przetwory
-
Ten dżem niejednego smakosza już zmylił. Wcale nie jest z owoców, a mimo to kusi delikatną słodyczą
Jak zrobić dżem z cukinii? To pytanie może się wydawać podchwytliwe, bo przecież cukinia to warzywo, a słodkie przetwory zwykle przyrządza się z owoców. Wystarczy jednak spróbować tego smakołyku, aby rozpłynąć się z rozkoszy. Jeśli zastanawiasz si...
-
Tata zawsze robił słoiczek na zimę. Też zaczęłam i nie żałuję. Marynowane kurki smakują jak złoto
Jak zrobić marynowane kurki i jak czyścić kurki, by pozbyć się piasku? Kiedyś słoik grzybków musiał znaleźć się w każdej piwniczce na zimę. Dziś zwyczaj ten powoli wraca do łask. Nic dziwnego, bo to najlepszy sposób na zachowanie smaku ulubionych...
-
Takie smarowidło zasługuje na pochwałę. Śliwki w tej wersji to pychota
To najlepsze przetwory z owoców. Przepis jest banalny, ale musisz pamiętać o kilku ważnych sprawach, dzięki którym będą smakować tak samo jak babcine powidła. Są idealne do naleśników i tostów, można też jeść je prosto ze słoika. Kto zabroni?
-
Ten przepis na pomidory w słoikach krąży w mojej rodzinie od pokoleń. Strzegę go jak oka w głowie
Sezon na pomidory w pełni, warto więc wykorzystać ten czas na zrobienie pysznych i prostych przetworów, które będą nam służyć jesienią i zimą. Jak zrobić pomidory w słoikach na zimę? Dobry przepis to podstawa!
-
Takiego dżemu nie widziałam w sklepie. Zrobiłam kilka słoików i musiałam robić dokładkę
Robienie dżemów to w niektórych domach coroczna tradycja. Jeśli i w twoim domu to letni punkt obowiązkowy, to koniecznie musisz zrobić ten przepis. Takiego dżemu nie widziałam nigdzie, a świetnie komponuje się z naleśnikami i goframi.
-
Zamykam je w słoikach, a później wyciągam do obiadu. Są smaczniejsze od niejednej sałatki
Przyrządzanie przetworów pełną parą i w wielu domach nie ma już miejsca, bo całe zabierają słoiki. Jednak na ten przysmak znajdzie się i czas i miejsce, a to ze względu na smak. Można go jeść jako samodzielną przystawkę, lub podać jako alternatywę...
-
Zamknij w słoiku i otwórz dopiero zimą. To nie ogórki, czy cukinia. Pasuje do wszystkich makaronów
Każdy z nas ma różne patenty, by przyrządzenie posiłków było szybsze i smaczniejsze. Ale czy da się jeszcze bardziej przyspieszyć gotowanie? Owszem i zrobisz to z tym przepisem. Zrobienie go to prościzna, a zamknięcie w słoikach sprawia, że...
-
Ze śliwek nie robię dżemu, tylko ten słodki krem. By wyszedł, dodaję te dwa składniki
Lato to świetny czas na robienie słodkich smarowideł, które będą nas cieszyć smakiem jesienią i zimą. Poniższy przepis jest inspiracją, by oprócz dżemów robić coś innego, ale równie pysznego. Wykorzystaj do tego sezonowe owoce, które w tym okresie...
-
Gruszki w syropie w sierpniu robiła babcia. Są tak pyszne, że zastąpią każdy deser
Gruszki w syropie to bez dwóch zdań najlepsze owocowe przetwory do zrobienia latem i jesienią. Przepis jest prosty, jak to bywa z przepisami naszych babć. Gruszki wychodzą słodziutkie i pyszne, a to za sprawą proporcji i dwóch dodatków.
-
To najlepsze przetwory z cukinii na zimę. Do zalewy dodaję łyżeczkę tego sosu. Teściowa zaniemówiła
Marynaty to najprostszy sposób na cukinię w słoikach. Przetwory przygotowane na zimę są zdrowe i wyjątkowo łatwe do wykonania. Uniwersalny smak tego sezonowego warzywa sprawia, że można go przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jeśli więc nie wies...
- Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
- Najbardziej niedoceniany grzyb w polskich lasach. Poznasz go po zapachu
- Gra o zdrowie. Jak dzieci i młodzież przyciągnąć do sportu?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Tę sałatkę ryżową robię co piątek i znika do wieczora. Dodaję pyszny składnik z puszki
- Żaden olej. Najlepszy patent na wilgotne ciasto czekoladowe
- Masz ziemniaki i żółty ser? To na pewno zrobisz to. Każdy po to sięgnie
- O niebo lepsze niż kotlety z kani. Od lat wybieram "gwiaździstą" siostrę
- Tej odsłony na pewno nie znasz. Odwrócona wersja to dopiero nowość
- Przepis na biszkopt, który nie opadnie. Będzie rósł jak szalony, a to dzięki temu składnikowi
- Treściwa sałatka sprawdzi się na obiad. Teściowa będzie prosić o przepis
-
Ogórki krokodylki robię co roku i znikają co do słoiczka. Sekret tkwi w zalewie i jednym dodatku
Gdy trwa na nie sezon, w wielu domach trwa też wręcz masowa produkcja słoików z przetworami. Jednym z tych, po które po prostu musisz sięgnąć, są ogórki krokodylki. Przepis jest prosty, a smak, jak nazwa wskazuje, kąsa niczym wspomniane zwierzę.
-
Nie przepłacaj i zrób w domu. Suszone pomidory z tego przepisu są lepsze od kupnych
Na pewno w większości polskich domów w kuchennej szafce lub lodówce znajdzie się słoiczek suszonych pomidorów. Są idealne do sałatek, dodajemy je do sosów i faszerujemy nimi roladki. Jednak nie musisz kupować ich w sklepie, ponieważ dużo lepsze...
-
Ludzie kochają jej przepisy. Ten na sok z aronii jest hitem
Aronia to polski superowoc i jeśli do tej pory jej nie spożywałeś/łaś, to pora to zmienić. Jest nie tylko smaczna, lecz także ma wiele cennych właściwości. Mówi się, że to "najsmaczniejsze lekarstwo na świecie". Jest wsparciem przy leczeniu...
-
Moja najlepsza kiszonka. Zrywam, kroję i upycham w słoiki. Przekąska w wersji luks
Nie uwierzysz, że istnieje kiszonka lepsza od ogórków lub kapusty. A jednak! Ja przez wiele lat nie mogłam się do niej przekonać, ale kiedy włożyłam do słoików to warzywo, zarówno ja, jak i moja rodzina, przepadliśmy. Co dwa dni chodzimy do ogrodu.
-
Trochę liści, wody i cukru - tak zrobisz najlepszy sok na lato. Pasuje do wszystkiego
Gdy za oknem jest niekończący się upał, chcemy jak najbardziej się ochłodzić i nadać naszym napojom więcej smaku. W tym mogą pomóc smaki o różnych smakach. Najlepiej wykorzystać te, które można robić samodzielnie w domu. Jeśli nie wiesz, jak to...
-
Robię ją od 4 lat i za każdym razem robi wrażenie. Wystarczy zamknąć je w słoikach i zalać zalewą
Mizeria to sałatka, którą dodaje się do prawie każdego obiadu. A jakby umieścić ją w słoiku i mieć ją przez cały rok na wyciągnięcie ręki? Jeśli taka wizja cię przekonuje, to musisz poznać ten przepis. Jest prosty i za każdym razem robi niesamowit...
-
Dodasz je do sałatek i ciast. Zrobisz raz, a w słoikach będą stać przez cały rok
Przyrządzanie przetworów pełną parą, a to oznacza, że każdy z nas chce wykorzystać smak owoców i warzyw jak najlepiej. W tym celu wymyślamy rozmaite przepisy, które zimą będą cieszyć nas swoim aromatem. Jeśli nie masz pomysłu na gruszki, to poniżs...
-
Buraczki na zimę robię najlepsze w rodzinie. Zanim je zetrę, robię ważną rzecz
Latem i jesienią robimy najróżniejsze przetwory na zimę i wśród nich nie może zabraknąć tego najlepszego. Buraczki na zimę to prawdziwy majstersztyk wśród zimowych zapasów, ale trzeba wiedzieć, jak je zrobić. Ja wiem doskonale - przygotowanie dzie...
-
Nie z ogórków i nie z pomidorów. Najlepsze pikle robię z warzywa, o którym nie pomyślisz
Wszyscy kochamy pikle wszelkiego rodzaju. Najczęściej robimy pikle z ogórków, czasami też z pomidorów lub rzodkiewek. Jednak są też takie, które mogą wydawać się nietypowe, ale smakują obłędnie. Do mięs, kanapek i domowych burgerów nie ma nic...
-
Postaw ją zaraz obok kiszonych ogórków i soków. Przyda się zimą na kanapki i do herbat
Lato to najlepszy czas, aby w pełni wykorzystać dary, które daje nam natura. Robimy więc słodkie i pyszne soki, a także dżemy, które otworzymy dopiero zimą. Przydadzą się one nie tylko do robienia kanapek, a także ciast, deserów i innych pyszności...
-
Pomidory do słoików w najlepszej wersji. Nie przecier i nie passata, a pyszna przekąska
Przepisów na przetwory z pomidorów jest całe mnóstwo. Najczęściej stawiamy na przeciery, koncentraty i passaty, rzadziej na soki z pomidorów. Dziś jednak mamy dla was przepis na pomidory do słoika, które smakiem mogą konkurować z najlepszymi...
-
To najgorszy błąd podczas robienia przetworów, jaki można popełnić. Przez niego się psują
Lato to najlepszy czas na robienie przetworów. Warto więc zakasać rękawy i brać się do pracy. Zimą ogórki, dżemy i sałatki ze słoików będą smakować po prostu obłędnie. Na co jednak zwrócić uwagę, by się nie zmarnowały? Ten błąd popełnia wiele...
-
Pomidory na kanapkach to przeszłość. Teraz układa się na nich to warzywo ze słoika
Robiąc kanapki, oprócz wędliny i sera chcemy jeszcze na nich ułożyć jakieś warzywo. Pomimo że mamy wiele wyborów, zazwyczaj i tak sięgamy po pomidora. Jednak okazuje się, że można do nich dodać coś innego. Jest to przysmak ze słoików.
-
W tym roku nie robię ani jednego słoika ogórków. Zamiast nich do naczyń wkładam to warzywo
Lato to idealny czas na przyniesienie z piwnicy pustych słoików i włożenie do nich nowych smakołyków. Większość z nas postawi z pewnością na ogórki, jednak w tym roku zamiast nich, zrób coś innego. To warzywo sprawdzi się idealnie, a zimą...
-
Za chwilę będę robić ogórki po kozacku. Kiszone i korniszony przy nich to marnota
Kto mnie zna, ten wie, że uwielbiam robić przetwory. Oczywiście najwięcej robię przetworów z ogórków. W sezonie na bieżąco robię kiszone, krokodylki i najlepsze moim zdaniem ogórki po kozacku. Są wyraziste zupełnie wyjątkowe tak jak miłość Bohuna ...
-
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę. Bez cebuli ani rusz, ale i tak zalewa najlepsza
Wszyscy kochamy pomidory i najróżniejsze przetwory z pomidorów. Jednak nie każdy wie, że z zielonych, niedojrzałych jeszcze pomidorów można zrobić coś naprawdę pysznego. Ta sałatka na zimę jest obłędna, ale liczą się dodatki. Zapamiętaj proporcje,...
-
Marynowana papryka przeszła do lamusa. Zamknij w słoikach to zielone warzywo, a będą piać z zachwytu
Choć tradycyjne przepisy są znane i lubiane, to warto czasem postawić na coś zgoła innego. Dostałam od teściowej przepis na marynowaną cukinię, a w gratisie tych kilka wielkich warzyw, więc nie miałam wyboru. Przekonałam się jednak, że wyszło mi t...
-
Konserwowe odchodzą w zapomnienie. Zrób ogórki w miodzie. Są tak pyszne, że aż chce się śpiewać
Podczas gdy jedni debatują, czy lepsze są ogórki kiszone, korniszony, ogórki małosolne, czy konserwowe, inni eksperymentują i przygotowują kilka rodzajów przetworów. Jednym z przepisów, po który warto sięgnąć, są ogórki w miodzie. Pyszne, proste i...
-
To najlepsza rzecz, jaką możesz zrobić z pomidorów. Włosi będą zazdrościć tego smaku
Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez pomidorów. Nie mówię jedynie o zupie pomidorowej, lecz także o najróżniejszych sosach, przetworach i oczywiście sałatkach. Dziś jednak skupimy się na przetworach z pomidorów, a dokładniej na passacie....
-
Dodałam do ogórków słodki składnik. Teraz cała rodzina prosi tylko o nie. O małosolnych już zapomnieli
Ogórki kiszone, ogórki małosolne, ogórki konserwowe. Tych w szafkach i spiżarniach Polaków nie brakuje. Czasem można trafić jeszcze na ogórki w zalewie gyros albo ogórki krokodylki. My chcemy zaproponować jeszcze coś innego - tak, to nie koniec...
-
Sos tzatziki robię jak gospodyni z Korfu. Mizeria nie ma podjazdu
Mizeria wypada przy tym blado. Przecież sos z ogórków to marzenie nie tylko Polaków, lecz także Greków. Greckie tzatziki to idealny dodatek do grillowanych mięs i wszelkich obiadów. Tzatziki robię po mistrzowsku, a sprytny trik mam od pani z Korfu...
-
Cukinia w tej wersji smakuje najlepiej. Włóż w słoiki i zapomnij o ogórkach
Wszyscy kochamy cukinię i to warzywo aż się prosi, by je zjeść. Tylko jak zjeść cukinię? Opcji jest wiele, możemy zrobić placki, leczo i zapiekanki. A co, gdyby włożyć cukinię do słoików? Wiem, co się wtedy stanie - najlepsza kiszonka.
-
Ciotka dodaje do ogórków zaskakujący składnik. W mojej rodzinie strąciły z podium nawet kiszone
Lato to idealny czas, aby przygotować się na długie zimowe miesiące. W mojej rodzinie każdy ma swój sposób na robienie przetworów. Najbardziej jednak zaskoczył mnie dodatek, który ciocia wkłada do słoika wraz z ogórkami.
-
Leczo do słoików robię tak. Uważam na kiełbasę i wytrzymuje cały rok
Leczo do słoików to idealny pomysł na to, żeby zrobić coś pysznego i zawsze mieć pod ręką gotowy obiad. Przepis jest banalny, ale uważaj na kiełbasę. Mam wyrobione zdanie na ten temat - jak wekować leczo, to bez kiełbaski. Zawsze można ją dodać...
-
Małosolne, gyros, a nawet kiszone nie są tak dobre. To najsmaczniejszy sposób na zimowe ogórki
Przyrządzanie pysznych przetworów na zimę trwa w najlepsze. Robimy do słoików pełno przepysznych rzeczy, które później podamy, gdy za oknem nie będzie już tak ciepło. Jeśli zastanawiasz się, co możesz przygotować, to te ogórki są najlepsze. Ich sm...
-
Sałatka z kapusty na zimę jest przepyszna. Robię ją na tony i dodaję trzy składniki
Sałatka z kapusty na zimę to mój ulubiony przetwór, który latem robię w kilku partiach. Ta sałatka jest banalna w wykonaniu, pasuje do każdego obiadu, ale jest tak pyszna, że niektórzy moi bliscy jedzą ją prosto ze słoika. Jak ją zrobić? Sama...
-
Fasolkę na zimę robię jak nikt. Zalewa sprawia, że każdy chce przepis
Fasolka szparagowa to jeden z najlepszych darów, jakie ofiaruje nam lato. W wakacje zajadamy się nią na potęgę i część z nas wkłada ją także do słoików, by zimą cieszyć się pyszną przekąską. Ja także robię fasolkę szparagową do słoików, jednak...
-
Robię je co roku, a wszystkie słoiki znikają jeszcze przed zimą. Lepiej zrób ich więcej
Przygotowywanie przetworów mamy już we krwi i o tej porze roku robimy ich najwięcej. W ten sposób chcemy zamknąć najsmaczniejsze smaki lata, by wrócić do nich, gdy za oknem będzie szaro i buro. Ja co roku przygotowuję te pomidorki i zawsze cieszą...
-
Małosolne i kiszone przegrywają z tymi ogórkami. Wystarczy jedna przyprawa
Szał na przyrządzanie domowych przetworów trwa i wiele osób pragnie zrobić ich jak najwięcej. Do słoików wkładamy nie tylko warzywa, ale również i owoce tworząc niezapomniane smaki, do których będziemy mogli wrócić zimą. Jeśli zastanawiasz się, co...
-
Nie kupuj jej w sklepie, tylko zrób samodzielnie. To potrzebuje kilku dni, by nabrać smaku
Bigos, kapuśniak, lub sałatka. Właśnie to można zrobić z przysmaku, który wychodzi z tego przepisu. Trzeba jednak pamiętać, że jego smak będzie najlepszy i głęboki, gdy odczekasz parę dni. Nie wiesz co to takiego? Przekonaj się i zrób to...