rosół
-
Przygotuj niedzielny rosół w istnie królewskim stylu. Wachowicz dodaje do niego pieczarki i jajka w koszulce
Wyobraźnia kulinarna nie zna granic. Przykładem dania, które łączy niezwykłe smaki i tworzy klasyczną potrawę w nowym stylu jest rosół królewski. Ewa Wachowicz łączy w nim różne mięsa, jajka w koszulkach oraz pieczarki. Zrób go w niedzielę, a gośc...
-
Czy koniecznie trzeba zdejmować szumowiny z rosołu? Ta czynność ma tak naprawdę jedną funkcję
Podczas gotowania rosołu w pewnym momencie na powierzchni pojawia się nieestetyczna piana, potocznie zwana szumem. Zazwyczaj usuwamy ją za pomocą specjalnej łyżki, ale czy to jest konieczne? Okazuje się, że w niektórych przypadkach należy zostawić...
-
Pierogi z mięsem z rosołu. W ten sposób wykorzystasz wszystkie składniki - esencja smaków gwarantowana
Domowy rosół to rarytas, który gości na wielu stołach przynajmniej raz w tygodniu, warto jednak wiedzieć, że składniki, z których powstaje, mogą przydać się do innych dań. Mowa tu o pierogach z mięsem z tradycyjnej zupy. Odpowiednio doprawiony far...
-
Prosty sposób na klarowny rosół. Wystarczy dodać te składniki, a wyjdzie idealnie przejrzysty
Rosół to klasyczne, polskie danie obiadowe. Jak przygotować tę tradycyjną zupę, aby była przejrzysta i miała piękny kolor? Istnieje kilka prostych sposobów, aby zapobiec jej mętnieniu. Wystarczy dodać do niej podczas gotowania jeden z poniższych...
-
Najlepszy rosół? Wykorzystaj przepis z dodatkiem surowego jajka. Spróbuj koniecznie, a poczujesz różnicę
Domowy rosół to potrawa, która od lat ląduje na naszych stołach. Przepisów na najlepszą zupę jest tyle, co kucharzy. Każdy ma swoje preferencje, jednak czy ktoś z was próbował dodać surowe jajko do bulionu? Okazuje się, że taki trik skradł serce...
-
Rosół z pieczonych warzyw - smaczna alternatywa dla klasyki. Efekt wzmocnią intensywne przyprawy
Przepis na rosół z pieczonych warzyw to totalny game changer tradycyjnego smaku. Oryginalna wersja sprawi, że smak będzie znacznie bardziej wyrazisty i aromatyczny. Warto ięgnąć także po nieco odważniejsze dodatki takie jak imbir, chilli, grzybki...
-
Warto wrzucić do rosołu kawałek tego owocu. Sprawi, że zupa będzie miała wyjątkowy smak i aromat
Rosół to jedna z podstawowych potraw kuchni polskiej. Co zrobić, aby wyszedł idealny? Jednym z najprostszych sposobów na podkreślenie jego smaku jest dodanie do niego jabłka. Dzięki temu zupa będzie miała o wyraźniejszy smak i aromat.
-
Przepis na rosół. Rozgrzewająca zupa pełna wspaniałego aromatu. O tej porze roku smakuje najlepiej
Przedstawiamy przepis na rosół, czyli tradycyjną, polską zupę. To aromatyczne danie sprawdzi się szczególnie zimą. Gotowanie rosołu zajmuje około półtorej godziny. Aby był aromatyczny i pełen smaku, należy dodać do niego świeżego lub suszonego...
-
Lane kluski. Najprostszy przepis na dodatek do rosołu. Sprawi, że powrócisz do czasów dzieciństwa
Rosół to podstawa tradycyjnej kuchni polskiej. Przedstawiamy przepis na dodatek, który sprawia, że będzie miał wyjątkowy charakter. Chodzi o lane kluski. Do ich przygotowania potrzeba jedynie jajek, mąki i szczypty soli.
-
Ania Lewandowska robi rosół z kilkoma kroplami tego składnika. Z pewnością go nie dodajesz
Tradycyjny rosół kocha każdy. Jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Przepis jest prosty, a smak niezapomniany. Anna Lewandowska proponuje jednak nieco inną wersję. Dodaje do niego składnik, który podkręci smak dania.
-
Poznaj przepis na doskonałe i miękkie oponki serowe
-
Zupa pomidorowa - kluczem do sukcesu jest kolejność dodawanych składników
-
Parę lat temu Tomasz Sekielski schudł blisko 100 kg. Co jadł? Podzielił się dwoma przepisami. "Pyszne i zdrowe"
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Jak zrobić najlepsze faworki? Magda Gessler zzielenieje z zazdrości
- Dowiedz się kiedy siać pomidory. To już niedługo
- Rogaliki na słodko czy wytrawnie? Wybierz swoją wersję przekąski na karnawał
- Podgrzej schabowe w ten sposób, a będą soczyste i nie stracą smaku
- Przepis na znakomite i mięciutkie knedle z morelami
- Przygotuj rosół w królewskim stylu. Wachowicz dodaje do niego jajka w koszulce
-
Jak ugotować rosół, żeby zawsze był klarowny? Pomoże trik z wodą, ale nie popełnij błędu z temperaturą
Gotowanie rosłu nie zawsze jest prostą sprawą. Zdarza się, że swoim wyglądem nie zawsze cieszy oko i wychodzi mętny. Tej wpadce można jednak zapobiec, o ile będziemy stosować się do kilku zasad. Jak ugotować rosół, by był klarowny? Jednym z warunk...
-
Jaka zupa na rosole? Zapomnij o pomidorowej. Przepis na jarzynową z koperkiem
Kiedy po niedzielnym obiedzie zostaje sporo wywaru, zastanawiamy się, jaka zupa po rosole jest najlepszym rozwiązaniem. Zazwyczaj stawiamy na pomidorówkę. Jednak ten utarty schemat mógł znudzić się każdemu. Dlatego przygotowaliśmy przepis na zupę...
-
Kiedy dodawać przyprawy do rosołu? Jak się okazuje, ten krok może zaważyć o smaku domowej zupy
Rosół to bezkonkurencyjna klasyka wśród tradycyjnych dań. Aromatyczna, sycąca i dająca energii zupa wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Kluczowe są składniki, ale także dodawanie ich w odpowiedniej kolejności. Większość Polaków popełnia ten...
-
Bulion znów wyszedł mętny? Da się go jeszcze uratować. Zastosuj babciną metodę z białkiem
Przygotowanie bulionu może być niemałym wyzwaniem nie tylko dla początkujących kucharzy. Pierwszym problemem może okazać się mętny wywar, który nie wygląda apetycznie. Na szczęście domowymi sposobami da się go uratować. Na ratunek przychodzą...
-
Jak zrobić rosół? Z naszym przepisem wyjdzie wyjątkowo smaczny. Koniecznie dodaj do niego te przyprawy
Oto jak zrobić rosół, który będzie klarowny i aromatyczny. Podajemy przepis, z którym zrobicie doskonałą zupę. Aby miała idealny smak, należy dodać kilka przypraw takich jak liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i pieprz ziarnisty.
-
Jak przechowywać rosół? Zrób jedną rzecz przed wstawieniem do lodówki, a będzie dobry nawet tydzień
Rosół to świetna baza do innych zup, dlatego warto nagotować go więcej i przechowywać w lodówce. Niestety, jeżeli zrobimy to nieprawidłowo, szybko się zepsuje. Jak przechowywać rosół, żeby dłużej nadawał się do spożycia? Zdradzamy niezawodne sposoby.
-
Rosół z przepisu Magdy Gessler. Dodaj do niego ten rodzaj mięsa, a wyjdzie nieziemsko smaczny
Zupy to podstawa kuchni polskiej. Takie rozgrzewające dania sprawdzają się szczególnie zimą. Podajemy przepis na rozgrzewający rosół Magdy Gessler - gwiazda proponuje przygotowywać go z różnych rodzajów mięs drobiowych.
-
Karol Okrasa wykorzystuje myk z piekarnikiem podczas gotowania rosołu. Dzięki temu aromat jest nie do opisania
Tradycyjny rosół kocha każdy. Jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Przepis jest prosty, a smak niezapomniany. Karol Okrasa dla wydobycia głębszego aromatu wykorzystuje piekarnik. Co z nim robi? Zobacz przepis.
-
Rosół nigdy nie był lepszy. Wystarczy dodać nieoczywisty składnik znany z bigosu
Rosół to król polskich zup, ale co zrobić, żeby był jeszcze smaczniejszy? Jest kilka prostych metod, które podbiją smak tej polskiej narodowej potrawy. Kilka trików znanych jest także z innych przepisów.
-
Rosół, bulion czy wywar? Czym się różnią? Wszystko zależy od tego, jakich użyjesz składników
Wywar, rosół czy bulion to baza wielu potraw. Jednak różnią się nieco od siebie. Choć głównym zamysłem jest użycie konkretnych warzyw, mięs i przypraw, to sposób ich przyrządzenia różni się od siebie. Do czego służą i jak je wykonać? Przepisy...
-
Rosół z imbirem - jeszcze smaczniejszy i bardziej rozgrzewający. Oto przepis, który wypróbowała koleżanka z redakcji
Rosół to król polskich stołów i wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez klarownego, aromatycznego wywaru. W każdym domu rosół smakuje nieco inaczej, a ostatnio nasza redakcyjna koleżanka zdradziła nam przepis na rosół z nietypowym...
-
Rosół idealny - jak go zrobić? Wystarczy szklanka, by wyszedł superklarowny
Rosół to podstawa kuchni polskiej. Robi się go praktycznie w każdym domu. Jest pożywny, rozgrzewa i dodaje energii. Jak sprawić, aby rosół był klarowny? Jedną z metod będzie dolanie do niego zimnej wody.
-
Rodzina nie chwali twojego rosołu? Z pewnością popełniasz te błędy podczas gotowania
Rosół to najpopularniejsza zupa w Polsce. Mówi się, że każda pani domu powinna nauczyć się robić perfekcyjny rosół. Jednak wielu z nas wie, że nie jest to prosta sztuka. Co zatem zrobić, by ugotować pyszny rosół, który będzie smakował każdemu?...
-
Lane kluski - przepis tradycyjny, z którym odkryjecie smak dzieciństwa. Łatwe wykonanie
Lane kluski to przede wszystkim ulubiona potrawa dzieci. Są lekkostrawne, delikatne w smaku i świetnie komponują się z rosołem. Przedstawiamy tradycyjny przepis, który pomoże wam przyrządzić idealne danie.
-
Wywar z resztek i brak tradycyjnych klusek. Rosół Ewy Wachowicz to rewolucja kulinarna. Pokochasz tę wersję
Tradycyjny rosół kocha każdy. Jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Przepis jest prosty, a smak niezapomniany. Ewa Wachowicz proponuje jednak nieco inną jego wersję. Znajdziesz w niej obierki, ale nie zasmakujemy go z kluskami. Z czym...
-
Co zrobić, aby rosół był czysty i klarowny? Przedstawiamy kilka przydatnych wskazówek
Chcesz ugotować klarowny rosół, w którym nie będzie pływało nic oprócz marchwi i makaronu? Podajemy kilka skutecznych sposobów, z jakich można skorzystać podczas gotowania, aby powstała idealnie przejrzysta zupa.
-
Żona Michała Wiśniewskiego robi rosół inaczej niż wszyscy. Tu przydadzą się dwa urządzenia i leśny dodatek
Pola Wiśniewska cuduje z rosołem. Robi go zupełnie inaczej niż wszyscy, a dzięki temu patentowi wywar wychodzi jeszcze bardziej aromatyczny i esencjonalny. Co jest sekretem? Zanim składniki zaleje się wodą, warto je upiec. Do tego mieszanka przypr...
-
Domowa krajanka do rosołu. Babciny makaron wzbogaci aromatyczny bulion i nasyci na długo
Przepis na domową krajankę do makaronu jest nie tylko banalnie prosty, ale i wyjątkowo smaczny. Rozgrzewający i aromatyczny bulion wzbogać makaronem przygotowanym według tradycyjnej, babcinej metody. Wystarczy połączyć cztery składniki, zagnieść...
-
Zupa z rosołu to nie tylko pomidorowa. Zupa curry z cebulą i imbirem rozgrzewa ciało i duszę, ale "daj jej popalić"
Zupa z rosołu to nie tylko pomidorowa, ogórkowa czy ryżanka. Mamy jesień, więc w naszym menu królują rozgrzewające, aromatyczne zupy i taka właśnie jest zupa curry - esencjonalna, pachnąca, o pięknym pomarańczowym kolorze. Sekretem jej smaku poza...
-
Gotowanie rosołu na kuchence indukcyjnej. Ten przycisk powinien być zakazany. Nie dotykaj go pod żadnym pozorem
Tradycyjny rosół to prawdziwy rarytas, który smakuje wybornie niemal zawsze. W niemal każdym domu przepis nieco się różni, jednak zasada powolnego gotowania jest respektowana przez większość kucharzy. Gotowanie zupy na kuchence indukcyjnej w...
-
Sposób na lepszy smak rosołu. Nie potrzebujesz maggi, ani kostki rosołowej. Szefowie kuchni polecą coś innego
Smakowity rosół to nieodłączny element niedzielnych obiadów. Jest uwielbiany przez wielu, a najlepiej smakuje ten prosto od mamy lub babci. Aromat zupy nadają jej odpowiednie składniki i przyprawy. Szefowie kuchni polecają zamiennik kostek...
-
Co zrobić z mięsa z rosołu? Oto metoda na niemarnowanie jedzenia. Proste sposoby są najlepsze
Co zrobić z mięsa z rosołu? Przedstawiamy przepis na drobiowe kotlety mielone. W ten sposób wykorzystasz mięso, które pozostało po gotowaniu rosołu. To będzie najprostsza metoda na niemarnowanie jedzenia. Podajemy przepis.
-
To najgorszy dodatek do zupy, ma fatalny skład. Sklepowy produkt zastąpisz tym domowej roboty
Domowe zupy to pomysł na rozgrzewający, zdrowy i pożywny posiłek. Ich przygotowanie opiera się na bulionie mięsnym lub warzywnym oraz różnych dodatkach. Niestety często, aby nadać smaku lub podrasować zupę wiele osób sięga po kostkę rosołową, któr...
-
Jesienny rosół Ani Lewandowskiej - przepis. Nigdy nie zgadniesz, jakiego sekretnego składnika używa
Jesienny rosół Ani Lewandowskiej to przepis prosty, ale wymagający poświęcenia czasu. Efekt końcowy jest jednak tego wart, ponieważ zupa smakuje obłędnie. Okazuje się, że gwiazda używa bardzo nietypowego składnika, a sekret smaku i aromatu tkwi w...
-
Kiedy solić rosół? Kolejność ma o wiele większe znaczenie, niż ci się wydaje
Kiedy solić rosół? Jeśli myślisz, że to nie ma żadnego znaczenia - jesteś w dużym błędzie. Kolejność przyprawiania ma ogromny wpływ na smak tej potrawy. Gwarantujemy, że jeśli choć raz zrobisz to poprawnie, to nigdy nie wrócisz do starych nawyków.
-
Co dodać do rosołu, żeby był jeszcze lepszy? Te dodatki stosują szefowie kuchni, niektóre mogą zdziwić
Rosół to klasyka wśród polskich zup. Jest bardzo lubiany, a do tego można go robić na wiele sposobów. Co można dodać do rosołu? Te pomysły stosują nawet szefowie kuchni. Warto wypróbować choć kilka z nich.
-
Dlaczego warto dodać imbir do rosołu? Efekt zaskoczy cię pięknym aromatem i wyjątkowym smakiem
Jesienna aura na dobre zagościła za oknem. Deszczowe dni i chłodne wieczory sprzyjają przeziębieniom. Przepisem na całe zło okaże się aromatyczny rosół z nietypowym dodatkiem. Bulion z odrobiną intensywnego imbiru wypełni zapachem cały dom,...
-
Jak zrobić pomidorową z rosołu? Przepis na "zupę po zupie". Patent na danie z użyciem obiadu z wczoraj
Zupa pomidorowa z wczorajszego rosołu to typowy polski patent na nowe danie kolejnego dnia. Przecież Polak potrafi! Jak zrobić pomidorową z rosołu? Oto prosty przepis, dzięki któremu przygotujecie wyśmienity obiad.
-
Magiczny rosół Anny Lewandowskiej. Jeden składnik sprawi, że będzie smakował wyjątkowo
Rosół Anny Lewandowskiej to kolejne danie, które warto przetestować. Od klasycznej zupy odróżniają go przyprawy oraz dodatek... octu jabłkowego. Rozgrzewający bulion idealnie sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym.
-
Rosół znów wyszedł mętny? Wypróbuj te triki, a już zupa zawsze będzie klarowna i smaczna
Rosół to jedna z uwielbianych polskich zup. Świetnie smakuje, doskonale rozgrzewa i posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Zdarza się jednak, że nie zawsze udaje się tak, jak byśmy chcieli. Co zrobić, żeby rosół nie wychodził mętny? Podpowiadamy.