smacznego
-
Kawa mrożona - przepis na letnie orzeźwienie. Ekspresowy napój jak z najlepszej kawiarni
Kiedy nadchodzi lato, szukamy orzeźwienia. Często ostatnie, na co mamy ochotę, to gorące napoje. O tej porze chętnie wybieraną alternatywną dla tradycyjnego cappuccino jest kawa mrożona. Przepis na nią można z łatwością wykonać w domu. Nie...
-
Idealny przepis na karkówkę? Czas marynowania to gwarancja sukcesu
Jak wygląda idealny przepis na karkówkę z grilla? To przede wszystkim odpowiednio przygotowana marynata - gwarantuje co najmniej połowę sukcesu. Pamiętajmy, że pośpiech jest w tej materii złym doradcą. Lepiej zabrać się za marynowanie odpowiednio...
-
Sos do sałatki Cezar. Sprawdzony przepis, który podkręci smak tej uwielbianej potrawy
Sos do sałatki Cezar ma wyjątkowy smak, który idealnie komponuje się ze świeżą chrupiącą sałatą oraz twardym serem. Zachęcamy do zapoznania się z naszymi przepisem na ten aromatyczny dip. Dzięki niemu przygotujesz danie, które zachwyci domowników.
-
Dewolaje - przepis na drobiowe roladki z niespodzianką. Ten dodatek sprawia, że są bardzo aromatyczne
Dewolaj, przepis na aromatyczne roladki mięsne, które są obowiązkową pozycją każdego uroczystego obiadu. Dodaj do środka masło lub ser, a będą jeszcze lepsze!
-
Gnocchi, czyli włoskie "prawie" kopytka. Odróżnisz je po nietypowym kształcie
Gnocchi to tradycyjne danie włoskie. Podobnie jak nasze rodzime kluski kopytka, powstaje z takich samych składników, tj. ziemniaków ugotowanych w mundurkach, mąki, jajka oraz skrobi ziemniaczanej. Warto dodać, że kluski ziemniaczane jako tanie i...
-
Sałatka z brokułem i boczkiem. Źródło witaminy C i pełnowartościowego białka w jednym przepisie
Sałatka brokułowa to doskonały pomysł na szybki i zdrowy poczęstunek dla niespodziewanych gości. To również dobra propozycja na lekki obiad czy kolację. To także doskonały zamiennik dla kanapek do pracy. Sałatka z brokułami może być zrobiona w...
-
Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Kilka prostych przepisów, które urozmaicą świąteczną przekąskę
Wielkanoc za pasem, a świąteczne menu nie wyobrażamy sobie bez jaj. Jaja to symbol Wielkanocy, jak również niezwykle uniwersalny i plastyczny składnik wielu dań. Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Możliwości jest wiele. Warto poznać choćby kilka...
-
Malinowa chmurka. Przepis na lekkie i delikatne ciasto, które zrobisz nie tylko latem
Maliny, popularne owoce sezonowe na przełomie wiosny i lata mogą stanowić świetną bazę dla domowych wypieków. Mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak, niski indeks glikemiczny i tylko 52 kcal. To, jak i właściwości zdrowotne sprawiają, że...
-
Pankejki - przepis podstawowy na klasyczne placki. Przy minimum tłuszczu wyjdą puszyste
Pankejki to klasyka amerykańskich śniadań. Choć słowo "pancakes" dosłownie tłumaczy się jako "naleśniki", prawda jest taka, że konsystencją bardziej przypominają nasze racuchy, a od tradycyjnych naleśników różnią się grubością. W ich przygotowaniu...
-
Tempura: przepis na japoński hit kulinarny. Zwróć uwagę na ciasto, a wyjdzie jak w azjatyckim barze
Tempura to japoński hit kulinarny, który podbił kubki smakowe wielu Europejczyków i Amerykanów. Jego wielka zaleta to uniwersalność. Jest to taka potrawa, którą można sporządzić niemal ze wszystkiego. Jeśli obtoczymy w tempurze kawałki ryb czy...
-
Na co jest dobra herbata oolong? Polacy nie znają za dobrze, a powinni
-
Szybkie pączki dla leniwych. 3 kroki, 20 minut i możesz się zajadać
-
Ale okazja w Biedronce. 74,75 zł zamiast 299 zł. Co na to Media Markt?
-
Pączki na wodzie, wyjdą lepsze niż z cukierni. Bez jajek i mleka
-
Mięso na rosół wkładać do zimnej czy gorącej wody? Jedna opcja lepsza
- Ta zupa to żurek na sterydach. Mało kto ją robi, a jest pyszna
- Z tego przepisu wychodzą mi najlepsze pieguski. Do działu ze słodyczami już nie chodzę
- Lubicie ser? Oto smakowity quiz wiedzy na jego temat. Do zdobycia 10/10
- Lubicie ser? Oto smakowity quiz wiedzy na jego temat. Do zdobycia 10/10
- Najlepszy przepis na ziemniaki do obiadu. Dodaj dwa składniki
-
Omlet serowo-warzywny. Wypróbuj ten przepis, a wyjdzie delikatny, puszysty i sycący
Omlet to danie, które robi się szybko i łatwo, a wariantów przepisu nie niego jest bez liku. Jest sycące i dodaje energii. Nasza propozycja, czyli prosty serowo-warzywny omlet powstaje na bazie trzech jaj. Można jednak pomnożyć wszystkie składniki...
-
Pierogi leniwe nie tylko dla leniwych. Wypróbuj, gdy nie masz głowy do gotowania
Pierogi leniwe chyba zna każdy. To klasyczne danie kuchni polskiej, a przepis na nie jest banalnie prosty, choć w wielu polskich domach można spotkać różne wersje. Wyraźnie twarogowy smak pierogów świetnie komponuje się z cukrem, jak i z roztopion...
-
Leśny mech - ciasto o baśniowej nazwie i smaku. Na Wielkanoc udekoruj czekoladowymi jajeczkami
Leśny mech to ciasto, które wygląda spektakularnie i równie dobrze smakuje. Jest bardzo oryginalną propozycją na wielkanocny stół. Wzbudzi przyjemne skojarzenia z wiosenną przyrodą i zainteresuje gości - nie tylko tych najmłodszych.
-
Zupa fasolowa - przepis jak za dawnych lat. Aby tradycji stała się zadość, pamiętaj o wymoczeniu fasoli
Zupa fasolowa, której przepis uwzględnia powszechnie dostępne składniki, to klasyczne polskie danie obiadowe. Fasola, jej główny składnik, tak jak i inne warzywa strączkowe (groch, ciecierzyca) jest znakomitym źródłem białka. Zupę fasolową gotuje...
-
Przepis na sernik z wiaderka. Puszyste ciasto bez spodu z zaledwie siedmiu składników
Przepis na sernik z wiaderka, czyli ciasto składające się tylko z kilku składników, to receptura, którą na pewno warto znać. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, dlatego niestraszni nam będą niezapowiedziani goście. Jeśli cukier zamienimy na nie...
-
Przepis na domową chałwę. Wystarczą dwa składniki, by smakowała lepiej niż ze sklepu
Przepis na domową chałwę warto znać, szczególnie jeśli jesteśmy wielbicielami tego deseru. Chałwa to popularny słodki przysmak, powstający z nasion roślin oleistych. Ukraińcy wytwarzają ją z maku, a w Indiach dodaje się do niej gotowaną marchew....
-
Karpatka - prosty i szybki przepis. Ciasto będzie puszyste i nie opadnie dzięki tej wskazówce
Karpatka, czyli ciasto parzone przełożone kremem budyniowym, to prawdziwy klasyk polskiego cukiernictwa. Nazwą i wyglądem nawiązuje zresztą do polskich Karpat. Pofalowana powierzchnia z ciasta parzonego i krem budyniowy o mocno maślanym posmaku, t...
-
Spaghetti carbonara - przepis z sześciu składników. Trik, dzięki któremu żółtka się nie zetną
Kuchnia włoska cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Dlaczego? Otóż Włosi znani są z tego, że z kilku podstawowych składników są w stanie wyczarować wspaniałe potrawy. Jednym z klasycznych włoskich dań jest spaghetti carbonara. Aby je...
-
Sernik z mlekiem w proszku - sześć kroków do ciasta, które rozpływa się w ustach
Sernik z mlekiem w proszku, należy do tych ciast, które stosunkowo łatwo i szybko jest przygotować, a ponadto nie potrzeba do tego zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Serniki doskonale nadają się na świąteczny stół, ale nie tylko: można podaw...
-
Zupa serowa z chrupiącymi grzankami. Wykorzystaj ten patent, aby nadać jej niepowtarzalnego aromatu
Zupy serowa to chętnie wybierane danie obiadowe, które jest sycące i doskonale smakuje. Dlaczego warto poznać ten przepis?
-
Przepis na łososia z piekarnika - mniam! To danie wykonasz w kilkanaście minut
Pieczony łosoś z warzywami to proste do przygotowania danie, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Tę rybę warto włączyć do diety, bo zawiera sporo składników odżywczych. Łosoś jest bogaty m.in. w astaksantynę, przeciwutleniacz, któr...
-
Meksykańska tortilla - przepis na danie domowej roboty. Sprawdzi się jako imprezowa przekąska
Tortilla to popularne danie kuchni meksykańskiej chętnie spożywane na mieście. Można również przygotować ją od podstaw w domu lub kupić gotową i komponować z różnymi składnikami. Proponowana przez nas wersja tortilli z kurczakiem zajmuje niewiele...