przetwory
-
Podobno do kiszenia nadaje się prawie wszystko. Te sezonowe owoce też można ukisić, a nawet warto!
Kiszonki to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych, które dostarczają organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Przedstawiamy przepis na kiszone śliwki. Będą doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych.
-
Zrobiłam ogórki w zalewie curry. Wyszły tak pyszne, że odpuszczam w tym roku kiszone i korniszony
Ogórki w tym roku wyjątkowo obrodziły i szczerze mówiąc, już sama nie wiedziałam, jak je przerabiać. Postanowiłam wypróbować przepis, który dawno temu dostałam od sąsiadki i zrobiłam ogórki w zalewie curry. Dodałam do nich jednak pewien nieoczywis...
-
Mus śliwkowy do słoików z przepisu Ewy Wachowicz. Jest o niebo lepszy niż dżem i powidła
Mus śliwkowy to smaczny i słodki pomysł na szybką przekąskę. Można go użyć np. jako smarowidła na pieczywo. Smakuje o wiele lepiej niż dżem, powidła czy konfitury, a jest znacznie prostszy w wykonaniu. Sprawdźcie, jak przygotowuje go polska guru...
-
Domowe przetwory na zimę - pomysły na pyszną cukinię, gruszki i ogórki do słoików
Przetwory na zimę stanowią doskonały sposób na zachowanie świeżości i smaku sezonowych produktów przez długie miesiące. Domowe metody konserwacji żywności, takie jak kiszenie, marynowanie, dżemy czy suszenie, umożliwiają cieszenie się ulubionymi...
-
Jak zrobić dobre ogórki kiszone na zimę? Oto trzy sprawdzone przepisy na pyszne przetwory
Ogórki kiszone to nie tylko zdrowa alternatywa dla sklepowych wersji, ale także satysfakcjonujący proces przygotowania własnych przetworów. Czasami najlepszym sposobem na zachowanie smaku letnich ogórków przez całą zimę jest ich kiszenie....
-
Nalewka z aronii to przepis na domowy medykament. Z recepturą dziadka wyjdzie po mistrzowsku
Nalewka z aronii, czyli aroniówka, to domowej roboty medykament, który pomoże w wielu dolegliwościach. Przede wszystkim jednak chodzi o doskonały smak - nie da się ukryć, ze receptura dziadka w tym wypadku błędzie bezkonkurencyjny. Po mistrzowsku...
-
Przecier pomidorowy na zimę do słoików. Dobra wiadomość jest taka, że potrzebne będą tylko trzy składniki
Przecier pomidorowy na zimę domowej roboty to samo zdrowie! Nie ma nic lepszego, niż przecier z ekologicznych pomidorów. Najlepiej z własnej szklarni. Przedstawiamy proste i sprawdzone przepisy na przetwory dla początkujących kucharzy i nie tylko.
-
Pomaga schudnąć i dostarcza mnóstwa witamin. Szkoda, że tak mało osób robi tę kiszonkę
Na potęgę kisimy ogórki. Kisimy także kapustę, pomidory, a nawet rzodkiewki. Jednak bardzo niewiele osób wie, że zdecydowanie najzdrowsze są kiszone buraki. Jednak ich wartości zdrowotne to nie jedyna ich zaleta. Zrobisz z nich tak pyszny barszczy...
-
Słodki dżem bez grama cukru i słodzików - to możliwe! Wystarczy sprytna, prosta metoda
Dżem bez cukru to idealna propozycja dla osób, które w pełni chcą wykorzystać potencjał dojrzałych owoców. Dzięki starannie dobranym składnikom i zachowaniu naturalnego smaku owoców bezcukrowy dżem staje się ulubionym wyborem dla tych, którzy prag...
-
Wyśmienity dżem z jeżyn babcinej receptury. Zrób go po mistrzowsku, tona cukru nie będzie potrzebna
Owoce leśne to nie tylko bogactwo obłędnego smaku, ale i spory zastrzyk witamin. Dżem z jeżyn jest na to idealnym przykładem - to wyśmienity dodatek do słodkich śniadań, ale także wypieków, ciast i ciasteczek. Jak się okazuje, obejdzie się bez...
-
Jest jadalny, ale nawet nie myśl o tym, by go zabrać. "Bardzo rzadki"
-
Wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe. Dla lepszego smaku dodaj ten owoc
-
Wzięła dwa składniki i patelnię, i zrobiła szybki deser. "Ekspresowe, miękkie i puszyste"
-
Czekoladowa rozkosz w kilka chwil. To ciasto długo nie zagrzeje miejsca
-
Jeśli tak robisz, to wielki błąd. Pieczarki wyjdą gumowate i wodniste
- Przez ten błąd możesz się zatruć. Nigdy nie rozmrażaj tak kurczaka
- Patent na opadający biszkopt. Tak robiły babcie i zawsze działał
- Gzik - przepis Magdy Gessler. Gwiazda dodała coś niesamowitego
- Zupa fasolowa. Babcia Hania robiła ją inaczej niż wszyscy, bo na kwaśno
- Przepis na "Pijaną śliwkę", czyli biszkoptowo-kremowy deser dla dorosłych
-
Papryka do słoików na zimę. Użyj piekarnika, a będzie dużo pyszniejsza
Jeśli lubisz domowe przetwory, na pewno często robisz marynowaną paprykę. Ten przepis jest świetny, ale mamy coś jeszcze lepszego. Co powiesz na pieczoną paprykę na zimę? Ten przepis całkowicie odmieni twoje myślenie o przetworach i sprawi, że już...
-
Sok z malin z przepisu mojej babci jest idealny na zimę. Dziś nie wyobrażam sobie, by nie zrobić zapasów
Sok z malin jak żaden inny sprawdza się na chłodne jesienne wieczory i zimowe dni. Pamiętam, jak po powrocie ze spacerów, babcia serwowała całej gromadce wnuków szklankę pysznego, gorącego soku z tych owoców. Był nie tylko pyszny, ale też świetnie...
-
Włóż kilka do słoika z ogórkami, a nie pożałujesz. Wyjdą lepsze niż zwykle
Do słoika z ogórkami kiszonymi wszyscy wkładamy mniej więcej te same składniki. Zazwyczaj lądują tam chrzan, czosnek i koper. Warto jednak sięgnąć po jeszcze jeden dodatek. Chodzi o liście dębu. Dzięki nim ogórki kiszone smakują sto razy lepiej....
-
Pomidory do słoika - w sam raz na zimę. Jak je zrobić? Prosty przepis
Przechowywanie pomidorów w słoiku to łatwy i skuteczny sposób zatrzymanie odrobiny lata na jesienne i zimowe dni. Przygotowane tak pomidory doskonale sprawdzą się m.in. jako dodatek do dań obiadowych. Jak zrobić pomidory w słoikach? Co warto zrobi...
-
Przepis na domowy ketchup. Nie kupisz takiego w żadnym sklepie, a smak podkręci kwaśny dodatek
Jeśli uwielbiasz ketchup i nie wyobrażasz sobie bez niego codziennych posiłków, mamy dla ciebie coś ekstra. Przepis na domowy ketchup jest banalnie prosty, wcale nie zajmuje dużo czasu, a sos smakuje genialnie. Wystarczy, że dodasz do niego trochę...
-
Sok pomidorowy z tego przepisu to hit w mojej rodzinie. Wszystko za sprawą dwóch przypraw i jednego owocu
Jako dziecko nie przepadałam za sokiem pomidorowym i kiedy mama kupowała go na kartony, nie mogłam na niego patrzeć. Zmieniło się to dopiero wtedy, kiedy sama postanowiłam zrobić sok z pomidorów. Pierwsza próba wyszła świetnie, ale następnym razem...
-
Buraczki do słoików - na zimę i nie tylko. Dwa sprawdzone przepisy
Buraczki do słoików to idealny sposób na przechowywanie swoich ulubionych warzyw na dłużej. Te pyszne i aromatyczne buraczki zachowują swoją świeżość i smak przez wiele tygodni, pozwalając ci cieszyć się nimi nawet poza sezonem. Zobacz, jak łatwo...
-
Gdzie najlepiej przechowywać domowe przetwory? Smakowite słoje i butelki lubią odpowiednie warunki
Przełom lata i jesienie to doskonały moment na przegotowanie zimowych zapasów i wykorzystanie sezonowych warzyw i owoców. To jednak nie wszystko - jak się okazuje, prawidłowe przechowywanie przetworów jest równie ważne. Poukładane na blacie słoje...
-
Powidła śliwkowe zrobione w ten sposób smakują bosko. Przyda się składnik, który kocha każdy człowiek na świecie
Uwaga. Ten przepis na powidła nie ma nic wspólnego z babcinymi recepturami na przetwory ze śliwek, ale smakiem przewyższa wszystkie dżemy i konfitury. Jak zrobić najpyszniejsze powidła, idealne do kanapek, ciasteczek i naleśników? Za najważniejszy...
-
Sok z jeżyn to przepis na domowy medykament i znakomity dodatek do herbaty czy deseru
Zastanawiasz się jak wykorzystać sezonowe owoce? Przepis na sok z jeżyn to znakomity pomysł pod wieloma względami. Jest nie tylko niebywale zdrowy i bogaty w cenne witaminy, ale też smaczny i słodziutki! To domowe remedium na przeziębienie, ból...
-
Papryka konserwowa - przepis dla każdego miłośnika przetworów. Smak i aromat lata zamknięty w słoiku
Trwa obecnie zał na przetwory. Przygotowujemy się na sezon jesienno-zimowy, zbierając zapasy, które przypomną nam w chłodny wieczór o słonecznym lecie i ciepłej, wakacyjnej aurze. Warto w tym czasie poświęcić chwilę na zamarynowanie niektórych...
-
Dżem z jeżyn z dodatkiem chilli lub brandy? Przepisy na urozmaicenie klasycznego przetworu
Dżem z jeżyn to idealny sposób na zachowanie smaku owoców przez całą zimę. To smak lata w najczystszej postaci, kuszący swoją intensywnością i bogactwem. Dżem z jeżyn to zaproszenie do odkrycia prawdziwego smaku natury, które cieszy podniebienia i...
-
Przepis na najlepszą zalewę do marynowanych grzybków. Dorzuć kilka kuleczek, a maślaki i podgrzybki będą boskie
Nic chyba tak nie cieszy, jak mnóstwo maleńkich, pięknych grzybków, które nieśmiało wyłaniają swoje główki z mchu. Jeśli szczęście nam dopisało, aż prosi się, by te grzybki włożyć do słoiczków i zalać marynatą. Tylko jak zrobić zalewę do...
-
Sałatka z kiszonych ogórków to idealny dodatek do letniego obiadu. Wystarczy połączyć kilka składników
Czasami najprostsze duety są tymi najsmaczniejszymi i najchętniej zjadanymi, dlatego, zamiast kombinować z dodatkami do obiadu postaw na prostotę! Sałatka z kiszonych ogórków jest bardzo łatwa, zdrowa oraz obłędnie smakowita. Wystarczy połączyć...
-
Przecier pomidorowy z tym dodatkiem to mistrzostwo. Wystarczą dwie gałązki, żeby podkręcić smak
Przecier pomidorowy to obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia latem. Przepis na domowy przecier jest banalny, a ja od lat dodaję do niego swój sekretny składnik. Wychodzi tak pyszny, że można go jeść łyżeczką prosto ze słoika, a zup...
-
Ketchup z cukinii to fenomenalny sos i must have w spiżarni. Ta wersja bije klasykę na głowę
Schyłek lata jest urodzajny w wiele smacznych kąsków. W sierpniu królują pomidory, które chętnie przetwarzamy na wiele sposobów, w tym na popularne sosy. Warto poznać jednak ciekawą alternatywę - mowa tu o ketchupie z cukinii, która właśnie teraz...
-
Jak zrobić obiad z letnich warzyw? Jedna przyprawa będzie kluczowa podczas przyrządzania tego dania
Jak przyrządzić danie z sezonowych warzyw, które będzie miało wyjątkowy smak i zniknie z talerzy w mgnieniu oka? Wystarczy połączyć paprykę, cukinię, pomidory i dodać do nich kilka specjalnych przypraw.
-
Koniec z mętnymi ogórkami, buzującymi w słoju. Z tym sposobem przetwory wyjdą smaczne i bez skazy
Po raz kolejny partia ogórków kiszonych nie wyszła? Jeśli przetwory znowu są mętne, nabuzowane, a na powierzchni widać nawet minimalne oznaki pleśni, pora na zmianę przepisu i poprawę kilku mankamentów. Przygotuj kiszonki według kilku kroków babci...
-
Dżem z fig - pyszny dodatek do ciast i mięs. Jak go zrobić? Prosty przepis
Dżem z fig, czyli jak odkryć autentyczną esencję smaku i bogactwo natury. To niezwykłe połączenie słodyczy i delikatnej konsystencji przeniesie cię w świat wyjątkowych kulinarnych przyjemności. Jeśli szukasz prostych przepisów na znakomity domowy...
-
Pyszny domowy dżem ze śliwek - idealny do przekładania piernika i nie tylko. Jak go zrobić?
Dżem ze śliwek to klasyczny przysmak, który rozpala podniebienia wielbicieli słodkich smaków. Owocowy aromat, intensywna barwa i gładka konsystencja sprawiają, że jest on nie tylko idealny na codzienne śniadanie, ale także doskonały do różnorodnyc...
-
Siostra Anastazja zaskoczyła przetworami. Zamknęła te słodkie owoce i zalała je octem. Na zimę jak znalazł
Lato to okres w roku, w którym staramy się robić jak najwięcej przetworów. Dzięki temu mamy pewność, że zimą będziemy mogli wrócić do pysznych i aromatycznych warzyw i owoców. Wykonując recepturę siostry Anastazji również możemy się spodziewać, że...
-
Jak zrobić tarte ogórki na zupę? Będą kwaśne i przepyszne, ale uważaj na sól - liczy się jakość i ilość
Wśród przetworów z ogórków nie może zabraknąć przecieru na zupę. Oczywiście nikt nam nie broni ścierać kiszonych ogórków, ale po co, kiedy możemy zrobić domowy przecier i tym samym ulepszyć każdą ogórkową? Jak zatem zrobić tarte ogórki do słoików ...
-
Jaka sól jest najlepsza do ogórków? W ten sposób przyrządzisz najsmaczniejsze przetwory na zimę
Planujesz przyrządzić przetwory na zimę i nie wiesz, który rodzaj soli będzie najlepszy? Podpowiadamy, o czym warto pamiętać przed przygotowaniem słoików i na co zwracać uwagę przy wyborze soli do przetworów.
-
Gruszki w syropie, którym wprost nie można się oprzeć. Prosty przepis na słodki specjał babci
Gruszki w syropie to prawdziwa uczta dla smakoszy, która podbije twoje podniebienie swoją słodyczą i delikatnością. Ta deserowa delicja doskonale komponuje się z lodami, bitą śmietaną lub jest doskonała sama w sobie. Odkryj, jak w prosty sposób...
-
Dżem z dyni i pomarańczy, czyli prawdziwy przysmak jesieniary. Bardzo prosty przepis
Dżem z dyni to - oprócz zupy i placuszków dyniowych - kolejny doskonały sposób wykorzystania tego popularnego jesiennego składnika. Smakowite dżemy i konfitury są łatwe do przygotowania w domu o doskonale pasują do tostów, naleśników czy ciast....
-
Domowa pasta z papryki. Jak zrobić ajwar, żeby smakował jak na wakacjach? Nie bój się wziąć go "na ostro"
Ajwar to pasta z pieczonej papryki i bakłażana, która jest klasycznym dodatkiem do mięs i pieczywa w krajach bałkańskich. Przepis na ajwar jest banalny, a pasta jest tak pyszna, że już nie będziesz kupować ketchupu i musztardy. Jak zrobić pastę z...
-
Babcie spadną z wersalek, kiedy poznają ten przepis na dżem brzoskwiniowy. O tym dodatku nawet im się nie śniło
Brzoskwinie można dostać w sklepie przez cały rok i oczywiście smakują bosko same w sobie, jednak jako dodatek do ciast i deserów sprawdzają się jak mało który owoc. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić dżem brzoskwiniowy, który jest tak pyszny, że...
-
Włóż je do słoików, a zimą każdy ci podziękuje. Świeżość letnich warzyw poczujesz nawet w grudniowe przymrozki
Lato charakteryzuje się soczystymi i świeżymi owocami i warzywami. Jemy je prawie codziennie, by się ochłodzić i nawodnić. Na naszych talerzach nie brakuje również sałatek. Aby móc dalej cieszyć się ich smakiem, warto zamknąć je na dłużej. Dzielim...
-
Cukinia w słoikach z tymi przyprawami będzie miała idealny smak. To doskonały pomysł na zimę
Szukasz pomysłu na przetwory z sezonowych warzyw? Przedstawiamy bardzo prosty przepis na cukinię w słoikach. Jej smak będzie komponował się doskonale z różnymi zimowymi potrawami. Warto połączyć ją z kilkoma przyprawami, dzięki którym będzie miała...
-
Dynia w słoikach. Prosty i smaczny przepis na jesienną przekąskę lub aromatyczny dodatek do obiadu
Sezon na dynie jest wyjątkowo długi. Zaczyna się w lipcu, a kończy wraz z pierwszymi przymrozkami. Warto wykorzystać ten czas na przygotowanie pysznych dyniowych przetworów, które umilą nam posiłek w ponury, jesienny lub zimowy dzień. Marynowana...