przetwory
-
Sałatka z cukinii na zimę: sprawdzony sposób na zachowanie letnich smaków
Sałatka z cukinii na zimę to doskonały pomysł na wykorzystanie obfitości tego aromatycznego warzywa i cieszenie się jego świeżością nawet w chłodniejsze dni. Przygotowana z starannie wyselekcjonowanych składników, zachowa walory odżywcze oraz...
-
Sałatka z ogórków na zimę, czyli sprawdzony przepis na zachowanie smaku warzyw sezonowych
Sałatka z ogórków na zimę to idealne rozwiązanie, aby cieszyć się pysznymi, chrupiącymi ogórkami przez cały sezon. Ten przepis pozwoli Ci zachować świeżość smaku i aromatu warzyw, nawet gdy sezon ich dostępności dobiegnie końca.
-
Połącz 7 najlepszych warzyw i zrób sałatkę na zimę. Pasuje do każdego dania i znika w mgnieniu oka
Zapewne półki w spiżarni aż uginają się już od wyrobów, które zrobiliśmy tego lata. Jednak na pewno znajdzie się jeszcze miejsce na sałatkę, o której w rodzinie będzie głośno. Łączy w sobie najlepsze warzywa, a połączona z tą zalewą nie ma sobie...
-
Leczo do słoików na zimę. Z tym prostym przepisem zwojujesz posiłki w chłodne dni
Leczo w słoiku to świetny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad w sezonie jesienno-zimowym. Wystarczy, że je podgrzejemy, a po kuchni rozniesie się aromatyczny zapach, który przyciągnie uwagę domowników. Leczo według tego przepisu zasmakuje...
-
Aromatyczne gruszki w occie idealne na zimę. Moja babcia robiła je każdego roku i dodawała do nich tę przyprawę
Na rynkach i straganach pojawiły sie już one - soczyste i chrupiące gruszki, na które czekaliśmy cały rok. Choć smakują wybornie na surowo, warto zamknąć je również w słoiczkach. Nic nie będzie nas cieszyć zimą tak bardzo, jak aromatyczne przetwor...
-
Buraczki na zimę. Przygotuj doskonałe przetwory tradycyjną metodą lub z użyciem Thermomixa
Buraczki na zimę to doskonałe urozmaicenie zimowych dań obiadowych. Wraz z nadejściem jesieni warto swoją spiżarnię uzupełnić o domowe buraczki. Ta kolorowa i zdrowa przekąska stanie się Twoim ulubionym skarbem na mroźne dni.
-
Dżem ze śliwek to smakołyk, którego nie powinno zabraknąć w Twojej spiżarni. Ta receptura jest wyjątkowa!
Dżem ze śliwek oznacza tylko jedno - jesień zbliża się nieubłaganie! Gęsta konsystencja i intensywny smak tego przysmaku sprawiają, że jest on nieodłącznym elementem jesiennego stołu. Zanurz się w aromacie świeżo zebranych owoców i odkryj, jak...
-
Prosty przepis na ocet z gruszek. Świetnie wzbogaci smak sałatki, a dodatkowo obniży cukier we krwi
Ocet gruszkowy to jeden z najlepszych domowych octów. Przydatny jest zwłaszcza w kuchni, doskonale urozmaica smak potraw, w tym sałatek i marynat. Walory smakowe to jednak niejedyna jego zaleta. Ocet z gruszek to swoiste panaceum na wiele bolączek...
-
Za grosze zrobisz najsmaczniejszy dodatek do obiadu. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia zalewa
By obiad był smaczny, składniki, z których jest zrobiony, powinny się ze sobą dobrze komponować. Jednym z nich jest sałatka. Zazwyczaj wybieramy mizerię lub surówkę z pomidorów i sałaty. Jednak my mamy patent, by posiłek był jeszcze lepszy....
-
Pytamy tylko o robienie przetworów, ale nie jest tak łatwo. Prawda czy fałsz?
Lubicie domowe przetwory?
- Gdy ją robię, teściowa się nią zachwyca. Jest miękka i soczysta
- Grzyboznawcy zmartwieni. "Jeśli będzie jak rok temu, to będzie dramat"
- Ten serial był w Polsce hitem. Efekt? Obcy ludzie zaczepiali ją na ulicy MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- W latach 80. serwowała go pierwsza dama. Żal go nie powtórzyć
- Ten przepis na kapuśniak jest 1000 razy lepszy niż klasyczny. Inne chowaj na dnie szuflady
- Tak pulpety robiła moja babcia kilkadziesiąt lat temu. Odtworzyłam przepis i nie mogłam wyjść z szoku [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
- To najpopularniejsze gwiazdy w polskim Internecie. Kto jest najcenniejszy w 2024 roku?
- Domowe nawozy na ogórki. Jak ich użyjesz, zbierzesz pełne kosze
-
Fasolka szparagowa do słoika. Twoje źródło witamin przez cały rok!
Fasolka szparagowa do słoika to sposób na zachowanie świeżości i aromatu sezonowego warzywa na cały rok. Jak w prosty i szybki sposób przygotować przetwory, z których czerpać będzie można przez całą zimę?
-
Sałatka z kapustą na zimę: przepis na wyjątkowe sałatki w sam raz do obiadu!
Sałatka z kapustą na zimę to idealny przetwór, które pozwala cieszyć się bogactwem smaku i witamin, nawet w najbardziej mroźne dni. Kombinacja chrupiącej kapusty, kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw sprawia, że ta sałatka staje się doskonał...
-
Sok z pomidorów - przepis mojej cioci. Jest najpyszniejszy, ale dodaje do niego dziwne rzeczy
Sok z pomidorów to obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia we wrześniu. Jeśli chcecie poznać sprawdzony przepis na sok z pomidorów, mam dla was coś specjalnego. Moja ciocia robi najpyszniejszy sok z pomidorów, ale dodaje do niego...
-
Ciocia robi go co roku i każdy prosi chociaż o jeden słoik. Owoc, którego używa do tego dżemu, ma mistrzowski smak
Sezon na przygotowywanie przetworów trwa w najlepsze. Każdy chciałby chociaż w małym stopniu zatrzymać słodki smak owoców w na dłużej. A nie ma na to lepszego sposobu, jak wykorzystanie do tego słoików. By to zrobić, nie trzeba wiele, wystarczy...
-
Jak zrobić sok z winogron domowym sposobem? To mega proste, potrzebne będą tylko 3 składniki
Sok z winogron niezależnie czy wykonany z białych, czy czarnych winogron ma znakomite właściwości prozdrowotne. Winogronowy sok na zimę to dodatkowa dawka witamin. Sprawdź, jak łatwo możesz go zrobić.
-
Zrobiła powidła w piekarniku i bez mieszania. Ich sekret? Trzy przyprawy. "Ale narobiłaś ochoty"
Wrzesień to czas, gdy w wielu domach przygotowuje się przetwory ze śliwek. Najpopularniejsze są oczywiście powidła, które większość osób smaży/gotuje w garnku. Standardowo w przepisach podane jest też, by powidła zamieszać. Blogerka kulinarna Sylw...
-
Sałatka na zimę, której pozazdrości teściowa. Ta mieszanka deklasuje wszystkie tradycyjne przepisy
W starych zeszytach babci można znaleźć wiele propozycji na sałatki, które warto zrobić na zimę. Jednak takiego przysmaku nie znajdzie się w żadnym kajecie. Receptura pochodzi z krajów dawnego Związku Radzieckiego, a dziś mało kto o niej pamięta....
-
Przetwory z aronii są najlepsze, jednak łatwo popełnić błąd i stają się gorzkie. Ale ten trik je uratuje
Domowe przetwory z aronii smakują wyśmienicie. Są też bardzo zdrowe, więc zdecydowanie warto zakasać rękawy i brać się do roboty. Jeśli jednak popełnimy błąd, mogą stać się gorzkie. Jak temu zapobiec? Podpowiadamy.
-
Buraki na zimę do słoików. Będą idealne do zasmażania, ale nie dodawaj octu. Inny składnik lepiej się sprawdzi
Buraki do słoików na zimę można robić na wiele różnych sposobów, ale dziś zdradzimy wam przepis, który jest absolutnie genialny i bardzo stary - tak już robiły nasze mamy i babcie. Buraczki będą perfekcyjne - wyraziste i aromatyczne i to bez octu....
-
Dlaczego przecier pomidorowy się rozwarstwia? Odpowiada za to książkowy błąd - uważaj podczas gotowania
Pomidory ci obrodziły i już pól piwnicy zapełniły przeciery i soki z pomidorów? Moje gratulacje. Jednak schodzisz do piwnicy i widzisz, ze przecier się rozwarstwił - na dnie osadziła się gęsta, ciemniejsza warstwa, na górze - niemal sama woda. Czy...
-
Cukinia po meksykańsku to idealny przepis na przetwory. Raz zrobisz i już nie sięgniesz po inną wersję
Cukinia po meksykańsku to doskonały pomysł na marynatę na zimę. Sezonowe warzywo w tym anturażu smakuje wyśmienicie i idealnie zasili spiżarnie. Przepis jest prosty, nadaje się do obiadów, przekąsek, tapasów i sałatek.
-
Szok i niedowierzanie, co można zrobić ze skórek arbuza. Ogórki i kapusta schowają się w cień
Kto z nas nie kocha słodkiego arbuza, który orzeźwia, zastępuje lody w upalny dzień i aż tryska pysznym sokiem? Jeśli jednak po zjedzeniu różowego miąższu wyrzucasz skórki, od razu przestaniesz, kiedy dowiesz się, co fantastycznego można z nich...
-
Półki w piwnicy aż uginają się od tego smarowidła. Sekretem jest odpowiedni sposób gotowania
Słodkie smarowidła to nie lata przysmak, który musi się znaleźć w każdej spiżarni i piwnicy. Teraz jest odpowiedni czas na jego przygotowanie, bo krzaki aż uginają się od owoców. Przygotowanie to banalna sprawa, ale nie zapomnij o odpowiednim...
-
Przetwory z gruszek na zimę. Wypróbuj sprawdzone przepisy i ciesz się smakami lata na dłużej
Przetwory z gruszek to jeden ze sposobów na zamknięcie w słoikach ulubionych smaków lata. Dżem z gruszek, gruszki w syropie, mus gruszkowy - to wszystko brzmi bardzo pysznie. Jak zrobić te smakowite przetwory? Sprawdź sprawdzone przepisy na...
-
Strzelczyk zrobił grzyby, o których długo nie zapomnisz. Zalewa to majstersztyk
Czas grzybobrania w pełni. Wiele osób wybiera się na przechadzki do lasu, by nazbierać okazy, które później wykorzystają w kuchni. Tomasz Strzelczyk pokazał, co on robi z zebranymi grzybami. Jego propozycja może przypaść do gustu wielu osobom.
-
Zamknij jesień w słoiczku i przygotuj wyśmienite powidła śliwkowe bez grama cukru. Będą smakowały jak za dawnych lat
Koniec lata i początek jesieni to czas, w którym śliwki królują na straganach. Najlepiej zamknąć je w słoiczku i cieszyć się ich smakiem całą zimę, a nawet dłużej. Powidła śliwkowe będą doskonałym dodatkiem do ciast, świeżego pieczywa, a nawet mię...
-
Marynowane kurki to specjał mojej babci. Zdradziła mi, że dodaje do słoiczków ten kluczowy składnik
Nic nie smakuje tak wybornie jak babcine przetwory. Moja babcia słynęła z doskonałych grzybków marynowanych. Przez wiele lat wystawiała je na stół na każdym rodzinnym spotkaniu, a te znikały w mgnieniu oka. Wszystko za sprawą tajnego składnika,...
-
Tym babcia Stasia zapełniała piwnicę na zimę. Przepis krąży w rodzinie od lat i nigdy nie zawodzi
Lato to czas, kiedy zajmujemy się przygotowaniem najlepszych przetworów, które chętnie będziemy wyciągać w okresie jesiennym i zimowym. Babcine przepisy na te przysmaki jeszcze nigdy nie zawiodły, dlatego przedstawiamy recepturę prosto z zeszytu...
-
Smażone zielone pomidory to niebanalna i szybka przekąska. Sprawdź, jakie przetwory przyrządzisz z zielonych pomidorów
Smażone zielone pomidory to smaczna przekąska, która zrobisz w mniej niż pół godziny. To przysmak, którym zajadają się Amerykanie. Jak zrobić smażone zielone pomidory i inne ciekawe dania z wykorzystaniem zielonych pomidorów? Sprawdź nasze przepisy.
-
Grzybki marynowane idealne do zimowej spiżarni. Te dwa sposoby pokochasz niemal od razu
W domowej spiżarni nie może zabraknąć rarytasów rodem z lasów. Grzybki marynowane sprawdzą się w tej roli znakomicie, a szczególnie jeśli zrobisz je na dwa sposoby. Zawsze się udają i smakują obłędnie - cały sekret tkwi w kultowej zalewie i...
-
Konfitura z płatków róży to doskonałe nadzienie do pączków i innych domowych słodkości. W czym tkwi sekret jej smaku?
Konfitura z płatków róży to obowiązkowa pozycja na półce w spiżarni dla wszystkich smakoszy pączków. Kto bowiem wyobraża sobie tłusty czwartek bez pączka z różą? Konfiturę z płatków róży wykorzystasz z resztą także do innych domowych deserów....
-
Mamy dla was przepis, o którym mało osób słyszało. Jak zrobić kiszone pomidory? Wszystko pokażemy
Sezon na pomidory w pełni i aż żal nie wykorzystywać świeżych, aromatycznych dojrzałych w słońcu owoców. Przepisów na przetwory z pomidorów jest mnóstwo, ale o tym, który wam dziś pokażemy, wciąż wie niewiele osób, a szkoda. Jak zrobić kiszone...
-
Najlepsze grzyby na zimę. Zrób je w ten sposób i nie zapomnij o cebuli - będziesz wylizywać słoiki
Jak przygotować grzyby na zimę? Cóż, wszyscy je suszymy, często mrozimy lub zalewamy marynatą octową. Dziś jednak chcemy wam pokazać przepis na grzyby na zimę, które wystarczy jedynie podgrzać i dodać do mięsa, makaronu lub na zapiekankę. Jak zrob...
-
Jak pasteryzować słoiki na zimę? Te banalnie proste triki sprawią, że przetwory wyjdą idealnie
Planujesz zrobić przetwory, ale nie wiesz, jak pasteryzować słoiki na zimę? Przedstawiamy kilka bardzo prostych sposobów, dzięki którym domowe dżemy będą zakonserwowane i przez długi czas pozostaną świeże.
-
Cukinia po cygańsku to przepis na aromatyczne warzywa w słodko-kwaśnym sosie. Świetna do mięs i sosów
Przygotowywanie przetworów to już w wielu domach tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Cukinia po cygańsku to jednak dla wielu nowość, o której wcześniej nie miało pojęcia. Tymczasem to obłędny przepis na zamknięcie lata w słoikach w...
-
Jest mięsista, wyrazista i dużo lepsza niż ogórki. Jak zrobić kiszona paprykę? Przyda się "zaszczepka"
Wszyscy kisimy ogórki, kapustę, niektórzy kiszą także pomidory i cytryny. Ale czy słyszał ktoś może o kiszonej papryce? Jeśli nie, czas nadrobić tę zaległość. Jak zrobić kiszonkę lepszą od ogórków? Przepis jest bardzo prosty, ale jeden składnik...
-
Przygotuj się na zimę i zrób gołąbki w słoikach. Kapuściany rarytas jest równie smaczny co klasyczny
Domowe, proste obiady to esencja najlepszych smaków i aromatów. Niestety nie zawsze mamy wystarczająco dużo czasu na takie przygotowania - wówczas warto mieć w zanadrzu gołąbki w słoikach. Ta sprytna metoda pozwoli w dowolnym momencie podgrzać...
-
To nie gruszki na wierzbie, a znakomity deser Ewy Wachowicz. Owoce w tej zalewie to niebo w gębie
Gdy ci smutno, gdy ci źle... zjedz słodką gruszkę w zalewie od Ewy Wachowicz! Ten doskonały i mistrzowski przepis na owoce w słodkiej zalewie nie ma sobie równych i jest elementem obowiązkowym każdej spiżarni! Wystarczy odrobina cierpliwości, kilk...
-
Najlepsza zalewa do kurek w occie teścia. Jeden składnik zaskakuje. "Trochę złota nikomu nie zaszkodziło"
Złote, a skromne. I do tego jakie pyszne! Kurki to zdecydowanie jedne z naszych ulubionych grzybów, a w zalewie smakują jak żadne inne grzyby. Jaka jest najlepsza zalewa do kurek? Mamy sprawdzony przepis. Jest naprawdę najlepszy, ale jeden ze...
-
Pomidory w galarecie - przepisy na zimowe przetwory dla zabieganych. Szybkie i łatwe receptury
Pomidory w galarecie nie są zbyt popularne. Warto jednak wiedzieć, że są bardzo proste w przygotowaniu i smakują obłędnie. Dodatkowo pomidory w galarecie to świetny dodatek przy wielu kulinarnych okazjach. Sprawdź, jak łatwo możesz je zrobić.