savoir vivre
-
Kroisz ziemniaki nożem? To poważny błąd. Dystyngowany tiktoker podpowiada, jak jeść je z klasą. "To afront"
Czy naprawdę okazuje się, że nawet nie potrafimy w dobry sposób zjeść ziemniaków? Tiktoker występujący pod pseudonimem Elitarny Łobuz wytknął nam błąd, którym nie tylko możemy ośmieszyć się w towarzystwie, ale także obrazić gospodarza. Chodzi o...
-
Ekspertka savoir-vivre pokazuje, jak jeść czereśnie. Uspokajamy: Nie musicie używać sztućców
Irena Kamińska-Radomska, znana z programu "Projekt Lady", od pewnego czasu za pośrednictwem mediów społecznościowych uczy Polaków, jak powinni się zachowywać. Dzięki jej poradom wiemy już m.in., że lizanie lodów na ulicy to "fatalne zachowanie", a...
-
Nie mogła wejść do restauracji przez zbyt skąpy strój. Obsługa znalazła rozwiązanie
Wybór ubioru do niektórych restauracji wymaga nieco większej uwagi i poświęcenia chwili na jego skomponowanie. Wiele topowych i eleganckich miejsc przestrzega konkretnego dress code'u, o czym przekonała się amerykańska tiktokerka, której odmówiono...
-
Savoir-vivre w gastronomii: Czy kelner powinien mówić do nas na "ty"? "To kwestia kultury osobistej"
Szczególnie w większych miastach coraz częściej kelner lub kelnerka zwrócą się do nas na "ty". To nie powód do złości, a zwyczaj, który jest praktykowany szczególnie w restauracjach o luźnym koncepcie, nastawionych na młodych gości. To zachowanie...
-
Lekcja savoir-vivre'u: Jaka powinna być kolejność podawania potraw na domowym przyjęciu wigilijnym? Ekspertka wyjaśnia
Najpierw śledź czy barszcz z uszkami? Czy istnieje jedyna słuszna kolejność podawania wigilijnych potraw? I komu serwować je najpierw? O to, jak wydać dania podczas Wigilii, pytamy ekspertkę savoir-vivre Annę Dąbrowską.
-
Jak otworzyć wino bez korkociągu? Prezentujemy wam 6 sposobów na otwarcie wina bez użycia korkociągu
Otwieranie wina to czynność przez wielu koneserów okryta wielką czcią. Savoir vivre nakazuje otwierać wino w określony sposób i zawsze z użyciem korkociągu. Wino jednak jest napojem spożywanym w każdych warunkach. Zatem zdarzyć się może, iż...
-
Weszłam w kolejkę, bo nie było właściciela zakupów - brzydkie zachowanie? 'To w sklepie widać, kto jest człowiekiem z klasą'
Na pewno każdy z nas choć raz w życiu był świadkiem lub uczestnikiem awantury w sklepowej kolejce. Jak się w niej zachowywać, żeby nie wyjść na gbura? Jakie zasady powinny obowiązywać w kolejkach? Pytamy specjalistkę.
-
Jak prawidłowo jeść sushi? Nie popełniaj podstawowych błędów
Oswoiłeś się już z jedzeniem surowych ryb, a pałeczkami władasz jak prawdziwy mistrz. Ale czy na pewno wiesz, jak poprawnie jeść sushi i jak zachowywać się w japońskiej restauracji?
-
Jak usadzić gości przy stole, by nie popełnić gafy? Ekspertka: Warto wyznaczyć miejsca
Usadzenie całej rodziny przy stole tak, żeby wszyscy byli zadowoleni, to często karkołomne zadanie. Jak to zrobić zgodnie z zasadami savoir-vivre'u? Na nasze pytania odpowiedziała specjalistka.
-
Czy przynoszenie własnego jedzenia na proszony obiad to duża gafa? Zapytaliśmy specjalistkę od savoir-vivre
Czy wypada nam przynieść własnoręcznie przygotowane jedzenie na obiad lub kolację organizowaną przez kogoś innego? Co, jeśli dania, które serwuje gospodarz, nam nie smakują? Na nasze pytania odpowiada ekspertka od savoir-vivre - pani Marzena Nowicka.
-
Na święta robię ten schab. To najlepsza wędlina, ale zaczynam dużo wcześniej
-
Stryjek tak robił gołąbki. Jego przepis bije na głowę wszystkie inne
-
Rewolucja, która nada smak twojemu życiu. Tak nowoczesne technologie pozwalają wydobyć jeszcze więcej z każdego ziarenkaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Tak naleśniki robi Ania Starmach. Ten kremowy składnik jest obowiązkowy
-
Ile gotujemy grzyby suszone? Nie każdy wie, jak robić to poprawnie
- Sięgam po to, gdy nie mam pomysłu na obiad. Sprawdza się za każdym razem
- Słodki smak PRL-u. Tylko łasuchy rozpoznają wszystkie łakocie na zdjęciach
- Tak wyglądają ceny karpia w 2023 roku. Wiadomo, który najbardziej się opłaca
- Ryba w occie na święta. Wybieram konkretny gatunek i nie chodzi o śledzia
- Dla jednych rarytas, dla innych zmora. Polski produkt na podium rankingu
-
Czy powinniśmy dawać napiwek, jeśli nie jesteśmy zadowoleni z obsługi? Ekspertka: Napiwki są wyrazem naszej klasy i kultury
W dobrym tonie jest, by po zjedzeniu posiłku w restauracji, oprócz zapłaty za jedzenie, zostawić również napiwek dla kelnera. Co jednak w sytuacji, gdy nie jesteśmy zadowoleni z obsługi? Zapytaliśmy o to ekspertkę od savoir-vivre.
-
Goście po przyjęciu proszą o jedzenie na wynos. Trzeba się zgodzić czy można odmówić?
Wyobraź sobie taką sytuację. Zapraszasz na obiad znajomych. Po przyjęciu jedzenia zostaje niewiele - akurat tyle, żeby starczyło wam na jutrzejszy obiad. Goście proszą jednak o jedzenie na wynos. Co byś zrobił?
-
Mówienie "smacznego" to gafa, ale co mówić w zamian? Ekspertka wyjaśnia
Choć większości z nas mówiono, że nie należy zaczynać posiłku bez słowa, życzenie "smacznego" nie jest dobrym wyborem według zasad savoir-vivre. Dlaczego? Pytamy specjalistkę.
-
"Jeszcze śledzika". Jak grzecznie odmówić przy wigilijnym stole, kiedy wciskają nam jedzenie? Ekspertka wyjaśnia
W trakcie rodzinnych przyjęć - także tych wigilijnych - często musimy mierzyć się z nadgorliwością gospodarzy, którzy chcą nas nakarmić za wszelką cenę. Jak odmówić, by nie wyjść na gbura? Zapytaliśmy ekspertkę.