słoiki
-
Przetwory z rydzów na zimę. Podpowiadamy, co przygotować ze skarbów lasu
Rydze należą do ulubionych grzybów wielu grzybiarzy. Koszyk pełen rydzów przyniesiony z lasu to prawdziwy powód do radości. Co zrobić ze świeżo zebranych grzybów? Mamy dwa przepisy na przetwory z rydzów na zimę - sprawdźcie, jak je przyrządzić.
-
Grzyby po cygańsku do słoików - doskonały dodatek do mięs i pasztetu
Grzyby po cygańsku do słoików to doskonały dodatek do mięs i pasztetu, a także składnik sosów. Są świetną propozycją dla wszystkich, którzy lubią leśne dodatki do różnych potraw. Aromatyczne grzyby po cygańsku do słoików - jak je przygotować?
-
Jak zrobić śliwki w occie? Jaką odmianę wybrać? Podpowiadamy
Sezon na śliwki w pełni - warto wykorzystać ten czas i przyrządzić z nich pyszne przetwory. Jeśli macie już przygotowany zapas powideł, sprawdźcie, jak zrobić śliwki w occie. Przepis jest bardzo prosty, a same śliwki w occie - przepyszne. Zapraszamy.
-
Przetwory według gwiazd kulinariów. Czym stoją ich kuchnie późnym latem? Sprawdzamy
Koniec lata to dla wielu smutny czas - powroty z urlopów, nowy rok szkolny, dni coraz krótsze, a do zimy coraz bliżej. Ale nie ma tego złego! To też doskonały moment na przygotowywanie przetworów. Co do spiżarni wkładają gwiazdy kulinariów? Mamy...
-
Zatrzymaj lato na dłużej. Ruszamy z akcją #słoiki2020
Lato to jedna z naszych najbardziej ulubionych pór roku - jest ciepło, są wakacje. Są też owoce i warzywa sezonowe. Na szczęście z dobroci letnich zbiorów możemy korzystać także w chłodniejszych miesiącach. Stąd nowa akcja Hapsa #słoiki2020!
-
Sezon na przetwory w pełni. Jak przygotować słoiki i je pasteryzować? [MYKI]
Lato i wczesna jesień to idealny czas na robienie przetworów. Właśnie wtedy nasz spiżarnie zapełniają słoiki dżemów i marynat z owoców i warzyw, czy też marynowanych grzybów. Zanim jednak to się stanie, trzeba poradzić sobie z kilkoma problemami....
-
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku, aby uzyskać smaczne i trwałe przetwory?
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku, aby na długo cieszyć się wspaniałym smakiem zabezpieczonej w nich żywności? Nie jest to trudne, ale należy pamiętać o kilku rzeczach, które zapewnią naszym przetworom długotrwałą przydatność.
-
Jak wyparzyć słoik w piekarniku, aby przetwory były trwałe i na długo zachowały smak?
Jak wyparzyć słoik w piekarniku? Z pozoru proste zadanie jest niezwykle ważne. Nie dość dobrze wyparzone naczynie może oznaczać, że nasza praca pójdzie na marne, a wraz z nią całe nasze zapasy.
-
Jak wyparzyć słoik i po co to w ogóle robić? Wyjaśniamy
Jak wyparzyć słoik w piekarniku, mikrofalówce lub zmywarce? To bardzo proste! Jeżeli przygotowujecie słoiki lub weki do pasteryzacji, na pewno wiecie, że naczynia powinny być dobrze wyparzone. Jak to zrobić? Mamy kilka sposobów i wszystko wyjaśniamy!
-
Masz problem z otwarciem słoika? Jest trik, który może ci w tym pomóc. Wystarczy taśma klejąca
Otwieranie słoika to często nie lada wyzwanie. Ale zamiast męczyć się i boleśnie nadwyrężać nadgarstek, możesz użyć szybkiego triku. Tym razem nie chodzi o podważanie nożem czy podgrzewanie zapalniczką.
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Jak zrobić dobry farsz do krokietów? Tajemnicą jest jeden składnik
- Codzienne rytuały. Skarbnica wiedzy dla cierpiących na refluksMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Zaczynają spychać jajecznicę w cień. Będziesz robić je co weekend
- Szybkie ciasto bez pieczenia? Łap przepis na Pociechę Proboszcza
- Na święta nie podam śledzi. Zrobię takiego łososia, każdy się zajada
- Jeśli rzadko jadasz owoce, nie rozwiążesz tego quizu. Pobijesz średnią?
- Jeśli rzadko jadasz owoce, nie rozwiążesz tego quizu. Pobijesz średnią?
- Masz kaszę i twaróg? W kilka minut zrobisz z nich genialne placuszki
- Swojska wędlina jak za dawnych lat. Salceson zrobisz w kilku krokach
-
Otwieranie słoików - jak to zrobić łatwo i z pomysłem?
Otwieranie słoików to ta kuchenna czynność, która niekiedy wymaga użycia specjalnych środków w postaci ścierki, noża lub... faceta. Ten pierwszy często nie jest wystarczający, drugi może uszkodzić wieczko albo otwierającego, zaś trzeci nie zawsze...
-
Pasteryzacja - na czym polega? Jak zapasteryzować słoiki?
Pasteryzacja to jedna z tych czynności, którą powinien znać każdy kucharz. Dzięki niej możemy cieszyć się przetworami na zimę, a także ograniczyć marnowanie jedzenia. Pasteryzowanie nie jest trudne i można bardzo szybko się go nauczyć. Jak to...