przetwory jesienne.
-
Babcia Jasia cuduje z grzybami. Te w pomidorach są przepyszne, ale pamiętaj o maggi - nie chodzi tu o płynną przyprawę
Grzyby w pomidorach babci Jasi to kulinarny gwóźdź wszystkich świąt, imienin i innych rodzinnych spotkań. Są przepyszne, aromatyczne i co ważne - bardzo łatwe do zrobienia. Jaki jest sekret najlepszych grzybków na zimę? Chodzi o maggi. Nie, nie o...
-
Marynowana dynia - przepis obowiązkowy do zrobienia jesienią. Idealny smak zapewnią przyprawy kojarzone z grzańcem
Marynowana dynia to bardzo ciekawy dodatek do mięs i sałatek. Przepis na dynię w occie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. Jeśli jednak chcesz, żeby smak twojej dyni był naprawdę wyjątkowy, dodaj przyprawy, które zimą dodajesz do...
-
Jak zrobić sok z pigwy? Najlepiej tak, jak od sześćdziesięciu lat robi moja babcia. Sekretem są proporcje
Sok z pigwy oraz owoców pigwowca to obowiązkowa pozycja na liście jesiennych przetworów w moim domu. Nie tylko świetnie smakuje jako dodatek do herbaty, ale również wspomaga walkę z przeziębieniem, bo podnosi odporność. Sposób wykonania jest...
-
Nalewka z dzikiej róży. Przepis dziadka to domowy medykament i prawdziwy must have na zimę
Domowe przetwory z dzikiej róży są jesiennym rarytasem, który od lat wypełnia nasze spiżarnie. Warto przygotować także medykament, który może wspomóc trawienie, leczenie chorób układu pokarmowego i pracę wątroby. Mowa tu o nalewce z dzikiej róży...
-
Kiszone zielone pomidory: przepisy w kilku odsłonach. Receptura po gruzińsku (ostro i ze smakiem) najlepsza
Kiszone zielone pomidory to prawdziwy rarytas, który warto mieć w swojej spiżarni. Jesienią ze względu na małą ilość słońca pomidory nie dojrzewają, możemy je jednak w dalszym ciągu wykorzystać, przygotowując z nich przetwory na zimę. Sprawdź, jak...
-
Smażone zielone pomidory. Przepis na słodki dżem i mus warzywny do słoików - palce lizać!
Smażone zielone pomidory są wykorzystywane między innymi do wykonywania przetworów na zimę. Jesienią, gdy temperatura spada, pomidory już nie dojrzewają, jednak w dalszym ciągu możemy je wykorzystać. Przygotowaliśmy dwa sprawdzone przepisy na...
-
Aromatyczne kiszone jabłka do słoików - przepis na jesienny przetwór owocowy według Ewy Wachowicz
Kiszone jabłka do słoików to pyszny przetwór owocowy. Są bardzo zdrowe i naprawdę smaczne - mają lekko cydrowy smak. Pasują też do wielu innych potraw. Przepis Ewy Wachowicz na pewno przypadnie wam do gustu.
-
Jak suszyć grzyby? Dzięki tym sposobom zachowasz smak jesieni na dłużej
Jesień to ulubiony okres polskich grzybiarzy. Odbywają wędrówki, które umożliwiają coroczne zbieranie darów lasu. Od września w wielu domach unosi się aromat prawdziwków, podgrzybków i kurek. Jak suszyć grzyby, by zachować ich smak na dłużej?
-
Przepis na zdrową sałatkę z ogórków, która w chłodne, jesienne dni przypomni ci smak gorącego lata
Przepis na sałatkę z ogórków jest klasyką wśród warzywnych przetworów. Jest pyszna i bardzo zdrowa, więc warto mieć ją wśród swoich zapasów na zimę.