restauracje
-
Polska pizzeria jedną z najlepszych na świecie. Zachwyciła jakością i atmosferą
Pizzeria Zielona Górka z Pabianic trafiła do prestiżowego grona. Znalazła się wśród 100 najlepszych pizzerii z całego świata, również z Włoch. Jurorzy rankingu docenili między innymi wysokiej jakości składniki i świetną obsługę. Warto dodać, że to...
-
Spojrzała na menu na lotnisku i oniemiała. "Mleko do kawy wychodzi 57 zł za litr"
Ceny na lotniskach są wysokie i wie to prawdopodobnie każdy, kto choć raz był w takim miejscu. Mimo to nadal niektóre pozycje w menu potrafią zszokować. Nasza czytelniczka przysłała nam zdjęcie z jednego z barów na lotnisku w Modlinie. Postanowiła...
-
To nie zła kuchnia była powodem kłopotów. Czy Pyszny Zajazd z "Kuchennych rewolucji" nadal istnieje?
Magda Gessler karczmę Zapiecek pod Lublinem odwiedziła pod koniec 2018 roku. Efekty przeprowadzonej przez nią rewolucji można oglądać w szóstym odcinku 19. sezonu programu. Jedzenie, choć nie było wybitne, nie okazało się głównym problemem lokalu....
-
Restauracje grozy nad Bałtykiem. Tym razem nie chodzi o paragony. Sanepid zrobił porządek
Właściciele barów i restauracji nadmorskich powinni mieć się na baczności. Sanepid znowu ruszył na kontrole. Tylko w zeszły weekend sprawdzono aż 185 lokali gastronomicznych w woj. zachodniopomorskim. Nie wszystkie spisały się na medal....
-
Polska się rozpędza. Mamy trzy nowe restauracje z gwiazdką Michelin
Polskie grono restauracji nagrodzonych gwiazdką Michelin powiększyło się o trzy kolejne. Wyróżnienie otrzymały: Arco by Paco Perez z Gdańska, Rozbrat 20 z Warszawy oraz Giewont z Kościeliska. Dwie gwiazdki utrzymała krakowska Bottiglieria 1881,...
-
Prowadził lokal z Gessler. Rozstali się w atmosferze skandalu. "Liczba gości rośnie, a nie spada"
W 2021 roku doszło do głośnego zakończenia współpracy pomiędzy Magdą Gessler a Schroniskiem Bukowina (wtedy Schronisko Smaków). Restauracja działa dalej i bardzo dobrze sobie radzi. "Liczba gości rok do roku rośnie, a nie spada, więc nie mamy na c...
-
"Przestańcie nakręcać spiralę nienawiści na ceny nad morzem. Paragonów grozy nie ma"
Był taki moment, że paragony grozy wręcz zalały media tradycyjne i społecznościowe. Z restauracji, sklepów, cukierni. Wszędzie było drogo. Wygląda jednak na to, że ciągłe trąbienie o nich zaczyna ludzi męczyć. Nasza czytelniczka przysłała nam...
-
Co jedzą Polacy na komuniach? Kucharki są w szoku. "Co to są gordonble?!"
Pierwsza komunia to bardzo ważne wydarzenie w życiu rodzinnym i religijnym młodych osób i nie dziwi fakt, że rodzice i bliscy stają nieraz na głowie, by godnie uczcić ten dzień. Wiadomo, że bez dobrego jedzenia, nie odbędzie się żadna uroczystość....
-
Jego lokal wywołał lawinę kontrowersji. Jest "przyjazny psom i wolny od dzieci"
Pub, który wywołał burzę w sieci, istnieje już od wielu lat. Głośno o nim i zasadach, które w nim obowiązują, zrobiło się, gdy jeden z gości opublikował na Twitterze zdjęcie szyldu, na którym zapisane zostało kontrowersyjne hasło - "przyjazny psom...
-
Przeszli rewolucję Magdy Gessler. Teraz wystawiają restaurację na sprzedaż
Gdański lokal Mio Gastro rewolucję przeszedł w czerwcu 2023 roku. Magda Gessler przemianowała go na Trattorię Melone Rosa. Tradycyjnie zmieniła też wystrój i opracowała kartę dań. Gdy kilka tygodni później wróciła, określiła restaurację mianem...
- Choć znany składnik psuje szarlotkę, dodajemy go na potęgę. To duży błąd
- To połączenie jest lepsze od jajecznicy. Od dziś to twoje śniadanie
- Ten benefit oferuje ponad 90 proc. przedsiębiorstw. Pracownicy tego oczekująMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Maślak pstry nie cieszy się uznaniem. Jest lepszy od podgrzybków
- Dodaj łyżkę nietypowego składnika do ciasta. Wyjdą obłędnie pulchne
- Idealne danie na jesień? Rozgrzewająca zupa krem z gruszki i pietruszki
- Ta sałatka pasuje bardziej do schabowego niż mizeria. Gotowa w 5 minut!
- Zrobisz je raz, a już nigdy nie wrócisz do cynamonek. To smak jesieni
- Babciny sposób na kaszel. Syrop z cebuli stawał nam w gardle, z tym dodatkiem jest nawet smaczny
- Jak jeść topinambur? Pomysłów jest bez liku. Od puree do surówki
-
Co nas denerwuje w restauracjach? "Kelner nie dowierza, że ostre danie ma dostać kobieta"
"Kocham ostre jedzenie, mój partner cierpi nawet przy nadmiarze pieprzu. Mimo to regularnie albo dostajemy zamówienia na odwrót, albo kelner podchodzi z zawahaniem, jakby źle zapamiętał, że pikantne danie ma dostać kobieta. Ooooo, albo pytanie: al...
-
Magda Gessler mówi, co czuje, gdy rewolucje się nie udają. "Widzę, jak ludzie mnie oszukują"
Magda Gessler prowadzi "Kuchenne rewolucje" od 2010 roku. Przez 14 lat pomogła wielu restauracjom, wiele jednak, mimo jej wsparcia i wskazówek, nie przetrwało. W rozmowie z Plotkiem gwiazda zdradziła, co czuje, gdy knajpie się nie wiedzie. Wyjawił...
-
Dlaczego w restauracjach do solniczek wsypują ryż? Powody są dwa, jeden mniej oczywisty
Bez soli nie ma gotowania, a na pewno nie ma smacznego gotowania. Oczywiście nadmiar soli potrafi zepsuć każdą potrawę i właśnie dlatego lepiej sobie dosolić na talerzu, niż głowić się, jak "odsolić" danie. Doskonale wiedzą o tym właściciele...
-
Zjadłam w knajpie po "Kuchennych rewolucjach". Magda Gessler nie wyszła stamtąd zadowolona
Do niedawna mieszkańcy warszawskiego Ursynowa znali ją jako Karpielówkę. Restauracja jednak cienko przędła, więc z pomocą ruszyła Magda Gessler i przemianowała ją na Karczmę u Ceprów. Droga do przeprowadzenia rewolucji była jednak wyboista, a...
-
Zjadła w restauracji z Przewodnika Michelin. Za lunch zapłaciła 188 zł. "Tak tanio?"
Aga Testuje to popularna tiktokerka, która prowadzi profil Wyższy Instytut Smaku. Publikuje tam krótkie relacje z wizyt w restauracjach w całej Polsce oraz z oceniania cateringów dietetycznych. W lutym wybrała się do warszawskiego lokalu Nolita,...
-
"Byłam kelnerką. Najgorsi goście? Pijani, przekonani, że mamy dziękować na kolanach za napiwki"
"Najgorsi byli bardzo pijani klienci. Wcale nie ci z Polski, ale z Norwegii i z Anglii. Było dużo przykrych komentarzy - od pytań o to, dlaczego pracuję za takie grosze i nalewam piwo, przez teksty, że nigdy nie znajdę normalnej pracy, aż do...
-
Spierają się o to, kto wymyślił danie, które zna cały świat. Zwycięzcę tej bitwy wyłoni sąd
W Indiach trwa spór o to, kto wymyślił słynną potrawę butter chicken. Prawa do pomysłu rości sobie rodzina, która prowadzi w Delhi popularną restaurację Moti Mahal. Gościli w niej m.in. były prezydent USA Richard Nixon oraz pierwszy premier Indii...
-
Gordon Ramsay radzi, czego nie wybierać z menu. Wymienił słowa-klucze. "Kto tak powiedział?"
Gordon Ramsay to kulinarna ikona. Jego restauracje przez lata były wielokrotnie nagradzane słynnymi gwiazdkami Michelin. Nie ma wątpliwości, że kucharz zna się na swojej pracy. Tym cenniejsze są więc jego wskazówki dotyczące tego, czego lepiej nig...
-
Zamawiasz zupę w restauracji? To nie zawsze dobry pomysł. Słynny szef kuchni radzi, co robić
Gdy idziemy do restauracji, raczej nie spodziewamy się, że danie, które dostaniemy, będzie nieświeże. Tymczasem niektórzy pracownicy gastronomii przestrzegają, by nie zamawiać określonych potraw z karty. Jedną z nich miałyby być zupy. Zwróciła na ...
-
Restauracja z "Kuchennych rewolucji" wycofała menu Magdy Gessler. Goście wolą inne dania
"Kuchenne rewolucje" w łódzkiej restauracji Doprawione Jabłkiem według Zwierzchowskiej odbyły się w sierpniu 2020 roku. Przed programem lokal nazywał się Pierogarnia Palce Lizać. Magda Gessler tradycyjne zaproponowała nie tylko nową nazwę, lecz...
-
Spróbował jedzenia u Magdy Gessler. Wydał ponad 700 zł. Schabowego nie mógł przełknąć
Książulo to popularny YouTuber, który testuje jedzenie w całej Polsce. Słynie między innymi z próbowania potraw, które szczycą się mianem najostrzejszych. Tym razem postanowił jednak sprawdzić, jak karmi się w restauracji "U Fukiera" Magdy Gessler...
-
Podróżnicy z całego świata wybrali. Polska restauracja na pierwszym miejscu. Jest "ukrytym skarbem"
Popularny serwis turystyczny TripAdvisor co roku publikuje zestawienie Travelers' Choice Awards w różnych kategoriach. Jedną z nich są najlepsze na świecie restauracje, gdzie z kolei nagrody przyznawane są w kilku podkategoriach, w tym "ukrytym...
-
"Wlałam Anthony'emu Bourdainowi burbona do ust po wciąż ciepłej kości. Czułam się ogromnie skrępowana"
"Byłam sceptyczna, bardzo sceptyczna. Bałam się, że w programie, który uwielbiałam, zostanę pokazana jako hostessa - i te obawy okazały się uzasadnione. Martwiłam się też, że od tej pory będziemy musieli serwować gościom zjazd po kości już zawsze...
-
Zapłaciła za kolację równowartość 900 zł, ale jej nie zjadła. Posiłek wylądował w morzu. "Myślałem, że żartuje"
Do niecodziennej sytuacji doszło w restauracji na Sardynii. Turystka ze Szwajcarii przyszła na kolację z mężem. Gdy weszła do środka, zobaczyła akwarium z homarem. Postanowiła go zamówić. Obsługa lokalu zważyła zwierzę i poinformowała, ile będzie...
-
Zjadła w restauracji niedaleko Zakopanego. "Jaki rachunek! Myślałam, że się przewidziałam"
Aga, która na TikToku prowadzi profil Wyższy Instytu Smaku, słynie z tego, że odwiedza i testuje restauracje w całej Polsce. Niedawno zjadła w, jej zdaniem, najlepszej restauracji w Kościelisku niedaleko Zakopanego. W tym roku lokal został...
-
Taki rachunek zamiast paragonu fiskalnego? Ministerstwo finansów: Nie przyjmuj go
Nie wszyscy są świadomi, że czasem paragon, który dostają w restauracji, nie jest paragonem fiskalnym. To tak zwany paragon lub rachunek kelnerski, a jego wydanie klientowi jest niezgodne z prawem i prowadzi do sytuacji, w której pracownicy...
-
Magda Gessler pomogła tylko na krótko. Restauracja z Krakowa zamyka się. "Jest mi ciężko"
Voila Avignon Bistro to francuska restauracja z Krakowa, w której Magda Gessler przeprowadziła rewolucję. Odcinek został wyemitowany w marcu tego roku. Restauratorce udało się pomóc właścicielom lokalu. W sierpniu gruchnęła jednak wiadomość, że...
-
Chciała podzielić się jedzeniem z dzieckiem. Doliczyli jej 2 euro do rachunku
"Paragony grozy" to nie tylko te rachunki z szokująco wysoką kwotą końcową. Zaliczyć można do nich także te, na których uwzględnione są pozycje, których klienci się nie spodziewali. Taka sytuacja spotkała we Włoszech kobietę, która poszła do...
-
Restauracje nie chcą obsługiwać osób, które są same. Niektóre lądują przy toalecie. Mieszkańcy mają dość
Idziesz do restauracji w Barcelonie bez towarzyszy? W niektórych miejscach możesz się srogo rozczarować. Jak donosi hiszpański serwis El Pais, nie brakuje lokali, które odmawiają obsługi pojedynczych osób. Czasem pracownicy udają, że wszystkie...
-
Zjadła w restauracji z przewodnika Michelin. Jedzenie? "Brak słów". Ale to paragon zaskakuje
Wszyscy przyzwyczailiśmy się do wysokich cen, szczególnie w miejscowościach turystycznych. Drożyzna nie nadaje nam chwili wytchnienia. Okazuje się jednak, że można trafić w miejsca, w których jedzenie jest smaczne i wysokiej jakości, a ceny wcale...
-
Andrea Camastra zdobył gwiazdkę Michelin. Ma apel do Polaków: Przestańcie otwierać sushi bary i pizzerie
Restauracja Nuta, w której Andrea Camastra jest szefem kuchni, zdobyła pierwszą gwiazdkę Michelin po nieco ponad roku istnienia. W rozmowie z Haps.pl Camastra wyjawił, czy spodziewał się nagrody, zdradził, czy na tym poziomie istnieje rywalizacja ...
-
Poznaliśmy 50 najlepszych restauracji na świecie. Jedno miasto zdominowało ranking
Znamy nazwy restauracji, które zostały nagrodzone w konkursie The World's 50 Best Restaurants. Za najlepszy został uznany lokal Central w peruwiańskiej Limie. Restauracje ze stolicy Peru pojawiły się w rankingu aż cztery razy - najwięcej ze...
-
Trzy polskie restauracje z gwiazdkami Michelin! Jedna z nich dokonała czegoś, co innym się nie udało
Niezwykłe wyróżnienie dla trzech polskich restauracji. Krakowska Bottiglieria 1881, która do tej pory była jedynym lokalem w naszym kraju z gwiazdką Michelin, otrzymała właśnie drugie odznaczenie. To pierwszy raz w historii, gdy restauracja z Pols...
-
Restauracjom brakuje pracowników. "Na kucharza zgłaszają się osoby, które nie potrafią ugotować zupy"
Choć najgorszy pandemiczny okres mamy już prawdopodobnie za sobą, branża gastronomiczna wciąż boryka się z problemami. Właściciele restauracji opowiedzieli łódzkiej Gazecie Wyborczej, jak trudno jest znaleźć pracowników. "Kelnerom oferujemy 30 zł...
-
Wyciągnął broń i zażądał kebaba za 22 zł. Sprzedawca szybko rozpoznał stałego bywalca
Zamaskowany sprawca pewnym krokiem wszedł do restauracji z popularnym fast foodem i grożąc pracownikom bronią, zażądał kebaba za... 22 zł. Jak się później okazało, sytuacja szybko z drastycznej stała się nieco żenująca - sprzedawca wcale się nie...
-
Katowicka burgerownia stworzyła burger jak ten z filmu "Menu". "Macie dużo bardziej apetyczną bułkę"
Lokal Burgi, który znajduje się w Katowicach, postanowił odtworzyć burger, którym w głośnym filmie "Menu" zajada się aktorka Anya Taylor-Joy. Swoje dzieło nazwali "Slowik", czyli tak, jak nazywa się filmowy kucharz grany przez Ralpha Fiennesa....
-
Ukradli z restauracji z gwiazdką Michelin wino za 1,6 mln euro. Usłyszeli wyrok
W październiku 2021 roku była uczestniczka konkursów piękności z Meksyku oraz jej partner ukradli 45 butelek niezwykle drogiego wina z hiszpańskiej restauracji. Para przez kilka miesięcy była poszukiwana, aż w końcu wpadła na granicy Czarnogóry z...
-
Włoski minister mówi "basta" - rząd Italii chce zdyscyplinować restauracje. Koniec z podróbkami
Fani prawdziwej włoskiej kuchni doskonale znają zawód spowodowany carbonarą ze śmietaną, pizzą z ananasem, czy podróbką tradycyjnego sera. Problem zauważył także włoski minister Francesco Lollobrigida, który postanowił wytoczyć wojnę producentom...
-
Najsłynniejszy szef kuchni stracił gwiazdkę Michelin. Powód? Prawdopodobnie nigdy się nie dowiemy
Guy Savoy uznawany jest za najsłynniejszego szefa kuchni na świecie. Pod jego okiem uczył się m.in. Gordon Ramsay, który nazwał go swoim mentorem. Do tej pory jego paryska restauracja - Restaurant Guy Savoy - mogła poszczycić się aż trzema...
-
Magda Gessler przerażona tym, co znalazła w restauracji z Kuchennych rewolucji. "Ja bym nic nie tknęła"
Magda Gessler zasłynęła tym, że odmienia (a w niektórych przypadkach stara się odmienić) oblicze restauracji, których właściciele nie radzą sobie z prowadzeniem biznesu. Przez lata odwiedziła już mnóstwo miejsc, których czystość często pozostawiał...