rosół
-
Co zrobić z mięsem z rosołu? Dodaj kilka składników i przygotuj nieziemsko pyszne danie dla bliskich
Co zrobić z mięsem z rosołu? Jeśli poszukujesz sprawdzonego pomysłu na nieziemsko dobrą potrawę, to bardzo dobrze trafiłeś. Wykorzystaj mięso z rosołu i stwórz z niego całkiem nowe smakowite danie.
-
Tak podkręcisz smak rosołu lepiej niż kostką i płynną przyprawą. To nie jest dodatek kuchni polskiej
Ugotowanie idealnego rosołu nie jest taką prostą sprawą. Trzeba dobrze dopracować przepis, żeby zupa miała odpowiednio głęboki smak i piękny kolor. Niektórzy wybierają drogę na skróty i sięgają po kostkę rosołową lub przyprawę w płynie. Choć...
-
Magda Gessler zawsze do rosołu dodaje tę przyprawę. Dzięki niej zupa jest obłędnie aromatyczna
Marzysz o klarownym, smakowitym i intensywnym w smaku rosole? Zastosuj tę niezawodną metodę Magdy Gessler, a klasyczna zupa zyska zupełnie nowy aromat. Wystarczy odrobina tej niepozornej, świątecznej przyprawy, która często ląduje w herbacie czy...
-
Czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu? Musisz wiedzieć ważną kwestię - dotyczy mięsa
Przepis na rosół zna chyba każdy. To danie jest o tyle wyjątkowe, że w każdym domu smakuje inaczej. Można także dowolnie modyfikować listę składników, ale zawsze rosół gotowany jest na mięsie. I właśnie podczas gotowania mięsnego wywaru, po jakimś...
-
Moja babcia na Trzech Króli robiła specjalne danie. Ten rosół niewiele ma wspólnego z niedzielną zupą
"Trzy króle woła zjedli" - tak mawiała moja babcia, gdy zabierała się za przygotowywanie uczty z okazji święta Trzech Króli. Pierwszym daniem zawsze był rosół, ale nie byle jaki rosół - taki jadamy jedynie raz w roku i jest naprawdę wyjątkowy. Nie...
-
Gdy czuję pierwsze objawy przeziębienia, od razu gotuję tę zupę. Zdusza chorobę w zarodku i rozgrzewa w zimowe dni
Klasyczny rosół odejdzie w cień, kiedy spróbujesz wersji tureckiej. To obowiązkowy punkt menu na chłodne i śnieżne dni. Talerz tej zupy rozgrzeje cię porządniej niż kubek gorącej kawy, a do tego zaserwujesz sobie masę witamin i składników odżywczych.
-
Lekka zupa idealna na poświąteczne przejedzenie. Jest przepyszna i zrobisz ją w kilka chwil
Jeśli po świętach masz lekki przesyt ciężkich (acz pysznych) potraw i chcesz w końcu zjeść coś lekkiego, ale wciąż smacznego, ten przepis jest w sam raz dla ciebie. Ta zupa nie tylko smakuje wyśmienicie, jest szybka i łatwa w wykonaniu, to jeszcze...
-
Rosołowe podboje. Zrób klasyczną zupę nieco inaczej i zapomnij o mdłym smaku czy braku klarowności
Najlepszy rosół to ten od babci? Całkiem możliwe, ale klasyczna zupa zrobiona według naszych wskazówek, z pewnością może stać się konkurencją. Zdaje się, że powolne gotowanie i opalana cebula to nie wszystko - pamiętaj o tych szczegółach, a rosół...
-
Babcia Stasia na święta zawsze gotuje wyjątkowy rosół. Dorzuca do niego ten suszony składnik
Przygotowanie rosołu może być dla niektórych nie lada wyzwaniem. Pomimo że jego smak znamy od dzieciństwa, wykonanie może niejedną osobę przytłoczyć. Przychodzimy jednak na ratunek i podpowiadamy, jak wykonać wywar. Ten jest wyjątkowy, bo skrywa w...
-
Pomijasz ten etap podczas przyrządzania rosołu? To błąd, który pozbawia zupę aromatu i złocistej barwy
Rosół to jeden z filarów tradycyjnej kuchni polskiej. Na bazie wywaru można przygotować mnóstwo innych zup i potraw. Wiele osób, przygotowując rosół, pomija jeden bardzo ważny etap. Bez niego bulion wychodzi jałowy w smaku i pozbawiony...
- Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
- Takiej szarlotki nie robi babcia, ani teściowa. Potrzebujesz 3 szklanek
- 96% jest przeciążonych pracą, co trzeci ma objawy depresji. Czego nie wiemy o zdrowiu psychicznym polskich przedsiębiorców?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Najbardziej niedoceniany grzyb w polskich lasach. Poznasz go po zapachu
- Najlepsza zupa ogórkowa. Pomiń ten krok, a wyjdzie sto razy smaczniejsza
- Lidl oszalał i przecenił to o 50%. Homla zrobiła podobnie!
- Wilgotne ciasto czekoladowe? To nie zasługa oleju
- Jak zrobić wątrobę, żeby nie była twarda? Pamiętaj o jednej rzeczy
- Piekę, ścieram i wkładam do słoików. Te buraczki to mistrzostwo
- Takiego dżemu nie ma nawet w sklepach. Zrobiony jest z wyjątkowego owocu
-
Zupa na rosole, którą zrobisz w kilka chwil. Potrzebujesz trzech warzyw i dwóch dodatków
Och, jakże wspaniałą potrawą jest rosół. Smakuje bosko, stawia na nogi w chorobie i można go wykorzystać do mnóstwa innych, równie pysznych dań. Na rosole bardzo często robimy pomidorową, ogórkową, ale to nie jedyne zupy, które świetnie wychodzą....
-
Zapisz ten przepis, bo z pewnością przyda się na kolejną niedzielę. Wystarczy wsadzić do piekarnika, a później ugotować
Rosół to król wśród zup. Gości na polskich stołach niemal w każdą niedzielę, by na drugi dzień stać się wyśmienitą bazą pod pomidorową lub inną zdrową zupę. Jak sprawić, by rosół był wyrazisty, esencjonalny i bogaty w smaku? Zapomnij o klasycznych...
-
Jej porcja kosztuje niecałe 7 zł, a smak jest lepszy od rosołu. Nie możesz nie zrobić jej w ten weekend
W niedzielę na polskich stołach ląduje danie, które każdy dobrze zna. Rosół jest najpopularniejszą zupą, która pojawia się nie tylko w ten dzień, a także na wielu uroczystościach. Jednak zdaniem niektórych istnieje smaczniejsza potrawa, która...
-
Pyszny pasztet z mięsa po rosole. Rodzina jest zachwycona. Od kilku dni bez przerwy smarują nim kanapki
Pasztet z mięsa rosołowego to doskonały pomysł na smarowidło do smacznych i pożywnych kanapek. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku prostych składników, a samo wykonanie pasztetu zajmuje zaledwie kilka chwil. Gwarantujemy, że rozsmaku...
-
Moje kotlety mielone nigdy nie są suche, ale mają mnóstwo mięsnego smaku. Pomagają dwa rosołowe składniki
Kotlety mielone to klasyka polskich obiadów, ale prawda jest taka, że zawsze robione "na jedno kopyto", mogą się nieco znudzić i spowszednieć. Nie z moim przepisem. Kotlety mielone mogą być delikatne, soczyste i pełne niesamowitego smaku, a...
-
Wystarczy łyżka, by rosół smakował jak z pięciogwiazdkowej restauracji. To sekret wielkich kucharzy
Rosół to tradycyjna polska zupa, która w każdym domu smakuje inaczej. Okazuje się jednak, że jej sekret nie tkwi wyłącznie w dobrej jakości mięsie czy sporej ilości warzyw. Kluczem do sukcesu jest łyżka jednego składnika.
-
Ten rosół jest rewelacyjny, bo wrzuciłam coś, o czym inni nie pomyślą. Każdy zjada, aż się uszy trzęsą
Rosół kojarzy się z typowo niedzielnym obiadem. Robi się go na soczystym mięsie i podaje z cienkim makaronem. Tym razem będzie on podany inaczej. To za sprawą kombinacji składników, które okazują się strzałem w dziesiątkę. O połowie nawet nie...
-
Rosół znów wyszedł zbyt mętny? Wszystko przez ten błąd! Uratuje cię trik znanych kucharzy
Jaki powinien być rosół? Przede wszystkim wyrazisty w smaku, odpowiednio tłusty i... klarowny. Niestety nie każdy wie, co zrobić, by wywar był przejrzysty i o pięknym, złotym zabarwieniu. Jak się okazuje, wystarczy dolać odrobinę czegoś, co każdy ...
-
Przepisu na smaczniejszy rosół nie ma nawet najstarsza babcia. Z tym mięsem będziesz go robić co 2 dni
Rosół to typowo niedzielny obiad, który na stołach gości w każdym polskim domu. Zazwyczaj wykonuje się z jednego sprawdzonego przepisu, który krąży w rodzinie od lat. Dziś warto go nieco zmodyfikować, by nadać mu lepszego smaku. Wystarczy inny dob...
-
Gęsina na świętego Marcina w wersji "poproszę dolewkę". Ten rosół wymiata, a to dzięki nieoczywistej przyprawie
Gęsina to mięso, które na naszych stołach najczęściej pojawia się właśnie w listopadzie, zwłaszcza w okolicach 11 listopada - Święta Niepodległości oraz święta św. Marcina. Bo "na Marcina, tylko gęsina". Dziś nie będziemy cudować - ten rosół jest...
-
Za słony rosół to nie koniec świata. Wystarczą trzy rzeczy, a złocista zupa znów będzie najlepsza
Złocisty rosół to niemal korona naszych stołów, nie tylko w niedziele, ale także z okazji najróżniejszych świąt i wtedy, kiedy chcemy się porządnie rozgrzać. Jednak niestety - rosół lubi sól i czasami aż za bardzo. Jak uratować za słony rosół?...
-
Dodaj do rosołu ten składnik, a przeziębienie i grypa nie będą ci straszne. Tego triku nauczyła mnie babcia
Sezon grypowy rozwinął się w pełni, a kolejki w przychodniach i aptekach stają się coraz dłuższe. To doskonała pora, by zadbać o swoją odporność, ale także nauczyć się, jak wesprzeć swój organizm kiedy już zachorujemy. Moja babcia całe życie...
-
Rosół u mnie to nie przelewki. Gotuję go dwa dni i zawsze wybieram konkretne mięso
Rosół to niekwestionowany król polskich stołów i kiedy mam go przyrządzić, od kilku dni się do tego przygotowuję. Ja rosół zawsze gotuję dwa dni, dzięki temu jest aromatyczny, esencjonalny i smakuje wybornie. Wybieram także konkretne mięso - mój...
-
Sezon przeziębieniowy trwa w najlepsze. Dodaj te dwa składniki do rosołu, by przechytrzyć chorobę
Sezon jesienno-zimowy wiąże się z podwyższonym ryzykiem chorób. Warto więc zadbać o swoją odporność. Można zrobić to m.in. poprzez ugotowanie wspaniałego rosołu z tymi dwoma składnikami. Co dodać do króla zup, by cieszyć się dobrym zdrowiem?
-
Dodaj ten składnik do bulionu, a nie opędzisz się od pytań o przepis. Każda inna zupa nie ma z nią szans
Rosół to najpopularniejsze danie, które jest podstawą innych, tak samo znanych dań. Jednak ta potrawa jest naprawdę wyjątkowa na tle innych. Za sprawą jednego składnika rozgrzeje jak nic innego i sprawi, że będzie się chciało ją jeść cały czas....
-
Ta zupa to remedium na przeziębienie. Ale te dwa składniki jeszcze bardziej podkręcą jej działanie
Rosół to najpopularniejsza zupa w naszym kraju. Doskonale rozgrzewa, radzi sobie z przeziębieniami i jest po prostu obłędnie pyszna. Jednak, aby zadziałała jeszcze lepiej, warto dodać do niej te dwa składniki.
-
Przepis na przedwojenny rosół. To mięso gościło na stołach od wieków, dziś o nim zapomnieliśmy
Polska kuchnia jest bardzo bogata, ale także ciągle ewoluuje, dlatego to, co jedli nasi dziadowie przed stu laty, dziś jest trudne do odtworzenia. Tak samo jest z rosołem, którym Polacy zajadali się aż do wojny. Jak przygotować rosół z bażanta? Te...
-
Klasyczny przepis na rosół nie ma kompletnie szans z tym wywarem. Niezbędna jest cytryna i dorodne jajka
Mogłoby się wydawać, że nie ma smaczniejszego przepisu na bulion niż ten, który jemy co niedzielę. Okazuje się jednak, że istnieje jego znacznie smaczniejsza wersja, która już od początku zaskakuje składnikami. Nie dodaje się do niej byle czego, a...
-
Sandra Kubicka zdradziła fanom, jak przygotowuje rosół w wersji wege. Internauci stwierdzili, że czegoś brakuje
Rosół to król wśród wszystkich polskich zup. Podawany na rodzinnych obiadach, weselach i innych ważnych uroczystościach. Doskonały również podczas grypy i na kaca. Niestety, tradycyjnie jest to zupa gotowana na mięsie, a nawet trzech jego rodzajac...
-
Przygotuj nocny rosół Tomasza Strzelczyka, a obejdzie się bez pilnowania wywaru czy ściągania szumowin
Zastanawiasz się, jak przygotować pyszny, tradycyjny obiad, ale goni cię czas? Postaw na rosół nocny, czyli obłędną zupę, która dosłownie przygotuje się sama. Obejdzie się bez pilnowania wywaru, ściągania szumowin i stania godzinami przy kuchence....
-
Kluski lane - przepis na najprostszy dodatek do rosołu w trzy minuty. Wyjdą dokładnie jak te babcine
Wiele osób zapomniało już o najprostszym dodatku do rosołu. Większość osób serwuje go z makaronem, ale kluski lane są równie smaczne. Rozpływające się w ustach kluski z jajek i mąki najlepiej smakowały w dzieciństwie, zrobione przez babcię. Poniże...
-
Czy opalanie cebuli do rosołu jest szkodliwe? Zależy, jak to robisz. Dietetyk mówi o toksycznych związkach
Opalanie cebuli i dodawanie jej do rosołu to bardzo częsta praktyka kulinarna. Dzięki temu aromat i smak potrawy są jeszcze bardziej wyraziste. Rosół zyskuje też dużo ładniejszy, bardziej zachęcający kolor. Czy jednak na pewno jest to obojętne dla...
-
Zapomnij o chemicznym bulionie ze sklepu. Domowej roboty kostki rosołowe to łatwizna za grosze
Kostka rosołowa to przekleństwo szefów kuchni i wielbicieli dobrego smaku. Jak się jednak okazuje, chemiczny produkt rodem ze sklepowych półek można samodzielnie przygotować w domu. To o niebo lepsza jakościowo i z pewnością zdrowsza alternatywa,...
-
Ukochana zupa naszego dzieciństwa, dziś już trochę zapomniana. Wystarczy rosół i kilka dodatków
Są takie smaki, do których wraca się z rozrzewnieniem i na pewno każdy miło pomyśli o zupie, którą dziś weźmiemy na tapet. Pamiętacie lekką, pachnącą i pyszną ryżankę? Jeśli tak, to kiedy ostatnio ją gotowaliście? Pewnie od czasów dzieciństwa nie...
-
Rosół wyjdzie idealny, jeśli zadbasz o kolejność składników. Unikaj też tej czynności
Wśród tradycyjnych polskich dań można wymienić wiele smakołyków i rarytasów, jednak nic nie może mierzyć się z kultowym rosołem. Rozgrzewająca, krzepiąca zupa to podstawa, bez której nie ma niedzielnego obiadu - zanim jednak weźmiesz się za...
-
Jaką zupę ugotować na rosole? Ten przepis pokona pomidorówkę i ogórkową, a przyda się konkretna kasza
Jeśli zostało ci trochę niedzielnego rosołu i zastanawiasz się, jaką zupę ugotować, a rosół i pomidorowa ci się znudziły, mamy dla ciebie fantastyczny przepis. Zupa grysikowa to dla wielu z nas przysmak z dzieciństwa i dziś przypomnimy ci, jaka je...
-
Możesz się śmiać, ale ten składnik w rosole robi prawdziwą magię. Dodaj go, a poprawisz odporność
Rosół to tradycyjna polska zupa, której wielu nie potrafi się oprzeć. Nic dziwnego, ponieważ jest obłędnie aromatyczny i po prostu pyszny. Wystarczy jednak dodać jeden składnik, by jeszcze bardziej poprawić jego smak, a na dodatek zadbać o swoją...
-
Z tymi dodatkami niektórzy twierdzą, że to nie ta zupa. Tymczasem w całej Polsce ma masę miłośników
Rosół z ziemniakami? Dla jednych to norma, dla innych profanacja. Tradycyjna zupa podawana najczęściej do niedzielnego obiadu lub na uroczystościach rodzinnych jest lubiana przez większość Polaków, jednak element dodatków potrafi podzielić rodziny...
-
Najlepsza zupa na rosole to wcale nie pomidorowa czy ogórkowa. Weź ser i trochę czosnku, a zadzieje się magia
Jeśli zostało ci trochę wczorajszego rosołu, a pomidorowa, ogórkowa i krupnik nieco się już przejadły, mamy dla ciebie przepis, który rzuci na kolana dosłownie każdego. Jak zrobić najlepszą zupę na rosole? Przyda się ser i czosnek - niech to...
-
Zostały ci warzywa z rosołu? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj, tylko zrób z nich pyszne kotlety
Rosół pojawia się na naszych stołach wyjątkowo często. Nic w tym dziwnego, tradycyjna polska zupa jest w końcu niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca. Co jednak zrobić z warzywami, które pozostały z przygotowania wywaru? Na pewno nie należy ich...