ryby
-
Ości w karpiu? Tak szybko się ich pozbędziesz. Szef kuchni zdradza sekret
Karp to jedna z tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Ryba, niezależnie od formy podania, smakuje najlepiej, gdy jest odpowiednio przygotowana. Jak zatem usunąć ości z karpia? Metoda szefów kuchni...
-
Cena karpia na święta 2022. Ile kosztuje kilogram ryby? Tak drogo jeszcze nie było
Karp to dla wielu osób obowiązkowa ryba podczas Bożego Narodzenia. Niektórzy przyrządzają go w formie ryby po grecku, inni przygotowują np. w wersji smażonej. Niestety dla miłośników tej ryby mamy złą wiadomość. Cena karpia na święta 2022 już jest...
-
Karp na święta. Przepis Ewy Wachowicz na drogocennego karpia vs marynata do ryby Magdy Gessler
Karp to ryba, która króluje na świątecznym stole podczas wieczerzy wigilijnej. Dowiedz się, jak przygotować najlepszego karpia na święta. Podajemy ciekawy przepis Ewy Wachowicz oraz patent Magdy Gessler na marynatę do karpia.
-
Smażone śledzie w zalewie octowej. Możesz zamknąć je w słoiku i zjeść w dowolnej chwili
Smażone śledzie w zalewie octowej to alternatywa dla klasycznego karpia. Przepis przyda się zwłaszcza w tym roku, kiedy zewsząd płyną informacje o wzroście cen za tę rybę. Przyrządzenie śledzi jest proste, a ich smak można zamknąć w słoiku. Dzięki...
-
Śledzie pod pierzynką. Przepis Kuronia składa się z wielu kolorowych warstw. Idealna sałatka na Święta
Śledzie pod pierzynką Jakuba Kuronia to idealny pomysł na świąteczną sałatkę. Przystawka składa się z wielu kolorowych warstw. Dzięki temu ułożenie jej w szklanym naczyniu dodatkowo ozdobi stół i zachęci do spróbowania. W końcu nie od dziś wiadomo...
-
Łosoś hodowlany czy dziki - którą rybę powinniśmy wybrać? Okazuje się, że różnica jest ogromna
Łosoś hodowlany czy dziki? Okazuje się, że Polacy wyjątkowo przepadają za tą rybą. Aż 70 proc. deklaruje, że kupuje łososia, doceniając jego smak, kolor oraz wartości odżywcze. Którą rybę - hodowlaną czy dziką, powinniśmy jednak wybierać? Okazuje...
-
Święta bez karpia? Producenci nie mają dobrych wieści. "Mieliśmy ogromne straty"
Karp od lat gości na świątecznych stołach w polskich domach. Dla wielu osób brak tej ryby podczas Bożego Narodzenia jest jak niezjedzenie pączka w tłusty czwartek. Tymczasem producenci karpia w rozmowie z "Faktem" alarmują, że w tym roku z zakupem...
-
Ryby to bardzo ważny element w diecie, ale nie wszystkie należy jeść. Tych gatunków powinniśmy unikać
Ryby to bardzo ważny element diety człowieka. Posiadają duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wspomagają działanie układu odpornościowego i nerwowego. Istnieją jednak gatunki, których lepiej nie kupować. O które ryby chodzi?
-
Jajecznica po kaszubsku wystrzeli cię z kapci. Od teraz boczek i kurki idą w odstawkę - to inny składnik robi robotę
Jajecznica to wiadomo - klasyka śniadań. Przepisów jest mnóstwo, ale czy znacie przepis na jajecznice po kaszubsku? Jeśli nie, dotychczas wasze życie było uboższe o doświadczenie zjedzenia najlepszej jajecznicy świata. Dlaczego jest taka wyjątkowa...
-
Łowienie ryb to twoja pasja? To przekonaj się, czy rozpoznasz je na zdjęciu!
Komplet punktów tylko dla prawdziwych specjalistów
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Pod tą nazwą znamy sałatkę i kebaby. Jednak zupa też jest przepyszna
- "Tańczący" Thermomix. "Czasami muszę go trzymać". Firma ma radę
- Masz ochotę na kotleta? Zapomnij o schabowym i wybierz ten przepis
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Ziemniaki podaję do obiadu tylko w ten sposób. Znikają w okamgnieniu
- Lekkie i mega proste w przygotowaniu. To ciasto jest idealne na weekend
- Kiedy pikować pomidory? Kalendarz ogrodnika zna najlepszy termin
- Grzybowa żyła złota. Uważnie wypatruj w lesie tego rzadkiego gatunku
- Zamiast grilla kup przydomową wędzarnię. Dzięki niej przygotujesz ciekawe potrawy
-
Łosoś na obiad. Co zrobić, by był soczysty? Ważna jest temperatura piekarnika
Łosoś pieczony w piekarniku to idealny pomysł na smaczny i pożywny obiad. Jednak czasami zamiast soczystej ryby, wychodzi nam wiórowate, wysuszone "coś". Jak uniknąć błędu podczas przygotowywania łososia? Ważna jest temperatura piekarnika i jeden...
-
Tania pasta z makreli. Wyjątkowy smak tkwi w prostocie - dodatek tego składnika jest kluczowy
Tania pasta z makreli to prawdziwy śniadaniowy hit. Proste i jednocześnie wyjątkowo smaczne składniki tworzą idealne połączenie ze świeżym pieczywem. Kluczowy dla smaku jest dodatek ogórków i musztardy. Dzięki temu całość nabierze charakteru i...
-
Jak przygotować pstrąga do wędzenia? Przepis na solankę oraz kilka praktycznych porad
Wędzona ryba jest wyjątkowo smaczna. Najlepszy jest jednak pstrąg. Jeśli przyrządzimy go w odpowiedni sposób, to jest ogromna szansa, że pokochają go także ci, którzy na co dzień stronią od spożywania ryb. Podajemy istotne wskazówki, dzięki którym...
-
Jak wybrać rybę w smażalni? Łatwiej chyba ułożyć kostkę Rubika. Uwaga m.in. na dorsza, ale pułapek jest więcej
Kto podczas pobytu nad Bałtykiem choć raz nie skusił się na "świeżą rybkę prosto z kutra", niech pierwszy rzuci kamieniem. Polacy na wakacjach chętnie stołują się w restauracjach, które serwują morskie przysmaki. Łatwo jednak naciąć się i trafić n...
-
Jak zrobić rybę w occie? Zanim zanurzysz ją w zalewie, musisz pamiętać o tej rzeczy, by była smaczna
Jak zrobić rybę w occie? Danie, które wiele osób kojarzy z wigilią i innymi świętami. Jest stosunkowo proste w przygotowaniu, choć wcześniej musisz pokroić mięso i poddać je odpowiednio długiej obróbce termicznej. Ważne jest też przygotowanie...
-
Jakich ryb nie zamawiać nad Bałtykiem? "To nie jest ryba występująca naturalnie w przyrodzie"
Sezon wakacyjny w pełni i wielu Polaków wybiera wypoczynek nad ukochanym Bałtykiem. A wiadomo, jak jest się nad morzem, obowiązkowo trzeba zjeść rybę. Jednak zanim zamówimy w smażalni "rybę prosto z kutra", warto wiedzieć, czy taka ryba w ogóle ży...
-
Łosoś - przepis, który koniecznie musisz wypróbować, jeśli szukasz letniego pomysłu na szybki obiad
Najlepsze danie dla tych, którzy chcą przygotować coś w kilka chwil to zdecydowanie łosoś. Przepis na soczystą rybę z przepysznymi dodatkami to absolutny hit. Sprawdź, jak przyrządzić łososia, aby rozpływał się w ustach. Przepisy znajdziesz poniżej.
-
Prawdziwe śledzie po kaszubsku. Jak je przygotować? Ważne są odpowiednie proporcje
Śledzie to jedne z najpopularniejszych ryb na naszych stołach. Kojarzą się przede wszystkim z okresem świątecznym, ale mogą być jedzone w każdym momencie. Przykładem są doskonałe śledzie po kaszubsku.
-
Dorada - przepis prosto z wybrzeży słonecznej Grecji. To najlepsza pieczona ryba, jaką w życiu zjecie
Dorada - przepis na najlepszą pieczoną rybę, pochodzi prosto ze słonecznej Grecji. Kluczem do genialnego smaku jest prostota i minimalizm. Gwarantujemy, że jeśli raz przygotujecie w ten sposób doradę, na stałe zagości ona w Waszym menu.
-
Jak usunąć nieprzyjemny zapach ryby? Potrzebujesz tylko jednego składnika. Masz go w lodówce
Ryba to specyficzne danie - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Wiele osób rezygnuje z jej przygotowywania ze względu na specyficzny zapach. Nie należy on do najprzyjemniejszych. Co trzeba zrobić, by się go pozbyć? Pomoże w tym mała sztuczka.
-
Zupa rybna - przepis z warzywami i mintajem w roli głównej. Dodaj jeden składnik, który wzbogaci smak
Niektóre dania wydają się wielu osobom dziwne. Jednym z nich jest zupa rybna. Przepis pokaże wam, że ta potrwa, choć nieco zaskakująca, może być bardzo pyszna. Jesteście gotowi?
-
Czy w smażalniach nad morzem zjemy świeżą rybę? "To raczej mit"
Powoli zbliżają się wakacje. Wielu Polaków, jak co roku, z pewnością wyjedzie nad Bałtyk, gdzie będą stołować się między innymi w smażalniach, które kuszą turystów świeżą rybką prosto z morza. Czy aby na pewno tak jest? Ekspertka rozwiewa...
-
Pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem. Banalny przepis w kilku krokach
Pasta z makreli na śniadanie lub kolację, na pysznym pieczywie pszennym lub na zakwasie - to połączenie zasmakuje naszym domownikom. Przedstawiamy bardzo prosty przepis krok po kroku na pyszną pastę z makreli z jakiem i ogórkiem.
-
Przepis na łososia z piekarnika - mniam! To danie wykonasz w kilkanaście minut
Pieczony łosoś z warzywami to proste do przygotowania danie, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Tę rybę warto włączyć do diety, bo zawiera sporo składników odżywczych. Łosoś jest bogaty m.in. w astaksantynę, przeciwutleniacz, któr...
-
Paprykarz - przepis na smarowidło, któremu się nie oprzesz. Podpowiadamy, która ryba najlepsza
Każdy miłośnik ryb potwierdzi tezę, że kanapki z paprykarzem są pyszne. Owszem, są, ale mogą być superpyszne, jeśli zrobisz paprykarz samodzielnie. Przepis na domowy paprykarz jest banalny, ale najważniejsza jest oczywiście ryba. Podpowiemy, jaka...
-
Szukasz prostego pomysłu na rybę? Pasta z makreli to pyszne rozwiązanie. Nie zapomnij o zielonym dodatku
Ryby można przyrządzać na różne sposoby. Niektóre z nich są wymagające i czasochłonne. Jest jednak danie, które przygotujecie szybko i minimalnym nakładem sił. Przed wami pasta z makreli, która idealnie sprawdzi się jako smarowidło do chleba.
-
Przepis na łososia z piekarnika - smaczna alternatywa dla mięsa. Będziesz zaskoczony użytą przyprawą
Dzielimy się na osoby, które kochają lub nienawidzą ryby. Nie jest tajemnicą, że dania z nimi są zdrowe i bogate w kwasy omega 3. Jednak przygotowanie bywa czasochłonne, a zdaniem niektórych - ryby nie mają smaku. Przedstawiamy więc przepis na...
-
Sandacz - przepis na słodkowodną rybę. Postaw na obłędny dodatek, który podbija smak potrawy
Niemal każdą rybę uznaję się za zdrową - choć niektóre, jak tuńczyk, powinny być jedzone w rozsądnych ilościach. Większość jednak ma mnóstwo właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Nie inaczej jest z sandaczem. Przepis na danie z...
-
Pstrąg tęczowy - przepis na zdrowy i szybki obiad. Tę rybę przygotujesz w zaledwie 30 minut
Zastanawiasz się nad zdrowym i szybkim obiadem? Pstrąg tęczowy z piekarnika to delikatne i chude mięso, bogate w kwasy omega 3. Idealnie smakuje skropiony cytryną i podany ze świeżymi warzywami. Podbije kubki smakowe nie tylko tych, którzy są na...
-
Śledź w occie. Jak przygotować? Mamy sprawdzony przepis!
Śledź w occie to danie kojarzone z Bożym Narodzeniem, ale z powodzeniem można je jeść o każdej porze roku. Warto przy tym przyrządzić je samemu. Jak to zrobić? Oto prosty przepis.
-
Przepis na łososia w folii z piekarnika, czyli obiad w 30 minut. Dodatek cytryny jest kluczowy
Łosoś pieczony w folii z piekarnika to wspaniały pomysł na szybki obiad lub romantyczną kolację we dwoje. Robi się go w bardzo szybko, a smak i aromat pozostają w pamięci na długo. Jak przygotować pysznego łososia w folii z piekarnika? Nie zapomni...
-
Pasta z makreli krok po kroku. Jak przygotować pożywną pastę rybną?
Pasta z makreli to dla wielu osób smak dzieciństwa. Rybna pasta jest doskonałym dodatkiem do śniadań i kolacji. Warto dodać makrelę do jadłospisu, ponieważ jest to ryba bogata w kwasy omega 3. Pasta z makreli: jak przygotować smaczny dodatek do...
-
Pasta z makreli. Przepis na genialną przekąskę do kanapek. Dodatki są kluczowe
Pasta z makreli to świetny pomysł na smarowidło do kanapek, ale też jako przekąska na imprezę. Można nałożyć ją na przykład na krakersy lub postawić w osobnej miseczce, aby goście sami zanurzali w niej pokrojone w słupki warzywa. Podpowiadamy, jak...
-
Ryba po japońsku sprawdzi się na sylwestra. Pyszna na ciepło i na zimno
Macie już plany na przekąski i ciasta na Sylwestra? Czas dorzucić do menu coś bardziej konkretnego. Przygotujcie pyszną rybę po japońsku - polecamy prosty przepis.
-
Jak wybrać rybę na święta? Kluczowe informacje nie zawsze są na opakowaniu
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez ryb. Karpie, śledzie, łososie pojawiają się na naszych stołach pod najróżniejszymi postaciami. Niestety istnieje realne ryzyko, że niektórych z nich może za pewien czas zabraknąć w naszych domach...
-
Śledzie z orzechami i śliwkami. Pamiętaj, by odpowiednio wymoczyć rybę, a będzie idealna
Śledzie można przygotowywać na naprawdę wiele sposobów. Świetnie łączą się z rozmaitymi dodatkami. Jeśli lubicie je w słodszej wersji, spróbujcie przyrządzić te ryby z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami. Coś czujemy, że wam zasmakują.
-
Pomysł na śledzie: garść podpowiedzi, jak przygotować śledzie na Boże Narodzenie
Ryby wchodzą obowiązkowo w skład świątecznego menu, toteż warto mieć pomysł na śledzie, które zachwycą zarówno domowników, jak i gości. Zwykle, przygotowując śledzie na Wigilię czy świąteczne posiłki, sięgamy po tradycyjne przepisy, znane w rodzin...
-
Jak długo moczyć śledzie? Niektórym wystarczy płukanie, inne potrzebują aż 18 godzin
Śledzie to jedna z najpopularniejszych ryb na świątecznych stołach Polaków i bardzo wdzięczna, bo można przygotować ją na tysiące różnych sposobów. Wiele osób decyduje się jednak przyrządzić śledziowe dania w ostatniej chwili, co niekiedy może odb...
-
Po czym poznać, że ryba jest świeża? Na co zwrócić uwagę? Podpowiadamy
Wybieracie się na zakupy i planujecie kupić rybę? Najpierw sprawdźcie, jak rozpoznać, czy jest ona świeża. Mamy kilka wskazówek, na co zwrócić uwagę.
-
Nie lubisz zapachu ryby? Podpowiadamy, jak się go pozbyć podczas gotowania i po nim
Stare porzekadło mówi: "chcesz się pozbyć zapachu czosnku? Zjedz rybę. Chcesz się pozbyć zapachu ryby? Zjedz czosnek". Na szczęście poza tą metodą jest jeszcze kilka innych sposobów. Podpowiadamy, jak zniwelować zapach ryby podczas gotowania i po...