ryby
-
Ryba po grecku - przepis na tradycyjne danie wigilijne. Dzięki temu nie wyjdzie sucha, a krucha i soczysta
Ryba po grecku to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Pożywna ryba w połączeniu z warzywami i licznymi przyprawami nie tylko doskonale smakuje, ale i jest prosta w przygotowaniu. Zawsze robi furorę wśród gości, dlatego i w tym roku nie może j...
-
Ceny karpia w święta 2023 r. Sprawdzamy, czy w tym roku na tradycyjną rybę wydamy krocie
Sprzedaż karpi w wielu miejscach już ruszyła. Ile zatem przyjdzie nam zapłacić w tym roku za tradycyjną rybę? U producentów karp nie podrożeje w stosunku do ubiegłego roku, zawyżony cennik można jednak zauważyć w niektórych marketach. Zdradzamy te...
-
Gdy dostali rybę w smażalni, natychmiast chwycili za telefon. "Nie chcieliśmy, żeby ktoś nas wykiwał"
Urlop nad polskim morzem nie należy do najtańszych. Ci jednak, którzy wybierają ten kierunek po sezonie, liczą, że uda im się trochę zaoszczędzić. Wiele osób zastanawia się, czy drożyzna w restauracjach znika. Oto ile trzeba zapłacić za rybę w...
-
Zapisz ten przepis, bo przyda się przed Wigilią. W tej wersji ryba jest smaczniejsza od karpia
Pomimo że mamy listopad, nasze myśli coraz częściej kierowane są w stronę Świąt Bożego Narodzenia. Domowa kolacja musi być przygotowana na tip-top, dlatego już dziś warto znaleźć receptury na najlepsze dania. Ta ryba jest świetnym wyborem, dlatego...
-
Wielu z nas czeka cały rok na Wigilię, aby zjeść wyborne pyszności. Jedną z nich jest karp po żydowsku
Karp po żydowsku to jedno z topowych dań wigilijnych. W niektórych domach nie ma bez niego świętowania. Jego przygotowanie nie należy do trudnych, dlatego też jeśli jesteś początkujący w tej dziedzinie, nie martw się. Poradzisz sobie z wykonaniem.
-
Nie mocz śledzi w mleku i dodaj sekretny składnik mojej koleżanki z redakcji. Będą wręcz wyśmienite
Wiele osób uważa, że trudno jest zrobić dobre śledzie. Popełniany błąd dotyczy przede wszystkim moczenia ryby w mleku. Moja redakcyjna koleżanka ma na nie lepszy sposób. Podpowiada, jak to zrobić oraz radzi, by dodać jej sekretny składnik. Wówczas...
-
Ryba po grecku - ten przepis zdecydowanie przeniesie Wasze kubki smakowe na inny poziom
Ryba po grecku może być serwowana zarówno na zimno jak i na ciepło. Kawałki ryby zanurzone w charakterystycznym sosie warzywnym wzbudzą taki zachwyt, że goście będą prosić o dokładkę. Warto zrobić więcej!
-
Zastąp cebulę w śledziach tym składnikiem. Zapomnisz o nieprzyjemnej woni z ust, a smak ryb będzie równie znakomity
Śledzie w śmietanie to rarytas, który kochają przede wszystkim dorośli. Słone ryby i dodatek ostrej w smaku cebuli nie smakuje jednak każdemu. Czym zastąpić śmierdzące warzywo, by śledzie nadal były pyszne? Jak się okazuje, jest na to prosty sposób.
-
Koniec ze śniadaniową rutyną. Z tych składników zrobisz smaczną, tanią i zdrową pastę kanapkową
Twoje śniadanie przypomina smutną rutynę i składa się z pieczywa, sera, wędliny i bladych pomidorów? Zapomnij o tych produktach i postaw na obłędnie smaczną pastę kanapkową. To domowej roboty smarowidło wypada bezkonkurencyjnie, a wszystko z tanic...
-
To najlepsza polska ryba. A niewiele osób o niej wie. Ze świecą szukać jej na polskich stołach
Niewielu Polaków je tę rybę. A to bardzo duży błąd, bo w Polsce trudno jest znaleźć lepszą rybę. Na Mazurach uznawany jest za doskonały przysmak, jednak w innych regionach naszego kraju nie jest już tak popularna. Mowa tu o miętusie - słodkowodnej...
-
To królowa sałatek. Z jej zjedzeniem nie warto czekać, bo znika w 3 sekundy
-
Da się zrobić coś lepszego od szarlotki. Na samą myśl cieknie ślinka
-
Poznaj właściwości zamknięte w "szklanych ampułkach". Wzmocnisz odporność i nie tylkoMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Idealny karp na święta. Zrób jedną rzecz przed smażeniem, a będzie pyszniejszy
-
Tak naleśniki robi Ania Starmach. Ten kremowy składnik jest obowiązkowy
- Uszka Magdy Gessler mają nie tylko idealny kształt ale też obłędny smak
- To piernikowe ciasto jest wyjątkowe. Pobije wszystkie wypieki teściowej.
- Tego smaku nie da się podrobić. Ta swojska zupa smakuje lepiej z tym mięsem
- Przekąska tak pyszna, że zniknie w minutę. Jest idealna na imprezę
- Pamiętasz jeszcze, co jadło się w PRL-u? Jeśli tak, spróbuj mieć 9/9 w tym QUIZIE!
-
Śledzie w occie ze starego przepisu. Najłatwiejszy przepis na luks-zagrychę
Śledzie w occie kojarzą się z Bożym Narodzeniem, ale przecież ta przekąska smakuje fantastycznie przez cały rok. Dziś mam dla was przepis, który jest w mojej rodzinie od wielu dziesięcioleci i tylko potwierdza teorię, że w prostocie jest siła i...
-
Zapomnij o nudnych schabowych i drobiu w panierce. Zrób kotlety rybne po mistrzowsku, to bardzo proste
Jeśli szukasz inspiracji na smaczny, zdrowy obiad, postaw na kotlety rybne. To doskonała alternatywa dla drobiu lub klasycznych schabowych. Zapomnij jednak o nudnej i nieapetycznej wersji - nasz przepis zachwyci nawet najbardziej wymagających....
-
Kotlety rybne - zdrowe burgery z rybą. Dzieci będą się tak zajadać, że aż uszy będą się trząść!
Kotlety rybne to dobre rozwiązanie dla tych, którzy chcą wprowadzić do menu swojej rodziny więcej ryb. Niestety, wielu stroni od nich ze względu na ości. Na szczęście, możemy zrobić burgery i nie martwić się o tego typu kwestie.
-
Co można dodać do sałatki z tuńczykiem? Możliwości jest mnóstwo, a niektóre połączenia zaskakują smakiem [lista dodatków]
Sałatka z tuńczykiem to prosty sposób na wzbogacenie swojej diety o ryby. Niestety nie jemy ich tyle, ile powinniśmy. Głównie z powodu ości. Na szczęście z pomocą przychodzi nam tuńczyk. Sprawdź koniecznie przepisy, jakie przygotowaliśmy.
-
Super kremowa pasta z makreli na śniadanie. Wystarczy kilka składników i odrobina chęci
Pasta z makreli to znakomity dodatek nie tylko do chleba, ale i jajek czy nawet warzyw. Pastę rybną można wykonać na wiele sposobów. Poniżej kilka przepisów, które mogą Was zaciekawić.
-
Złowił rybę z "ludzkimi zębami". "Córka chce je włożyć pod poduszkę dla wróżki"
Wiele miejsca poświęcamy dziwacznym i nietypowym grzybom, które przykuwają wzrok wyglądem. W królestwie zwierząt jest niemniej ciekawie. Amerykanin Brian Summerlin przekonał się o tym na własne oczy, gdy złowił rybę, która wygląda, jakby miała...
-
Zalewa octowa na trzy sposoby. Inna pasuje do grzybów, inna do ogórków, a jeszcze inna do ryb. Klucz to proporcje
Jesień to idealna pora na przetwory. Wiele gospodyń właśnie w tym czasie uruchamia domową produkcję słoików z dobrociami. Trafiają do nich marynowane grzybki, ogórki w curry, czy słodkie dżemy idealne na śniadanie. Jednymi z najpopularniejszych...
-
Połącz nabiał z rybą, a powstanie śniadaniowa awanturka. Obłędna pasta królowała już w czasach PRL-u
Pasta awanturka to nietypowe połączenie dwóch obłędnie smacznych składników. Taki duet ma w sobie niesamowitą moc, a w kuchni króluje już od czasów PRL-u. Wszystko dzięki rybie i sporej porcji nabiału, która wyśmienicie smakuje ze świeżym chlebem....
-
Smażona ryba w cieście naleśnikowym. Ten przepis przeniesie cię pod najlepszą smażalnię w Sopocie
Ryba to danie, które zwykle jemy w święta lub w piątki. Mając jednak odpowiedni przepis, można cieszyć się jej smakiem na okrągło. Nasz dorsz smażony w cieście naleśnikowym jest tego najlepszym przykładem. Robi się go łatwo i szybko. Możesz mieć...
-
Zupa rybna - jest tania i smakuje jak z dobrej nadmorskiej restauracji. Przepisy z ryb morskich i słodkowodnych
Zupa rybna to danie, które niektórym kojarzy się z wigilią Bożego Narodzenia, innym z sezonem letnim spędzanym nad morzem. Oto kilka sposobów na przyrządzenie tego dania.
-
Dietetyczka przestrzega: Tych ryb powinniśmy bezwzględnie unikać. I radzi, które zjeść nad Bałtykiem
Pobyt nad Bałtykiem nieodłącznie wiąże się z wyjściem do restauracji lub smażalni i zjedzeniem ryby z frytkami. Wydaje nam się, że skoro jesteśmy nad morzem w środku sezonu, to na pewno dostaniemy świeży produkt. Tymczasem jedno wcale nie wynika z...
-
Pieczony karaś jest niedoceniany. Ale to tak aromatyczna i pyszna ryba, że aż się uszy trzęsą
Pieczony karaś to ryba, która nieczęsto gości na polskich stołach. Wszystko przez to, że nie należy do największych i ma trochę ości. Mimo to smakuje obłędnie i zdecydowanie warto ją przygotować. Podpowiadamy, jak to zrobić.
-
Kontrole sanepidu w nadbałtyckich smażalniach. Wyniki są alarmujące. Nałożono wiele mandatów
Smażona ryba z frytkami to jedno z dań, które turyści bardzo chętnie zamawiają podczas pobytu nad morzem. Niestety wiele lokali nie przestrzega podstawowych zasad sanitarnych. Od początku roku w województwie pomorskim skontrolowano 135 smażalni....
-
Jest nam niezbędna do życia. Nie zgadniesz, w jakim produkcie spożywczym jest jej najwięcej
Suplementacja witaminą D jest szczególnie istotna w okresie jesienno-zimowym, jednak przez cały rok powinniśmy dbać o jej odpowiedni poziom. Witamina ta wpływa bowiem znacząco na nasze zdrowie. Wspiera układ odpornościowy, pomaga utrzymać dobry...
-
Łaskotała Makłowicza w piętę, jest delikatna, ale Polacy od niej stronią. W tym regionie to najpyszniejsza ryba
My, Polacy, wciąż jemy za mało ryb. Nie do końca wiem, z czym to jest związane, ponieważ ryby są nie tylko pyszne, ale także zdrowe. Nasz uwielbiany podróżnik kulinarny, Robert Makłowicz wypuścił się nad Jezioro Szkoderskie w Czarnogórze, żeby...
-
Najlepsza kontra losowa smażalnia we Władysławowie. Który obiad wypadł lepiej? Ceny obu mogą dziwić
Wiele się słyszy o tym, że w sezonie letnim nie da się zjeść nad morzem dobrego posiłku w przyzwoitej cenie. Na własnej skórze próbował to sprawdzić znany youtuber Książulo. W tym celu wybrał się do dwóch knajp we Władysławowie. Jedna z nich była...
-
Polacy nie chcą ryb na weselach, bo śmierdzą? Magda Gessler komentuje: Prymitywne instynkty
Trwa sezon ślubny. Jednym z nieodłącznych elementów wesela, nad którym głowią się pary młode, jest menu. Co podać, żeby zadowolić zarówno siebie, jak i wszystkich gości? Czy jest coś, czego podawać nie wypada? Reporter "Faktu" zapytał o to Magdę...
-
Kultowa w PRL-u i niedoceniana dziś. Poznaj rybę zdrowszą od łososia i tuńczyka
Śledź był dawniej jedną z najczęściej jedzonych ryb w Polsce. Popularność zdobyły zwłaszcza w czasach PRL-u, kiedy to w sklepach niewiele można było dostać, a w każdym barze do kieliszka wódki obowiązkowa była właśnie tego typu zakąska. Dziś wiele...
-
Wiele osób ją niesłusznie pomija, a to jedna ze zdrowszych ryb. Poza smakiem kusi też dobrą ceną
Polski rynek rybny oferuje wiele smacznych i zdrowych gatunków. Wiele z nich często gości na naszych stołach, inne zaś są niesłusznie pomijane. Wśród niszowych smaków króluje makrela, która przygotowana na wiele sposobów podbije kubki smakowe...
-
Smaczniejsza od dorsza, ale Polacy prawie jej nie jedzą. Jeśli nie chcesz pluć ośćmi, koniecznie jej spróbuj
Polacy wciąż jedzą za mało ryb. Niestety wpływ mają na to wysokie ceny, jednak warto kierować się ich wartościami odżywczymi, a nie koniecznie cyframi na tabliczkach w sklepie. Jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb wyjątkowo rzadko gości n...
-
"Najgorsza ryba obok pangi" uwielbiana przez Polaków. Ma w sobie ogrom ołowiu, ale wielu osobom smakuje
Ryby to samo zdrowie, ale, jak się okazuje, nie wszystkie gatunki. Uwielbiana przez Polaków odmiana, która króluje w sklepach pod postacią zgrabnych filetów, ma wysokie stężenie ołowiu. Wiele osób uwielbia ją za smak czy niską cenę, jednak w...
-
Ceny z kosmosu za smażoną rybę nad Bałtykiem? "I tak tłumy są nad morzem i w górach"
Temat paragonów grozy nad polskim morzem co roku wraca jak bumerang. Ceny zestawów ze smażoną rybą niektórych przyprawiają o dreszcze. Wyjazd na wakacje nad Morze Bałtyckie nie przestaje być dla wielu osób sporym wydatkiem.
-
Pojechała z rodziną nad morze. Gdy zobaczyła ceny ryb, osłupiała. "Nigdy więcej"
Nie od dziś wiadomo, że ceny w miejscowościach turystycznych bywają naprawdę wysokie. Turystka, która skontaktowała się z redakcją naszego serwisu edziecko.pl, boleśnie się o tym przekonała, gdy na majówkę pojechała z rodziną nad morze. Kobieta...
-
Ta ryba to wartościowy produkt za niską cenę. Smakuje doskonale, a do tego jest o wiele tańsza niż dorsz
Jeszcze kilka lat wstecz flądra królowała nad polskim morzem, a wakacyjny obiad bez flądry był nie do pomyślenia. Dziś miejsca ustąpiła dorszowi, czy halibutowi, a sama odeszła w zapomnienie - zupełnie niesłusznie. Ryba ta jest bardzo zdrowa, ma...
-
Coś szybkiego na obiad? Wymieszaj makaron z łososiem i śmietaną. Nawet nie zdążysz mrugnąć
Nie wszyscy planują obiady z wyprzedzeniem. Często zdarza się, że dopiero w ostatniej chwili przypominamy sobie, że powinniśmy coś zjeść i wtedy zastanawiamy się, jak zrobić szybki obiad. Mamy propozycję, która, o ile lubicie ryby, z pewnością wam...
-
Czy w Wielki Piątek można jeść ryby? Wyjaśnienie leży w starożytności. "Ich jedzenie nas oziębia"
Wielki Piątek to dzień, w który katolików obowiązuje post ścisły. Można zjeść tylko trzy posiłki w ciągu dnia oraz nie powinno się spożywać potraw mięsnych. Wiele osób zastanawia się więc, czy w Wielki Piątek można jeść ryby? Teoretycznie można by...
-
Tę rybę powinniśmy jeść regularnie. Jest tania i smaczna, ale nawet nie myśl o patelni
Ryby to ważny element diety. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które są niezbędne dla ludzkiego organizmu. Szczególnie warto bliżej przyjrzeć się flądrze, która ma szereg zalet. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dobrze smakuje...
-
Znasz się na rybach? No to bez problemu rozpoznasz je na zdjęciach, prawda?
Uda ci się zdobyć komplet punktów?
-
Pasta z makreli, czyli przepis na znakomite smarowidło do kanapek. Liczy się dobra ryba i dodatki
Pasta z makreli to przepis na aromatyczny dodatek do pieczywa. Smak ryby jest solidną podstawą, jednak to warzywne dodatki, zielenina i domowy majonez nadadzą całości niebanalnego charakteru. Przygotowanie jest banalnie proste, jednak szczegóły...
-
Największy targ rybny świata. Ta ryba kosztuje miliony, ale zaraz wyginie - prawie zjedliśmy cały gatunek
Największy targ rybny świata znajduje się w Japonii na wyspie Toyosu w Zatoce Tokijskiej. Zjeżdżają się tam handlowcy i restauratorzy z całego świata w poszukiwaniu świeżych ryb i owoców morza. Najbardziej cenionym surowcem jest jednak ryba, która...