resztki jedzenia
-
Co zrobić z resztkami po świętach? Wrzuć do gara i przygotuj pyszną zupę z Lubelszczyzny
Polacy mają tendencję do robienia na święta wielkich ilości jedzenia, którego zwyczajnie nie da się przejeść. Po świętach więc zostaje nam sporo wędlin, mięs, kiełbas i innych różności. Czy trzeba je wyrzucić? Niech was ręka boska broni. Z...
-
Nie lubię marnotrawstwa, więc serwuję zapiekankę z wielkanocnych resztek. Posmakuje fanom żurku
Przed świętami wielkanocnymi spędzamy w kuchni dużo czasu. Przygotowujemy różne pyszności, żeby goście mieli w czym wybierać. Niestety zdarza się, że sporo jedzenia nam później zostaje. Na ratunek przychodzi zapiekanka ziemniaczana z resztek z...
-
Zrób raz, a klasyczne mielone przejdą na emeryturę. Wykorzystaj do nich resztki z rosołu
Co zrobić z pozostałego ugotowanego makaronu? Zamiast wyrzucać, warto wykorzystać go do całkowicie nowego dania. W połączeniu z kilkoma składnikami uzyskamy nowy obiad, który śmiało można serwować z mizerią i ziemniakami.
-
Z resztek obiadu Brytyjczycy robią "bulgotanie i piszczenie". Polacy uwielbiają te składniki
Kuchnia brytyjska często kojarzy się z prostotą i klasycznymi smakami. Choć nie uchodzi za wyrafinowaną, ma ikony, które doskonale wpisują się w tradycję. Jednym z takich dań jest bubble and squeak - fantastyczny sposób na wykorzystanie resztek z...
-
Zamiast wyrzucać do kosza, potraktowałam blenderem. Pasztet był tak dobry, że mąż zjadł cały słoik
Co zrobić z resztek mięsa z rosołu? Zamiast wyrzucać do kosza, lepszym rozwiązaniem jest ich ponowne wykorzystanie. Jak to zrobić? Wystarczy połączyć składniki, zmiksować i włożyć do słoików. W taki sposób powstaje smaczne smarowidło.
-
Nagotowałeś za dużo makaronu? To nie problem. Nie marnuj, a zrób z niego pyszną zapiekankę
Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto jeszcze nigdy nie ugotował za dużo makaronu do obiadu. Jeśli wrzucamy porcje do garnka "na oko", to może zdarzyć się, że makaronu zostanie trochę za dużo. Zaraz po posiłku warto wykorzystać pozostały makaron...
-
Ta zapiekanka z resztek króluje na moim stole po Wielkanocy. Łącz mięsne kąski z kultowym warzywem
Zapiekanka z wielkanocnych resztek to przepis na szybki obiad za grosze, jednak to, co jest tu wyznacznikiem to wykorzystanie wszystkich produktów bez marnowania. Wystarczy mięsny rarytas połączyć z najpopularniejszym w Polsce warzywem i wszystko...
-
Mrożenie świątecznych dań to nie grzech. Potraktuj tak wielkanocne resztki, a nic się nie zmarnuje
Góra jedzenie zalega po świętach w lodówce? Zamiast zajadać się na zapas czy wyrzucać smakołyki do kosza, postaw na babciną metodę, która działa cuda. Wystarczy zamrozić odpowiednio dania, by cieszyć się ich obłędnym smakiem o wiele dłużej.
-
Resztki po świętach zalegają w lodówce? Zrób z nich lubelski specjał - ta zupa jest wyśmienita
Zupa z resztek to może być naprawdę niemal restauracyjne danie. Kto był, widział i jadł forszmak lubelski, ten wie, że smaku tej zupy nie da się podrobić. Jeśli więc masz trochę wędlin, mięs po świętach, zrobisz tak pyszną zupę, że klękajcie narody.
-
Ta zapiekanka pochłonie wszystkie resztki z lodówki. Obłędny "śmietniczek" będzie gotowy w niecałe 30 minut
Resztki jedzenia znowu zalegają lodówce? Daj im drugie życie - wykorzystaj je do prostej i obłędnie smacznej zapiekanki. To nie tylko przepis na szybki obiad, ale i sposób na zaoszczędzenie pieniędzy czy działanie w duchu zero waste. Ziemniaczany...
-
Tu obejdzie się bez zbędnej filozofii. Wykorzystaj resztki z lodówki i zrób ekspresową zapiekankę
Zamiast po raz kolejny wyrzucać do kosza połowę produktów z lodówki, których termin niebawem minie, lepiej wykorzystać resztki do smakowitego dania. Zapiekanka w stylu zero waste pochłonie naprawdę wiele składników - od warzyw i serów, po suche...
-
Najprostsza zapiekanka, która wyczyści lodówkę z resztek. Baza to ziemniaki z mięsną wkładką
Marzysz o szybkim obiedzie? A może chcesz wykorzystać zalegające w lodówce składniki? W obu przypadkach zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym będzie doskonałym wyborem. Zrobisz ją ekspresowo, a już po pierwszym kęsie zakochasz się bez...
-
Obiad z resztek zaskoczy nie jedno podniebienie. Tu wkracza zasada zero waste i kolorowe składniki
To rozgrzewające danie w stylu zero waste przygotujesz z resztek, które zalegają w lodówce. Oto przepis na chłopski garnek, który kusi obłędnym zapachem i kolorami. Sprawdzi się doskonale w chłodne, zimowe dni, gdy domownicy potrzebują dodatkowego...
-
Spory zapas wędliny po świętach? Jeśli nie chcesz by pokryła się śliskim nalotem zastosuj prosty trik
Świąteczne rarytasy nadal zalegają w lodówce? Jeśli chcesz, by pozostały świeże i smakowite jeszcze kilka dni postaw na właściwe przechowywanie. Ta zasada dotyczy także wędlin, mięs oraz bożonarodzeniowych szynek. Prosty trik sprawi, że nie będą...
-
Czyszczenie lodówki to dobra pora na smakowite eksperymenty. Zrób sałatkę, tartę lub wytrawne babeczki
Lodówka po raz kolejny zaskoczyła toną resztek i niewykorzystanych produktów? Zamiast po raz kolejny je marnować, lepiej wykorzystaj je na sprytny sposób. Jak się okazuje, niektóre składniki kryją spory potencjał - można dodaj je do obłędnej tarty...
-
Ekspresowa tarta dla leniwych. Wykorzystaj resztki z lodówki, zalej je masą i wytrawny specjał gotowy
Lodówka poza resztkami świeci pustkami? Zamiast je wyrzucać postaw na ekspresowe danie idealne na każdą porę. Wytrawna tarta pomieści wiele składników zarówno serów, mięs, warzyw czy nabiału. Dzięki tej prostej metodzie nic się nie zmarnuje, a my ...
-
Co zrobić z mięsa z rosołu? Postaw na prosty, domowy pasztet. Będzie wilgotny i idealny na kanapki
ar rosołu ugotowany, lecz teraz nie wiesz, co zrobić z pozostałym mięsem? Pod żadnym pozorem go nie wyrzucaj. Wystarczy dodać kilka składników i możesz upiec znakomity pasztet z resztek z obiadu. Ponadto dodatek jednego produktu sprawi, że mięsna...
-
Zaskocz bliskich i wyczaruj obiad z resztek. Będzie nie tylko zero-waste, ale również palce lizać
Gotowanie w duchu zero-waste to niewątpliwie powód do dumy. Polacy z roku na rok marnują coraz więcej jedzenia, a do śmieci rocznie trafia 4,8 miliona ton żywności. Przerażające statystyki zachęcają więc do szukania sprytnych rozwiązań. Jednym z...
-
Zapiekanka ziemniaczana pochłonie resztki z lodówki. Smakuje wybornie i równie pięknie się prezentuje
Wśród domowych obiadów można wyróżnić wiele smakowitości, jednak koniec końców rządzą klasyki i to na dodatek te banalnie proste w przygotowaniu! Reprezentantką, z którą na próżno konkurować jest zapiekanka ziemniaczana - nie tylko pochłonie reszt...
-
Co zrobić z mięsa z rosołu? Dodaj te składniki i przyrządź wyśmienite danie. Goście będą wniebowzięci
Nie wiesz, jak wykorzystać mięso z rosołu? Z resztek po zupie można przyrządzić wiele smakowitych dań. Przedstawiamy przepis na pulpety - zaskakują smakiem i świetnie smakują z różnymi dodatkami. Zrobisz je w kilka chwil.
-
Chłopski garnek przepis z resztek. W kuchni nic się nie zmarnuje, a efekt będzie wyjątkowo smaczny
Marnowanie żywności przechodzi do lamusa. Wystarczy przecież zmienić złe nawyki i docenić potencjał zalegających w lodówce produktów. Przepis na chłopski garnek z resztek sprawdzi się w tej roli idealnie. Pół godziny i mamy obłędny obiad, a także...
-
Mnóstwo osób tak robi, a to ogromny błąd. Czego nie wolno wylewać do muszli klozetowej? Rosół to nie wszystko
Jestem w stanie założyć się, że chociaż raz w życiu zdarzyło wam się wylać do muszli klozetowej resztki po obiedzie. O ile "czyste" płyny teoretycznie nie powinny narobić problemów, tak są rzeczy, które pod żadnym pozorem nie powinny się tam...
-
Wielkanocne pieczywo zalega w chlebaku? Zrób domową bułkę tartą, pamiętaj jednak o złotych zasadach
Domowej roboty bułka tarta to nie tylko przydatny produkt, ale i sposób na wykorzystanie zalegającego po świętach pieczywa. Wielkanocne bułki wcale nie muszą się zmarnować - warto jednak pamiętać o kilku złotych zasadach, które dadzą perfekcyjny...
-
Co zrobić z resztkami po świętach? Z mięs i wędlin zrobisz cud zupę, a patent Bosackiej na jarzynową to złoto
W naszych domach niestety cały czas robi się wszystkiego za dużo i kiedy święta dobiegają końca, nie mamy już miejsca ani w brzuchach, ani w lodówkach, by zmieścić resztki wędlin i sałatek. Dziś mamy dla was trzy patenty na resztki po świętach, z...
-
Wykorzystaj niedzielny obiad i zrób smaczny dodatek na kanapki. Jak przygotować pasztet z resztek z rosołu? To proste
W swojej kuchni warto kierować się zasadami zero waste, nie tylko dla dobra naszej planety, ale również w trosce o własny portfel. Wykorzystywanie każdego elementu podczas gotowania to doskonały pomysł na rozwinięcie swojej kulinarnej kreatywności...
-
Zapiekanka ze świątecznych resztek - sycące i kolorowe danie przygotowane w duchu zero waste
Świąteczne szaleństwa powoli dobiegają końca, zostaje jednak pełna lodówka z masą nadprogramowych składników. Aby zapobiec marnowaniu żywności, warto przygotować zapiekankę z resztek. Danie nie tylko pięknie się prezentuje, ale także syci i...
-
Świąteczne rarytasy zalegają na dnie lodówki? Przygotuj z nich sylwestrowe przekąski
Po świąteczne ucztowaniu zazwyczaj zostaje dużo jedzenia, które zalega w lodówce. Aby zapobiec marnowaniu żywności, warto skusić się na jeden z oryginalnych przepisów. Spektakularne przekąski do bliskich i gości to prawdziwy rarytas, który nie tyl...
-
Co zrobić z owocami po kompocie? Znamy kilka sposobów na pyszne wykorzystanie resztek
Domowy kompot to idealny pomysł na orzeźwienie w ciągu dnia. Co jednak jeśli na dnie garnka zostaną resztki? Wiemy, co zrobić z owocami po kompocie, aby nie wylądowały w koszu. Znamy kilka zastosowań na pozór bezużytecznych odpadków.
-
Wyrzucasz skórkę od ogórka? To błąd. Ma idealne zastosowanie... podczas sprzątania
Skórki z ogórka powszechnie traktujemy jako odpadki. Jak się jednak okazuje, posiadają wiele cennych właściwości. Dzięki nim możesz pozbyć się zaparć, wyczyścić łazienkę, ale także zadbać o urodę. Zaoszczędzisz w ten sposób czas i pieniądze...
-
Wielkanoc za nami. Jak wykorzystać resztki ze świątecznego stołu? Nie musisz zjadać na siłę
Święta, święta i po świętach. Jak co roku kupujemy duże ilości jedzenia i po świątecznej przerwie często okazuje się, że w lodówce zalega mnóstwo resztek. Rzecz jasna, najprostszy sposób, aby temu zapobiec, to rozważniejsze zakupy, ale w praktyce...
-
Co zrobić z resztkami po świętach? Marnujemy tyle jedzenia, że aż żal patrzeć
Sałatka jarzynowa, pieczywo, a nawet symbole świąt: baranek wielkanocny czy pisanki. To produkty, które najczęściej wyrzucamy po Wielkanocy. Co zrobić, żeby nie marnować tyle jedzenia? Są na to bardzo proste sposoby.
-
Resztki jedzenia, które prawdopodobnie masz w lodówce, mogą ci zaszkodzić. Uważaj, co jesz
Czy wszystko, co zostanie po obiedzie można po prostu wstawić do lodówki i zjeść za kilka dni? Okazuje się, że niestety nie. Niektóre produkty, nawet trzymane w chłodzie, mogą nam zaszkodzić. Podpowiadamy, czego nie odkładać "na później".
-
Jak odgrzewać pizzę, ziemniaki i inne dania, żeby smakowały najlepiej? Zapomnij o mikrofalówce!
Przesuszone, gumowate - odgrzewane produkty smakują zazwyczaj o wiele gorzej niż świeże. Dlaczego? Po części winny jest zły sposób ich odgrzewania. Wiemy, co zrobić, żeby było lepiej, ale najpierw... odsuń się od mikrofalówki!
-
Resztki po świętach. Podpowiadamy, co zrobić z jedzeniem, by się nie zmarnowało
Na święta zwykle szykujemy sporo jedzenia. Przecież nie może niczego zabraknąć. A potem męczymy się z resztkami, dojadamy, próbujemy wcisnąć rodzinie, a ostatecznie lądują w koszu. Są lepsze sposoby, ale trzeba o nich pomyśleć zawczasu.
-
Robisz świadome zakupy? Co z tego, skoro resztki i tak wrzucasz do kosza. Jak tego uniknąć? Podpowiadamy
Jeśli dobrymi intencjami piekło jest wybrukowane, można powiedzieć, że resztkami wybrukowane jest piekło naszej planety. Co z tego, że robimy świadome zakupy i nawet wykorzystujemy wszystkie produkty, skoro spora część i tak trafia do kosza? Co z...
-
W twojej lodówce zalegają resztki mięsa lub warzyw? Oto pomysły na to, jak sprytnie je wykorzystać
W nawet najlepiej zorganizowanych lodówkach i kuchennych szafkach pojawiają się resztki. Lekko suchy kawałek sera czy szynki, warzywa, które straciły już elastyczność czy czerstwy chleb. Nie trzeba ich od razu wyrzucać. Oto kilka pomysłów na...
-
Robiliście lampion z dyni, a nie chcecie skazywać jej na gnicie? Wykorzystajcie ją w kuchni
W samej Wielkiej Brytanii zaledwie 15 procent konsumentów, wykorzystuje halloweenowe dynie w pełni*. Oto kilka przykładów jak można wykorzystać dynię przed i po święcie strachów.
-
Jak wykorzystać resztki zaczętych produktów w lodówce? Zupy i sosy to nie jedyne rozwiązania
Wiele przepisów wymaga użycia takiej ilości produktu, która jest nieco mniejsza, niż to, co kupiliście. Często więc w lodówkach pozostają dwie łyżki koncentratu pomidorowego czy połówka pora. Jak można wykorzystać takie resztki? Oto kilka inspiracji.