rosół
-
Włożysz liść laurowy do rosołu w złym momencie i po zupie. Cały gar wyląduje w koszu
Kiedy dodawać liść laurowy do rosołu i jak przechowywać tę roślinę? Tak samo, jak potrafi ona wzbogacić naszą zupę, od pewnego momentu może również całkowicie zrujnować jej smak. Dowiedz się, dlaczego i w jakim momencie najlepiej dodać tę przyprawę.
-
Jak przechować rosół? Zrób jedną rzecz, zanim wstawisz do lodówki. Będzie dobry nawet tydzień
Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Funkcjonuje jako osobne danie, ale także jest bazą dla wielu innych potraw. Jak go przechowywać, aby się nie zepsuł? Okazuje się, że wystarczy zrobić jedną rzecz.
-
Babcia od zawsze gotowała taki rosół. Jeden nietypowy składnik, a działa jak najlepszy game changer
Zastanawiasz się jak zrobić pyszny rosół? Dodanie jednego nietypowego składnika może sprawić, że bulion zyska niezwykły aromat i kolor. Ta starodawna praktyka stosowana przez nasze babcie dziś jest często pomijana podczas gotowania. A szkoda.
-
Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Przez ten błąd będzie ohydny już na drugi dzień
Rosół to niekwestionowany król polskich stołów i nie ma się co dziwić. Ta potrawa gości podczas spotkań rodzinnych, imprez i podczas paskudnego choróbska. Rosół żywi, smakuje i bawi, ale niestety, przez podstawowy błąd może szybciej się zepsuć....
-
To najgorsze mięso na rosół. Może być skupiskiem pasożytów. Nie pomoże nawet gotowanie
W każdym polskim domu rosół gotuje się odrobinę inaczej. Osoba przygotowująca ten bulion ma swoją własną recepturę, która gwarantuje unikalny smak. Warto jednak wiedzieć, co nie powinno znaleźć się w naszym garnku.
-
Jak usłyszałam o pieczonym rosole, nie chciałam uwierzyć. Okazało się, że Ewa Wachowicz robi najlepszy
Pieczony rosół to danie, o którym nigdy wcześniej nie słyszałam. I wiele innych osób też nie. Okazało się, że ekspertką w robieniu tego dania jest Ewa Wachowicz. To prostsze, niż nam się wydaje.
-
Rosołowe love i trik na zupę marzeń. Kąpiel w oliwie i skarmelizowana skórka gwarantują ucztę zmysłów
Rosół w każdym domu smakuje inaczej, jednak z tym przepisem stanie się on niemal perfekcją. Wszystko przez nietypową metodę z opalaniem warzyw w piekarniku i wcześniejszą kąpielą w oliwie. Takie zestawienie gwarantuje obłędny aromat, złoty kolor i...
-
Robert Makłowicz jest zszokowany tym, co Polacy dodają do rosołu. To popularny składnik
Smak rosołu uzyskujemy zwykle poprzez dodanie włoszczyzny i przypraw. Przepisów na klasyczną polską zupę jest jednak wiele, co oznacza, że różnią się m.in. składnikami. Robert Makłowicz zdradził kiedyś, jaki dodatek w tradycyjnym wywarze go...
-
Wielkanocny pasztet w duchu zero waste. Zrobisz go z resztek po tradycyjnej, niedzielnej zupie
Mięso z rosołu wcale nie musi się zmarnować. Wystarczy je odpowiednio przyprawić i połączyć z warzywami, by powstał rewelacyjny i wyjątkowo tani pasztet wielkanocny. Kultowy rarytas w tej wersji dosłownie rozpływa się w ustach i pięknie urozmaici...
-
Nie uwierzysz, co Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. To podbija smak, ale niektórzy odwróciliby wzrok
Ewa Wachowicz to mistrzyni w swoim fachu, która nie boi się odważnych połączeń. Patrząc na niektóre jej przepisy, można dojść od wniosku, że od czasu do czasu lubi wyjść poza schemat. Tak jest m.in. w przypadku przepisu na rosół na kurze i kaczce....
- Babka cytrynowa siostry Anastazji. Goście nie zostawiają nawet okruszka
- Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz łatwo. Smaku nie da się zapomnieć
- Chcesz podkręcić atmosferę w swojej sypialni? Wypróbuj ten sposóbMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak zredukować wodę w sosie? Wypróbuj ten prosty sposób
- Postaw ją na stole, a zostanie uznana za lepszą niż gyros
- Ciasta jak za dawnych lat. Jeśli pamiętasz PRL, na pewno je rozpoznasz!
- Gwarancją dobrego żurku jest to. Goście spadną z krzesła na jego widok
- Wielkanocne słodycze bez długiego pieczenia. Wystarczą trzy składniki
- Wielkanocny majonez własnej roboty. Obłędnie podbija smak potraw
- Jajka na Wielką Niedzielę. W takim wydaniu będą zjedzone na samym początku
-
Rosół wyjdzie jak marzenie, tylko zadbaj o ten szczegół. Kucharka mówi: Mięso jest tu kluczem
Zapomnij o mdłym, tłustym i pozbawionym smaku rosole. Z tym przepisem klasyczna, polska zupa zawsze wyjdzie apetycznie, treściwie i klarownie. Sekretem jest odpowiedni rodzaj mięsa, który wpływa na kolor, smak i obłędny aromat. Tu sam kurczak nie...
-
Lane kluski w wersji luksusowej. Dużo lepsze od tradycyjnych, dzięki serowi
Przepis na lane kluski zna każda gospodyni i każdy gospodarz. Jednak nie tylko w kraju nad Wisłą uwielbiamy te pyszne kluseczki lane na rosół, mleko lub wodę. Włosi także uwielbiają lane kluski, ale robią je inaczej i naszym zdaniem - dużo lepiej.
-
Rosół to nasz fundament. Jest z nami od wieków, a mało kto wie, że kiedyś wyglądał całkiem inaczej
Bez rosołu kuchnia polska byłaby niepełna. Jesteśmy przekonani, że gdy ktoś zapyta o najbardziej polską zupę, rosół będzie jednym z tych najczęściej wymienianych. Czy jednak ktokolwiek zastanawiał się kiedyś, skąd wziął się rosół? Dlaczego nazywa...
-
Jak uratować zbyt tłusty rosół? Wystarczy jeden produkt, by uniknąć katastrofy
Nie oszukujmy się. Gdy rosół jest tłusty, smakuje zdecydowanie lepiej niż w chudszej wersji. Ale co za dużo (i za tłusto) to niezdrowo. Przesada nigdy nie prowadzi do niczego dobrego, a zbyt tłusty rosół nie będzie ani tak smaczny, ani tak zdrowy,...
-
Na jaką wodę wrzucać mięso, by zrobić doskonały rosół? Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcecie uzyskać
Rosół to chyba najbardziej klasyczna polska zupa. Mimo że bywa dość regularnie w niemal każdym domu, jego przygotowanie wciąż wzbudza sporo emocji. Jedną z problematycznych kwestii jest to, czy mięso wkładać do gorącej, czy do zimnej wody....
-
Kiedy należy solić rosół? Zły moment skutecznie pozbawi go smaku. "Ma puszczać oczka aż do sumy"
Rosół to dobro, to szczęście, to wymarzony niedzielny obiad. Niestety jeden niepozorny błąd skutecznie może pozbawić go smaku. Kiedy należy solić rosół? Od razu po wrzuceniu mięsa? To wbrew pozorom nie jest takie oczywiste.
-
Pomidorowa z rosołu z wczoraj? Nie tym razem - Ewa Wachowicz ma pomysł na bardziej nietuzinkową zupę
Co można zrobić z rosołu, który został z niedzielnego obiadu? Wcale nie tylko lubianą pomidorową - opcji jest znacznie więcej. Bardzo ciekawy i smaczny pomysł na zupę na bazie rosołu ma Ewa Wachowicz. Jaki? Sprawdźcie sami. Będziecie zaskoczeni...
-
Moja mama jest mistrzynią tego dania. Zdradziła mi przepis, który pamiętam z dzieciństwa
Każdy z nas ma w pamięci takie danie, które kojarzy się z dzieciństwem. Gdy ja sięgam do niego pamięcią, przed oczami widzę ten obiad. Jest tak pyszny, że do dziś odtwarzam go dla swojej rodziny. Kombinacja smaków jest nie do podrobienia i nigdzie...
-
Ten włoski rosół jest lepszy od babcinego. Wszystko za sprawą wyjątkowych kluseczek
Okazuje się, że nie tylko Polacy kochają rosół. We Włoszech na stołach regularnie ląduje stracciatella i bynajmniej nie jest to kremowy deser a intensywny bulion z wyjątkowymi kluseczkami. Co w nich wyjątkowego? Przypominają nasze lane kluski, ale...
-
Zrobiłam zupę i o niej zapomniałam. Następnego dnia myślałam, że popłaczę się ze szczęścia
Macie czasami tak, że coś gotujecie, następnie wkładacie do lodówki i zapominacie o tym? Ja też. Ostatnio dla "zdrowotności" zrobiłam sobie bulion kolagenowy. Wypiłam solidny kubek i włożyłam do lodówki. Następnego dnia miałam klasyk PRL-u w...
-
Kawałek tego warzywa podkręca smak rosołu. Dla niektórych to najdziwniejsze, co można dodać
Rosół zyskuje smak przede wszystkim dzięki bogactwu warzyw i odpowiednio wybranemu mięsu. Istnieje jednak wiele sposobów na to, by jego aromat był jeszcze intensywniejszy. Domowi kucharze i kucharki prześcigają się w metodach na to, jak to osiągną...
-
Rosół Okrasy ma głęboki smak z dwóch powodów. Pierwszy to zasługa piekarnika, a drugi mięsa
Niedziela to przede wszystkim dzień, w którym na stół ląduje rosół. W wielu domach robiony jest co tydzień i jeszcze do tej pory się nie znudził. Jeśli jednak chcesz nadać mu dodatkowego smaku, skorzystaj z rad Karola Okrasy. Jego dwie metody, któ...
-
Lekarka wskazuje błędy podczas gotowania rosołu. "Nie wal tego tyle"
Rosół to jedna z najbardziej podstawowych potraw kuchni polskiej, a jednocześnie taka, przy której można popełnić masę błędów. Doktor Magdalena Cubała-Kucharska wymieniła pięć rzeczy, które Polacy najczęściej robią źle, przygotowując rosół. Jedna ...
-
Zupa kulanka to hit mojej rodziny. Wystarczy rosół i konkretna kasza
Zupa kulanka to najlepsza wersja zupy, jaka istnieje. Co zrobić z rosołu? Nie pomidorową, nie ogórkową, tylko kulankę! Przepis na zupę kulankę jest banalny - wystarczy rosół podrasować wędzonką i pysznymi kluchami. Zrób ją, a zakochasz się w tym...
-
Wrzuciłam to ciasto do rosołu i uznałam, że już nigdy nie użyję makaronu. Zupa jest bardziej sycąca
Rosół to element obowiązkowy każdego polskiego domu szczególnie w niedzielę. Wykonuje się go co tydzień, a także na różne okazje takie jak komunie czy wesela. Zazwyczaj serwuje się go z cienkim makaronem, lecz tym razem został zastąpiony. Zamiast...
-
Nie istnieje łatwiejszy przepis na zupę. Każdy przedszkolak ją kochał, a wystarczy rosół i parę dodatków
Wszyscy kochamy zupy i mamy ogromne szczęście, że istnieją przepisy, które można zrobić w dosłownie kilka chwil. Tak jest w przypadku zupy, którą kochał każdy przedszkolak i jestem pewna, że ta miłość przetrwała próbę czasu. Wystarczy, że masz...
-
Niepozorny, a kryje ogromną moc. To ziele dodajemy do rosołu, ale lista zastosowań jest dłuższa
Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego rosołu, inni zaś niesłusznie omijają go szerokim łukiem. Lubczyk ogrodowy, o którym dzisiaj mowa to ukryty super food, który warto zastosować w domowym menu. Poza niebanalnym smakiem ma także...
-
Z niedzielnego rosołu zrób tę zupę. To nie pomidorowa, a włoski specjał. Jest gotowa w kilka minut
Kuchnia świata bogata jest w specjały, które wykorzystują znane nam składniki. Takim przepisem jest ta włoska zupa, której głównym składnikiem jest lubiany przez nas rosół. Oprócz tego przydadzą się domowej roboty grzanki i jajka. Takie połączenie...
-
Od kiedy znam ten przepis, nie wrzucam do rosołu makaronu. Z tym jest znacznie lepszy
Niedziela bez rosołu to tak jak Wigilia bez barszczu z uszkami. Trudno wyobrazić sobie te dni bez właśnie tych dań. By klasyczną zupę jednak nieco zmodyfikować, zamiast makaronu polecamy wrzucić ten składnik. Zaskoczy on całą rodzinę i od tej pory...
-
Rosół w zimowej wersji na wzmocnienie odporności. Z tymi dwoma składnikami tworzy bombę witaminową
Rosół to zupa, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Rozgrzewający, aromatyczny bulion na bazie mięsa i warzyw to świetny pomysł na obiad. Zimą warto go wzbogacić o dodatkowe dwa składniki. Pogłębią jego smak i dostarczą wielu witamin. Skorzystaj...
-
Dodaj do rosołu te dwa składniki. Szanse na zimowe przeziębienie drastycznie spadną
Rosół to najpopularniejsza zupa w naszym kraju. Nie ma tygodnia, by nie pojawiała się w domach większości Polaków. Zimą warto jednak ją trochę podkręcić. Dodanie tych dwóch składników sprawi, że zupa pozytywnie wpłynie na naszą odporność i pomoże ...
-
Co zrobić z mięsem z rosołu? Dodaj kilka składników i przygotuj nieziemsko pyszne danie dla bliskich
Co zrobić z mięsem z rosołu? Jeśli poszukujesz sprawdzonego pomysłu na nieziemsko dobrą potrawę, to bardzo dobrze trafiłeś. Wykorzystaj mięso z rosołu i stwórz z niego całkiem nowe smakowite danie.
-
Tak podkręcisz smak rosołu lepiej niż kostką i płynną przyprawą. To nie jest dodatek kuchni polskiej
Ugotowanie idealnego rosołu nie jest taką prostą sprawą. Trzeba dobrze dopracować przepis, żeby zupa miała odpowiednio głęboki smak i piękny kolor. Niektórzy wybierają drogę na skróty i sięgają po kostkę rosołową lub przyprawę w płynie. Choć...
-
Magda Gessler zawsze do rosołu dodaje tę przyprawę. Dzięki niej zupa jest obłędnie aromatyczna
Marzysz o klarownym, smakowitym i intensywnym w smaku rosole? Zastosuj tę niezawodną metodę Magdy Gessler, a klasyczna zupa zyska zupełnie nowy aromat. Wystarczy odrobina tej niepozornej, świątecznej przyprawy, która często ląduje w herbacie czy...
-
Czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu? Musisz wiedzieć ważną kwestię - dotyczy mięsa
Przepis na rosół zna chyba każdy. To danie jest o tyle wyjątkowe, że w każdym domu smakuje inaczej. Można także dowolnie modyfikować listę składników, ale zawsze rosół gotowany jest na mięsie. I właśnie podczas gotowania mięsnego wywaru, po jakimś...
-
Moja babcia na Trzech Króli robiła specjalne danie. Ten rosół niewiele ma wspólnego z niedzielną zupą
"Trzy króle woła zjedli" - tak mawiała moja babcia, gdy zabierała się za przygotowywanie uczty z okazji święta Trzech Króli. Pierwszym daniem zawsze był rosół, ale nie byle jaki rosół - taki jadamy jedynie raz w roku i jest naprawdę wyjątkowy. Nie...
-
Gdy czuję pierwsze objawy przeziębienia, od razu gotuję tę zupę. Zdusza chorobę w zarodku i rozgrzewa w zimowe dni
Klasyczny rosół odejdzie w cień, kiedy spróbujesz wersji tureckiej. To obowiązkowy punkt menu na chłodne i śnieżne dni. Talerz tej zupy rozgrzeje cię porządniej niż kubek gorącej kawy, a do tego zaserwujesz sobie masę witamin i składników odżywczych.
-
Lekka zupa idealna na poświąteczne przejedzenie. Jest przepyszna i zrobisz ją w kilka chwil
Jeśli po świętach masz lekki przesyt ciężkich (acz pysznych) potraw i chcesz w końcu zjeść coś lekkiego, ale wciąż smacznego, ten przepis jest w sam raz dla ciebie. Ta zupa nie tylko smakuje wyśmienicie, jest szybka i łatwa w wykonaniu, to jeszcze...
-
Rosołowe podboje. Zrób klasyczną zupę nieco inaczej i zapomnij o mdłym smaku czy braku klarowności
Najlepszy rosół to ten od babci? Całkiem możliwe, ale klasyczna zupa zrobiona według naszych wskazówek, z pewnością może stać się konkurencją. Zdaje się, że powolne gotowanie i opalana cebula to nie wszystko - pamiętaj o tych szczegółach, a rosół...
-
Babcia Stasia na święta zawsze gotuje wyjątkowy rosół. Dorzuca do niego ten suszony składnik
Przygotowanie rosołu może być dla niektórych nie lada wyzwaniem. Pomimo że jego smak znamy od dzieciństwa, wykonanie może niejedną osobę przytłoczyć. Przychodzimy jednak na ratunek i podpowiadamy, jak wykonać wywar. Ten jest wyjątkowy, bo skrywa w...