przetwory
-
Twarde i jędrne. Takie będą twoje ogórki, jeśli będziesz pamiętać o ważnym kroku. To klucz do sukcesu
Sezon na ogórki zaczyna się w lipcu i trwa aż do jesieni. To czas, kiedy warto przygotować zapasy słoików na zimę. W końcu nie ma nic lepszego niż soczyste kiszone do obiadu. Trzeba jednak wiedzieć, jak porządnie się za to zabrać. Jak długo moczyć...
-
Papryka marynowana ze słodkim składnikiem to moje odkrycie roku. Nie zliczę, ile słoików już zrobiłam
Co można zrobić z papryki? Możliwości jest wiele. Jeśli uwielbiasz cieszyć się smakiem letnich warzyw w mroźne dni, koniecznie zapoznaj się z poniższym pomysłem. Papryka z miodem do słoików na zimę to moje najnowsze odkrycie. Wychodzi rarytas!
-
Kupiłam to warzywo na targu tylko po to, by zrobić marmoladę. Ta z jabłek okazuje się niesmaczna
Sierpień to miesiąc, w którym można zasmakować różnych smakowitych owoców i warzyw. Jednym z nich jest dynia, z której można wykonać nie tylko dania obiadowe, a także słodkie i smaczne smarowidła. Zrobienie ich jest tak proste, że będziesz robić...
-
Nie tylko ogórki, kapusta i pomidory. Kiszone mogą być również owoce. Te nadają się idealne
Przyrządzając kiszonki nie musimy ograniczać się tylko do warzyw. Możemy wykorzystać również owoce, które odpowiednio wykonane są naprawdę smaczne. Później można użyć ich do deserów, a także dań obiadowych. Wykonaj poniższy przepis i sam się...
-
Do słoików wkładam te pomidory. Nie ma lepszej sałatki na zimę, ale uważaj na ocet
Wszyscy kochamy pomidory. Kiedy trwa sezon, na potęgę się nimi zajadamy i robimy najróżniejsze przetwory. Niemal zawsze wybieramy dojrzałe, czerwone (rzadziej żółte) pomidory, ale pora przekonać się, że zielone także są pyszne. Zrobisz z nich...
-
Babcia Jadźka robi najlepsze leczo w słoikach na zimę. Nie zostaje po nim nawet kropelka sosu
Kiedy przejadła ci się cukinia, a na grządkach rośnie jeszcze kilka sztuk, zrób z niej awaryjne leczo. Zawekowany sos doskonale sprawdzi się w sytuacjach, kiedy będzie brakowało czasu na ugotowanie obiadu. Jak zrobić leczo do słoików na zimę?...
-
Pomidory i cukinię zamknij w słoiku i otwórz dopiero zimą. Zostaną zjedzone w mgnieniu oka
Przyrządzenie przetworów w pełni i wiele osób od kilku tygodni nie wychodzi z kuchni, bo robi tylko je. Jeśli zastanawiałeś się, co jeszcze możesz włożyć do słoików, to ta mieszanka będzie idealna. Przyrządzam ją od kilku lat i nigdy mnie nie...
-
Zamiast robić kiszonki, zasypuję cukrem. Dżem wychodzi lepszy niż z owoców. Słodki i gęsty
Lato to czas, kiedy wiele osób przygotowuje przetwory na zimę. Jeśli w tym roku ogórki ładnie obrodziły i szukasz oryginalnego pomysłu, jak je wykorzystać, pamiętaj, że kiszonki to niejedyne rozwiązanie. Możesz zrobić ogórkowy dżem. Brzmi nietypow...
-
Babcia robiła powidła tylko tak. Od lat wiem, czego nie rozbić z łyżką
Powidła to smak późnego lata i złotej, polskiej jesieni. Przepis może wydawać się prosty, jednak niestety łatwo go zepsuć i to banalnym błędem. Jak robić powidła? Trzeba je smażyć na bardzo wolnym ogniu, aż śliwki zamienią się w jednolitą, niemal...
-
Ogórki Gessler są tak dobre, bo do słoików wrzuca te liście. Moja teściowa jest nimi zachwycona
Magda Gessler od wielu lat jest ceniona na polskiej scenie kulinarnej. "Kuchenne rewolucje", które prowadzi, wzbudzają wielkie emocje, a do tego zbierają przed telewizorami całe rodziny. Jeśli chcesz tak jak ona, ikona gastronomii robić najlepsze...
-
Zrobiłam 15 słoików tych ogórków i został tylko jeden. Wszyscy je jedli, bo dodałam ten składnik
Robiąc ogórki nie musisz ograniczać się do standardowych przepisów, które robiły nasze babcie. Teraz gdy masz większe możliwości, warto nieco poeksperymentować. Dodaj do nich kilka składników, a nabiorą dodatkowego smaku i będą jeszcze lepsze....
-
Przepis na chrupiące korniszony. Najlepsze ogórki zrobisz starym sposobem
Przetwory z ogórków to wcale nie magia. Ten przepis na korniszony jest wyjątkowy, a ogórki smakują wybornie. Będą chrupiące i naprawdę pyszne, a to za sprawą pewnej porady. Chodzi o wodę.
-
Po te pomidory zawsze sięgam zimą. Raz spróbowałam i teraz już zawsze mam pełną spiżarnię
Przełom sierpnia i września jest szczytem sezonu na pomidory w Polsce. To właśnie wtedy dojrzewa najwięcej odmian. Jeśli kochasz jeść je latem, spróbuj zachować ich smak na następne długie miesiące. Z tym prostym przepisem będziesz cieszyć się nim...
-
Wrzucam do małosolnych kilka plasterków tego owocu. Mąż już nawet nie patrzy na słoiki od teściowej
Co można zrobić z ogórków na zimę? Jeśli lubisz robić przetwory, pewnie twoja spiżarnia pęka w szwach od warzyw w przeróżnych zalewach. Mamy dla ciebie jednak nowy pomysł na małosolne, które zawierają egzotyczne dodatki. Spróbuj ogórków w tej...
-
Każdy tylko ogórki i cukinia. To zapomniane warzywo w słoikach jest dużo lepsze
Lato i wczesna jesień to czas przetworów wszelakich. Oczywiście w polskich domach królują dżemy, powidła i mnóstwo ogórkowych smakołyków. Nie omijamy także cukinii, pomidorów i papryki, ale jest jedno warzywo, o którym trochę zapomnieliśmy. A...
-
Do startych buraczków dodałam to i nie żałuje. Podałam je do kotletów mielonych i przepadłam
Jeśli dalej zastanawiasz się nad zrobieniem zimowych przetworów, to chcę ci tylko powiedzieć, że nie tylko ogórki sprawdzą się w tej roli wyśmienicie. Oprócz nich możesz spokojnie wykonać jeszcze inne sprawdzone przepisy, które nigdy cię nie...
-
Ogórki na już i na zimę. Podaj je do obiadu, ułóż na kanapce lub złap w rękę i zjedz
Każdą kuchnię opanowały przetwory, które robimy w ogromnych ilościach. Na blatach kuchennych możemy znaleźć różnego rodzaju owoce i warzywa, które później wkładamy do słoików, by cieszyć się ich smakiem, gdy za oknem nie będzie już tak ciepło....
-
Wygryzły korniszony i kiszone. Mąż powtarza, że "lepszych w życiu nie jadł". Robotę robią 2 dodatki
Co dodaje się do ogórków konserwowych? Postaw na kilka dodatków, które wzniosą ich smak na wyżyny. Z chrupiącą powłoką i półsłodkim wnętrzem. Właśnie takie są pikle musztardowe. Co ważne, nie wymagają prawie żadnej pracy.
-
Ten dżem niejednego smakosza już zmylił. Wcale nie jest z owoców, a mimo to kusi delikatną słodyczą
Jak zrobić dżem z cukinii? To pytanie może się wydawać podchwytliwe, bo przecież cukinia to warzywo, a słodkie przetwory zwykle przyrządza się z owoców. Wystarczy jednak spróbować tego smakołyku, aby rozpłynąć się z rozkoszy. Jeśli zastanawiasz si...
-
Tata zawsze robił słoiczek na zimę. Też zaczęłam i nie żałuję. Marynowane kurki smakują jak złoto
Jak zrobić marynowane kurki i jak czyścić kurki, by pozbyć się piasku? Kiedyś słoik grzybków musiał znaleźć się w każdej piwniczce na zimę. Dziś zwyczaj ten powoli wraca do łask. Nic dziwnego, bo to najlepszy sposób na zachowanie smaku ulubionych...
-
Takie smarowidło zasługuje na pochwałę. Śliwki w tej wersji to pychota
To najlepsze przetwory z owoców. Przepis jest banalny, ale musisz pamiętać o kilku ważnych sprawach, dzięki którym będą smakować tak samo jak babcine powidła. Są idealne do naleśników i tostów, można też jeść je prosto ze słoika. Kto zabroni?
-
Ten przepis na pomidory w słoikach krąży w mojej rodzinie od pokoleń. Strzegę go jak oka w głowie
Sezon na pomidory w pełni, warto więc wykorzystać ten czas na zrobienie pysznych i prostych przetworów, które będą nam służyć jesienią i zimą. Jak zrobić pomidory w słoikach na zimę? Dobry przepis to podstawa!
-
Takiego dżemu nie widziałam w sklepie. Zrobiłam kilka słoików i musiałam robić dokładkę
Robienie dżemów to w niektórych domach coroczna tradycja. Jeśli i w twoim domu to letni punkt obowiązkowy, to koniecznie musisz zrobić ten przepis. Takiego dżemu nie widziałam nigdzie, a świetnie komponuje się z naleśnikami i goframi.
-
Zamykam je w słoikach, a później wyciągam do obiadu. Są smaczniejsze od niejednej sałatki
Przyrządzanie przetworów pełną parą i w wielu domach nie ma już miejsca, bo całe zabierają słoiki. Jednak na ten przysmak znajdzie się i czas i miejsce, a to ze względu na smak. Można go jeść jako samodzielną przystawkę, lub podać jako alternatywę...
-
Zamknij w słoiku i otwórz dopiero zimą. To nie ogórki, czy cukinia. Pasuje do wszystkich makaronów
Każdy z nas ma różne patenty, by przyrządzenie posiłków było szybsze i smaczniejsze. Ale czy da się jeszcze bardziej przyspieszyć gotowanie? Owszem i zrobisz to z tym przepisem. Zrobienie go to prościzna, a zamknięcie w słoikach sprawia, że...
-
Ze śliwek nie robię dżemu, tylko ten słodki krem. By wyszedł, dodaję te dwa składniki
Lato to świetny czas na robienie słodkich smarowideł, które będą nas cieszyć smakiem jesienią i zimą. Poniższy przepis jest inspiracją, by oprócz dżemów robić coś innego, ale równie pysznego. Wykorzystaj do tego sezonowe owoce, które w tym okresie...
-
Gruszki w syropie w sierpniu robiła babcia. Są tak pyszne, że zastąpią każdy deser
Gruszki w syropie to bez dwóch zdań najlepsze owocowe przetwory do zrobienia latem i jesienią. Przepis jest prosty, jak to bywa z przepisami naszych babć. Gruszki wychodzą słodziutkie i pyszne, a to za sprawą proporcji i dwóch dodatków.
-
To najlepsze przetwory z cukinii na zimę. Do zalewy dodaję łyżeczkę tego sosu. Teściowa zaniemówiła
Marynaty to najprostszy sposób na cukinię w słoikach. Przetwory przygotowane na zimę są zdrowe i wyjątkowo łatwe do wykonania. Uniwersalny smak tego sezonowego warzywa sprawia, że można go przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jeśli więc nie wies...
-
Ogórki krokodylki robię co roku i znikają co do słoiczka. Sekret tkwi w zalewie i jednym dodatku
Gdy trwa na nie sezon, w wielu domach trwa też wręcz masowa produkcja słoików z przetworami. Jednym z tych, po które po prostu musisz sięgnąć, są ogórki krokodylki. Przepis jest prosty, a smak, jak nazwa wskazuje, kąsa niczym wspomniane zwierzę.
-
Nie przepłacaj i zrób w domu. Suszone pomidory z tego przepisu są lepsze od kupnych
Na pewno w większości polskich domów w kuchennej szafce lub lodówce znajdzie się słoiczek suszonych pomidorów. Są idealne do sałatek, dodajemy je do sosów i faszerujemy nimi roladki. Jednak nie musisz kupować ich w sklepie, ponieważ dużo lepsze...
-
Ludzie kochają jej przepisy. Ten na sok z aronii jest hitem
Aronia to polski superowoc i jeśli do tej pory jej nie spożywałeś/łaś, to pora to zmienić. Jest nie tylko smaczna, lecz także ma wiele cennych właściwości. Mówi się, że to "najsmaczniejsze lekarstwo na świecie". Jest wsparciem przy leczeniu...
-
Moja najlepsza kiszonka. Zrywam, kroję i upycham w słoiki. Przekąska w wersji luks
Nie uwierzysz, że istnieje kiszonka lepsza od ogórków lub kapusty. A jednak! Ja przez wiele lat nie mogłam się do niej przekonać, ale kiedy włożyłam do słoików to warzywo, zarówno ja, jak i moja rodzina, przepadliśmy. Co dwa dni chodzimy do ogrodu.
-
Trochę liści, wody i cukru - tak zrobisz najlepszy sok na lato. Pasuje do wszystkiego
Gdy za oknem jest niekończący się upał, chcemy jak najbardziej się ochłodzić i nadać naszym napojom więcej smaku. W tym mogą pomóc smaki o różnych smakach. Najlepiej wykorzystać te, które można robić samodzielnie w domu. Jeśli nie wiesz, jak to...
-
Robię ją od 4 lat i za każdym razem robi wrażenie. Wystarczy zamknąć je w słoikach i zalać zalewą
Mizeria to sałatka, którą dodaje się do prawie każdego obiadu. A jakby umieścić ją w słoiku i mieć ją przez cały rok na wyciągnięcie ręki? Jeśli taka wizja cię przekonuje, to musisz poznać ten przepis. Jest prosty i za każdym razem robi niesamowit...
-
Dodasz je do sałatek i ciast. Zrobisz raz, a w słoikach będą stać przez cały rok
Przyrządzanie przetworów pełną parą, a to oznacza, że każdy z nas chce wykorzystać smak owoców i warzyw jak najlepiej. W tym celu wymyślamy rozmaite przepisy, które zimą będą cieszyć nas swoim aromatem. Jeśli nie masz pomysłu na gruszki, to poniżs...
-
Buraczki na zimę robię najlepsze w rodzinie. Zanim je zetrę, robię ważną rzecz
Latem i jesienią robimy najróżniejsze przetwory na zimę i wśród nich nie może zabraknąć tego najlepszego. Buraczki na zimę to prawdziwy majstersztyk wśród zimowych zapasów, ale trzeba wiedzieć, jak je zrobić. Ja wiem doskonale - przygotowanie dzie...
-
Nie z ogórków i nie z pomidorów. Najlepsze pikle robię z warzywa, o którym nie pomyślisz
Wszyscy kochamy pikle wszelkiego rodzaju. Najczęściej robimy pikle z ogórków, czasami też z pomidorów lub rzodkiewek. Jednak są też takie, które mogą wydawać się nietypowe, ale smakują obłędnie. Do mięs, kanapek i domowych burgerów nie ma nic...
-
Postaw ją zaraz obok kiszonych ogórków i soków. Przyda się zimą na kanapki i do herbat
Lato to najlepszy czas, aby w pełni wykorzystać dary, które daje nam natura. Robimy więc słodkie i pyszne soki, a także dżemy, które otworzymy dopiero zimą. Przydadzą się one nie tylko do robienia kanapek, a także ciast, deserów i innych pyszności...
-
Pomidory do słoików w najlepszej wersji. Nie przecier i nie passata, a pyszna przekąska
Przepisów na przetwory z pomidorów jest całe mnóstwo. Najczęściej stawiamy na przeciery, koncentraty i passaty, rzadziej na soki z pomidorów. Dziś jednak mamy dla was przepis na pomidory do słoika, które smakiem mogą konkurować z najlepszymi...
-
To najgorszy błąd podczas robienia przetworów, jaki można popełnić. Przez niego się psują
Lato to najlepszy czas na robienie przetworów. Warto więc zakasać rękawy i brać się do pracy. Zimą ogórki, dżemy i sałatki ze słoików będą smakować po prostu obłędnie. Na co jednak zwrócić uwagę, by się nie zmarnowały? Ten błąd popełnia wiele...