ryby
-
Znasz się na rybach? No to bez problemu rozpoznasz je na zdjęciach, prawda?
Uda ci się zdobyć komplet punktów?
-
Pasta z makreli, czyli przepis na znakomite smarowidło do kanapek. Liczy się dobra ryba i dodatki
Pasta z makreli to przepis na aromatyczny dodatek do pieczywa. Smak ryby jest solidną podstawą, jednak to warzywne dodatki, zielenina i domowy majonez nadadzą całości niebanalnego charakteru. Przygotowanie jest banalnie proste, jednak szczegóły...
-
Największy targ rybny świata. Ta ryba kosztuje miliony, ale zaraz wyginie - prawie zjedliśmy cały gatunek
Największy targ rybny świata znajduje się w Japonii na wyspie Toyosu w Zatoce Tokijskiej. Zjeżdżają się tam handlowcy i restauratorzy z całego świata w poszukiwaniu świeżych ryb i owoców morza. Najbardziej cenionym surowcem jest jednak ryba, która...
-
Zapomnij o mleku. Namocz śledzie w tej zalewie, a znikną z talerza w okamgnieniu
Śledzie to klasyka polskiej kuchni i kulinarna tradycja, którą kultywujemy od pokoleń. Ryby goszczą na stołach w wielu smacznych wersjach, jednak klasyka z zalewą jest bezkonkurencyjna. Jak się okazuje można wykorzystać do tego nietypowy produkt -...
-
Ryba na obiad w Środę Popielcową. Magda Gessler robi najlepszego łososia, a kluczem jest wyrazisty sos
Dziś Środa Popielcowa, czyli jeden z ważniejszych dni w roku liturgicznym. Katolicy przywiązują do niego szczególną wagę i jak nakazuje tradycja - powstrzymuja się tego dnia od jedzenia mięsa, za to nie żałują sobie ryb. Dziś mamy dla was przepis ...
-
Pasta z makreli, czyli banalny przepis na kultowe smarowidło. Nie obejdzie się bez cebulki i zieleniny
Wśród kultowych śniadań i zdrowych smarowideł idealnych na kanapkę nie może zabraknąć przepisu na pastę z makreli. Rybny rarytas to prostota perfekcja w jednym - wszystko przez świeży i lekki skład oraz kolorowe dodatki. Przedstawiamy kultową...
-
Domowy paprykarz - przepis. Podpowiemy, jak zrobić najlepsze smarowidło i dlaczego makrela to średni wybór
Polacy uwielbiają paprykarz i puszki z rybną konserwą często lądują w naszych koszykach podczas zakupów. Wiadomo jednak, że to, co domowe, jest zdecydowanie smaczniejsze i dziś podpowiemy, jak samodzielnie zrobić paprykarz. Jaki jest sekret smaku...
-
Śledź w oleju. Przepis na postną przekąskę, który zachwyca mimo prostoty
Śledź w oleju to smaczna przystawka nie tylko na święta. Dobrze przyrządzone śledzie są pyszne i zarazem proste w wykonaniu. Warto przy ich przygotowywaniu sięgać po sprawdzone przepisy.
-
Ryba w cieście - przepis na smaczny obiad. Proste, szybkie i pyszne danie. Zrobisz je w mig
Szukasz pomysłu na smaczny obiad, którego przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu? Smażona ryba w cieście będzie idealnym rozwiązaniem. Jej wykonanie jest bardzo proste i można ją łączyć z różnymi dodatkami.
-
Co jest zdrowsze - śledź czy karp? Podpowiadamy, po którą rybę dobrze jest sięgać przez cały rok
Ryby stanowią niezbędny element diety każdego człowieka. Zaleca się ich spożywanie co najmniej dwa razy w tygodniu. Świąteczny czas sprzyja przygotowaniu potraw rybnych, a w wielu domach pojawią się zarówno śledzie, jak i karpie.
-
Zamiast mazurka podaj to w Wielkanoc. Zniknie szybciej niż niejeden wypiek
-
Domowa szynka peklowana na święta. Będzie przepyszna, ale dwa razy ją "wykąp"
-
Dzieci chcą wiedzieć więcej o bezpieczeństwie w sieci. I liczą na rodzicówMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Domowy pasztet. Zamień bułkę na inny składnik, a będzię palce lizać
-
Thermomix stał się kością niezgody w ich związku. "Żona czuje się wykluczona"
- Flaczki. Przepis na klasyczne danie kuchni polskiej. Goście będą zachwyceni
- Bożena Dykiel skończyła zmywać i upiekła sernik. Jest najpyszniejszy
- To polski unikat. "Fajny, przyjazny klimacik", "Mama zabierała mnie na leniwe"
- Magda Gessler ostrzega przed jednym składnikiem. Psuje smak jarzynowej
- Grochówka lepsza niż od mamy. Zapomnij o zwykłym mięsie, użyj ryby
-
Śledzie pod pierzynką - tradycyjny rarytas, którego nie może zabraknąć na sylwestrowej imprezie!
Wśród tradycyjnych przepisów na imprezowe rarytasy i przystawki nie może zabraknąć rybnych specjałów. Prawdziwą klasyką są śledzie pod pierzynką, które nie tylko pięknie się prezentują, ale i smakują wręcz obłędnie. Wszystko dzięki odpowiednio...
-
Śledzie według receptury Magdy Gessler. Sekretem aromatu jest odpowiednio przygotowany sos
Magda Gessler zdradza przepis na świąteczne śledzie, które podbiją kubki smakowe, nawet najbardziej wymagających gości. Sekretem aromatu jest odpowiednio przygotowany sos i nietypowe dodatki takie jak anchois czy marynowane jabłka.
-
Ile można trzymać śledzie w lodówce? To zależy od wielu czynników. Radzimy, jak długo można je jeść
Śledzie to jeden z produktów, które pojawiają się na poslkich stołach podczas Bożego Narodzenia. Jak długo można je przechowywać w lodówce po świętach? Czas, w którym są zdatne do spożycia zależy przede wszystkim od tego, jak je przyrządzimy.
-
Skandynawski rarytas idealny na świąteczny stół. Robert Makłowicz radzi jak oryginalnie podać rybę
Na świątecznym stole nie może zabraknąć rybnych specjałów i ciekawych przystawek. Robert Makłowicz zdradza przepis na skandynawski rarytas w aromatycznej marynacie. Północna receptura świetnie zastąpi tradycyjną rybę w galarecie czy śledziowe...
-
Karp z piekarnika z warzywami. Świąteczny klasyk bez smażenia
Jednym z klasyków spośród potraw w święta Bożego Narodzenia jest oczywiście karp. W wielu domach przygotowywany jest on na różne sposoby, a jedną z popularniejszych wersji jest karp z piekarnika z warzywami. W jaki sposób go przygotować?
-
Jak szybko odmrozić rybę? Są na to niezawodne sposoby, dzięki którym nie będziesz czekać godzinami
Wigilia już dziś, a ty zapomniałaś szybciej wyciągnąć rybę na wieczorną ucztę? Teraz po twojej głowie krąży pytanie: jak szybko odmrozić rybę tak, aby się nie rozleciała i była tak samo smaczna? Mamy na to skuteczne sposoby.
-
Zapomnij o rybie po grecku. Podhalański rarytas z ziemniakami i śliwkami to prawdziwy hit świąteczny
Wśród wigilijnych przysmaków i tradycyjnych przepisów nie może zabraknąć dań rybnych. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznej ryby po grecku, koniecznie sprawdź góralską recepturę. Podhalański rarytas z dodatkiem ziemniaków, suszonych śliwek i...
-
Ryba w galarecie - przepis na świąteczne danie. Wyjdzie jak u babci dzięki jednemu bazowemu składnikowi
Ryba w galarecie to świąteczny must have, którego nie może zabraknąć w wigilijnym menu. Najczęściej podaje się karpia, jednak to nie jedyny gatunek, który świetnie smakuje. Kluczem do tradycyjnego przygotowania potrawy jest babcina receptura, domo...
-
Ryby na święta. Które gatunki są dzikie, a które hodowlane? Sprawdź, zanim zabierzesz się za rybę po grecku
Karp, śledź, a może dorsz lub pstrąg? Na świątecznych stołach lądują różne ryby, ale zanim udamy się na zakupy, warto wiedzieć, co wkładamy do koszyka. Które ryby dziko pływają w bezkresnych głębinach, a które w stawach hodowlanych? Które ryby...
-
Magda Gessler pokazała, jak zrobić faworki z karpia. "Od babci wiem, co robić, by nie miał ości"
Pierwsze skojarzenie, które nasuwa nam się na myśl, gdy słyszymy "faworki", to oczywiście tłusty czwartek i słodkości posypane cukrem pudrem. Magda Gessler na swoim kanale na YouTubie pokazała jednak, że można je zrobić również z ryby. Restaurator...
-
Śledź pod pierzynką. Jak zrobić sałatkę ''szubę''? Proste, ale bardzo efektowne danie z ciekawą historią
Śledź pod pierzynką to kolejny wariant dla kulinarnego zastosowania tej ryby. Z pewnością sprawdzi się na bożonarodzeniowym stole - sałatka rodem z ZSRR ma też ciekawą historię.
-
Jak filetować karpia? Te szybkie metody gwarantują, że świąteczna ryba będzie gotowa w mgnieniu oka
Do świąt pozostało coraz mniej czasu, co za tym idzie, ruszają ostatnie przygotowania. Jednym z ważniejszych elementów jest umiejętność filetowania karpia. Kluczem do sukcesu jest precyzja, płynne ruchy i ostry nóź. Wyjaśniamy w kilku krokach, jak...
-
Zupa rybna - przepis na rozgrzewający i aromatyczny bulion. Sprawdzi się idealnie na wigilijnym stole
Zimne dni mocno wpływają na domowe menu - wówczas królują rozgrzewające potrawy, buliony i dania jednogarnkowe. Ciekawą i jednocześnie elegancką propozycją jest zupa rybna z dodatkiem pomidorów i delikatnej kremówki. Niepowtarzalny smak gwarantują...
-
Jak rozpoznać dobrego karpia? Przyjrzyj się oczom, spójrz na skórę. "Błyszcząca, świetlista powłoka"
Karp to obok barszczu czerwonego, sałatki jarzynowej oraz pierogów z kapustą i grzybami pozycja obowiązkowa na wigilijnym stole. Choć wiele osób za nim nie przepada, to mimo wszystko nadal w równie wielu domach się pojawia. Jak rozpoznać dobrego...
-
Śledzie korzenne - przepis na aromatyczną rybę w zimowych przyprawach. Goście będą zachwyceni pyszną rybką
Ryby to ważny element wigilijnego stołu. Można je podać na wiele sposobów, jednak śledzie korzenne to prawdziwy rarytas, który pokochają nawet najbardziej wymagający smakosze. Kluczem do idealnego efektu jest odpowiednio przygotowana zalewa z...
-
Przed wami najtrudniejszy quiz o... karpiu. Co wiesz o tej wigilijnej rybie?
Do pobicia średnia 6/11!
-
Zupa rybna - przepis, który odświeży tradycyjną wigilijną potrawę. Wystarczy łyżeczka tej przyprawy
W wielu domach to punkt obowiązkowy, bez którego nie wyobrażamy sobie Wigilii. Ma tylu zwolenników, co wrogów. Zwykle przypominamy sobie o niej przed Bożym Narodzeniem. To oczywiście zupa rybna. Przepis sprawdzi się jednak nie tylko w święta.
-
Rolmopsy - przepis na tradycyjne danie świąteczne. Śledzie wyjdą idealne z dodatkiem jesiennych owoców
Na wigilijnym stole królują smaczne przepisy z przepisu babci, ale i nieco nowocześniejsze rarytasy. Wśród nich nie może zabraknąć ryb - przepis na rolmopsy to klasyka gatunku, jednak w oryginalnej wersji zaskoczy smakiem i aromatem. Ciekawym...
-
Czy warto smażyć karpia na oleju? Niekoniecznie. Babcia łączyła dwa tłuszcze - ryba wychodziła delikatna
Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez karpia i najczęściej przygotowujemy go smażonego na patelni - bo łatwo, szybko i najczęściej smacznie. Tylko na czym smażyć rybę, żeby nie zabić jej delikatności, a jednocześnie pozbawić ją mulistego posmak...
-
Wigilijny karp w nowej odsłonie. Zwycięzca programu "MasterChef" nadaje mu egzotycznego smaku
Karp to tradycyjny numer jeden na wigilijnym stole. Przygotowuje się go na wiele różnych sposobów. Tym razem przedstawiamy przepis Macieja Regulskiego. Kucharz i uczestnik programu "MasterChef" nadziewa karpia rodzynkami moczonymi w rumie. Dodają...
-
Pascal Brodnicki powiedział nam, jak przyrządza karpia. Przyznał też, które ryby lubi bardziej
Pascala Brodnickiego Polakom nie trzeba przedstawiać. Jest jednym z najpopularniejszych kucharzy w naszym kraju. W rozmowie z Haps.pl opowiedział o tym, jak wyglądają święta u niego w domu. Nie mogło zabraknąć pytania o karpia. Choć Pascal nie jes...
-
Pani Lucyna przysłała paragon za karpia. "Komuna wprowadziła go, bo był tani. Teraz uszanowanie tradycji będzie trudne"
Rekordowo wysokie ceny karpia w tym roku to temat, o którym mówi się już od kilku tygodni. Pani Lucyna z Krakowa na własnej skórze przekonała się, jak droga w tym roku jest ryba, która pojawia się na wielu świątecznych stołach w Polsce. Czytelnicz...
-
Śledzie po polsku. Ten przepis na klasyczną przystawkę to połączenie aksamitnego sosu i ziaren
Śledzie to przystawka, która zawsze musi pojawić się na świątecznym stole. Podawana w każdym domu inaczej zawsze charakteryzuje się dobrym smakiem. Nasza propozycja uwzględnia sos i ziarna, dzięki czemu smak jest aksamitny, a ryba rozpływa się w...
-
Śledzie z orzechami włoskimi. Pyszna alternatywa dla tradycji - przepis idealny na świąteczny stół
Zapomnij o nudnej i mdłej rybie na świątecznym stole. Przepis na śledzie z orzechami włoskimi to kwintesencja smaków i aromatów. Ciekawa alternatywa na bożonarodzeniowy rarytas - nie tylko pięknie się prezentuje, ale i perfekcyjnie łączy gorycz...
-
Ryby na wigilię. Nie tylko karp i śledzie - te smaczne gatunki to must-have w świątecznym menu
Świąteczne menu bogate jest w tradycyjne dania i rarytasy przygotowane z ryb. Które gatunki najlepiej wybrać na wigilię? Obok klasycznego karpia warto podać także pstrąga, łososia czy doradę. Z kolei wśród przystawek królują różne odmiany śledzi i...
-
Ten gatunek pasuje idealnie do ryby po grecku. Świąteczne danie wyjdzie obłędnie smaczne i aromatyczne
Na wigilijnym stole obok karpia, sałatek czy śledzi nie może zabraknąć tradycyjnej ryby po grecku. Przepis to synonim świąt, kluczowe dla smaku, jest jednak przygotowanie. Jaki gatunek ryby sprawdzi się zatem najlepiej? Podpowiadamy czy wybrać...
-
Usuń tę rybę ze świątecznego menu! Podpowiadamy, których gatunków nie powinno się jeść i dlaczego
Ryby dostarczają wysokie ilości kwasów omega-3, dlatego powinno się je spożywać regularnie. Niektóre gatunki jednak nie są tak zdrowe, jak byśmy chcieli. Należy do nich tak chętnie jedzona przez wiele osób panga. Dlaczego lepiej jej unikać?
-
Karp wigilijny w panierce. Zapomnij o nudnej rybie - te składniki dadzą oryginalny smak i chrupkość
Wśród dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych nie może zabraknąć karpia. Przepis z dodatkiem chrupiącej panierki sprawi, że ryba z pewnością zasmakuje domownikom i gościom. Kluczowa jest odpowiednia partia - najlepiej sprawdzą się dzwonka, które...
-
Ile przechowywać śledzie by nie stały się nieprzyjemnie obślizgłe? Niektórzy robią to zbyt długo
Śledzie to popularny produkt, który znajdziemy w okresie zimowym i świątecznym na stołach. Trzeba jednak pamiętać, aby pilnować czasu, w którym go przechowujemy. Często można zapomnieć, że i ta ryba ma swoją datę ważności. Jak długa ona jest?...
-
Karp w galarecie z przepisu Jakuba Kuronia. Idealne danie, które wpisuje się w wigilijny klimat
Przedstawiamy przepis na karpia w galarecie z przepisu Jakuba Kuronia. Sprawdzi się doskonale w Boże Narodzenie. Kucharz podaje go udekorowanego groszkiem, gotowanym jajkiem i pietruszką. Na sam koniec dodaje do ryby majonez.