ryby
-
Ta ryba jest lepsza niż dorsz. Ma delikatne mięso i subtelny smak. Wystarczą cytryna, sól i tymianek
Dorsz to bardzo popularna ryba, ale nie wszyscy za nim przepadają. Czym go zastąpić? Dobrą propozycją może być łupacz, który jest delikatniejszy, dzięki czemu nie ma typowego, rybiego aromatu. Jak go przyrządzić? Wyjaśniamy.
-
Domowy paprykarz tak pyszny, że mucha nie siada. Makrela? Dobry żart
Kiedy mówimy o ulubionych smarowidłach Polaków, to o paprykarzu grzech nie wspomnieć. W co trzeciej polskiej lodówce znajdzie się puszka tego przysmaku, ale przecież wcale nie trzeba pędzić do sklepu, żeby paprykarz mieć. Można go zrobić w domu i...
-
To najlepsze puszkowane ryby. Biją na głowę łososia i tuńczyka
Sardynki w puszce to szybki i tani sposób na zdrowy posiłek. Dostarczają białka, witaminy D i kwasów omega-3, a przy tym zawierają niewiele rtęci. Wiele osób nie wie, że mogą być równie wartościowe jak świeża ryba.
-
To nie cebula ani majonez. Inny składnik robi z tej pasty prawdziwą petardę do chleba
Jeśli lubisz klasykę z delikatnym twistem, pasta z makreli z jajkiem przypadnie ci do gustu. Jest sycąca, wyrazista i łatwa do przygotowania. Świetnie sprawdza się na pieczywie, ale można ją też podać jako dodatek do krakersów.
-
Podgrzałam jeden składnik i wrzuciłam do sałatki. Takiego efektu się nie spodziewałam
Sałatka z łososiem wędzonym na ciepło to coś więcej niż szybki obiad. To połączenie delikatnego mięsa, chrupiących warzyw i wyrazistego sosu, które potrafi zachwycić nawet największego niejadka. Idealna, gdy nie masz czasu, ale chcesz zjeść coś...
-
Tania, smaczna i niedoceniana. Jedz regularnie, ale od patelni trzymaj się z daleka
Ryby są obowiązkowym składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety. Czerpiemy z nich wiele cennych składników, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Jedną z lepszych i najbardziej niedocenianych jest flądra, którą znamy głównie z nadmorskich...
-
To najlepsza ryba na grilla. Pozostawia daleko w tyle nawet pstrąga i tuńczyka
Z roku na rok Polacy jedzą coraz więcej ryb i najczęściej stawiamy na smażone filety lub mięsiste kawałki pieczone w piekarniku z najróżniejszymi dodatkami. Jeśli jednak chodzi o grilla, ryby wciąż przegrywają z kiełbaskami i karkówką, a szkoda, b...
-
Polacy ją ignorują, a to jedna z najzdrowszych ryb. Smak? Jest lepsza niż dorsz
Wysokie ceny oraz obawa przed ośćmi zniechęcają Polaków do kupowania i jedzenia ryb. Są jednak takie gatunki, dla których warto się przełamać. Jeden z nich króluje w greckich tawernach, ale u nas jest rzadko wybierany. Ryba prawie nie ma ości, jes...
-
W Japonii i we Włoszech zakazana. W Polsce nadal ją jemy
Ryba maślana jest w Polsce doskonale znana, zwłaszcza miłośnikom sushi. Nie każdy jednak wie, że jej mięso zawiera pewne substancje, które mogą powodować przykre dolegliwości. Z tego powodu ryba została zakazana w Japonii, a także we Włoszech.
-
Żadne kotlety, tylko lekka propozycja na obiad. Sos do ryby robi robotę. Nie trzeba noża
Szukając pomysłu na szybki, lekki i zdrowy posiłek, wiele osób zastanawia się, jaka jest dobra ryba na obiad. Jedna z odpowiedzi to dorsz, który dobrze znosi pieczenie, smażenie, duszenie i świetnie komponuje się z różnymi sosami. On nigdy nie...
-
Awanturka na talerzu. Tak zrobisz najlepszą pastę na kanapki. W PRL była numerem jeden
To smarowidło królowało w czasach PRL. Jak zrobić awanturkę z makrelą? Wypróbuj ten przepis, a nie pożałujesz. Pasta idealnie sprawdzi się na kanapki, a także zawinięta w tortillę lub pitę.
-
Ta ryba królowała w PRL-u. Dziś wraca do łask. Jest tańsza i zdrowsza niż łosoś
Śledź kojarzy się wielu osobom z PRL-em i barami, w których podawano go jako zakąskę. Dziś ta ryba wraca na stoły, bo jej właściwości zdrowotne są naprawdę imponujące.
-
Ma delikatne mięso i dużo potrzebnych kwasów. Najlepsza ryba na lekki obiad
Ta zdrowa, morska ryba często ląduje na talerzach Polaków. Najczęściej jednak kupujemy ją w smażalniach, gdzie podawana jest w grubej panierce. Można jednak zrobić ją w znacznie zdrowszej i wcale nie mniej smacznej wersji. Potrzebne będą świeże...
-
Chciała zjeść małą rybę nad Bałtykiem. Dostała prawie pół kilo. Rachunek? 293 zł
Ile kosztuje obiad nad Bałtykiem? Czasem znacznie więcej, niż można by się spodziewać. Jeden niewinny kawałek ryby potrafi podbić rachunek do kwoty, która bardziej przypomina ekskluzywną kolację niż zwykły wakacyjny obiad.
-
Sprawdzili ceny w Kołobrzegu. Za gofra zapłacisz jak za obiad. "Nie stać mnie. Jadę do Turcji"
Powoli zbliżają się wakacje, a więc i czas wzmożonych wyjazdów nad morze. Para tiktokerów, którzy prowadzą profil o nazwie Warto_zobaczyć, sprawdziła, jakie są ceny w Kołobrzegu tuż przed startem sezonu. Komentujący filmik nie szczędzili gorzkich...
-
Ciekawsza niż kanapka, lżejsza niż makaron. Ta sałatka nigdy się nie nudzi. Gotowa w kwadrans
Ten składnik zyskał popularność w zdrowej kuchni, ale wciąż wiele osób nie wie, jak go wykorzystać. Do czego można użyć komosy ryżowej? Sposobów jest naprawdę sporo - od dań obiadowych, po śniadaniowe miski. A w połączeniu z łososiem tworzy...
-
Dietetycy uznali je za najzdrowsze ryby z puszki. Dobre dla serca i doskonałe do makaronu
Ryby to źródło wielu cennych składników odżywczych. Choć w Polsce nadal jemy ich za mało, to z roku na rok wygląda to coraz lepiej. Jednymi z najchętniej przez nas kupowanymi są ryby w puszkach. To nie najgorszy wybór, choć trzeba dokładnie...
-
Proste przepisy na pieczonego łososia. 3 sposoby, by łosoś z piekarnika był soczysty jak cytryna
Polacy uwielbiają łososia i jeśli już przygotowujemy na obiad rybę, często jest to właśnie pieczony łosoś. Niestety jego mięso ma to do siebie, że łatwo można je przesuszyć. Jak zrobić łososia z piekarnika, by był bosko soczysty i smakował jak...
-
Najlepszy paprykarz robię w domu. Używam tych ryb, makreli nawet nie biorę pod uwagę
Paprykarz to obok pasztetu i pasty jajecznej ulubione smarowidło do chleba Polaków. Zwykle jednak z braku czasu i wygody stawiamy na paprykarz z puszki z czerwoną etykietą, ale jeśli chcesz zjeść naprawdę pyszny paprykarz, zrób go samodzielnie....
-
Klasyczna i najlepsza na świecie. Jak zrobić pastę z makreli? Bez tego dodatku nie zaczynaj
Co najczęściej wybieramy na śniadanie? Oczywiście kanapki. Ale przyznajcie się, ile można w kółko jeść kanapki z serem i ketchupem lub polędwicą? Dziś pochylimy czoła w stronę tradycji i zajmiemy się przepisem, który pamięta zamierzchłe czasy...
-
Smakuje jak z bałtyckiej tawerny. Odpadkowa zupa rybna to rozkosz w każdej łyżce
Zupa rybna nie jest tak częstym wyborem obiadowym Polaków, jak choćby pomidorowa czy krupnik. Najczęściej jemy ją na wakacjach gdzieś w nadmorskich tawernach i restauracjach. Jest jednak tak pyszna, że aż grzech nie zrobić jej w domu. Jakich ryb...
-
Mamy ją pod nosem, a jemy rzadko. Ma jędrne mięso i ości widoczne gołym okiem
Łosoś, makrela, mintaj, śledź, tuńczyk. To jedne z najpopularniejszych ryb wśród Polaków. W Bałtyku żyje jednak ryba, która choć smaczna i zdrowa, to rzadko ląduje na naszych talerzach. Jedną z jej cech charakterystycznych są zielonkawe lub...
-
Pokazał paczkowaną rybę z supermarketu. Wiele osób o tym nie wie. "Koniecznie sprawdzajcie"
Na profilu Pomysłodawcy, gdzie często publikowane są recenzje różnych produktów spożywczych, pojawił się apel, by uważnie czytać etykiety w sklepach. Autor pokazał zdjęcie paczkowanego filetu z mintaja i zwrócił się do obserwatorów, by przyglądali...
-
Zabraknie ryby uwielbianej przez Polaków? W oceanie jest jej coraz mniej
W Polsce, w porównaniu z innymi krajami Unii Europejskiej, nadal je się niewiele ryb, ale gdy już po nie sięgamy, makrela atlantycka jest w czołówce naszych ulubionych. To tłusta ryba morska, która zawiera dużo kwasów omega-3 i jest bardzo zdrowa....
-
Za radą babci zawsze robię rybie kąpiel. Nie śmierdzi podczas smażenia i smakuje obłędnie
Ryby są smaczne i zdrowe, ale Polacy wciąż za rzadko po nie sięgają. Jednym z powodów jest zniechęcający do ich przyrządzania zapach, który roznosi się po całym mieszkaniu, wnika w ubrania i utrzymuje się nawet przez kilka godzin. Jest na to prost...
-
Rywal dorsza. Ma delikatne, chude mięso i mało ości. Pięknie zbija "zły" cholesterol
Dorsz to jedna z najbardziej znanych oraz lubianych ryb. Prędzej czy później może nam się jednak znudzić i mamy ochotę spróbować czegoś innego. Co powiesz na jego kuzyna, który kusi niską ceną? Wyjaśniamy, czy mintaj to dobra ryba.
-
Łosoś już nigdy nie wyjdzie suchy. Szefowa kuchni zdradziła trik. Wcale nie chodzi o marynatę
Przygotowując rybę na obiad, każdy z nas chce, aby wyszła smaczna. Nie jest to jednak takie proste, bo na talerzach często lądują wysuszone na wiór kawałki. Jak upiec łososia, żeby był soczysty? Szefowa kuchni zdradziła prosty sposób. Dzięki niemu...
-
Żadna cebula. Dodaj ten owoc do śledzi, a wyjdą jeszcze smaczniejsze. Szybko znikną z półmiska
Co można dodać do śledzi? To świetna przekąska, która sprawdza się nie tylko podczas rodzinnych imprez. Okazuje się, że wystarczy dorzucić do nich jeden składnik, a wyjdą jeszcze smaczniejsze niż zwykle.
-
Został ci łosoś z obiadu? Zrób z niego pyszne smarowidło na kanapki. Lepsze niż pasta jajeczna
Łosoś to doskonałe źródło witamin, białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Można go dodawać do kanapek czy sałatek albo upiec i zaserwować na obiad. Jest jeszcze jedna opcja, dzięki której nic się nie zmarnuje. Pasta z łososia pieczonego to prawdziw...
-
Gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Zastanów się, zanim umieścisz ją w pojemniku na śmieci zmieszane
Gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Segregacja śmieci to nasz obowiązek, dzięki któremu możemy dbać o planetę i środowisko naturalne. Choć na ogół znamy zasady segregacji odpadów, to czasem zdarzają się produkty problematyczne. Jednym z nich są puszki...
-
Przepis na łososia, którego wszyscy będą ci zazdrościć. To tylko 20 minut w piekarniku
Przepis na łososia z piekarnika na zawsze odmieni twoje piątkowe (i nie tylko) obiady. Ryba wychodzi soczysta, delikatna, wręcz rozpadająca się, a sos maślano-ziołowy to po prostu majstersztyk. Zrobisz raz i rodzina ciągle będzie się domagać tej...
-
Świeże ryby to gorszy wybór niż mrożone? Naukowcy mówią wprost. "Czasem mijają tygodnie"
Mrożone produkty często są postrzegane jako gorsze i mniej zdrowe niż świeże. Tymczasem okazuje się, że nie musi tak być. Norwescy naukowcy przekonują, że w sklepach lepiej kupować ryby mrożone, bo często przewyższają świeże zarówno pod względem...
-
Ta ryba jest lepsza niż dorsz i łosoś razem wzięte. Wersja z pietruszką i chili rzuca na kolana
Obiad w piątek w wielu polskich domach to oczywiście ryba i chociaż nie jest to regułą, najczęściej stawiamy na smażone filety. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą rybę, która i smakiem i wartościami odżywczymi wygrywa z uwielbianymi...
-
To najlepsze kotlety na obiad w piątek. Tak soczyste, że zapomnisz o zwykłych mielonych
Jeśli szukasz inspiracji na obiad w piątek lub po prostu najzwyczajniej w świecie znudziły ci się klasyczne kotlety z wieprzowiny albo drobiu, mamy dla ciebie świetny przepis. Te kotleciki wychodzą delikatne, soczyste i aromatyczne, a zrobisz je z...
-
W piątek zawsze robię to danie. Zapiekanka wychodzi lepsza niż lasagne. Cała blacha znika w moment
Co na postny obiad? Jeśli nie masz pomysłu na bezmięsne danie, ten przepis jest dla ciebie. Obłędnie pyszną zapiekankę zrobisz w zaledwie kilka minut i z pewnością podpasuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
-
Sekretny składnik, który zmieni rybę z folii w kulinarne arcydzieło. Na talerzu zostaną same ości
Ryba z piekarnika w folii to szybki sposób na aromatyczny i pełnowartościowy obiad. Chcesz, by zawsze była soczysta i pyszna? Oto mój sprawdzony sposób, który gwarantuje efekt jak z wykwintnej restauracji. Przekonaj się, jakie to proste i przygotu...
-
Chrupiące i zdrowsze niż mrożonki ze sklepu. Domowe paluszki rybne wyjdą najlepsze na tych rybach
Paluszki rybne kojarzą się z przysmakiem głównie dla najmłodszych, kupowanym na wagę w wielkich marketowych zamrażalnikach lub zapakowanym w kolorowe opakowania. Nie ma co ukrywać, czasami kupując gotowe paluszki rybne, możemy się naciąć na sztucz...
-
Zapomnij o smażonej rybie. Natrzyj dorsza i piecz 20 minut. Pokochałam ten obiad od pierwszego kęsa
Jak zrobić dorsza z piekarnika, żeby nie był suchy? To idealny pomysł na obiad. Sekretem jest specjalna marynata oraz sposób pieczenia. Dzięki temu ryba wyjdzie idealnie soczysta i nie straci wilgoci.
-
Jak szybko rozmrozić rybę? Zapomnij o moczeniu w wodzie. Wystarczy jedna przyprawa i kilkanaście minut
Stało się, ryba nie została wyjęta wcześniej z zamrażarki. Zamiast biec do sklepu po świeżą albo na szybko wymyślać inne danie, skorzystaj z naszego triku. Zajmie ci to dosłownie chwilę, a zawsze działa. Podpowiadamy, jak szybko rozmrozić rybę.
-
Jaka przyprawa do ryby? Nie kupuj gotowca w saszetce, tylko użyj tego. Aromat nie do podrobienia
Czym najlepiej przyprawić rybę? To pytanie zadaje sobie każdy, kto postanowił przyrządzić ją na wigilię albo rodzinny obiad. Chcemy podkręcić smak dania i sprawić, żeby było aromatyczne i wyraziste. Mamy na to sprawdzony sposób.