przyprawy
-
Dodaj sodę do mięsa i zapomnij o łykowatym jedzeniu. Ten banalny składnik ma wiele ciekawych zastosowań
Marynowanie mięsa to ważny etap w przygotowaniu idealnego dania. Niewiele osób zna jednak patent z odrobiną sody - kuchenny proszek wpływa korzystnie nie tylko na smak, ale i teksturę. Zapomnij więc o twardym, łykowatym i suchym mięsie. Ważne są...
-
Jakie przyprawy do rosołu? Koniecznie dodaj je do zupy, a będzie wyjątkowo smaczna i aromatyczna
Rosół to jedna z klasycznych zup kuchni polskiej. Można przyrządzać go na wiele różnych sposobów. Nie wiecie, jakie przyprawy do rosołu najlepiej podkreślą jego smak i aromat? Podpowiadamy, co powinno znaleźć się w tej zupie.
-
Dlaczego nie warto korzystać z kostki rosołowej? Domowy produkt ma o niebo lepszy skład i smak
Domowe gotowanie można znacznie uprościć i jednocześnie urozmaicić, warto jednak wystrzegać się niektórych produktów, które są prawdziwym skupiskiem konserwantów, barwników i dodatków. Mowa tu m.in. o kostce rosołowej, która nadal jest popularna w...
-
Rosół, przepis na naturalną zupę bez dodatku chemii. Użyj tej przyprawy i pozbądź się maggi w płynie
Jak ugotować rosół? Przepis jest prosty, jednak za ostateczny smak odpowiadają w dużej mierze użyte przyprawy. Dawniej nie było chemicznych dodatków, które mają za zadanie wzmocnić smak. Dlatego, aby powrócić do korzeni, sięgniemy po naturalne zio...
-
Domowy, superzdrowy majonez bez jajek. Z tym składnikiem wyjdzie genialnie
Majonez to dodatek używany do wielu różnych potraw. Jak zrobić wegański majonez, który będzie miał dobry smak? Do jego przygotowania warto użyć popularnego warzywa i oliwy z oliwek. Będzie smakował najlepiej z dodatkiem białego pieprzu.
-
Lepiej nie rób tego quizu na głodniaka. Sprawdź, jak dużo wiesz o jedzeniu!
Do zdobycia 10 smakowitych punktów!
-
Cebula zalega w domowej spiżarni? Wsadź ją do naczynia żaroodpornego z przyprawami - efekt palce lizać
Kuchnia bez cebuli byłaby marnym tworem bez charakterystycznego aromatu i smaku. Jeśli jednak warzywo zalega w domowej spiżarni, spróbuj przygotować je w nieco bardziej oryginalny sposób. Efekt wow jest gwarantowany po zamarynowaniu cebuli w...
-
Smażysz cebulę na patelni? Koniecznie dodaj ten składnik. Wyjdzie o niebo lepsza
Cebulę dodaje się do wielu różnych potraw - dzięki niej stają się smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Jeśli smażysz cebulę, można wsypać do niej dodatkowo odrobinę cukru. Dzięki niemu będzie miała zdecydowanie lepszy smak.
-
Młynek nie tylko do kawy. Ma wiele innych zastosowań. Oto kilka z nich
Młynek do kawy to wielofunkcyjne urządzenie, które służy nie tylko do mielenia ziaren. Jak jeszcze wykorzystać ten kuchenny gadżet? Przyda się m.in. do rozdrobnienia przypraw oraz do przygotowania cukru pudru.
-
Pieprz nie leci z pieprzniczki? Radzimy, co można zrobić w takim przypadku. Istnieje kilka trików
Pieprz to przyprawa, którą używa się do wielu potraw. Dodaje się go do zup, mięs i sosów. Co można zrobić, kiedy pieprz przestaje wylatywać z pieprzniczki? Można spróbować jednego z bardzo prostych sposobów.
-
Biała kiełbasa na Wielkanoc. Najlepszy przepis z odrobiną kwaśnego dodatku
-
Ten biszkopt zawsze wyrasta i jest wilgotny. Nie ma szans, aby się nie udał
-
Pierś i butelka, czyli jak sprawnie karmić mlekiem mamyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Co do jedzenia na Wielkanoc? Zrób domową szynkę. Będzie przepyszna
-
Proste ciasto kokosowe bez pieczenia. Smaku nie opisze nawet tysiąc słów
- Jesz je każdego dnia, ale czy coś o nim wiesz? W tym quizie pytamy o pieczywo!
- Nie jadłaś lepszego sernika. Zrobisz go z łatwością i bez pieczenia
- Chlebek bananowy, czyli najłatwiejsze ciasto. Będzie wilgotny i delikatny
- Wielkanocne śledzie pod pierzynką. Dodaj ten składnik dla lepszego smaku
- Włączasz zmywarkę i nie masz na nią oka? Nigdy więcej tego nie rób
-
Kiedy dodawać przyprawy do rosołu? Jak się okazuje, ten krok może zaważyć o smaku domowej zupy
Rosół to bezkonkurencyjna klasyka wśród tradycyjnych dań. Aromatyczna, sycąca i dająca energii zupa wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Kluczowe są składniki, ale także dodawanie ich w odpowiedniej kolejności. Większość Polaków popełnia ten...
-
Łupiny z cebuli. Nie wyrzucaj ich i przygotuj pyszną i tanią przyprawę
Łupiny z cebuli zazwyczaj lądują w koszu. Jednak okazuje się, że w ten sposób tracimy szansę na wykonanie wyjątkowej przyprawy, która podkręci smak wielu dań. Jak ją przyrządzić? Przepis jest wyjątkowo banalny, ale warty zapamiętania.
-
Ta marynata do schabu sprawi, że mięso będzie soczyste i doprawione. Świąteczna pieczeń w wersji top
Rodzinne spotkania i nadchodzące świata to idealny moment, by zaskoczyć gości oryginalnym menu. Nie może zabraknąć także klasyków takich jak aromatyczna pieczeń ze schabu. Mięso wyjdzie delikatne, soczyste i doprawione dzięki odpowiedniej marynaci...
-
Wsyp ten składnik do wigilijnej kapusty. Zapomnisz o wzdęciach i innych nieprzyjemnościach
Groch z kapustą czy kapusta wigilijna z pieczarkami lub grzybami to dania, które tradycyjnie goszczą na naszych świątecznych stołach. Te potrawy mają jednak pewne nieprzyjemne skutki uboczne - powodują m.in. wzdęcia brzucha czy zgagę. Jak pozbyć s...
-
Jak wybrać przyprawę do bigosu? Najlepiej stwórz własną! Kompozycja, która podkreśli głębię smaku
Jak wybrać przyprawę do bigosu? To pytanie zadajemy sobie zwłaszcza przed świętami, kiedy na głowie mamy wiele kulinarnych planów. Choć w sklepie możemy dostać wiele gotowych mieszanek, to jednak najlepiej przyrządzić własną. Dzięki temu unikniemy...
-
Herbata świąteczna - napój, którego nie może zabraknąć w świąteczne wieczory
Herbata świąteczna idealnie pasuje do leniwych, świątecznych wieczorów przy kominku, kiedy wraz z bliskimi cieszymy się wspaniałym czasem. Nie ma nic piękniejszego niż chwile z rodziną, gdy w tle słychać świąteczne piosenki, a w domu czuć zapach...
-
Przyprawa do pierników? Zrób ją sam! Domowa kompozycja jest dużo lepsza niż ta ze sklepu
Przyprawa do pierniczków to kompozycja wielu składników. Bez niej przedświąteczny czas nie pachnie tak magicznie. Choć można ją kupić w niemal każdym sklepie spożywczym, to warto wykonać własną, domową wersję. Dzięki temu będzie ona znacznie...
-
Stary młynek do pieprzu także dziś wiedzie prym w kuchni. Odkurzcie swoje pawlacze i sami spróbujcie
Doprawiasz swoje potrawy, ale wciąż masz wrażenie, że kiedyś smakowały znacznie lepiej? Może warto odkurzyć tary młynek do pieprzu i przekonać się, jak smakują ostre, pieprzne dania.
-
Chleb w jajku. Z dodatkiem tego składnika rozpoczniesz dzień ze smakiem. Idealny pomysł na śniadanie
Jak urozmaicić sobie poranny posiłek? Chleb w jajku to świetny pomysł na szybkie, ciepłe śniadanie. Jeden trik może sprawić, że uzyska odnowiony, wyrafinowany smak. Chodzi o dodanie do niego pewnej przyprawy.
-
Jak uratować przesolone ziemniaki? Ten magiczny sposób pomoże uratować niejeden obiad
Jak uratować przesolone ziemniaki? Nie każdy wie, ale istnieje jeden magiczny sposób, który pomoże uratować za słony obiad. Nie zawsze trzeba wyrzucać gotowe już danie i zaczynać wszystko od początku. Ten prosty trick przyda się w każdym domu.
-
Co zrobić, aby rosół był czysty i klarowny? Przedstawiamy kilka przydatnych wskazówek
Chcesz ugotować klarowny rosół, w którym nie będzie pływało nic oprócz marchwi i makaronu? Podajemy kilka skutecznych sposobów, z jakich można skorzystać podczas gotowania, aby powstała idealnie przejrzysta zupa.
-
Placki z dyni, które zdetronizują ziemniaczane. Potrzebne są dwie przyprawy - jedna dla koloru, druga dla ostrości
Placki z dyni to jesienny must have w menu i sroga konkurencja dla uwielbianych placków ziemniaczanych. Dynię najczęściej serwujemy w zupach lub na słodko, ale wytrawne placuszki są tak pyszne, że wędrują na podium wśród listy najlepszych potraw z...
-
Suszone grzyby będą niezniszczalne. Wrzuć dwa listki do słoika z grzybami i przechowuj je latami bez wilgoci i moli
W tym roku sezon grzybowy był wyjątkowo owocny i w wielu domach aż brązowo jest od słoików z przetworami. Jednak najczęstszym sposobem na przechowywanie leśnych skarbów jest oczywiście ich suszenie. Niestety źle przechowywane suszone grzyby mogą...
-
Solniczka się zatkała? Jest na to sposób. Trik z talerzem rozwiąże problem
Zdarzyło wam się kiedyś sięgnąć po solniczkę, ale niestety nic z niej nie wylatywało? Zbrylona sól jest częstym zjawiskiem w kuchni. Są jednak triki, które pozwolą uniknąć nieprzyjemnej sytuacji. Wystarczy dodać do przyprawników pewien produkt....
-
Kiedy dodawać liść laurowy do potraw? Wiele osób prawdopodobnie postępuje zupełnie odwrotnie
Bez liści laurowych trudno wyobrazić sobie gotowanie. Są wykorzystywane zarówno podczas przygotowywania zup, jak i sosów, bez nich odpowiedniego smaku nie będą mieć też na przykład pasztety czy bigos. Liść laurowy włożony do suchych produktów...
-
Włóż kilka do szafki lub pojemnika. Polecany sposób na walkę z uciążliwymi owadami w kuchni
Mole spożywcze to jeden z częstych problemów w kuchni. Owady gnieżdżą się w sypkich produktach, takich jak mąka, kasze czy cukier. Często niestety przynosimy je już ze sklepu, a potem musimy się nieźle namęczyć, żeby się ich pozbyć. W walce z tymi...
-
Sierść, włosy, fałszowanie innymi roślinami. Tak oszukuje się na przyprawach. Jak rozpoznać podróbki?
Oregano to jedna z najpopularniejszych przypraw wykorzystywanych w kuchni. Okazuje się, że jest również jedną z najczęściej fałszowanych - aż 48 proc. przebadanych próbek okazało się zanieczyszczonych. A to jeszcze nie wszystko. W innych przyprawa...
-
Wiesz, skąd pochodzi keczup? Super, masz już jeden punkt w quizie o przyprawach świata!
Quiz dla amatorów różnorodnych smaków
-
Dodajesz tę przyprawę w trakcie jedzenia? Najnowsze badania mówią, że to niezwykle szkodliwe
Dosalanie posiłków w trakcie jedzenia jest dość popularnym zwyczajem. Zdarza się, że przyrządzone dania, uznajemy za niewystarczająco słone, więc doprawiamy je według naszych preferencji. Niestety, jak się okazuje, takie praktyki mają wyjątkowo...
-
Ogórki z kurkumą - przepis na aromatyczny rarytas zamknięty w słoiku. Kluczowa dla smaku jest zalewa
Aromatyczne ogórki z kurkumą to smaczna przekąska, ale także świetny dodatek do sałatek czy obiadu. To nie tylko ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kiszonych i małosolnych, ale także źródło witamin. Jeśli chcesz, by warzywa były chrupiące i...
-
Przyprawy czasem trzymamy latami. Jak długo można je przechowywać? "Teściowa miała z 2013"
Anyżek z datą ważności z poprzedniego stulecia, mięta starsza niż pierwsza "Kraina Lodu"... Czy przeterminowanymi potrawami można się zatruć? Podpowiadamy, jak długo przechowywać je w szafkach i kiedy najlepiej wyrzucić.
-
Marynata na ostatnią chwilę - przepis dla wszystkich zapominalskich. Dzięki niemu mięso będzie idealne
Wcześniejsze przygotowanie i zamarynowanie mięsa jest gwarancją dobrego smaku. Jednak czasami nie ma na to zbyt wiele czasu. Dla wszystkich zapominalskich mamy wyjątkowy przepis na marynatę na ostatnią chwilę, dzięki której mięso nawet w krótkim...
-
"Milionerzy". Uczestnik sięgnął po koło ratunkowe. Padło pytanie o składnik klasycznego pasztetu
Uczestnik 540. odcinka "Milionerów" usłyszał pytanie o jeden ze składników, który dodaje się do przygotowania tradycyjnego pasztetu. Chociaż każda szanująca się gospodyni czy też kucharz odpowiedzieliby bez zastanowienia, to Łukasz musiał skorzyst...
-
Kiedy dodawać przyprawy do potraw? Moment ma znaczenie. Oto triki, które stosują kucharze
Nic tak nie podkręca smaku potraw, jak dodawane do nich przyprawy. Aromatyczne zioła, mieszanki warzywne czy po prostu sól i pieprz mogą zmienić smak każdego dania. Jak dodawać przyprawy, aby osiągnąć kulinarny sukces?
-
Imbir - poznaj właściwości i zastosowanie tej wyjątkowej rośliny
Imbir to roślina, która stanowi jedną z najbardziej cenionych przypraw, które swoje zastosowanie znajdują zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Warto poznać jej właściwości, a także dowiedzieć się, jak o nią dbać, by ich nie traciła...
-
Ziemniaki z piekarnika krok po kroku. Przepis dla zabieganych
Przepis na ziemniaki z piekarnika jest prosty, szybki, a efekt końcowy zachwyca! Można podawać je jako samodzielną przekąskę na imprezie lub z mięsem do obiadu. Dowiedz się jak wykonać znakomite pieczone ziemniaczki.
-
Domowa wegeta. Superprosty przepis, który sprawdziłam na własnej skórze. Ubóstwiam od lat
Mieszanka warzywna to chyba jeden z najbardziej przydatnych w kuchni składników. Można korzystać z gotowych kostek, przypraw w płynie czy proszku. Można też zrobić ją samodzielnie. Przepis, który stosuję od lat jest megaprosty. A w kuchni ułatwia....
-
Pomysły na herbatę jesienną. Suszone owoce, syropy czy soki? Lista aromatycznych dodatków
Pomysły na herbatę jesienną? Szukasz alternatywy dla sztucznych suplementów i cukru? Sprawdź naturalne zamienniki o wyjątkowym smaku, które wystarczy dodać do kubka.
-
Jesienne przyprawy - jakich dodatków warto używać? Propozycje do ryby, kurczaka, wieprzowiny i wołowiny
Jesienne przyprawy kojarzą nam się przede wszystkim z korzennymi, głębokimi aromatami. Jak i kiedy warto ich używać, by nadać naszym daniom wyjątkowego charakteru?
-
Pomysł na kawę jesienną, czyli pumpkin spice latte i nie tylko
Pomysł na kawę jesienną musi być przede wszystkim aromatyczny. Kawa jest napojem, który towarzyszy nam przez cały rok, jednak jesienią jest szczególnie potrzebna, aby zapewnić nam stały zastrzyk energii.