rosół
-
Przepis na domową zupę pomidorową. Z tym banalnym trikiem będzie smakować jak u babci
Nie ma nic lepszego niż domowe obiady w klasycznej odsłonie. Zupa pomidorowa to propozycja, z którą na próżno konkurować, a wszystko za sprawą swojskich składników. Tu nie trzeba kombinować i szukać ulepszeń - babcina wersja smakuje najlepiej,...
-
Przepis na rosół z gwoździa od Koła Gospodyń Wiejskich. Mało kto tak robi, składniki są całkiem inne
Tradycyjny rosół często pojawia się na polskich stołach. W niektórych domach trudno wyobrazić sobie bez niego niedzielny obiad. Tymczasem mamy dla was coś zupełnie innego. To przepis na rosół z gwoździa, który pochodzi z książki z recepturami od...
-
Przepis na rosół Ewy Wachowicz. Dodaje do polskiej zupy niezwykle modny orientalny składnik
Rosół to najpopularniejsza polska zupa. W wielu domach musi pojawić się w niedzielę, bo domownicy nie wyobrażają sobie obiadu bez miski tej aromatycznej zupy. Ewa Wachowicz postanowiła podzielić się przepisem na rosół. Okazuje się jednak, że jest ...
-
Co zrobić z mięsa z rosołu? Postaw na prosty, domowy pasztet. Będzie wilgotny i idealny na kanapki
ar rosołu ugotowany, lecz teraz nie wiesz, co zrobić z pozostałym mięsem? Pod żadnym pozorem go nie wyrzucaj. Wystarczy dodać kilka składników i możesz upiec znakomity pasztet z resztek z obiadu. Ponadto dodatek jednego produktu sprawi, że mięsna...
-
Rosół - przepis na zupę jak u mamy. Nie popełniaj tego błędu, a na pewno nie będzie mętny
Rosół to wyjątkowa zupa. Wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to była serwowana w każdą niedzielę. Niektórzy głowią się jednak, co zrobić, by smakowała tak jak przed laty. Oto nasz przepis na rosół jak u mamy.
-
Twoja babcia zaczęłaby płakać, gdyby wiedziała jak przygotowujesz rosół. Tych błędów unikaj jak ognia
Rosół jako zupa urósł do rangi legendy. Kojarzymy go z dzieciństwem i niedzielnymi obiadami u babci, a także z weselami i hucznymi imprezami rodzinnymi. Jedni jedzą go z makaronem, inni z ziemniakami, a jeszcze inni piją go ochoczo z kubka. Jak...
-
Tania, szybka i rewelacyjna w smaku. Rodzina będzie się nią zajadać, a jeden garnek to za mało
Na naszych stołach króluje wiele zup, które co jakiś czas się powtarzają. Zazwyczaj robimy rosół, a na jego bazie pomidorową, ogórkową i grochówkę. Czas trochę zmienić domowe menu i wprowadzić do niego nieco świeżości. Ta zupa jest równie smaczna,...
-
Jak zrobić rosół po krakowsku? Ta aromatyczna zupa ma wyśmienity smak. Jeden składnik zaskakuje
Planujesz ugotować rosół? Warto wypróbować oryginalny przepis na rosół po krakowsku. Jak go przygotować? Tę zupę gotuje się tak samo, jak tradycyjną, ale podaje się ją z jednym specjalnym i dość nietypowym składnikiem.
-
Tak Małgorzata Rozenek robi rosół. Zrezygnowała z podstawowego składnika. "Mówią, że jest lepszy"
Gdy myślimy o rosole, najczęściej w naszej głowie pojawia się przepis na bazie mięsa. Zwykle do zrobienia tej zupy potrzebny jest kurczak, niektórzy wykorzystują też kaczkę lub mieszankę różnych mięs. Nie wszyscy jednak robią rosół w ten sposób....
-
Dobry, bo śląski? Też, ale kluczem do smaku tego rosołu jest jeden składnik. Daje dużo aromatu i kolor
Rosół to flagowa potrawa kuchni polskiej, jednak ten z przepisu rodem ze śląska nie ma ze sobą równych. Wszystko dzięki składnikom, które nadają kultowej zupę obłędnych aromatów, pięknego koloru, klarowności i smaku, którego nie da się zapomnieć!...
- Babcie robiły pierogi tylko z tej mąki. Ciasto jest miękkie i elastyczne
- Co zrobić zamiast placków ziemniaczanych? Oto alternatywa
- Nowa kolekcja w Pepco. Na co warto zwrócić uwagę? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Co dodać do pasty z jajek? Możliwości jest dużo. Spróbujesz z warzywem?
- Do farszu na pierogi dodaj ten ser. Inne będą im buty czyścić
- Tak się jadło w PRL-u! Młodzież nie ma szans w tym QUIZIE!
- Idealny napój na jesień? Tylko kompot z winogron z przepisu mojej cioci
- Jak zrobić buraczki tarte do słoików? Bez octu i gotowe w kilka chwil
- Owocowy zawrót głowy. Leć do sklepu po sezonowe owoce i upiecz rarytas
- Jaka odmiana cebuli na szczypior? Wyjaśniamy, którą wybrać
-
Zupa nic - przepis, ale nie na słodko. Babcia robiła ją zawsze, gdy zostało jej trochę rosołu. Ważna była kasza
Zupa nic wszystkim kojarzy się ze słodkim deserem sprzed lat. Jednak w moim rodzinnym domu to była nazwa pysznej i gęstej zupy, którą babcia gotowała zawsze, kiedy zostało trochę rosołu z niedzieli lub rodzinnych świąt. Była gotowa w kilka minut i...
-
Zupa z fasolki szparagowej - przepis. Zrób ją na rosole, a pamięć o pomidorowej odejdzie w siną dal
Zupa z fasolki szparagowej to chyba jedno z najlepszy dań, jakim możemy cieszyć się latem. Oczywiście taką zupę można zrobić także z fasolki mrożonej, jednak umówmy się - to nie to samo. Jak ją zrobić, żeby była idealna? Wykorzystaj wczorajszy...
-
Rosół, który kwaśnieje, można uratować? Dawniej wierzono, że podczas burzy lepiej nie gotować zup
Kwaśny rosół to zmora niejednej pani domu. Ugotowany wywar, który zbyt późno trafił to lodówki, zrobił się niezdatny do spożycia. Dlaczego? Nasze babcie i mamy wierzyły, że to za sprawą burzy, toteż przestrzegały przed gotowaniem jakichkolwiek zup...
-
Wyrzuć do kosza tradycyjny przepis na rosół. Teraz tak się go robi, a główny składnik znajdziesz w lesie
Danie, jakim jest rosół znane jest nie tylko w każdym polskim domu, a także poza granicami naszego kraju. Zajada się nim każdy, ponieważ podawany jest na każdej rodzinnej imprezie, a także na niedzielnym obiedzie. Jednak takiej receptury nie zna...
-
Co tydzień prababcia gotowała ten rosół. Nigdy nie zdradzała przepisu, lecz ja go poznałam. Sekretem jest mięso
Rosół to jedna z najbardziej charakterystycznych zup w kuchni polskiej. Zazwyczaj wykonuje się go na niedzielny obiad, nie może go również zabraknąć na różnych uroczystościach. W zależności od dodanych do niego składników, jego smak się różni. Moj...
-
Staropolski rosół z woła. Nikt nie spodziewa się tej przyprawy, ale tak jedli Braniccy i Czartoryscy
Rosół to klasyka polskiej kuchni i jeśli ktoś za nim nie przepada, najpewniej nie próbował naprawdę dobrego, złocistego wywaru z mięsa z warzyw. Dziś jednak mamy dla was przepis na rosół trochę inny, niż wszystkie. Staropolski, szlachecki rosół z...
-
Rosół czy zupa pomidorowa? Technolog żywności stawia sprawę jasno. Wygrywa jeden składnik
Zastanawialiście się kiedyś, czy zdrowszy jest sam rosół czy zupa pomidorowa zrobiona na tym rosole? Wszelkie wątpliwości rozwiała Karolina Kowalczyk, która jest dr inż. technologii żywności. Okazuje się, że jedna z tych zup wygrywa, a swoją...
-
Ten rosół jest lepszy od polskiego. Pochodzi z Korei, ale dzięki tej mieszance deklasuje nasz przysmak
O rosole można mówić wiele rzeczy, jednak ta potrawa jest jedną z najpopularniejszych w Polsce. Zajadamy się nią przy każdej okazji, dodatkowo świetnie rozgrzewa i zachwyca aromatem. Jednak jego koreańska wersja może okazać się lepsza. Połącz te...
-
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu zaskakujący składnik. Używa ich zamiast makaronu
Ewa Wachowicz dla wielu osób jest niekwestionowanym autorytetem kulinarnym. Fani prezenterki lubią odtwarzać jej przepisy, ponieważ są proste i sprawdzone. W swoich zbiorach Wachowicz ma przepis na rosół, który podaje inaczej niż wszyscy. Zamiast...
-
Idealny rosół z pieczonych warzyw krok po kroku. Tego przepisu pozazdrości ci nawet babcia
Ta zupa jest już ikoną tradycyjnej kuchni polskiej. Nie wyobrażamy sobie bez niej zarówno hucznego wesela, jak i niedzielnego obiadu w rodzinnym gronie. Aromatyczny i intensywny rosół to klasa sama w sobie. Można jednak jego smak wnieść na jeszcze...
-
Najlepszy przepis na lane kluski. Wyjdą nieziemsko delikatne i znikną z talerzy w mgnieniu oka
Podajemy przepis na lane kluski, dzięki któremu będzie można przyrządzić pyszne, tradycyjne danie o fenomenalnym smaku. Ich delikatna struktura i smak sprawiają, że znikają one z talerzy w mgnieniu oka. Do przygotowania klusek wystarczą trzy...
-
Gospodyni zdradza patent na rosół, który robi od lat. Dwa składniki sprawiają, że jest nie do podrobienia
Rosół to danie, które musi pojawić się na niedzielnym stole. Tradycyjny klasyk każdy zna, a przepis udostępniony jest w każdym miejscu. Jednak w takim wydaniu nie jest wcale tak znany. Dodaje się do niego owoce, by smak był jeszcze bardziej...
-
To coś lepszego od klasycznego rosołu. Szybka zupa, którą kocha każda babcia
Na stole każdego domu bardzo często można znaleźć rosół. Gdy zostanie go nieco więcej po niedzielnym obiedzie, zazwyczaj wykonuje się z niego pomidorową. Zupa ta jest oczywiście sycąca i aromatyczna, jednak następnym razem warto przerobić ją na co...
-
Jaką zupę ugotować na wczorajszym rosole? Ten przepis znały już babcie naszych babć - przyda się patelnia
Pomidorowa, krupnik, ryżanka, ogórkowa. Wszystkie te zupy ugotujemy na rosole z wczoraj, ale bądźmy szczerzy - są smaczne, lecz dość popularne. Dziś jednak troszkę pokombinujemy i zdradzimy wam bardzo stary przepis na zupę, która na wczorajszym...
-
Co zrobić z mięsa z rosołu? Dodaj te składniki i przyrządź wyśmienite danie. Goście będą wniebowzięci
Nie wiesz, jak wykorzystać mięso z rosołu? Z resztek po zupie można przyrządzić wiele smakowitych dań. Przedstawiamy przepis na pulpety - zaskakują smakiem i świetnie smakują z różnymi dodatkami. Zrobisz je w kilka chwil.
-
Tak zrobisz domową kostkę rosołową. Sklepowa nie ma z nią szans. Jest lepsza, bez chemii i starczy na dłużej
Kostka rosołowa potrafi przyspieszyć gotowanie. Jednak nie każdy się na nią decyduje ze względu na dodatki, które się w niej znajdują. Aby całkowicie z niej nie rezygnować i móc sprawniej gotować, wykonaj jej domową wersję. Jest smaczniejsza, a...
-
Ten niepozorny błąd sprawi, ze rosół szybciej się zepsuje, a popełnia go prawie każdy. "A miała być pomidorowa..."
Rosół to niekwestionowany król polskich stołów i każda gospodyni i gospodarz ma na niego swoją własną, opracowaną do perfekcji recepturę. Jednak niestety rosół czasem nie podziela naszych planów związanych z nim i na złość szybko się psuje lub...
-
Jak ugotować rosół? Wypróbuj przepis na obiad z nietypowym dodatkiem i poczuj różnicę
Przepisów na rosół jest wiele. W końcu każdy ma swoje upodobania, lub wspomnienia z dzieciństwa, które często wpływają na to, co lubimy. Jeśli jednak chcesz spróbować receptury, której do tej pory nie znałeś, dodaj jedno warzywo, a poczujesz różnicę.
-
Tym sposobem wydobędziesz z rosołu więcej smaku. Myk z piekarnikiem stał się hitem
Rosół to zupa, która na stołach pojawia się w każdą niedzielę. Bez niego ten dzień nie jest już taki sam. Przepis na to danie przekazywany jest przez pokolenia i każdy go zna. Jednak w takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy. Dzięki niespotykanej...
-
Domowa kostka rosołowa - sprawdź, jak robi ją Katarzyna Bosacka. Idealna do zup, sosów i innych potraw
Domowa kostka rosołowa to zdecydowanie zdrowsza wersja przyprawy do obiadowych dań. Nie jest tajemnicą, iż gotowe wersje są bardzo często mocno przetworzone, co nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Sprawdź, jak możesz wykonać kostkę rosołową...
-
Jak zrobić staropolski rosół? Przepis musi zawierać pewne zapomniane mięso
Jedną z kultowych potraw kuchni polskiej jest rosół. Przepis na tradycyjny obiad opiera się na bogactwie warzyw oraz właściwej kompozycji mięsnej. W miarę upływu lat receptury ulegają zmianie, a coraz mniej osób pamięta, jak wyglądała zupa w wersj...
-
Najlepsza zupa na rosole to wcale nie pomidorowa. Jest szybka, a babcie robiły ją bez przerwy
W niemal każdym polskim domu w niedzielę na stole pojawia się rosół. Tak samo w niemal każdym polskim domu w poniedziałek przerabia się go na pomidorową. Oczywiście to świetna sprawa, ale dziś mamy dla was przepis na lepszą zupę na rosole, która n...
-
Taki rosół jeszcze nie zawitał na twoim stole. Sekretny składnik nadaje więcej smaku i aromatu
Klasyczny rosół przekonuje do siebie znanym i wyjątkowym smakiem. To popularne, polskie danie może być jednak przygotowywane na różne sposoby. Wywar może być warzywny lub mięsny, w zależności od preferencji gotującego i jego rodziny. Niewielu miał...
-
Szumowiny, ale nie w życiu, a w rosole. Nie wylewaj ich! Pomagają w leczeniu pewnego schorzenia
Rosół to tradycyjna, polska zupa. Najczęściej przygotowuje się ją w niedzielę i podaje podczas rodzinnego obiadu. Wywar ten jest niezwykle aromatyczny i smakowity, zwłaszcza jeśli przygotowuje się go według sprawdzonej receptury. Podczas gotowania...
-
Opalasz cebulę do rosołu? Wypróbuj dwie zupełnie inne metody, a każdy będzie prosić o przepis
Udany rosół ma nie tylko piękny kolor, ale przede wszystkim cechuje go duża głębia smaku. Dlatego, poza konkretnym mięsem i dodatkami, w zupie ląduje opalana cebula. W niektórych domach są to cienkie krążki, w innych całe warzywo. Zdradzamy, czym...
-
Strzelczyk pokazał alternatywę dla tradycyjnego rosołu. "Dziwna nazwa, a smak obłędny"
Wyszukane dania obiadowe coraz częściej są poszukiwane w internecie. Tomasz Strzelczyk postanowił pokazać przykład zupy, która pomimo podobnego wyglądu, różni się od znanych klasyków. Jej nazwa może wiele osób zrazić, lecz smak rekompensuje wszystko.
-
Gotujesz rosół? Powiedz "nie" szumowinom. Ten jeden prosty trik sprawi, że będzie idealnie klarowny
Rosół to jedna z potraw kanonu kuchni polskiej i często pojawia się na niedzielnym stole. Odpowiednie mięso, warzywa i przyprawy mogą sprawić, że wychodzi niezwykle aromatyczna i o intensywnej barwie. Co zrobić, aby była idealnie klarowna?
-
Świeży rosół, który nie kwaśnieje? Tajemnica tkwi w tej niezawodnej metodzie. To trik każdej babci
Rosół to zupa, która najczęściej pojawia się na stole podczas niedzielnego obiadu. Stanowi też świetną bazę pod inne dania. Często gotuje się go więcej, aby starczył na kilka dni. Problemem jest jednak to, że rosół szybko traci na świeżości, jeśli...
-
Rosół idealny według Roberta Makłowicza. Lekko przypalone warzywo to sekret smaku i idealnej klarowności
Rosół to flagowa potrawa kuchni polskiej, jednak ten z przepisu Roberta Makłowicza nie ma sobie równych. Idealny smak, klarowność i intensywną barwę uzyskamy, dodając do bazy przypalone na palniku warzywo. Sekretem jest także sam skład. Tak...
-
Rosół z babcinego przepisu okazuje się bez szans przy tej wersji. Potrzebne będą dorodne jaja
Niedziela bez rosołu to dzień stracony. Musi się znaleźć na każdym prawdziwym polskim stole. Jednak tym razem lepiej go zrobić z tego przepisu. Jeden dodatek zmienia cały smak, a zwyczajny przepis na bulion pójdzie przez niego w zapomnienie. Żadna...