śledzie
-
Ten przepis na marynowane śledzie ma 150 lat, a jego autorką jest sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Lepszych nie jadłeś
Nic nie smakuje tak wyśmienicie jak młode ziemniaki z masłem i koperkiem, a do tego domowe śledzie marynowane w occie. Taki orzeźwiający i prosty w przygotowaniu obiad sprawdzi się na każdą okazję. Śledzie najlepiej jednak przygotować według...
-
Kiszone śledzie brzmią dziwnie, ale smakują obłędnie. Z tym trikiem wyjdą lepsze niż gotowce ze sklepu
Kiszone śledzie - na pierwszy rzut oka może się wydawać, że to coś dziwnego. Ale ta charakterystyczna skandynawska przekąska jest po prostu obłędna! Klasyczne surströmming pochodzą ze Szwecji, ale możesz je przygotować też w swoim domu.
-
Najlepsze śledzie na Wielkanoc. Będą przepyszne, ale nie zapomnij o leśnym dodatku
Na każdej ważnej uroczystości w polskim domu muszą pojawić się śledzie. Dziś mamy dla was przepis na idealne śledzie na Wielkanoc, które możesz ze spokojem zrobić kilka dni wcześniej. Co sprawia, że śledzie gajowego są takie pyszne? Oprócz grzybów...
-
Śledzie pod majonezową pierzynką na Wielkanoc. Z łyżeczką tego składnika będą znacznie lepsze
Śledzie pod pierzynką to prosta i smaczna przekąska, która znajdzie swoje miejsce na wielkanocnym stole. Jej smak będzie jeszcze lepszy, gdy dodasz ten jeden składnik. Zaledwie jedna łyżeczka podbije smak i sprawi, że szybko zniknie ze stołu.
-
Zapomnij o nudnych śledziach w mleku. Wymocz je w tym płynie, a będą smakować obłędnie
Śledzie to klasyka, która gości na naszych stołach na co dzień i od święta. Rybny przysmak lubuje się jednak we wszelakich zalewach i marynatach. Jak się okazuje mleko nie musi być jedynym rozwiązaniem - śledzie przygotowane w zalewie z popularneg...
-
Najprostszy przepis na śledzie w oleju. Wytrzymają w lodówce do Wielkanocy, ale nie popełnij błędu z zalewą
To, że dobry śledzik nie jest zły, wie doskonale każdy Polak. Jednak przecież śledzik wcale nie musi być tylko dobry - może i powinien być najlepszy. Dziś właśnie taki przepis mamy dla was - najlepsze śledzie idealne na wielkanocny stół. Jak zrobi...
-
Śledzie nie tylko od święta. Wersja kaszubska to nie tylko ryba, a finezja wszystkich smaków
Kaszuby to region śledziem płynący, a kultowa ryba po kaszubsku to ich prawdziwy specjał. Przepis na ten przysmak przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, dlatego możemy do dziś się nim cieszyć. Zrobiony dziś, może postać nawet przez 10 dni.
-
Śledzie w śmietanie - przepis na hit każdej prywatki w PRL. Co zrobić, żeby smakowały jak dawniej? Klucz to zalewa
Śledzie w śmietanie to klasyk każdej rodzinnej uroczystości, czy spotkania ze znajomymi. To przepis uniwersalny i, mimo że w czasach PRL święcił tryumfy, dziś także nikt nie pogardzi dobrym śledzikiem. Jak zrobić śledzie w śmietanie, żeby smakował...
-
Zapomnij o mleku. Namocz śledzie w tej zalewie, a znikną z talerza w okamgnieniu
Śledzie to klasyka polskiej kuchni i kulinarna tradycja, którą kultywujemy od pokoleń. Ryby goszczą na stołach w wielu smacznych wersjach, jednak klasyka z zalewą jest bezkonkurencyjna. Jak się okazuje można wykorzystać do tego nietypowy produkt -...
-
Sałatka śledziowa na Środę Popielcową i Wielki Post. Intensywny smak zapewni przyprawa, o której nawet nie pomyślisz
Nie ma wątpliwości, że ulubioną rybą Polaków jest śledź, a dziś zdradzimy przepis na najpyszniejszą sałatkę śledziową, idealną na Środę Popielcową, ale też na smaczną przystawkę na każdą okazję. Jaki jest sekret jej intensywnego smaku? Oprócz...
-
Oprysk z drożdży na ogórki i pomidory. Twoich warzyw nie tknie żadna zaraza
-
Podlewaj ogórki gruntowe w ten sposób, a latem nie nadążysz zbierać plonów
-
Czego pragnie ośmiolatek w Dniu Dziecka? "Mamo, popatrz na mnie" SPONSOR: TOYOTA
-
To ciasto jest hitem wiosny. Z tymi owocami zyskuje niepowtarzalny smak
-
Lody truskawkowe jak z bajki. Tak kremowych nie ma w żadnej budce
- Zapomnij o suchym, nudnym mięsie! Kotlety wieprzowe z cebulką są idealnie soczyste
- Taki kurczak to rzadkość. Dodaj ten farsz, a poczujesz niebo w gębie
- Jak spróbujesz tych ogórków, małosolne pójdą w odstawkę. Gotowe w 15 minut
- Małosolne będą smakować jeszcze lepiej, gdy dodasz trochę tych liści
- Nietypowy apel na ulicach Rzymu. "Żadnego cappuccino po 12". To częsty błąd
-
Zupa śledziowa - postny obiad na Środę Popielcową. Jak zrobić zapomniany przysmak? Kwaśny dodatek jest najważniejszy
Zupa śledziowa, zwana także postną wodą śledziową to danie idealne na zbliżający się Popielec oraz cały Wielki Post. Jeszcze w czasach PRL często gościła na polskich stołach, obecnie zupa śledziowa usunęła się w cień, a wielka szkoda, bo odpowiedn...
-
Śledź w oleju. Przepis na postną przekąskę, który zachwyca mimo prostoty
Śledź w oleju to smaczna przystawka nie tylko na święta. Dobrze przyrządzone śledzie są pyszne i zarazem proste w wykonaniu. Warto przy ich przygotowywaniu sięgać po sprawdzone przepisy.
-
Co jest zdrowsze - śledź czy karp? Podpowiadamy, po którą rybę dobrze jest sięgać przez cały rok
Ryby stanowią niezbędny element diety każdego człowieka. Zaleca się ich spożywanie co najmniej dwa razy w tygodniu. Świąteczny czas sprzyja przygotowaniu potraw rybnych, a w wielu domach pojawią się zarówno śledzie, jak i karpie.
-
Śledzie według receptury Magdy Gessler. Sekretem aromatu jest odpowiednio przygotowany sos
Magda Gessler zdradza przepis na świąteczne śledzie, które podbiją kubki smakowe, nawet najbardziej wymagających gości. Sekretem aromatu jest odpowiednio przygotowany sos i nietypowe dodatki takie jak anchois czy marynowane jabłka.
-
Nie wiesz, co zrobić z wigilijnym śledziem? Karol Okrasa proponuje przepis inspirowany przedwojenną kuchnią
Umiejętność wykorzystania już gotowych składników i zrobienie z nich nowego dania jest bardzo pomocna. Jest tak szczególnie wtedy, gdy produktów jest za dużo i nie wiadomo co z nich zrobić. Karol Okrasa pokazuje jak on wykorzystuje śledzie. Taki...
-
Ile można trzymać śledzie w lodówce? To zależy od wielu czynników. Radzimy, jak długo można je jeść
Śledzie to jeden z produktów, które pojawiają się na poslkich stołach podczas Bożego Narodzenia. Jak długo można je przechowywać w lodówce po świętach? Czas, w którym są zdatne do spożycia zależy przede wszystkim od tego, jak je przyrządzimy.
-
Oto najtrudniejszy quiz o śledziach! Co wiesz o tym świątecznym przysmaku?
Niektóre pytania Cię zaskoczą!
-
Danie świąteczne - śledzie w oleju. Tradycyjny przepis na Boże Narodzenie. Bardzo proste przygotowanie
Przedstawiamy przepis na danie świąteczne, czyli śledzie w oleju. Podajemy tradycyjny przepis, z którym wyjdą fantastycznie aromatyczne. Przygotowuje się je w bardzo łatwy sposób. Będą potrzebne filety, cebula, przyprawy i olej.
-
Śledzie z suszonymi pomidorami, czyli najlepszy przepis na świąteczną rybę. Idealne na Wigilię i w sylwestra
-
Magda Gessler podała przepisy na wigilijne potrawy. Jej śledzia w oleju zrób pod pierzynką
Śledzie podawane są na wigilijnym stole w wielu wersjach. Najczęściej można ich skosztować wraz ze śmietaną, octem lub olejem. Ta wersja Magdy Gessler uwzględnia pierzynkę. Zrobisz ją w kilka chwil, a zniknie ze stołów jeszcze szybciej.
-
Śledzie w occie - przepis mojej teściowej. Wychodzą wyborne, a gwarancją smaku jest żelazna zasada 1:5
Podczas Bożego Narodzenia na naszych stołach królują przeróżne śledzie. Moja teściowa zawsze robi śledzie marynowane w occie z cebulką i muszę przyznać, że to chyba najlepsze śledzie na świecie. Przepis jest bardzo prosty, ale żeby ich nie zepsuć,...
-
Śledzie korzenne - przepis na aromatyczną rybę w zimowych przyprawach. Goście będą zachwyceni pyszną rybką
Ryby to ważny element wigilijnego stołu. Można je podać na wiele sposobów, jednak śledzie korzenne to prawdziwy rarytas, który pokochają nawet najbardziej wymagający smakosze. Kluczem do idealnego efektu jest odpowiednio przygotowana zalewa z...
-
Śledzie po sułtańsku. Bożonarodzeniowa potrawa o słodko-ostrym smaku zachwyci gości
Śledzie po sułtańsku to wspaniały pomysł na wigilijne danie. Ich oryginalny słodko-ostry smak z pewnością wyróżni się na świątecznym stole. Do ich przygotowania będą potrzebne sparzone rodzynki i odrobina sosu tabasco.
-
Śledzie korzenne - ich niepowtarzalny smak i aromat zapamiętasz na długo. Najlepsza przystawka na święta
Śledzie korzenne stają się coraz bardziej popularne. Ich niepowtarzalny smak zachwyca nawet najbardziej wymagających. Boże Narodzenie to świetna okazja, aby wypróbować przepis na śledzie korzenne. Przekonaj się sam, jakie są pyszne!
-
Śledzie korzenne. Przepis, który zachwyca i przyciąga aromatem świątecznych przypraw
Prawdziwym wigilijnym hitem są śledzie korzenne. Przepis zachwyca aromatem cynamonu, goździków i kardamonu, jest też ciekawą alternatywą dla klasyków, takich jak śledzie w majonezie, śledzie z rodzynkami i cebulą czy śledzie w occie i oleju z...
-
Rolmopsy - przepis na tradycyjne danie świąteczne. Śledzie wyjdą idealne z dodatkiem jesiennych owoców
Na wigilijnym stole królują smaczne przepisy z przepisu babci, ale i nieco nowocześniejsze rarytasy. Wśród nich nie może zabraknąć ryb - przepis na rolmopsy to klasyka gatunku, jednak w oryginalnej wersji zaskoczy smakiem i aromatem. Ciekawym...
-
Najlepsza sałatka na święta bożego narodzenia to nie tylko jarzynowa. Warstwowa szuba to raj dla podniebienia
Kiedy myślimy o sałatkach na Boże Narodzenie, na myśl od razu przychodzi nam jarzynowa. Jeśli jednak szukasz przepisu na najlepszą sałatkę na święta, obok jarzynowej warto postawić na stole szubę - warstwową sałatkę ze śledziem, burakami i...
-
Śledzie z przepisu Gessler. Ten rodzaj oleju nada im naprawdę wyjątkowego smaku na Boże Narodzenie
Śledzie w oleju to jedna z najpopularniejszych bożonarodzeniowych potraw. Przedstawiamy oryginalny przepis na śledzie z przepisu Magdy Gessler. Gwiazda łączy smak ryby z różnymi ziołami. Dodaje do nich między innymi olej lubczykowy.
-
Śledzie po polsku. Ten przepis na klasyczną przystawkę to połączenie aksamitnego sosu i ziaren
Śledzie to przystawka, która zawsze musi pojawić się na świątecznym stole. Podawana w każdym domu inaczej zawsze charakteryzuje się dobrym smakiem. Nasza propozycja uwzględnia sos i ziarna, dzięki czemu smak jest aksamitny, a ryba rozpływa się w...
-
Matias, czy a la matias? Czym się różnią i które śledzie wybrać na święta? Różnica jest oczywista
W okresie przedświątecznym na sklepowych półkach nie brakuje dużego wyboru śledzi, które producent reklamuje jako "prawdziwe matiasy" lub "płaty solone ? la matias". Co znaczy to zagadkowe "a la matias" i czy zwykłe śledzie to też matiasy? Różnica...
-
Ten błąd sprawi, że śledzie wyjdą gorzkie. Zapamiętaj szczególnie przed świątecznymi przygotowaniami
Śledzie to przystawka, która obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole. Jednak przygotowując ją, można popełnić jeden kluczowy błąd. Wtedy ryba może wyjść nieprzyjemnie gorzka.
-
Przystawki na święta Bożego Narodzenia - podajemy produkty, które trzeba dopisać do listy świątecznych zakupów
Przystawki na święta Bożego Narodzenia to ważna część świątecznego menu. Świąteczne "małe co nie co" sprawdzi się w przypadku małego głodu w czasie oczekiwania na dania główne. Sprawdź koniecznie nasze propozycje.
-
Śledzie z orzechami włoskimi. Pyszna alternatywa dla tradycji - przepis idealny na świąteczny stół
Zapomnij o nudnej i mdłej rybie na świątecznym stole. Przepis na śledzie z orzechami włoskimi to kwintesencja smaków i aromatów. Ciekawa alternatywa na bożonarodzeniowy rarytas - nie tylko pięknie się prezentuje, ale i perfekcyjnie łączy gorycz...
-
Ile przechowywać śledzie by nie stały się nieprzyjemnie obślizgłe? Niektórzy robią to zbyt długo
Śledzie to popularny produkt, który znajdziemy w okresie zimowym i świątecznym na stołach. Trzeba jednak pamiętać, aby pilnować czasu, w którym go przechowujemy. Często można zapomnieć, że i ta ryba ma swoją datę ważności. Jak długa ona jest?...
-
Śledzie po kaszubsku ze słodką nutką. Nie możesz zapomnieć o śliwkach i pewnym kontrowersyjnym składniku z sernika
Śledzie po kaszubsku to rewelacyjna przekąska na każdą okazję, nie tylko na Boże Narodzenie. Przepis jest bardzo prosty, ale nie każdy wie, że smak sosu pomidorowego do śledzi fantastycznie podkręcają suszone śliwki i pewien składnik, który wielu ...
-
Sałatki śledziowa w nowym wydaniu. Od góry przykryta pierzynką, za to dół zaskakuje oryginalnością
Takiej sałatki prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś. Zbudowana jest warstwami, a jej wyjątkowość nadaje dół i kremowa pierzynka. Zniknie ze świątecznych stołów w mig.
-
Moczysz śledzie w wodzie lub mleku? Patent z popularnym trunkiem nada rybie smaku i delikatności
W czym moczyć śledzie na święta? Zapomnij o tradycyjnym mleku czy wodzie. Smak ryby podkreśli jeden z popularnych trunków, dzięki czemu bożonarodzeniowe menu podbije serca i kubki smakowe gości. Śledzie wyjdą kruche, delikatne i pełne aromatów.
-
Jakie są najlepsze potrawy świąteczne? Boże Narodzenie nie może się bez nich odbyć
Święta zbliżają się wielkimi krokami - czas przygotować menu, które pojawi się na twoim wigilijnym stole. Zebraliśmy więc przepisy na najlepsze potrawy świąteczne. Boże Narodzenie nie może się bez nich odbyć, więc w tym roku oczaruj swoich gości...
-
Śledzie na święta. Przygotuj pyszną rybę pod pierzynką, w formie tatara lub tradycyjnie w śmietanie
Śledzie na święta to prawdziwy must have. Poza dwunastoma wigilijnymi potrawami na stołach królują zimne przystawki, sałatki i oczywiście ryby. Podane w postaci tatara, ukryte pod pierzynką z buraczkami lub w tradycyjnej odsłonie ze śmietaną podbi...
-
Ta sałatka zrobi wrażenie na świątecznym stole. Ewa Wachowicz układa ją warstwami i dekoruje sosem z kurkumy
Sałatek na świątecznym stole nigdy nie jest za dużo. To najszybsza potrawa do przygotowania, jak i zjedzenia. Ewa Wachowicz przyrządza ją warstwowo, a wierzch dekoruje wyjątkowym sosem. Smak i kolor oczaruje każdego.