restauracje
-
"Wlałam Anthony'emu Bourdainowi burbona do ust po wciąż ciepłej kości. Czułam się ogromnie skrępowana"
"Byłam sceptyczna, bardzo sceptyczna. Bałam się, że w programie, który uwielbiałam, zostanę pokazana jako hostessa - i te obawy okazały się uzasadnione. Martwiłam się też, że od tej pory będziemy musieli serwować gościom zjazd po kości już zawsze...
-
Zapłaciła za kolację równowartość 900 zł, ale jej nie zjadła. Posiłek wylądował w morzu. "Myślałem, że żartuje"
Do niecodziennej sytuacji doszło w restauracji na Sardynii. Turystka ze Szwajcarii przyszła na kolację z mężem. Gdy weszła do środka, zobaczyła akwarium z homarem. Postanowiła go zamówić. Obsługa lokalu zważyła zwierzę i poinformowała, ile będzie...
-
Zjadła w restauracji niedaleko Zakopanego. "Jaki rachunek! Myślałam, że się przewidziałam"
Aga, która na TikToku prowadzi profil Wyższy Instytu Smaku, słynie z tego, że odwiedza i testuje restauracje w całej Polsce. Niedawno zjadła w, jej zdaniem, najlepszej restauracji w Kościelisku niedaleko Zakopanego. W tym roku lokal został...
-
Taki rachunek zamiast paragonu fiskalnego? Ministerstwo finansów: Nie przyjmuj go
Nie wszyscy są świadomi, że czasem paragon, który dostają w restauracji, nie jest paragonem fiskalnym. To tak zwany paragon lub rachunek kelnerski, a jego wydanie klientowi jest niezgodne z prawem i prowadzi do sytuacji, w której pracownicy...
-
Magda Gessler pomogła tylko na krótko. Restauracja z Krakowa zamyka się. "Jest mi ciężko"
Voila Avignon Bistro to francuska restauracja z Krakowa, w której Magda Gessler przeprowadziła rewolucję. Odcinek został wyemitowany w marcu tego roku. Restauratorce udało się pomóc właścicielom lokalu. W sierpniu gruchnęła jednak wiadomość, że...
-
Chciała podzielić się jedzeniem z dzieckiem. Doliczyli jej 2 euro do rachunku
"Paragony grozy" to nie tylko te rachunki z szokująco wysoką kwotą końcową. Zaliczyć można do nich także te, na których uwzględnione są pozycje, których klienci się nie spodziewali. Taka sytuacja spotkała we Włoszech kobietę, która poszła do...
-
Restauracje nie chcą obsługiwać osób, które są same. Niektóre lądują przy toalecie. Mieszkańcy mają dość
Idziesz do restauracji w Barcelonie bez towarzyszy? W niektórych miejscach możesz się srogo rozczarować. Jak donosi hiszpański serwis El Pais, nie brakuje lokali, które odmawiają obsługi pojedynczych osób. Czasem pracownicy udają, że wszystkie...
-
Zjadła w restauracji z przewodnika Michelin. Jedzenie? "Brak słów". Ale to paragon zaskakuje
Wszyscy przyzwyczailiśmy się do wysokich cen, szczególnie w miejscowościach turystycznych. Drożyzna nie nadaje nam chwili wytchnienia. Okazuje się jednak, że można trafić w miejsca, w których jedzenie jest smaczne i wysokiej jakości, a ceny wcale...
-
Andrea Camastra zdobył gwiazdkę Michelin. Ma apel do Polaków: Przestańcie otwierać sushi bary i pizzerie
Restauracja Nuta, w której Andrea Camastra jest szefem kuchni, zdobyła pierwszą gwiazdkę Michelin po nieco ponad roku istnienia. W rozmowie z Haps.pl Camastra wyjawił, czy spodziewał się nagrody, zdradził, czy na tym poziomie istnieje rywalizacja ...
-
Poznaliśmy 50 najlepszych restauracji na świecie. Jedno miasto zdominowało ranking
Znamy nazwy restauracji, które zostały nagrodzone w konkursie The World's 50 Best Restaurants. Za najlepszy został uznany lokal Central w peruwiańskiej Limie. Restauracje ze stolicy Peru pojawiły się w rankingu aż cztery razy - najwięcej ze...
-
Grzyb jadalny i trujący jednocześnie. Jak wyglądają siniaki?
-
Weź biały napój, mąkę, jajko i zrób najlepsze kluseczki. Kopytka się chowają
-
Wielu młodych Polaków ma ten problem. Rozwiązanie jest prosteMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Prosta zapiekanka ziemniaczana gotowa w godzinę. Ważny jest ten składnik
-
Najlepsza zupa na rosole to wcale nie pomidorowa. Weź ser i trochę czosnku
- Przed tobą najtrudniejszy quiz o jajkach. Na komplet mogą liczyć tylko smakosze!
- Chcesz zamrozić drożdże? Zrób w ten sposób, a nie stracą swoich właściwości
- Dominikańczyk poszedł do baru mlecznego. Co ocenił najlepiej? Wcale nie pierogi
- Nie ma szybszego przepisu na sernik. Zrobisz go w 20 minut, bez piekarnika
- Szybki obiad z makaronem i kurczakiem w sosie. Wystarczy jeden garnek
-
Trzy polskie restauracje z gwiazdkami Michelin! Jedna z nich dokonała czegoś, co innym się nie udało
Niezwykłe wyróżnienie dla trzech polskich restauracji. Krakowska Bottiglieria 1881, która do tej pory była jedynym lokalem w naszym kraju z gwiazdką Michelin, otrzymała właśnie drugie odznaczenie. To pierwszy raz w historii, gdy restauracja z Pols...
-
Restauracjom brakuje pracowników. "Na kucharza zgłaszają się osoby, które nie potrafią ugotować zupy"
Choć najgorszy pandemiczny okres mamy już prawdopodobnie za sobą, branża gastronomiczna wciąż boryka się z problemami. Właściciele restauracji opowiedzieli łódzkiej Gazecie Wyborczej, jak trudno jest znaleźć pracowników. "Kelnerom oferujemy 30 zł...
-
Wyciągnął broń i zażądał kebaba za 22 zł. Sprzedawca szybko rozpoznał stałego bywalca
Zamaskowany sprawca pewnym krokiem wszedł do restauracji z popularnym fast foodem i grożąc pracownikom bronią, zażądał kebaba za... 22 zł. Jak się później okazało, sytuacja szybko z drastycznej stała się nieco żenująca - sprzedawca wcale się nie...
-
Katowicka burgerownia stworzyła burger jak ten z filmu "Menu". "Macie dużo bardziej apetyczną bułkę"
Lokal Burgi, który znajduje się w Katowicach, postanowił odtworzyć burger, którym w głośnym filmie "Menu" zajada się aktorka Anya Taylor-Joy. Swoje dzieło nazwali "Slowik", czyli tak, jak nazywa się filmowy kucharz grany przez Ralpha Fiennesa....
-
Ukradli z restauracji z gwiazdką Michelin wino za 1,6 mln euro. Usłyszeli wyrok
W październiku 2021 roku była uczestniczka konkursów piękności z Meksyku oraz jej partner ukradli 45 butelek niezwykle drogiego wina z hiszpańskiej restauracji. Para przez kilka miesięcy była poszukiwana, aż w końcu wpadła na granicy Czarnogóry z...
-
Włoski minister mówi "basta" - rząd Italii chce zdyscyplinować restauracje. Koniec z podróbkami
Fani prawdziwej włoskiej kuchni doskonale znają zawód spowodowany carbonarą ze śmietaną, pizzą z ananasem, czy podróbką tradycyjnego sera. Problem zauważył także włoski minister Francesco Lollobrigida, który postanowił wytoczyć wojnę producentom...
-
Najsłynniejszy szef kuchni stracił gwiazdkę Michelin. Powód? Prawdopodobnie nigdy się nie dowiemy
Guy Savoy uznawany jest za najsłynniejszego szefa kuchni na świecie. Pod jego okiem uczył się m.in. Gordon Ramsay, który nazwał go swoim mentorem. Do tej pory jego paryska restauracja - Restaurant Guy Savoy - mogła poszczycić się aż trzema...
-
Magda Gessler przerażona tym, co znalazła w restauracji z Kuchennych rewolucji. "Ja bym nic nie tknęła"
Magda Gessler zasłynęła tym, że odmienia (a w niektórych przypadkach stara się odmienić) oblicze restauracji, których właściciele nie radzą sobie z prowadzeniem biznesu. Przez lata odwiedziła już mnóstwo miejsc, których czystość często pozostawiał...
-
Zamówił najdroższą pizzę w Polsce. Cena szokuje. "Tyle zapłaciłbym za lot w dwie strony"
MrKryha to youtuber, który słynie z tego, że odwiedza i ocenia przeróżne lokale gastronomiczne w całej Polsce. Niedawno wybrał się do pizzerii w Redzie, która serwuje najdroższą pizzę w Polsce. Jeśli myśleliście, że pączek u Wojewódzkiego za 49 zł...
-
Ewa Wachowicz wiele razy odwiedzała restauracje Magdy Gessler. Skomentowała ceny
Ewa Wachowicz od lat należy do grona najpopularniejszych polskich gwiazd związanych z gotowaniem. Prowadzi nie tylko program kulinarny, lecz także restaurację Zalipianki. W rozmowie z pomponik.pl wyjaśniła, co składa się na cenę dania w lokalu....
-
Odwiedziła restaurację sygnowaną nazwiskiem Magdy Gessler. Lokal nie zachwyca. "Powinien przejść rewolucję"
Redaktorka serwisu Plotek.pl, Anna Wójtowicz, postanowiła odwiedzić restaurację Polka, która sygnowana jest nazwiskiem Magdy Gessler. Spodziewała się, że skoro restauratorka prowadzi słynne na całą Polskę "Kuchenne rewolucje", to w lokalu, który...
-
Krakowska restauracja najlepszą w Polsce i jedną z najlepszych na świecie. Prestiżowy konkurs wyłonił zwycięzcę
World Culinary Awards to coroczny program nagród kulinarnych przyznawanych restauracjom z całego świata. W tym roku mamy wyjątkowy powód do dumy - krakowska restauracja Fiorentina została ogłoszona najlepszą restauracją w Polsce i znalazła się wśr...
-
McDonald's musi zakasać rękawy? Wkrótce w Polsce pojawi się nowy fast food znany na całym świecie
Popeyes to amerykańska sieć restauracji typu fast food, która powstała w Nowym Orleanie. Serwuje kuchnię typową dla Luizjany. Sieć ma swoje lokale na całym świecie, a w 2023 roku ma otworzyć je również w Polsce. Media branżowe zastanawiają się, cz...
-
Zdecydował, że zamknie restaurację nagradzaną przez Michelin. COVID-19 pozbawił go smaku i węchu
Mark Sebastian Fisher od 33 lat prowadzi restaurację w Oswestry w hrabstwie Shropshire w zachodniej Anglii. Jego lokal połączony z niewielkim hotelem - Sebastians Restaurant With Rooms - został wyróżniony między innymi przez Michelin. Właściciel...
-
Pan Grzegorz i ekipa z baru "Do syta" ratują świat. Oferują zawieszone obiady. "Posiedzi pani godzinę i złapie się za głowę"
Ostatnio miałam przyjemność odwiedzić bar "Do syta" na warszawskim Mokotowie, który prowadzi pan Grzegorz. Bar oferuje zawieszone obiady dla każdego, kto potrzebuje ciepłego posiłku. Poza obiadami dla potrzebujących, właściciele baru chętnie...
-
Burger drwala - kiedy będzie? Miłośnicy kultowej kanapki już zacierają ręce
Fani restauracji McDonald's odliczają dni do zmiany menu na zimowe. Kiedy zatem wychodzi drwal w 2022 roku? Kultowa kanapka z panierowanym, topionym serem niebawem pojawi się w ofercie. Wyjaśniamy, czy w tym roku spodziewać się możemy nowych...
-
Polskie cukiernie z prestiżowym wyróżnieniem. Znalazły się wśród najlepszych na świecie
Pojawienie się polskich lokali w prestiżowym rankingu "La Liste" to wielkie wyróżnienie. Najwięcej docenionych cukierni jest z Warszawy, ale inne miasta też mają się czym pochwalić. Gdzie w takim razie zjemy najsamczniejsze desery? Listę znajdziec...
-
Czy drożyzna zmusza nas do oszczędzania na jedzeniu? "Przeglądanie promocji stało się rytuałem"
Czy przez inflację zmieniły się nasze nawyki przy robieniu zakupów? Czy nadal chętnie odwiedzamy restauracje, do których z radością ruszyliśmy, gdy skończyły się lockdowny? Jak sytuacja wygląda z punktu widzenia restauratorów? O wpływie drożyzny n...
-
Zobaczył reklamę gumy do żucia i wymyślił zupełnie nowe pierogi. "Czasem wystarczy mi sam kształt"
Andrea Camastra niedawno otworzył w Warszawie nową restaurację - Nutę. Szef kuchni zapowiada, że chce nie tylko powtórzyć sukces swojego poprzedniego lokalu, który został nagrodzony przez Michelin, lecz osiągnąć jeszcze więcej. W menu nowej...
-
Savoir-vivre w gastronomii: Czy kelner powinien mówić do nas na "ty"? "To kwestia kultury osobistej"
Szczególnie w większych miastach coraz częściej kelner lub kelnerka zwrócą się do nas na "ty". To nie powód do złości, a zwyczaj, który jest praktykowany szczególnie w restauracjach o luźnym koncepcie, nastawionych na młodych gości. To zachowanie...
-
Luzowanie obostrzeń w maju. Restauratorzy w końcu podniosą się z kolan? Minister zdrowia przedstawił harmonogram
Poluzowana majówka w tym roku się nie odbędzie, ale jest światełko w tunelu. Podczas środowej konferencji premier Morawiecki i minister zdrowia Adam Niedzielski wyjawili plan łagodzenia obostrzeń. Co z restauracjami?
-
Dania na wynos ratują restauracje? Niby tak, ale większość z nas nigdy ich nie zamawia
Gastronomia to branża najbardziej poszkodowana przez pandemię. Właściciele robią, co mogą, by jakkolwiek przynajmniej utrzymać swoje lokale. Wielu klientów zaangażowało się w pomoc, jednak wyniki są bezlitosne.
-
Restauratorzy walczą o odmrożenie gastronomii. Tymczasem Magda Gessler: "Nie jest to bezpieczne"
Magda Gessler poparła decyzje rządu o utrzymywaniu obostrzeń w gastronomii, ale z jednym zastrzeżeniem. Robi się tak na południu Europy.
-
Restaurator: "Gastronomia działała nawet w najgorszych czasach, kiedy była wojna"
"Nigdy nie przypuszczałem, że doczekamy czasów, kiedy knajpy będą całkowicie zamknięte". Marcin Wachowicz, właściciel kilku znanych restauracji, podzielił się swoimi przewidywaniami, jak będzie wyglądać gastronomia po pandemii.
-
Obostrzenia przedłużone, ale są zmiany. Godziny dla seniorów zniesione
W czwartek podczas konferencji prasowej minister zdrowia Adam Niedzielski wypowiedział się na temat obostrzeń w sklepach. Są pewne zmiany.
-
Prezes PFR nieoficjalnie o otwarciu restauracji: "Będzie to możliwe w maju"
Obostrzenia trwają od połowy października i co chwila są przedłużane. Właściciele restauracji z zapartym tchem czekają na informacje o możliwym otwarciu lokali. W środowym wywiadzie dla RMF FM prezes PFR powiedział o możliwym terminie złagodzenia...
-
OtwieraMY: nie tylko restauratorów czekają mandaty. Inspektorzy sanepidu mogą ukarać także gości
Wybieracie się do restauracji otwartej mimo obostrzeń? Istnieje ryzyko, że otrzymacie mandat. Inspekcja sanitarna i policja zapowiadają wzmożone kontrole.
-
Wypowiedź Magdy Gessler ws. restauracji namieszała ludziom w głowach. "Zmieniła pani zdanie!". Odpowiada: Nie
Magda Gessler posiada kilka restauracji w całej Polsce. Ją także dotknął problem, z którym od miesięcy borykają się tysiące właściciele lokali gastronomicznych. Wypowiedziała się na ten temat podczas poniedziałkowej konferencji.
-
Restauracja Magdy Gessler otwarta pomimo zakazu. Restauratorka: "Nie zgadzam się z postanowieniem"
Właściciel restauracji "Schronisko Smaków" sygnowanej nazwiskiem Magdy Gessler, otworzył restaurację mimo zakazu. Restauratorka odcina się od jego decyzji.
-
Otwierasz lokal pomimo zakazu? Sanepid ostrzega: posypią się kary
Zamknięcie gastronomii dało się we znaki właścicielom i pracownikom lokali. Zamknięto wiele knajp, zwolniono tysiące osób. Niektórzy postanowili więc zignorować obostrzenia. Przestrzega przed tym sanepid.