smażenie
-
Warzywa na patelnię - z czym podawać? Przedstawiamy trzy pomysły na kolorowy obiad w kwadrans
Warzywa na patelnię to świetne rozwiązanie, kiedy nie mamy wiele czasu na przygotowanie obiadu. Kolorowe i pełne witamin - z czym podawać takie danie? Przedstawiamy trzy pomysły na jego przygotowanie. Zrobisz je w zaledwie dziesięć minut.
-
Zagotuj to na patelni a pozbędziesz się zapachu smażonej ryby. Ten sposób działa już po kilku minutach
Przygotowywanie smacznej ryby pozostawia po sobie niemałe szkody w postaci zapachu, który unosi się w całym domu. Istnieje jednak sposób na to, aby szybko i skutecznie się go pozbyć. Wystarczy ta mieszanka i kilka minut gotowania.
-
Co zrobić, by olej nie pryskał? Kilka prostych metod, dzięki którym unikniesz poparzenia
Rozpryskiwanie się oleju podczas smażenia to bardzo powszechny przypadek w kuchni. Jak zapobiec zatłuszczeniu kuchenki, ścian, podłogi czy blatów? Oto kilka sposobów, dzięki którym tego unikniesz.
-
Metody smażenia. Ten sposób wybierają restauracje, ale nie zawsze sprawdza się w domowym zaciszu
Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod obróbki termicznej żywności. W gastronomii stosuje się różne techniki, które mają wpływ zarówno wartości odżywcze, jak i na smak, czy wygląd potraw. Jak smażyć, by uniknąć przykrej wpadki w kuchni?
-
Jak usmażyć kanię? Najlepiej smakuje w chrupiącej panierce. Tu przyda się zimne mleko
Jak usmażyć kanię? To pytanie pada często w okresie grzybobrania. Jej najsmaczniejsza wersja to ta w chrupiącej panierce. Zapach roznosi się po całym domu, a smaku nie da się tak szybko zapomnieć. Jednak są pewne zasady, które warto przestrzegać,...
-
Chrupiące i miękkie placki ziemniaczane z minimum tłuszczu? To możliwe - te triki ci w tym pomogą
Chrupiące i miękkie placki ziemniaczane z minimalną zawartością tłuszczu to marzenie miłośników dania. Ale jest to możliwe - wypróbuj te triki, a placki zawsze wyjdą ci idealnie.
-
Leniwe bez gotowania z chrupiącą skórką. Nowe wydanie klasycznego dania
Kluski leniwe to klasyk polskich stołów. Najczęściej serwowane z cebulką lub śmietaną, a wcześniej ugotowane w osolonej wodzie. Jednak można przygotować je nieco inaczej, co sprawi, że ich skórka będzie chrupiąca i złocista.
-
Mięso wychodzi twarde jak podeszwa? Magda Gessler radzi, co zrobić, żeby było soczyste. "Nie ruszać!"
Usmażenie mięsa tak, aby nie było twarde i wysuszone na wiór, nie zawsze jest taką prostą sprawą. Z pomocą przychodzi Magda Gessler, która przy okazji przyrządzania gjuweczu, wyjaśniła, jak smażyć mięso, aby było soczyste i miało dużo smaku.
-
Filet z łososia - zobacz, jak przyrządzić jedną z najzdrowszych i najpopularniejszych ryb
Filet z łososia można w kilka chwil przygotować na wiele różnych sposobów. Przedstawiamy banalny przepis na łososia oraz zasady smażenia, dzięki którym ryba będzie soczysta i pyszna.
-
Smażenie wątróbki - jak przyrządzić, żeby była pyszna i nie pryskała? Te zasady musisz znać
Smażenie wątróbki wydaje się proste, ale mało kto wie, jak zrobić to we właściwy sposób. Na szczęście mamy na to radę. Przygotowaliśmy kilka porad na usmażenie wątróbki. Koniecznie je wypróbujcie.
-
Te kluseczki są tysiąc razy lepsze niż kopytka. Wystarczą trzy składniki
-
Najlepsza zupa na rosole to wcale nie pomidorowa. Weź ser i trochę czosnku
-
Nie każdemu w różu do twarzy. Sposoby na pielęgnację skóry z tendencją do zaczerwienieniaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Wegańskie i bezglutenowe ciasto czekoladowe. Ten deser zrobisz bez pieczenia
-
Taką kawę powinien pić kady jesienią. Wspomaga odchudzanie i odporność
- Prawda czy fałsz? Jeśli lubisz gotować, to pójdzie ci świetnie
- Krem z cukinii poleca się na obiad. Ten przepis jest dziecinnie prosty
- Spaghetti - przepis. Jak zrobić włoskie aglio e olio? Ważna jest zimna oliwa
- Jabłecznik - przepis na ciasto z PRL-u. Dzieci kochały ten deser
- Pokazała, jak w try miga obrać ziemniaki. Ludziom nie spodobało się jedno
-
Czy oleju do smażenia można użyć więcej niż raz? Jest kilka zasad, ale lepiej i tak uważać
Olej to podstawowy produkt w kuchni, bez niego trudno wyobrazić sobie gotowanie. Większość z nas prawdopodobnie po jednym użyciu pozbywa się go. Okazuje się, że w niektórych przypadkach można go użyć ponownie. Musi być jednak spełnionych kilka...
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
Co zrobić z nadmiarem oleju po smażeniu? Na pewno nie należy wylewać go do odpływu! Zamiast tego podpowiadamy inne praktyczne rozwiązanie. Zobaczcie, co należy zrobić.
-
Przez całe życie źle smażyłeś kiełbaski. Są trzy zasady, których trzeba pilnować, a będą chrupiące i nietłuste
Kochasz smażone kiełbaski? Znany szef kuchni zdradza bardzo ważne zasady, dzięki którym kiełbaski będą idealnie chrupiące i mało tłuste. Jeśli się do nich zastosujesz, czeka cię posiłek godny samej królowej brytyjskiej.
-
Przepis na naleśniki o nietypowym kształcie i to bez foremek. Wystarczy przedmiot, który masz w kuchni
Użytkowniczka TikToka pokazała na swoim kanale nietypowy przepis na naleśniki, który w krótkim czasie zdobył setki polubień. Wystarczy, że masz pod ręką butelkę po sosie, a smażenie już nigdy nie będzie takie samo.
-
Dlaczego olej się pieni przy smażeniu pączków lub faworków? Wyjaśniamy
Dlaczego olej roślinny pieni się podczas smażenia faworków? Przyczyny mogą być różne. Mamy kilka porad, dzięki którym unikniecie pieniącego się oleju na patelni.
-
Stir fry z kurczakiem i warzywami. Jak zrobić, aby wyszło pyszne? Trzymaj się podstawowej zasady i uważaj na olej
Stir fry oznacza mieszaj i smaż. Jeśli będziecie się tego trzymać i dobierzecie dobrej jakości składniki, wszystko powinno się udać. Tę potrawę można przyrządzić na różne sposoby. My proponujemy wam przepis na stir fry z kurczakiem i warzywami.
-
Placki po węgiersku. Przepis na chrupiące placuszki, którym nikt się nie oprze
Placki po węgiersku to klasyk klasyków. Nazywane bywają też plackami po zbójnicku. To pyszne danie z ziemniaków podawane z aromatycznym, zazwyczaj mięsnym (ale przecież można zrobić też wersję wege!) gulaszem. Placki po węgiersku są chrupiące,...
-
Jak zrobić pączki na różne sposoby? Przepisy na słodkości w kilku wersjach [pączki smażone, pieczone, na parze]
Jak zrobić pączki w tłuszczu, a jak na parze i ile kalorii mają pączki w maśle? Szukasz alternatywy dla tłustych łakoci? Sprawdź różne oblicza pączka i wybierz wersję najlepszą dla siebie.
-
Na czym smażyć pączki? Olej, smalec, a może pączki pieczone? Podpowiadamy
Na czym smażyć pączki? Choć wielu osobom tradycyjne pączki kojarzą się ze smażeniem na smalcu, to nie jest to jedyna opcja. Do wyboru mamy kilka rodzajów oleju lub alternatywę w postaci pieczenia.
-
Jak zrobić naleśniki? Tym razem się uda! Podpowiadamy superprosty przepis
Jak zrobić naleśniki? To pytanie pojawia się zawsze wtedy, gdy kolejne próby kończą się porażką. Czy istnieje przepis idealny? Sprawdź poniższą instrukcję i kilka dodatkowych zasad, które pomogą osiągnąć kulinarny sukces.
-
Ciągle przypalasz schabowe? Pamiętaj o kilku zasadach, a będą się smażyć idealnie
Planujecie w niedzielę smażyć schabowe? Sprawdźcie, co zrobić, żeby się nie przypalały. Mamy kilka porad, dzięki którym wyjdą idealne i chrupiące.
-
Chleb w jajku - jak go zrobić? Przepis na chleb w jajku z serem
Chleb w jajku to jedna z najprostszych przekąsek, które wiele osób zna z dzieciństwa. Rzeczywiście nie jest to danie zdrowe, ale i tak chętnie do niego wracamy. Jak je urozmaicić? Podpowiadamy.
-
Jak przyrządzić brokuł, żeby wyszedł idealny? Sekret tkwi w kolejności kroków
Co podać do obiadu? Najlepiej porcję warzyw. Brokuł będzie świetnie pasować do wielu dań. Mamy dziś dla was przepis na doskonały i bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do potraw. Jak zrobić brokuła smażonego sauté?
-
Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał z patelni podczas smażenia? Podpowiadamy
Olej, który pryska z patelni podczas smażenia, potrafi być prawdziwa udręką. To nie tylko więcej sprzątania, lecz także ryzyko poparzenia. Czy da się smażyć jedzenie tak, by olej nie pryskał? Oczywiście! Oto kilka wskazówek.
-
Najpotworniejsze śniadanie. Usmażył jajko w halloweenowym kostiumie
Halloweenowy filmik tiktokera podbija internet. Jeśli dzieciaki zapytają was, co potwory jadają na śniadanie, to macie gotową odpowiedź.
-
Smalec: zakazany w diecie tłuszcz czy przekąska dla każdego? Garść porad i przepisów
Niemal każdemu Polakowi smalec kojarzy się ze swojskim jadłem, przywodząc na myśl świeże pieczywo obficie posmarowane apetycznym tłuszczem i posypane aromatycznymi skwarkami. Smalec jest nie tylko doskonałym dodatkiem do chleba, ale również bazą d...
-
Jak smażyć grzyby? Zobacz, jak zrobić pyszne grzyby smażone na maśle z cebulką i jajkiem
Jak smażyć grzyby? Sprawdź, jak przygotować pyszny posiłek na bazie grzybów z dodatkiem jajka. To proste danie idealnie nadaje się na jesienny wieczór w miłym towarzystwie.
-
Wątróbkę wrzucacie od razu na patelnię? Przez to wychodzi gorzka. Jak tego uniknąć?
Dlaczego smażona wątróbka wychodzi gorzka? Czy da się tego uniknąć? Oczywiście! Dziś mamy dla was wskazówki, jak sprawić, by wątróbka wyszła smaczna, delikatna i krucha.
-
Skąd się bierze woda, która wypływa z mięsa podczas smażenia? Wyjaśnienie jest proste
Pewnie każdy z nas spotkał się kiedyś z opinią, że woda, która wypływa z mięsa w trakcie smażenia, to płyn, którym "nastrzyknięto" mięso w zakładzie produkcyjnym. O rozwianie wątpliwości poprosiliśmy eksperta.
-
Olej po smażeniu pączków wylewasz do odpływu? To błąd. Wyjaśniamy, dlaczego i jak najlepiej się go pozbyć
Często przygotowujecie domowe frytki lub pączki? O ile ich zjedzenie raczej nie sprawia problemu, to pozbycie się tłuszczu po smażeniu owszem. Zwykle bez zastanowienia po prostu wylewa się go do zlewu lub toalety, a to ogromny błąd. Wyjaśniamy,...
-
Ryba rozpada się podczas smażenia? Podpowiadamy, jak tego uniknąć
Na piątkowy obiad wiele osób przygotowuje smażoną rybę. Niestety podczas smażenia ta lubi się rozpadać. Jak temu zapobiec? Sprawdźcie, co zrobić, aby ryba nie rozpadała się podczas smażenia.
-
Jak zrobić masło klarowane? Prosty przepis na masło klarowane
Masło klarowane idealnie nadaje się do smażenia wielu dań. Przygotowane na nim potrawy mają doskonały smak i zapach. Jak samodzielnie zrobić masło klarowane?
-
Kania smażona. Jak przyrządzić kanię na obiad i nie tylko?
Kania to bardzo wdzięczny i popularny grzyb, w formie smażonej często serwowana jest do obiadu. Jak przyrządzić kanie, aby dobrze smakowały i częściej gościły na naszych stołach?
-
Fasolka szparagowa z bułką tartą: jak ją przyrządzić i ile kalorii ma jedna porcja?
Fasolka szparagowa z bułką tartą to absolutny klasyk polskiej kuchni. Jak ją przyrządzić, aby wszystkim smakowała? Sprawdź nasze przepisy na fasolkę smażoną z bułką tartą w sposób tradycyjny i dla osób na diecie.
-
Jak usmażyć rybę? Podstawowy przepis i kilka porad
Smażona ryba to świetna propozycja obiadowa. W Polsce szczególnie chętnie się ją przyrządza w piątek, ale zachęcamy, by częściej sięgać po tę alternatywę do dań z drobiu czy wieprzowiny. Jak usmażyć rybę na patelni, aby była idealnie soczysta i si...
-
Patelnia kamienna - jaką wybrać? Jak czyścić i używać?
Patelnia kamienna to jedna z opcji, które możemy rozważać, gdy szukamy dobrej patelni mającej nam służyć przez lata. W końcu smażenie w kuchni odbywa się tak często, że warto zainwestować w dobry sprzęt! Kamienne patelnie - jakie mają właściwości?...
-
Jakie błędy najczęściej popełniamy podczas smażenia? Na czele listy zła temperatura
Smażone potrawy królują w polskich kuchniach. Podczas przygotowywania schabowych czy potrawki można jednak popełnić sporo błędów, które sprawiają, że danie jest bardziej tuczące albo po prostu nie takie, jak powinno. Wyjaśniamy, co to za błędy i j...
-
Jak sprawdzić, czy patelnia już się dobrze rozgrzała? Jest prosty sposób - użyj odrobiny wody
Smażenie na nierozgrzanej patelni to częsta praktyka wśród domowych kucharzy. Wpływa to na strukturę dania, pogarsza jego smak, a nawet może spowodować dolegliwości żołądkowe. Jak sprawdzić, czy patelnia jest wystarczająco gorąca?
-
Jak smażyć filet z kurczaka, żeby był idealne soczysty? Przedstawiamy kilka cennych wskazówek
Większość z nas miała okazję przyrządzać dania z kurczaka. To mięso proste w obróbce i można z niego wyczarować naprawdę zachwycające potrawy. Mimo to wielu domowych kucharzy boryka się przygotowaniem filetu, który będzie soczysty w środku....