przystawka
-
Menu na komunię. Co podać na przyjęciu komunijnym?
Menu na komunię to bez wątpienia problem rodziców, których dzieci już w maju przyjmą Sakrament Pierwszej Komunii Świętej. Dla dziecka dzień Komunii jest bardzo ważnym wydarzeniem, dlatego też rodzice zrobią wszystko, aby ten dzień był wyjątkowy....
-
Zwykłe kanapki będą smaczniejsze, gdy zrobisz tę pastę. Dodaj składnik z puszki, a nikt się jej nie oprze
Smaczne śniadanie to gwarancja dobrego dnia. Jednak ciągle powtarzająca się jajecznica lub klasyczne kanapki z serem i wędliną mogą się kiedyś znudzić. W takim wypadku przychodzi na pomoc ta pasta. Takiego smaku nie zna prawie nikt.
-
Królowa wszystkich imprez. Jest uznawana za lepszą od jarzynowej, a to dzięki temu składnikowi
Na rodzinnych imprezach i świętach niektóre potrawy i przystawki są punktem obowiązkowym. Tak właśnie jest z tą sałatką. Przez niektórych uznawana za królową uroczystości, bez niej święta tracą swoją wyjątkowość. Wyróżnia się jednym składnikiem,...
-
Sałatka piwna Gessler to zbawienie gdy lodówka świeci pustkami. Zrobisz ją w 5 minut, a zapełni brzuch na długo
W ostatnim czasie wiele osób sięga po sałatki. Magda Gessler proponuje lekką przekąskę, która bogata jest w ciekawe połączenia smakowe. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu i jako przystawka.
-
Ta sałatka odmieni Poniedziałek Wielkanocny. Tak aromatyczna, że jarzynowa chciałaby tak smakować
Świąteczna biesiadowanie jeszcze się nie skończyło, więc to dobra okazja, aby podać sałatkę, która zaskoczy nawet najlepszego kucharza. Jest tak bogata w warzywa, że jej kolor i sposób podania zwabi do siebie całą rodzinę. Lepiej przygotuj się, że...
-
W święta nie może zabraknąć tej sałatki. Zrobisz ją w kilka chwil, a smaku nie zapomnisz do końca roku
Gdy wielkanocne śniadanie już za rogiem, a ty zapomniałeś o przygotowaniu sałatki wykorzystaj ten przepis. Jest tak prosty, że wystarczy ci zaledwie 5 minut. Smakiem dorównuje najlepszym przystawkom, a ze stołu zniknie w mig. Rodzina oniemieje z...
-
Podaj to zamiast świątecznej wędliny. Upiecz, dodaj nadzienie i zalej. Zrób dziś, bo jutro będzie za późno
Co roku świąteczne menu wygląda bardzo podobnie. Aby to przerwać i podać coś oryginalnego przygotuj faszerowane mięsne plastry. Będą one świetną alternatywą dla zwykłej wędliny. Wisienką na torcie tej przystawki jest zalewa, której nie może...
-
Faszerowane jajka to przeżytek, teraz robi się ten przysmak. Podaj go na ciepło, a goście oniemieją z wrażenia
Wielkanocne jajka mogą w końcu się przejeść, dlatego aby mieć coś w zanadrzu proponujemy ten ciepły przysmak. Zapieczony i podawany z sosem zwali z nóg każdego gościa. Może konkurować z faszerowanym jajkiem o najlepszą przystawkę.
-
Babcia robiła je co święta. Dzięki jednej zasadzie tymbaliki znikały szybciej niż barszcz
Kiedyś ten przysmak podawany był na każdej rodzinnej imprezie, dziś mało kto o nim pamięta. Babcie robiły go najlepiej, a my zdradzamy przepis, który trudno podrobić. Tymbaliki swoją prostotą i ciekawym wyglądem znów mogą cieszyć się popularnością...
-
Farsz do jajek z różnymi dodatkami. Proste i pyszne przystawki na Wielkanoc
Farsz do jajek można przygotować w różny sposób. Niezwykle istotne jest to, aby zadbać o właściwe wykonanie. Z odpowiednią recepturą, przystawka będzie pysznie smakować i pięknie wyglądać na stole.
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Jak zrobić dobry farsz do krokietów? Tajemnicą jest jeden składnik
- Wymarzony prezent każdej dziewczynki. Te zabawki rozwijają wyobraźnię, inspirują do kreatywnej zabawy, pobudzają empatię i pokazują, że warto marzyć MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Zaczynają spychać jajecznicę w cień. Będziesz robić je co weekend
- Szybkie ciasto bez pieczenia? Łap przepis na Pociechę Proboszcza
- Przypomina krewetkę, ale smakuje inaczej. Dlaczego jedzono go w PRL-u?
- Na święta podam tego łososia. Znajomi pytają o niego już w listopadzie
- Jeśli rzadko jadasz owoce, nie rozwiążesz tego quizu. Pobijesz średnią?
- Jeśli rzadko jadasz owoce, nie rozwiążesz tego quizu. Pobijesz średnią?
- Nie ziemniaki, a kasza. Placki, które smakują tak dobrze, jak wyglądają
-
Deviled eggs - amerykańskie jajka z piekła rodem. Te przyprawy sprawią, że to będzie ostra Wielkanoc
Jajka to element obowiązkowy na wielkanocnym stole. Nie oznacza to jednak, że i w tym roku muszą być podane w tradycyjny, a czasami nawet nudny sposób. Deviled eggs, czyli amerykański specjał z nutą pikanterii, gwarantuje obłędną ucztę i zachwyt...
-
Pieczeń rzymska z jajkiem to kultowa przystawka na Wielkanoc. Ten składnik nada jej charakteru
Pieczeń rzymska z jajkiem to świetne danie, które może być zarówno przystawką, jak i daniem obiadowym. Wygląda pięknie, smakuje świetnie i jest aromatycznie obłędna. Przepis na nią jest krótki, a wykonanie bajecznie proste. Prezentujemy najlepszy...
-
Jajka w sosie chrzanowym. Przystawka w sam raz nie tylko na Wielkanoc!
Jajka w sosie chrzanowym to świetny pomysł zarówno na śniadanie jak i na kolację, nie tylko dla wegetarian. Najczęściej pojawiają się na naszych stołach w Wielkanoc, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby częściej gościły w domowym menu.
-
Karnawałowa przekąska finalisty MasterChefa to inne spojrzenie na pizzę. Ma ziemniaczany spód
Poszukiwanie karnawałowych przystawek nie zawsze jest takie proste. Na szczęście dzięki odważnym kucharzom możemy wykonać niebanalne, ale smaczne przystawki. Takim przepisem są mini pizze Szymona Czerwińskiego. Takiego spodu nie je się w oryginale.
-
Ten przepis skrywały babcine zeszyty. Z nim obiad stanie się smaczniejszy. Potrzebujesz tylko 6 składników
Babcine zeszyty z przepisami są na wagę złota. Dlaczego? Ponieważ skrywają najsmaczniejsze receptury na tradycyjne i czasem mało znane potrawy. Tak właśnie jest i w tym przypadku. Aby wykonać ten przepis, potrzebujesz tylko 6 składników.
-
Sylwester z Sebastianem Olmą. Ser i pomarańcze polane słodkim sosem. To musi pojawić się na stole
Za kilka godzin powitamy nowy rok. Z tej okazji warto zaprezentować gościom nowe spojrzenie na wszystkim znane sałatki. Ta od Sebastiana Olmy podbije serca każdego. Połączenie sera z owocową słodyczą to strzał w dziesiątkę.
-
Suche przekąski to przeszłość. Dip z orzecha i tuńczyka zawróci w głowie jeszcze przed pierwszym toastem
Sylwester kojarzy się wszystkim ze słonymi przekąskami, które podawane są w różnych postaciach. Aby podkręcić ich smak warto podać je wraz z oryginalnymi dipami. Orzech i tuńczyk to dodatek, który smakowo zadowoli każdego gościa.
-
Śledź pod pierzynką. Jak zrobić sałatkę ''szubę''? Proste, ale bardzo efektowne danie z ciekawą historią
Śledź pod pierzynką to kolejny wariant dla kulinarnego zastosowania tej ryby. Z pewnością sprawdzi się na bożonarodzeniowym stole - sałatka rodem z ZSRR ma też ciekawą historię.
-
Rolmopsy - przepis na tradycyjne danie świąteczne. Śledzie wyjdą idealne z dodatkiem jesiennych owoców
Na wigilijnym stole królują smaczne przepisy z przepisu babci, ale i nieco nowocześniejsze rarytasy. Wśród nich nie może zabraknąć ryb - przepis na rolmopsy to klasyka gatunku, jednak w oryginalnej wersji zaskoczy smakiem i aromatem. Ciekawym...
-
Paszteciki z pieczarkami - wigilijny rarytas na dwa sposoby. Z domowym ciastem drożdżowym i francuskim
Jednym z synonimów świąteczny smakołyków są domowe paszteciki z pieczarkami. Ten świąteczny rarytas można przygotować na dwa wyjątkowe sposoby - z ciastem drożdżowym lub francuskim. Oba smakują obłędnie podane z barszczem lub jeszcze ciepłe prosto...
-
Śledzie na święta. Przygotuj pyszną rybę pod pierzynką, w formie tatara lub tradycyjnie w śmietanie
Śledzie na święta to prawdziwy must have. Poza dwunastoma wigilijnymi potrawami na stołach królują zimne przystawki, sałatki i oczywiście ryby. Podane w postaci tatara, ukryte pod pierzynką z buraczkami lub w tradycyjnej odsłonie ze śmietaną podbi...
-
Kotlety serowe - przepis na romantyczną kolację we dwoje. Przygotowanie zajmie kilka minut
Kotlety serowe to nie tylko wegetariańska alternatywa klasycznych mielonych. Decydując się na ich przyrządzenie, możemy je podać jako ciepłą przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi, lub kolację przy świecach. Najlepiej smakują w połączeniu z...
-
Sałatka jajeczna. Nietuzinkowe przepisy na sałatki z jajkiem
Sałatka jajeczna to ten rodzaj przystawki, który zalicza się do jednego z ulubionych dań wielu osób. Sałatka jajeczna nierzadko przywołuje nam na myśl smaki z dzieciństwa. Pojawia się w końcu zarówno w czasie świąt jak i innych rodzinnych...
-
Deska masła to najnowszy hit wśród przystawek. Beata Tadla pokazała przepis na zdrowszą wersję
Ostatnim hitem w mediach społecznościowych jest przepis na oryginalną przekąskę bazującą na nabiale. Deska masła to must have na domową imprezę lub rodzinne spotkanie. Beata Tadla pokazała przepis na zdrowszą wersję z dodatkiem warzyw i świeżych...
-
Sałatka z halloumi: przystawka, przekąska, a może samodzielne danie?
Sałatka z halloumi kojarzy się nam z przystawkami, ale czy dokładnie wiemy jaki jest jej smak? Nie każdy wie czym jest halloumi, ale miłośnicy sera zapewne niejednokrotnie zajadali się sałatką z halloumi. Warto przypomnieć, że halloumi to ser, któ...
-
Ciasto francuskie - trzy przepisy, jakich nie znacie. Domownicy będą oblizywać palce ze smakiem
Ciasto francuskie ma długą tradycję jako kruche ciasto warstwowe. Powstaje poprzez kilkukrotne wałkowanie warstw i późniejsze schładzanie. Przepisów z wykorzystaniem tradycyjnych płatów nie brakuje. Warto jednak przygotować coś oryginalnego jak...
-
Kurki - przepisy na obiad. Kilka pomysłów na dania z grzybami. Smaczny i letni posiłek w różnej wersji
Kurki i przepisy na obiady z nich przygotowane nie muszą być żmudne i skomplikowane. Przedstawimy kilka propozycji z wykorzystaniem właśnie tych aromatycznych grzybów. Jak przygotować przystawkę, zupę, czy danie główne? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
-
Carpaccio z buraka. Przepis na włoskie danie w nieco innej odsłonie
Carpaccio z buraka to potrawa, którą możesz zaserwować jako przystawkę dla gości lub lekką kolację. Mimo że tradycyjne carpaccio wykonuje się z mięsa, to wegański wariant jest równie ciekawy. Zarówno dla miłośników eko kuchni jak i pozostałych...
-
Pełnowartościowe sałatki to idealny pomysł na szybką przekąskę. Oto kilka przepisów
Sałatki zazwyczaj kojarzą się nam ze ścisłą dietą. Dla wielu osób takie danie nie ma smaku. Wcale tak nie musi być! Przedstawiamy wam kilka przepisów na pyszne i pełnowartościowe sałatki, które na stałe wylądują w waszym menu.
-
Sałatka z awokado - sprawdź najlepsze przepisy na przepyszne sałatki i wybierz swoją ulubioną
Sałatka z awokado jest niezwykle zdrowa, a przy tym przepyszna. Można wykonywać ją na wiele sposobów. Przedstawiamy kilka ciekawych, szybkich, a zarazem banalnych receptur.
-
Meksykańska tortilla - przepis na danie domowej roboty. Sprawdzi się jako imprezowa przekąska
Tortilla to popularne danie kuchni meksykańskiej chętnie spożywane na mieście. Można również przygotować ją od podstaw w domu lub kupić gotową i komponować z różnymi składnikami. Proponowana przez nas wersja tortilli z kurczakiem zajmuje niewiele...
-
Jajka faszerowane - przepis klasyczny, w którym się rozsmakujesz. Dodaj do farszu te produkty
Wielkanoc bez jajek jest jak... lato bez słońca. Jajka to prawdziwy symbol tych świąt. Najczęściej podaje się je w białym barszczu, ale często spotykaną propozycją są także jajka faszerowane. Przedstawiamy klasyczny przepis na to danie, który możn...
-
Ta surówka ze świeżych ogórków to bomba witaminowa. Przygotujesz ją szybko do obiadu
Szukasz alternatywy dla mizerii? Surówka ze świeżych ogórków może spełnić twoje wymagania. Jej smak wzbogacają naturalne dodatki, a przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 15 minut.
-
Masz tylko 10 minut? Podpowiadamy, jak zrobić błyskawiczną pastę z tuńczyka
Brak czasu to prawdziwa zmora większosci osób. Ciągle gdzieś się spieszymy, za czymś gonimy. Z myślą o tych, którzy nie lubią tracic długich godzin na przygotowywanie posiłków powstał przepis na błyskawiczną pastę z tuńczyka. Idealnie sprawdzi się...
-
Hummus - przepis na orientalną pastę z ciecierzycy. Dodaj ten składnik, by uzyskać dobrą konsystencję
Czasem mamy ochotę na wegańskie dania. Dobrym pomysłem może być wykorzystanie ciecierzycy. Z tych niepozornych ziaren stworzyć możemy uniwersalny hummus. Przepis na tę przystawkę jest czasochłonny, ale warto go przetestować.
-
Ten przepis na roladę szpinakową z łososiem i serkiem skradnie każde przyjęcie. Imprezowy i świąteczny klasyk
Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem almette - przepis na to danie uratował już niejedną imprezę. Ta prosta w przygotowaniu i jednocześnie efektowna potrawa ma swoich wiernych fanów. Warto przekonać się, dlaczego tak wiele osób sięga po tę...
-
Jajka faszerowane w skorupkach - coś co wszystkim smakuje. Jak zrobić efektowne przekąski na Wielkanoc?
Jajka faszerowane w skorupkach stworzą nie tylko ładną dekorację stołu, ale też zaskoczą zgromadzonych gości smacznym środkiem. Jak przygotować tę nietypową przystawkę? O szczegółach piszemy poniżej.
-
Sos musztardowy - prosty dip, który zrobisz w 5 minut. Idealnie komponuje się z mięsem i surówką
Sos musztardowy nadaje smaku wielu potrawom. Zrobienie go zajmuje tylko kilka minut, gdyż wystarczy tylko zmiksować składniki. Idealnie pasuje do sałatki warzywnej. Jak wygląda przepis na ten słynny dip?
-
Sałatka z fety: grecka lub z jajkiem. Nie napracujesz się przy tych pysznych propozycjach
Sałatka z fety to nie tylko dobre rozwiązanie, kiedy chcemy przygotować sobie pożywną przekąskę na drugie śniadanie. Doskonale sprawdzi się też na imprezy lub jako dodatek do dań głównych.
-
Risotto - przepis na smaczny obiad we włoskim stylu. Klasyczna wersja, ale o wyrazistym smaku
Spróbuj risotto. Przepis jest łatwy i nie wymaga zaawansowanych zdolności kulinarnych - z pewnością przygotujesz go zaciszu swojej kuchni. Wystarczy kilka składników, nieco cierpliwości i odpowiedni bulion.