przetwory domowe
-
Jak zrobić chrzan do słoika na zimę, aby był kremowy i lekko słodki? Zdradzamy najlepszy przepis
Jak zrobić chrzan do słoika na zimę? Jego intensywny zapach może doprowadzić nas do łez podczas ucierania, znamy jednak sposób, aby ograniczyć ilość wydzielanego aromatu. Pyszny domowy chrzan warto wykonać już teraz, aby zimą cieszyć się jego...
-
Ogórki z przyprawą gyros: zamknij lato do słoików na zimę. Przepis na doskonały dodatek do obiadów
Ogórki z przyprawą gyros to ciekawy i stosunkowo nowy pomysł na przetwory z ogórków. Słodko-kwaśna, aromatyczna i chrupiąca sałatka na pewno zyska uznanie domowników czy gości. Warto przygotować kilka słoików na zimę. Sprawdzamy, jak przyrządzić...
-
Jak zrobić sok z malin? Wykorzystaj niezawodny przepis babci na dodatek do ciast i deserów
Jak zrobić sok z malin? Te wyjątkowo delikatne, sezonowe owoce świetnie smakują w formie słodkiego napoju. Sok z malin świetnie nadaje się także jako dodatek do deserów czy ciast. Aby go przygotować, warto sięgnąć po niezawodny przepis naszych babć.
-
Ogórki na mizerię do słoików bez octu. Ten przepis jest u mnie w rodzinie od pokoleń. Ważna jest zasada 1:1
Mizeria na zimę do słoików jest absolutnie obowiązkową pozycją do zrobienia na zimę w moim domu. W ten sposób robiła ją moja babcia, mama, a teraz czas przyszedł na mnie. Przepis jest banalny, zawiera tylko dwa składniki i jedną złotą zasadę - ile...
-
Przetwory z cukinii. Dwa proste przepisy, które urozmaicą zimowe obiady
Cukinia, choć niepozorna i delikatna w smaku, ma wiele zastosowań w kuchni. Często pojawia się jako dodatek do spaghetti czy do warzywnego leczo. Osoby chcące cieszyć się nią poza sezonem, mogą ją także zamknąć w słoiku. Poznajcie trzy propozycje ...
-
Ogórki kanapkowe - przepis na smaczny rarytas, idealny na każdą okazję. Dodatek kurkumy podkreśli smak
Wśród pyszności i słoików, które wyposażają domową spiżarnię, nie może zabraknąć smacznych przetworów z sezonowych warzyw. Ciekawą alternatywą dla kiszonych i konserwowych są ogórki kanapkowe - przepis opiera się na aromatycznej zalewie z dodatkie...
-
Keczup z cukinii - ciekawa alternatywa dla oryginalnego przepisu. Produkt obowiązkowy w każdej spiżarni
Sezon letni to okres przygotowywanie smacznych i zdrowych przetworów. Wśród klasyków takich jak ogórki, dżemy czy soki nie może zabraknąć także aromatycznych sosów. Keczup z cukinii to ciekawa alternatywa dla klasycznego przepisu - jest o wiele...
-
Orzechówka - przepis na domowy medykament i babcine remedium. Wystarczą te składniki i cierpliwość
Orzechówka to przepis na naturalny lek z młodych, niedojrzałych orzechów włoskich. Babciny przepis to także domowy medykament, który skutecznie pomaga na wiele dolegliwości. Aby ją przygotować, wystarczy kilka prostych składników i odrobina...
-
Ogórki po koreańsku: nieco egzotyki na talerzu. Wyczaruj przepyszne danie w kwadrans
Ogórki po koreańsku to nieco egzotyczna alternatywa dla dobrze nam znanych polskich smaków: ogórków kiszonych, małosolnych, konserwowych czy swojskiej mizerii. Chrupiąca sałatka o słodko-kwaśnym, lekko pikantnym smaku jest łatwa do przygotowania i...
-
Chrupiące i aromatyczne ogórki po kaszubsku. Przepis na regionalny przysmak na zimę
Ogórki po kaszubsku to propozycja dla wszystkich miłośników przetworów warzywnych. Są bardzo chrupiące i aromatyczne, dlatego będą świetnym dodatkiem nie tylko do obiadu. Zobaczcie, jak łatwo je zrobić.
-
Ewa Wachowicz podzieliła się z nami najlepszym grzybowym przepisem. "Tak się jadło u mnie w domu" [WYWIAD]
-
Borgacz - przepis na sycącą węgierską zupę gulaszową. Ten składnik dodany na koniec podbije jej smak
-
Racuchy z jabłkami - mięciutkie i puszyste jak za dziecinnych lat. Smakowa podróż w przeszłość
-
Idealna jajecznica istnieje i zrobisz ją bez problemu. Sekretem jest... zimna patelnia
-
Wyrzucasz skórki od bananów? Błąd. Przygotujesz z nich nawóz, po którym rośliny rosną jak na drożdżach
- Jak zrobić chrzan do słoika na zimę, aby był kremowy i lekko słodki? Zdradzamy najlepszy przepis
- Zasmażka do zupy, czyli prosty sposób na zagęszczenie potrawy oraz dodanie jej wyrazistego smaku
- Aromatyczny sos czosnkowy w dwóch odsłonach według Ewy Wachowicz. Dobrze pasuje nie tylko do pizzy
- Arbuz zamknięty w słoiku? Teraz możesz się cieszyć jego smakiem nawet w zimowe wieczory
- Jaka jest najlepsza zupa na lato? To zupa krem ze świeżych pomidorów, która nasyci i nawodni
-
Sałatka z czerwonej kapusty do słoików. Wyposaż swoją spiżarnię w ten smaczny i zdrowy rarytas
Domowa spiżarnia bogata jest w letnie i sezonowe produkt, które przetwarzamy na wiele sposobów. Na półkach królują kiszonki, słodkie dżemy i konfitury, a także pikle. Jednym ze smaczniejszych przepisów, który warto przygotować, jest sałatka z...
-
Ogórki po kartusku - ekspresowy przepis na chrupiące warzywa w kwaśno-słodkiej zalewie
Ogórki po kartusku to znakomity przepis, który przygotujesz w mgnieniu oka. Chrupiące, aromatyczne i pełne smaku warzywa to obowiązkowe wyposażenie każdej domowej spiżarni. Słodko kwaśna zalewa nada całości smaku, dzięki czemu ogórki sprawdzą się...
-
Mizeria na zimę do słoików. Przepis, z którym poradzi sobie każdy. Zawsze wychodzi pyszna
Mizeria to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu, szczególnie latem, gdy w trakcie upałów możemy nieco orzeźwić się soczystym ogórkiem. Nie znaczy to jednak, że można ją jeść tylko o tej porze roku. Świetnym rozwiązaniem jest bowiem mizer...
-
Chcesz, żeby twoje przetwory dłużej były dobre? Dzięki tyndalizacji przetrwają wiele miesięcy
Sezon na przetwory w pełni i w wielu polskich domach powstają przeróżne dżemy, ogórki czy też soki owocowe. Dzięki bardzo prostemu sposobowi możemy cieszyć się domowymi wekami przez wiele miesięcy, bez obaw, że się zepsują. Chodzi oczywiście o...
-
Prosta sałatka z ogórków na zimę. Domowe przetwory, które zrobisz w mgnieniu oka, a smakują przepysznie
Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć produktów z sezonowych warzyw. Prosta sałatka z ogórków na zimę to idealny dodatek do obiadu, ale także smaczna przekąska. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować ten letni rarytas zamknięty...
-
Ogórki kiszone - przepis babci, który zawsze się udaje. W czym tkwi sekret tych domowych przetworów?
Jednym z najpopularniejszych przetworów, który jednocześnie uchodzi za najsmaczniejszy, są oczywiście kiszonki, które nie tylko pysznie smakują, ale są też bardzo zdrowe. Ogórki kiszone - przepis babci gwarantuje smaczny i aromatyczny efekt....
-
Przepis na pikle z ogórków. Aromatyczna i chrupiąca przekąska z sezonowych warzyw zamknięta w słoiku
Sezonowe warzywa to idealny składnik dla wielu domowych i smacznych przetworów. Jednym z nich jest przepis na pikle z ogórków, który nie tylko ma wyjątkowy smak, ale także skrywa wiele cennych wartości odżywczych. Smak lat zamknięty w słoiku, będz...
-
Cukinia w occie jest hitem wśród przetworów. Zimą sobie podziękujesz
Latem przepisy z cukinią podbijają polskie kuchnie. Jemy ją na obiad, np. faszerowaną mięsem, przyrządzamy z niej leczo lub placuszki, robimy też przetwory. Te ostatnie mogą okazać się dla smakoszy cukinii ratunkiem szczególnie zimą, gdy najdzie w...
-
Przepis na ogórki z curry - pyszna receptura dla miłośników oryginalnych przetworów
Przepis na ogórki z curry to pyszny pomysł dla każdego miłośnika przetworów warzywnych oraz nietypowych połączeń smakowych. Na pewno zaskoczysz tym swoich bliskich.
-
Jagody w cukrze bez pasteryzacji - zdrowe i niezwykle smaczne. Letni rarytas zamknięty w słoiku
Jagody to prawdziwy letni rarytas i słodki dar lasu. Owoce warto przygotować na zimę, by móc cieszyć się ich wyjątkowym smakiem w dowolnym momencie. Jest to także możliwe bez poddawania obróbce termicznej - jagody w cukrze bez pasteryzacji, okażą...
-
Ogórki konserwowe przepis babci. Chrupiące i pyszne. Ile octu na litr wody i jak przygotować najlepszą zalewę?
Ogórki konserwowe, przepis babci, który przyda się jeśli chcemy przygotować trochę przetworów na zimę. To idealny dodatek na imprezy z przyjaciółmi czy wieczorne spotkanie przy grillu. Ważne są jednak przyprawy i ilość octu, jaką użyjemy.
-
Śliwki w occie - przepis na przetwory babci Marysi. Zimą będą smacznym dodatkiem do mięs i sałatek
Śliwki w occie to przepis, który doskonale znają nasze babcie. Aromatyczne przetwory idealnie pasują jako dodatek do mięs, pieczeni, pasztetów czy sałatek. Chociaż receptura nie jest popularna i na dłuższy czas odeszła w niepamięć warto ją...
-
Jak kisić ogórki na zimę? Ile użyć soli i co zrobić, aby były chrupiące? Znamy sprawdzony przepis
Jak kisić ogórki na zimę, aby były chrupiące i jędrne? Ile soli należy użyć na litr wody oraz jakich dodać przypraw? Te wszystkie informacje są bardzo ważne jeśli chcemy przygotować idealne przetwory. Znamy tradycyjny przepis babi, który zawsze si...
-
Chcesz zrobić coś słodkiego na zimę? Sprawdź wiśnie w syropie. Przydadzą się do wielu przepisów
Wiśnie w syropie są obowiązkowe na jesień i zimę dla wszystkich miłośników słodkości. Te pyszne owoce można dodać do ciast i deserów, a z soku zrobić kompot. Są naprawdę przydatne w kuchni, więc koniecznie je przygotujcie.
-
Jak układać ogórki do kiszenia? Wyjdą chrupiące i aromatyczne, jeśli zastosujesz te domowe metody
Domowe przetwory nie mają sobie równych. Najczęściej i najchętniej przygotowujemy ogórki, jednak niewiele osób pamięta jak je układać do kiszenia. Ten niepozorny podpunkt w przepisie odgrywa ważną rolę i wpływa na aromatyczny smak oraz efekt końcowy.
-
Agrest - przetwory idealne do deserów i wypieków. Trzy pomysły, których musisz spróbować
Domowa spiżarnia pełna letnich rarytasów to prawdziwy skarb. Wystarczy odpowiednio skomponować sezonowe produkty, by cieszyć się ich smakiem cały rok. Jednym z nich jest agrest, a przetwory z niego przygotowane smakują obłędnie. Wyjątkowy, lekko...
-
Przepis na zdrową sałatkę z ogórków, która w chłodne, jesienne dni przypomni ci smak gorącego lata
Przepis na sałatkę z ogórków jest klasyką wśród warzywnych przetworów. Jest pyszna i bardzo zdrowa, więc warto mieć ją wśród swoich zapasów na zimę.
-
Dżem z agrestu - przepis na smak lata zamknięty w słoiku. Wyjątkowy rarytas w domowej spiżarni
Dżem agrestowy - przepis na przysmak, który idealnie podkreśli smak naleśników. Jego wyjątkowy, lekko kwaskowaty smak będzie idealnie pasował także do pieczywa, domowych wypieków, czy gofrów.
-
Ogórki konserwowe - przepis. Przygotuj taką tradycyjną zalewę, a z pewnością będą chrupiące i smaczne
Ogórki konserwowe - przepis na smaczną przekąskę, która sprawdzi się jako dodatek do mięs czy pieczywa. Aromatyczny i chrupiący efekt zagwarantuje odpowiednie przygotowanie zalewy. Proporce są ściśle określone, w przeciwnym razie ogórki będą miękk...
-
Cukinia marynowana na słodko-kwaśno. Pyszna sałatka o smaku wakacji jest idealna na zimne dni
Cukinia marynowana na słodko-kwaśno jest wspaniałym pomysłem na warzywny przetwór. Taka sałatka smakuje jak szczypta lata, zwłaszcza w ponure jesienno - zimowe dni. Zapewnia też dużą dawkę witamin. Koniecznie spróbujcie!
-
Nalewka z mięty - przepis na zdrowy medykament i domowy trunek. Zrobisz ją z tych składników
Nalewka z mięty - przepis na delikatny napój alkoholowy, którym raczyły się nasze babcie. Domowy trunek pomoże na wiele dolegliwości, ale także będzie pięknym prezentem dla bliskich.
-
Fasolka szparagowa na zimę. Zobacz, w jaki sposób zamknąć w słoiku warzywny smak gorącego lata
Fasolka szparagowa na zimę większości nas kojarzy się z mrożonkami ze sklepu. To błąd. Można zrobić pyszną fasolkę w słoikach bez dodatku octu. Brzmi dziwnie? Nic podobnego! To przepis, który każdemu się uda. Przekonajcie się sami.
-
Prosta zalewa do korniszonów. Połącz tylko cztery składniki i ciesz się smakiem na jesień i zimę
Zalewa do korniszonów jest konieczna, gdy chcemy zakonserwować ogórki na jesień i zimę. Przetwory trzeba zalać odpowiednią mieszanką przypraw, aby zatrzymać smak warzyw na dłużej. Dzięki temu przepisowi na zalewę, korniszonów zawsze się udadzą....
-
Jak pasteryzować przetwory? Technika konserwacji jest szybka i łatwa, jeśli przestrzegasz tych zasad
Lato i wakacje to czas sezonowych produktów, które chętnie przerabiamy na dżemy i soki. Jak pasteryzować przetwory, by zachowały smak i aromat przez długi czas? Pomocne mogą okazać się te metody i wskazówki.
-
Ogórki z kurkumą - przepis na aromatyczny rarytas zamknięty w słoiku. Kluczowa dla smaku jest zalewa
Aromatyczne ogórki z kurkumą to smaczna przekąska, ale także świetny dodatek do sałatek czy obiadu. To nie tylko ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kiszonych i małosolnych, ale także źródło witamin. Jeśli chcesz, by warzywa były chrupiące i...
-
Dżem wiśniowy, czyli smak lata w słoiku. Zobacz, jak zrobić smaczny przetwór
Dżem wiśniowy jest jednym z najpopularniejszych letnich przetworów. Nic dziwnego - wiśnie są bardzo zdrowe, a wyroby z ich dodatkiem świetnie smakują. Jak zrobić dżem wiśniowy? Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.
-
Ogórki konserwowe z przepisu babci. Będą idealnym dodatkiem do obiadu i wspomnieniem gorącego lata
Ogórki konserwowe według przepisu babci wzbogacą obiad, jak również w ponure jesienne i zimowe dni przypomną gorące lato. Babcina receptura nie jest skomplikowana, więc na pewno każdy da sobie radę. Spróbujcie sami.
-
Potrzebujesz surówki z ogórkami do obiadu? Sałatka szwedzka to przetwór nie tylko na jesień i zimę
Sałatka szwedzka to przede wszystkim ogórki, ale nie tylko - zawiera również inne warzywa. Do tego można ją przechowywać tak, jak inne przetwory, więc lepiej od razu zrobić więcej, aby starczyło na całą jesień i zimę. Przekonajcie się sami, jak...
-
Przecier pomidorowy - najlepszy do zupy i spaghetti. Zrób teraz i schowaj do spiżarni, a zimą sobie podziękujesz
Przecier pomidorowy to nieodłączny dodatek wielu dań - dzięki niemu nasza pomidorowa smakuje wyjątkowo, sos do spaghetti nabiera charakteru, a także może być bazą sosu do pizzy. Przepis na domowy przecier jest prosty, zawiera tylko cztery składnik...
-
Przetwory, które najlepiej zrobić już teraz. Nie może ich zabraknąć w twojej spiżarni
Lato dopiero się zaczyna, ale już teraz warto pomyśleć o tym, jak rozpieścić nasze podniebienia zimą. Najlepszym sposobem są oczywiście domowe przetwory - mamy dla ciebie kilka pomysłów na słoiki na zimę, które za kilka miesięcy przemycą na twój...