przybory kuchenne
-
Używasz drewnianych przyborów? To nie najlepszy pomysł. Wyjaśniamy, dlaczego
Drewniane akcesoria kuchenne znajdą się chyba u każdego. Szpatułka, łyżka, deska... Jeśli nie pamiętamy o ich właściwej higienie, możemy sobie tylko zaszkodzić.
-
Myślisz, że dobrze dbasz o drewniane przybory? Wykonaj prosty test. "Nie byłam na to gotowa"
W naszych kuchniach bardzo często znajdują się drewniane akcesoria. Czy wiecie, jak o nie dbać? TikTokerka zaproponowała prosty test, który pokazuje, co może znajdować się na naszych przyborach.
-
Przypalony garnek najczęściej można odratować. A co z takim, któremu już nic nie pomoże? Korzystać czy wyrzucić?
Przypalone garnki to zmora. Nawet jeśli szybko zareagujemy i podejmiemy próbę doczyszczenia, bywa, że kończy się ona fiaskiem - a także zmęczonym przedramieniem i nieelegancką wiązanką pod nosem. A co z tymi, których nie da się doszorować? Czy moż...
-
Masz taką łyżkę? Lepiej ją wyrzuć. Sanepid ostrzega o niebezpiecznych substancjach
Eksperci Głównego Inspektoratu Sanitarnego ostrzegają o chochli z popularnej sieci handlowej. Produkt nie powinien mieć kontaktu z żywnością.
-
Jak szybko i dokładnie usunąć naklejki z nowych przedmiotów? Niezawodny trik Marthy Stewart
Chyba każdy cieszy się z nowych pudełek, przyborów kuchennych czy gadżetów do domu. Czasem jednak szpecą je naklejki, których nie da się łatwo oderwać tak, by nie pozostawić śladu. Na szczęście Martha Stewart znalazła na to prosty sposób.
-
Sześć brudnych rzeczy w kuchni, których pewnie nie myjesz, a to błąd. Na liście m.in. otwieracz do konserw
Regularnie zmywacie naczynia i czyścicie kuchenkę? To świetnie, ale niestety za mało. W kuchniach są miejsca i przyrządy, o których często się zapomina, a o nie również warto zadbać. W końcu z ich pomocą lub w nich przyrządza się posiłki. Oto list...
-
Czarne spody patelni to zmora. A często zapominamy o ich umyciu. Podpowiadamy, jak je doczyścić
Czyste garnki i patelnie to podstawa przygotowywania zdrowych posiłków. Często jednak myje się tylko część użytkową, a zapomina o spodach. A te straszą czarną, przypaloną powierzchnią. Jak ją doczyścić? Oto kilka sposobów.
-
Czy trzeba myć nowe przybory kuchenne? Okazuje się, że niekoniecznie. Wyjaśnia ekspert
Wielu domowych kucharzy i kucharek z przyjemnością kupuje nowe przybory i gadżety kuchenne. Przed pierwszym użyciem niektórzy je myją, inni nie. Kto ma rację?
-
Dziewięć rzeczy w twojej kuchni, których lepiej się już pozbyć. Na liście m.in. oszronione mrożonki
Resztki jedzenia, które zalegają w lodówce od kilku dni czy niezbyt atrakcyjne już przybory kuchenne to rzeczy, które niekiedy trudno jest wyrzucić. Szkoda, żeby jedzenie się zmarnowało, a ta popękana deska w sumie często się przydaje. Dziś na...
-
Odbarwione plastikowe deski, wyszczerbione szklanki... Kiedy pozbyć się przyborów kuchennych?
Choćbyśmy nie wiem jak dbali o przybory kuchenne, zawsze nadejdzie moment, gdy trzeba je wyrzucić. Przede wszystkim w trosce o własne zdrowie. Co jest oznaką, że to najwyższy czas, by "przewietrzyć" kuchnię? Co zrobić, by przedłużyć żywot kuchenny...
-
Dzięki tej regule zrobisz ciasto lepsze od szarlotki. Rozpływa się w ustach
-
Jak się nie nabrać na owoce pryskane chemią? Mały szczegół w tym pomoże
-
Opowiada o swojej pasji: Lecimy sprzętem, który nie ma sterów. Jest tylko palnikMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Warzywny wywar przegoni mszyce na dobre. Najlepszy i ekologiczny sposób
-
Krupnik - przepis gospodyni księdza. Zajada się nim nawet biskup
- Kiszone końcówki szparagów z przepisu mojej babci. "Jak ogórki kiszone"
- Chrupiące ziemniaki bez piekarnika. Zapomnisz o klasycznym przygotowaniu
- Kwaśniewski wspomina, jak piekł pizzę dla BOR-u. "Cały czas zasuwałem w kuchni"
- Holenderskie kotlety mielone są znakomite i bardzo sycące. Wypróbuj ten przepis
- Zupa szczawiowa Magdy Gessler i Roberta Makłowicza. Która lepsza?
-
Jak wreszcie raz a dobrze doczyścić tarkę? Może pomóc ocet albo... stary chleb
Tarka jest niezbędna w każdej kuchni. Po przygotowaniu pizzy z tartym serem, mizerii czy ciasta marchewkowego, trzeba ją porządnie umyć. Jednak wymaga to nieco wysiłku, więc często ląduje w zlewie i czeka na swoją kolej przez kilka godzin, a nawet...