siedzuń sosnowy
-
Zupa z koziej brody to nie byle co. Spróbujesz raz i nigdy nie sięgniesz po wołowe flaki
Co jak co, ale sezon grzybowy w tym roku jest naprawdę zadowalający. Oprócz borowików i kań, w lasach możemy znaleźć także inne smaczne grzyby, a jeden z nich jest naprawdę wyjątkowy. Co zrobić z koziej brody, czyli siedzunia sosnowego? Takich...
-
Wynoszą z lasu kosze maślaków, a prawdziwy skarb zostaje pod sosnami. Wygląda jak gąbka
Wielu mijają go obojętnie, nie zdając sobie sprawy, że mają przed sobą prawdziwy rarytas. Choć schowany w leśnym runie przypomina bardziej fantazyjną gąbkę niż grzyba, jest jadalny i niezwykle smaczny. Raz odkryty na zawsze pozostaje w sercu...
-
Ten "leśny kalafior" wygląda jak zużyta gąbka. My zrobiliśmy z niego doskonałe paszteciki
Ci, którzy nie znają się na grzybach, zapewne ominą go w lesie szerokim łukiem. Przyznajemy, że nie ma co się dziwić. Na pierwszy rzut oka bowiem siedzuń sosnowy nie wygląda zachęcająco. Raczej przypomina starą, zużytą gąbkę. Jego inna nazwa to...
-
Szmaciak, stara gąbka, baraniocha. Nie jest misterem wśród grzybów, ale w smaku mało który mu dorówna
Nie ma co się sprzeczać, ten grzyb nie jest zbyt urodziwy. Bywa porównywany do starej gąbki, czasem do kalafiora lub mózgu. Nazywa się go również niezbyt elegancko szmaciakiem. Siedzuń sosnowy, bo o nim mowa, nadrabia jednak smakiem. I to z nawiązką.