składniki
-
Bramboraki są o niebo lepsze od placków ziemniaczanych. Sekret? Czesi dodają 2 składniki ekstra
Jak inaczej zrobić placki ziemniaczane? Jeśli przejadły ci się klasyczne, warto zaczerpnąć inspiracji od naszych południowych sąsiadów. Bramboraki to zachwycająca smakiem potrawa, która różni się wyłącznie dwoma składnikami.
-
Takie smarowidło zasługuje na pochwałę. Śliwki w tej wersji to pychota
To najlepsze przetwory z owoców. Przepis jest banalny, ale musisz pamiętać o kilku ważnych sprawach, dzięki którym będą smakować tak samo jak babcine powidła. Są idealne do naleśników i tostów, można też jeść je prosto ze słoika. Kto zabroni?
-
Deser jak z włoskiej cukierni? Dodaj ten składnik, a wyjdzie obłędnie. Zachwycisz każdego
Panna cotta to deser, który kojarzy się ze słoneczną Italią. Nic dziwnego, bo to właśnie stamtąd przywędrował, dając nam możliwość skosztowania włoskiego życia. Nazwa deseru, oznaczająca "gotowaną śmietankę", tak naprawdę z gotowaniem nie ma nic...
-
Z rzadkiej papki w gęsty dżem? Żaden cukier żelujący ani żelatyna. Naturalny trik na idealne przetwory
Co się dodaje do dżemu, aby był odpowiednio gęsty? By owocowe przetwory zachwycały nie tylko smakiem, lecz także konsystencją, zwróć uwagę na jeden szczegół. Dzięki temu dżem wyjdzie idealny bez żadnych dodatków żelujących.
-
Mąka pszenna to jej uboga krewna. Zastąp ją tym produktem, a zauważysz szereg zaskakujących zmian
Mąka pszenna to najczęściej używana przez nas mąka. Wielu z nas uważa, że nie powinno jej zabraknąć w żadnej kuchni. Warto jednak zastąpić ją o wiele lepszym, zdrowszym produktem. Mąka orkiszowa potrafi zaskoczyć.
-
Nieduża ilość sprawi, że mięso będzie zawsze soczyste i miękkie. Wykorzystaj ten trik zamiast wody
Przygotowanie mięsa nie należy do najłatwiejszych czynności. Bardzo często zdarza się, że wychodzi ono nie tylko suche, ale również twarde. W konsekwencji danie nie jest zbyt apetyczne. Jak temu zaradzić? Wystarczy jeden składnik, dzięki któremu...
-
Widzisz to na etykiecie? Lepiej odłóż produkt. Których substancji unikać, a które tylko strasznie wyglądają? Wyjaśniamy
Kiedy idziemy do sklepu, zwykle sięgamy po ulubione produkty. Czasem spojrzymy na cenę i pojemność, żeby sprawdzić, czy coś opłaca się bardziej. Nie wszyscy mamy jednak nawyk czytania etykiet, a naprawdę warto go w sobie wyrobić. Dzięki temu...
-
Paszteciki grzybowe, czyli szybka przekąska nie tylko jako dodatek do barszczu. Sekret tkwi w cieście
Paszteciki grzybowe zna i lubi chyba każdy. Są idealną przekąską, która pasuje do wielu dań - zarówno tych mięsnych, jak i jarskich, a także zup. Jednak cała tajemnica tkwi nie w farszu, a w cieście. Dobrze wyrobione będzie prawdziwą poezją dla...
-
Placki ziemniaczane - z czym najlepiej podawać? Te dodatki wzbogacą nie tylko smak, ale i estetykę
Placki ziemniaczane - z czym najlepiej podawać? To klasyczne danie polskiej kuchni można przygotować na wiele sposobów, a odpowiednio dobrane dodatki nie tylko stworzą smaczny duet, ale i sprawią, że całość będzie się pięknie prezentować. Na liści...
-
Łatwe odmierzenie suchych składników jest możliwe. Pomoże w tym ten prosty trick z TikToka
Jak za jednym zamachem pozbyć się grudek, np. z mąki i prawidłowo odmierzyć składniki potrzebne do ciasta? Ten banalnie prosty chwyt podpatrzony na TikToku nie dość, że umożliwi jedno i drugie, to jeszcze ogranicza ryzyko, że narobicie sobie...
- Przebija jajecznicę i omlet i staje się najlepszym śniadaniem. Połącz te warzywa
- Maślak pstry nie cieszy się uznaniem. Jest lepszy od podgrzybków
- To właśnie mnogość drobnych kroków przyczyni się do globalnych, pozytywnych zmianMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Gdzie wyrzucić chleb? To wciąż nie jest takie oczywiste
- Bywa mylony z pysznym, jadalnym gatunkiem. Jest jednak silnie trujący
- Quiz o ciastach w PRL rozwiążą tylko smakosze. Młodzież jest bez szans
- Quiz o ciastach w PRL rozwiążą tylko smakosze. Młodzież jest bez szans
- Idealnie chrupiąca kapusta czerwona do słoików na zimę? To mój hit
- Jesteś studentem? Pokochasz ten przepis. Gotowy w 15 minut i nie wydasz kroci
- Rozpoznasz grzyby na zdjęciu? Rozwiąż quiz i zostań grzybiarzem roku!