rosół
-
Rodzina spróbuje tego rosołu i zaniemówi. Zrobisz go na mięsie, którego rzadko się używa
Gdy gotujemy rosół, najczęściej sięgamy po różne części kurczaka, np. udka. By jednak był jak najbardziej wyrazisty i esencjonalny, najlepiej przygotowywać go na różnych rodzajach mięs. Warto wykorzystać wartościowy składnik, o którym wiele osób j...
-
Chyba nikt nie pamięta, jak się kiedyś robiło rosół. To właśnie w tym tkwi cały smak
Rosół od lat pojawia się w wielu domach, lecz w zabieganej codzienności często traci swój dawny charakter. Dawne kuchenne triki powoli odchodzą w zapomnienie, choć to one nadawały zupie pełni smaku. Ten przepis przywraca prostotę tradycyjnego...
-
Gęsina na św. Marcina. Jak doprawić rosół, żeby był najpyszniejszy? Dwa dodatki cię zaskoczą
Gęsina nie jest mięsem, które na naszych stołach gości często, a wielka szkoda, bo jest nie tylko pyszne, lecz także pełna wartości odżywczych. Najwięcej jemy jej w listopadzie, kulinarnie celebrując dzień świętego Marcina. Z gęsi można zrobić...
-
Kubeczek codziennie, a szybko staniesz na nogi i wygładzisz cerę. Gotuj przez 6 godzin
Każdy z nas boryka się z pewnymi dolegliwościami. Czasem bolą nas stawy, cera z wiekiem nieuchronnie się marszczy, poziom cukru we krwi wariuje albo łapią nas częste infekcje. W pierwszej kolejności powinniśmy oczywiście udać się do lekarza, który...
-
Z rosołu przełóż na patelnię. Taki obiad każdy zje bez marudzenia i jeszcze weźmie dokładkę
By rosół wyszedł wyrazisty i aromatyczny, najlepiej robić go na kilku rodzajach mięsa i dużej ilości warzyw. Później jednak wszystkie te dodatki zazwyczaj wyławiamy z zupy (choć niektórzy chętnie jedzą rosół z ugotowaną marchewką) i nie zawsze...
-
Przedwojenny rosół. Szlachetny ptak i nietypowy dodatek sprawiały, że był królewsko pyszny
Rosół to niekwestionowany król polskiej kuchni i tak jest już od wieków. Przepis na tę zupę przez lata ewoluował i wciąż ewoluuje, więc zgodzimy się, że nie ma jednego właściwego. Jednak rosół, który serwowano w dwudziestoleciu międzywojennym i...
-
Z rosołu została ci tylko resztka? Dodaj jeden składnik i zrób zupę jak u babci
Zamiast kolejnej pomidorowej, sięgnij po przepis, który znają nasze babcie i mamy. Zupa grysikowa na bazie rosołu to prosty sposób na pyszny obiad, który smakuje jak wspomnienia z dzieciństwa. Potrzebujesz tylko kilku składników i dosłownie...
-
Jesienny rosół jak u babci? Nie! Lewandowska robi to inaczej. Jeden składnik wszystko zmienia
Jesienny rosół Ani Lewandowskiej to coś więcej niż zwykła zupa. Sekret tkwi w doborze składników i dwóch etapach gotowania. Efekt? Aromatyczny, rozgrzewający bulion, który może konkurować z tymi z najlepszych restauracji. Jeden składnik szczególni...
-
Wypasiony pasztet resztkowy. Tak kremowy i delikatny, że nie nadążysz smarować kanapek
Rosół to król polskich stołów i czy to święta, impreza, czy też niedzielny obiad - na stole musi być. Jednak kiedy wychlipiemy złoty płyn, na dnie garna zostaje nam mnóstwo "resztek". Z resztek rosołowych można zrobić mnóstwo smacznych rzeczy, a j...
-
Kilka składników i 20 minut. Babcia gotowała tę zupę bez przerwy. Dziś mało kto o niej pamięta
Ryżanka to zupa, która kiedyś była codziennością, a dziś wraca jako smak dzieciństwa. Wystarczy rosół, ryż i kilka warzyw, by stworzyć danie, które rozgrzeje i przywoła wspomnienia. Sprawdź, jak ją przygotować krok po kroku.
-
Rosół przerabiam na jeszcze lepszą zupę. Rozgrzewa jak nic innego, idealna na jesienne chłody
Lato już powoli pakuje manatki. Dni jeszcze są w miarę ciepłe, ale noce już nie rozpieszczają. Kolejki do przychodni są coraz dłuższe, a w zakładach pracownicy przynoszą pierwsze L4. Sezon infekcji przyszedł więc wcześniej, niż jesień i to oznacza...
-
Rosół jak z najlepszej restauracji. Wystarczy łyżka, by podbić jego smak
Rosół to niekwestionowany król polskich zup. Aby jednak wyszedł gęsty, aromatyczny i złocisty, warto sięgnąć po jeden nietypowy składnik. Wystarczy zaledwie łyżka, by podbić jego smak i nadać mu wyjątkowego charakteru.
-
Do rosołu dodaję te dwie rzeczy. Kilka chwil i mam przysmak z dzieciństwa
Zupa pomidorowa to jedno z niewielu dań, które lubią absolutnie wszyscy. Można ją zrobić na mnóstwo sposobów i w wielu domach jest swojego rodzaju królową poniedziałków, gdy powstaje z niedzielnego rosołu. Dziś mamy przepis na pomidorową na rosole...
-
Niedzielne ziemniaki i mięso z rosołu. Zrobiłam z nich poniedziałkowe kotlety. Lepsze od mielonych
Chrupiące kotlety ziemniaczane nie muszą być klasyczne i oklepane w smaku. By je urozmaicić, co tydzień wykorzystuję resztki z niedzielnego obiadu, a one zamieniają je w obiad, który cała rodzina zjada z zachwytem. Dzięki temu nic się nie marnuje.
-
Moja prababcia tak robiła makaron do rosołu 90 lat temu. Nigdy nie jadłam lepszego
Chcesz zrobić domowy makaron do rosołu? Nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Zwłaszcza że mamy dla ciebie prawdziwe złoto - przepis na makaron mojej prababci. Był przekazywany z pokolenia na pokolenie i w końcu trafił do mnie. Całym...
-
W Polsce nikt jej nie gotuje, a smakuje lepiej niż pomidorowa. Główny składnik to niespodzianka
Polacy kochają tradycyjne zupy, ale od czasu do czasu warto zrobić krok poza kulinarną strefę komfortu. Nasza propozycja pochodzi prosto z Grecji i łączy w sobie świeżość cytryny z aromatyczną głębią rosołu. Jest sycąca, orzeźwiająca, a jej smak n...
-
Zrób to zanim wstawisz rosół do lodówki. Dzięki temu wytrzyma aż tydzień
Rosół to nie tylko klasyk niedzielnego obiadu, ale też idealna baza do innych zup i sosów. Niestety, jeśli przechowasz go nieprawidłowo, szybko straci świeżość. Sprawdź, co zrobić, by dłużej nadawał się do jedzenia. Jeden prosty trik wystarczy.
-
Może być szkodliwa, a większość dodaje ją do rosołu. Ekspert podkreśla, na co uważać
Czy opalana cebula do rosołu jest szkodliwa? Choć wydaje się niepozorna, może wpłynąć nie tylko na smak, lecz także na nasze zdrowie. Warto wiedzieć, jak ją przygotować, by nie zaszkodziła, a jedynie podkręciła aromat wywaru.
-
Wlej łyżkę, a rosół będzie klarowny, smaczny i pachnący. Przestaniesz używać kostek i maggi
Złocisty, aromatyczny, pełen smaku. Taki bulion to marzenie każdego kucharza. Co dodać do rosołu, żeby był smaczny? Wystarczy kilka prostych składników, by uzyskać efekt, który zachwyci i nie będzie potrzebował sztucznych dodatków.
-
Dlaczego twój rosół nie smakuje jak u babci? Może solisz go w złym momencie
Sól w rosole to nie tylko kwestia smaku, ale też... chemii. Jeśli dodajesz ją w złym momencie, możesz zapomnieć o idealnym bulionie nawet jeśli masz najlepsze mięso i warzywa.
-
Zupa koperkowa jak ze snu. Dopraw ją tą przyprawą i pamiętaj o "wrzutce"
Zupa koperkowa to jeden z tych przepisów, których nie da się tak po prostu nie lubić. Uwielbiają ją i dzieci, i nieco większe dzieci i zupełnie już nie-dzieci. To dlatego, że kojarzy się z wiosną i latem, kiedy życie wydaje się jakieś łatwiejsze....
-
Udka z rosołu już nie zalegają w lodówce. Zrobiłam z nich coś, co znika szybciej niż wędlina
Po niedzielnym obiedzie często zostaje wywar i mięso. Jak wykorzystać udka z kurczaka po rosole? Szkoda, by lądowały w koszu. Można je przerobić na coś zupełnie innego, smacznego i niebanalnego, a przy okazji nie zmarnować ani kawałka.
-
Podsmaż pory, ziemniaki, zalej rosołem i dodaj tę przyprawę. Moment i masz przepyszną zupę
Zostało ci trochę rosołu i zastanawiasz się, co z nim zrobić? Opcje są dwie: albo po prostu zjeść, albo przerobić na inną zupę. Jeśli wybierasz drugą opcję, to już zaczyna się problem, bo pomysłów na zupę na rosole jest multum. Jednak po co w kółk...
-
Pyszne z rosołem i z truskawkami też. Kluski lane wyjdą mięciutkie, ale zadbaj o proporcje
Są takie potrawy, które już po jednym kęsie przenoszą nas w czasie do beztroskich dziecięcych chwil i babcinej albo mamusinej kuchni. Dziś mamy przepis na jedno z takich właśnie dań i jestem pewna, że już na samo wspomnienie w waszych oczach zakrę...
-
Dodałam do garnka skórkę, którą miałam wyrzucić. Rosół z miejsca stał się numerem jeden
Jak zrobić naprawdę dobry rosół? Wiele osób odpowie: mięso, włoszczyzna i czas. Ale jest jeszcze jeden nieoczywisty składnik, który potrafi wynieść smak na zupełnie nowy poziom. Dodatkowo zaskoczy niejednego domowego kucharza. Wystarczy kawałek...
-
Najlepsza przyprawa do rosołu. Jak zrobić domową maggi? To tylko trzy składniki
Założę się, że w co drugiej (jeśli nie w każdej) polskiej kuchni w szafce z przyprawami dumnie pręży się buteleczka z ciemnym płynem. Tę przyprawę, zwyczajowo nazywaną maggi, ochoczo wlewamy do rosołu, sosów i zup wszelakich. Może w pewien sposób...
-
Wrzucam do rosołu razem z serem i blenduję. To najlepsza zupa na szybki obiad
Zastanawiasz się, na co przerobić rosół z niedzieli i jedyne, co przychodzi ci do głowy to pomidorowa? Mamy dla ciebie coś specjalnego. Na rosole można zrobić setki różnych zup, ale chyba żadna nie jest tak pyszna, jak krem z poniższego przepisu....
-
Tajemnica idealnego rosołu według Magdy Gessler. Bez tej przyprawy nie ma mowy o perfekcyjnej zupie
Jakie przyprawy dodać do rosołu według Magdy Gessler? Znana restauratorka tej gorącej i aromatycznej zupy nie wyobraża sobie nie dodać jej do bulionu. Zapewne już ją masz w swojej kuchni.
-
Pyszny rosół z nietypowego mięsa. Ślązacy jedzą go w konkretny dzień
Śląskie tradycje są niezwykle ciekawe, a kuchnia śląska pyszna i zróżnicowana. Właśnie dziś, 9 kwietnia, Ślązacy obchodzą wyjątkowy dzień i na wielu stołach pojawi się niecodzienny rosół. Dziś wielu z nas to zszokuje, ale jeszcze trzydzieści lat...
-
Szumowiny w rosole to nie wstyd. Babcia wiedziała, dlaczego warto zostawiać je w garnku
Czy trzeba usuwać szumowiny? Moja babcia nigdy tego nie robiła, a jej rosół zawsze był pełen smaku. Kiedy w końcu zapytałam ją dlaczego, zrozumiałam, że wygląd zupy to nie wszystko. Dziś też zostawiam tę białą pianę, bo wiem już, że właśnie tam...
-
Tak zrobisz idealny rosół. Inaczej wyjdzie gorzki i niesmaczny. Chodzi o zasadę "10 minut"
Każda gospodyni ma własny przepis na rosół, ale jest pewien składnik, bez którego wywar nie może się obejść. Kiedy dorzucić do bulionu iście laurowe? Warto wiedzieć, że moment dodania tej przyprawy jest niezwykle istotny.
-
Za dużo? Za mało? Oto idealne proporcje. Dodasz więcej do rosołu, a wyjdzie niesmaczny
Jakie proporcje warzyw do rosołu zapewnią idealny smak i równowagę? Cebula, seler i pietruszka to podstawowe składniki, które odpowiadają za charakterystyczny aromat. Jednak to marchewka ma największe znaczenie. Sprawdź, jak dobrze dobrać jej iloś...
-
W Austrii tak jedzą rosół. Spróbowałam i przepadłam. Inaczej już nie podam
Gdy wyjeżdżam gdzieś na urlop, próbowanie lokalnej kuchni jest dla mnie ważną częścią podróży. Tym bardziej cieszyłam się więc na wyjazd do Austrii, w której nigdy nie byłam, a o której kuchni wiedziałam, że ma sporo do zaoferowania. I nie pomylił...
-
Jaką zupę zrobić na rosole? Pomidorowa to nuda, postaw na przysmak z dzieciństwa
Został ci rosół i głowisz się, na co pysznego go przerobić? Oczywiście przepisów na zupy na rosole jest masa, najpopularniejsza jest rzecz jasna pomidorowa, ale ile w kółko można jeść pomidorówkę lub kalafiorową? Moja mamusia na rosole gotowała...
-
Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Jeśli zapomnisz o jednej rzeczy, zepsuje się już na drugi dzień
Rosół to nasza świętość narodowa i złota, aromatyczna zupa pojawia się na naszych stołach w niedziele, święta i najróżniejsze uroczystości lub wtedy, kiedy tylko najdzie nas ochota. Niestety, bywa tak, że gdy gotujemy rosół na dwa lub kilka dni, t...
-
Na rosole zrobisz pyszną wiosenną zupę. Podkręcisz ją tymi ziołami i małymi kuleczkami
Rosół to płynne złoto polskiej kuchni. Nie tylko świetnie smakuje, rozgrzewa i stanowi nieodłączny element niedzielnych i świątecznych stołów, lecz także jest bazą do wielu innych potraw. Na rosole robimy rozmaite zupy, ale dziś z naszym przepisem...
-
Jedni się krzywią, ja myślę, że to rarytas. Aromatyczne flaczki zawsze robię na dwóch mięsach
Flaczki wołowe to jedna z tych potraw, którą albo się kocha, albo nienawidzi, ale z całą pewnością nie da się przejść obok nich obojętnie. Ja jestem wielką miłośniczką tej zupy i od wielu lat robię ją ze starego i sprawdzonego przepisu. Babcia wbi...
-
Mięso na rosół wkładać do zimnej czy gorącej wody? Jedna opcja jest znacznie lepsza
Zrobienie rosołu to z jednej strony dość prosta sprawa, a z drugiej trzeba pamiętać, by trzymać się kilku żelaznych zasad. Jedna z nich dotyczy np. momentu solenia - powinno się to robić na około 10 minut przed końcem gotowania. Nie mniej ważna je...
-
Posoliłam rosół w tym momencie i dostałam reprymendę od babci. Powiedziała mi o "zasadzie 10 minut"
Rosół to bez wątpienia król niedzielnych obiadów. Ile ludzi, tyle przepisów i różnych myków. Istnieje jednak pewna zasada, której powinien trzymać się każdy z nas. Wyjaśniamy, kiedy solić rosół, żeby smakował wyśmienicie i nie stracił aromatu.
-
Rosół wyszedł mętny, a ty nie wiesz, co robić? Być może błąd popełniasz już na starcie
Mętny rosół nie jest czymś, na widok czego skaczemy z radości. Każdy, kto go robi, chciałby, żeby miał piękny kolor i był klarowny. Wtedy od razu wygląda bardziej apetycznie. Trzeba jednak wiedzieć, co robić (albo czego nie robić), by uzyskać taki...