przyprawy
-
Wstajesz rano, a za oknem śnieg? To korzenne i sycące śniadanie rozgrzeje cię, nim wyjdziesz z domu
Zimowa aura nie każdemu się podoba, jednak trudno jej uniknąć w tym klimacie. Perspektywa porannego odśnieżania samochodu, drogi do pracy po śliskim chodniku i przenikającego aż do kości mrozu nie zachęcają do wstawania z łóżka. Warto więc rozpocz...
-
Sól do ziemniaków? W żadnym wypadku. Ta przyprawa o wiele lepiej wzbogaci smak warzyw
Do gotujących się ziemniaków dodajemy zwykle nieco soli. Choć nadaje warzywom smaku, to spożywana w nadmiernych ilościach szkodzi. Warto zamienić ją na inne przyprawy, które nie tylko wzbogacą ich aromat, ale i nie wpłyną negatywnie na zdrowie....
-
Zamiast kupować gotową, zrób ją w domu. Zajmie to kilka minut, a piernik będzie lepszy niż kiedykolwiek
Kupowanie gotowych mieszanek przypraw jest dobre, gdy musimy zaoszczędzić czas. Jeśli jednak nie jesteś typem osoby, która z kuchni chciałaby wyjść jak najszybciej, a robienie nowych rzeczy sprawia ci przyjemność, mamy propozycję. W tym roku zamia...
-
Przepis na rozgrzewający deser, który ukoi cię w chłodne jesienne dni. Do czekolady dodaj szczyptę tej przyprawy
Nie ma to jak deser, który rozgrzeje cię na koniec dnia. Za oknami coraz częściej zaobserwować można ulewy, wichury i typowo jesienną słotę. Nie żałuj więc sobie przyjemności i przygotuj maksymalnie słodki deser, z pikantnym dodatkiem. Ten smak...
-
Jeśli nie lubisz gotować, to nie licz na komplet! W tym QUIZIE pytamy o przyprawy!
W tym QUIZIE musicie wykazać się wiedzą kulinarną. Ile wiecie o przyprawach?
-
Jak zrobić grzanki do zupy i sałatek? Błąd z przyprawami sprawi, że będą niezjadliwe
Grzanki to fantastyczny dodatek do wielu zup oraz sałatek. Przygotowanie grzanek jest banalne, ale jak to właśnie z banalnymi czynnościami bywa, nietrudno o błąd. Jak zrobić grzanki, żeby były chrupiące i aromatyczne? Uważaj na moment, kiedy...
-
Zamiast soli użyj tej przyprawy. Odmieni każde danie. Główny składnik wzmocni odporność
Nie od dziś wiadomo, że wiele roślin ma cenne właściwości zdrowotne. Jeśli są odpowiednio stosowane, mogą okazać się nieocenionym wsparciem dla naszego organizmu. Jedną z nich jest pokrzywa, którą w dzieciństwie traktowaliśmy jak chwast, a która...
-
Te pieczone ziemniaki są tak pyszne, że wystrzelą cię z kapci. Nikt nie przygotowuje ich w ten sposób, a to błąd
Pieczone ziemniaki to już klasyka. W wielu domach podawane są do obiadu zamiast standardowego puree, jednak w tej wersji sprawdzą się również jako przekąska imprezowa. Temu smakowi nie da się oprzeć, a wszystko za sprawą słonego dodatku.
-
Dla jednych rarytas, dla innych koszmar z dzieciństwa. Ta tradycyjna zupa potrafi być pyszna, o ile dodasz te przyprawy
Flaki to potrawa, która już samą nazwą wzbudza wiele kontrowersji. To tradycyjne danie doceniane jest nie tylko w Polsce, ale także na terenie Czech, Austrii, czy Niemiec. Co sprawia, że smak flaków jest tak wyborny? Chodzi nie tylko o mięso, ale...
-
Jakie przyprawy dodać do zupy? Bez tych nie będzie smakować tak samo. Nadają wyjątkowego aromatu
Miłośników wszelkiego rodzaju zup w Polsce nie brakuje. Pomidorowa, grochowa, grzybowa czy żurek - wszystkie one nie smakowałyby tak dobrze, gdyby nie odpowiednio dobrany bukiet ziół i przypraw. Jakie dodatki powinny znaleźć się w każdej zupie? I...
-
Królowa sałatek w nowej odsłonie. Każdy mówi, że jest jeszcze smaczniejsza
-
Da się zrobić coś lepszego od szarlotki. Na samą myśl cieknie ślinka
-
Kosmetyki, które dbają o ciało i zmysły. Kwintesencja self-careMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Idealny karp na święta. Zrób jedną rzecz przed smażeniem, a będzie pyszniejszy
-
Tak naleśniki robi Ania Starmach. Ten kremowy składnik jest obowiązkowy
- Makowiec w kratkę, który wygląda, ale i smakuje. Oto sposób Ewy Wachwoicz
- Zapiekanka gyros z patelni, czyli przepis na szybki, prosty i smaczny obiad
- Uszka Magdy Gessler mają nie tylko idealny kształt ale też obłędny smak
- To piernikowe ciasto jest wyjątkowe. Pobije wszystkie wypieki teściowej.
- Tego smaku nie da się podrobić. Ta swojska zupa smakuje lepiej z tym mięsem
-
Polacy kochają te przyprawy, a to chemiczna bomba. Zanim doprawisz nimi obiad zastanów się dwa razy
Domowe gotowanie można znacznie uprościć i jednocześnie urozmaicić, warto jednak wystrzegać się niektórych produktów, które są prawdziwym skupiskiem konserwantów. Okazuje się, że ukochana przez Polaków przyprawa, którą wielu z nas ma w kuchennych...
-
Bezmięsne steki zawrócą ci w głowie. Potrzebujesz tylko kalafiora i wyśmienitej marynaty, a cudo zrobi się samo
Bezmięsne steki to doskonała propozycja dla wegan i wegetarian, ale również dla tych, którzy nie przepadają za wpół surowym mięsem. Wystarczy popularne jesienne warzywo i dobrze doprawiona marynata. W tym połączeniu nie ma szans, że zaliczysz...
-
Jakie jesienne przyprawy warto dodać do dań rybnych, z kurczakiem, na bazie wołowiny lub wieprzowiny? Porady szefa kuchni
Jesienne przyprawy potrafią zdziałać kulinarne cuda. Kardamon, cynamon, kolendra i wiele innych przypraw pozwoli nam wyczarować przepyszne jesienne potrawy. Sprawdź, czym przyprawić ryby, wołowinę oraz wieprzowinę.
-
Kompot z dyni z goździkami. Będzie dużo smaczniejszy, gdy dodasz kilka plastrów soczystego owocu
Kompot z dyni to wciąż jeszcze mało znany przepis i popularnością przegrywa choćby z kompotem z gruszek lub jabłek. Trzeba szybko to zmienić, a my dziś podpowiemy, jak zrobić najlepszy kompot na jesień. Oprócz aromatycznych goździków dodaj jeszcze...
-
Dodałam do sosu kurkowego białą przyprawę. Tak pysznego nie robi nawet blondwłosa Gessler
Sos kurkowy to coś więcej, niż posiłek. Uwielbiam grzyby i jak tylko zaczynają pojawiać się w lasach lub na targach, zamykam się w kuchni i rozkoszuję się ulubionym zajęciem - gotowaniem, a później jedzeniem. Ostatnio jak robiłam sos z kurek,...
-
Musztarda po obiedzie? Wcale nie! Ta będzie idealna do dań obiadowych i doskonale podkreśli ich smak
Przedstawiamy wyjątkową recepturę na musztardę, którą przyrządza się z dodatkiem jednego oryginalnego składnika. Dzięki niemu będzie miała aksamitną konsystencję i rewelacyjny smak. Oto jak ją przygotować.
-
Sok pomidorowy z tego przepisu to hit w mojej rodzinie. Wszystko za sprawą dwóch przypraw i jednego owocu
Jako dziecko nie przepadałam za sokiem pomidorowym i kiedy mama kupowała go na kartony, nie mogłam na niego patrzeć. Zmieniło się to dopiero wtedy, kiedy sama postanowiłam zrobić sok z pomidorów. Pierwsza próba wyszła świetnie, ale następnym razem...
-
Puszyste i delikatne placuszki z serka wiejskiego. Jedna przyprawa doda im niesamowitego smaku
Jaki jest najlepszy pomysł na szybkie i pyszne śniadanie? Oczywiście puszyste, delikatne placuszki podane z miodem lub ulubionymi owocami. Dziś mamy dla was przepis na placuszki z serka wiejskiego, które smakują jak marzenie. Jak je zrobić? Nie...
-
Cukinia w słoikach z tymi przyprawami będzie miała idealny smak. To doskonały pomysł na zimę
Szukasz pomysłu na przetwory z sezonowych warzyw? Przedstawiamy bardzo prosty przepis na cukinię w słoikach. Jej smak będzie komponował się doskonale z różnymi zimowymi potrawami. Warto połączyć ją z kilkoma przyprawami, dzięki którym będzie miała...
-
Ugotuj ziemniaki z tą przyprawą, a będą dużo pyszniejsze. Wystarczą już dwie sztuki
Ziemniaki. Któż ich nie kocha? Oczywiście wątpię, że znajdzie się chociaż jedna osoba, która nie lubi żadnej formy kulinarnej ziemniaków, a dziś zdradzimy wam pewien fajny ziemniaczany trik, który z pewnością sprawdzi się w każdym domu. Co zrobić,...
-
Lekko pikantna i aromatyczna cukinia w zalewie. Wystarczy dodać jedną orientalną przyprawę
Marynowana cukinia to świetny sposób na przedłużenie trwałości tego warzywa. Dzięki naszej recepturze zrobisz to szybko, łatwo i przyjemnie. Zalewa z wyjątkowym składnikiem sprawi, że przysmak zyska na walorach smakowych. Sprawdź, jak zamarynować...
-
Dodaj do sera ten składnik i ciesz się idealnym połączeniem smaków. Jeden składnik cię zaskoczy
Twaróg to jeden z tradycyjnych produktów kuchni polskiej. Idealnie sprawdza się jako dodatek do chleba. Jak go przyrządzić, aby miał bardziej wyrazisty smak? Wystarczy dodać do niego kilka prostych składników.
-
Papryka marynowana z tego przepisu nie ma sobie równych. Idealna zalewa zawiera jeden ważny dodatek
Przepis na paprykę marynowaną jest bardzo prosty i w zasadzie, jak to z warzywami konserwowymi bywa, nikomu nie powinien sprawić problemu. Jednak jakiś czas temu postanowiłam trochę poeksperymentować i dodałam do zalewy jedną z moich ulubionych...
-
Fasolka mamut jest dość specyficzna. Jak ją ugotować, żeby była pyszna? Mój sposób jest najlepszy
Nie ma lepszego dodatku do letnich obiadów, niż ugotowana fasolka polana masełkiem i oprószona bułką tartą. Tak zajadamy się fasolką szparagową. A fasolka mamut? Przecież ona jest o niebo lepsza od szparagowej. Jak ją przyrządzić? Ja stawiam na tr...
-
Dziecinnie prosty przepis na ogórki konserwowe. Te składniki będą niezbędne do ich przyrządzenia
Przepis na ogórki konserwowe to pomysł na tradycyjną przekąskę o wyśmienitym smaku. Ich przygotowanie nie jest trudne. Ten uwielbiany przez wielu produkt sprawdzi się jako dodatek do różnych dań. Oto jak przyrządzić ogórki o wyrazistym smaku.
-
Staropolski rosół z woła. Nikt nie spodziewa się tej przyprawy, ale tak jedli Braniccy i Czartoryscy
Rosół to klasyka polskiej kuchni i jeśli ktoś za nim nie przepada, najpewniej nie próbował naprawdę dobrego, złocistego wywaru z mięsa z warzyw. Dziś jednak mamy dla was przepis na rosół trochę inny, niż wszystkie. Staropolski, szlachecki rosół z...
-
Ten składnik do naleśników może wam zamieszać w głowie. Już jedna szczypta wydobędzie boską słodycz
Przepis na naleśniki znamy chyba wszyscy. Dziś jednak mamy dla was coś, przez co niektórzy będą chcieli spalić mnie na stosie za naleśnikowe herezje (spokojnie, wszystko jest sprawdzone). Jak zrobić naleśniki, które są idealne i na słodko i na...
-
Soczyste udka z kurczaka zrobisz tylko w ten sposób. Sprytny trik sprawi, że wyjdą idealnie
Udka z kurczaka z piekarnika z dodatkiem rozmarynu to pomysł na przepyszny obiad, który przypadnie do gustu niejednemu łakomczuchowi. Jak je przygotować? Kluczem będą przyprawy, jakie należy dodać do marynaty.
-
Chrupiące ziemniaki z piekarnika. Nie musisz ich wcześniej gotować, ale pamiętaj o tych dwóch ważnych zasadach
Chrupiące ziemniaki to zarówno świetny dodatek do obiadu, jak i pyszna przekąska sama w sobie. Ich fenomen polega na tym, że absolutnie każdy może skomponować własną mieszankę przypraw, w której zamarynuje to warzywo. Czy koniecznie jest jednak, b...
-
Tani i skuteczny sposób na mole spożywcze. Wystarczy jedna przyprawa i wonne składniki kuchenne
Nie ma nic gorszego niż plaga moli spożywczych buszujących w kuchennych produktach. Uporczywy problem można jednak szybko wyeliminować i to naturalnymi, tanimi środkami. Wystarczy sięgnąć po popularną przyprawę, wonną miksturę i zmienić nawyki...
-
Posadź tę roślinę w doniczce i postaw przy oknie. Męczący problem z komarami i muchami się nie powtórzy
Zioła i przyprawy są nieocenione w kuchni. Wiele z nich, poza walorami smakowymi, ma też cenne właściwości zdrowotne oraz... odstraszające owady. Dziś skupimy się na mięcie. Powszechnie stosowana podczas gotowania, może być też pomocna w walce z...
-
Używanie solniczki to pestka? Niewiele osób wie, że ma ukrytą funkcję!
Solniczka jest w każdym domu, w końcu trudno wyobrazić sobie robienie kanapek czy innych przekąsek bez możliwości dodania nieco przypraw. Używanie tego typu gadżetu jest wyjątkowo banalne i nie wymaga instrukcji obsługi. Okazuje się jednak, że to...
-
Jak się pozbyć moli spożywczych? Szkodniki nienawidzą jednej przyprawy, podobnie jak wonnej mikstury
Kuchenne szafki skrywają wiele dóbr - poza smakołykami różnej maści i przetworami znajdziemy tam też kilogramy produktów sypkich. Niestety niewłaściwe przechowywanie może mieć opłakane skutki. Mowa tu o molach spożywczych, które chętnie rozgaszcza...
-
Lubisz truskawki posypane cukrem? Wypróbuj tę przyprawę, a smak cię zaskoczy
Sezon na truskawki właśnie się rozpoczął. W niemal każdym domu pojawiają się pierwsze ciasta i inne desery. Nie brakuje również zwolenników prostego połączenia owoców z cukrem. Okazuje się, że zupełnie inna przyprawa wyjątkowo podkreśla smak.
-
Co to za zioło? Myślisz, że bez problemu rozpoznasz?
Jeśli rzadko bywasz w kuchni, to o punkty może być trudno!
-
Chcesz być prawdziwym mistrzem grilla? Zwycięzca programu MasterChef zdradza tajniki idealnego mięsa z rusztu
Na dworze z dnia na dzień jest coraz cieplej, a słońca i bezchmurnej pogody coraz więcej. To idealna aura na ogródkowe spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Taka impreza nie może jednak obyć się bez grilla. Kucharz Grzegorz Zawierucha, zwycięzca...
-
W tym quizie o przyprawach komplet zdobywają tylko prawdziwi kucharze!
.
-
Domowe maggi bez chemii. Już nigdy nie kupisz w sklepie, a najważniejszy składnik masz w ogrodzie
Na pewno wielu z was do swoich potraw dodaje płynną przyprawę o ciemnym kolorze popularnie nazywaną maggi. W zależności od producenta, na etykiecie możemy znaleźć różne cuda wianki i inne wzmacniacze smaku. Tylko po co dodawać do zupy pół tablicy...
-
Odstrasza szkodniki i komary. Obniża poziom cukru we krwi i łagodzi ukąszenia. Nie musisz go kupować
Liść laurowy to niezbędna przyprawa w kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niej gotowanie. To zioło ma jednak też wiele innych cennych właściwości. Nie tylko nadaje smaku potrawom, lecz także skutecznie odstrasza niektóre szkodniki. Regularnie...
-
Marynata do grillowanego mięsa to klucz do sukcesu. Zanurz mięso w tej mieszance, a wyjdzie soczyste
Rarytasy z rusztu to obłędnie smaczna uczta, której mało kto się oprze. Kluczem do sukcesu jest jednak marynata do grillowanego mięsa. Połączenie aromatycznych przypraw, ziół i rozmaitych sosów, gwarantuje soczysty i kruchy efekt. Wariantów jest...