słoiki2020
-
Jabłka na szarlotkę - jak je zrobić, by cieszyć się najlepszym ciastem również zimą? Mamy prosty przepis i kilka porad
Jabłka na szarlotkę warto zamknąć w słoikach wtedy, kiedy na straganach pojawiają się najlepsze do ich przyrządzania gatunki, m.in. szara reneta. Choć nietrudno je przygotować, obieranie i krojenie, a następnie duszenie i konserwacja owoców...
-
Powidła, dżemy, konfitury - to już ostatni dzwonek, by zamknąć smaki lata w słoiku [INSPIRACJE]
Jeśli dopiero teraz przyszło ci do głowy, że warto zamknąć w słoikach trochę letnich owoców, musisz zacząć działać od razu, bo możliwości jest coraz mniej. Owoce jagodowe już się kończą, ale śliwki, gruszki i winogrona sprawdzą się wyśmienicie.
-
Robisz powidła śliwkowe? Trzymaj się tych kilku zasad, a będą idealne [PORADNIK]
Powidła śliwkowe to chyba jedne z naszych ulubionych słodkich przetworów. Gdy są gorące, ich zniewalający aromat sprawia, że od razu przypomina nam się bożonarodzeniowy piernik staropolski. Jak w tym sezonie zrobić idealne powidła śliwkowe? Mamy...
-
Smarowidło a'la nutella ze śliwek. Przepis na pyszny dodatek do pieczywa i naleśników
"Nutella" ze śliwek, znana także pod nazwą czekośliwka, to smarowidło, które na pewno pokocha każdy fan połączenia czekolady i owoców. Przygotowuje się ją zwykle, łącząc dojrzałe śliwki węgierki z cukrem, kakao i - opcjonalnie - również czekoladą....
-
Śliwka w słoik - teraz jest na to najlepszy czas. Jagna Niedzielska podpowiada, których odmian do czego użyć
Dbając o dobrą i zróżnicowaną dietę, warto sięgać po owoce przez cały rok. Szczególnie w sezonie letnim i od lokalnego dostawcy - mają najwięcej witamin i wartości odżywczych. Pod koniec sierpnia i na początku września, czyli właśnie teraz, króluj...
-
Nie bez powodu docenili ją rodzice i dziadkowe. Aronia to polski superfood: m.in. podnosi odporność
Sok z aronii to dla wielu nieprzyjemne wspomnienie z dzieciństwa. Owoc ten ma specyficzny smak i jest dość kwaśny. Jednak rodzice i dziadkowie chętnie przygotowywali z niej dżemy, soki czy domowe nalewki. Do wielu smaków, fakt, trzeba "dorosnąć",...
-
Sałatki z ogórków na zimę do słoików - przepisy na genialne przetwory
Późne lato to czas na przygotowywanie przetworów. Wśród rozmaitych rodzajów, prym wiodą ogórki. Najpopularniejsze to oczywiście kiszone, ale jest też masa innych przepisów. Oto kilka inspiracji na sałatki z ogórków na zimę do słoików.
-
Zebrałeś i co dalej? Jak najlepiej wykorzystać w kuchni najpopularniejsze gatunki grzybów? [PORADNIK]
Pełny kosz pięknych grzybów można nazbierać naprawdę łatwo. Ale co dalej? Nie masz pomysłu, jak je przyrządzić? Nie wiesz, który gatunek, do czego najlepiej wykorzystać? Oto krótka ściągawka.
-
Domowe kiszonki i przetwory to samo zdrowie? Pytamy dietetyczkę
Robienie kiszonek i przetworów to stała czynność w kalendarzach pań i panów domu pod koniec lata. Właśnie teraz warzywa i owoce są najtańsze, a do tego najbardziej dorodne i po prostu najsmaczniejsze. Szkoda nie wykorzystać okazji i nie zachować i...
-
Zebraliśmy ulubione przepisy na przetwory z domów redakcji Gazeta.pl. W menu m.in. bigos teściowej i prażone jabłka babci Jadzi
Robienie przetworów to jeden ze sportów narodowych Polaków. Chyba każdy ma swoje ulubione słoiki w spiżarni. Nie inaczej jest w przypadku naszych redakcyjnych koleżanek i kolegów. Zobaczcie, bez czego nie potrafimy wyobrazić sobie zimy, a za co...
-
Zamień wędliny na to mięso. Zniknie szybciej niż barszcz z uszkami i karp
-
Mega szybkie ciasta bez pieczenia to coś, co uwielbiamy (zwłaszcza przed świętami)
-
Pierwsze święta z maluszkiem. Magiczne chwile w domu i w gościachMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Potrzebujesz 3 składników, by zrobić to śniadanie. To nie racuchy
-
Nikt nie oprze się temu wypiekowi. Jest smaczniejszy od piernika
- Jak prawidłowo doprawić bigos? Wystrzegaj się tych powszechnych błędów
- Ryba po grecku... bez ryby. Ten wege przepis na świąteczną potrawę to hit
- Surówka z kiszonej kapusty Strzelczyka wyjdzie bombowo z tymi dodatkami
- Ten produkt ma wiele zastosowań, a ląduje w koszu. Warto go zostawić
- Domowe pyzy z okrasą z boczku. Ten przepis jest niewiarygodnie prosty
-
Koniec lata to czas na przetwory. Co poza papryką i ogórkami? Podpowiadamy [PRZEPISY]
Późne lato to doskonały czas, by przygotować przetwory na zimę. Na straganach jest pełno dorodnych warzyw i owoców - warto zachować ich smaki na kolejne miesiące. Ale co przygotować? Ogórki kiszone czy dżemy owocowe to klasyki. Podpowiadamy, co...
-
Przetwory według gwiazd kulinariów. Czym stoją ich kuchnie późnym latem? Sprawdzamy
Koniec lata to dla wielu smutny czas - powroty z urlopów, nowy rok szkolny, dni coraz krótsze, a do zimy coraz bliżej. Ale nie ma tego złego! To też doskonały moment na przygotowywanie przetworów. Co do spiżarni wkładają gwiazdy kulinariów? Mamy...
-
Zatrzymaj lato na dłużej. Ruszamy z akcją #słoiki2020
Lato to jedna z naszych najbardziej ulubionych pór roku - jest ciepło, są wakacje. Są też owoce i warzywa sezonowe. Na szczęście z dobroci letnich zbiorów możemy korzystać także w chłodniejszych miesiącach. Stąd nowa akcja Hapsa #słoiki2020!
-
Leczo do słoików na zimę - potem wystarczy podgrzać [PRZEPIS]
Lubicie mieć w zapasie dania, które łatwo odgrzać na obiad, gdy nie macie czasu na stanie przy garach? Zróbcie leczo do słoików na zimę. Ta pyszna i prosta potrawa jest smaczna z różnymi dodatkami - ryżem, kiełbasą czy jajkiem. Jak zrobić leczo do...
-
Papryka marynowana - przepis babci Jadzi. Genialny dodatek do obiadu i na grilla
Papryka marynowana to jeden z najpopularniejszych dodatków do pieczonych mięs, pasztetów i na grilla. Sprawdzi się także jako dodatek do obiadów. Teraz gdy mamy dostęp do świeżej, soczystej i pełnej smaku papryki, warto przygotować zapasy na zimę....
-
Jak zrobić domową kukurydzę konserwową? Sezon trwa!
Gdy przychodzi jesień i zima, a mamy ochotę na smaczne warzywa, ratujemy się przetworami, które przygotowaliśmy latem. Ogórki kiszone, przeciery z pomidorów, mrożone owoce... Dziś pokażemy wam, jak do domowych przetworów dołączyć pyszną domową...
-
"Robienie przetworów na zimę kojarzy mi się z magią". To nasz sport narodowy
Według mnie istnieją dwa polskie sporty narodowe, a do tego są to sporty przecinające się: grzybobranie oraz robienie przetworów. Zgodzicie się ze mną?
-
Papryka w musztardzie - przepis na rewelacyjny dodatek do mięs i nie tylko
Papryka w musztardzie po chorwacku to doskonała alternatywa dla wszystkich, którym znudziła się już tradycyjna papryka marynowana. Sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw mięsnych i nie tylko. Sprawdźcie, jak zrobić paprykę w musztardzie i...
-
Co to jest wiśnia szklanka? Jak wybrać najlepsze wiśnie na sok i do jedzenia?
"Wiśnia sokówka" to nazwa, którą dość ławo rozszyfrować. Ale już "wiśnia szklanka" może przysporzyć trochę problemów. Dziś wyjaśniamy, jak wybrać najlepsze wiśnie na soki i przetwory, a jakie są najsmaczniejsze do jedzenia bez obróbki. Sprawdźcie!
-
Lubicie suszone pomidory? Przygotujcie je własnoręcznie! [PRZEPIS]
Aromatyczne i pełne smaku suszone pomidory to doskonały dodatek do wielu dań. Może w tym roku zamiast kupować je w sklepie, ususzycie je samodzielnie? Sprawdźcie, jak suszyć pomidory i skorzystajcie z trwającego sezonu! Wyjaśniamy, jak zrobić...
-
Idealna nie tylko na przyjęcia w ogródku. Jak zrobić ekspresową marynowaną cebulę? Podpowiadamy
Marynowana cebula to bardzo prosty i smaczny dodatek do wielu potraw. Wzbogaci smak kanapek, burgerów i sałatek. Słoiczek marynowanej cebuli warto mieć w swojej lodówce. Jak ją przyrządzić? Bardzo łatwo.
-
Boskie morele w kilku odsłonach. Grzech nie skorzystać z sezonu [PRZEPISY]
Zawierają wiele cennych składników odżywczych: żelazo, wapń, fosfor i dużo potasu. 100 g dostarcza około 50 kcal. Te soczyste owoce z powodzeniem zastąpią nam słodycze, sprawdzą się w ciastach i konfiturach. Idealnie komponują się jako dodatek do...
-
Z owoców nie tylko słodkie dżemy. Mamy kilka propozycji na wytrawnie
Z owoców możesz przygotować nie tylko słodkie dżemy, powidła i konfitury. Bardziej wytrawne przetwory, zwłaszcza owoce w marynacie oraz chutney'e, to świetny dodatek, zarówno do mięs i serów (na zimno i ciepło), jak i zwykłych kanapek.
-
Przetwory z cukinii - w occie, syropie, ketchupie i dżemie. Wykorzystaj sezon do granic [PRZEPISY]
Macie w tym roku nadmiar cukinii? Wykorzystajcie ją dobrze. Przecież można z niej zrobić nie tylko pyszne gulasze czy placki. Przetwory z cukinii świetnie sprawdzą się na przykład jako zimowy dodatek do dań. Mamy dla was kilka smakowitych przepisów.
-
Jak zrobić pomidory w słoikach? Mamy przepisy i garść porad
Sezon na pomidory to nie tylko doskonały czas na jedzenie świeżych pomidorów, lecz także na przygotowywanie przetworów na zimę. Pomidory w słoikach można wykorzystywać do różnych dań i sosów przez cały rok. Jak zrobić pomidory w słoikach? Wszystko...
-
Szczyt sezonu na wiśnie. Co z nich zrobić? Mamy kilka propozycji
Trwa właśnie sezon na wiśnie. Na straganach dostaniemy teraz dobrej jakości owoce w najlepszych cenach. To doskonały moment, by zrobić przetwory z wiśni na zimę lub przygotować dania z dodatkiem tych owoców. Co zrobić z wiśni? Podpowiadamy.
-
Sezon na przetwory w pełni. Jak przygotować słoiki i je pasteryzować? [MYKI]
Lato i wczesna jesień to idealny czas na robienie przetworów. Właśnie wtedy nasz spiżarnie zapełniają słoiki dżemów i marynat z owoców i warzyw, czy też marynowanych grzybów. Zanim jednak to się stanie, trzeba poradzić sobie z kilkoma problemami....
-
Środek lata to dobry czas na przygotowanie przetworów. Oto siedem inspiracji nie tylko na dżemy czy soki
Choć latem raczej nie mamy ochoty na myślenie o tym, co będzie zimą, to warto się jednak przemóc. To idealny czas na przygotowanie domowej spiżarni, z której będziemy korzystać w trakcie zimniejszych, ubogich w sezonowe owoce i warzywa miesięcy....
-
Botwinka do słoików. Jak przygotować botwinkę na zimę?
Botwinka do słoików to świetny pomysł na zaopatrzenie się w masę witamin na zimowe miesiące, kiedy o wiosennych warzywach będziemy mogli tylko pomarzyć. Jak przygotować botwinkę na zimę? Podpowiadamy.
-
Ogórki małosolne - przepis podstawowy i kilka inspiracji, jak je wykorzystać w kuchni
Ogórki małosolne zwykle goszczą na naszych stołach jako dodatek do obiadu czy kanapki. Z powodzeniem można je jednak wykorzystywać podobnie jak ogórki kiszone - jako bazę zupy, dodatek do sałatki lub pasty kanapkowej, a także koreczków.
-
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku, aby uzyskać smaczne i trwałe przetwory?
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku, aby na długo cieszyć się wspaniałym smakiem zabezpieczonej w nich żywności? Nie jest to trudne, ale należy pamiętać o kilku rzeczach, które zapewnią naszym przetworom długotrwałą przydatność.
-
Jak zagotować słoiki z bigosem? Podpowiadamy, jak przedłużyć jego świeżość
Jak zagotować słoiki z bigosem? Bigos to jedno z dań, które z łatwością przygotujesz w dużej ilości i zawekujesz w słoikach na zapas. To jeden z najprostszych sposobów, by mieć zawsze pod ręką gotowy, domowy obiad, który wymaga tylko podgrzania....
-
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Podpowiadamy
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? To jedna z rzeczy, które powinniśmy wiedzieć, jeżeli robimy zapasy lub przetwory. Pasteryzowanie słoików w piekarniku, czyli na sucho, to jeden ze sposobów na przedłużenie trwałości żywności. Jak to się robi?...
-
Jak wyparzyć słoik i po co to w ogóle robić? Wyjaśniamy
Jak wyparzyć słoik w piekarniku, mikrofalówce lub zmywarce? To bardzo proste! Jeżeli przygotowujecie słoiki lub weki do pasteryzacji, na pewno wiecie, że naczynia powinny być dobrze wyparzone. Jak to zrobić? Mamy kilka sposobów i wszystko wyjaśniamy!
-
Masz trochę wolnego czasu? Zrób kiszonki - to petardy witaminowe [PRZEPISY]
Chyba nie ma Polaka, który nie jadł kiszonych ogórków czy kapusty. Są nie tylko przepyszne, lecz także bardzo zdrowe. Do kiszenia można wykorzystać też inne warzywa. Dlaczego warto je robić i jak się za to zabrać?
-
Pasteryzowanie przetworów w zmywarce, czyli weki, które robią się same [TRIK]
Pasteryzowanie potraw to doskonały sposób na przedłużenie ich świeżości. Takie dania czy przetwory można jeśc nawet kilka miesięcy po zawekowaniu. Nie trzeba jednak spędzać kilku godzin w kuchni pilnując skaczących w garnku słoików. Do...
-
Szybki domowy dżem gotowy już w 20 minut, nawet w środku zimy. Jak to zrobić?
Wyobraź sobie taką sytuację. Masz ochotę na naleśniki z dżemem. Jest tylko jeden problem. W domu nie ma ani grama dżemu. Jeśli tylko masz jakieś owoce - jest ratunek. Oto prosty sposób na ekspresowy domowy dżem.
-
Zalewa do grzybów - jak zrobić marynatę do grzybów w słoikach? Podpowiadamy
Zalewa do grzybów to sekret udanych przetworów. Jeżeli po powrocie z udanego grzybobrania i chcesz przygotować zapasy na zimę, sprawdź, jak zrobić najlepsze zalewy - to one nadają wyjątkowego smaku i aromatu grzybom. Zapraszamy!
-
Przetwory z pigwy - idealne na spadek odporności. Mamy proste przepisy
Przetwory z pigwy to doskonały sposób na walkę z jesienno-zimowymi przeziębieniami. Warto je spożywać, by poprawić odporność, ale również dlatego, że są bardzo smaczne! Jak zrobić przetwory z pigwy na zimę? Podpowiadamy!
-
Papryka konserwowa - trzy przepisy na smakowitą przekąskę do wędlin i mięs na zimno
Papryka konserwowa to doskonały dodatek do wielu sałatek, koreczków, a także pieczonych mięs i pasztetów. Można ją przygotować na kilka sposobów - każdy znajdzie dla siebie najlepszą jej wersję. Papryka konserwowa - przepisy: wyjaśniamy co i jak!