sernik krakowski
-
To krakowskie ciasto zna niemal cała Polska. Wszystko przez obłędną masę w której taplają się rodzynki
Polska sernikiem stoi, jednak jeden rodzaj ciasta wygrywa z fikuśnymi recepturami. Mowa tu o serniku krakowskim, który gości na naszych stołach na co dzień i od święta. Sekretem idealnego wypieku jest nie tylko wyborny, świeży ser i kruchy spód....
-
Ciasto tak pyszne, że błyskawicznie znika ze stołu. Nie opada, zawsze jest kremowe i puszyste
Sernik to król wszystkich świątecznych stołów, a także uroczystości. Jego obecność jest wprost obowiązkowa, lecz wybór, z którego przepisu będzie zrobiony, nie jest wcale taki prosty. My na szczęście możemy nieco pomóc, bo ta receptura jest...
-
Takiego sernika krakowskiego nie robi nawet babcia! Sekret opiera się na proporcjach i nabiale
Fikuśne receptury z karmelem, orzeszkami czy galaretkami to jedno, jednak korona należy do klasyki. Mowa tu o serniku krakowskim, którego przepis jest w wielu domach przekazywany z pokolenia na pokolenie. To właśnie czyni go wyjątkowym, podobnie j...
-
Zapomnij o sporze "z rodzynkami" czy "bez". Nadchodzi Dzień Sernika, który jednoczy wszystkie smaki
Niby zwykła niedziela, a jednak to Międzynarodowy Dzień Sernika! To właśnie 30 lipca obchodzimy święto tego obłędnie smacznego wypieku. Wówczas podziały idą na bok, a spór o większość ciasta z rodzynkami lub tego przygotowanego na zimno nie powinn...
-
Jak piec sernik, żeby nie opadł? Trzymaj się tych prostych reguł, a ciasto zawsze się uda
Jak piec sernik, żeby nie opadł? To pytanie zadają sobie te osoby, które właśnie zabierają się za przygotowywanie świątecznych wypieków. Podpowiadamy, co zrobić, aby cieszyć się wysokim i efektowym ciastem.