rzodkiew

Więcej o:

rzodkiew

  • Biała rzodkiew - wartości odżywcze i przepisy

    Biała rzodkiew ? co to jest? Rzodkiew biała należy, podobnie jak inne gatunki rzodkwi, do rodziny kapustowatych. Swoim wyglądem przypomina ogromną pietruszkę. Czasem jest mylona z rzepą białą, jednak bardzo łatwo je odróżnić ? rzepa ma bowiem kształt sporej bulwy. Ma charakterystyczny, wyrazisty

  • To się dzieje, kiedy spożywasz rzodkiewkę. Jakie właściwości ma to warzywo?

    . Jakie wartości odżywcze posiada rzodkiewka? Rzodkiew to przede wszystkim dobre źródło witaminy C. Najłatwiej to zobrazować na przykładzie filiżanki. W jej pojemności znajduje się bowiem aż 17 miligramów witaminy C. Stanowi to 23 proc. zalecanego dziennego spożycia. Choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę

  • Sianie rzodkiewki - kiedy i jak zasadzić ją w ogrodzie?

    Właściwości zdrowotne rzodkiewki Rzodkiewka należy do najbardziej lubianych wiosennych warzyw. Mało kto wie, że najczęściej spożywana część jadalna, nazywana korzeniem, tak naprawdę jest zgrubieniem. Jadalna jest cała roślina ? także liście. Dlatego też możemy uprawiać ją nie tylko na działce, ale

  • Sałatka z rzodkiewką. Sprawdź 5-minutowe przepisy

    . Na koniec składniki mieszamy z delikatnym majonezem, a na wierzchu robimy zieloną dekorację ze szczypiorku. Sałatkę można jeść samą lub z pieczywem. Biała rzodkiew: surówka. Zaskocz swoich gości Wbrew pozorom biała rzodkiewka jako surówka nie jest tak popularna, dlatego może być fantastyczną niespodzianką

  • Carving czyli rzeźbienie warzyw i owoców

    , carvingu najczęściej tworzy się motywy roślinne. Najłatwiej jest rzeźbić w arbuzach, melonach, dyni, papajach, ananasach, rzodkwi, burakach, selerach, marchewce. Wycinamy dynię Dynia jest świetnym materiałem rzeźbiarskim. Ze smacznego miąższu można ugotować np. pyszną zupę, a ze skorupy wyczarować

  • Fakty i mity na temat nowalijek. Co warto wiedzieć o młodych warzywach?

    Nowalijki to młode warzywa, które pojawiają się wiosną : szczypiorek, sałata, rzodkiew, inne. Mają swoich zwolenników, jak i przeciwników, którzy w internecie często przestrzegają przed ich spożywaniem. Które popularne stwierdzenia na ich temat są prawdziwe, a które są mitami? Przeczytaj