ryby
-
Chciała zjeść małą rybę nad Bałtykiem. Dostała prawie pół kilo. Rachunek? 293 zł
Ile kosztuje obiad nad Bałtykiem? Czasem znacznie więcej, niż można by się spodziewać. Jeden niewinny kawałek ryby potrafi podbić rachunek do kwoty, która bardziej przypomina ekskluzywną kolację niż zwykły wakacyjny obiad.
-
Sprawdzili ceny w Kołobrzegu. Za gofra zapłacisz jak za obiad. "Nie stać mnie. Jadę do Turcji"
Powoli zbliżają się wakacje, a więc i czas wzmożonych wyjazdów nad morze. Para tiktokerów, którzy prowadzą profil o nazwie Warto_zobaczyć, sprawdziła, jakie są ceny w Kołobrzegu tuż przed startem sezonu. Komentujący filmik nie szczędzili gorzkich...
-
Ciekawsza niż kanapka, lżejsza niż makaron. Ta sałatka nigdy się nie nudzi. Gotowa w kwadrans
Ten składnik zyskał popularność w zdrowej kuchni, ale wciąż wiele osób nie wie, jak go wykorzystać. Do czego można użyć komosy ryżowej? Sposobów jest naprawdę sporo - od dań obiadowych, po śniadaniowe miski. A w połączeniu z łososiem tworzy...
-
Dietetycy uznali je za najzdrowsze ryby z puszki. Dobre dla serca i doskonałe do makaronu
Ryby to źródło wielu cennych składników odżywczych. Choć w Polsce nadal jemy ich za mało, to z roku na rok wygląda to coraz lepiej. Jednymi z najchętniej przez nas kupowanymi są ryby w puszkach. To nie najgorszy wybór, choć trzeba dokładnie...
-
Proste przepisy na pieczonego łososia. 3 sposoby, by łosoś z piekarnika był soczysty jak cytryna
Polacy uwielbiają łososia i jeśli już przygotowujemy na obiad rybę, często jest to właśnie pieczony łosoś. Niestety jego mięso ma to do siebie, że łatwo można je przesuszyć. Jak zrobić łososia z piekarnika, by był bosko soczysty i smakował jak...
-
Najlepszy paprykarz robię w domu. Używam tych ryb, makreli nawet nie biorę pod uwagę
Paprykarz to obok pasztetu i pasty jajecznej ulubione smarowidło do chleba Polaków. Zwykle jednak z braku czasu i wygody stawiamy na paprykarz z puszki z czerwoną etykietą, ale jeśli chcesz zjeść naprawdę pyszny paprykarz, zrób go samodzielnie....
-
Klasyczna i najlepsza na świecie. Jak zrobić pastę z makreli? Bez tego dodatku nie zaczynaj
Co najczęściej wybieramy na śniadanie? Oczywiście kanapki. Ale przyznajcie się, ile można w kółko jeść kanapki z serem i ketchupem lub polędwicą? Dziś pochylimy czoła w stronę tradycji i zajmiemy się przepisem, który pamięta zamierzchłe czasy...
-
Smakuje jak z bałtyckiej tawerny. Odpadkowa zupa rybna to rozkosz w każdej łyżce
Zupa rybna nie jest tak częstym wyborem obiadowym Polaków, jak choćby pomidorowa czy krupnik. Najczęściej jemy ją na wakacjach gdzieś w nadmorskich tawernach i restauracjach. Jest jednak tak pyszna, że aż grzech nie zrobić jej w domu. Jakich ryb...
-
Mamy ją pod nosem, a jemy rzadko. Ma jędrne mięso i ości widoczne gołym okiem
Łosoś, makrela, mintaj, śledź, tuńczyk. To jedne z najpopularniejszych ryb wśród Polaków. W Bałtyku żyje jednak ryba, która choć smaczna i zdrowa, to rzadko ląduje na naszych talerzach. Jedną z jej cech charakterystycznych są zielonkawe lub...
-
Pokazał paczkowaną rybę z supermarketu. Wiele osób o tym nie wie. "Koniecznie sprawdzajcie"
Na profilu Pomysłodawcy, gdzie często publikowane są recenzje różnych produktów spożywczych, pojawił się apel, by uważnie czytać etykiety w sklepach. Autor pokazał zdjęcie paczkowanego filetu z mintaja i zwrócił się do obserwatorów, by przyglądali...
-
Zabraknie ryby uwielbianej przez Polaków? W oceanie jest jej coraz mniej
W Polsce, w porównaniu z innymi krajami Unii Europejskiej, nadal je się niewiele ryb, ale gdy już po nie sięgamy, makrela atlantycka jest w czołówce naszych ulubionych. To tłusta ryba morska, która zawiera dużo kwasów omega-3 i jest bardzo zdrowa....
-
Za radą babci zawsze robię rybie kąpiel. Nie śmierdzi podczas smażenia i smakuje obłędnie
Ryby są smaczne i zdrowe, ale Polacy wciąż za rzadko po nie sięgają. Jednym z powodów jest zniechęcający do ich przyrządzania zapach, który roznosi się po całym mieszkaniu, wnika w ubrania i utrzymuje się nawet przez kilka godzin. Jest na to prost...
-
Rywal dorsza. Ma delikatne, chude mięso i mało ości. Pięknie zbija "zły" cholesterol
Dorsz to jedna z najbardziej znanych oraz lubianych ryb. Prędzej czy później może nam się jednak znudzić i mamy ochotę spróbować czegoś innego. Co powiesz na jego kuzyna, który kusi niską ceną? Wyjaśniamy, czy mintaj to dobra ryba.
-
Łosoś już nigdy nie wyjdzie suchy. Szefowa kuchni zdradziła trik. Wcale nie chodzi o marynatę
Przygotowując rybę na obiad, każdy z nas chce, aby wyszła smaczna. Nie jest to jednak takie proste, bo na talerzach często lądują wysuszone na wiór kawałki. Jak upiec łososia, żeby był soczysty? Szefowa kuchni zdradziła prosty sposób. Dzięki niemu...
-
Żadna cebula. Dodaj ten owoc do śledzi, a wyjdą jeszcze smaczniejsze. Szybko znikną z półmiska
Co można dodać do śledzi? To świetna przekąska, która sprawdza się nie tylko podczas rodzinnych imprez. Okazuje się, że wystarczy dorzucić do nich jeden składnik, a wyjdą jeszcze smaczniejsze niż zwykle.
-
Został ci łosoś z obiadu? Zrób z niego pyszne smarowidło na kanapki. Lepsze niż pasta jajeczna
Łosoś to doskonałe źródło witamin, białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Można go dodawać do kanapek czy sałatek albo upiec i zaserwować na obiad. Jest jeszcze jedna opcja, dzięki której nic się nie zmarnuje. Pasta z łososia pieczonego to prawdziw...
-
Gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Zastanów się, zanim umieścisz ją w pojemniku na śmieci zmieszane
Gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Segregacja śmieci to nasz obowiązek, dzięki któremu możemy dbać o planetę i środowisko naturalne. Choć na ogół znamy zasady segregacji odpadów, to czasem zdarzają się produkty problematyczne. Jednym z nich są puszki...
-
Przepis na łososia, którego wszyscy będą ci zazdrościć. To tylko 20 minut w piekarniku
Przepis na łososia z piekarnika na zawsze odmieni twoje piątkowe (i nie tylko) obiady. Ryba wychodzi soczysta, delikatna, wręcz rozpadająca się, a sos maślano-ziołowy to po prostu majstersztyk. Zrobisz raz i rodzina ciągle będzie się domagać tej...
-
Świeże ryby to gorszy wybór niż mrożone? Naukowcy mówią wprost. "Czasem mijają tygodnie"
Mrożone produkty często są postrzegane jako gorsze i mniej zdrowe niż świeże. Tymczasem okazuje się, że nie musi tak być. Norwescy naukowcy przekonują, że w sklepach lepiej kupować ryby mrożone, bo często przewyższają świeże zarówno pod względem...
-
Ta ryba jest lepsza niż dorsz i łosoś razem wzięte. Wersja z pietruszką i chili rzuca na kolana
Obiad w piątek w wielu polskich domach to oczywiście ryba i chociaż nie jest to regułą, najczęściej stawiamy na smażone filety. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą rybę, która i smakiem i wartościami odżywczymi wygrywa z uwielbianymi...
-
To najlepsze kotlety na obiad w piątek. Tak soczyste, że zapomnisz o zwykłych mielonych
Jeśli szukasz inspiracji na obiad w piątek lub po prostu najzwyczajniej w świecie znudziły ci się klasyczne kotlety z wieprzowiny albo drobiu, mamy dla ciebie świetny przepis. Te kotleciki wychodzą delikatne, soczyste i aromatyczne, a zrobisz je z...
-
W piątek zawsze robię to danie. Zapiekanka wychodzi lepsza niż lasagne. Cała blacha znika w moment
Co na postny obiad? Jeśli nie masz pomysłu na bezmięsne danie, ten przepis jest dla ciebie. Obłędnie pyszną zapiekankę zrobisz w zaledwie kilka minut i z pewnością podpasuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
-
Sekretny składnik, który zmieni rybę z folii w kulinarne arcydzieło. Na talerzu zostaną same ości
Ryba z piekarnika w folii to szybki sposób na aromatyczny i pełnowartościowy obiad. Chcesz, by zawsze była soczysta i pyszna? Oto mój sprawdzony sposób, który gwarantuje efekt jak z wykwintnej restauracji. Przekonaj się, jakie to proste i przygotu...
-
Chrupiące i zdrowsze niż mrożonki ze sklepu. Domowe paluszki rybne wyjdą najlepsze na tych rybach
Paluszki rybne kojarzą się z przysmakiem głównie dla najmłodszych, kupowanym na wagę w wielkich marketowych zamrażalnikach lub zapakowanym w kolorowe opakowania. Nie ma co ukrywać, czasami kupując gotowe paluszki rybne, możemy się naciąć na sztucz...
-
Zapomnij o smażonej rybie. Natrzyj dorsza i piecz 20 minut. Pokochałam ten obiad od pierwszego kęsa
Jak zrobić dorsza z piekarnika, żeby nie był suchy? To idealny pomysł na obiad. Sekretem jest specjalna marynata oraz sposób pieczenia. Dzięki temu ryba wyjdzie idealnie soczysta i nie straci wilgoci.
-
Jak szybko rozmrozić rybę? Zapomnij o moczeniu w wodzie. Wystarczy jedna przyprawa i kilkanaście minut
Stało się, ryba nie została wyjęta wcześniej z zamrażarki. Zamiast biec do sklepu po świeżą albo na szybko wymyślać inne danie, skorzystaj z naszego triku. Zajmie ci to dosłownie chwilę, a zawsze działa. Podpowiadamy, jak szybko rozmrozić rybę.
-
Jaka przyprawa do ryby? Nie kupuj gotowca w saszetce, tylko użyj tego. Aromat nie do podrobienia
Czym najlepiej przyprawić rybę? To pytanie zadaje sobie każdy, kto postanowił przyrządzić ją na wigilię albo rodzinny obiad. Chcemy podkręcić smak dania i sprawić, żeby było aromatyczne i wyraziste. Mamy na to sprawdzony sposób.
-
Używasz tej mąki do smażenia ryby? Nic dziwnego, że nie chrupie. Wybierz dobrze, a wyjdzie idealna
Ryba smażona w mące to prostota i smak, które nigdy nie zawodzą, szczególnie podczas świątecznych spotkań. Jednak sekretem sukcesu potrawy jest użycie odpowiedniego sypkiego produktu. To właśnie on odpowiada za chrupkość i zapewnia złoty kolor. Ni...
-
Weź ketchup, cebulę i korniszony. Śledzie w tym sosie to poezja
Śledzie królują na naszych stołach nie tylko na święta, ale jednak w Boże Narodzenie jemy ich najwięcej i ciągle próbujemy nowych przepisów. Jednak żadne śledzie nie są tak pyszne jak te, które robię już od pięciu lat. Sos jest nieziemski i co...
-
Wielu Polaków wyrzuca ości do tego pojemnika. Nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd
Polacy chętnie sięgają po rybne przysmaki, ale nie zawsze pamiętają o właściwym sposobie pozbywania się resztek. To spory błąd, gdyż takim zachowaniem znacznie szkodzimy środowisku. Jeśli nie wiesz, gdzie wyrzucić ości z ryby, w tym artykule...
-
Przebija dorsza i karpia. Jest lekkostrawny, ma mało ości i zwiększa poziom "dobrego" cholesterolu
W wigilię karp bez wątpienia jest królem stołu. Z biegiem lat jego smak może się jednak znudzić. Jeśli tak jest w twoim przypadku, zaskocz rodzinę i zastąp go nieoczywistą propozycją. Wcale nie chodzi o sandacza czy dorsza, tylko suma.
-
Jest bardziej chrupiący i nie śmierdzi w całym domu. "Już nigdy nie usmażę karpia na patelni"
Wigilijny karp często ląduje na stole w wersji smażonej. Można jednak zrobić w o wiele lepszy sposób niż na patelni. Moja koleżanka podzieliła się ze mną patentem na karpia robionego w air fryerze, czyli frytkownicy beztłuszczowej. Przekonuje, że...
-
Dietetyczka wskazała najgorszą rybę na Wigilię. Ból żołądka gwarantowany. "Ma pochodne parafiny"
Ryba to punkt obowiązkowy w świątecznym menu. Niektórzy pozostają wierni karpiowi, pozostali stawiają na inne gatunki. Dietetyczka powiedziała, które są najzdrowsze, a których lepiej nigdy nie kupować.
-
Zupa rybna z karpia wygryzie wigilijny barszcz. Jeden dodatek jest kluczowy
Przepis na zupę rybną z karpia poznałam kilka lat temu, kiedy na Wigilię przyniosła go żona kuzyna. Dotychczas w Wigilię zawsze jedliśmy barszcz, od tamtej pory to się zmieniło. Zupa rybna z karpia jest pyszna, aromatyczna, esencjonalna i przyjemn...
-
To mój ulubiony przepis na karpia. Smażę i wkładam do słoika. Zjadam pół na raz
Wśród potraw wigilijnych nie może zabraknąć karpia. Najczęściej stawiamy na karpia smażonego, czasami robimy go także w galarecie. U mnie w domu jest jeszcze jeden sposób na karpia i każdy go po prostu ubóstwia. Jak zrobić marynowanego karpia?...
-
Śledzie na słodko-słono to mój hit wigilijny. Znikają zaraz po barszczu
Szukasz przepisu na śledzie świąteczne? Masz ich mnóstwo - śledzie pod szubą, po kaszubsku, po chłopsku, gryficku i śledzie gajowego. Te przepisy są pyszne i nie trzeba się z tym kłócić. Jednak jest jeszcze jeden przepis na śledzie, które warto...
-
Ma mało ości, mało kalorii i dużo cennego białka. Teraz kupisz ją w promocji
W okresie świątecznym Polacy jedzą najwięcej ryb. Najczęściej są to oczywiście śledzie pod wieloma postaciami oraz karp. Warto jednak czasem spojrzeć na ryby szerzej i postawić na stole coś zupełnie innego. Doskonale w tej roli sprawdzi się halibu...
-
Śledzie po chłopsku to wigilijny przysmak. Tak pyszne, że schodzą jeszcze przed opłatkiem
Śledzie po chłopsku to w mojej rodzinie obowiązkowy punkt każdego święta, ale na Boże Narodzenie robimy ich dużo więcej. Pracy tyle, co nic, a są tak pyszne, że inne potrawy mogą przy nich nie istnieć. Po co kombinować, skoro najprostsze przepisy ...
-
Smażysz karpia na oleju? Koleżanka zdradziła mi lepszy sposób. "Jest jędrny i delikatny"
Karp na wigilijnym stole często pojawia się w wersji smażonej. By smakował jak najlepiej, warto wiedzieć, na jakim tłuszczu go smażyć. Wiele osób wybiera zapewne sam olej. Koleżanka z redakcji podzieliła się jednak sposobem, który stosowała jej...
-
W Polsce rzadko kupowana, a uznano ją za najzdrowszą. Ma soczyste mięso i nie kumuluje rtęci
Polacy wciąż jedzą za mało ryb. Gdy już po nie sięgamy, najczęściej kupujemy m.in. łososia, mintaja, śledzia, makrelę i dorsza. Nie są to najgorsze wybory, ale to inną rybę naukowcy uznali swego czasu za najzdrowszą na świecie. W Polsce jada się j...