ryby
-
To jedna z najszlachetniejszych ryb. Ma przepyszne mięso, ale Polacy i tak wolą dorsza
Polacy jedzą stosunkowo niewiele ryb i chociaż ta tendencja powoli się zmienia, dalej stawiamy na wieprzowinę lub drób. Polskie wody pełne są niesamowicie pysznych i szlachetnych gatunków ryb, ale i tak najczęściej kupujemy łososia, dorsza lub (o...
-
Kupujesz sardynki w puszce? Spójrz na etykietę. Producenci nabijają w butelkę klientów i zarabiają
Sardynki to małe, ale wartościowe ryby. Jemy je głównie pod postacią konserw, np. w towarzystwie chleba albo twarożku. Okazuje się jednak, że w puszce niekoniecznie musi znajdować się sardynka.
-
Ta ryba prawie nie ma ości, a Polacy kupują ją rzadko. Kucharz ze Śląska pokazał, jak ją przyrządzić
Remigiusz Rączka to śląski kucharz, którego przepisy cieszą się dużą popularnością. Często nawiązują do kuchni lokalnej lub, szerzej, polskiej, ale w jednym z odcinków na Youtubie kucharz postanowił zaprezentować przepis z basenu Morza Śródziemneg...
-
Jest smaczna i niebezpieczna dla zdrowia. Polacy się zajadają, a Japończycy zakazują sprzedaży
Choć jest już zakazana w wielu krajach, w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Ryba maślana, bo o niej mowa, zachwyca smakiem, ale jej zjedzenie może skutkować poważnymi dolegliwościami. Czy ryba maślana jest niebezpieczna dla zdrowia?
-
Polacy uwielbiają zajadać się tymi rybami. Nie wiedzą, że może to prowadzić do wielu chorób
Jedzenie ryb ma zwykle bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Wszystko zależy jednak od gatunku, jakim się regularnie zajadamy. Niektóre, choć smaczne, mogą nam zaszkodzić i prowadzić do rozwoju wielu chorób, nawet tych o podłożu nowotworowym.
-
Polacy uwielbiają takie ryby. W nadmiarze mogą szkodzić. Dietetyczka: Nie radziłabym jeść zbyt często
Polacy ryby jedzą, ale niezbyt często. Najczęściej są to przetwory i konserwy, w drugiej kolejności ryby wędzone i świeże. Z wędzonymi nie należy jednak przesadzać. - Też dostarczają białka i dobrego tłuszczu, ale zawierają także związki pochodząc...
-
Zwykłe mielone nie są w połowie tak smaczne. Zdziwisz się, co jest bazą tych soczystych kotletów
Kotlety mielone z wieprzowiny mają silną konkurencję. Przepis na soczyste kotlety, który dziś wam zaprezentujemy, jest spełnieniem marzeń o pysznym, wartościowym i odżywczym obiedzie, a robi się go błyskawicznie. Na pewno nie masz pojęcia, co jest...
-
Panierka odpada od ryby podczas smażenia? Ten błąd popełnia co drugi Polak
Są takie sytuacje podczas gotowania, które potrafią zdenerwować niemiłosiernie do tego stopnia, że mamy ochotę wziąć patelnię lub garnek i posłać je w diabły. Jedną z takich sytuacji jest odpadająca panierka podczas smażenia filetów z ryby. Zamias...
-
Ma mało ości i soczyste mięso. Jedz, jeśli chcesz schudnąć
Ryby to ważny element codziennej diety, niestety wciąż traktowany po macoszemu przez Polaków. Sięgamy po nie najczęściej w okresie Bożego Narodzenia, kiedy na stołach lądują np. karpie i śledzie. Powinniśmy jednak sięgać po ryby przez cały rok....
-
Tak zrobisz rybę lepszą niż nad Bałtykiem. Będzie rozpływać się w ustach, ale uważaj na dwie rzeczy
Jeśli lubisz ryby, musisz koniecznie poznać ten przepis. Soczysta ryba z piekarnika w aksamitnym, maślanym sosie z ziołami to obiad wymarzony i wcale nie musisz wybierać się do Władysławowa lub Kołobrzegu, by zafundować sobie taką ucztę. Co jest...
- Z lasu wynosili pełne kosze. "Grzybów było zbyt dużo, by je policzyć"
- To "owoc bogów". Dobry na serce i cholesterol. Kupisz go w markecie
- Zacznij oszczędzać już dziś. Na emeryturze możesz spędzić nawet 20 latMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Weź słoik i kawałek papieru. Muszki owocówki już się nie wydostaną
-
Jak zrobić łazanki z kapustą? Z przepisu babci będą palce lizać
- Wyrzuciłam z lodówki wędlinę i sery, teraz kanapki robię z tym. Nie jadłam lepszego smarowidła
- Jesienią nie robię meksykańskiej i rosołu. Ta zupa okazuje się numerem jeden
- Zrobiłam to i nie przepłacam za kawę na mieście. Dużo oszczędzam
- Biedronka wyprzedaj ją o nawet 200 zł mniej. W Lidlu też są podobne
- Nieziemska zupa dyniowa. Jeden składnik całkowicie zmienia wszystko
-
To jedna z najsmaczniejszych ryb świata. W Grecji to przysmak, w Polsce mało kto ją zna
Jeśli chodzi o ulubione ryby Polaków, na czele są dorsz, łosoś, mintaj czy śledź. Jednak One nawet w połowie nie są tak pyszne, jak ryba, o której dziś opowiemy. Na wakacjach w Grecji lub we Włoszech zjesz ją wszędzie, a większość Polaków nie ma...
-
Zaskakujące wyniki badań japońskich naukowców. Ryby jedzone w ten sposób mogą "przedłużać życie"
Ryby warto jadać nie tylko od święta. Eksperci do spraw żywienia podkreślają, że powinny pojawiać się na naszych stołach nawet dwa razy w tygodniu. Niestety, nadal pożywamy ich zdecydowanie za mało. Nowe badania japońskich naukowców mogą to jednak...
-
Ten przepis na łososia dostałam od przyjaciółki. Dodałam dwa składniki i nie żałuję
Łosoś z syropem klonowym to popularne danie kuchni kanadyjskiej. Syrop nadaje rybie charakterystycznej słodyczy. Przepis poznałam dzięki mojej przyjaciółce, ale ze względu na moje uwielbienie dla kuchni azjatyckiej, nieco go urozmaiciłam, dodając...
-
Na Mazurach jedzą "frytki z oczami". To najlepsza przekąska rybna, jaka istnieje
Kiedy wybieramy się na Mazury, mamy nadzieję zjeść pyszne, świeżuteńkie ryby poławiane rano w licznych jeziorach. Liczymy na pyszne okonie, sandacze, miętusy czy sumy, ale jest pewien gatunek, który zasługuje na szczególną uwagę. Nie bez powodu...
-
Ta ryba nie ma ości, jest zdrowa, a Polacy i tak ją omijają. Spróbuj, a od razu zapomnisz o łososiu
Ryby to samo zdrowie, ale, jak się okazuje, nie wszystkie - niektóre gatunki pochłaniają szkodliwą rtęć. Karmazyn, który niestety często jest pomijany, jest jednak dla nas zbawienny. Ta ryba kosztuje grosze, można przygotować z niej smaczny obiad ...
-
Dziadek Leszek zawsze mówił, że świeża ryba jest najlepsza. Byłam w szoku, gdy dowiedziałam się prawdy
Wiele osób uważa, że świeże produkty są lepsze niż mrożone. Z tych drugich korzystamy zazwyczaj tylko poza sezonem. Okazuje się, że nie zawsze jest to dobra decyzja. Ekspert postanowił rozwiać wątpliwości w temacie ryb.
-
Zupa rybna jak na wakacjach w drogim hotelu. Liczy się wywar i przyprawy. Magda Gessler by zatańczyła
Zupa rybna nie jest tak popularna jak zupa pomidorowa lub pieczarkowa, a to wielka szkoda. Przepis na zupę rybną jest naprawdę prosty, a jeśli zadbasz o dwie rzeczy, będzie smakowała jak z pięciogwiazdkowego hotelu u wybrzeży Turcji lub Grecji....
-
Ma mało ości i stabilizuje cholesterol. Jedz ją zamiast schabowego
Ryby są ważnym składnikiem diety, ale Polacy wciąż jedzą ich za mało. Kiedy już jednak zdecydujemy się, by wylądowały na naszym talerzu, często sięgamy po halibuta. Okazuje się, że to dobry wybór. Ta tłusta ryba morska jest bardzo zdrowa. Pomaga...
-
Ta jajecznica jest najlepsza na świecie. Ma mnóstwo białka i smakuje jak nad morzem. To przez lubiany dodatek
Jajecznica to chyba najczęściej wybierana opcja śniadaniowa w dużej części świata i nie inaczej jest w Polsce. Uwielbiamy jajecznicę za szybkość i prostotę wykonania, ale też dlatego, że syci na długo. Na Kaszubach jednak nie robią zwykłej...
-
Najpyszniejsza ryba z grilla, piekarnika i patelni. Prawie nie ma ości, ale i tak kupujemy ją rzadko
Ta ryba bije na głowę dorsza, łososia i inne popularne ryby. Króluje w tawernach, restauracjach na Bałkanach, a Grecy jedzą ją prawie codziennie. Ma mało ości i jędrne, delikatne mięso. Zanim znów kupisz kurczaka, zastanów się, czy nie lepiej...
-
"Marynaty są okropne". Robert Makłowicz ma sprawdzone sposoby na grillowanie ze smakiem
Początek maja to idealny moment dla gotowania na świeżym powietrzu. Ciepłe dni zachęcają do rozpalenia grilla i cieszenia się smakiem prosto z rusztu. Dla poszukujących alternatywy dla typowej kiełbasy z grilla polski podróżnik i krytyk kulinarny...
-
Uchodzi za rarytas, ale w UE jest zakazana. Źle przyrządzona staje się śmiertelnie trująca
Ryba fugu, czyli rozdymka tygrysia, w Japonii jest uznawana za specjał. O jej smaku mówi się, że jest niepowtarzalny i niezwykle delikatny. Jedzenie tej ryby może też jednak przyprawiać o ciarki. W ciele fugu znajduje się bowiem toksyna, która jes...
-
Tę sztuczkę zdradziła mi babcia. Wystarczy odrobinka. Ryba nie przywiera do patelni i nie pryska
Ryby w panierce i w cieście, ale też bez takich dodatków, to pomysł na zdrowy i pyszny obiad. Przygotowujemy je w różny sposób, najczęściej jednak na patelni. I tu często pojawia się problem. Jak smażyć rybę, aby nie przywarła do patelni i nie...
-
Ryba bez ości? Nie dorsz i nie łosoś. Ta bije je na głowę nie tylko ceną
Ryby goszczą na naszych talerzach rzadziej, niż powinny. Wśród powodów znaleźć można m.in. ceny i niechęć przed ośćmi. To błąd, bo w sklepach znaleźć można gatunek, który jest zarówno tani, jak i smaczny. Jaka ryba bez ości? Wcale nie dorsz.
-
Chrapka na makaron z łososiem i szpinakiem? Zrobisz pyszny i pożywny obiad w zaledwie 20 minut
Makaron z łososiem i szpinakiem doskonale sprawdzi się na szybki, smaczny i sycący obiad po długim dniu w pracy czy szkole. Przygotowanie posiłku jest banalnie proste, a lista składników - wyjątkowo krótka.
-
Ta ryba nie jest doceniana, chociaż zasługuje na uwagę każdego. Jest smaczna i przede wszystkim tania
Miętus pospolity to ryba, która dziś jest traktowana nieco po macoszemu, a szkoda, bo jak się okazuje, jest bardzo smaczna, do tego zdrowa i co najważniejsze - jej zakup nie zrujnuje naszego budżetu. Zatem dlaczego warto go jeść?
-
Tak wygląda produkcja paluszków krabowych. Gdy to zobaczysz, więcej ich nie kupisz
Paluszki krabowe, czyli surimi, to popularny przysmak, który jest składnikiem na przykład sushi, czy sałatek. Nie każdy jednak wie, jak powstają. Niestety proces produkcji nie wygląda zachęcająco.
-
To nie sushi, a śledzik w przepysznym zawijańcu. Podany na Wielkanoc zrobi prawdziwą furorę
Śledzia pod pierzynką zna niemal każdy, jednak ta wersja to totalny obłęd! Wszystko przez kolorowe dodatki, które otulają rybę niczym klasyczne sushi. Taki kształt pięknie się zaprezentuje na odświętnym stole, ale posłuży za idealną przekąskę "na...
-
Te placki ziemniaczane smakują inaczej, bo dodałam ten składnik. Nikt nie spodziewa się go w środku
Placki ziemniaczane to nasze ulubione danie wśród Polaków. Zazwyczaj robi się je z jednego, klasycznego przepisu i nie dodaje niespotykanych dodatków. Tym razem postanowiliśmy to zmienić, by podkręcić ich smak. Takie połączenie jest zadziwiająco...
-
Rosjanie wcinają bez umiaru, a Polacy nie dowierzają. W zupie znajdziesz nawet głowy
Często tradycyjne dania z innych państw mogą być dla nas dziwne. Jedne wywołują zaciekawienie, inne niesmak. Taką mieszankę uczuć może wywołać przykładowo zupa ucha, która dla wielu osób może być trudna do zaakceptowania ze względu na swoją...
-
To nie kurczak, wołowina, czy schab. Kotlety z tego mięsa znikają w kilka sekund
Kotlety można zrobić z wielu składników, jednak najczęściej są wykonywane z mięsa. Do wyboru mamy wiele jego rodzajów, ale jeden jest szczególnie pomijany. Zrób je tym razem inaczej i przekonaj się, jakie są pysze.
-
Tę pastę zrobisz w 5 minut, a wspominać będziesz tygodniami. Wystarczy posiekać i ułożyć na kanapce
Co, gdyby urozmaicić śniadanie o wyborną, kremową pastę, która nigdy się nie nudzi? To arcy proste zadanie, które wymaga jedynie chęci i kilku składników. W roli głównej występuje wędzony smakołyk, który wystarczy jedynie podrasować ostrym sosem,...
-
Jak szybko rozmrozić rybę? Wiele osób robi rzecz, która zagraża zdrowiu, a wystarczy trochę soli
Jak szybko rozmrozić rybę na obiad? Sprawa nie jest tak prosta jak się wydaje, a wizja zatrucia może błyskawicznie się pojawić, gdy popełnisz błąd. Okazuje się, że dotychczas mnóstwo z nas rozmrażało rybę od A do Z źle. Podpowiemy wam, jak to zrob...
-
Łosoś z tym dodatkiem to prawdziwa symfonia smaków. Sprawdzi się w święto zakochanych
Łosoś ze specjalnym dodatkiem to proste danie, które można przygotować w pół godziny i później tylko cieszyć się prawdziwą symfonią smaków. Przedstawiamy przepisy na apetyczne dania, które sprawdzą się też na drugi dzień podczas lunchu. Sprawdź,...
-
Jak upiec łososia w piekarniku, żeby nie był suchy? Przepis na wyborną rybę na walentynki i nie tylko
Łosoś pieczony w piekarniku to prostsze niż mogłoby się wydawać. Ta uniwersalna propozycja z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. Przed Tobą kulinarny debiut? Sprawdź wszystko, co musisz wiedzieć na temat łososia.
-
Ta ryba odznacza się wyjątkowo pysznym smakiem. Nie radzimy jednak jej jeść. Skutki mogą być opłakane
Ryby maślane, czy też masłowe, charakteryzują się specyficznym, kremowym smakiem. Zjedzenie ich może się jednak skończyć nieprzyjemnymi dolegliwościami. Wszystko przez zawarte w nich substancje. Kto powinien unikać spożywania tego typu ryb?...
-
Najprostszy przepis na śledzie w śmietanie. Te dodatki gwarantują, że danie będzie wyśmienite
Śledź to jedna z ulubionych ryb Polaków. Zajadamy się nim nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale i z innych okazji. Największą popularnością cieszą się śledzie w śmietanie. Z odpowiednimi dodatkami smakują wprost wyśmienicie.
-
Gimnastykujesz się nad łososiem? Z tym trikiem zdejmiesz skórę w chwilę i to bez noża
Łosoś to jedna z najzdrowszych ryb. Polacy bardzo chętnie sięgają po ten gatunek zarówno w restauracji, jak również podczas przygotowania domowego obiadu. Jednak zanim włożymy filet z łososia do piekarnika lub na patelnię, należy usunąć skórę. Nie...
-
Jednogarnkowe danie w wersji luksusowej. Patryk Galewski podzielił się przepisem na łososia w rosole
Nie ma to jak dania jednogarnkowe. Taki posiłek przede wszystkim nie generuje stosu naczyń do zmywania, a przy okazji jego przygotowanie jest z reguły banalnie proste. Patryk Galewski podzielił się ostatnio przepisem, na wyśmienitego łososia...
-
Ten tuńczyk ważył 238 kg, został sprzedany za równowartość 3,15 mln zł. Najwyższa cena od lat
To najdroższy tuńczyk błękitnopłetwy od czasu pandemii COVID-19. Został sprzedany za 114,2 mln jenów, czyli równowartość 3,15 mln złotych, na aukcji w Japonii, która tradycyjnie odbywa się na początku roku. Ryba ważyła blisko 240 kilogramów. Teraz...