resztki jedzenia
-
Ekspresowa tarta dla leniwych. Wykorzystaj resztki z lodówki, zalej je masą i wytrawny specjał gotowy
Lodówka poza resztkami świeci pustkami? Zamiast je wyrzucać postaw na ekspresowe danie idealne na każdą porę. Wytrawna tarta pomieści wiele składników zarówno serów, mięs, warzyw czy nabiału. Dzięki tej prostej metodzie nic się nie zmarnuje, a my ...
-
Co zrobić z mięsa z rosołu? Postaw na prosty, domowy pasztet. Będzie wilgotny i idealny na kanapki
ar rosołu ugotowany, lecz teraz nie wiesz, co zrobić z pozostałym mięsem? Pod żadnym pozorem go nie wyrzucaj. Wystarczy dodać kilka składników i możesz upiec znakomity pasztet z resztek z obiadu. Ponadto dodatek jednego produktu sprawi, że mięsna...
-
Zaskocz bliskich i wyczaruj obiad z resztek. Będzie nie tylko zero-waste, ale również palce lizać
Gotowanie w duchu zero-waste to niewątpliwie powód do dumy. Polacy z roku na rok marnują coraz więcej jedzenia, a do śmieci rocznie trafia 4,8 miliona ton żywności. Przerażające statystyki zachęcają więc do szukania sprytnych rozwiązań. Jednym z...
-
Zapiekanka ziemniaczana pochłonie resztki z lodówki. Smakuje wybornie i równie pięknie się prezentuje
Wśród domowych obiadów można wyróżnić wiele smakowitości, jednak koniec końców rządzą klasyki i to na dodatek te banalnie proste w przygotowaniu! Reprezentantką, z którą na próżno konkurować jest zapiekanka ziemniaczana - nie tylko pochłonie reszt...
-
Co zrobić z mięsa z rosołu? Dodaj te składniki i przyrządź wyśmienite danie. Goście będą wniebowzięci
Nie wiesz, jak wykorzystać mięso z rosołu? Z resztek po zupie można przyrządzić wiele smakowitych dań. Przedstawiamy przepis na pulpety - zaskakują smakiem i świetnie smakują z różnymi dodatkami. Zrobisz je w kilka chwil.
-
Chłopski garnek przepis z resztek. W kuchni nic się nie zmarnuje, a efekt będzie wyjątkowo smaczny
Marnowanie żywności przechodzi do lamusa. Wystarczy przecież zmienić złe nawyki i docenić potencjał zalegających w lodówce produktów. Przepis na chłopski garnek z resztek sprawdzi się w tej roli idealnie. Pół godziny i mamy obłędny obiad, a także...
-
Mnóstwo osób tak robi, a to ogromny błąd. Czego nie wolno wylewać do muszli klozetowej? Rosół to nie wszystko
Jestem w stanie założyć się, że chociaż raz w życiu zdarzyło wam się wylać do muszli klozetowej resztki po obiedzie. O ile "czyste" płyny teoretycznie nie powinny narobić problemów, tak są rzeczy, które pod żadnym pozorem nie powinny się tam...
-
Wielkanocne pieczywo zalega w chlebaku? Zrób domową bułkę tartą, pamiętaj jednak o złotych zasadach
Domowej roboty bułka tarta to nie tylko przydatny produkt, ale i sposób na wykorzystanie zalegającego po świętach pieczywa. Wielkanocne bułki wcale nie muszą się zmarnować - warto jednak pamiętać o kilku złotych zasadach, które dadzą perfekcyjny...
-
Co zrobić z resztkami po świętach? Z mięs i wędlin zrobisz cud zupę, a patent Bosackiej na jarzynową to złoto
W naszych domach niestety cały czas robi się wszystkiego za dużo i kiedy święta dobiegają końca, nie mamy już miejsca ani w brzuchach, ani w lodówkach, by zmieścić resztki wędlin i sałatek. Dziś mamy dla was trzy patenty na resztki po świętach, z...
-
Wykorzystaj niedzielny obiad i zrób smaczny dodatek na kanapki. Jak przygotować pasztet z resztek z rosołu? To proste
W swojej kuchni warto kierować się zasadami zero waste, nie tylko dla dobra naszej planety, ale również w trosce o własny portfel. Wykorzystywanie każdego elementu podczas gotowania to doskonały pomysł na rozwinięcie swojej kulinarnej kreatywności...
-
Jest jadalny, ale nawet nie myśl o tym, by go zabrać. "Bardzo rzadki"
-
Ciasto czekoladowe z owocowym twistem. Dodatek jabłek sprawdzi się idealnie
-
Wzięła dwa składniki i patelnię, i zrobiła szybki deser. "Ekspresowe, miękkie i puszyste"
-
Jeśli tak robisz, to wielki błąd. Pieczarki wyjdą gumowate i wodniste
-
Ciasto ucierane z jabłkami. Z tym trikiem będzie obłędne
- Biszkopt opada po upieczeniu? Trik babci poradzi sobie z tym problem
- Gzik z tym składnikiem jest o niebo lepszy. Magda Gessler zaszalała
- Zupa fasolowa z nietypowym dodatkiem. Tak robiła ją pewna starsza pani
- Przepis na "Pijaną śliwkę", czyli biszkoptowo-kremowy deser dla dorosłych
- Tak pysznych placków jeszcze nie było. Ważny jest jogurt i coś jeszcze
-
Zapiekanka ze świątecznych resztek - sycące i kolorowe danie przygotowane w duchu zero waste
Świąteczne szaleństwa powoli dobiegają końca, zostaje jednak pełna lodówka z masą nadprogramowych składników. Aby zapobiec marnowaniu żywności, warto przygotować zapiekankę z resztek. Danie nie tylko pięknie się prezentuje, ale także syci i...
-
Świąteczne rarytasy zalegają na dnie lodówki? Przygotuj z nich sylwestrowe przekąski
Po świąteczne ucztowaniu zazwyczaj zostaje dużo jedzenia, które zalega w lodówce. Aby zapobiec marnowaniu żywności, warto skusić się na jeden z oryginalnych przepisów. Spektakularne przekąski do bliskich i gości to prawdziwy rarytas, który nie tyl...
-
Co zrobić z owocami po kompocie? Znamy kilka sposobów na pyszne wykorzystanie resztek
Domowy kompot to idealny pomysł na orzeźwienie w ciągu dnia. Co jednak jeśli na dnie garnka zostaną resztki? Wiemy, co zrobić z owocami po kompocie, aby nie wylądowały w koszu. Znamy kilka zastosowań na pozór bezużytecznych odpadków.
-
Wyrzucasz skórkę od ogórka? To błąd. Ma idealne zastosowanie... podczas sprzątania
Skórki z ogórka powszechnie traktujemy jako odpadki. Jak się jednak okazuje, posiadają wiele cennych właściwości. Dzięki nim możesz pozbyć się zaparć, wyczyścić łazienkę, ale także zadbać o urodę. Zaoszczędzisz w ten sposób czas i pieniądze...
-
Wielkanoc za nami. Jak wykorzystać resztki ze świątecznego stołu? Nie musisz zjadać na siłę
Święta, święta i po świętach. Jak co roku kupujemy duże ilości jedzenia i po świątecznej przerwie często okazuje się, że w lodówce zalega mnóstwo resztek. Rzecz jasna, najprostszy sposób, aby temu zapobiec, to rozważniejsze zakupy, ale w praktyce...
-
Co zrobić z resztkami po świętach? Marnujemy tyle jedzenia, że aż żal patrzeć
Sałatka jarzynowa, pieczywo, a nawet symbole świąt: baranek wielkanocny czy pisanki. To produkty, które najczęściej wyrzucamy po Wielkanocy. Co zrobić, żeby nie marnować tyle jedzenia? Są na to bardzo proste sposoby.
-
Resztki jedzenia, które prawdopodobnie masz w lodówce, mogą ci zaszkodzić. Uważaj, co jesz
Czy wszystko, co zostanie po obiedzie można po prostu wstawić do lodówki i zjeść za kilka dni? Okazuje się, że niestety nie. Niektóre produkty, nawet trzymane w chłodzie, mogą nam zaszkodzić. Podpowiadamy, czego nie odkładać "na później".
-
Jak odgrzewać pizzę, ziemniaki i inne dania, żeby smakowały najlepiej? Zapomnij o mikrofalówce!
Przesuszone, gumowate - odgrzewane produkty smakują zazwyczaj o wiele gorzej niż świeże. Dlaczego? Po części winny jest zły sposób ich odgrzewania. Wiemy, co zrobić, żeby było lepiej, ale najpierw... odsuń się od mikrofalówki!
-
Resztki po świętach. Podpowiadamy, co zrobić z jedzeniem, by się nie zmarnowało
Na święta zwykle szykujemy sporo jedzenia. Przecież nie może niczego zabraknąć. A potem męczymy się z resztkami, dojadamy, próbujemy wcisnąć rodzinie, a ostatecznie lądują w koszu. Są lepsze sposoby, ale trzeba o nich pomyśleć zawczasu.
-
Robisz świadome zakupy? Co z tego, skoro resztki i tak wrzucasz do kosza. Jak tego uniknąć? Podpowiadamy
Jeśli dobrymi intencjami piekło jest wybrukowane, można powiedzieć, że resztkami wybrukowane jest piekło naszej planety. Co z tego, że robimy świadome zakupy i nawet wykorzystujemy wszystkie produkty, skoro spora część i tak trafia do kosza? Co z...
-
W twojej lodówce zalegają resztki mięsa lub warzyw? Oto pomysły na to, jak sprytnie je wykorzystać
W nawet najlepiej zorganizowanych lodówkach i kuchennych szafkach pojawiają się resztki. Lekko suchy kawałek sera czy szynki, warzywa, które straciły już elastyczność czy czerstwy chleb. Nie trzeba ich od razu wyrzucać. Oto kilka pomysłów na...
-
Robiliście lampion z dyni, a nie chcecie skazywać jej na gnicie? Wykorzystajcie ją w kuchni
W samej Wielkiej Brytanii zaledwie 15 procent konsumentów, wykorzystuje halloweenowe dynie w pełni*. Oto kilka przykładów jak można wykorzystać dynię przed i po święcie strachów.
-
Jak wykorzystać resztki zaczętych produktów w lodówce? Zupy i sosy to nie jedyne rozwiązania
Wiele przepisów wymaga użycia takiej ilości produktu, która jest nieco mniejsza, niż to, co kupiliście. Często więc w lodówkach pozostają dwie łyżki koncentratu pomidorowego czy połówka pora. Jak można wykorzystać takie resztki? Oto kilka inspiracji.