przetwory domowe
-
Pytamy tylko o robienie przetworów, ale nie jest tak łatwo. Prawda czy fałsz?
Jeśli lubisz robić domowe przetwory, to z pewnością zdobędziesz tu komplet punktów.
-
Konfitura z pigwy - przepis na jesienny rarytas z sezonowych owoców. Idealny do wypieków i śniadań
Wśród jesiennych przetworów nie może zabraknąć konfitury z pigwy. Must have każdej spiżarni, przygotowany z sezonowych owoców świetnie smakuje dodany do wypieków, domowych placków czy słodkich śniadań. Poza cukrem warto dodać także cynamon -...
-
Nutella ze śliwek. Przepis na czekośliwkę to słodki must have. Oryginalne przetwory idealne do deserów
Wśród jesiennych przetworów nie może zabraknąć słodkich akcentów. Poza dżemami, powidłami i sokami warto przygotować także nieco bardziej oryginalny przepis. Nutella ze śliwek to prawdziwy rarytas i ciekawy dodatek do śniadań i deserów. Czekośliwk...
-
Przetwory z papryki, których musisz spróbować. Te połączenia wystrzelą kubki smakowe w kosmos
Przetwory z papryki to jedne z najpopularniejszych przetworów, które przygotowujemy na zimę. W tym roku warto jednak odstawić tradycyjne przepisy na bok i wypróbować te, które mogą zaskoczyć połączeniem składników. Które przepisy warto wypróbować?...
-
Najlepsze gruszki w occie - przepis od cioci z Radomia. Liczą się lata praktyki i dwa smaczne dodatki
Moja ciocia jest mistrzynią wszelkich ciast oraz przetworów i ostatnio dała mi starą recepturę na najlepsze gruszki w occie, jakie jadłam. Przepis jest naprawdę banalny, a kluczem ich smaku oprócz proporcji są dwa dodatki - goździki i cynamon,...
-
Przetwory na zimę - sprawdź, jakie zapasy warto mieć w spiżarni [kapusta, cukinia, gruszki, ogórki]
Przetwory na zimę przygotowuje się od końca czerwca do października. Jest to więc już ostatnia chwila na to, aby zapełnić swoją spiżarnię. Podpowiadamy kilka prostych i sprawdzonych przepisów.
-
Sałatka warzywna na zimę do słoików. Domowy rarytas babci Zeni do niedzielnych obiadów
Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć dodatków do obiadu, przygotowanych z sezonowych produktów. Sałatka warzywna na zimę to prawdziwy must have każdej spiżarni. Babcina receptura jest gwarancją smaku i zadowolenia domowników.
-
Mizeria na zimę do słoików - sprawdź, jak ułatwić sobie życie i mieć gotowe ogórki do śmietany zawsze pod ręką
Mizeria na zimę do słoików to idealne rozwiązanie pod wieloma względami. Gotowa mizeria to spore ułatwienie zwłaszcza kiedy mamy niespodziewanych gości na obiedzie. Sprawdź, jak zrobić taką mizerię.
-
Aromatyczne kiszone jabłka do słoików - przepis na jesienny przetwór owocowy według Ewy Wachowicz
Kiszone jabłka do słoików to pyszny przetwór owocowy. Są bardzo zdrowe i naprawdę smaczne - mają lekko cydrowy smak. Pasują też do wielu innych potraw. Przepis Ewy Wachowicz na pewno przypadnie wam do gustu.
-
Przetwory z pomidorów - mamy sprawdzoną recepturę babci na domowy przecier pomidorowy i nie tylko
Przetwory z pomidorów to obowiązkowa pozycja, jaka powinna znaleźć się w każdej spiżarni. A jak powszechnie wiadomo, z tych warzyw można przygotować wiele przepysznych przysmaków. Mamy kilka banalnie prostych przepisów, które bez problemu można...
-
Proste ciasto kokosowe bez pieczenia. Smaku nie opisze nawet tysiąc słów
-
Naleśniki - przepis. Będą dużo pyszniejsze i delikatne, jeśli dodasz składnik znany z sernika i nie jest to twaróg
-
Problem suchości oka - czynniki i przyczyny. PODCAST [Materiał promocyjny]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Zrób ten sernik na święta, a rodzina będzie nosić cię na rękach. "Jest 10/10"
-
Jajko po ugotowaniu ma siną obwódkę? Nie każdy wie, o czym to świadczy
- W sklepach coraz więcej kradzieży. "Nabijają jedną rzecz, a biorą pięć"
- #mistrzowiewkuchni - odkrywamy sekrety perfekcyjnego duetu.
- Zakwas na żurek i barszcz. Ta mąka będzie luks, ale ważny jest też czosnek
- Jak przygotować puszystą jajecznicę? Pamiętaj o tym składniku
- Boisz się, ze jajko jest zepsute? Podpowiemy, jak łatwo to sprawdzić
-
Pomidory krojone w słoiku - sposób na szybkie sałatki, przeciery i zupy. Sprawdź przepisy, które ułatwią życie
Pomidory krojone w słoiku to bardzo wygodna opcja pod wieloma względami. Dzięki pasteryzacji uda nam się zachować smak letnich warzyw, ale i zatrzymać ich wartości. Z krojonych pomidorów możemy zrobić wiele wspaniałych dań.
-
Sałatka z kapustą na zimę - przepisy na sałatki, które nie tylko urozmaicą obiad, ale i wzmocnią odporność
Sałatka z kapustą na zimę to dodatkowa porcja witamin zamknięta w słoiku. Sałatka doskonale sprawdzi się do obiadu lub jako zdrowy dodatek do kanapek. Jak ją przygotować? Podpowiadamy sprawdzone przepisy.
-
Przepis na grzyby marynowane według tradycyjnej receptury. Aromatyczne przetwory to must have na zimę
Wśród domowych przepisów nie może zabraknąć tradycyjnych akcentów i słoików wypełnionych leśnymi smakołykami. Przepis na grzyby marynowane to produkt, którego nie może zabraknąć w wyposażeniu zimowej spiżarni. Babcina receptura jest gwarancją smak...
-
Dżem ze śliwek to prawdziwy rarytas! Jak zrobić pyszne domowe przetwory? Aronia lub kakao podkręcą smak
Dżem ze śliwek to kultowy przysmak, który pozwala nam cieszyć się smakiem owoców nawet zimą. Śliwkowe przetwory sprawdzą się jako składnik wielu dań, będą doskonałym dodatkiem do serów, kanapek czy słodkich wypieków.
-
Co zrobić z pomidorów na zimę? Włoski kucharz zdradził mi sztuczkę z pomarańczą
Zima zbliża się wielkimi krokami. Czas więc na zamknięcie ostatnich świeżych i dobrych smaków lata w słoikach, aby cieszyć się nimi w chłodniejsze dni. 3 propozycje na przetwory z pomidora zapełnią każdą spiżarnię.
-
Dżem z fig to doskonały dodatek do mięsa lub kanapek. Sekretem receptury są odpowiednie proporcje
Dżem z fig jest bardzo prosty w wykonaniu, a do tego przepyszny! Przekonaj się sam, jakie to proste. Poniżej przepisy na znakomite przetwory idealne do mięsa, chleba czy słodkich wypieków.
-
Cała Polska zabrała się za przetwory. GIS radzi więc, co robić, by się nie zatruć. "Minimum 30 minut"
Na przełomie lata i jesieni wiele osób zabiera się za przygotowywanie przetworów. Do słoików wkładamy owoce, warzywa czy grzyby, aby później, zimą, móc cieszyć się ich smakiem. Aby domowe przetwory się nie popsuły, należy stosować się oczywiście d...
-
Dżem ze śliwek - przepis na nietypowe przetwory. Z tą przyprawą będzie świetnym dodatkiem do piernika
Przetwory to najlepsze rozwiązanie na wykorzystanie nadmiaru owoców - pozwalają bowiem cieszyć się ich smakiem także zimą. W piwnicach i spiżarniach warto mieć także dżem ze śliwek. Jest bowiem świetnym dodatkiem do kruchych ciast, czy naleśników.
-
Papryka konserwowa - przepis na domowe przetwory. Dwa składniki podkreślą smak sezonowych warzyw
Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć klasycznych receptur, które niemal zawsze świetnie smakują. Papryka konserwowa - przepis na sezonowe warzywa w aromatycznej zalewie. Idealny smak można uzyskać dzięki dobrze dobranym składnikom i...
-
Gruszki w occie - przepis babci. Tak smacznych przetworów jeszcze nie próbowaliście. Jak je zrobić?
Jesień to czas przygotowywania przetworów z sezonowych owoców i warzyw. Gruszki w occie - przepis babci jest bezkonkurencyjny i wyjątkowo smaczny. To doskonały sposób na zamknięcie aromatycznych rarytasów w słoiku. Tak przygotowane gruszki będą...
-
Mistrzowskie przetwory siostry Anieli. Przepisy na pyszną zimę od kucharki, która gotowała dla papieża
Zima zbliża się wielkimi krokami, a to znak, że spiżarnie i piwniczki czekają na zapełnienie. Przetwory to najlepszy sposób na zamknięcie letnich przysmaków i otworzenie ich, gdy tylko zrobi się nieco zimniej. Siostra Aniela pokazuje dwa sprawdzon...
-
Buraczki konserwowe - przepis na swojskie przetwory jak u babci. Przygotowanie zajmie zaledwie 30 minut
Przedstawiamy swojskie buraczki konserwowe - przepis na słoiki jak marzenie. Wspaniale komponują się z tradycyjnymi, polskimi daniami. Są idealnym dodatkiem do mięsnych potraw, ale równie dobrze smakują jako lekka przekąska. Sprawdź, jak zrobić...
-
Śliwki w słoiku do ciasta. Domowe przetwory z sezonowych owoców, których nie może zabraknąć w spiżarni
Domowe przetwory nie mają sobie równych, zwłaszcza te słodkie przygotowane z sezonowych owoców. Śliwki w słoiku do ciasta to element obowiązkowy każdej spiżarni. Przepis jest banalnie prosty a efekt wyjątkowo pyszny słodki. Kluczowe okażą się...
-
Trzy triki na słoiki. Dzięki nim twoje dżemy na pewno nie spleśnieją. Chodzi m.in. o łyżkę
Zdarzyło ci się kiedyś otworzyć słoiczek własnoręcznie robionego dżemu i... błyskawicznie stracić dobry humor? "Skąd wzięła się pleśń, przecież wszystko było robione zgodnie z przepisem?". Pleśniejące dżemy to zmora miłośników domowych przetworów,...
-
Buraczki do słoików idealne na zimę. Wystarczą tylko 4 składniki
Robienie przetworów to podstawa późnego lata. Zbieramy wtedy plony, którymi cieszyliśmy się przez cały wakacyjny okres i zamykamy je w słoikach. Buraczki, z których robione są przetwory, goszczą późną jesienią na niejednym stole. Przepis jest łatw...
-
Babciny przepis na gruszki w occie. Smak lata zamknięty w słoiku
Marynowane w occie gruszki to doskonały sposób na zatrzymanie letnich smaków w słoiku, aby jesienią i zimą móc do nich wrócić. Tak przygotowane gruszki są dobrym dodatkiem do dań i wypieków. Przepis jest prosty, dlatego warto go wypróbować.
-
Przetwory z gruszek - przepisy. Wśród nich receptura siostry Anastazji. Musisz ich spróbować
Przetwory z gruszek smakują obłędnie i powinny wylądować w każdej spiżarni. Sposobów na ich przygotowanie jest ogrom. Szczególnie warto wypróbować receptury siostry Anastazji. Oto przepisy na najsmaczniejsze przetwory z gruszek na zimę.
-
Śliwki w occie. Przepis na proste i oryginalne owocowe słodkości. Zrób teraz, by zjeść ponurą jesienią
Jak zrobić śliwki w occie? Wbrew pozorom to naprawdę bardzo łatwe i szybkie. Zwłaszcza z naszym przepisem. Raz spróbujesz, a będziesz robić co sezon.
-
Przetwory z cukinii na zimę do słoików - przepisy, które trzeba znać. "Języki teściowej" pokocha nawet teściowa
Przetwory z cukinii na zimę to wspaniały sposób na to, aby dostarczyć sobie i swoim bliskim dodatkowej porcji witamin. Nie ma nic lepszego niż zdrowe warzywa w wersji eko, kiedy za oknem szaleje zimowa aura. Przedstawiamy proste i szybkie przepisy.
-
Co zrobić, aby grzyby nie ciemniały? Pomogą produkty, które masz w domu
Zmiana koloru zebranych grzybów nie zawsze zadowala grzybiarzy. Znany jest jednak prosty sposób, aby uniknąć tego problemu. Rozwiązanie mamy na wyciągnięcie ręki, jest banalnie proste, a składniki są już w naszych domach.
-
Bezcukrowe, klasyczne powidła śliwkowe - przepis Magdy Gessler na słodki dodatek do wypieków
Klasyczne, zrobione bez dodatku cukru powidła śliwkowe z przepisu Magdy Gessler, są pysznym i całkiem zdrowym dodatkiem do każdego wypieku. Na pewno posmakują fanom słodkich przekąsek. Przekonajcie się sami.
-
Jak wysuszyć grzyby w piekarniku? Banalnie prosty sposób
Grzybobranie czas zacząć. Miłośnicy grzybów mogą wyruszać na łowy już późnym latem. Ale co zrobić z ich nadmiarem? Opcji jest wiele, ale która jest najlepsza? Podpowiadamy, co zrobić, aby zachować jak najwięcej walorów smakowych.
-
Cukinia z papryką do słoików. Dodaj do zalewy ten składnik, a całkowicie odmienisz smak przetworów
Zimą najbardziej brakuje letnich warzyw, które zawsze były świeże. Dlatego najlepszym sposobem na powrót do ulubionych smaków jest zamknięcie ich w słoiku. Warzywne dary lata tylko zachęcają do robienia przetworów. Zrób więc cukinię marynowaną z...
-
Gruszki w zalewie, czyli owocowy smakołyk według Ewy Wachowicz. Idealny dla wszystkich łasuchów
Gruszki w zalewie to przepis na słodki owocowy smakołyk dla każdego łasucha. W ten prosty sposób można cieszyć się smakiem owoców również jesienią i zimą. Zobaczcie, jak zrobić przetwory z przepisu Ewy Wachowicz.
-
Co zrobić na zimę ze śliwek? Nie tylko dżemy i soki. Oryginalne przetwory ze śliwek [LISTA]
Co zrobić na zimę ze śliwek? Wydawałoby się, że z owoców można zrobić dżemy, konfitury, powidła i soki, ale jak się okazuje nie tylko. Zobaczcie, jakie nietypowe przetwory można zrobić ze śliwek.
-
Jak nakładać przetwory do słoików? Ten gadżet zaoszczędzi twój czas, a kosztuje grosze
Okres przygotowywań domowych przetworów nadal trwa. Sezonowe owoce i warzywa chętnie przetwarzamy na soki, dżemy, kiszonki czy konfitury. Praca na dużą skalę może jednak czasami okazać się uciążłiwa gdy produkt przełożony do słoika gromadzi się na...
-
Jak zrobić chrzan do słoika na zimę, aby był kremowy i lekko słodki? Zdradzamy najlepszy przepis
Jak zrobić chrzan do słoika na zimę? Jego intensywny zapach może doprowadzić nas do łez podczas ucierania, znamy jednak sposób, aby ograniczyć ilość wydzielanego aromatu. Pyszny domowy chrzan warto wykonać już teraz, aby zimą cieszyć się jego...
-
Ogórki z przyprawą gyros: zamknij lato do słoików na zimę. Przepis na doskonały dodatek do obiadów
Ogórki z przyprawą gyros to ciekawy i stosunkowo nowy pomysł na przetwory z ogórków. Słodko-kwaśna, aromatyczna i chrupiąca sałatka na pewno zyska uznanie domowników czy gości. Warto przygotować kilka słoików na zimę. Sprawdzamy, jak przyrządzić...
-
Jak zrobić sok z malin? Wykorzystaj niezawodny przepis babci na dodatek do ciast i deserów
Jak zrobić sok z malin? Te wyjątkowo delikatne, sezonowe owoce świetnie smakują w formie słodkiego napoju. Sok z malin świetnie nadaje się także jako dodatek do deserów czy ciast. Aby go przygotować, warto sięgnąć po niezawodny przepis naszych babć.
-
Ogórki na mizerię do słoików bez octu. Ten przepis jest u mnie w rodzinie od pokoleń. Ważna jest zasada 1:1
Mizeria na zimę do słoików jest absolutnie obowiązkową pozycją do zrobienia na zimę w moim domu. W ten sposób robiła ją moja babcia, mama, a teraz czas przyszedł na mnie. Przepis jest banalny, zawiera tylko dwa składniki i jedną złotą zasadę - ile...