resztki jedzenia
-
Wyrzucasz skórkę od ogórka? To błąd. Ma idealne zastosowanie... podczas sprzątania
Skórki z ogórka powszechnie traktujemy jako odpadki. Jak się jednak okazuje, posiadają wiele cennych właściwości. Dzięki nim możesz pozbyć się zaparć, wyczyścić łazienkę, ale także zadbać o urodę. Zaoszczędzisz w ten sposób czas i pieniądze...
-
Wielkanoc za nami. Jak wykorzystać resztki ze świątecznego stołu? Nie musisz zjadać na siłę
Święta, święta i po świętach. Jak co roku kupujemy duże ilości jedzenia i po świątecznej przerwie często okazuje się, że w lodówce zalega mnóstwo resztek. Rzecz jasna, najprostszy sposób, aby temu zapobiec, to rozważniejsze zakupy, ale w praktyce...
-
Co zrobić z resztkami po świętach? Marnujemy tyle jedzenia, że aż żal patrzeć
Sałatka jarzynowa, pieczywo, a nawet symbole świąt: baranek wielkanocny czy pisanki. To produkty, które najczęściej wyrzucamy po Wielkanocy. Co zrobić, żeby nie marnować tyle jedzenia? Są na to bardzo proste sposoby.
-
Resztki jedzenia, które prawdopodobnie masz w lodówce, mogą ci zaszkodzić. Uważaj, co jesz
Czy wszystko, co zostanie po obiedzie można po prostu wstawić do lodówki i zjeść za kilka dni? Okazuje się, że niestety nie. Niektóre produkty, nawet trzymane w chłodzie, mogą nam zaszkodzić. Podpowiadamy, czego nie odkładać "na później".
-
Jak odgrzewać pizzę, ziemniaki i inne dania, żeby smakowały najlepiej? Zapomnij o mikrofalówce!
Przesuszone, gumowate - odgrzewane produkty smakują zazwyczaj o wiele gorzej niż świeże. Dlaczego? Po części winny jest zły sposób ich odgrzewania. Wiemy, co zrobić, żeby było lepiej, ale najpierw... odsuń się od mikrofalówki!
-
Resztki po świętach. Podpowiadamy, co zrobić z jedzeniem, by się nie zmarnowało
Na święta zwykle szykujemy sporo jedzenia. Przecież nie może niczego zabraknąć. A potem męczymy się z resztkami, dojadamy, próbujemy wcisnąć rodzinie, a ostatecznie lądują w koszu. Są lepsze sposoby, ale trzeba o nich pomyśleć zawczasu.
-
Robisz świadome zakupy? Co z tego, skoro resztki i tak wrzucasz do kosza. Jak tego uniknąć? Podpowiadamy
Jeśli dobrymi intencjami piekło jest wybrukowane, można powiedzieć, że resztkami wybrukowane jest piekło naszej planety. Co z tego, że robimy świadome zakupy i nawet wykorzystujemy wszystkie produkty, skoro spora część i tak trafia do kosza? Co z...
-
W twojej lodówce zalegają resztki mięsa lub warzyw? Oto pomysły na to, jak sprytnie je wykorzystać
W nawet najlepiej zorganizowanych lodówkach i kuchennych szafkach pojawiają się resztki. Lekko suchy kawałek sera czy szynki, warzywa, które straciły już elastyczność czy czerstwy chleb. Nie trzeba ich od razu wyrzucać. Oto kilka pomysłów na...
-
Robiliście lampion z dyni, a nie chcecie skazywać jej na gnicie? Wykorzystajcie ją w kuchni
W samej Wielkiej Brytanii zaledwie 15 procent konsumentów, wykorzystuje halloweenowe dynie w pełni*. Oto kilka przykładów jak można wykorzystać dynię przed i po święcie strachów.
-
Jak wykorzystać resztki zaczętych produktów w lodówce? Zupy i sosy to nie jedyne rozwiązania
Wiele przepisów wymaga użycia takiej ilości produktu, która jest nieco mniejsza, niż to, co kupiliście. Często więc w lodówkach pozostają dwie łyżki koncentratu pomidorowego czy połówka pora. Jak można wykorzystać takie resztki? Oto kilka inspiracji.
-
Góralska pierś z kurczaka to pomysł na komunijny posiłek według Ewy Wachowicz. Goście będą zachwyceni
-
Jak zrobić perfekcyjne pieczone ziemniaki? Triki, dzięki którym będą pyszne i chrupiące
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Carbonara - przepis na włoski obiad. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, aby wyczarować cudo
-
Młoda kapusta zasmażana - przepis na najlepszy wiosenny dodatek. Boczek podkręci smak
- Masz problem z oddzieleniem żółtka od białka? Mamy pięć sprytnych sposobów jak to sprawnie zrobić
- Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
- Pierwszy bób jest już na bazarkach. Na razie cena odstrasza. Kiedy zaczyna się sezon i jak przygotować bób, jeśli już się skusiliście?
- Placek po węgiersku z przepisu Magdy Gessler to aromatyczny i sycący posiłek. W sam raz na obiad
- Fasolka po bretońsku - przepis babci. Wykorzystaj w swojej kuchni recepturę znaną od stuleci