resztki jedzenia
-
Zapiekanka ze świątecznych resztek - sycące i kolorowe danie przygotowane w duchu zero waste
Świąteczne szaleństwa powoli dobiegają końca, zostaje jednak pełna lodówka z masą nadprogramowych składników. Aby zapobiec marnowaniu żywności, warto przygotować zapiekankę z resztek. Danie nie tylko pięknie się prezentuje, ale także syci i...
-
Świąteczne rarytasy zalegają na dnie lodówki? Przygotuj z nich sylwestrowe przekąski
Po świąteczne ucztowaniu zazwyczaj zostaje dużo jedzenia, które zalega w lodówce. Aby zapobiec marnowaniu żywności, warto skusić się na jeden z oryginalnych przepisów. Spektakularne przekąski do bliskich i gości to prawdziwy rarytas, który nie tyl...
-
Co zrobić z owocami po kompocie? Znamy kilka sposobów na pyszne wykorzystanie resztek
Domowy kompot to idealny pomysł na orzeźwienie w ciągu dnia. Co jednak jeśli na dnie garnka zostaną resztki? Wiemy, co zrobić z owocami po kompocie, aby nie wylądowały w koszu. Znamy kilka zastosowań na pozór bezużytecznych odpadków.
-
Wyrzucasz skórkę od ogórka? To błąd. Ma idealne zastosowanie... podczas sprzątania
Skórki z ogórka powszechnie traktujemy jako odpadki. Jak się jednak okazuje, posiadają wiele cennych właściwości. Dzięki nim możesz pozbyć się zaparć, wyczyścić łazienkę, ale także zadbać o urodę. Zaoszczędzisz w ten sposób czas i pieniądze...
-
Wielkanoc za nami. Jak wykorzystać resztki ze świątecznego stołu? Nie musisz zjadać na siłę
Święta, święta i po świętach. Jak co roku kupujemy duże ilości jedzenia i po świątecznej przerwie często okazuje się, że w lodówce zalega mnóstwo resztek. Rzecz jasna, najprostszy sposób, aby temu zapobiec, to rozważniejsze zakupy, ale w praktyce...
-
Co zrobić z resztkami po świętach? Marnujemy tyle jedzenia, że aż żal patrzeć
Sałatka jarzynowa, pieczywo, a nawet symbole świąt: baranek wielkanocny czy pisanki. To produkty, które najczęściej wyrzucamy po Wielkanocy. Co zrobić, żeby nie marnować tyle jedzenia? Są na to bardzo proste sposoby.
-
Resztki jedzenia, które prawdopodobnie masz w lodówce, mogą ci zaszkodzić. Uważaj, co jesz
Czy wszystko, co zostanie po obiedzie można po prostu wstawić do lodówki i zjeść za kilka dni? Okazuje się, że niestety nie. Niektóre produkty, nawet trzymane w chłodzie, mogą nam zaszkodzić. Podpowiadamy, czego nie odkładać "na później".
-
Jak odgrzewać pizzę, ziemniaki i inne dania, żeby smakowały najlepiej? Zapomnij o mikrofalówce!
Przesuszone, gumowate - odgrzewane produkty smakują zazwyczaj o wiele gorzej niż świeże. Dlaczego? Po części winny jest zły sposób ich odgrzewania. Wiemy, co zrobić, żeby było lepiej, ale najpierw... odsuń się od mikrofalówki!
-
Resztki po świętach. Podpowiadamy, co zrobić z jedzeniem, by się nie zmarnowało
Na święta zwykle szykujemy sporo jedzenia. Przecież nie może niczego zabraknąć. A potem męczymy się z resztkami, dojadamy, próbujemy wcisnąć rodzinie, a ostatecznie lądują w koszu. Są lepsze sposoby, ale trzeba o nich pomyśleć zawczasu.
-
Robisz świadome zakupy? Co z tego, skoro resztki i tak wrzucasz do kosza. Jak tego uniknąć? Podpowiadamy
Jeśli dobrymi intencjami piekło jest wybrukowane, można powiedzieć, że resztkami wybrukowane jest piekło naszej planety. Co z tego, że robimy świadome zakupy i nawet wykorzystujemy wszystkie produkty, skoro spora część i tak trafia do kosza? Co z...
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Ciasto bez pieczenia, czyli szarlotka z patelni. Przepis na szybki deser
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Faworki teściowej znane są w całej okolicy. To za sprawą pulchnego ciasta
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
- Słodko-słony karnawał. Gessler faworki je z wytrawnymi omastami
- Kluski leniwe - domowy rarytas, który przygotujesz z podstawowych składników
- Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Przepis na chrupiące i delikatne
- Jak zrobić bezę? Wystarczy połączyć z białkami kilka kropli tego składnika
- Ten przepis na chruściki ma 40 lat i na pewno lepszych nie jedliście. Kluczem smaku jest konkretny tłuszcz
-
W twojej lodówce zalegają resztki mięsa lub warzyw? Oto pomysły na to, jak sprytnie je wykorzystać
W nawet najlepiej zorganizowanych lodówkach i kuchennych szafkach pojawiają się resztki. Lekko suchy kawałek sera czy szynki, warzywa, które straciły już elastyczność czy czerstwy chleb. Nie trzeba ich od razu wyrzucać. Oto kilka pomysłów na...
-
Robiliście lampion z dyni, a nie chcecie skazywać jej na gnicie? Wykorzystajcie ją w kuchni
W samej Wielkiej Brytanii zaledwie 15 procent konsumentów, wykorzystuje halloweenowe dynie w pełni*. Oto kilka przykładów jak można wykorzystać dynię przed i po święcie strachów.
-
Jak wykorzystać resztki zaczętych produktów w lodówce? Zupy i sosy to nie jedyne rozwiązania
Wiele przepisów wymaga użycia takiej ilości produktu, która jest nieco mniejsza, niż to, co kupiliście. Często więc w lodówkach pozostają dwie łyżki koncentratu pomidorowego czy połówka pora. Jak można wykorzystać takie resztki? Oto kilka inspiracji.