rosół
-
Posoliłam rosół w tym momencie i dostałam reprymendę od babci. Powiedziała mi o "zasadzie 10 minut"
Rosół to bez wątpienia król niedzielnych obiadów. Ile ludzi, tyle przepisów i różnych myków. Istnieje jednak pewna zasada, której powinien trzymać się każdy z nas. Wyjaśniamy, kiedy solić rosół, żeby smakował wyśmienicie i nie stracił aromatu.
-
Rosół wyszedł mętny, a ty nie wiesz, co robić? Być może błąd popełniasz już na starcie
Mętny rosół nie jest czymś, na widok czego skaczemy z radości. Każdy, kto go robi, chciałby, żeby miał piękny kolor i był klarowny. Wtedy od razu wygląda bardziej apetycznie. Trzeba jednak wiedzieć, co robić (albo czego nie robić), by uzyskać taki...
-
Zamiast wyrzucać do kosza, potraktowałam blenderem. Pasztet był tak dobry, że mąż zjadł cały słoik
Co zrobić z resztek mięsa z rosołu? Zamiast wyrzucać do kosza, lepszym rozwiązaniem jest ich ponowne wykorzystanie. Jak to zrobić? Wystarczy połączyć składniki, zmiksować i włożyć do słoików. W taki sposób powstaje smaczne smarowidło.
-
Wszyscy tylko pomidorowa, ja na rosole robię lepszą zupę. Wiosenny smak zapewnią dwa zielone dodatki
Rosół nie bez powodu nosi miano króla polskich zup. Wszyscy go kochamy nie tylko za smak, lecz także za mnogość innych przepisów, do których może stanowić bazę. Kto z nas nie przerabiał rosołu na zupę pomidorową albo jarzynową? Oczywiście ja też t...
-
Rosół po włosku nasz polski zostawia daleko w tyle. To za sprawą nieziemskich kluseczek
Jeśli po usłyszeniu słowa stracciatella na myśl przychodzi ci kremowy deser z czekoladą, masz rację. Tak samo nazywa się też przepyszna włoska potrawa, która przypomina nasz polski rosół, ale jest dużo smaczniejsza. Podstawą jest oczywiście...
-
Tomasz Strzelczyk wyszperał przepis na rosół z 1905 roku. Dodał konkretne mięsa i nietypowe warzywo
Tomasz Strzelczyk uwielbia przygotowywać pyszne, klasyczne potrawy kuchni polskiej. Fani doceniają, że jego przepisy są łatwe do odtworzenia w domu i zawsze się udają. Jakiś czas temu kucharz postanowił zmierzyć się z przepisem na rosół sprzed 120...
-
Co zrobić z mięsem z rosołu? Dodaj kilka składników i przygotuj nieziemsko pyszną potrawkę dla bliskich
Nie wiesz, co zrobić z kurczaka z rosołu? Mamy na to genialną recepturę! Prosta, ale smaczna potrawka z drobiu, który został z zupy. Sprawdź, jak zrobić dwa dania za jednym razem.
-
Zjadłam rosół, a mięso zostało. Wpadłam na pomysł, by zlepić je ciastem. Lepsze niż ruskie
Farsz na pierogi to podstawowy składnik oraz klucz do idealnego smaku tej potrawy. Najczęściej przygotowujemy ziemniaki z serem lub kapustę z grzybami, zapominając, że istnieje wiele propozycji, które mogą okazać się smaczniejsze. Dzięki poniższej...
-
Kiedyś jedzona na potęgę, teraz zapomniana. Zrób garnek, a rodzina pochłonie w mig. Smak jak u babci
Zupa na rosole z ryżem to jedno z dań, które od razu przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Choć była kiedyś stałym gościem na stołach, dziś niestety odeszła w zapomnienie, ustępując miejsca bardziej popularnym potrawom. Czas jednak przypomnieć sob...
-
Robisz rosół i uparcie usuwasz szumowiny? Podpowiemy, czy warto się z tym męczyć
Jeśli regularnie gotujesz rosół lub inne zupy na wywarze mięsnym, na pewno doskonale znasz takie zjawisko, które starsze gospodynie nazywają "szumieniem". Po pewnym czasie na powierzchni zaczyna zbierać się piana, którą uparcie usuwamy sitkiem lub...
-
Ale okazja w Biedronce. 74,75 zł zamiast 299 zł. Co na to Media Markt?
-
Pracownik Sejmu pokazał jedzenie z tamtejszej stołówki. "Filet z pestkami dyni, na bogato"
-
Pączki na tłusty czwartek, które zrobisz raz-dwa. 20 minut i gotowe
-
Pierogi dominikańskie - sekretny składnik ciasta i nieznane dotąd nadzienie
-
Jest cichym wrogiem serca. Smarowidło nie nadaje się na kanapki
- Jak zrobić domową konserwę? Prostszego przepisu nie znajdziesz
- Już 140 lat. Chleb wychodzi piękny i chrupiący. Sekret tkwi w wodzie
- Kotlety bez bułki tartej? Strzał w dychę. Wychodzą bardziej obłędne
- Zupa jak pizza. Smakuje i pachnie obłędnie. Dzieci ją uwielbiają
- Nadzienie do pączków jak z najlepszej cukierni. Cukiernik płakał, gdy zdradzał te przepisy [ZDJĘCIA]
-
Gdy zostaje mi rosół z niedzieli, nie robię pomidorowej. Inna zupa jest lepsza i w dzieciństwie ją kochaliśmy
Rosół na niedzielę to już nasza narodowa tradycja i wielu z nas nie wyobraża sobie ostatniego dnia tygodnia bez rozgrzewającego, złocistego przysmaku na stole. Bywa jednak, że zostaje nam sporo rosołu na kolejny dzień i mamy zagwozdkę, co pysznego...
-
Magda Gessler zawsze wrzuca kilka do rosołu. Podkręcą smak i pomogą na trawienie
Każdy robi rosół na swój sposób. Choć baza zazwyczaj jest bardzo podobna, to jednak poszczególne przepisy mogą różnić się dodatkami. A lista tych, które można wrzucić do rosołu, jest baaardzo szeroka. To nie tylko podstawowe przyprawy, jak pieprz,...
-
Nie zwykła zupa, a eliksir zdrowia. Ten przepis to sekret zdrowej skóry i dobrej kondycji stawów
Kiedyś podczas rodzinnego obiadu babcia opowiadała o "leczniczym rosole", który dawniej gotowano na różne dolegliwości. Pamiętam, jak wspominała, że sekretem jego mocy są składniki, które dodają mu wyjątkowych właściwości. Postanowiłam poszukać...
-
Wrzucam do gotującego się rosołu na 30 minut. Prosty patent sprawia, że wychodzi idealnie klarowny
Czy da się uratować mętny rosół? Owszem i nie jest to wcale trudne. Wystarczy dorzucić niebanalny składnik, a znów będzie idealnie klarowny. A następnym razem przestrzegaj kilku zasad, by problem więcej się nie pojawił.
-
Grysikowe kluski w gorącym rosole pokochasz od pierwszej łyżki. Makaron przy nich to mizerny dodatek
Kluseczki w rosole to klasyk, który wiele osób pamięta z dzieciństwa. Delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach, idealnie pasują do gorącego bulionu. Nie wiesz, jak się robi kluski grysikowe? Ten przepis pozwoli ci wrócić wspomnieniami do...
-
Rosół na Trzech Króli jest inny. Robię go z przepisu babci i dodaję jedną rzecz
Rosół na Trzech Króli to wyjątkowa i dosłownie świąteczna potrawa, którą w mojej rodzinie przygotowuje się już od pokoleń. Babcia zwykła mawiać, że "trzy króle woła zjedli", więc co do mięsa na rosół nie było żadnych wątpliwości. Ważny był także...
-
Wiele osób robi tak podczas gotowania rosołu. To duży błąd. W ten sposób rozprzestrzeniasz bakterie
Dla wielu Polaków rosół to niezastąpiony element niedzielnego obiadu i rodzinnych spotkań. Król polskich zup wyjdzie idealny tylko wtedy, gdy unikniemy jednego podstawowego błędu już na samym początku.
-
To najgorsze mięso na rosół. Wybiera je wielu Polaków. Popsujesz smak i zaszkodzisz zdrowiu
Rosół to podstawa polskiej kuchni, jednak ugotowanie idealnego wywaru wcale nie jest proste. Okazuje się, że wiele osób popełnia błąd i wybiera złe mięso. To nie tylko psuje smak potrawy, lecz także jest szkodliwe.
-
Wyłów z zupy resztki i wrzuć do maszynki. Kiedy rodzina wyczuje, nie nadążysz smarować kromek
Co można zrobić z gotowanego mięsa z rosołu? Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać ten produkt i warzywa pozostałe po ugotowaniu zupy, mamy dla ciebie pyszne rozwiązanie. Zamiast wyrzucać resztki, stwórz wyjątkową pastę kanapkową, która świetnie...
-
Dla wielu osób to jedno i to samo. Kiedy gotujesz rosół, a kiedy bulion i wywar? Różnice są spore
Wywar, bulion i rosół to nazwy, które często na co dzień stosujemy zamiennie. Co prawda mają sporo wspólnych cech, przyrządzane są też w podobny sposób i z podobnych składników, jednak wbrew pozorom nie są tym samym. Czym się różnią i do czego moż...
-
Czy rosół można mrozić? Sanepid wyjaśnia, jak go nie zmarnować. Inaczej zmieni się w papkę
Polacy uwielbiają gotować zupy. Często w dużych ilościach. Nic więc dziwnego, że zastanawiamy się, co zrobić z nadmiarem bulionu. Jak najlepiej mrozić rosół? Sugestiami podzieliła się Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinku.
-
Prosta i pyszna zupa na rosole. Kiedyś ją kochaliśmy, dziś mało kto pamięta
Kiedy zostało nam trochę rosołu mamy dwa wyjścia - albo go dojeść, albo przerobić na inną zupę. Najczęściej na rosole robimy pomidorową, ale kiedy już nam się znudzi, warto powrócić do smaków sprzed lat i zrobić zupę, którą niemal wszyscy...
-
Tym rosołem rzucisz wszystkich na kolana. Zrobisz go na najlepszym mięsie. Nie jest to szyja ani udko
Z jakiego mięsa najlepiej ugotować rosół? Większość z nas automatycznie sięga po udka lub całego kurczaka, jednak to nie jedyny sposób na esencjonalny bulion. Zamiast porcji rosołowej spróbuj zapomnianego, lecz bardzo wartościowego składnika, któr...
-
Rosół o wiele lepszy niż tradycyjny. Dodaję do niego ten składnik i nabiera jesiennego aromatu
Rosół niewątpliwie należy do grona ulubionych zup Polaków. Jest prawdziwym klasykiem, zachwyca smakiem i przyjemnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Danie gości także w mojej kuchni, ale jesienią lubię urozmaicać go o jeden składnik. Poznajcie przepi...
-
Chyba każdy zajadał się nią w dzieciństwie. To trochę inny rosół, bo z dodatkiem tego
Jesteś smakoszem rosołu i możesz go jeść w każdej postaci? A może niedzielna zupa stoi w lodówce i nie wiesz, jak możesz ją wykorzystać? Na oba te przypadki mam wspaniały pomysł, który części z nas kojarzy się z dzieciństwem. To sprawdzony sposób ...
-
Nie wyrzucaj mięsa i warzyw z rosołu. Dasz im drugie życie, robiąc poniedziałkowy obiad
Niedziela to dzień, gdy na naszych stołach pojawia się mnóstwo jedzenia. Oprócz aromatycznego rosołu często zjadamy też ziemniaki z mięsem. Zdarza się jednak, że na drugi dzień zostają składniki i resztki, z którymi nie wiemy, co zrobić. Ten przep...
-
Kiedy solić rosół? Zrobisz to w złym momencie i straci cały smak
Rosół to ukochana zupa wielu Polaków. Choć jest klasykiem i podstawą naszej kuchni, nadal niektórzy popełniają błędy, przez które wychodzi pozbawiony smaku. Przez to może się wydawać, że ugotowanie dobrego rosołu to fizyka kwantowa i umiejętność n...
-
Rozgrzewa lepiej niż rosół. Zupa idealna nie tylko na przeziębienie. W Chinach się nią zajadają
W Polsce niekwestionowanym numerem jeden wśród zup jest rosół. W Chinach zaś zajadają się Dan Hua Tang. Jej wykonanie jest banalnie proste, a w czasie przeziębienia może okazać się niezwykle cenna. Wzmacnia i nawadnia organizm, dzięki rozgrzewając...
-
Absolutnie nie dodaję makaronu do rosołu. Przyrządzam ten dodatek i wrzucam od razu do bulionu
Ile domów tyle sposobów na przyrządzanie klasycznych potraw. Nawet tradycyjny rosół doczekał się dużych zmian i okazuje się, że nie wszyscy robią go w najbardziej znany nam sposób. Teraz zamiast makaronu dodaje się inne produkty, które mogą nas...
-
Jesienią Anna Lewandowska robi "magiczny" rosół. Nie zgadniesz, jakie nietypowe składniki dodaje
Zjedzenie ciepłego, aromatycznego rosołu w chłodny dzień jest jak zajadanie się goframi ze wszystkimi dodatkami na plaży nad Bałtykiem w środku lata. Zarówno w pierwszym, jak i w drugim przypadku robi nam się od razu przyjemniej, a troski znikają....
-
Najlepsza zupa na rosole to nie pomidorowa. Zrób tę i powróć do smaków dzieciństwa
Są takie smaki, do których wraca się z rozrzewnieniem i na pewno każdy miło pomyśli o zupie, którą dziś weźmiemy na tapet. Pamiętacie lekką, pachnącą i pyszną ryżankę? Jeśli tak, to kiedy ostatnio ją gotowaliście? Pewnie od czasów dzieciństwa nie...
-
Zerwałam z tradycją i dodałam do rosołu coś innego. Tak robi też Katarzyna Bosacka
Przepis na rosół nie wszędzie jest taki sam. Można robić go na różnych rodzajach mięsa, można wrzucać do garnka różne dodatki, które podkręcą smak i nadzą zupie ładnego koloru. Ja poszłam o krok dalej i zmieniłam to, z czym rosół zazwyczaj się...
-
Nie wrzucaj tego do rosołu. Z zupy zrobisz toksyczny wywar. Zamiast witamin będą pasożyty
Rosół bez wątpienia można nazwać ulubioną zupą Polaków. W wielu domach gości na stole co weekend. Najczęściej przygotowujemy go na kurczaku. Trzeba jednak mieć na uwadze fakt, że nie wszystkie części można dodać do wywaru.
-
Babcia widziała, jak wyrzucam warzywa z rosołu i aż krzyknęła. Teraz już nigdy nie popełnię tego błędu
Rosół na niedzielny obiad to strzał w dziesiątkę, jednak warzywa po ugotowaniu bulionu, są często najbardziej marnowanym produktem w kuchni. Wiele osób nie wie, co z nimi zrobić. Niektórzy dodają odrobinę do zupy, a inni zwyczajnie wyrzucają. Babc...
-
Jedna kostka lodu do zupy i problem z głowy. Takiego wywaru nie powstydziłby się szef kuchni
Co zrobić, żeby zupa nie była mętna? Gdy wiesz już, że nie jest dobrze, możesz wspomóc się prostym domowym trikiem. Wystarczy, że wrzucisz do garnka jedną kostkę z zamrażarki. Jak to dokładnie działa?
-
Niedzielny rosół podałam tak. Rodzina spadła z krzeseł, gdy zobaczyła, że zamiast makaronu wrzuciłam to
Podawanie w niedzielę rosołu to w wielu domach tradycja, która pielęgnowana jest od lat. Jest to również danie serwowane na różnego rodzaju uroczystościach i mało kto od tego odchodzi. Ja również bardzo lubię podawać tę potrawę na obiad, ale tym...
-
Potrójnie mięsny krupnik. Tego smaku nie zapomnisz do grobowej deski. Przyda się kwaśny dodatek
Krupnik to jedna z najpopularniejszych zup, które Polacy serwują na codzienne obiady. To potrawa, którą albo się uwielbia, albo wręcz przeciwnie. Jednak dzisiejszy przepis na krupnik przekona do siebie nawet największego sceptyka. Będzie...
-
Zapomnij o krokietach i pierogach. Z mięsa z rosołu zrobisz danie, że mucha nie siada
Rosół na niedzielę to bardzo silna tradycja w wielu domach, prawie tak silna jak zupa pomidorowa w poniedziałek. Zanim jednak zrobimy pomidorową z rosołu, trzeba zrobić coś z tym, co zostało po rosole. Mięso z rosołu możemy wykorzystać na wiele...
-
Rosół wychodzi blady jak ściana? Babcia zdradziła mi co dodać, by był żółciutki jak kurczaczek
Blady rosół to zmora każdej kucharki i każdego kucharza. Istnieją jednak proste sposoby na pogłębienie barwy klasycznego dania. Moja babcia od kilkudziesięciu lat dodaje do zupy pewien składnik. Jak uzyskać złoty kolor rosołu? Polecamy zapoznać si...
-
Lepsza od pomidorowej, a Polacy jej nie znają. Najpyszniejsza zupa na rosole. Zdziwi cię główny składnik
Polacy uwielbiają zupy, ale raczej są mocno przywiązani do znanych sobie smaków. Rosół, pomidorowa, żurek - to lubią najbardziej. Jednak czasami warto wyjść poza listę swoich preferencji kulinarnych i spróbować czegoś nowego. Zupa, o której dziś...