rosół
-
Zupa pomidorowa na rosole jeszcze nigdy nie była tak wyrazista. Sprytnego triku nauczyłam się od sąsiadki
Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? To chyba jeden z łatwiejszych przepisów na obiad i nie dziwi fakt, że niektórzy nazywają ją "królową poniedziałku". Po niedzielnym rosole na naszych stołach możemy spodziewać się niezawodnej zupy pomidorowej i...
-
Rosół czy pomidorowa? Dietetyk wskazał, co jest lepsze. "Jeden punkt"
Rosół czy zupa pomidorowa? Dla wielu osób jest to prawdopodobnie jedno z trudniejszych pytań z kategorii kulinarnej. Wszystko zależy od własnych upodobań smakowych, ale trzeba przyznać, że trudno tu wskazać zdecydowanego faworyta. Dietetyk Michał...
-
Sklepowe są naszpikowane chemią. Bosacka pokazuje, jak zrobić je w domu. Zdradziła sekret
Niektórzy nie wyobrażają sobie gotowania zup lub sosów bez dodatku kostki rosołowej. To szybki i prosty sposób na wzmocnienie smaku potrawy. W składzie większości sklepowych produktów jednak aż roi się od chemii. Dlatego warto samemu przygotować...
-
Gotując rosół, popełniałam spory błąd. Ale mężowi smakowało. Teraz wsypuję to i jest jeszcze lepiej
Rosół w każdym domu smakuje inaczej. Mają na to wpływ warzywa i mięso, które są używane do jego gotowania. Okazuje się jednak, że istotne jest też dodawanie tej przyprawy w odpowiednim czasie. Całe życie robiłam to źle.
-
Włóż do piekarnika i zrób rosół na dzisiejszy obiad. Żaden przepis nie jest tak dobry
Rosół to najpopularniejsza zupa, jaką tylko można zrobić. Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis, którego używa od lat. Czasem jednak warto zastąpić go czymś nowym, co może się okazać smaczniejsze. W tym przepisie wykorzystuje się pewien myk, któr...
-
Nawet najprostszą polską zupę robiłam źle. I ty też popełniasz ten błąd. Zapominasz o tym składniku
Rosół to najpopularniejsza polska zupa. Jest wręcz królem każdego polskiego stołu. Sposób na jej przygotowanie powinniśmy znać perfekcyjnie. Okazuje się jednak, że wiele osób popełnia ten błąd i nie dodaje tego składnika lub po prostu nie ma pojęc...
-
Co zrobić z mięsa z rosołu? Poznaj trzy pomysły na pyszny obiad po taniości
Co zrobić z mięsa z rosołu? Jeśli nie zjedliście go razem z pyszną zupą, to pewnie zastanawiacie się, co pysznego można z tego dobrodziejstwa zrobić. Dziś podpowiemy wam, jak przerobić gotowane mięso na trzy pyszne sposoby. Na samą myśl już ciekni...
-
Na tym mięsie ugotujesz najsmaczniejszy rosół. Babcine receptury chowają się przy nim
Nasza wyobraźnia kulinarna nie zna granic i wiemy o tym bardzo dobrze. Próbujemy czasem zmieniać nawet najbardziej klasyczne potrawy, by smakowały jeszcze lepiej. Ten przepis z pewnością pokaże, że nawet rosół może być smaczniejszy. Wystarczy, że...
-
Warzywa z rosołu rozgniatam widelcem. Dodaję jajko i mąkę. Obiad mam na dwa dni z głowy
Co zrobić z pozostałymi warzywami z rosołu? Wypróbuj przepis na aromatyczne kotlety wegetariańskie, które są nie tylko smaczne, ale również proste i szybkie w przygotowaniu. Te warzywne kotleciki będą doskonałym uzupełnieniem obiadowego menu.
-
Jak przyprawiać rosół z kury? Wystarczy kilka składników i wyjdzie, tak dobry jak u mamy!
Rosół z kury to zawsze dobry wybór na rodzinny obiad. Jeśli chcesz zaskoczyć teściową, to zdecydowanie postaw na tę zupę. Rosół z domowej roboty makaronem jest genialny w smaku. Jak go przyprawić? Podpowiadamy.
-
Młode gospodynie dodają nietypowe składniki do rosołu. Zdziwi szczególnie ta przyprawa - babcie niech siadają
Rosół to dla wielu osób niemal świętość i zwłaszcza doświadczone gospodynie jak lwice bronią swoich sprawdzonych sposobów na idealny rosół. Jednak jeśli ty też się zaliczasz do grona obrońców praw rosołu, weź leki na ciśnienie. Co młode osoby doda...
-
Jak uratować za słony rosół? Mam trzy sprawdzone patenty - jeden może wkurzyć starsze panie
Jak uratować za słony rosół? To łatwizna - mamy trzy sprawdzone sposoby, które uratują każdą zupę, która smakiem może przypominać Morze Martwe. Jednak jeden z patentów może zastanawiać, a w niektórych przypadkach nawet zdenerwować. Niemniej jednak...
-
Szybka zupa na rosole. Biała i kremowa, a w dzieciństwie każdy ją kochał
Jaką zupę ugotować na rosole? Pomidorowa i ogórkowa to klasyki, ale nie trzeba się ograniczać, bo takich przepisów jest mnóstwo. Dziś mamy dla was przepis na zupę na rosole, którą się zajadaliśmy w dzieciństwie i do tej pory chętnie ją robimy. Jes...
-
Idealnie klarowny rosół - to możliwe. Babcine sposoby działają - w mig pozbędziesz się szumowin z zupy
Dla wielu z nas klarowny i aromatyczny rosół to przede wszystkim smak dzieciństwa oraz niedzielnych obiadów u babci. Możliwe, że właśnie dlatego domowy rosół to niekwestionowany król wszystkich polskich zup. Zdarza się jednak, że podczas gotowania...
-
Przy wielkanocnym stole teściowa zdradziła mi przepis na ten rosół. Zrobiłam go i oniemiałam
Rosół jest tak popularnym daniem, że możemy go zasmakować w niektórych domach nawet w każdą niedzielę. Zazwyczaj podaje się go z cienkimi kluseczkami, które bardzo dobrze znamy. Tym razem ten klasyczny dodatek zamień na coś mniej oczywistego i...
-
Mielone jeszcze nigdy nie były tak pyszne. A ja po prostu zrobiłam obiad w duchu zero waste
Kotlety mielone często goszczą w moim domu, bo wszyscy je uwielbiamy. Jednak ostatnio przygotowałam je w całkowicie inny sposób. Używając mięsa z rosołu, przygotowałam obiad w duchu zero waste. Inaczej trafiłoby do śmietnika.
-
Włożysz liść laurowy do rosołu w złym momencie i po zupie. Cały gar wyląduje w koszu
Kiedy dodawać liść laurowy do rosołu i jak przechowywać tę roślinę? Tak samo, jak potrafi ona wzbogacić naszą zupę, od pewnego momentu może również całkowicie zrujnować jej smak. Dowiedz się, dlaczego i w jakim momencie najlepiej dodać tę przyprawę.
-
Jak przechować rosół? Zrób jedną rzecz, zanim wstawisz do lodówki. Będzie dobry nawet tydzień
Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Funkcjonuje jako osobne danie, ale także jest bazą dla wielu innych potraw. Jak go przechowywać, aby się nie zepsuł? Okazuje się, że wystarczy zrobić jedną rzecz.
-
Babcia od zawsze gotowała taki rosół. Jeden nietypowy składnik, a działa jak najlepszy game changer
Zastanawiasz się jak zrobić pyszny rosół? Dodanie jednego nietypowego składnika może sprawić, że bulion zyska niezwykły aromat i kolor. Ta starodawna praktyka stosowana przez nasze babcie dziś jest często pomijana podczas gotowania. A szkoda.
-
Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Przez ten błąd będzie ohydny już na drugi dzień
Rosół to niekwestionowany król polskich stołów i nie ma się co dziwić. Ta potrawa gości podczas spotkań rodzinnych, imprez i podczas paskudnego choróbska. Rosół żywi, smakuje i bawi, ale niestety, przez podstawowy błąd może szybciej się zepsuć....
-
To najgorsze mięso na rosół. Może być skupiskiem pasożytów. Nie pomoże nawet gotowanie
W każdym polskim domu rosół gotuje się odrobinę inaczej. Osoba przygotowująca ten bulion ma swoją własną recepturę, która gwarantuje unikalny smak. Warto jednak wiedzieć, co nie powinno znaleźć się w naszym garnku.
-
Jak usłyszałam o pieczonym rosole, nie chciałam uwierzyć. Okazało się, że Ewa Wachowicz robi najlepszy
Pieczony rosół to danie, o którym nigdy wcześniej nie słyszałam. I wiele innych osób też nie. Okazało się, że ekspertką w robieniu tego dania jest Ewa Wachowicz. To prostsze, niż nam się wydaje.
-
Rosołowe love i trik na zupę marzeń. Kąpiel w oliwie i skarmelizowana skórka gwarantują ucztę zmysłów
Rosół w każdym domu smakuje inaczej, jednak z tym przepisem stanie się on niemal perfekcją. Wszystko przez nietypową metodę z opalaniem warzyw w piekarniku i wcześniejszą kąpielą w oliwie. Takie zestawienie gwarantuje obłędny aromat, złoty kolor i...
-
Robert Makłowicz jest zszokowany tym, co Polacy dodają do rosołu. To popularny składnik
Smak rosołu uzyskujemy zwykle poprzez dodanie włoszczyzny i przypraw. Przepisów na klasyczną polską zupę jest jednak wiele, co oznacza, że różnią się m.in. składnikami. Robert Makłowicz zdradził kiedyś, jaki dodatek w tradycyjnym wywarze go...
-
Wielkanocny pasztet w duchu zero waste. Zrobisz go z resztek po tradycyjnej, niedzielnej zupie
Mięso z rosołu wcale nie musi się zmarnować. Wystarczy je odpowiednio przyprawić i połączyć z warzywami, by powstał rewelacyjny i wyjątkowo tani pasztet wielkanocny. Kultowy rarytas w tej wersji dosłownie rozpływa się w ustach i pięknie urozmaici...
-
Nie uwierzysz, co Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. To podbija smak, ale niektórzy odwróciliby wzrok
Ewa Wachowicz to mistrzyni w swoim fachu, która nie boi się odważnych połączeń. Patrząc na niektóre jej przepisy, można dojść od wniosku, że od czasu do czasu lubi wyjść poza schemat. Tak jest m.in. w przypadku przepisu na rosół na kurze i kaczce....
-
Rosół wyjdzie jak marzenie, tylko zadbaj o ten szczegół. Kucharka mówi: Mięso jest tu kluczem
Zapomnij o mdłym, tłustym i pozbawionym smaku rosole. Z tym przepisem klasyczna, polska zupa zawsze wyjdzie apetycznie, treściwie i klarownie. Sekretem jest odpowiedni rodzaj mięsa, który wpływa na kolor, smak i obłędny aromat. Tu sam kurczak nie...
-
Lane kluski w wersji luksusowej. Dużo lepsze od tradycyjnych, dzięki serowi
Przepis na lane kluski zna każda gospodyni i każdy gospodarz. Jednak nie tylko w kraju nad Wisłą uwielbiamy te pyszne kluseczki lane na rosół, mleko lub wodę. Włosi także uwielbiają lane kluski, ale robią je inaczej i naszym zdaniem - dużo lepiej.
-
Rosół to nasz fundament. Jest z nami od wieków, a mało kto wie, że kiedyś wyglądał całkiem inaczej
Bez rosołu kuchnia polska byłaby niepełna. Jesteśmy przekonani, że gdy ktoś zapyta o najbardziej polską zupę, rosół będzie jednym z tych najczęściej wymienianych. Czy jednak ktokolwiek zastanawiał się kiedyś, skąd wziął się rosół? Dlaczego nazywa...
-
Jak uratować zbyt tłusty rosół? Wystarczy jeden produkt, by uniknąć katastrofy
Nie oszukujmy się. Gdy rosół jest tłusty, smakuje zdecydowanie lepiej niż w chudszej wersji. Ale co za dużo (i za tłusto) to niezdrowo. Przesada nigdy nie prowadzi do niczego dobrego, a zbyt tłusty rosół nie będzie ani tak smaczny, ani tak zdrowy,...
-
Na jaką wodę wrzucać mięso, by zrobić doskonały rosół? Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcecie uzyskać
Rosół to chyba najbardziej klasyczna polska zupa. Mimo że bywa dość regularnie w niemal każdym domu, jego przygotowanie wciąż wzbudza sporo emocji. Jedną z problematycznych kwestii jest to, czy mięso wkładać do gorącej, czy do zimnej wody....
-
Kiedy należy solić rosół? Zły moment skutecznie pozbawi go smaku. "Ma puszczać oczka aż do sumy"
Rosół to dobro, to szczęście, to wymarzony niedzielny obiad. Niestety jeden niepozorny błąd skutecznie może pozbawić go smaku. Kiedy należy solić rosół? Od razu po wrzuceniu mięsa? To wbrew pozorom nie jest takie oczywiste.
-
Pomidorowa z rosołu z wczoraj? Nie tym razem - Ewa Wachowicz ma pomysł na bardziej nietuzinkową zupę
Co można zrobić z rosołu, który został z niedzielnego obiadu? Wcale nie tylko lubianą pomidorową - opcji jest znacznie więcej. Bardzo ciekawy i smaczny pomysł na zupę na bazie rosołu ma Ewa Wachowicz. Jaki? Sprawdźcie sami. Będziecie zaskoczeni...
-
Moja mama jest mistrzynią tego dania. Zdradziła mi przepis, który pamiętam z dzieciństwa
Każdy z nas ma w pamięci takie danie, które kojarzy się z dzieciństwem. Gdy ja sięgam do niego pamięcią, przed oczami widzę ten obiad. Jest tak pyszny, że do dziś odtwarzam go dla swojej rodziny. Kombinacja smaków jest nie do podrobienia i nigdzie...
-
Ten włoski rosół jest lepszy od babcinego. Wszystko za sprawą wyjątkowych kluseczek
Okazuje się, że nie tylko Polacy kochają rosół. We Włoszech na stołach regularnie ląduje stracciatella i bynajmniej nie jest to kremowy deser a intensywny bulion z wyjątkowymi kluseczkami. Co w nich wyjątkowego? Przypominają nasze lane kluski, ale...
-
Zrobiłam zupę i o niej zapomniałam. Następnego dnia myślałam, że popłaczę się ze szczęścia
Macie czasami tak, że coś gotujecie, następnie wkładacie do lodówki i zapominacie o tym? Ja też. Ostatnio dla "zdrowotności" zrobiłam sobie bulion kolagenowy. Wypiłam solidny kubek i włożyłam do lodówki. Następnego dnia miałam klasyk PRL-u w...
-
Kawałek tego warzywa podkręca smak rosołu. Dla niektórych to najdziwniejsze, co można dodać
Rosół zyskuje smak przede wszystkim dzięki bogactwu warzyw i odpowiednio wybranemu mięsu. Istnieje jednak wiele sposobów na to, by jego aromat był jeszcze intensywniejszy. Domowi kucharze i kucharki prześcigają się w metodach na to, jak to osiągną...
-
Rosół Okrasy ma głęboki smak z dwóch powodów. Pierwszy to zasługa piekarnika, a drugi mięsa
Niedziela to przede wszystkim dzień, w którym na stół ląduje rosół. W wielu domach robiony jest co tydzień i jeszcze do tej pory się nie znudził. Jeśli jednak chcesz nadać mu dodatkowego smaku, skorzystaj z rad Karola Okrasy. Jego dwie metody, któ...
-
Lekarka wskazuje błędy podczas gotowania rosołu. "Nie wal tego tyle"
Rosół to jedna z najbardziej podstawowych potraw kuchni polskiej, a jednocześnie taka, przy której można popełnić masę błędów. Doktor Magdalena Cubała-Kucharska wymieniła pięć rzeczy, które Polacy najczęściej robią źle, przygotowując rosół. Jedna ...
-
Zupa kulanka to hit mojej rodziny. Wystarczy rosół i konkretna kasza
Zupa kulanka to najlepsza wersja zupy, jaka istnieje. Co zrobić z rosołu? Nie pomidorową, nie ogórkową, tylko kulankę! Przepis na zupę kulankę jest banalny - wystarczy rosół podrasować wędzonką i pysznymi kluchami. Zrób ją, a zakochasz się w tym...