śliwki
-
Ma zwolenników i przeciwników. Kompot z suszonych śliwek to tradycja na święta. Jak go zrobić?
Kompot z suszonych śliwek to jeden z niezapomnianych smaków świąt Bożego Narodzenia. Jego głęboki aromat wprowadza wyjątkowy klimat do każdego domu i doskonale pasuje do tradycyjnych potraw wigilijnych. Jak go przygotować? Podpowiadamy.
-
Masz ochotę na coś słodkiego? Chwyć za ten suszony owoc. Pomoże zachować młodość i szczupłą sylwetkę
Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, lecz także skarb natury, pełen witamin i minerałów. Ich zdrowotny potencjał bywa niedoceniany, a regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści dla organizmu. Chcesz się dowiedzieć, na co są dobre...
-
Kroję boczek i zawijam. Chrupiąca przekąska gotowa w kilka minut. Trudno zjeść tylko jeden kawałek
Śliwki w boczku to połączenie, które sprawdzi się zarówno jako przekąska na przyjęcia, jak i dodatek do codziennych posiłków. Słodycz i wyrazisty smak tworzą ciekawe połączenie, a danie zdecydowanie wyróżnia się na stole. Jak je przygotować?
-
Nie jabłka. Robię kompot z tych suszonych owoców. Jest tak pyszny, że do obiadu wypijamy 2 dzbanki
Wielu osobom kompot z suszonych śliwek kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Wcale nie oznacza to jednak, że nie można delektować się nim również jesienią. Wypróbuj prosty przepis pochodzący ze starego notesu mojej babci.
-
Prawdziwy klasyk wśród jesiennych wypieków. Z tym przepisem ciasto ze śliwkami zrobisz w trymiga
Sezon na śliwki powoli dobiega końca, więc warto wykorzystać je w kuchni. Nie wiesz, co przygotować? Ciasto ze śliwkami to doskonały pomysł na słodki wypiek, który urzeknie smakiem i aromatem domowników. Skorzystaj z ostatnich śliwek i przygotuj...
-
To "najpyszniejsze" knedle ze śliwkami. Zrobisz je w kilkanaście minut. Rozpłyną się w ustach
Knedle ze śliwkami to pyszny, prosty i szybki obiad. Wystarczy ugotować ziemniaki, a potem tylko wymieszać składniki na ciasto, usunąć pestki ze śliwek i ugotować kluski. Zajmie ci to wszystko kilknaście minut i nie dość, że zapełnisz brzuch na...
-
To jest jesienny obiad numer jeden w domu mojej babci. Do farszu dodaje ten składnik
Zmiana pory roku zmusza nas nie tylko do zmiany garderoby, a także zmieniamy nasze nawyki żywieniowe. Jesienią stawiamy na cieplejsze i bardziej sycące dania, które wykorzystują sezonowe składniki. Moja babcia również to robiła i to od niej mam te...
-
Te powidła będziesz jeść prosto ze słoika. Dwa składniki podkręcą ich smak
Uważam, że powidła śliwkowe to jedne z najlepszych smarowideł, jakie istnieją i nic nie zmieni mojego zdania. Ich idealnie wyważony, słodko-kwaśny smak jest nie do podrobienia. Na dodatek powidła śliwkowe można zrobić bez dodatku cukru i nic na ty...
-
Danuta Martyniuk pokazała, jak zrobić najlepsze ciasto ze śliwkami. Jest puszyste i banalnie proste
Obecnie w polskich domach królują śliwki. Co można zrobić z tymi owocami? Na przykład upiec przepyszne i puszyste ciasto. Ja niedawno skorzystałam z przepisu żony znanego muzyka, Danuty Martyniuk. Jest naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Nie...
-
Tylko 4 składniki i mam coś, co będę pić przez całą zimę. Zamykam w butelkach i rozdaję rodzinie
Zbliżająca się jesień to dobra motywacja, by zaopatrzyć swoje domy w przepyszne, a do tego bardzo zdrowe przysmaki. Zaliczają się do tego nie tylko kiszone ogórki, przetwory z cukinii i pomidorów, a także domowej roboty soki. To właśnie je można...
- Pyszna surówka z kiszonych ogórków. Mąż dodał dwa smaczne składniki
- Zamiast kupować w sklepie, zaczęłam robić w domu. Taniej i zdrowiej
- Ciasto na pączki musi być elastyczne, mięciutkie i rozpływające się w ustach
- Ten przepis odmieni twoje śniadania. Jajka w tej wersji są boskie
- Nie tylko masło. Na jakim oleju smażyć jajecznicę? Wyjdzie pyszna
- Mało kto o nim słyszał, a szkoda. Wspomaga trawienie i serce
- Quiz PRL. Co się jadło i piło w PRL-u? Trzeba było mieć mocny żołądek!
- Quiz PRL. Co się jadło i piło w PRL-u? Trzeba było mieć mocny żołądek!
- Przepis na zapiekaną pierś z kurczaka. Obłędnie soczysta i aromatyczna
- Szybkie ciasto czekoladowe. Nie potrzebujesz nawet piekarnika
-
Ciotka Jadzia zawsze tak robiła śliwki w occie. Będą twarde, jędrne, a ty się nie narobisz
Przetwory ze śliwek kojarzą się przede wszystkim z powidłami, choć pomysłów nie brakuje. Kiedyś w każdej spiżarce musiały się znaleźć także śliwki w occie. Przepis jest banalnie prosty, a proporcje łatwe do zapamiętania. Zrobisz je bez...
-
We wrześniu zawsze robię to ciasto. Jest kruche, słodkie i z foremki znika w 5 minut
Wrzesień to idealny moment, by zrobić pyszne i kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką. Najlepiej, jeśli tę ostatnią trochę podrasujesz i dodasz do niej płatki migdałowe. Taka maślano-migdałowa mieszanka i słodko-kwaśne śliwki sprawią, że w twojej...
-
Jak suszyć śliwki w piekarniku? W ten prosty sposób przygotowywała je moja babcia. Były przepyszne
Koniec lata i początek jesieni to czas, w którym królują śliwki. Wówczas wiele osób decyduje się na suszenie tych pysznych owoców, aby móc się cieszyć ich smakiem dłużej. Jak suszyć śliwki? Można to zrobić na cztery sposoby, w tym także z...
-
Nutella się chowa przy tym domowym kremie. Raz spróbujesz czeko-śliwki, a nie kupisz więcej w sklepie
Coraz więcej osób interesuje się zdrową żywnością i rezygnuje z kupnych produktów. Jednym z popularnych smakołyków jest krem czekoladowy. Na szczęście istnieje przepis, który z powodzeniem pomoże nam zrobić znacznie zdrowsze smarowidło. Nutella ze...
-
Te knedle królują wśród nadzianych kluch. Zrób, póki trwa sezon na śliwki. Babcia będzie dumna
Knedle ze śliwkami kojarzą się z domowym ciepłem. Owoce otulone ziemniaczanym ciastem w słodkiej omaście to jak spełnienie marzeń o idealnym obiedzie. Jeśli do tej pory myślałeś, że ugotowanie nadzianych kluch zajmuje sporo czasu, wyprowadzę cię z...
-
To ciasto jest tak puszyste, że trudno zjeść tylko kawałek. Moja babcia zawsze podawała je do kawy
Z początkiem września w mojej kuchni zaczynają królować nie tylko przetwory, lecz także słodkie wypieki. Numerem jeden jest bez wątpienia szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami. Przepis jest wyjątkowy, bo dostałam go od mojej babci. Od tego czasu ni...
-
Nie wiedziałam, co zrobić ze śliwkami, więc powstało to. Chwila w piekarniku i gotowe
Masz ochotę na popołudniową kawę, ale nie masz co do niej zjeść? Śliwki w połączeniu z kruchym ciastem będą wyśmienitą opcją. Wystarczy odpowiednio je zrobić, a później wrzucić do piekarnika. Po krótkim czasie powstanie ciasto, które zjesz od razu.
-
Nie muszę pilnować, bo to ciasto ze śliwkami zawsze wychodzi puszyste. Rodzina walczy o ostatni kawałek
Ciasto śliwkowe jest idealnym deserem na późne lato, kiedy owoce te są w szczytowej formie. Jego przygotowanie to zaledwie 20 minut. Lepiej zapisz sobie ten przepis na ciasto ze śliwkami, bo wykorzystasz go jeszcze nie raz.
-
Ten biszkopt zawsze wychodzi i nie opada. Dodałam ten owoc i stał się lepszy niż z cukierni
Lato to czas w roku, kiedy to możemy cieszyć się najsmaczniejszymi owocami. Dobrze jest je wykorzystać na różne sposoby, by wydobyć z nich pełnię smaku. Ostatnio zrobiłam biszkopt i ułożyłam na nim ten owoc. Nie mogłam przestać go jeść, a blacha...
-
Nie tylko grzybki. Jak zrobić śliwki w occie? Sekret tkwi w zalewie i tych dodatkach
Sezon na śliwki trwa w najlepsze, ale powidła to niejedyny pomysł na te owoce. Śliwki w occie to doskonały dodatek nie tylko do mięs, pieczeni, pasztetów czy sałatek. Na słodko, z garścią aromatycznych przypraw, ani się obejrzysz, a znikną ze...
-
Siostra Anastazja wrzuciła je do słoika i zalała tym. Przetrwają całą zimę, ale i tak zjesz je jako pierwsze
Robienie przetworów to nie tylko robienie sałatek, ogórków i innych warzyw. To również wykorzystywanie owoców, by zrobić z nich pyszne i pełne smaku smakołyki. Siostra Anastazja wie, jak je zrobić i podzieliła się przepisem. Nie dość, że jest...
-
Powidła śliwkowe bez mieszania i tylko z 3 składników. Dzięki tej metodzie nie przypalą się
Lubisz przyrządzać pyszne smarowidła w swoim domowym zaciszu? A masz może śliwki, z którymi nie wiesz, co zrobić? Jeśli tak, to koniecznie wykonaj powidła, którymi będziesz się rozkoszować przez długi czas. Jeśli zastosujesz się do tej zasady, nie...
-
Puszyste ciasto ze śliwkami. Zanim wrzucisz do formy, zrób z nimi jedną rzecz
Sezon na śliwki właśnie się zaczął i do woli możemy rozkoszować się soczystymi owocami. Robimy z nich pyszne dżemy, powidła, upychamy w słoiki i zalewamy syropem. Jednak najlepsze, co można zrobić z wykorzystaniem tych pysznych owoców, to oczywiśc...
-
Babcia robiła powidła tylko tak. Od lat wiem, czego nie rozbić z łyżką
Powidła to smak późnego lata i złotej, polskiej jesieni. Przepis może wydawać się prosty, jednak niestety łatwo go zepsuć i to banalnym błędem. Jak robić powidła? Trzeba je smażyć na bardzo wolnym ogniu, aż śliwki zamienią się w jednolitą, niemal...
-
Takie smarowidło zasługuje na pochwałę. Śliwki w tej wersji to pychota
To najlepsze przetwory z owoców. Przepis jest banalny, ale musisz pamiętać o kilku ważnych sprawach, dzięki którym będą smakować tak samo jak babcine powidła. Są idealne do naleśników i tostów, można też jeść je prosto ze słoika. Kto zabroni?
-
Ze śliwek nie robię dżemu, tylko ten słodki krem. By wyszedł, dodaję te dwa składniki
Lato to świetny czas na robienie słodkich smarowideł, które będą nas cieszyć smakiem jesienią i zimą. Poniższy przepis jest inspiracją, by oprócz dżemów robić coś innego, ale równie pysznego. Wykorzystaj do tego sezonowe owoce, które w tym okresie...
-
Bajecznie kruche ciasto z jesiennymi owocami. Kluczem boskiego smaku jest słodka pierzynka na wierzchu
Jesień to czas, w którym większość z nas przyrządza śliwki na najróżniejsze sposoby. Jedni smażą znakomite powidła, inni zaś dodają te jesienne owoce do domowych deserów. Polecamy zrobić to samo, jednak w nowej odsłonie. Kruche ciasto z tym...
-
Przepis na jesienne drożdżówki. Z dodatkiem owoców i kruszonki wyjdą obłędnie puszyste i delikatne
Przepis na puszyste niczym obłoczek drożdżówki umili jesienne popołudnia. Wystarczy przygotować ciasto i hojnie nadziać je sezonowymi owocami. Słodkie bułeczki zaserwowane z dodatkiem kruszonki smakują obłędnie i doskonale będą się komponować z ka...
-
Leniwe ciasto na jesienne popołudnia. Śliwki posyp tym słodkim dodatkiem, a na pewno deser zniknie w mgnieniu oka
Nie ma to jak znakomity deser, którego przygotowanie jest banalnie proste. W końcu nie każdy ma czas, by po pracy lub całym dniu na uczelni stać przy kuchennym blacie. To ciasto na całe szczęście nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy, co zresztą...
-
To ciasto nie wymaga pieczenia. Wystarczy ci patelnia i 15 minut wolnego czasu, a śliwkowy aromat zawróci ci w głowie
Śliwkowe ciasta to już klasyka jesieni. W każdym domu ten owocowy deser pojawia się przynajmniej raz w trakcie całego sezonu. Trudno się temu dziwić, znając obłędny smak domowych słodkości ze śliwkami. Jeśli jednak nie możesz pozwolić sobie na...
-
"Grzech w słoikach", czyli pieczona konfitura śliwkowa Jakuba Kuronia ze słodko-korzennym twistem. Z chałką pasuje idealnie
Powidła śliwkowe to jesienna klasyka. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, a słodkie owocowe smarowidło pasuje idealnie na kolację i śniadanie. Jakub Kuroń pokazał, jak urozmaicić smak powideł. Nie tylko zamyka je w piekarniku, ale dodaje...
-
Takich racuchów nie robi nawet babcia. Dodaj do ciasta sezonowy owoc, a zapamiętasz ten smak na długo
Rumiane i puszyste placuszki z jabłkami zna każdy, co jednak gdyby owca zamienić na inny? Przepis na racuchy ze śliwkami to iście jesienna dawka smaku i przyjemności. Ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze obejdz...
-
Połącz dwa jesienne smaki w słodkim deserze. Zanim się obejrzysz, nie zostanie nawet okruszek
Jesienne słodkości poprawiają humor nawet w najbardziej deszczowy dzień. Korzenny aromat wypełnia wówczas cały dom, tworząc niepowtarzalną atmosferę. My zaś mamy czym się delektować do porannej kawy lub herbaty. Pączki w tej wersji zaskoczą cię...
-
Te placki rozczulą twoje podniebienie. Zerwij z drzewa i dodaj ten składnik do ciasta. Jest lepszy od jabłek
Racuchy to słodkie placki, za którymi szaleją nie tylko najmłodsi, a także dorośli. Podaje się je na śniadania i kolacje, są również idealną przekąską do pracy i szkoły. By podbić ich smak, dodaje się do nich różne dodatki. Najczęściej jest to...
-
Wilgotne ciasto ze śliwkami na podwieczorek. Przepis dla tych, którzy boją się, że wyjdzie zakalec
Ciasto ze śliwkami to wypiek dobry na wiele okazji. Z aromatyczną kawą, czy też herbatą zachwyci niejedno podniebienie. Podane z kruszonką jest mega chrupiące, a jednocześnie rozpływa się w ustach. Sprawdź proste przepisy, które zawsze wychodzą.
-
Nalewka ze śliwek. Domowy trunek doceniany nie tylko za wyjątkowy smak, ale i właściwości lecznicze
Nalewka ze śliwek to trunek znany jak Polska długa i szeroka. Butelki z domowym alkoholem stoją w wielu barkach i spiżarniach, czekając tylko na odpowiedni moment do przysłużenia się domownikom. Śliwówka wyróżnia się nie tylko intensywnym, lekko...
-
Prababcia zrywała owoce, a później robiła z nich ciasto. To wypiek mojego dzieciństwa
Sezon na śliwki w pełni, a na rynkach i w sklepach można dorwać świeże i dorodne okazy. Aż żal nie wykorzystać takiej okazji, dlatego proponujemy wykonać to ciasto. Od lat ten przepis krąży po mojej rodzinie, a najczęściej wykonywała go prababcia....
-
Puszyste placuszki jogurtowe z niespodzianką. Ten jesienny dodatek jest teraz w każdym domu
Placki jogurtowe to idealny pomysł na śniadanie, lunch do pracy lub słodki podwieczorek. Przepis jest bardzo prosty i nikomu nie powinien sprawić problemu, a placuszki wychodzą puszyste i delikatne jak obłoczek. Jednak jedna rzecz niesamowicie je...
-
"Pijana śliwka" to imprezowy hit. Puszysty biszkopt, lekki krem i śliwki w rumie smakują obłędnie
"Pijana śliwka" to ciasto wprost stworzone na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Puszysty, kakaowy biszkopt w połączeniu z lekkim kremem, pyszną polewą i - co najważniejsze - śliwkami nasączonymi intensywnym alkoholem robią furorę wśród dorosłych...
-
Jogurtowe ciasto ze skyrem i śliwkami, czyli ekspresowy deser do zrobienia w 10 minut. Goście będą bić się o przepis
Jesień to niewątpliwie idealny czas na jedzenie śliwek. O tej porze roku smakują najlepiej, a świeże zbiory cieszą oko na okolicznych straganach. Jeśli po przygotowaniu przetworów zostanie ci trochę owoców, warto wykorzystać je do zrobienia...