smażenie na tłuszczu
-
Czy można smażyć dwa razy na tym samym oleju? Zdania są podzielone, ale wszystko zależy od produktu
Chrupiące warzywa, złociste frytki, soczyste kotlety - wszystkie te potrawy łączy odróbka cieplna, a dokładniej smażenie na oleju. Zastanawiasz się jednak, czy można korzystać z tłuszczu więcej niż jeden raz? Zdradzamy metodę, która powinna być...
-
Olej po smażeniu spędza sen z powiek? Zapomnij o wylewaniu do zlewu, ten trik jest o wiele lepszy
Olej po smażeniu smakowitych kąsków nie zawsze musi wylądować w odpływie. Poznaj sprytną metodę, która pozwoli wykorzystać tłuszcz ponownie, a także działać o wiele bardziej ekologicznie. Wylewanie go do zlewu powinno być na ostatnim miejscu naszy...
-
Tego oleju unikaj jak ognia. Smażenie na nim może tylko zaszkodzić. Jest najgorszy ze wszystkich
Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod przygotowywania składników. Aby danie wyszło odpowiednio smaczne, ważną rolę pełni tłuszcz, na którym jest przyrządzany. Wiemy, że niektóre oleje nie nadają sie do tej czynności. Jakich unikać będąc na...
-
Smażenie frytek kończy się pryskającym olejem? Wypróbuj metodę Nigelli Lawson. "Brzmi jak szaleństwo, ale działa"
Frytki to popularna i lubiana przekąska, której czasami trudno się oprzeć. Ziemniaczane smakołyki najlepiej smakują, jeśli przygotujemy je własnoręcznie w domu. Pryskający olej podczas smażenia to jednak dla wielu osób przeszkoda i prawdziwe...
-
Jak smażyć placki ziemniaczane, aby nie nasiąkały tłuszczem? Niezastąpiona metoda
Chrupiące placki ziemniaczane to popularne danie goszczące na wielu polskich stołach. Jest smaczne, a co ważniejsze - proste w przygotowaniu. Nie potrzebuje wielu składników, więc każdy jest w stanie je przyrządzić. Problemem często okazuje się...
-
Smażysz rybę w ten sposób? To duży błąd, a ten składnik dosłownie wysysa z niej wartości i smak
W domowym menu nie może zabraknąć ryb w najróżniejszej postaci. Warto skusić się zarówno na te wędzone, surowe, jak i smażone - jednak ta obróbka termiczna wymaga odpowiednich składników. Jeśli decydujesz się na ten rodzaj tłuszczu, popełniasz duż...
-
Na jakim oleju najlepiej smażyć kotlety? Będą nie tylko złociste i chrupiące, ale i piekielnie pyszne
Kotlety bardzo często pojawiają się na polskich stołach. Uwielbiają je chyba wszyscy. Jednak nie zawsze są one dobrze dosmażone, odpowiednio rumiane, czy po prostu tak smaczne, jak byśmy sobie tego życzyli. Ogromne znaczenie ma to, w jaki sposób j...
-
Jak długo smażyć pączki? Zdradzamy sekret idealnych pączków. Technika smażenia jest najważniejsza
Jak długo smażyć pączki, aby nie były surowe w środku lub przypalone? Przy wyrobie domowych łakoci nie wystarczy mieć doskonały przepis. Należy jeszcze zapoznać się dokładnie z techniką ich przygotowania. Oto kilka podstawowych kwestii.
-
Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć pączki? Opcji jest kilka, ale jednej wystrzegaj się jak ognia
Pączki to flagowe łakocie przygotowywane z okazji tłustego czwartku, ale także popularny deser. Poza odpowiednim przepisem i dobrym składem istotne jest amo smażenie. Wybór tłuszczu to kluczowy element. Do wyboru mamy swojski rarytas, wegański...
-
Metody smażenia. Ten sposób wybierają restauracje, ale nie zawsze sprawdza się w domowym zaciszu
Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod obróbki termicznej żywności. W gastronomii stosuje się różne techniki, które mają wpływ zarówno wartości odżywcze, jak i na smak, czy wygląd potraw. Jak smażyć, by uniknąć przykrej wpadki w kuchni?
- Nigdy nie wrzucaj do rosołu. Z zupy zrobisz toksyczny wywar
- Każdy, kto spróbował, chciał ten przepis. Ciasto jest słodkie i puszyste
- Nowa kolekcja w Pepco. Na co warto zwrócić uwagę? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak zrobić buraczki tarte do słoików? Bez octu i gotowe w kilka chwil
- We wrześniu zawsze robię to ciasto. Z foremki znika w 5 minut
- Bosacka pokazała przepis na "gofry jak z Monciaka". Są puszyste, złociste i chrupiące
- Magda Gessler robi karpatkę tylko z przepisu babci. Dodaje dwa składniki
- Chleb bez mąki i drożdży. Mogłabym go jeść non stop
- Dorzuć dwie sztuki do każdego słoika. Grzyby będą aromatyczne jak nigdy
- W mojej rodzinie nie jada się klasycznych kotletów. Mam genialny przepis
-
Smażenie wątróbki - jak przyrządzić, żeby była pyszna i nie pryskała? Te zasady musisz znać
Smażenie wątróbki wydaje się proste, ale mało kto wie, jak zrobić to we właściwy sposób. Na szczęście mamy na to radę. Przygotowaliśmy kilka porad na usmażenie wątróbki. Koniecznie je wypróbujcie.
-
Czy oleju do smażenia można użyć więcej niż raz? Jest kilka zasad, ale lepiej i tak uważać
Olej to podstawowy produkt w kuchni, bez niego trudno wyobrazić sobie gotowanie. Większość z nas prawdopodobnie po jednym użyciu pozbywa się go. Okazuje się, że w niektórych przypadkach można go użyć ponownie. Musi być jednak spełnionych kilka...
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
Co zrobić z nadmiarem oleju po smażeniu? Na pewno nie należy wylewać go do odpływu! Zamiast tego podpowiadamy inne praktyczne rozwiązanie. Zobaczcie, co należy zrobić.
-
Dlaczego olej się pieni przy smażeniu pączków lub faworków? Wyjaśniamy
Dlaczego olej roślinny pieni się podczas smażenia faworków? Przyczyny mogą być różne. Mamy kilka porad, dzięki którym unikniecie pieniącego się oleju na patelni.
-
Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał z patelni podczas smażenia? Podpowiadamy
Olej, który pryska z patelni podczas smażenia, potrafi być prawdziwa udręką. To nie tylko więcej sprzątania, lecz także ryzyko poparzenia. Czy da się smażyć jedzenie tak, by olej nie pryskał? Oczywiście! Oto kilka wskazówek.
-
Genialny trik, który sprawi, że smażone jajka będą jeszcze lepsze. Użyj śmietanki
Smażenie to prawdopodobnie najczęściej wybierany przez Polaków sposób na przygotowywanie posiłków. Nie wymaga ani dużo czasu, ani dużo pracy. Jest jeden trik, który sprawi, że jedzenie zyska pełniejszy smak. Sprawdzi się zarówno w przypadku...
-
Jakie błędy najczęściej popełniamy podczas smażenia? Na czele listy zła temperatura
Smażone potrawy królują w polskich kuchniach. Podczas przygotowywania schabowych czy potrawki można jednak popełnić sporo błędów, które sprawiają, że danie jest bardziej tuczące albo po prostu nie takie, jak powinno. Wyjaśniamy, co to za błędy i j...