ryby
-
Jak usunąć nieprzyjemny zapach ryby? Potrzebujesz tylko jednego składnika. Masz go w lodówce
Ryba to specyficzne danie - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Wiele osób rezygnuje z jej przygotowywania ze względu na specyficzny zapach. Nie należy on do najprzyjemniejszych. Co trzeba zrobić, by się go pozbyć? Pomoże w tym mała sztuczka.
-
Zupa rybna - przepis z warzywami i mintajem w roli głównej. Dodaj jeden składnik, który wzbogaci smak
Niektóre dania wydają się wielu osobom dziwne. Jednym z nich jest zupa rybna. Przepis pokaże wam, że ta potrwa, choć nieco zaskakująca, może być bardzo pyszna. Jesteście gotowi?
-
Czy w smażalniach nad morzem zjemy świeżą rybę? "To raczej mit"
Powoli zbliżają się wakacje. Wielu Polaków, jak co roku, z pewnością wyjedzie nad Bałtyk, gdzie będą stołować się między innymi w smażalniach, które kuszą turystów świeżą rybką prosto z morza. Czy aby na pewno tak jest? Ekspertka rozwiewa...
-
Pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem. Banalny przepis w kilku krokach
Pasta z makreli na śniadanie lub kolację, na pysznym pieczywie pszennym lub na zakwasie - to połączenie zasmakuje naszym domownikom. Przedstawiamy bardzo prosty przepis krok po kroku na pyszną pastę z makreli z jakiem i ogórkiem.
-
Przepis na łososia z piekarnika - mniam! To danie wykonasz w kilkanaście minut
Pieczony łosoś z warzywami to proste do przygotowania danie, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Tę rybę warto włączyć do diety, bo zawiera sporo składników odżywczych. Łosoś jest bogaty m.in. w astaksantynę, przeciwutleniacz, któr...
-
Paprykarz - przepis na smarowidło, któremu się nie oprzesz. Podpowiadamy, która ryba najlepsza
Każdy miłośnik ryb potwierdzi tezę, że kanapki z paprykarzem są pyszne. Owszem, są, ale mogą być superpyszne, jeśli zrobisz paprykarz samodzielnie. Przepis na domowy paprykarz jest banalny, ale najważniejsza jest oczywiście ryba. Podpowiemy, jaka...
-
Szukasz prostego pomysłu na rybę? Pasta z makreli to pyszne rozwiązanie. Nie zapomnij o zielonym dodatku
Ryby można przyrządzać na różne sposoby. Niektóre z nich są wymagające i czasochłonne. Jest jednak danie, które przygotujecie szybko i minimalnym nakładem sił. Przed wami pasta z makreli, która idealnie sprawdzi się jako smarowidło do chleba.
-
Przepis na łososia z piekarnika - smaczna alternatywa dla mięsa. Będziesz zaskoczony użytą przyprawą
Dzielimy się na osoby, które kochają lub nienawidzą ryby. Nie jest tajemnicą, że dania z nimi są zdrowe i bogate w kwasy omega 3. Jednak przygotowanie bywa czasochłonne, a zdaniem niektórych - ryby nie mają smaku. Przedstawiamy więc przepis na...
-
Sandacz - przepis na słodkowodną rybę. Postaw na obłędny dodatek, który podbija smak potrawy
Niemal każdą rybę uznaję się za zdrową - choć niektóre, jak tuńczyk, powinny być jedzone w rozsądnych ilościach. Większość jednak ma mnóstwo właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Nie inaczej jest z sandaczem. Przepis na danie z...
-
Pstrąg tęczowy - przepis na zdrowy i szybki obiad. Tę rybę przygotujesz w zaledwie 30 minut
Zastanawiasz się nad zdrowym i szybkim obiadem? Pstrąg tęczowy z piekarnika to delikatne i chude mięso, bogate w kwasy omega 3. Idealnie smakuje skropiony cytryną i podany ze świeżymi warzywami. Podbije kubki smakowe nie tylko tych, którzy są na...
-
"Milionerzy". Padło pytanie o kuloodporną kawę. Było warte 75 tys. zł. Uczestnik zaryzykował
-
Najlepszy sposób na umycie truskawek. Potrzebujesz tylko dwóch składników
-
Racuchy - przepis dla zabieganych. Na pewno w kuchni masz wszystkie składniki
-
Lekki obiad z wiosennymi składnikami. Trzy łatwe przepisy dla każdego
-
Kapuśniak - przepis. Z młodą kapustą wyjdzie boski, ale nie możesz zapomnieć o nietypowym dodatku
- Wszyscy wszędzie tylko ciasto z rabarbarem. Opcji jest więcej. Co jeszcze można z niego zrobić?
- Przepis na kiszone rzodkiewki. Warzywa trzeba kisić co najmniej trzy dni
- Kotlety mielone bez jajka - czy to w ogóle możliwe? Owszem i nie wpływa na smak
- Aromatyczne boczniaki - dwa przepisy na wiosenne, grzybowe dania. Są całkowicie bezmięsne
- Proste pierogi ruskie. Przepis babci sprawi, że powróci smak dzieciństwa
-
Śledź w occie. Jak przygotować? Mamy sprawdzony przepis!
Śledź w occie to danie kojarzone z Bożym Narodzeniem, ale z powodzeniem można je jeść o każdej porze roku. Warto przy tym przyrządzić je samemu. Jak to zrobić? Oto prosty przepis.
-
Przepis na łososia w folii z piekarnika, czyli obiad w 30 minut. Dodatek cytryny jest kluczowy
Łosoś pieczony w folii z piekarnika to wspaniały pomysł na szybki obiad lub romantyczną kolację we dwoje. Robi się go w bardzo szybko, a smak i aromat pozostają w pamięci na długo. Jak przygotować pysznego łososia w folii z piekarnika? Nie zapomni...
-
Pasta z makreli krok po kroku. Jak przygotować pożywną pastę rybną?
Pasta z makreli to dla wielu osób smak dzieciństwa. Rybna pasta jest doskonałym dodatkiem do śniadań i kolacji. Warto dodać makrelę do jadłospisu, ponieważ jest to ryba bogata w kwasy omega 3. Pasta z makreli: jak przygotować smaczny dodatek do...
-
Pasta z makreli. Przepis na genialną przekąskę do kanapek. Dodatki są kluczowe
Pasta z makreli to świetny pomysł na smarowidło do kanapek, ale też jako przekąska na imprezę. Można nałożyć ją na przykład na krakersy lub postawić w osobnej miseczce, aby goście sami zanurzali w niej pokrojone w słupki warzywa. Podpowiadamy, jak...
-
Ryba po japońsku sprawdzi się na sylwestra. Pyszna na ciepło i na zimno
Macie już plany na przekąski i ciasta na Sylwestra? Czas dorzucić do menu coś bardziej konkretnego. Przygotujcie pyszną rybę po japońsku - polecamy prosty przepis.
-
Jak wybrać rybę na święta? Kluczowe informacje nie zawsze są na opakowaniu
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez ryb. Karpie, śledzie, łososie pojawiają się na naszych stołach pod najróżniejszymi postaciami. Niestety istnieje realne ryzyko, że niektórych z nich może za pewien czas zabraknąć w naszych domach...
-
Śledzie z orzechami i śliwkami. Pamiętaj, by odpowiednio wymoczyć rybę, a będzie idealna
Śledzie można przygotowywać na naprawdę wiele sposobów. Świetnie łączą się z rozmaitymi dodatkami. Jeśli lubicie je w słodszej wersji, spróbujcie przyrządzić te ryby z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami. Coś czujemy, że wam zasmakują.
-
Pomysł na śledzie: garść podpowiedzi, jak przygotować śledzie na Boże Narodzenie
Ryby wchodzą obowiązkowo w skład świątecznego menu, toteż warto mieć pomysł na śledzie, które zachwycą zarówno domowników, jak i gości. Zwykle, przygotowując śledzie na Wigilię czy świąteczne posiłki, sięgamy po tradycyjne przepisy, znane w rodzin...
-
Jak długo moczyć śledzie? Niektórym wystarczy płukanie, inne potrzebują aż 18 godzin
Śledzie to jedna z najpopularniejszych ryb na świątecznych stołach Polaków i bardzo wdzięczna, bo można przygotować ją na tysiące różnych sposobów. Wiele osób decyduje się jednak przyrządzić śledziowe dania w ostatniej chwili, co niekiedy może odb...
-
Po czym poznać, że ryba jest świeża? Na co zwrócić uwagę? Podpowiadamy
Wybieracie się na zakupy i planujecie kupić rybę? Najpierw sprawdźcie, jak rozpoznać, czy jest ona świeża. Mamy kilka wskazówek, na co zwrócić uwagę.
-
Nie lubisz zapachu ryby? Podpowiadamy, jak się go pozbyć podczas gotowania i po nim
Stare porzekadło mówi: "chcesz się pozbyć zapachu czosnku? Zjedz rybę. Chcesz się pozbyć zapachu ryby? Zjedz czosnek". Na szczęście poza tą metodą jest jeszcze kilka innych sposobów. Podpowiadamy, jak zniwelować zapach ryby podczas gotowania i po...
-
Ryba z ryżem. Doskonała na obiad. Czasem wystarczy tylko 10 minut
Ryba z ryżem to świetny pomysł na obiad i to nie tylko w piątek. To doskonały wybór dla osób, które mają ochotę na zdrowszy posiłek. Jak ją przyrządzić, aby była soczysta i aromatyczna? Mamy kilka propozycji.
-
Delikatny karp pieczony z suszonymi pomidorami na ziołowym pesto
Karpia traktujemy nieco po macoszemu. Wielka szkoda, bo ta ryba ma do zaoferowania naprawdę wiele. Wystarczy wybrać pewnego dostawcę, który zadba o najlepszą jakość mięsa. Potem pozostaje ją przygotować. Jak? Mamy wspaniały przepis i garść...
-
Tradycyjny karp wigilijny. Dlaczego właśnie on króluje na wieczerzy wigilijnej?
Jak przyrządzić karpia na Wigilię, żeby zachwycić całą rodzinę? Tradycyjny karp wigilijny to jedno z głównych dań, które pojawia się na postnej wieczerzy. Skąd wziął się zwyczaj jego spożywania i w jaki sposób go przygotować? Popularny karp smażon...
-
Ryba na grilla. Jaka będzie najlepsza? Czas na ostatnie grillowanie w tym sezonie
Ryba na grilla to doskonała alternatywa dla karkówki czy kiełbasek. I choć wydaje się, że jej przygotowanie może być trudniejsze niż ponacinanie kiełbaski i rzucenie jej na ruszt, to tylko pozory. Jaką rybę na grilla wybrać? Ile ma kalorii? Ile...
-
Wędzona rybka jak pamiątka znad morza. Ile można ją przechowywać?
Z wakacji nad wodą często przywozimy pyszną wędzoną rybkę. Dziś podpowiadamy wam, w jaki sposób i jak długo przechowywać takie przysmaki, by były tak smaczne, jak w dniu zakupu. W końcu szkoda, żeby takie pyszności się popsuły!
-
Pstrąg z piekarnika w folii to pomysł na zdrowy obiad, który przygotujesz w 30 minut
Ryby to doskonały pomysł na zdrowy obiad. Pstrąg z piekarnika to delikatne i chude mięso, które przygotujesz w 30 minut. Będzie smakował idealnie w towarzystwie opiekanych ziemniaków, lub puree z warzyw. Jeśli nie wiesz co na obiad, to sprawdź nas...
-
Gdzie zjeść, żeby nie odchorować? Podpowiadamy, jak wybrać dobrą smażalnię
Spędzacie wakacje nad polskim morzem? Podczas wypoczynku trudno nie zahaczyć o smażalnię ryb. Sprawdźcie, jak wybrać najlepsze miejsce i pysznie zjeść.
-
Surówka, frytki i smażona rybka - żelazny zestaw polskiego plażowicza. Jednak czy bałtyckie ryby są zdrowe?
Smażona ryba to dla wielu obowiązkowe danie, które trzeba zjeść przynajmniej raz, będąc nad morzem. Wiadomo, że samo smażenie oraz fakt, że często nie odbywa się na dopiero co wlanym oleju, nie robią z tego dania opcji fit. Jednak sporo osób martw...
-
Brak tuńczyka w tuńczyku. Zbadano próbki farszu z popularnej sieciówki
Znana sieciówka musi powalczyć o zaufanie wśród klientów. Badania wykazały, że w kanapce z tuńczykiem, którą oferuje... nie ma DNA tej ryby.
-
Grillowany łosoś- poznaj prosty przepis na grillowanego łososia
Grillowany łosoś na majówkę? Majówkowe menu to doskonała okazja do prezentacji kulinarnych umiejętności. Podczas gdy większość osób podchodzi do tematu raczej luźno, to z pewnością część zechce zawalczyć o palmę pierwszeństwa w kuchni. Bierzesz...
-
Śledzik 2021: co przygotować na ostatkową kolację?
Śledzik 2021 przypada we wtorek, 16 lutego. Jak przygotować tradycyjną ostatkową przystawkę? Sprawdź proste przepisy na śledzika.
-
Jak długo moczyć śledzie? Podpowiadamy, jak je przygotować do wigilijnych dań
Sledzie na różne sposoby lądują chyba na każdym wigilijnym stole. Przed przyrządzeniem musimy je jednak odpowiednio przygotować. Jak to zrobić?
-
Śledzie po kaszubsku, pod pierzynką i inne. Pięć najlepszych pomysłów na śledzie
Śledzie, zaraz obok karpia, stanowią najważniejszy rybny akcent na wigilijnym stole. Jak je przyrządzić, aby oczarować wszystkich biesiadników? Przedstawiamy pięć przepisów na śledzie (między innym na śledzie po kaszubsku i śledzie pod pierzynką).
-
Zupa na piątek i nie tylko? Jeśli nie próbowaliście krupniku z ryby, pora to zmienić [PRZEPIS]
Krupnik to zupa dobrze znana w każdym domu. Ale czy jedliście kiedyś krupnik z ryby? Jeśli nie, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. To doskonała propozycja nie tylko na piątkowy obiad.
-
Robert Makłowicz startuje ze świątecznymi przepisami. Na pierwszy ogień klasyki? Bynajmniej!
Na oficjalnym kanale Roberta Makłowicza na Youtube można obejrzeć już pierwszą część programu z przepisami na Boże Narodzenie. Sprawdźcie, jak zrobić gravlax oraz panierowane suszone prawdziwki według receptury najsłynniejszego polskiego krytyka...
-
Jaka ryba do ryby po grecku? Garść wskazówek, jak zrobić klasyczne danie na święta
Ryba po grecku pojawia się bardzo często na naszych wigilijnych stołach. Jeżeli jest dobrze przygotowana, będzie stanowić prawdziwy przysmak. Jak zrobić rybę po grecku? Mamy kilka wskazówek.
-
Dlaczego oryginalne matiasy mają inny kolor niż polskie? Jak wybrać najsmaczniejsze śledzie? Pytamy eksperta
Byliście kiedyś w Holandii i jedliście tam śledzie? Są tam nawet bardziej popularne niż w naszym kraju. Holenderski przysmak różni się jednak kolorem od śledzi, które możemy zjeść w Polsce. Skąd ta różnica? Zapytaliśmy specjalistę.
-
Ryba po grecku - przepis tradycyjny czy nowoczesny? Wybierz, co lubisz!
Choć nie wiadomo dokładnie skąd wzięła się w naszym menu ryba po grecku, pewne jest, że w wielu domach zagości w tym roku - tak, jak w latach ubiegłych - na wigilijnym stole. Delikatne mięso ryby i warzywa w sosie pomidorowym to połączenie, bez...
-
Jak przygotować karpia na święta? Podpowiadamy, jak się za niego zabrać
Dla wielu osób święta Bożego Narodzenia bez karpia nie istnieją. Karp w galarecie, smażony, po żydowsku... Przepisów na tę rybę jest mnóstwo. Jak przygotować karpia na święta? Sprawdźcie nasze podpowiedzi na wigilijne dania.