schab
-
Pamiętasz jeszcze słoneczne kotlety z czasów PRL? Tych kilka składników przywróci wspomnienia
Tradycyjny schabowy w panierce to dzisiaj jedno z najczęściej pojawiających się dań na polskich stołach. W czasach PRL-u ten kawałek mięsa był na wagę złota. Dla mirażu obfitości rozbijano go na cienki plaster i pokrywano dużą ilością panierki z...
-
Kotlet po kowalsku to nie żarty, a przepis na obłędny obiad. Wystarczy dobre mięso i pierzyna z warzyw
Mielone czy schabowe odejdą w zapomnienie, jeśli zaserwujesz domownikom te obłędne kotlety po kowalsku. Tego smaku nie da się podrobić, a wszystko za sprawą kruchego i soczystego mięsa skrytego pod pierzynką z warzyw i sera.
-
Marynowanie - na czym polega i po co się to robi? Co można marynować? [PORADNIK NA MAJÓWKĘ]
Marynowanie żywności na pewno kojarzy większość z nas, ale na czym ono właściwie polega? Jakie składniki będą najlepsze do zamarynowania mięsa na grilla lub grzybów, a jakich powinno się unikać? Dzięki marynowaniu przygotujesz znakomite dania na...
-
Marynata do schabu pieczonego - prosty trik na kruche, soczyste mięso. Nie odmówisz sobie kolejnego kęsa
Marynata do schabu pieczonego to przepis, który warto znać i stosować nie tylko podczas majówki. Marynowane mięso zyskuje na walorach smakowych, a ponadto jest bardzo soczyste i kruche - wręcz rozpływa się w ustach. Taki efekt można uzyskać przy...
-
To najlepszy schab, jaki jadłam. Co roku objadam się nim w Wielką Sobotę
Wielka Sobota to czas, kiedy w naszej głowie jest tylko śniadanie wielkanocne. Jednak nie można zapominać o obiedzie, który je się tego dnia. Co roku robię ten schab pod pierzynką i jestem nim zachwycona. Mięso jest lekkie, delikatne, a ten dodate...
-
Schab wielkanocny na ostatnią chwilę. Kruchy i soczysty dzięki tej metodzie
Schab to mięso, które bardzo lubimy przyrządzać. Można je wykonać na wiele różnych sposobów, co tylko zachęca nas do jego przygotowania. Z odpowiednimi składnikami może być prawdziwą ucztą dla podniebienia, która zachwyci całą naszą rodzinę.
-
Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz z łatwością. Ważna jest marynata, a maku nie da się zapomnieć
Schab na Wielkanoc to najlepsza wędlina, obiad i przekąska - wybierz, co chcesz, albo wszystko razem. Przepis jest prosty i dziś dowiesz się, co zrobić, żeby był soczysty i delikatny. Główną rolę gra marynata - tu nie ma nic dziwnego.
-
Marynata do schabu Jakuba Kuronia czyni cuda. Schabik wyjdzie idealnie soczysty i mięciutki
Marynata do schabu potrafi zdziałać cuda. Jeżeli nie masz pomysłu na wielkanocny obiad, to już nie musisz się martwić. Ta receptura podniesie obiadowe menu na wyższy level. Przepis Kuronia jest niezawodny.
-
Soczysty schab na kanapkę w siedem minut. Nie dość, że doskonały w smaku, to jeszcze tani jak barszcz
Soczysty schab na kanapce to prawdziwe złoto. Nie ma nic lepszego niż doprawione, soczyste mięso i to jeszcze nie za ponad 60 zł za kilogram, które oferowane są w sklepach. Co więcej, jeśli zrobimy takie mięso samodzielnie, mamy pewność co do tego...
-
Zamiast schabowych zrób to danie. Mięso w tej odsłonie znam z kultowego baru mlecznego
Klasyczne schabowe stały się już obiadową rutyną, a ich smak niczym nie zaskakuje? Z przepisem rodem z kultowego baru mlecznego, mięso może zyskać obłędny smak i dosłownie rozpływać się w ustach. Wystarczy dusić je w sosie własnym i dobrze doprawi...
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Jakie jest najgorsze mięso do rosołu? Może być skupiskiem pasożytów
- Najlepszy przepis na kapuśniak. Inne schowaj na dnie szuflady
- Ten przepis to prawdziwa mięsna uczta. Rodzina za nią szaleje
- Na pizzę, do chleba i do ogrodu. Naturalne rozwiązanie dla roślin w twoim ogrodzie
- Leniwe robię w ten sposób od lat. Główny składnik zamieniłam na inny
- Od dziś będziesz robić najlepszy rosół. Babcia poprosi o przepis
- Ludzie narzekają, że Thermomix "tańczy". Odwróciła się i usłyszała huk. "Czasami muszę trzymać"
- Dziecinnie prosty sposób na sparzenie kapusty. Zajmuje tylko 10 minut
-
Taki schab zawsze podaję w niedzielę. Teściowa uważa, że w życiu nie jadła lepszego mięsa
Soczyste i dobrze doprawione mięso to marzenie każdego gospodarza. Gdy wypróbuje się ten przepis może się on okazać naszym daniem popisowym. Nie raz robiłam je na niedzielny obiad i każdy był wniebowzięty. To zasługa farszu i od odpowiedniej obróbki.
-
Gotowanie go potrwa 10 minut, a smak i delikatność to obłęd. Taki schab musi pojawić się na stole
Schab gotowany to uczta dla wszystkich, którzy uwielbiają mięso. Wykonanie go jest banalnie proste, ale aby wyszedł, musisz wykazać się dokładnością. Bardzo ważne są w nim składniki i sposób gotowania. Jeśli się do tego zastosujesz, gwarantujemy, ...
-
Rodzina będzie nosić cię na rękach za to mięso. Dodaj do niego ten sos, a będzie soczyste
Schab zazwyczaj kupuje się w jednym celu, czyli aby zrobić kotlety schabowe. Tym razem ich nie zrobimy, ale wykorzystamy je do równie smacznej potrawy. Wypieczone, a wcześniej polane domowym sosem jest naprawdę pyszne. Przygotuj do niego pieczone...
-
Schab gotowany metodą 2x10 będzie ultramięciutki. Goście będą przekrzykiwać się, prosząc o dokładkę
Schab przygotowany metodą 2x10, czyli dwa razy po 10 minut, będzie tak miękki, jak jeszcze nigdy nie był. To sposób idealny dla tych, którzy zawsze mają problem ze zbyt twardym mięsem. Na czym polega ta metoda gotowaniu schabu? Odpowiadamy.
-
Na święta robię schab dziesięciominutowy. Nigdy nie jadłam bardziej soczystego mięsa
Co roku na święta robimy różne mięsiwa, by wspólnie z najbliższymi raczyć się najsmaczniejszymi, domowymi frykasami. Kilka lat temu jednak wyłamałam się z rodzinnej tradycji i zrobiłam świąteczny schab inaczej niż mama i ciotki. Na początku każdy...
-
Koniec z suchym jak wiór mięsem. Schab w tej kąpieli nabierze świątecznych aromatów i obłędnego smaku
Święta obfitują w postne potrawy, ale tuż po wigilii na stołach w polskich domach królują rozmaite wędliny i obłędne mięsa. Schab to najprostsze rozwiązanie, niestety ta partia lubi czasami wyjść sucha jak wiór. Z tą metodą unikniesz kulinarnej...
-
Odkąd zrobiłam schab w tej wersji, nikt w domu nie chce jeść kotletów. Będzie wyśmienicie, a ubrudzisz tylko patelnię
Kotlety schabowe to już niedzielny klasyk. Podawane z ziemniakami i domowej roboty surówką potrafią być niezwykle smaczne, ale trudno taki obiad nazwać wyjątkowym. Jeśli zależy ci na urozmaiceniu swojego menu, postaw na schab w sosie pieczarkowym....
-
Zamiast wędlin podaj to na świątecznym stole. Zapieczony i zalany tym składnikiem zostanie od razu zjedzony
Świąteczny stół obłożony jest różnego rodzaju daniami, przystawkami i słodkimi deserami. Nie może również zabraknąć wędlin i mięs, które można zjeść z sałatką i ćwikłą. By tegoroczne święta miały lekko inny smak, zachęcamy do zrobienia tego...
-
Szwagier zrobił je na obiad, a po jednym kęsie prawie spadłam z krzesła. Tak miękkie, że nie trzeba noża
Przepis na tradycyjne kotlety zna każdy. Nie jest on żadną tajemnicą i już wiele razy jedliśmy je w takiej wersji. Jednak nawet i takim smacznym klasykom trzeba dodać trochę smaku. Ta receptura jest do tego najlepsza, a to za sprawą marynaty. Dzię...
-
Soczysty schab na kanapki i do obiadu. Robi się praktycznie sam, ale ważna jest zalewa
Jak zrobić megasoczysty schab, który będzie idealny i na kanapki i na obiad? Cóż, niektórym wydaje się, że schab to wyjątkowo trudne mięso w obróbce, bo często wychodzi suchy i wiórowaty. Nie tym przepisem. Dziś zdradzimy przepis na delikatny i...
-
Na święta od lat robię schab z pończochy. To ulubiona wędlina mojej rodziny, ale zaczynam dużo wcześniej
Na spotkania przy świątecznym stole od lat przygotowuję najróżniejsze przekąski i przystawki. Oprócz dania głównego przygotowuję sałatki, śledzie, roladki i oczywiście schab z pończochy. Rodzina go uwielbia, ale muszę odpowiednio wymierzyć czas,...
-
Sklepowe wędliny się przy nim chowają. Ślinka leci na samą myśl o tym soczystym, aromatycznym schabie
Zdecydowanie najlepszą wędliną na kanapki będzie ta, którą przygotujemy samodzielnie w domu. To przede wszystkim świeże, soczyste mięso, które doskonale będzie komponować się z innymi dodatkami.
-
Z okazji Dnia Kotleta Schabowego, zrób go w takiej wersji. Dzięki tej mieszance, mięso nigdy nie smakowało lepiej
Kotlety schabowe to pyszne mięsne kąski, które doczekały się swojego dnia. Obchodzimy go właśnie dziś, dlatego jest to idealna okazja do tego, by go zrobić. Jednak tym razem odchodzimy od klasycznego przepisu i zastępujemy go właśnie tym pomysłem....
-
Ten schab z piekarnika wręcz rozpływa się w ustach. Nie zliczysz, ile razy usłyszysz "dokładkę proszę"
Schab z piekarnika to pyszny obiad, ale zdecydowanie można jeszcze bardziej podkręcić jego smak. Niewiele osób przygotowuje to danie z farszem, a to spory błąd, ponieważ dzięki niemu kubki smakowe mogą wręcz eksplodować. Rodzina i goście będą...
-
Wczoraj na obiad zrobiłam bitki. Narzeczony piał jak kogut z zachwytu: Jak mamusia przyjedzie, to zrób takie
Ostatnio już naprawdę nie miałam pomysłu na obiad. Zupy nam się znudziły, makaron obrzydł, a kotlety wychodziły bokiem. Wpadłam na pomysł - zrobię bitki schabowe. Akurat miałam sporo pieczarek i śmietanę. Wzięłam się do gotowania, a kiedy mój...
-
W tym kotlecie panierka odgrywa dużą rolę. Gdy jej nie zrobisz, możesz zapomnieć o chrupkości
Przyrządzając kotlety, zwracamy dużą uwagę na to, by mięso było soczyste, pełne smaku, a panierka chrupiąca. Jednak nie zawsze się to udaje, a nas spotyka rozczarowanie. Z tym przepisem ryzyko niepowodzenia jest dużo mniejsze. Jeśli tylko...
-
Przepis na wybory schab w kremowym sosie. Ten obiad zachwyci całą rodzinę we Wszystkich Świętych
Szukasz przepisu na idealnie kruche i delikatne mięso? Schab w tym kremowym i aksamitnym sosie sprawdzi się doskonale zarówno na codzienny, jak i świąteczny obiad. Sekretem jest kąpiel w nabiale oraz aromatyczne dodatki - w roli głównej pieczarki ...
-
Dziadek robił to mięso co niedzielę i każdy chciał przepis. Odkryłam sekret tego soczystego smaku
Przyrządzając mięso każdy z nas chce, by wyszło soczyste i pełne smaku. Jednak nie zawsze możemy na to liczyć, szczególnie gdy korzystamy z nowego przepisu. W tym przypadku nie ma się czego obawiać, bo schab z tej receptury to niebo w gębie. By...
-
Ten składnik z pewnością masz w lodówce. Nasmaruj nim schab, a mięso po upieczeniu będzie rozpływać się w ustach
Miękka pieczeń ze schabu idealna na kanapki i do obiadu. Brzmi wyśmienicie, jednak nie każdy potrafi upiec mięso tak, by było delikatne i wyśmienite. Kluczem do sukcesu jest nietypowa marynata z jednego składnika. Efekty pozytywnie cię zaskoczą.
-
W Japonii też jedzą schabowe. Zrób tę wersję na niedzielny obiad, a nie odpędzisz się od pytań o przepis
Schab po japońsku wygląda niemal identycznie jak znane nam kotlety. Jednak odróżnia je od siebie kilka szczegółów. Dzięki temu możemy poznać nowy wymiar klasycznego mięsa, a także skosztować dań znanych poza Polską. By schab w tej wersji wyszedł,...
-
Ze schabu zrobisz nie tylko soczyste schabowe. W tej wersji będziesz jeść go co drugi dzień
Kuchnia świata to bogate smaki, aromatyczne przyprawy i różnorodność potraw. Jedną z nich jest schab przygotowany w sposób, który twoje kubki smakowe zapamiętają na długo. To połączenie soczystych plastrów z aromatycznymi przyprawami i warzywami,...
-
Na imieninowy obiad podałam roladki schabowe. Goście byli zachwyceni farszem. "Ależ kremowy!"
Ostatnio miałam przyjemność przygotować obiad na rodzinną uroczystość. Nie bardzo wiedziałam, co zrobić, żeby zaskoczyć gości i jednocześnie nie stracić całego dnia w kuchni. W sklepie znalazłam bardzo ładny kawałek schabu i od razu mi zaświtało:...
-
Prawie nikt nie zna tych kotletów. Skrywają zaskakujące nadzienie, a po jednym kęsie każdy będzie prosić o przepis
Typowy polski obiad musi w sobie zawierać, chociaż najmniejszy kawałek mięsa. Obok ziemniaczków i surówki nie może zabraknąć soczystego mielonego lub schabowego. Jednak nie tylko te kąski świetnie komponują się z tymi dodatkami. Ten kotlet radzi...
-
Znamy patent na zawsze soczyste i miękkie schabowe. Potrzebujesz worka i trochę warzyw
Schabowe to ulubione kotlety Polaków. Nic dziwnego, ponieważ łączą w sobie wiele pysznych smaków. Jednak poznaliśmy sposób na to, by były jeszcze smaczniejsze. Ta metoda całkowicie odmieni ich przygotowywanie.
-
Przepis na kotlety imperial. Hojnie nadziane, mięsne sakiewki to obłędny pomysł na elegancki obiad
Szukasz przepisu na łatwy i jednocześnie zjawiskowy obiad? Kotlety imperial to smakowita wersja popularnych cordon blue, w tym przypadku warto jednak zrezygnować z drobiu i sięgnąć po wieprzowinę. To jednak nie koniec - sekretem jest hojnie nadzia...
-
Za ten schab można dać się pokroić. Będzie bardzo soczysty i delikatny, a kluczem jest marynata
Schab to jedno z uwielbianych przez Polaków mięs, głównie za sprawą najpyszniejszych kotletów lub wędlin na zimno. Lubimy także schab pieczony, jednak tutaj czasami pojawia sie pewien problem - to mięso dość chude, dlatego czasem wychodzi suche i...
-
Schab będzie kruchy i soczysty, gdy dodasz to warzywo. Trwa na nie sezon, więc lepiej je wykorzystać
Obok mizerii i ziemniaczków nie może zabraknąć aromatycznego mięsa, które wprost rozpływa się w ustach. Aby je wykonać nie trzeba skomplikowanych produktów, a odpowiedniego przepisu. Taka jest właśnie ta receptura. Dzięki jednemu sezonowemu warzyw...
-
Połącz mięso z tym składnikiem, a zapomnisz o schabowym. Nie ma szans, że wrócisz do klasycznego kotleta
W kotletach zakochana jest duża część osób. Wykonuje się je bardzo szybko, nie mają długiej listy składników, a dodatkowo błyskawicznie zapełniają brzuch. Aby podkręcić smak typowego mięsa, warto do niego dodać kilka składników. Będzie lepsze i...
-
Domowa wędlina w 10 minut. Lepszej nie znajdziesz w żadnym sklepie. Zakochasz się w jej smaku
Za domową wędliną szaleją wszyscy, jednak nie każdy podejmuje się jej zrobienia. Jest tak dlatego, ponieważ gdy myślimy o jej przyrządzaniu mamy przed oczami długi czas, który musimy na to poświęcić. Zazwyczaj tak jest, ale nie z tym przepisem. Ta...
-
Sos pieczarkowy - przepisy, dzięki którym mięso będzie rozpływać się w ustach
Sos pieczarkowy to ulubieniec wielu smakoszy. Podawany z odpowiednio przyrządzonym mięsem zrobi prawdziwą furorę na rodzinnym stole. Sprawdź, jak wykonać popisowe danie z sosem pieczarkowym.