rosół
-
Dlaczego twój rosół nie smakuje jak u babci? Może solisz go w złym momencie
Sól w rosole to nie tylko kwestia smaku, ale też... chemii. Jeśli dodajesz ją w złym momencie, możesz zapomnieć o idealnym bulionie nawet jeśli masz najlepsze mięso i warzywa.
-
Zupa koperkowa jak ze snu. Dopraw ją tą przyprawą i pamiętaj o "wrzutce"
Zupa koperkowa to jeden z tych przepisów, których nie da się tak po prostu nie lubić. Uwielbiają ją i dzieci, i nieco większe dzieci i zupełnie już nie-dzieci. To dlatego, że kojarzy się z wiosną i latem, kiedy życie wydaje się jakieś łatwiejsze....
-
Udka z rosołu już nie zalegają w lodówce. Zrobiłam z nich coś, co znika szybciej niż wędlina
Po niedzielnym obiedzie często zostaje wywar i mięso. Jak wykorzystać udka z kurczaka po rosole? Szkoda, by lądowały w koszu. Można je przerobić na coś zupełnie innego, smacznego i niebanalnego, a przy okazji nie zmarnować ani kawałka.
-
Podsmaż pory, ziemniaki, zalej rosołem i dodaj tę przyprawę. Moment i masz przepyszną zupę
Zostało ci trochę rosołu i zastanawiasz się, co z nim zrobić? Opcje są dwie: albo po prostu zjeść, albo przerobić na inną zupę. Jeśli wybierasz drugą opcję, to już zaczyna się problem, bo pomysłów na zupę na rosole jest multum. Jednak po co w kółk...
-
Pyszne z rosołem i z truskawkami też. Kluski lane wyjdą mięciutkie, ale zadbaj o proporcje
Są takie potrawy, które już po jednym kęsie przenoszą nas w czasie do beztroskich dziecięcych chwil i babcinej albo mamusinej kuchni. Dziś mamy przepis na jedno z takich właśnie dań i jestem pewna, że już na samo wspomnienie w waszych oczach zakrę...
-
Dodałam do garnka skórkę, którą miałam wyrzucić. Rosół z miejsca stał się numerem jeden
Jak zrobić naprawdę dobry rosół? Wiele osób odpowie: mięso, włoszczyzna i czas. Ale jest jeszcze jeden nieoczywisty składnik, który potrafi wynieść smak na zupełnie nowy poziom. Dodatkowo zaskoczy niejednego domowego kucharza. Wystarczy kawałek...
-
Najlepsza przyprawa do rosołu. Jak zrobić domową maggi? To tylko trzy składniki
Założę się, że w co drugiej (jeśli nie w każdej) polskiej kuchni w szafce z przyprawami dumnie pręży się buteleczka z ciemnym płynem. Tę przyprawę, zwyczajowo nazywaną maggi, ochoczo wlewamy do rosołu, sosów i zup wszelakich. Może w pewien sposób...
-
Wrzucam do rosołu razem z serem i blenduję. To najlepsza zupa na szybki obiad
Zastanawiasz się, na co przerobić rosół z niedzieli i jedyne, co przychodzi ci do głowy to pomidorowa? Mamy dla ciebie coś specjalnego. Na rosole można zrobić setki różnych zup, ale chyba żadna nie jest tak pyszna, jak krem z poniższego przepisu....
-
Tajemnica idealnego rosołu według Magdy Gessler. Bez tej przyprawy nie ma mowy o perfekcyjnej zupie
Jakie przyprawy dodać do rosołu według Magdy Gessler? Znana restauratorka tej gorącej i aromatycznej zupy nie wyobraża sobie nie dodać jej do bulionu. Zapewne już ją masz w swojej kuchni.
-
Pyszny rosół z nietypowego mięsa. Ślązacy jedzą go w konkretny dzień
Śląskie tradycje są niezwykle ciekawe, a kuchnia śląska pyszna i zróżnicowana. Właśnie dziś, 9 kwietnia, Ślązacy obchodzą wyjątkowy dzień i na wielu stołach pojawi się niecodzienny rosół. Dziś wielu z nas to zszokuje, ale jeszcze trzydzieści lat...
-
Szumowiny w rosole to nie wstyd. Babcia wiedziała, dlaczego warto zostawiać je w garnku
Czy trzeba usuwać szumowiny? Moja babcia nigdy tego nie robiła, a jej rosół zawsze był pełen smaku. Kiedy w końcu zapytałam ją dlaczego, zrozumiałam, że wygląd zupy to nie wszystko. Dziś też zostawiam tę białą pianę, bo wiem już, że właśnie tam...
-
Tak zrobisz idealny rosół. Inaczej wyjdzie gorzki i niesmaczny. Chodzi o zasadę "10 minut"
Każda gospodyni ma własny przepis na rosół, ale jest pewien składnik, bez którego wywar nie może się obejść. Kiedy dorzucić do bulionu iście laurowe? Warto wiedzieć, że moment dodania tej przyprawy jest niezwykle istotny.
-
Za dużo? Za mało? Oto idealne proporcje. Dodasz więcej do rosołu, a wyjdzie niesmaczny
Jakie proporcje warzyw do rosołu zapewnią idealny smak i równowagę? Cebula, seler i pietruszka to podstawowe składniki, które odpowiadają za charakterystyczny aromat. Jednak to marchewka ma największe znaczenie. Sprawdź, jak dobrze dobrać jej iloś...
-
W Austrii tak jedzą rosół. Spróbowałam i przepadłam. Inaczej już nie podam
Gdy wyjeżdżam gdzieś na urlop, próbowanie lokalnej kuchni jest dla mnie ważną częścią podróży. Tym bardziej cieszyłam się więc na wyjazd do Austrii, w której nigdy nie byłam, a o której kuchni wiedziałam, że ma sporo do zaoferowania. I nie pomylił...
-
Jaką zupę zrobić na rosole? Pomidorowa to nuda, postaw na przysmak z dzieciństwa
Został ci rosół i głowisz się, na co pysznego go przerobić? Oczywiście przepisów na zupy na rosole jest masa, najpopularniejsza jest rzecz jasna pomidorowa, ale ile w kółko można jeść pomidorówkę lub kalafiorową? Moja mamusia na rosole gotowała...
-
Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Jeśli zapomnisz o jednej rzeczy, zepsuje się już na drugi dzień
Rosół to nasza świętość narodowa i złota, aromatyczna zupa pojawia się na naszych stołach w niedziele, święta i najróżniejsze uroczystości lub wtedy, kiedy tylko najdzie nas ochota. Niestety, bywa tak, że gdy gotujemy rosół na dwa lub kilka dni, t...
-
Na rosole zrobisz pyszną wiosenną zupę. Podkręcisz ją tymi ziołami i małymi kuleczkami
Rosół to płynne złoto polskiej kuchni. Nie tylko świetnie smakuje, rozgrzewa i stanowi nieodłączny element niedzielnych i świątecznych stołów, lecz także jest bazą do wielu innych potraw. Na rosole robimy rozmaite zupy, ale dziś z naszym przepisem...
-
Jedni się krzywią, ja myślę, że to rarytas. Aromatyczne flaczki zawsze robię na dwóch mięsach
Flaczki wołowe to jedna z tych potraw, którą albo się kocha, albo nienawidzi, ale z całą pewnością nie da się przejść obok nich obojętnie. Ja jestem wielką miłośniczką tej zupy i od wielu lat robię ją ze starego i sprawdzonego przepisu. Babcia wbi...
-
Mięso na rosół wkładać do zimnej czy gorącej wody? Jedna opcja jest znacznie lepsza
Zrobienie rosołu to z jednej strony dość prosta sprawa, a z drugiej trzeba pamiętać, by trzymać się kilku żelaznych zasad. Jedna z nich dotyczy np. momentu solenia - powinno się to robić na około 10 minut przed końcem gotowania. Nie mniej ważna je...
-
Posoliłam rosół w tym momencie i dostałam reprymendę od babci. Powiedziała mi o "zasadzie 10 minut"
Rosół to bez wątpienia król niedzielnych obiadów. Ile ludzi, tyle przepisów i różnych myków. Istnieje jednak pewna zasada, której powinien trzymać się każdy z nas. Wyjaśniamy, kiedy solić rosół, żeby smakował wyśmienicie i nie stracił aromatu.
-
Rosół wyszedł mętny, a ty nie wiesz, co robić? Być może błąd popełniasz już na starcie
Mętny rosół nie jest czymś, na widok czego skaczemy z radości. Każdy, kto go robi, chciałby, żeby miał piękny kolor i był klarowny. Wtedy od razu wygląda bardziej apetycznie. Trzeba jednak wiedzieć, co robić (albo czego nie robić), by uzyskać taki...
-
Zamiast wyrzucać do kosza, potraktowałam blenderem. Pasztet był tak dobry, że mąż zjadł cały słoik
Co zrobić z resztek mięsa z rosołu? Zamiast wyrzucać do kosza, lepszym rozwiązaniem jest ich ponowne wykorzystanie. Jak to zrobić? Wystarczy połączyć składniki, zmiksować i włożyć do słoików. W taki sposób powstaje smaczne smarowidło.
-
Wszyscy tylko pomidorowa, ja na rosole robię lepszą zupę. Wiosenny smak zapewnią dwa zielone dodatki
Rosół nie bez powodu nosi miano króla polskich zup. Wszyscy go kochamy nie tylko za smak, lecz także za mnogość innych przepisów, do których może stanowić bazę. Kto z nas nie przerabiał rosołu na zupę pomidorową albo jarzynową? Oczywiście ja też t...
-
Rosół po włosku nasz polski zostawia daleko w tyle. To za sprawą nieziemskich kluseczek
Jeśli po usłyszeniu słowa stracciatella na myśl przychodzi ci kremowy deser z czekoladą, masz rację. Tak samo nazywa się też przepyszna włoska potrawa, która przypomina nasz polski rosół, ale jest dużo smaczniejsza. Podstawą jest oczywiście...
-
Tomasz Strzelczyk wyszperał przepis na rosół z 1905 roku. Dodał konkretne mięsa i nietypowe warzywo
Tomasz Strzelczyk uwielbia przygotowywać pyszne, klasyczne potrawy kuchni polskiej. Fani doceniają, że jego przepisy są łatwe do odtworzenia w domu i zawsze się udają. Jakiś czas temu kucharz postanowił zmierzyć się z przepisem na rosół sprzed 120...
-
Co zrobić z mięsem z rosołu? Dodaj kilka składników i przygotuj nieziemsko pyszną potrawkę dla bliskich
Nie wiesz, co zrobić z kurczaka z rosołu? Mamy na to genialną recepturę! Prosta, ale smaczna potrawka z drobiu, który został z zupy. Sprawdź, jak zrobić dwa dania za jednym razem.
-
Zjadłam rosół, a mięso zostało. Wpadłam na pomysł, by zlepić je ciastem. Lepsze niż ruskie
Farsz na pierogi to podstawowy składnik oraz klucz do idealnego smaku tej potrawy. Najczęściej przygotowujemy ziemniaki z serem lub kapustę z grzybami, zapominając, że istnieje wiele propozycji, które mogą okazać się smaczniejsze. Dzięki poniższej...
-
Kiedyś jedzona na potęgę, teraz zapomniana. Zrób garnek, a rodzina pochłonie w mig. Smak jak u babci
Zupa na rosole z ryżem to jedno z dań, które od razu przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Choć była kiedyś stałym gościem na stołach, dziś niestety odeszła w zapomnienie, ustępując miejsca bardziej popularnym potrawom. Czas jednak przypomnieć sob...
-
Robisz rosół i uparcie usuwasz szumowiny? Podpowiemy, czy warto się z tym męczyć
Jeśli regularnie gotujesz rosół lub inne zupy na wywarze mięsnym, na pewno doskonale znasz takie zjawisko, które starsze gospodynie nazywają "szumieniem". Po pewnym czasie na powierzchni zaczyna zbierać się piana, którą uparcie usuwamy sitkiem lub...
-
Gdy zostaje mi rosół z niedzieli, nie robię pomidorowej. Inna zupa jest lepsza i w dzieciństwie ją kochaliśmy
Rosół na niedzielę to już nasza narodowa tradycja i wielu z nas nie wyobraża sobie ostatniego dnia tygodnia bez rozgrzewającego, złocistego przysmaku na stole. Bywa jednak, że zostaje nam sporo rosołu na kolejny dzień i mamy zagwozdkę, co pysznego...
-
Magda Gessler zawsze wrzuca kilka do rosołu. Podkręcą smak i pomogą na trawienie
Każdy robi rosół na swój sposób. Choć baza zazwyczaj jest bardzo podobna, to jednak poszczególne przepisy mogą różnić się dodatkami. A lista tych, które można wrzucić do rosołu, jest baaardzo szeroka. To nie tylko podstawowe przyprawy, jak pieprz,...
-
Nie zwykła zupa, a eliksir zdrowia. Ten przepis to sekret zdrowej skóry i dobrej kondycji stawów
Kiedyś podczas rodzinnego obiadu babcia opowiadała o "leczniczym rosole", który dawniej gotowano na różne dolegliwości. Pamiętam, jak wspominała, że sekretem jego mocy są składniki, które dodają mu wyjątkowych właściwości. Postanowiłam poszukać...
-
Wrzucam do gotującego się rosołu na 30 minut. Prosty patent sprawia, że wychodzi idealnie klarowny
Czy da się uratować mętny rosół? Owszem i nie jest to wcale trudne. Wystarczy dorzucić niebanalny składnik, a znów będzie idealnie klarowny. A następnym razem przestrzegaj kilku zasad, by problem więcej się nie pojawił.
-
Grysikowe kluski w gorącym rosole pokochasz od pierwszej łyżki. Makaron przy nich to mizerny dodatek
Kluseczki w rosole to klasyk, który wiele osób pamięta z dzieciństwa. Delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach, idealnie pasują do gorącego bulionu. Nie wiesz, jak się robi kluski grysikowe? Ten przepis pozwoli ci wrócić wspomnieniami do...
-
Rosół na Trzech Króli jest inny. Robię go z przepisu babci i dodaję jedną rzecz
Rosół na Trzech Króli to wyjątkowa i dosłownie świąteczna potrawa, którą w mojej rodzinie przygotowuje się już od pokoleń. Babcia zwykła mawiać, że "trzy króle woła zjedli", więc co do mięsa na rosół nie było żadnych wątpliwości. Ważny był także...
-
Wiele osób robi tak podczas gotowania rosołu. To duży błąd. W ten sposób rozprzestrzeniasz bakterie
Dla wielu Polaków rosół to niezastąpiony element niedzielnego obiadu i rodzinnych spotkań. Król polskich zup wyjdzie idealny tylko wtedy, gdy unikniemy jednego podstawowego błędu już na samym początku.
-
To najgorsze mięso na rosół. Wybiera je wielu Polaków. Popsujesz smak i zaszkodzisz zdrowiu
Rosół to podstawa polskiej kuchni, jednak ugotowanie idealnego wywaru wcale nie jest proste. Okazuje się, że wiele osób popełnia błąd i wybiera złe mięso. To nie tylko psuje smak potrawy, lecz także jest szkodliwe.
-
Wyłów z zupy resztki i wrzuć do maszynki. Kiedy rodzina wyczuje, nie nadążysz smarować kromek
Co można zrobić z gotowanego mięsa z rosołu? Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać ten produkt i warzywa pozostałe po ugotowaniu zupy, mamy dla ciebie pyszne rozwiązanie. Zamiast wyrzucać resztki, stwórz wyjątkową pastę kanapkową, która świetnie...
-
Dla wielu osób to jedno i to samo. Kiedy gotujesz rosół, a kiedy bulion i wywar? Różnice są spore
Wywar, bulion i rosół to nazwy, które często na co dzień stosujemy zamiennie. Co prawda mają sporo wspólnych cech, przyrządzane są też w podobny sposób i z podobnych składników, jednak wbrew pozorom nie są tym samym. Czym się różnią i do czego moż...
-
Czy rosół można mrozić? Sanepid wyjaśnia, jak go nie zmarnować. Inaczej zmieni się w papkę
Polacy uwielbiają gotować zupy. Często w dużych ilościach. Nic więc dziwnego, że zastanawiamy się, co zrobić z nadmiarem bulionu. Jak najlepiej mrozić rosół? Sugestiami podzieliła się Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinku.