przystawki
-
Ta sałatka jest przepyszna, ale starsze panie się jej boją. Główny składnik rozbudził facebookową kłótnię
Od dłuższego czasu na facebookowych grupach zrzeszających miłośników gotowania, nic nie budzi takich kontrowersji jak spaghetti carbonara ze śmietaną, rosół z ziemniakami oraz sałatka z makaronem z dań instant. Kilka użytkowniczek nie szczędziło...
-
Sałatka z makaronem orzo. Dodałam do przepisu dwie rzeczy, a rodzina wyrywała sobie miskę z rąk
Sałatka z makaronem orzo, lub tez makaronem w kształcie ziaren ryżu to od lat obowiązkowa pozycja na moim stole z okazji najróżniejszych przyjęć i uroczystości. Przepis jest prosty, ale ostatnio trochę go podrasowałam. Skończyło się tak, że goście...
-
Strasznie pyszne przekąski na Halloween - przepisy na przysmaki na imprezę lub seans filmowy
Przekąski na Halloween powinny być nie tylko smaczne, ale i charakterystyczne pod względem wizualnym. Pajęczyny, wiedźmy, potwory, duchy to topowy motyw upiornej imprezy. Sprawdź, jak zrobić idealne przekąski na Halloween.
-
Sałatka piwowara nasyci lepiej niż solidny obiad. W rolach głównych śledź, ogórek i coś jeszcze
Sałatka piwowara nie ma nic wspólnego z piwem, chyba że ktoś zajada się nią, sącząc chmielowy trunek. Ten przepis wymyśliła moja babcia, która dawno temu pracowała w miejscowej rozlewni. Sałatka piwowara jest treściwa, aromatyczna i bogata w same...
-
Carpaccio z młodych buraków - zdrowa przystawka w kilka chwil. Potrzeba tylko kilku składników
Carpaccio z buraka to alternatywne danie dla tradycyjnego carpaccio wykonanego z wołowiny. Z każdym rokiem carpaccio z buraka zyskuje popularność i coraz częściej gości na polskich stołach. Sprawdź, jak je przyrządzić.
-
Szparagi z boczkiem, czyli coś pysznego, przy czym nie trzeba długo majstrować. Ta marynata doda im charakteru
Szparagi z boczkiem to idealny dodatek do wiosennego obiadu lub danie samo w sobie. Idealnie zarumieniony boczek otulający jędrną, zieloną łodygę może uzależnić smakiem, a jeden składnik sprawi, że szparagi będą wyraziste i nabiorą nowego charakte...
-
Sałatka gyros może być lepsza nawet od jarzynowej. Wystarczy zamienić jeden ze składników
O to, która sałatka jest najlepsza na Wielkanoc, można się pokłócić. Dla wielu z nas królowa jest tylko jedna - jarzynowa. Ale nie wolno zapominać także o księżniczce, czyli uwielbianej sałatce gyros. Na pewno chociaż raz mieliście okazję jej...
-
Najlepsze śledzie na Wielkanoc. Będą przepyszne, ale nie zapomnij o leśnym dodatku
Na każdej ważnej uroczystości w polskim domu muszą pojawić się śledzie. Dziś mamy dla was przepis na idealne śledzie na Wielkanoc, które możesz ze spokojem zrobić kilka dni wcześniej. Co sprawia, że śledzie gajowego są takie pyszne? Oprócz grzybów...
-
Jajka faszerowane - tanie i szybkie przystawki. W ferworze przygotowań proste przepisy są na wagę złota
Jajka faszerowane to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Pomysłów na przepyszny farsz jest bardzo dużo. Począwszy od warzyw, ryb, a skończywszy na aromatycznych ziołach. Prezentujemy ciekawe pomysły na jajka faszerowane.
-
Szynka w galarecie w świątecznym wydaniu. Przepis, który wzbogaci wielkanocne menu
Szynka w galarecie to danie, którego nie może zabraknąć podczas Wielkanocy. Szynkę można przyrządzić na wiele różnych sposobów, z dodatkiem chrzanu będzie niezwykle wyrazista, z serkiem nieco łagodniejsza. Sprawdź, jak możesz ją przygotować.
-
Koniec z wodnistymi, ciemnymi pieczarkami. Złote triki odmienią smażenie
-
"Brzydkie kaczątko" kuchni. Po spróbowaniu zamienia się w łabędzia smaku
-
Gdzie wyrzucić filtr do wody? Możesz postąpić na kilka sposobów
-
Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Nie możesz pominąć jednej czynności
-
Roladki, dla których porzucisz schabowe. Wystarczy nadziać i owinąć
- Bez udziwnień i sekretnych dodatków. To najlepsza i najłatwiejsza pasta z makreli - kremowa, aż miło
- To warzywny quiz wiedzy. Co druga osoba zgarnie więcej niż 50% punktów!
- To warzywny quiz wiedzy. Co druga osoba zgarnie więcej niż 50% punktów!
- Quiz kulinarny dla prawdziwych smakoszy! Komplet zgarną tylko łasuchy
- Quiz kulinarny dla prawdziwych smakoszy! Komplet zgarną tylko łasuchy
-
Korkowy kopiec na prywatkę rodem z lat 90. Przepis na rarytas, który wówczas królował na imprezach
Niegdyś flagowy rarytas każdej prywatki i imprezy, dziś niedoceniony przysmak. Mowa tu oczywiście o korkowym kopcu, czyli zimnej przystawce, na którą przepis pojawił się w 1997 roku w wydaniu popularnej gazety "Pani Domu". Sentymentalna dla wielu...
-
Te przystawki sylwestrowe to prawdziwy fenomen! Proste przekąski, które zrobisz błyskawicznie
Sylwestrowe przekąski to must have każdej imprezy. Wśród lubianych przystawek królują sałatki, słodkie wypieki, sery czy oryginalnie podane wędliny. Zdradzamy jak przygotować idealny stół, który zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Klucz...
-
Śledzie w occie - przepis mojej teściowej. Wychodzą wyborne, a gwarancją smaku jest żelazna zasada 1:5
Podczas Bożego Narodzenia na naszych stołach królują przeróżne śledzie. Moja teściowa zawsze robi śledzie marynowane w occie z cebulką i muszę przyznać, że to chyba najlepsze śledzie na świecie. Przepis jest bardzo prosty, ale żeby ich nie zepsuć,...
-
Przystawki na święta Bożego Narodzenia - podajemy produkty, które trzeba dopisać do listy świątecznych zakupów
Przystawki na święta Bożego Narodzenia to ważna część świątecznego menu. Świąteczne "małe co nie co" sprawdzi się w przypadku małego głodu w czasie oczekiwania na dania główne. Sprawdź koniecznie nasze propozycje.
-
Kiszone truskawki - słodko-kwaśna przystawka, która może zaskoczyć. Ciekawie komponuje się z mięsami
Kiszone truskawki mogą być hitem sezonu. Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś - najwyższa pora. Ta słodko-kwaśna przystawka idealnie pasuje do mięs, sałatek lub serów. Jej smak może mocno zaskoczyć.
-
Przekąski na imprezę. Co podać, gdy przyjdą goście? Wypróbuj te proste przepisy, a nie pożałujesz
Szukasz inspiracji na szybkie przystawki, które sprawdzą się podczas domowego przyjęcia? Wypróbuj nasze propozycje na przekąski, które zasmakują gościom i domownikom.
-
Szynka w galarecie. Jak przyrządzić prostą, smaczną i efektowną przystawkę, która udekoruje świąteczny stół?
Szynka w galarecie to kolejne z dań, które często pojawiają się na świątecznym stole. Poszczególne przepisy nieco różnią się między sobą. Z czym można przyrządzić i podawać taką szynkę?
-
Tarta ze szpinakiem i serem feta - przepis na wytrawną przekąskę. Smak tkwi w odpowiednim doborze sera
Zastanawiasz się nad przystawką dla gości? Może szukasz pomysłu na przekąskę bądź lunch do pracy? Tarta ze szpinakiem i serem feta to idealna propozycja. Kruche ciasto i wilgotne nadzienie idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszne i szybkie w...
-
Jajka w koszulkach można zrobić szybko. Nie zabieraj się za nie, jeśli nie masz łyżki octu
Jajka w koszulkach to ciekawe urozmaicenie dla tradycyjnych przystawek. Przygotowuje się je bardzo szybko i nie wymagają wielu składników. Sprawdźcie przepis na to danie i przetestujcie je, jako alternatywę na śniadanie.
-
Śledź w occie. Jak przygotować? Mamy sprawdzony przepis!
Śledź w occie to danie kojarzone z Bożym Narodzeniem, ale z powodzeniem można je jeść o każdej porze roku. Warto przy tym przyrządzić je samemu. Jak to zrobić? Oto prosty przepis.
-
Sałatka z ryżem. Jak ją zrobić krok po kroku?
Sałatka z ryżem to kolejne z lubianych dań, które sprawdzi się w różnych sytuacjach. Można ją zabrać do pracy, przygotować dla gości lub postawić na świątecznym stole. Jak ją przyrządzić krok po kroku?
-
Pomysły na przekąski sylwestrowe. Te przystawki z ciasta francuskiego zrobisz w kilka minut
Wielkimi krokami zbliża się Sylwester, a więc przed nami kolejna okazja do świętowania w gronie przyjaciół. Zaprosiliście już gości na wspólną zabawę, a nie wiecie, co przygotować do jedzenia? Mamy dla was kilka sprawdzonych przepisów na szybkie...
-
Kołduny - przepis z restauracji Magdy Gessler. Sekret idealnego smaku tkwi w cieście
Kołduny to rodzaj małych pierożków, nadziewanych farszem mięsnym z dodatkiem bulionu. Odpowiednio przyrządzone kołduny to prawdziwy rarytas, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Sekret smaku kołdunów to przede wszystkim ciasto - Magda Gessle...
-
Zimne przystawki na święta, czyli sałatka jarzynowa i nie tylko
Zimne przystawki na Święta Bożego Narodzenia grają raczej drugorzędną rolę przy wszystkich ciepłych daniach, które pojawiają się na stole. Mimo to nie wyobrażamy sobie bez nich świątecznego menu. Dlaczego warto przygotowywać zimne przekąski na Boż...
-
Karp w galarecie - jak go przygotować? Zdradzamy też, co zrobić, kiedy nie masz żelatyny
Tradycyjny karp w galarecie od wielu lat gości na naszych wigilijnych stołach. Oprócz usmażenia lub upieczenia to najpopularniejszy sposób na przyrządzenie tej ryby. Sprawdźcie nasz przepis na karpia w galarecie!
-
Co z mielonego oprócz kotletów, spaghetti i gołąbków? Mamy kilka inspiracji [PRZEPISY]
Mięso mielone niemal automatycznie kojarzy się z kotletami. A przecież jest sporo innych potraw i przekąsek, które można z niego zrobić. Przedstawiamy kilka inspiracji na dania z mięsem mielonym.
-
Pasztet z wątróbki bez pieczenia - czyli przepis na pyszną pastę do kanapek i przystawek
Pasztet z wątróbki to świetna propozycja dla tych, którym znudziły się tradycyjne kanapki z szynką i serem. Ten przysmak przygotowuje się na dwa sposoby - w formie pieczeni lub pasty. My postanowiliśmy przetestować przepis na pasztet, którym możem...
-
Krążki cebulowe - domowy fast food
Krążki cebulowe znamy przede wszystkim z fast foodów. Jednak jak większość tego typu przekąsek, można je przyrządzić w domu. To nie tylko dobra okazja, by zaoszczędzić, ale także sposób na świadomy wybór składników, z których będziemy korzystać!