ryby
-
Świąteczne standardy - bez tych dań nie ma świąt!
Karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami, piernik - bez tych dań większość z nas nie wyobraża sobie wigilijnego czy bożonarodzeniowego stołu. Wśród tych potraw znajdziemy i takie, które - choć nie do końca tradycyjne - na dobre zadomowiły si...
-
Karp po żydowsku. Tradycyjne danie, które każdy robi po swojemu
Jak smakuje karp po żydowsku? Różnie. Nie istnieje na karpia po żydowsku jeden kanoniczny przepis. Danie to pozostaje jednak w repertuarze naszych świątecznych dań.
-
Jak zrobić śledzie po kaszubsku? Mamy przepis na rarytas wg Magdy Gessler
Z okazji zbliżających się świąt coraz częściej zastanawiamy się nad daniami, którymi uraczymy gości. Oprócz zup czy dań głównych warto też pomyśleć o prostych, szybkich i smacznych przystawkach. A co nada się na przystawkę lepiej niż ryba? I to ni...
-
Tatar ze śledzia według Magdy Gessler - przepis na doskonałe danie na Wigilię i Boże Narodzenie
Restauratorka Magda Gessler po raz kolejny postanawia podzielić się z rodakami swoimi przepisami na wigilijne dania. Tym razem jest to zyskujący coraz większą popularność tatar ze śledzia.
-
Ryba po grecku, czyli nigdy niestarzejąca się klasyka
Niby po grecku, a jednak totalnie polska. Możecie jednak nie wiedzieć, że w Grecji istnieje podobne danie - ryba burdeto - do której dodawana jest słodka papryka. Polska czy grecka, wiemy jedno - uwielbiana przez miliony potrawa, widywana również ...
-
Śledzie na Święta w śmietanie, po kaszubsku i korzenne
Jak zrobić dobre śledzie na Święta? Na to pytanie warto odpowiedzieć sobie jeszcze przed Wigilią! Śledzie wigilijne mają wiele odsłon - można przygotować je na tak wiele sposobów, że każdy znajdzie coś dla siebie! Jak zrobić dobre śledzie na święt...
-
Sałatka z ryżem i tuńczykiem na trzy sposoby
Sałatka z ryżem i tuńczykiem to prosta i smaczna sałatka, którą możesz podać na kolację, zaserwować podczas przyjęcia lub zabrać jako lunch do pracy czy szkoły. Jest smaczna i bardzo sycąca, a można przygotować ją na kilka sposobów. W jaki sposób?...
-
Zupa rybna na Wigilię i Boże Narodzenie - z karpia oraz tradycyjna ucha
Zupa rybna jest bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca. Można ją przygotować na kilka sposobów, niektóre przepisy są doskonałe na wykorzystanie resztek po przyrządzaniu dania głównego. Prosta zupa rybna - jak ją przygotować? Wszystko wyjaśniamy!
-
Karp po żydowsku - ryba na słodko na świąteczny stół w dwóch klasycznych odsłonach [PRZEPISY]
Karp po żydowsku jest jedną z potraw, która na stałe zagościła na naszych wigilijnych stołach. Można go przygotować na dwa sposoby - oba to pyszne pomysły na tę rybę. Karp wigilijny po żydowsku - jak go przyrządzić? Podajemy przepisy!
-
Karp pieczony - przepis na rybę na święta w lżejszej wersji
Karp pojawia się na większości stołów wigilijnych. Zwykle jest to karp smażony lub podawany w galarecie, więc tym razem zachęcamy do przygotowania karpia w piekarniku. Karp pieczony w całości to bardzo smaczny pomysł na wigilijną kolację. Jak go...
-
Oprysk z drożdży na ogórki i pomidory. Twoich warzyw nie tknie żadna zaraza
-
Ta sałatka robi furorę na każdej imprezie. Każdy prosi mnie o przepis
-
Czego pragnie ośmiolatek w Dniu Dziecka? "Mamo, popatrz na mnie" SPONSOR: TOYOTA
-
Dieta Rozenek-Majdan ma wiele wyrzeczeń. "To wymaga zmiany myślenia"
-
Ten przepis moja rodzina wyrywa sobie z rąk. Ciasto lekkie, aksamitne i obłędnie owocowe
- Te ogórki są sto razy lepsze od małosolnych. Wystarczy 15 minut
- Zapomnij o tradycyjnym przepisie. Ania Starmach robi małosolne w ten sposób
- Zaapelowała, by nie pić cappuccino po 12. Reakcje kelnerów mówią same za siebie
- Postaw na domową herbatkę z kwiatów czarnego bzu. Działa cuda!
- Szybkie ciasto bez pieczenia z truskawkami. Kremowe i lekkie niczym chmurka
-
Ciepła kolacja na chłodne dni - pyszna, sycąca, rozgrzewająca
Wracasz do domu zziębnięty i marzy ci się tylko ciepła kolacja? Mamy na nią kilka pysznych przepisów. Nasycą, rozgrzeją, a większość zawiera sporą ilość warzyw (choć znajdzie się też coś dla miłośników sera i mięsożerców). Częstuj się naszymi...
-
Karp w galarecie - jak go przygotować? Zdradzamy też, co zrobić, kiedy nie masz żelatyny
Tradycyjny karp w galarecie od wielu lat gości na naszych wigilijnych stołach. Oprócz usmażenia lub upieczenia to najpopularniejszy sposób na przyrządzenie tej ryby. Sprawdźcie nasz przepis na karpia w galarecie!
-
Łosoś pieczony - przepis na zdrowy obiad lub kolację
Łosoś pieczony to doskonały pomysł na wykwintny obiad lub romantyczną kolację we dwoje. To propozycja nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także bardzo zdrowa! Jak przygotować łososia w piekarniku? Sprawdźcie nasz przepis!
-
Karp smażony wigilijny - jak go przygotować, by smakował najlepiej? Podpowiadamy i mamy przepis
Karp smażony to jeden ze sposobów na podanie karpia podczas wigilijnej wieczerzy. To także najłatwiejsza metoda na przyrządzenie tej ryby. Karp wigilijny to danie niepowtarzalne, dla wielu osób jest najważniejszą potrawą na świątecznym stole. Jak...
-
Pasta z tuńczyka - doskonała na śniadanie, przekąskę i kolację [3 PRZEPISY]
Pasta z tuńczyka w oleju spodoba się każdemu, kto ma dość kanapek z wędliną czy z serem. To także dobry pomysł na wprowadzenie do diety większej ilości ryb. Mamy dla Was pomysły na kilka różnych past, które łączy jedno - ich podstawą jest tuńczyk....
-
Poziom toksyn w rybach rośnie. To przez ocieplenie klimatu
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda przeanalizowali dane z 30 lat i zauważyli, że obecnie w rybach jest więcej szkodliwej metylortęci. Twierdzą, że to nagły wzrost temperatury przyczynił się do zwiększenia stężenia toksyn.
-
Jak zrobić roladę szpinakową? Prosty i przyjemny przepis na pyszne roladę ze szpinakiem
Rolada szpinakowa to danie, które łączy w sobie parę elementów. Poza świetnym smakiem charakteryzuje ją również wyjątkowa prezencja. Dlatego właśnie jest to doskonała pozycja do przygotowania na uroczysty obiad czy kolację. Świetnie sprawdzi się w...
-
Surimi - do czego podawać? Z czego się je robi?
Surimi znajdziemy w każdym sklepie na dziale rybnym. Znamy je także pod nazwą "paluszki krabowe". Czy jednak w ich składzie znajduje się mięso z kraba? Jak smakują? Jak podawać surimi? Sprawdźcie, co to za produkt!
-
Sos do ryby na 3 sposoby
Sos do ryby doskonale wykończy potrawę i połączy ją z dodatkami, z którymi rybę podajemy. Sprawdza się świetnie do ryb duszonych i pieczonych. Przedstawiamy dziś 3 pomysły na sosy, które możesz zastosować do wielu gatunków ryb - w zależności od...
-
Sos szpinakowy - najlepszy do ryby, do makaronu i wielu innych dań
Sos szpinakowy to doskonały dodatek do wielu dań - możemy go przygotować i podawać na różne sposoby. To także dobry sposób, by przemycić do diety więcej zdrowego szpinaku, zwłaszcza tym, którzy nie przepadają za takim podawanym po prostu z czosnki...
-
Zalewa do ryb w occie - jak to zrobić?
Zalewa do ryb to nieodłączny element każdej marynowanej ryby. Jak przyrządzić taką zalewę? Czy jest to trudne? Te pytania zadają sobie osoby, które zajmują się wędkarstwem lub mają zapalonych wędkarzy wśród najbliższych. Zamarynowanie smażonej ryb...
-
Najlepsza panierka do ryby. Jak usmażyć rybę w panierce?
Dobra panierka do ryby to połowa sukcesu! Dzięki niej smażone filety będą smakować wybornie. Chrupiąca panierka do ryby jak nad morzem jest do odtworzenia we własnej kuchni! Poznaj nasze wskazówki i przepis, aby przygotować najsmaczniejszą smażoną...
-
Konkurencja szczawiowej i rosołu - najlepsza zupa rybna z dorsza [PRZEPIS]
Ryby coraz śmielej goszczą na polskich stołach nie tylko od święta czy w piątek. Najczęściej przyrządza się rybę w galarecie, pieczoną lub smażoną. Nasza dzisiejsza propozycja to zupa rybna z dorsza. Jak ją przygotować? Oto prosty przepis, który...
-
Łosoś, serek, szpinak - zgrane trio
Smaki łososia, kremowego serka i szpinaku doskonale razem współgrają. Stąd w wielu potrawach możemy się natknąć na ich połączenie. Oto kilka apetycznych propozycji na dania z tą pyszną trójką.
-
Szybka kolacja - 11 przepisów, dzięki którym nie zginiesz
Wracasz zmęczony do domu i nie masz ochoty na długie stanie w kuchni? Mamy kilka przepisów na pyszności, które zrobisz w ekspresowym tempie.
-
Jak zrobić sushi w domu? Przepis i porady
Jak zrobić sushi w warunkach domowych? Czy to jest w ogóle możliwe? Czy takie sushi będzie tak smakowało, jak to przygotowane przez specjalistów z restauracji? Z tymi wątpliwościami mierzy się wiele osób, które chcą spróbować przygotować japoński...
-
Carpaccio z łososia, czyli jak w prosty sposób przyrządzić wykwintną przystawkę
Carpaccio z łososia to kolejny włoski wkład w kulturę jedzenia na całym świecie. Tradycyjnie do przygotowania tej potrawy używa się wołowiny, ale równie często spotkać można wersję rybną. Jak przyrządzić tę wykwintną przystawkę? Przedstawiamy dwa...
-
Karp wigilijny - jak go przygotować? Przepis na udane świąteczne danie
Karp to ryba, która znajduje się na stołach wigilijnych w większości polskich domów. W Polsce jest znana od XIII wieku, a zajadało się nim wielu polskich władców. Stąd pochodzi nazwa - karp królewski. Karpie na stole wigilijnym pojawiły się w...
-
Kaczka, schab, a może ryba? Co podać na bożonarodzeniowy obiad?
Z Wigilią nie ma zwykle kłopotu. Są ryby, pierogi, barszcz albo grzybowa. Ale co podać na obiad pierwszego dnia świąt, żeby było naprawdę pysznie i odświętnie? Mamy dziesięć bardzo dobrych pomysłów na obiad na Boże Narodzenie.
-
Dlaczego kupowanie żywych karpi nie ma sensu? "To dodatkowy i zbędny etap w ich cierpieniu"
Sprzedaż żywych karpi często wiąże się z przetrzymywaniem tych zwierząt w bardzo złych warunkach. Co możemy zrobić, gdy jesteśmy świadkami takiej sytuacji? Dlaczego zawsze powinniśmy reagować?
-
Testujemy przepisy na śledzie pięciu znanych gwiazd sceny kulinarnej. Które najlepsze?
Postanowiliśmy sprawdzić, jak smakują śledzie przyrządzone według przepisów znanych kulinarnych osobistości. Wybraliśmy pięć: autorstwa Magdy Gessler, Ewy Wachowicz, Roberta Makłowicza, Ani Starmach i Jamiego Olivera. Które wyszły najlepiej?...
-
Sposób Magdy Gessler na idealnego karpia? "Trzeba go głodzić przez tydzień"
Wiele osób traktuje Magdę Gessler jak wyrocznię w kwestii gotowania. Jej porada odnośnie do przygotowania perfekcyjnego karpia na Wigilię może jednak nie znaleźć wielu entuzjastów. Mimo że podobny zwyczaj praktykują też hodowcy tej ryby.
-
Śledzimy śledzia - 8 przepisów
Śledzie marynowane, korzenne, pod pierzynką, curry, po kaszubsku i w sosie musztardowym. Wyśledziliśmy dla was 8 przepisów na pyszne śledzie. Które podacie na święta?
-
Śledzie pod pierzynką - wigilijne bogactwo smaków skryte między burakami a majonezem
Śledzie pod pierzynką są jednym z wielu dań wykorzystujących potencjał tej smacznej ryby. Dobre i na święta, i na co dzień, wspaniale się prezentują oraz wybornie smakują. Co więcej, przepis na śledzie pod pierzynką wcale nie jest trudny.
-
Sałatka z tuńczykiem - na co dzień i od święta [PRZEPISY]
Choć nie jest to tradycyjne świąteczne danie, sałatka z tuńczykiem coraz częściej trafia na nasze wigilijne lub bożonarodzeniowe stoły. Wszystko przez to, że bardzo łatwo ją przygotować, a neutralny smak ryby nie przeszkadza nawet tym, którzy nie...