rosół
-
Rosół z babcinego przepisu okazuje się bez szans przy tej wersji. Potrzebne będą dorodne jaja
Niedziela bez rosołu to dzień stracony. Musi się znaleźć na każdym prawdziwym polskim stole. Jednak tym razem lepiej go zrobić z tego przepisu. Jeden dodatek zmienia cały smak, a zwyczajny przepis na bulion pójdzie przez niego w zapomnienie. Żadna...
-
Nie popełniaj tego błędu! Tak możesz zrujnować rosół i sprawić, że nie będzie klarowny
Jak przyrządzić idealny rosół? Z pewnością powinno się unikać popularnego błędu. Chodzi o moment umieszczania mięsa w wodzie. Podpowiadamy, co robić, a czego nie, aby zupa wyszła klarowna i miała doskonały kolor i smak.
-
Prawdziwy rosół jest tylko z tego mięsa. Strzelczyk nie ma wątpliwości, że babciny się przy nim chowa
Niektórzy nie wyobrażają sobie niedzieli bez rosołu. My również, dlatego dzielimy się przepisem na zupę, która jest bardziej aromatyczna niż każda inna. Strzelczyk pokazał jakie mięso pasuje do niej najlepiej. Dodatkowo zaskoczył wszystkich...
-
Jak zrobić pomidorową na rosole, żeby zaskoczyć domowników? Pomoże trik z masłem i aromatyczne warzywo
W poniedziałek w wielu domach następuje cudowna przemiana niedzielnego rosołu w pyszną zupę pomidorową. Tylko jak zrobić pomidorową na rosole, żeby smakowała idealnie? Postaw na pomidory z puszki i wykorzystaj patent z masłem. Przyda się też...
-
Wrzuć mięso na taką wodę, a rosół będzie pierwsza klasa. Dr technologii żywności mówi, jak gotować rosół
Tak jak sałatka jarzynowa jest królową w swojej kategorii, tak wśród zup zdecydowanie króluje rosół. To on dodaje kuchni polskiej smaku i kolorytu. Choć ugotowanie rosołu to nie jest fizyka kwantowa, warto pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym...
-
To najgorszy dodatek do rosołu według Makłowicza. Kucharz podał swój przepis, w którym wszystko współgra
Smaczną i klasyczną potrawę, jaką jest rosół zna chyba każdy. W różnych rodzinach tradycyjne przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jednak jeden składnik jest przez niektórych potępiany. Robert Makłowicz również dołączył do grona tych,...
-
Domowa kostka rosołowa, którą zrobisz samemu. Bezpieczna i smaczna, a do tego bez chemii
Miłośników zup w naszym kraju nie brakuje. A miłośników rosołu, czyli zupy narodowej, tym bardziej. Nic nie smakuje lepiej niż obiad domowy, zrobiony z troską, uwagą i odpowiednimi składnikami, lecz nie zawsze znajdujemy czas na przygotowanie...
-
Miał być rosół, ale warzywa wylądowały w koszu. "Przekręciłam marchewki do zewnątrz i zobaczyłam..."
Domowy rosół nie może obejść się bez warzyw. Odpowiednio dobrany bukiet włoszczyzny nadaje zupie wyjątkowego smaku i charakteru. W sklepach możemy dostać małe zestawy, które sprawdzą się, gdy planujemy przyrządzić niewielki garnek klasycznego...
-
Jak ugotować aromatyczny, tradycyjny rosół? Wystarczy trzymać się tych trzech zasad, a będzie doskonały
Jak przygotować idealny rosół? Należy uważać na te popularne błędy, które mogą negatywnie wpłynąć na ostateczny smak zupy. Samo gotowanie wywaru nie należy do trudnych i wymagających, jednakże warto trzymać się kilku sprawdzonych zasad.
-
Smak tradycyjnego rosołu podkręcisz tymi przyprawami. Każdy sięgnie po dokładkę
Planujesz ugotować tradycyjny rosół, ale nie wiesz, jak podkreślić jego smak? Wystarczy dodać do niego kilka przypraw, które z pewnością masz w kuchni. To one sprawią, że zniknie w okamgnieniu.
- Dodałam ten składnik, a naleśniki stały się lepsze. Wystarczy odrobina
- Każdy, kto spróbował, chciał ten przepis. Ciasto jest słodkie i puszyste
- Inwestycja w ludzi to inwestycja w przyszłość firmy. Jak robi to Amazon? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jaki chleb najlepiej jeść? Dietetyk nie ma wątpliwości. To tania opcja
- Robisz rosół na bazie kurczaka? Trzech części nigdy nie wrzucaj do zupy
- Nawet moja babcia nie robi tej zupy lepiej niż Starmach. To wpływa na smak
- Tak zrobisz najlepszy przecier pomidorowy. Sklepowy nawet nie ma do niego podjazdu
- Jedni sadzą dla ozdoby, ja poluję na owoce. Jak zrobić syrop z pigwowca?
- Ten chleb zrobisz w 15 minut i bez piekarnika. To, co jest w środku, to strzał w dziesiątkę
- To warzywny quiz wiedzy. Wykaż się i zawalcz o komplet punktów!
-
Niedawno ją jedliśmy, dziś jest drugą najlepszą zupą świata. "Gdzie jest moja pomidorowa?"
Polskie zupy znalazły się w ogólnoświatowym rankingu TasteAtlas, w którym jest sto najlepiej ocenianych zup na świecie. Jedna z naszych tradycyjnych zup została szczególnie doceniona i zajęła miejsce na podium. O jakiej zupie mowa? Całkiem niedawn...
-
Zapomnij o makaronie, teraz tak się podaje rosół. Teściowa nie uwierzy, że właśnie to do niego wrzuciłeś
Podawanie niedzielnego rosołu wraz z cienkim makaronem może się w końcu znudzić. Jeśli nie masz pomysłu czym go zastąpić Ewa Wachowicz przychodzi na ratunek. Jej wersja na klasyczne danie jest nieco inna i wyróżnia się na tle kultowych zup. Do...
-
Przepis na rosół Makłowicza. Nie zapomnij o tych przyprawach. To one podkreślą smak zupy
Podajemy przepis na rosół Makłowicza. Przygotowanie tradycyjnej zupy nie jest trudne, ale może okazać się dość czasochłonne. Danie będzie miało doskonały smak i aromat, jeśli doda się do niego kilka niezbędnych przypraw.
-
Jak zrobić pomidorową z rosołu, żeby była głęboka i esencjonalna? Trik z pomidorami zupełnie odmieni smak
Jeśli zostało ci trochę wczorajszego rosołu, pewnie zastanawiasz się, jak sprytnie go przerobić na coś nowego. Najlepszą i chyba najczęstszą przemianą, jaka dokonuje się w naszych domach, jest przerobienie rosołu na pomidorową. Tylko jak zrobić...
-
Kiedy solić rosół? Możesz pozbawić go całego smaku, jeśli zrobisz to w złym momencie
Rosół króluje wśród zup, jakie goszczą na wielu polskich stołach. Trudno nam wyobrazić sobie bez niego niedzielny obiad, a do tego jest też idealną bazą wielu innych potraw. Jak jednak przygotować rosół, który będzie pełen smaku i aromatu? Kluczem...
-
W rosole ten jeden składnik jest niezbędny. Czy dodajesz go w odpowiednim momencie?
Rosół to jedna z klasycznych zup kuchni polskiej. Rozgrzewa, dodaje energii, zachwyca smakiem i aromatem. Czy wiesz, na którym etapie gotowania powinno się dodawać do niej sól? Podpowiadamy, kiedy jest na to najlepszy moment.
-
Zapomnij o tradycyjnej zupie. Rosół pieczony według tego przepisu babci będzie o wiele smaczniejszy
Według tradycji co niedzielę na polskich stołach powinien gościć tłusty, sycący rosół. Jednakże, dla niektórych zupa ta jest mdła i nieciekawa. Jak przygotować staropolski posiłek tak, by smakował wyśmienicie? Wystarczy przyrządzić rosół pieczony,...
-
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu? To super trik! Wykorzystaj to, co zostało z tradycyjnej zupy
Sałatka jarzynowa to klasyka, która gości w polskich domach niemal na każdą okazję. Jedną z nich jest domowy rosół - wówczas warzywa z bulionu wystarczy drobno pokroić, połączyć z jajkami, majonezem i pozostałymi składnikami. To stara babcina...
-
Zupa pomidorowa - przepis na obiad na rosole. Podsmaż kilka składników, a poczujesz różnicę
Zupa pomidorowa to klasyka obiadowa, która często gości na naszych stołach. Aby urozmaicić klasykę, warto przygotować ją na domowym rosole i podduszonych warzywach. W składzie nie może zabraknąć cebuli, czosnku i aromatycznych przypraw. Przygotowa...
-
Nie tylko pomidorowa - z wczorajszego rosołu zrobisz ogórkową życia. Trik z ogórkami doda niesamowitego smaku
Rosół to danie nieskończonego potencjału, ponieważ sam w sobie smakuje bosko, ale z łatwością można go przerobić na wiele innych dań. Najpopularniejszą przemianą rosołu, która zachodzi w poniedziałek w wielu domach, jest oczywiście pomidorowa....
-
Jak zrobić pomidorową z rosołu? Wykorzystaj zupę z niedzielnego obiadu i daj jej drugie życie
Po niedzielnym obiedzie w lodówce zostały resztki? Zamiast jeść kolejny dzień tę samą zupę, lepiej przygotuj inny smaczny posiłek. Jak zrobić pomidorową z rosołu? Wystarczy odrobina wody, koncentratu i śmietany. Mając gotowy bulion, zupę...
-
Przepis na rosół z 1682 roku. Oprócz kury i wołowiny, aromatyczny kwiat, limonia i rozmaryn, oraz zakaz ruszania szumu
Najstarsza książka kucharska wydana w Polsce to "Compendium ferculorum, albo zebranie potraw" autorstwa Stanisława Czernieckiego, która została wydana w Krakowie w 1682 roku. Zbiór przepisów otwiera niekwestionowany król polskich potraw - rosół....
-
"Kolor, zapach, smak. Wszystko było lepsze". Ta metoda sprawi, że rosół wyjdzie fenomenalnie
Rosół to jedna z tradycyjnych zup kuchni polskiej. Istnieją dziesiątki przepisów, według których powstaje ta rozgrzewająca potrawa. Jedna z naszych redaktorek wypróbowała recepturę na rosół z pieczonych warzyw. Przyznaje, że przyrządzony w ten...
-
Wykorzystaj niedzielny obiad i zrób smaczny dodatek na kanapki. Jak przygotować pasztet z resztek z rosołu? To proste
W swojej kuchni warto kierować się zasadami zero waste, nie tylko dla dobra naszej planety, ale również w trosce o własny portfel. Wykorzystywanie każdego elementu podczas gotowania to doskonały pomysł na rozwinięcie swojej kulinarnej kreatywności...
-
Rosół drobiowo-wołowy jest prosty do zrobienia, ale pamiętaj o jednym szczególe. Chodzi o moment solenia
Rosół drobiowo-wołowy często pojawia się na polskich stołach. Najbardziej kojarzy nam się z niedzielnym obiadem, ale oczywiście można go robić kiedy tylko ma się na to ochotę. Ugotowanie pysznego i aromatycznego rosołu nie jest trudne, ale trzeba...
-
Trzymasz rosół w lodówce? Prawdopodobnie robisz to źle. Zastosuj ten sposób, a zupa nie skiśnie
Niedzielny obiad w wielu polskich domach nie obejdzie się bez ciepłego i aromatycznego rosołu. Ta zupa to królowa polskiej kuchni, jednak nie każdy wie, jak prawidłowo ją przechowywać, by zachowała swój dobry smak i świeżość jeszcze przez kolejne...
-
Jakie przyprawy do rosołu? Koniecznie dodaj je do zupy, a będzie wyjątkowo smaczna i aromatyczna
Rosół to jedna z klasycznych zup kuchni polskiej. Można przyrządzać go na wiele różnych sposobów. Nie wiecie, jakie przyprawy do rosołu najlepiej podkreślą jego smak i aromat? Podpowiadamy, co powinno znaleźć się w tej zupie.
-
Rosół bez tej przyprawy to nie rosół. Koniecznie dodaj ją do zupy, a zyska na smaku i aromacie
Klasyczny rosół jest bardzo uniwersalnym daniem, które sprawdza się w różnych okolicznościach. Co do niego dodać, aby nabrał głębokiego smaku i aromatu? Podpowiadamy, czym warto przyprawiać tę tradycyjną zupę.
-
Jak przyrządzić idealny rosół? Pamiętaj o tych kilku zasadach, a będzie klarowny i aromatyczny
Rosół to podstawa kuchni polskiej. Można go przyrządzać na wiele różnych sposobów. Istnieją triki, które sprawiają, że nabiera jeszcze głębszego smaku i aromatu. Dzięki nim przygotujesz idealny obiad.
-
Eliksir młodości - wystarczy szklanka dziennie. Jak zrobić bulion kolagenowy? Odpowiednie mięso i czas to podstawa
Bulion, czy też rosół kolagenowy to sposób na to, by poprawić swoje zdrowie i oszczędzić na zabiegach medycyny estetycznej. Bardzo esencjonalny bulion, który po ostudzeniu zamienia się w galaretkę, wyprasuje zmarszczki i sprawi, że nie będzie...
-
Rosół, przepis na naturalną zupę bez dodatku chemii. Użyj tej przyprawy i pozbądź się maggi w płynie
Jak ugotować rosół? Przepis jest prosty, jednak za ostateczny smak odpowiadają w dużej mierze użyte przyprawy. Dawniej nie było chemicznych dodatków, które mają za zadanie wzmocnić smak. Dlatego, aby powrócić do korzeni, sięgniemy po naturalne zio...
-
Rosół na kontrowersyjnym mięsie. Dużo smaczniejszy i zdrowszy niż z kury, a przed wojną był rarytasem
Rosół to niekwestionowany król polskich stołów i jak tylko zbliża się weekend, na listę zakupów dopisujemy niezbędne składniki. Dziś mamy dla was jednak przepis na rosół na mięsie przez niektórych uważanym za kontrowersyjne, a które przecież przed...
-
Nigdy nie dodawaj tego mięsa do rosołu. Magda Gessler twierdzi, że zupa nada się tylko do kosza
Rosół to niezwykle aromatyczna zupa, którą kochają Polacy. Wielu z nas nie wyobraża sobie, by podczas niedzielnego obiadu mogło zabraknąć na stole tej zupy. Okazuje się jednak, że większość z nas popełnia błąd, gotując rosół. Zdaniem Magdy Gessler...
-
Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Wystrzegaj się trzech błędów, jeden dotyczy mięsa
Rosół to nie tylko zupa - to dla Polaków niemal świętość i w co drugim domu, kiedy tylko nadchodzi niedziela, da się wyczuć aromatyczną woń wolno gotujących się warzyw i mięs. Bardzo często gotujemy rosół na dwa lub więcej dni i wtedy towarzyszy n...
-
Przygotuj niedzielny rosół w iście królewskim stylu. Wachowicz dodaje do niego pieczarki i jajka w koszulce
Wyobraźnia kulinarna nie zna granic. Przykładem dania, które łączy tradycję z nowatorskim podejściem, jest rosół królewski. Ewa Wachowicz dodaje do niego różne mięsa, jajka w koszulkach oraz pieczarki. Zrób go w niedzielę, a goście oniemieją z...
-
Czy koniecznie trzeba zdejmować szumowiny z rosołu? Ta czynność ma tak naprawdę jedną funkcję
Podczas gotowania rosołu w pewnym momencie na powierzchni pojawia się nieestetyczna piana, potocznie zwana szumem. Zazwyczaj usuwamy ją za pomocą specjalnej łyżki, ale czy to jest konieczne? Okazuje się, że w niektórych przypadkach należy zostawić...
-
Pierogi z mięsem z rosołu. W ten sposób wykorzystasz wszystkie składniki - esencja smaków gwarantowana
Domowy rosół to rarytas, który gości na wielu stołach przynajmniej raz w tygodniu, warto jednak wiedzieć, że składniki, z których powstaje, mogą przydać się do innych dań. Mowa tu o pierogach z mięsem z tradycyjnej zupy. Odpowiednio doprawiony far...
-
Prosty sposób na klarowny rosół. Wystarczy dodać te składniki, a wyjdzie idealnie przejrzysty
Rosół to klasyczne, polskie danie obiadowe. Jak przygotować tę tradycyjną zupę, aby była przejrzysta i miała piękny kolor? Istnieje kilka prostych sposobów, aby zapobiec jej mętnieniu. Wystarczy dodać do niej podczas gotowania jeden z poniższych...
-
Najlepszy rosół? Wykorzystaj przepis z dodatkiem surowego jajka. Spróbuj koniecznie, a poczujesz różnicę
Domowy rosół to potrawa, która od lat ląduje na naszych stołach. Przepisów na najlepszą zupę jest tyle, co kucharzy. Każdy ma swoje preferencje, jednak czy ktoś z was próbował dodać surowe jajko do bulionu? Okazuje się, że taki trik skradł serce...
-
Rosół z pieczonych warzyw - smaczna alternatywa dla klasyki. Efekt wzmocnią intensywne przyprawy
Przepis na rosół z pieczonych warzyw to totalny game changer tradycyjnego smaku. Oryginalna wersja sprawi, że smak będzie znacznie bardziej wyrazisty i aromatyczny. Warto ięgnąć także po nieco odważniejsze dodatki takie jak imbir, chilli, grzybki...