słodycze
-
Jak upiec bezę? Wystarczy połączyć z białkami kilka kropli tego składnika, a będzie doskonała
Beza to jeden z najtrudniejszych do przygotowania wyrobów cukierniczych. Aby mieć pewność, że się uda, należy dodać do niej kilka kropli soku z cytryny. Do bezy można przyrządzić krem ze śmietanki i mascarpone. Pychota!
-
Smak PRL-u zamknięty w cukierku. Kiedyś w każdym sklepie i domu, dziś mało kto o nim pamięta
Te kultowe słodycze to z pewnością powrót do dzieciństwa wielu z was. Kiedyś gościły na stołach w polskich domach, teraz znalezienie ich w sklepie jest na wagę złota. Jednak ich niezapomniany smak nie przepadł na dobre. Z tym przepisem odtworzysz ...
-
Przepis na miękkie i puszyste faworki. Wyjdą jak u babci dzięki wiejskim jajkom i trikowi z żółtkami
To już ostatni dzwonek na odnalezienie idealnej, słodkiej receptury na tłusty czwartek. Bezkonkurencyjnym faworytem jest przepis na miękkie i puszyste faworki. Kluczem do cukierniczego sukcesu jest prosty skład... i trik z żółtkami, który nada...
-
Pączki ziemniaczane - przepis na karnawałowy smakołyk. Warzywo prawi, że wypiek będzie dłużej świeży
To już ostatni dzwonek na zapanowanie łakoci na tłusty czwartek. Wśród słodkości królują pączki. Warto nieco urozmaicić tradycyjny przepis i przygotować pączki z ziemniakami. Dodatek warzywa nie tylko wzbogaci smak, ale i sprawi, że pozostaną świe...
-
Ciasteczka owsiane, czyli przyjemność bez wyrzutów sumienia w tłusty czwartek. Zdrowy owoc doda smaku i delikatności
Ciasteczka owsiane to sposób na pyszne i zdrowe łakocie, którymi możemy zajadać się do woli bez obaw, że coś "pójdzie w boczki". Przepis na ciasteczka owsiane jest banalny, a dodatek banana nie tylko sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze, ale także...
-
Te nadzienia do pączków to prawdziwa uczta zmysłów. Do ciasta dodaj adwokat lub owocowy akcent
To już ostatni dzwonek, by wypróbować przepis na pączki przed tłustym czwartkiem. Tradycyjna receptura na puszyste ciasto to jednak nie wszystko. Kluczem do sukcesu jest duża ilość słodkiego i kremowego wnętrza. Na liście dodatków czekolada, owoco...
-
Tiramisu - przepis na klasyczny włoski deser. Wyjdzie idealne dzięki warstwom i kawowemu ponczowi
Kuchnia włoska to smaki i aromaty, które zawładnęły niemal całym światem. Poza pastą i tradycyjną pizzą warto wyróżnić także desery, a szczególnie tiramisu. Słodki, wyjątkowy w swojej prostocie przepis da spektakularny efekt i podbije kubki smakow...
-
Tradycyjne rurki z kremem bez foremek. Przygotuj słodki rarytas na tłusty czwartek
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania i poszukiwania idealnego przepisu. Tradycyjne rurki z kremem to must have, którego nie może zabraknąć. Jak się okazuje, receptura jest znacznie prostsza,...
-
Przepis na gofry najlepsze na świecie. Wyjdą wyjątkowo lekkie i chrupiące
Przedstawiamy wyjątkowo prosty przepis na gofry. Sprawdzą się jako deser albo słodka kolacja. Gofry są bardzo uniwersalne - można podawać je z różnymi dodatkami albo jeść bez niczego. Oto jak je przyrządzić, aby miały lekką strukturę i fantastyczn...
-
Churros - przepis na hiszpański deser idealny na poczęstunek dla gości. Z dodatkiem czekolady to obłęd
Flagowym deserem, który wywodzi się ze słonecznej Hiszpanii są churrosy. Tradycyjny wypiek przypomina podłużne pasy, a po przekroju ma charakterystyczny kształt gwiazdy. Kluczowe w przygotowaniu jest ciasto, zachowanie klasycznej formy i słodkie...
-
Poznaj przepis na słodkie i miękkie oponki serowe
-
W którym momencie dodać do pomidorowej koncentrat? Ten element zaważy o smaku
-
Parę lat temu Tomasz Sekielski schudł blisko 100 kg. Co jadł? Podzielił się dwoma przepisami. "Pyszne i zdrowe"
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Jak zrobić najlepsze faworki? Magda Gessler zzielenieje z zazdrości
- Dowiedz się kiedy siać pomidory. To już niedługo
- Rogaliki na słodko czy wytrawnie? Wybierz swoją wersję przekąski na karnawał
- Odgrzewane kotlety też mogą być dobre. Podpowiadamy, jak podgrzać schabowe
- Przepis na wyśmienite i mięciutkie knedle z morelami
- Przygotuj rosół w królewskim stylu. Wachowicz dodaje do niego jajka w koszulce
-
Najlepszy deser świata, czyli creme brulee. Podpowiemy, jak zrobić francuską słodkość - to tylko cztery składniki
Jeśli masz ochotę na wykwintny deser, który jest delikatny, kremowy i rozpływa się w ustach, wcale nie musisz rezerwować stolika we francuskiej restauracji, by zamówić creme brulee. Ten deser jest znany i uwielbiany na całym świecie, a jego...
-
Minipączki w pięć minut bez drożdży i straty czasu. Będą pulchniutkie i okrąglutkie dzięki trikowi z olejem i łyżką
Minipączki to kilka minut roboty i całe mnóstwo przyjemności. Przepis jest banalny i jeśli nawet nie uważasz się za cukierniczego giganta, te pulchne kuleczki na pewno wyjdą ci perfekcyjnie. Sekret ich smaku jest oczywisty - chodzi o waniliowy...
-
Słodkości i wypieki na tłusty czwartek. Te przepisy to idealna alternatywa dla tradycyjnych pączków
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, rozpoczynają się pierwsze przygotowania i szukanie ciekawych inspiracji. Tradycyjne pączki warto zastąpić oryginalną i słodką alternatywą - idealnie sprawdzi się w ter roli ciasto...
-
Przepis na oponki. Słodkie i puszyste ciasto z dodatkiem sera to idealna przekąska na tłusty czwartek
Oponki serowe to przepis na tradycyjny, domowy przysmak, który często gości na stołach w tłusty czwartek. Ten słodki deser dla wielu kojarzy się z dzieciństwem i babcinymi wypiekami. Aby odtworzyć perfekcyjny smak, warto zwrócić uwagę na wybór...
-
Oponki serowe - karnawałowy smak z czasów dzieciństwa. Ekspresowy przepis dla każdego
Oponki serowe były dla wielu przysmakiem z czasów dzieciństwa. Przygotowywane przez mamę lub babcię na tłusty czwartek były pyszną alternatywą dla pączków. Przypomnij sobie ten niesamowity smak i sprawdź koniecznie przepis na twarogowe oponki.
-
Blok czekoladowy - przepis na klasykę z dodatkiem bakalii. Efekt gwarantuje dodatek mleka w proszku
Blok czekoladowy to deser, który znamy z beztroskich czasów dzieciństwa. Wówczas niemal każda babcia skrywała w kredensie ten słodki przysmak. To także hit rodem z PRL-u, który towarzyszył rodzinnym przyjęciom i na święta, Kluczem do sukcesu było...
-
Mini pączki jogurtowe - słodki poczęstunek w ekspresowym wykonaniu. Kluczowa jest baza z nabiału
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie sieć zalewa fala przepisów na domowe wypieki i słodycze. Warto jednak postawić na babciną klasykę i przygotować mini pączki jogurtowe. Są banalne w przygotowaniu i nie wymagają wielu...
-
Słodycze z dzieciństwa. Pamiętasz te słodkości z PRL-u? Przedstawiamy 10 najpopularniejszych
Czasy PRL nie były łatwym okresem dla... łasuchów. Zdobycie zagranicznych słodyczy graniczyło niemal z cudem. Z tego powodu wszyscy zajadali się przede wszystkim tanimi landrynkami i miętusami. Jednak z czasem pojawiało się coraz więcej słodkości...
-
Beza pavlova - słodki rarytas idealny na każdą okazję. Dodaj te owoce, a efekt będzie spektakularny
Domowe wypieki to niejednokrotnie prawdziwe dzieła sztuki, jednak tradycyjny przysmak jest w tej kwestii bezkonkurencyjny. Mowa tu o bezie pavlova, podanej z lekkim kremem i świeżymi owocami. To nie tylko spektakularne arcydzieło, ale także...
-
Gofry - przepis, bez którego karnawał nie istnieje. Będą lepsze niż z budki w Sopocie, ale zapomnij o mleku
Kto z nas nie kocha gofrów? Na pewno wielu z nas gofry kojarzą się z letnimi wyjazdami, ale w moim domu gofry robi się najczęściej właśnie w okresie karnawału. Jak je zrobić, żeby smakowały lepiej niż w wakacje? Zamień mleko na kefir, a efekt...
-
Ekspresowe pączki na trzy wyjątkowe sposoby. Te słodkie rarytasy przygotujesz w zaledwie kwadrans
Wśród tradycyjnych łakoci przygotowywanych na Tłusty Czwartek, pączki zajmują szczególną pozycję. Domowe rarytasy w wersji mini skradną serca gości i domowników, a także podkreślą smak porannej kawy.
-
Jak zrobić lukier do pierniczków, żeby się nie rozlewał? Najlepiej tak, jak Ania Starmach - wystarczą dwa składniki
Jak święta, to pierniczki. Jak pierniczki, to wiadomo - lukier. Tylko jak zrobić lukier do pierniczków, który nie będzie się rozlewał, a pozwoli pięknie je udekorować? Ania Starmach ma na to najprostszy i najlepszy przepis. Potrzebne są dwa...
-
Portugalskie ciasteczka, czyli Pasteis de Nata. W sam raz na Boże Narodzenie
Portugalskie ciasteczka na Boże Narodzenie? Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby można było na świątecznym stole postawić nieco mniej typowe słodycze. Może tym razem warto skorzystać z bożonarodzeniowych tradycji portugalskich?
-
Świąteczna beza - zjawiskowy, słodki wieniec z dodatkiem mascarpone i owoców. Efekt wow dadzą suszki
Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na bożonarodzeniowe desery, beza świąteczna sprawdzi się idealnie. Słodki rarytas w kształcie wieńca nie tylko pysznie smakuje, ale i spektakularnie wygląda. Dodaj mascarpone, owoce i ozdobne suszki. Efekt...
-
Elegancja w słodkim wydaniu. Limitowana oferta premium od E.Wedel
Czekoladowe słodkości to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Towarzyszą nam podczas spotkań z bliskimi, a także stanowią idealną propozycję na prezent. Dlatego warto zadbać o to, aby słodkości pięknie wyglądały oraz wybornie smakowały. Z...
-
Im jesteś starszy, tym większe masz szanse w tym quizie o smakołykach
Wiesz, z czego robi się "szyszki" i czym jest saturator? W tym quizie możesz sprawdzić, jak dużo pamiętasz!
-
Pamiętasz jeszcze te przysmaki z dzieciństwa? Zdobądź 13 słodkich punktów
Na pewno jadłeś te smakołyki, kojarzysz smak, ale czy wiesz o nich coś więcej?
-
Te słodycze to nieodłączny element cmentarnego krajobrazu. Zrobiliśmy mapę. "Tak twarde, że można nimi rzucać we wrogów"
Wata cukrowa, frytki, gofry, zapiekanki, pierogi, a nawet kiełbasa z grilla. Nie, to nie opis rodzinnego festynu, a tego, co możemy dostać, gdy wybierzemy się w okolice cmentarza w okolicach 1 i 2 listopada. Wśród wszelkiej maści fast foodów i...
-
Rogale świętomarcińskie. Podajemy przepis, z którym zrobicie poznańskie smakołyki 11 listopada
Rogale świętomarcińskie to poznańska tradycja, która trwa jużod ponad 130 lat. Podajemy przepis, z którym będziecie mogli zrobić poznańskie rarytasy 11 listopada. Bardzo słodkie, pełne makowego nadzienia, będą wyjątkowym specjałem na waszych stołach.
-
Szczypki - cmentarno-odpustowe słodkości z Lubelszczyzny. Nie kupisz ich w żadnym sklepie, ale możesz je "ukręcić"
Szczypki wcale nie szczypią, a słodzą. I to bardzo. To kolorowe cukierki znane na Lubelszczyźnie, pojawiają się na straganach podczas odpustów, festynów, a także przy cmentarnych bramach we Wszystkich Świętych. Jak wyglądają te cukierki, czemu...
-
Rogale świętomarcińskie. Skąd wzięła się poznańska tradycja? Jej historia sięga końca XIX wieku
Rogale świętomarcińskie pojawiły się pod koniec XIX wieku. W skład ich nadzienia wchodzi biały mak i bakalie. Skąd pochodzi poznańska tradycja? Wszystko zaczęło się za sprawą apelu proboszcza parafii pw. św. Marcina.
-
Gruszki w syropie - słodkie przetwory z sezonowych owoców. Idealne do deserów i dań wytrawnych
Przepis na gruszki to klasyka domowej spiżarni. Sezonowe owoce w słodkiej zalewie z dodatkiem wanilii, poruszają zmysły i obłędnie smakują. Ich sekret tkwi w prostocie, a babcina receptura gwarantuje najwyższą jakość i piękną prezencję.
-
Trupi miodek i pańska skórka. Cmentarne słodycze zaczynają kojarzyć się ze Wszystkimi Świętymi bardziej niż znicze
W Warszawie pańska skórka. W Krakowie misie i trupi miodek, a wszędzie wata cukrowa, obwarzanki i szczypki. Słodycze cmentarne zaczynają kojarzyć się ze świętem zmarłych równie mocno jak znicze. Czy stragany ze słodyczami to już taniec na grobie...
-
Pańska skórka - cukierek znany z odpustów i cmentarnych straganów. Dziwna nazwa ma ciekawą historię
Warszawski przysmak, o charakterystycznym kolorze i słodkim smaku. Mowa tu o pańskiej skórce, która przed laty królowała na odpustach i cmentarnych straganach. Tradycyjny przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, a cukierek został w 2008...
-
Małpi chleb, czyli pomysł na niecodzienny deser. Podbija internet i skradnie serca domowników
Małpi chleb to amerykańskie, bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Będzie doskonałym pomysłem na oryginalny deser. Wspaniale się prezentuje i stanie się konkurencją dla tradycyjnych, polskich wypieków.
-
Blok czekoladowy, który robiła na niedzielę moja babcia. Przepis na ekspresowy deser z dzieciństwa
Blok czekoladowy to masa kakaowa połączona z mlekiem w proszku i bakaliami. Jego smak wielu z nas przypomina lata dzieciństwa. U mnie robiła go babcia. Deser jest dość szybki i prosty w przygotowaniu, dlatego można go zrobić, gdy nie chce nam się...
-
Ciasto leniwej synowej - ekspresowy przysmak bez pieczenia. Wystarczy kwadrans i gotowe
Ciasto leniwej synowej zachwyci zarówno wymagającą teściową, jak i kochających słodycze gości. Deser o charakterystycznej nazwie jest banalny w przygotowaniu, wystarczy zaledwie kwadrans i gotowe. Pięć składników tworzy wyśmienity duet - kluczowy...
-
Przepis na gofry. Dzięki metodzie z pianą z białek ciasto wyjdzie chrupiące, puszyste i delikatne
Przepis na gofry to idealny pomysł na słodkie śniadanie, szybki deser czy przekąskę. Podane zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi dodatkami smakują obłędnie. Kluczowa jest jednak receptura na ciasto. Aby wyszło puszyste i delikatne, a po...
-
Przepis na ciasteczka z czterech składników, czyli sposób na chandrę pod wakacjach. Wystarczy rozwałkować i upiec
Czy jest lepszy poprawiacz humoru niż świeże ciasteczka? Dziś mamy dla was przepis na ciasteczka z czterech składników, które zrobisz w zaledwie kwadrans. Są pyszne, delikatne i kruche jednocześnie. Świetnie złagodzą powakacyjny smutek, a może naw...
-
Przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które pokochasz od pierwszego kęsa. Zrobisz je w kilka minut
Potrzebujesz przepis na szybkie ciasto czekoladowe? Mamy takie, które pokochasz od pierwszego kęsa. Jest banalne, wymaga niewielu składników, ale smakuje jak marzenie. Co więcej - przygotujesz je w mniej niż godzinę, a jedyne co musisz zrobić to...