ryby
-
Świeże ryby to gorszy wybór niż mrożone? Naukowcy mówią wprost. "Czasem mijają tygodnie"
Mrożone produkty często są postrzegane jako gorsze i mniej zdrowe niż świeże. Tymczasem okazuje się, że nie musi tak być. Norwescy naukowcy przekonują, że w sklepach lepiej kupować ryby mrożone, bo często przewyższają świeże zarówno pod względem...
-
Ta ryba jest lepsza niż dorsz i łosoś razem wzięte. Wersja z pietruszką i chili rzuca na kolana
Obiad w piątek w wielu polskich domach to oczywiście ryba i chociaż nie jest to regułą, najczęściej stawiamy na smażone filety. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą rybę, która i smakiem i wartościami odżywczymi wygrywa z uwielbianymi...
-
To najlepsze kotlety na obiad w piątek. Tak soczyste, że zapomnisz o zwykłych mielonych
Jeśli szukasz inspiracji na obiad w piątek lub po prostu najzwyczajniej w świecie znudziły ci się klasyczne kotlety z wieprzowiny albo drobiu, mamy dla ciebie świetny przepis. Te kotleciki wychodzą delikatne, soczyste i aromatyczne, a zrobisz je z...
-
W piątek zawsze robię to danie. Zapiekanka wychodzi lepsza niż lasagne. Cała blacha znika w moment
Co na postny obiad? Jeśli nie masz pomysłu na bezmięsne danie, ten przepis jest dla ciebie. Obłędnie pyszną zapiekankę zrobisz w zaledwie kilka minut i z pewnością podpasuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
-
Sekretny składnik, który zmieni rybę z folii w kulinarne arcydzieło. Na talerzu zostaną same ości
Ryba z piekarnika w folii to szybki sposób na aromatyczny i pełnowartościowy obiad. Chcesz, by zawsze była soczysta i pyszna? Oto mój sprawdzony sposób, który gwarantuje efekt jak z wykwintnej restauracji. Przekonaj się, jakie to proste i przygotu...
-
Chrupiące i zdrowsze niż mrożonki ze sklepu. Domowe paluszki rybne wyjdą najlepsze na tych rybach
Paluszki rybne kojarzą się z przysmakiem głównie dla najmłodszych, kupowanym na wagę w wielkich marketowych zamrażalnikach lub zapakowanym w kolorowe opakowania. Nie ma co ukrywać, czasami kupując gotowe paluszki rybne, możemy się naciąć na sztucz...
-
Zapomnij o smażonej rybie. Natrzyj dorsza i piecz 20 minut. Pokochałam ten obiad od pierwszego kęsa
Jak zrobić dorsza z piekarnika, żeby nie był suchy? To idealny pomysł na obiad. Sekretem jest specjalna marynata oraz sposób pieczenia. Dzięki temu ryba wyjdzie idealnie soczysta i nie straci wilgoci.
-
Jak szybko rozmrozić rybę? Zapomnij o moczeniu w wodzie. Wystarczy jedna przyprawa i kilkanaście minut
Stało się, ryba nie została wyjęta wcześniej z zamrażarki. Zamiast biec do sklepu po świeżą albo na szybko wymyślać inne danie, skorzystaj z naszego triku. Zajmie ci to dosłownie chwilę, a zawsze działa. Podpowiadamy, jak szybko rozmrozić rybę.
-
Jaka przyprawa do ryby? Nie kupuj gotowca w saszetce, tylko użyj tego. Aromat nie do podrobienia
Czym najlepiej przyprawić rybę? To pytanie zadaje sobie każdy, kto postanowił przyrządzić ją na wigilię albo rodzinny obiad. Chcemy podkręcić smak dania i sprawić, żeby było aromatyczne i wyraziste. Mamy na to sprawdzony sposób.
-
Używasz tej mąki do smażenia ryby? Nic dziwnego, że nie chrupie. Wybierz dobrze, a wyjdzie idealna
Ryba smażona w mące to prostota i smak, które nigdy nie zawodzą, szczególnie podczas świątecznych spotkań. Jednak sekretem sukcesu potrawy jest użycie odpowiedniego sypkiego produktu. To właśnie on odpowiada za chrupkość i zapewnia złoty kolor. Ni...
-
Kroję w paski i mieszam z majonezem. To najlepsza sałatka na weekend
-
Pokazał kupon za zwrot butelek w Lidlu. Ludzie zaskoczeni
-
Do soboty w Biedronce. Kupujesz dwa, a trzeci gratis. Hit też w Dino
-
Pierogi książęce. W farszu są ziemniaki i mają przednie towarzystwo
-
Kurczak po toskańsku, czyli obiad w 20 minut. Zakochasz się
- Quiz z kuchni włoskiej. Wiesz, jak się robi pizzę? Już masz punkt!
- Quiz z kuchni włoskiej. Wiesz, jak się robi pizzę? Już masz punkt!
- To quiz kulinarny na P! Tylko mistrzowie kuchni zgarną tu okrągłe 10/10
- To quiz kulinarny na P! Tylko mistrzowie kuchni zgarną tu okrągłe 10/10
- Słodycze jak ciastka znanej marki! Są tanie jak barszcz i idealne dla niespodziewanych gości
-
Weź ketchup, cebulę i korniszony. Śledzie w tym sosie to poezja
Śledzie królują na naszych stołach nie tylko na święta, ale jednak w Boże Narodzenie jemy ich najwięcej i ciągle próbujemy nowych przepisów. Jednak żadne śledzie nie są tak pyszne jak te, które robię już od pięciu lat. Sos jest nieziemski i co...
-
Wielu Polaków wyrzuca ości do tego pojemnika. Nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd
Polacy chętnie sięgają po rybne przysmaki, ale nie zawsze pamiętają o właściwym sposobie pozbywania się resztek. To spory błąd, gdyż takim zachowaniem znacznie szkodzimy środowisku. Jeśli nie wiesz, gdzie wyrzucić ości z ryby, w tym artykule...
-
Przebija dorsza i karpia. Jest lekkostrawny, ma mało ości i zwiększa poziom "dobrego" cholesterolu
W wigilię karp bez wątpienia jest królem stołu. Z biegiem lat jego smak może się jednak znudzić. Jeśli tak jest w twoim przypadku, zaskocz rodzinę i zastąp go nieoczywistą propozycją. Wcale nie chodzi o sandacza czy dorsza, tylko suma.
-
Jest bardziej chrupiący i nie śmierdzi w całym domu. "Już nigdy nie usmażę karpia na patelni"
Wigilijny karp często ląduje na stole w wersji smażonej. Można jednak zrobić w o wiele lepszy sposób niż na patelni. Moja koleżanka podzieliła się ze mną patentem na karpia robionego w air fryerze, czyli frytkownicy beztłuszczowej. Przekonuje, że...
-
Dietetyczka wskazała najgorszą rybę na Wigilię. Ból żołądka gwarantowany. "Ma pochodne parafiny"
Ryba to punkt obowiązkowy w świątecznym menu. Niektórzy pozostają wierni karpiowi, pozostali stawiają na inne gatunki. Dietetyczka powiedziała, które są najzdrowsze, a których lepiej nigdy nie kupować.
-
Zupa rybna z karpia wygryzie wigilijny barszcz. Jeden dodatek jest kluczowy
Przepis na zupę rybną z karpia poznałam kilka lat temu, kiedy na Wigilię przyniosła go żona kuzyna. Dotychczas w Wigilię zawsze jedliśmy barszcz, od tamtej pory to się zmieniło. Zupa rybna z karpia jest pyszna, aromatyczna, esencjonalna i przyjemn...
-
To mój ulubiony przepis na karpia. Smażę i wkładam do słoika. Zjadam pół na raz
Wśród potraw wigilijnych nie może zabraknąć karpia. Najczęściej stawiamy na karpia smażonego, czasami robimy go także w galarecie. U mnie w domu jest jeszcze jeden sposób na karpia i każdy go po prostu ubóstwia. Jak zrobić marynowanego karpia?...
-
Śledzie na słodko-słono to mój hit wigilijny. Znikają zaraz po barszczu
Szukasz przepisu na śledzie świąteczne? Masz ich mnóstwo - śledzie pod szubą, po kaszubsku, po chłopsku, gryficku i śledzie gajowego. Te przepisy są pyszne i nie trzeba się z tym kłócić. Jednak jest jeszcze jeden przepis na śledzie, które warto...
-
Ma mało ości, mało kalorii i dużo cennego białka. Teraz kupisz ją w promocji
W okresie świątecznym Polacy jedzą najwięcej ryb. Najczęściej są to oczywiście śledzie pod wieloma postaciami oraz karp. Warto jednak czasem spojrzeć na ryby szerzej i postawić na stole coś zupełnie innego. Doskonale w tej roli sprawdzi się halibu...
-
Śledzie po chłopsku to wigilijny przysmak. Tak pyszne, że schodzą jeszcze przed opłatkiem
Śledzie po chłopsku to w mojej rodzinie obowiązkowy punkt każdego święta, ale na Boże Narodzenie robimy ich dużo więcej. Pracy tyle, co nic, a są tak pyszne, że inne potrawy mogą przy nich nie istnieć. Po co kombinować, skoro najprostsze przepisy ...
-
Smażysz karpia na oleju? Koleżanka zdradziła mi lepszy sposób. "Jest jędrny i delikatny"
Karp na wigilijnym stole często pojawia się w wersji smażonej. By smakował jak najlepiej, warto wiedzieć, na jakim tłuszczu go smażyć. Wiele osób wybiera zapewne sam olej. Koleżanka z redakcji podzieliła się jednak sposobem, który stosowała jej...
-
W Polsce rzadko kupowana, a uznano ją za najzdrowszą. Ma soczyste mięso i nie kumuluje rtęci
Polacy wciąż jedzą za mało ryb. Gdy już po nie sięgamy, najczęściej kupujemy m.in. łososia, mintaja, śledzia, makrelę i dorsza. Nie są to najgorsze wybory, ale to inną rybę naukowcy uznali swego czasu za najzdrowszą na świecie. W Polsce jada się j...
-
Ma delikatne mięso i dużo potrzebnego białka. Polski szef kuchni robi go w tym sosie
Coraz więcej osób rezygnuje z podawania karpia na Boże Narodzenie i szuka smaczniejszych ryb. Daleko szukać nie trzeba. Bardzo dobrym zamiennikiem będzie bowiem doskonale znany Polakom dorsz, który cechuje się delikatnym smakiem i bogactwem...
-
Zaserwowałam śledzie proboszcza. Po 5 minutach miska była pusta. Każdy notował przepis na serwetce
W święta na stole obowiązkowo muszą znaleźć się śledzie. Warto jednak trochę zaszaleć i w tym roku wymienić klasyczne propozycje na coś nieoczywistego. Najlepszym wyborem są śledzie proboszcza. Oryginalna nazwa i pyszne dodatki to ich znak...
-
Ryba po japońsku bije śledzie na głowę. Robi się naprawdę szybko. Sekret tkwi w zalewie
Ryba po japońsku to prosty i szybki sposób na pyszne danie, które smakiem zaskoczy każdego. Przyrządzenie jej to przysłowiowa bułka z masłem, zaś smak pobija inne wersje. Należy tylko pamiętać, że świeże filety to połowa sukcesu. Jak się robi zale...
-
Znajoma zdradziła mi sekretny sposób na śledzie. Już nie moczę ich w wodzie. Robię im inną "kąpiel"
W czym najlepiej moczyć śledzie? Prawidłowa odpowiedź na to pytanie może odmienić twoje dania. Zwykła woda to klasyka, jednak istnieją sposoby, które wydobędą z nich prawdziwy potencjał. Sprawdź nasze propozycje na rybne "kąpiele", dzięki którym...
-
Tańsza od dorsza i ma mniej ości niż karp. To jedna z najzdrowszych ryb. Polacy wciąż ją pomijają
Jaka ryba jest najbardziej zdrowa? Ta z pewnością zyska sympatię osób, które wcześniej unikały ryb. Niewielka ilość ości, wyjątkowy smak i bogactwo składników odżywczych. Nie cieszy się jednak dużą popularnością w Polsce, a jest jednym z...
-
Nie tylko skóra ryby. Te szczegóły zdradzą ci, czy karp jest świeży. Stosuje je znany szef kuchni
Jak rozpoznać, czy karp jest świeży? Przed zakupem warto sprawdzić jego jakość, by uniknąć ryzyka zatrucia. Istnieje prosty sposób, który zawsze zdaje egzamin i wykorzystasz go już podczas zakupów.
-
Tak ekspresowo usuniesz łuski z karpia. Zajmie ci to mniej niż 5 minut
Gdy kupujesz sprawioną, filetowaną rybę, problem usuwania łusek masz już z głowy. Niektórzy jednak wolą karpia w całości, którego przygotują sami od początku do końca. Jego oczyszczenie bywa jednak kłopotliwe i czasochłonne. Na szczęście jest szyb...
-
Na świąteczną imprezę podam tego łososia. Znajomi pytają o niego już w listopadzie
Łosoś jest zdecydowanie jedną z ryb najczęściej wybieranych przez Polaków. Podajemy go na różne sposoby, pieczemy, smażymy, dodajemy do sałatek i makaronów. Jednak przepis na łososia, który dziś zaprezentujemy, na pewno was zadziwi i będzie...
-
Najzdrowsza i najsmaczniejsza ryba polskich jezior. Porzuć mrożonki, teraz zaczyna się sezon
Jaka jest najlepsza polska ryba? Nie dorsz, nie łosoś i nawet nie szczupak. Zbliżają się święta, więc nasze stoły będą uginać się od różnych pysznych ryb, ale akurat tę, o której dziś napiszemy, zna niewiele osób. To prawdziwe złoto polskich jezio...
-
Ryba w śmietanie jak z restauracji. Dodaj tę przyprawę, a będziesz robić ją non stop
Ryba w śmietanie to jeden z takich przepisów, który przetrwał lata i wciąż chętnie do niego wracamy. To danie naprawdę wyjątkowe i to z trzech powodów. Po pierwsze, robi się je ze względnie tanich i łatwo dostępnych składników. Po drugie, jest...
-
Przepis na rybę po grecku. Jakiej ryby użyć? Te gatunki są do niej stworzone
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia i już powolutku zaczynamy robić listę potraw na świąteczny stół. Oprócz barszczu, pierogów i kapusty z grzybami, obowiązkowo musi pojawić się ryba po grecku (o której Grecy nie słyszeli). Dziś podpowiemy wam,...
-
Śląski kucharz pokazał jak przyrządzić ten specjał. Ta ryba prawie nie ma ości, a Polacy kupują ją rzadko
Remigiusz Rączka to śląski kucharz, którego przepisy cieszą się dużą popularnością. Często nawiązują do kuchni lokalnej lub, szerzej, polskiej, ale w jednym z odcinków na Youtubie kucharz postanowił zaprezentować przepis z basenu Morza Śródziemneg...
-
Ma lepsze mięso i nie śmierdzi mułem. Karp ma poważną konkurencję, a Polacy jej nie znają
Umówmy się, karp na Wigilię to tradycja i wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez smażonych dzwonków lub tuszek zatopionych w galarecie. Jednak karp nie wszystkim pasuje - niektórym przeszkadza jego charakterystyczny, mulisty posmak. Jeśli nie...
-
Takiej ceny karpia w tym roku chyba nikt się nie spodziewał. Jest zaskoczenie
Cena karpia w tym roku może zaskoczyć. Zwłaszcza biorąc pod uwagę poprzednie lata, kiedy z roku na roku za wigilijną rybę trzeba było zapłacić coraz więcej. Wiele osób już prawdopodobnie oswoiło się z myślą, że i tym razem będą musiały sporo wydać...
-
Mają metali więcej niż na złomie. Polacy wciąż kupują te niezdrowe ryby
To, że ryby są zdrowe i należy spożywać je regularnie, od lat wkładają nam do głów lekarze i dietetycy. To najprawdziwsza prawda, w większości ryby dostarczają naszym organizmom niezbędnych witamin i składników odżywczych. Są jednak takie gatunki,...
-
Nie kombinuję i robię najprostszą rybę w occie. Proporcje zdradziła mi babcia
Ryba w occie to świetna przekąska na różne imprezy i obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole w wielu domach. Najczęściej robi się śledzie w occie, są pyszne, owszem, ale inne ryby też warto zamarynować, a jeszcze wcześniej usmażyć. Ten przepis...
-
Na Wigilię robię rosół z karpia. Jest pyszny, bo dodaję do niego garść grzybów i jeden dodatek
Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się barszcz czerwony, czasami też zupa grzybowa lub zupa rybna. W mojej rodzinie jednak nie serwuje się typowej zupy rybnej, a rosół z karpia i grzybów. To danie, na które czekam najbardziej, jest pyszne i...
-
Co zrobić, żeby "odmulić" karpia? Patent babci sprawi, że nie będzie trącał dnem stawu
Polska Wigilia bez karpia nie istnieje i możemy się kłócić o to, czy to dobrze, czy źle, ale ta ryba naprawdę bardzo silnie wpisała się w tradycję kolacji wigilijnej. Niestety, karp nie jest ulubioną rybą większości, a niektórzy wręcz odwracają...