restauracja
-
Gwiazdka Michelin dla restauracji Magdy Gessler? Coś tu nie gra... Sprawdzamy
Media obiegła informacja, że Magda Gessler otrzymała gwiazdkę Michelina. Wskazują na to wpisy w jej mediach społecznościowych. Okazuje się jednak, że to nie do końca prawda, chociaż restauratorka ma inny powód do radości.
-
Darmowy drink za szczepionkę. Popularna sieć restauracji oferuje pierwsze benefity
Zaszczepiliście się przeciwko covid-19? Możecie dostać drinka w prezencie! Nietypową promocję ogłosiła jedna z popularnych restauracji. Sprawdźcie, co trzeba zrobić.
-
29 lat temu otwarto w Polsce pierwszą restaurację McDonald's. Jak było wtedy? Tłumy, rekord i rewolucja
Chyba nie ma osoby, która nie słyszała o sieci Mcdonald's. Czy się ją kocha, czy nie, bez dwóch zdań na stałe zapisała się na kartach historii. I ta historia ma miejsce dziś, bowiem równo 29 lat temu Polacy weszli do pierwszego lokalu McDonald's w...
-
Gastronomia się odbija. Ostatnia sobota przebiła wakacyjne zarobki
Restauracje otwarte od 28 maja także wewnątrz lokali, wcześniej tylko w ogródkach, a przed tym kilka miesięcy działania w zawieszeniu. Zwolnienia, bankructwa, kryzysy - to nieprzesadzone określenia na przeciągnięty częściowy lockdown gastronomii. ...
-
59 euro za menu degustacyjne to nie jest zaporowa cena, ale to nie ona robi wrażenie. W tej restauracji serwują robaki
Croque madame, creme brulée i ślimaki? Nuda. W tej paryskiej restauracji serwują... dania z mącznikami. "Tylko" 59 euro za menu degustacyjne.
-
Jak restauracje odbijają się po lockdownie? Ceny w górę. Ale to nie klienci są poszkodowani
Restauracje były prawie całkowicie zamknięte od października aż do połowy maja. Efektem były brak płynności finansowej, cięcia personelu, funkcjonowanie na skraju bankructwa, wreszcie ludzkie tragedie. Pracownicy gastronomii łatwo nie mieli, dziś...
-
Polskie jedzenie na dowóz w Warszawie. Skąd zamówić schabowego i pierogi? [RANKING]
Polskie jedzenie na dowóz to jedna z najpopularniejszych opcji obiadowych w czasie pandemii. To mocna konkurencja dla zamawianej wcześniej najczęściej pizzy czy burgerów. Macie swoje ulubione restauracje z dowozem polskiego jedzenia w Warszawie?...
-
Kontrowersje w węgierskiej restauracji. Zaszczepieni i niezaszczepieni dostawali inne tace
Do kontrowersyjnej sytuacji doszło w jednej z restauracji w miejscowości Veszprem na Węgrzech. Jej klienci mieli korzystać z tac w różnych kolorach - w zależności od tego, czy zostali zaszczepieni, czy nie. Na lokal spadła fala krytyki.
-
Kiedy otwarcie restauracyjnych ogródków? Nieoficjalnie już lada chwila
Luzowanie obostrzeń w większości województw już się zaczęło. Po ostatniej konferencji ministra zdrowia restauratorów znów pozostawiono z niczym jednak poniedziałkowe spotkanie z przedsiębiorcami wskazało światełko w tunelu.
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
Od października lokale gastronomiczne pozostają zamknięte z wyjątkiem serwowania posiłków na wynos i w dostawie. Według restauratorów takie ograniczenie działalności wraz z niewystarczającym wsparciem ze strony rządu nie pozwalają na utrzymanie...
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Ten przepis to prawdziwa mięsna uczta. Rodzina za nią szaleje
- Najlepszy przepis na kapuśniak. Inne schowaj na dnie szuflady
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Na jakim mięsie gotować rosół? Zdradzamy najgorszy wybór
- Kluski leniwe robię bez tego składnika. Mam przez to na pieńku z babcią
- Na tym mięsie ugotujesz najsmaczniejszy rosół. Inne receptury się chowają
- Ludzie narzekają, że Thermomix "tańczy". Odwróciła się i usłyszała huk. "Czasami muszę trzymać"
- Dziecinnie prosty sposób na sparzenie kapusty. Zajmuje tylko 10 minut
- Sajgonki - przepis. Nie tylko farsz, ale i sos ma znaczenie
-
Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
Od października gastronomia jest praktycznie zamknięta. Opieranie całej działalności na jedzeniu w dostawie to dla większości lokali minimalne źródło dochodu, które nie pozwala na zachowanie płynności finansowej. Dlatego przedstawiciele Izby...
-
"Ludzie szukają tradycji, ale odświeżonej. Już niekoniecznie musi być tak, jak robiła mama czy babcia"
Potrawy wielkanocne to coś, co wielu osobom spędza sen z powiek na długo przed świętami. Co przygotować? Co kupić? Jak udekorować? Z rozwiązaniem przychodzą wielkanocne oferty restauracji i firm cateringowych. I warto z nich korzystać - a teraz...
-
Ktoś zdemolował witrynę Kuchni Konfliktu prowadzonej przez uchodźców. Zaapelowali o pomoc. "Skala nas zaskoczyła"
Warszawska Kuchnia Konfliktu poinformowała na swoim fanpage'u, że w nocy ktoś wybił cegłówką szybę w lokalu. Choć prowadzący bistro-sklep przyznają, że spotykali się już wcześniej z pewnymi aktami wandalizmu, nigdy jeszcze nie doszło do aż tak...
-
Drukarnia na Pradze kończy działalność dramatycznym wpisem: Nie pokonał nas wirus. Wygrała polityka
Pandemia i związane z nią obostrzenia doprowadziły do ruiny wiele restauracji. Okazuje się, że to nie jest jedyny powód, dla którego właściciele mogą stracić swoje lokale.
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
Na drzwiach burgerowni z Torunia zawisł kontrowersyjny plakat. Właściciele odmawiają przyjmowania funkcjonariuszy policji i ich rodzin. Decyzja wzbudziła ogromne kontrowersje.
-
Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą
Rząd wypuścił spot, w którym promuje działania pomocowe dla lokali gastronomicznych. Komentujący wskazują na manipulację i propagandę, ale nie same nagrania wywołały skandal.
-
"Na stoku zarazić się nie da". Ale to, co dzieje się w knajpie... Obostrzenia nie obowiązują wszystkich?
Tłumy w lokalu, zero maseczek. Taki widok to w wielu miejscach już norma. Marcin Gadziński z Gazeta.pl znalazł się w jednym z nich. Komentujący krytykują - ale nie knajpy.
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
Zaczął się piąty miesiąc, odkąd lokale gastronomiczne mogą sprzedawać jedynie dania na wynos. Czy gastronomia zostanie w końcu odmrożona? Wiceminister rozwoju o możliwym scenariuszu.
-
Francja. Gastro ma takie wsparcie rządu, że nie opłaca się otwierać knajp nielegalnie
We Francji jest źle, ale i tak rząd zapewnia pracownikom gastronomii najlepsze warunki. "Większości nie chce się lub nawet nie opłaca się teraz otwierać" - mówi szef kuchni David Gaboriaud. Na jaką pomoc mogą liczyć?
-
"Dopóki politycy nie zaczną nas słuchać, my nie będziemy ich obsługiwać". Bunt włoskich restauratorów
Toskania wchodzi i wychodzi z żółtej strefy z dnia na dzień. Co to oznacza dla branży gastro? Ogromne problemy finansowe restauratorów. Na bunt nie trzeba było długo czekać.
-
Restaurator: "Gastronomia działała nawet w najgorszych czasach, kiedy była wojna"
"Nigdy nie przypuszczałem, że doczekamy czasów, kiedy knajpy będą całkowicie zamknięte". Marcin Wachowicz, właściciel kilku znanych restauracji, podzielił się swoimi przewidywaniami, jak będzie wyglądać gastronomia po pandemii.
-
Włosi hucznie świętowali pierwszy weekend złagodzenia obostrzeń. Pełne restauracje, ale i setki mandatów
Długie kolejki i tłumy w restauracjach - tak Włosi świętowali pierwszy weekend złagodzenia obostrzeń. Nie obyło się bez kontroli policyjnych i mandatów.
-
Szczecin. Nauczyciele chcą pomóc pracownikom gastro. Przekażą im swoje "trzynastki"
Przez przeciągające się obostrzenia ucierpiało wiele biznesów - gastronomia należy do najbardziej poszkodowanych sektorów. Wiele osób stara się pomóc na własną rękę, częściej zamawiając jedzenie czy dając większe napiwki. Szczecińscy nauczyciele...
-
Włosi otworzyli restauracje. Efekt? Tłumy przy stolikach
Włoski rząd zdecydował się zmniejszyć obostrzenia w większości regionów. Skutek był widoczny niemal od razu - Włosi zapełnili restauracje, jeszcze zanim nowe zasady weszły w życie.
-
Schronisko Smaków już nie Magdy Gessler. Przyspieszono rozwiązanie umowy
Schronisko Smaków to jedna z najpopularniejszych restauracji sygnowanych nazwiskiem Magdy Gessler. W ostatnich dniach restauratorka oraz przedstawiciele lokalu poinformowali o rozwiązaniu umowy.
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
Wielu właścicieli swoje lokale zamyka. Jednak jeden z restauratorów otworzył nowy. Tak dobrze się powodzi? Niekoniecznie. Polski Nie-Rząd to nowa restauracja w Sosnowcu - skutek frustracji obostrzeniami, które miały trwać kilka tygodni, a ciągną s...
-
Niemcy. Z zamkniętego hotelu skradziono wino za równowartość dwóch mln zł. "Profesjonaliści"
Z niemieckiego hotelu zamkniętego ze względu na pandemię skradziono 500 butelek win. Straty wynoszą ponad dwa miliony złotych.
-
OtwieraMY: nie tylko restauratorów czekają mandaty. Inspektorzy sanepidu mogą ukarać także gości
Wybieracie się do restauracji otwartej mimo obostrzeń? Istnieje ryzyko, że otrzymacie mandat. Inspekcja sanitarna i policja zapowiadają wzmożone kontrole.
-
Restauracja Magdy Gessler otwarta pomimo zakazu. Restauratorka: "Nie zgadzam się z postanowieniem"
Właściciel restauracji "Schronisko Smaków" sygnowanej nazwiskiem Magdy Gessler, otworzył restaurację mimo zakazu. Restauratorka odcina się od jego decyzji.
-
Toruń. Mieli zamknąć popularną knajpę. Fani stanęli murem. Wtem kradzież i włamanie
Przedłużające się obostrzenia to niejedyne zagrożenia, z jakimi muszą zmierzyć się właściciele lokali gastronomicznych. Boleśnie dowiedzieli się o tym właściciele popularnej toruńskiej knajpy.
-
Zorganizował imprezę w restauracji. Grozi mu 30 tysięcy grzywny
Obostrzenia związane z pandemią wciąż wzbudzają sporo emocji. Wydawałoby się jednak, że większość osób się do nich stosuje. Jedną z nich nie jest właściciel jednej ze świętokrzyskich restauracji.
-
Resztki po świętach? Mamy przepisy na genialne recyklingi, m.in. łazanek
Święta to najpiękniejszy okres w roku, kiedy świat staje się odrobinę lepszy, a ludzie milsi. Niestety, to także czas, kiedy marnujemy najwięcej jedzenia. W tym roku potrzebujemy świątecznej magii jak nigdy wcześniej, a zaklęta jest między innymi ...
-
Klienci starają się wspierać gastro. Tymczasem youtuber próbował oczernić lokal. Kamery zarejestrowały, jak było
Znany youtuber próbował oczernić jedną z warszawskich restauracji. Lokal udostępnia nagranie z własnych kamer. "Dla suba wszystko?"
-
Restauratorzy robią, co mogą, by powrócić na tory. W Kolumbii podają burgery oblane złotem
"Burger, który daje powody, by o czymś pogadać". Kolumbijska restauracja serwuje burgera polanego... 24-karatowym jadalnym złotem.
-
Reklama, jakiej nikt się nie spodziewał. KFC wypuszcza thriller romantyczny
KFC wypuści niedługo nową reklamę. Będzie to... krótki thriller romantyczny z Mario Lopezem w roli Pułkownika Sandersa.
-
Gastronomia: Wsparcie rządu nie wystarcza. Restaurator sprzedaje własny dom, by opłacić pracowników
Właściciel dwóch restauracji w Lublinie sprzedaje dom, żeby móc zapłacić pensje pracownikom. Apeluje, by klienci wspierali swoje ulubione lokale.
-
Źle się dzieje w gastronomii. IGGP: Masowe zwolnienia i bankructwa. Funkcjonuje jedynie 15 proc. lokali
Pandemia koronawirusa i związane z nią obostrzenia, które wprowadził rząd, pociągnęły za sobą ogromne zmiany w branży gastronomicznej. W większości przypadków nie są to zmiany na dobre. Jak wyglądają liczby?
-
Pracowniczka sieci fast food zasnęła twarzą w kanapce klienta. Wideo to hit w sieci, ale wskazuje też poważny problem
Na TikToku popularność zdobywa filmik z popularnego baru kanapkowego, na którym pracowniczka zasypia podczas przygotowywania posiłku dla klienta. Nagranie spowodowało oburzenie u wielu osób. Niektórzy sugerują działanie narkotyków.
-
Olej po smażeniu - dla jednych odpad, dla Volkswagena... paliwo. Recykling XXI wieku
Zużyty olej to dla wielu odpad. Inni z kolei zabezpieczają nim drewniane altany czy płoty. Volkswagen poszedł o krok dalej i olej z restauracji będzie wykorzystywał jako paliwo.
-
Gordon Ramsay otwiera restaurację w luksusowym domu towarowym. Ceny? 80 funtów za burgera
Gordon Ramsay, brytyjski szef kuchni i celebryta, otwiera nową restaurację w Londynie. Kto chce w niej zjeść, musi nastawić się na spory wydatek.