ręką, robisz zapasy na zimę? Dziś podpowiemy, jak zrobić idealne buraczki na zimę do słoików. Co to znaczy "idealne buraczki"? Otóż takie, które nie tylko są przepyszne, ale także mają piękny...
-
Hokus-pokus, czary-mary, czyli prosty przepis na dżem pomarańczowy z... gruszek. Istna magia smaku
Masz spory zapas dojrzałych gruszek i nie wiesz, co z nimi zrobić? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na słodki, gruszkowy dżem o intensywnym aromacie pomarańczy. Kombinacja słodyczy i cytrusowego smaku idealnie sprawdzi się przy naleśnikach, ciasta...