smażenie
-
Podobno nie ma nic lepszego od klasycznych pączków. Hiszpański przepis pokazuje, że się mylimy
Co najlepiej smakuje w tłusty czwartek? Oczywiście, że mięciutkie, wysmażone pączki. Jemy je wtedy na potęgę na zmianę z faworkami. Zdaniem niektórych do ich wykonania trzeba wiele czasu. Hiszpański przepis pokazuje, że nie jest to prawda. Ich...
-
Olej podczas smażenia strzela jak Ronaldo? Zrób jedną rzecz z patelnią, a problem się skończy
Znasz to? Smażysz kotlety, mięso na gulasz lub (o zgrozo) wątróbkę, a olej strzela na cztery strony świata jak wściekły i brudzi całą kuchnię? Spokojnie, nie musisz godzić się na lekkie poparzenia i żmudne czyszczenie pomieszczenia. Ten trik jest ...
-
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak robi przysmak na tłusty czwartek. "Smak dzieciństwa"
Pomimo że do tłustego czwartku jeszcze trochę dni, już dziś warto zbierać inspiracje na smakołyk. Tomasz Strzelczyk podzielił się miękkimi i słodkimi gniazdkami, które znikają ze stołu w kilka minut. Są szybkie w przygotowaniu i każdy chce ich...
-
Na czym smażyć faworki? W mojej rodzinie używa się tylko tego tłuszczu - efekt zachwyca
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że już wkrótce będziemy się zajadać pysznymi pączkami i faworkami. Jak przygotować chruściki, aby wyszły doskonałe w smaku i formie? Wiele zależy od wybranego tłuszczu.
-
Bez brudzenia rąk i zbędnego wyrabiania ciasta. Ten przepis na chrust ma 170 lat i jest znakomity
Faworki to przysmak, którym co roku się zajadamy. Trzeba przyznać, że ich przygotowanie jest wymagające i przez to nie każdy może zdecydować się na ich zrobienie. Poznaliśmy jednak przepis, który cieszy się tradycją i który ułatwia przyrządzanie...
-
Ziemniaczane nie mogą się równać z tym przysmakiem. Placki wawelskie są o niebo lepsze
Świat placków jest bardzo rozbudowany. Można je zrobić tak naprawdę z każdego warzywa, jakie znamy. Ten przepis jednak żadnego nie uwzględnia, a smakiem przebija klasyki. Jak zrobić przysmak, który oczaruje całą rodzinę? Przepis jest prosty.
-
Naleśniki z tym nadzieniem nawet nie przyjdą ci do głowy. Powtarzam je co tydzień
Mączne placki są świetnym śniadaniem, a nawet pożywnym obiadem. Można je podać na wiele różnych sposobów, lecz najbardziej popularne to dżemy i czekoladowe kremy. Ten przepis odchodzi od tej reguły i pokazuje, jak zrobić je inaczej. Ten farsz to...
-
Podwójnie budyniowe pączki. Musisz je zrobić w tłusty czwartek. Zjesz od razu trzy porcje
Za niecały miesiąc będziemy obchodzić święto, za którym przepada wiele osób. Mowa tu o tłustym czwartku. By obchodzić ten dzień najlepiej jak tylko potrafimy, warto zrobić domowej roboty przysmaki. Takim smakołykiem są pączki. Z tego przepisu wyjd...
-
Zamiast ruskich zrobiłam kotlety, a rodzina doznała szoku. Są smaczniejsze od pierogów
Bardzo sobie cenię obiady, które można zrobić szybko z dostępnych w kuchni składników. Takie danie udało mi się ostatnio wykonać i byłam wniebowzięta. Smakiem przypomina pierogi ruskie, ale nie trzeba bawić się w robienie ciasta i lepienia. Jest...
-
Ta ryba zawsze wychodzi i robi furorę na stole. Smaczna panierka i sos nadają jej charakteru
Boże Narodzenie już za nami, a był to czas, gdy codziennie smakowaliśmy ryby. Jeśli po tym okresie jeszcze ci się ona nie znudziła, to ten przepis jest idealny. Ten sos to część obowiązkowa, bez której całe danie traci na smaku. Zrobisz go z...
- Gdy ją robię, teściowa się nią zachwyca. Jest miękka i soczysta
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Grzyboznawcy zmartwieni. "Jeśli będzie jak rok temu, to będzie dramat"
- Trochę kebab, trochę gyros. Najlepsze, że zrobisz go w domu i to w mig
- W latach 80. serwowała go pierwsza dama. Żal go nie powtórzyć
- Ten przepis na kapuśniak jest 1000 razy lepszy niż klasyczny. Inne chowaj na dnie szuflady
- Tak pulpety robiła moja babcia kilkadziesiąt lat temu. Odtworzyłam przepis i nie mogłam wyjść z szoku [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
- To najpopularniejsze gwiazdy w polskim Internecie. Kto jest najcenniejszy w 2024 roku?
- Domowe nawozy na ogórki. Jak ich użyjesz, zbierzesz pełne kosze
-
Przeczytaj i zrób, bo takiego dania nie możesz ominąć. Z ziemniakami i mizerią smakują najlepiej
Przyrządzając obiad, chcemy, by wyszedł jak najlepiej. Szukamy najsmaczniejszych propozycji, by cała rodzina była zadowolona. Jeśli jednak w twojej głowie jest pustka, polecamy zrobić ten przysmak. Prosty w przygotowaniu, a smak jest nie do opisania.
-
Dodałam ten składnik do placków ziemniaczanych. Od teraz każdy pyta o ten przepis
Klasyczne placki ziemniaczane są nam bardzo dobrze znane. Ich smak towarzyszy nam od bardzo dawna, a niektórzy wykonają ją nawet z zamkniętymi oczami. Wiele osób postanawia czasem zmienić klasyczny przepis i dodać do niego smaczny dodatek. My też ...
-
Na niedzielny obiad zrób ten przysmak. Naleśniki musisz zamienić na soczyste mięso
Krokiety to danie, które najczęściej przygotowujemy w okresie Bożego Narodzenia. Jednak w tej wersji będą ona popularne przez cały rok. Miękkie naleśniki najlepiej zamień na soczyste mięso, a do środka włóż te produkty. Musisz zapomnieć o kapuście...
-
Tego przepisu nie zna żadna babcia i mama. Dzięki tej recepturze racuchy są miękkie i puszyste
Racuchy są smacznym przysmakiem, po który wiele osób sięga. Każdy z nas ma swój jeden sprawdzony przepis, którego się trzyma. Tym razem proponujemy zamienić go na tę recepturę. Dzięki niej placuszki będą jeszcze smaczniejsze i przede wszystkim...
-
Zmodyfikowałam klasyczny przepis na oponki. Do środka wrzuciłam ten składnik. Nie da się im oprzeć
Karnawał to czas zabawy, a także przekąsek i dań, które są pyszne i oryginalne. Jednak mimo że chcemy wyróżnić się smakołykami, wiele osób wraca do tradycyjnych smaków. Ja również to zrobiła, lecz nieco go zmodyfikowałam. Oponki w tej odsłonie aż...
-
Zamiast ziemniaczanych zrób te placki. Główny składnik dodajesz do kotletów
Placki, jakie znamy i najczęściej robimy to te zrobione z ziemniaków. Ten przepis pokazuje, że można je zrobić inaczej. Zamiast warzyw umieść w nich mięso, a także dorób do nich ciasto. Taka mieszanka z pewnością zasmakuje całej rodzinie i będą...
-
Obłędnie chrupiące nuggetsy, których nie znajdziesz w żadnym fast foodzie. To zasługa panierki
Nuggetsy to małe, złociste kawałki kurczaka, po które sięgamy w ulubionych restauracjach z szybkim jedzeniem. Jednak takie mięsne kąski można zrobić samodzielnie w domu. Ich wykonanie jest bardzo proste, a najważniejszym składnikiem jest panierka....
-
Jak karp to tylko w tym wydaniu. Zapomnij o rybie taplającej się w tłuszczu i usmaż go jak trzeba
Wigilia bez karpia nie istnieje, warto zatem przygotować rybę po mistrzowsku. Smak tradycyjnego rarytasu zależy od wielu czynników, a jednym z nich jest smażenie na odpowiednim tłuszczu. Zamiast więc grać w kulinarną ruletkę postaw na sprawdzoną...
-
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała z ryby? Przed smażeniem zrób ważną czynność
Znasz to? Starasz się zrobić najpyszniejszą rybę na święta, ale panierka odpada i pali się w gorącym tłuszczu, zamiast ściśle przywierać do mięsa. Jeśli tak, to prawdopodobnie popełniasz jeden błąd. To dotyczy szczególnie rozmrażanych filetów.
-
Smażysz mięso mielone? Na 99 procent popełniasz ten błąd. Możesz go uniknąć, jeśli dodasz odrobinę tego proszku
Smażenie mięsa mielonego to dla wielu osób codzienność. Jest ono bazą do kotletów, spaghetti bolognese, czy różnego rodzaju zapiekanek. Nie da się wówczas nie zauważyć, że w trakcie obróbki termicznej z mięsa wydzielają się duże ilości wody. To z...
-
Megasoczysta pierś z gęsi. Skórka będzie złota, ale musisz wiedzieć o niej ważną rzecz
Listopad to zdecydowanie miesiąc gęsiny i chociaż niestety wciąż sięga po nią niewielu Polaków, to trzeba przyznać, że ci, którzy od niej stronią, wiele tracą. Przygotowanie gęsiny niektórym wydaje się trudne i boją się, że mięso wyjdzie suche i...
-
Jak smażyć pieczarki, żeby nie ściemniały? Wystarczy kilka kropel i po kłopocie
Pieczarki to prawdopodobnie najpopularniejsze grzyby. Są dostępne w sklepach przez cały rok, więc nic dziwnego, że to właśnie po nie sięgamy najczęściej. Zwykle obrabiamy je, smażąc na patelni. Często dochodzi wtedy do sytuacji, że pieczarki brzyd...
-
Ten boski przepis od mojej babci przeniesie cię w czasie. Kotlety, które smakują jak za dawnych lat
Kotlety rzymskie, choć nazwa może zmylić, to nic innego jak plaster sera usmażony w chrupiącej panierce. To banalne do przygotowania danie nie zajmie ci wiele czasu, ani nie wymaga zbyt wielu składników. Wybierz ulubiony ser i biegnij do kuchni. D...
-
Smażony kurczak wychodzi suchy jak żarty w Familiadzie? Pewnie popełniasz dwa błędy
Kurczak to chyba najczęściej wybierane mięso na obiad i nie tylko. Jednak okazuje się, ze jego obróbka jest łatwa tylko w teorii. Kiedy na przykład chcemy go usmażyć do sałatki lub jakiegoś dania z ryżem albo makaronem, mięso czasem wychodzi suche...
-
Smażysz pieczarki w ten sposób? Nie dziw się, że puszczają wodę. Jest sposób, by były złociste i chrupiące
Smażone pieczarki to prawdziwy rarytas. Najlepiej smakują, gdy są idealnie złociste i delikatnie chrupiące. Niestety zamiast takiego efektu, często otrzymujemy uduszone we własnych sokach grzyby, które nadają się bardziej na sos, niż do...
-
Przez to pieczarki będą wodniste i niesmaczne. Zastosuj tę metodę, by były chrupiące i pełne aromatu
Pieczarki dodajemy do wielu znanych potraw i zazwyczaj chcemy, by były wysmażone. Jednak wrzucając je na patelnię, możemy spodziewać się efektu odwrotnego od pożądanego. Grzyby mogą okazać się wodniste i pozbawione smaku. Jak uniknąć takiej...
-
Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę, by wyszła obłędnie kremowa i najpyszniejsza na świecie? Ten produkt nie ma konkurencji
Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań serwowane na śniadanie. Porządna dawka białka i tłuszczu od rana zapewnia energię i sytość na wiele godzin. Ciężko więc lepiej zacząć dzień. Niestety niektórzy przygotowują jajecznicę na zwykłym oleju....
-
Dopiero wrzesień, a my już myślimy o tłustym czwartku. Wszystko przez ten przepis na oponki
Oponki, tak jak pączki czy faworki, kojarzą nam się przede wszystkim z tłustym czwartkiem. To wtedy biją rekordy popularności i najczęściej są kupowane i robione w wielu polskich domach. Te słodkości są jednak tak dobre, że warto pamiętać o nie...
-
Niby prosta rzecz, a jednak nie do końca. Ile smażyć kurki? Andrzej Polan robi to ekstremalnie krótko
Gdy kurki pojawiają się w lasach, a zaraz potem w sklepach i na bazarach, wpadamy w kurkowy amok. Chcemy przyrządzać z nimi wszystko, co tylko się da: jajecznice, makarony, sosy, risotto. Jeżeli przepisu nie mamy dobrze przetestowanego i robimy co...
-
Cebula będzie smakować jak nigdy przedtem. Wystarczy szczypta jednego dodatku
Podsmażana na patelni cebula to ważny dodatek do wielu potraw. Podczas obróbki jej zapach cudownie unosi się w całym domu. Jak zeszklić cebulę, żeby miała nie tylko wspaniały zapach, lecz także smak? Z pomocą przyjdzie jeden dodatek, który wystarc...
-
Naleśniki w amerykańskim stylu znikną w mgnieniu oka. Dziecinnie łatwe przygotowanie i prosty skład
Naleśniki to jedna z uniwersalnych potraw, którą można podawać z różnymi dodatkami zarówno na słodko, jak i na słono. Przedstawiamy przepis, dzięki któremu w prosty sposób można przyrządzić wyjątkowe danie o niezapomnianym smaku.
-
Jak smażyć grzyby? Z cebulą, na maśle, a może z jajkami? 3 przepisy, które musisz poznać
Jak smażyć grzyby? Smażenie grzybów jest jedną z najsmaczniejszych i najprostszych metod przygotowywania tych pysznych darów natury. Dla miłośników kulinariów, którzy pragną odkryć tajniki idealnie zarumienionych i soczystych grzybów, prezentujemy...
-
Na jakim tłuszczu smażyć kotlety mielone? Moja babcia twierdzi, że ten produkt nie ma sobie równych
Kotlety mielone, podobnie jak schabowe, to bez dwóch zdań królowie polskich stołów. Nic przecież nie kojarzy się bardziej z tradycyjnym polskim obiadem, który babcia serwuje co niedzielę. Choć nie są trudne do przygotowania, to istnieje pewien...
-
Tę szybką przekąskę zrobisz w dziecinnie prosty sposób. Przygotuj panierkę i zabierz się za smażenie
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowo smaczną przekąskę, podpowiadamy, jak można ją przygotować. Wystarczy użyć specjalnego rodzaju sera, pokroić go, obtoczyć w panierce i gotowe! Z pewnością zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
-
Co zrobić, żeby schabowe nie były twarde jak podeszwa? Dodaj ten kwaśny dodatek, a wyjdą doskonałe
Kotlety schabowe znowu przypominają gumową, łykowatą podeszwę? Mięso może wyjść nieapetyczne przez ten jeden, istotny szczegół. Zanim go popełnisz, sprawdź sprytny i ekspresowy trik, który temu zaradzi - wystarczy zmiana nawyków i jeden, kwaśny...
-
Prażony bób z patelni. Na punkcie tego prostego dania oszaleje każdy. Z dodatkiem masła będzie smakować jak niebo w gębie
Okres wiosenno-letni to doskonały czas na jedzenie bobu. Znajdziemy go w ogromnych ilościach na wszystkich straganach i bazarkach, i to właśnie teraz jest najsmaczniejszy. Można z niego przygotować prostą i znakomitą przekąskę, która zastąpi nawet...
-
Tego oleju unikaj jak ognia. Smażenie na nim może tylko zaszkodzić. Jest najgorszy ze wszystkich
Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod przygotowywania składników. Aby danie wyszło odpowiednio smaczne, ważną rolę pełni tłuszcz, na którym jest przyrządzany. Wiemy, że niektóre oleje nie nadają sie do tej czynności. Jakich unikać będąc na...
-
Młoda kapusta. Przepis na wyśmienite danie w kilku prostych krokach. Jeden składnik podkręci jej smak
Młoda kapusta - przepis na danie, które powstaje w kilku bardzo prostych krokach. Będzie miała idealny smak, jeśli doda się do niej jedną specjalną przyprawę. Podajemy recepturę, która zachwyci podniebienie niejednego smakosza.
-
Chrupiące ziemniaki w kilka minut i to bez użycia piekarnika. Klasyczne przygotowanie pójdzie w zapomnienie
Ziemniaki to ulubione warzywo wielu Polaków. Można z niego zrobić wszystko, jednak i tak najlepsze jest w klasycznych wersjach. Dobrze również smakuje z chrupiącą skórką, ale okazuje się, że mało kto potrafi uzyskać taki efekt bez użycia piekarnik...
-
Smażenie frytek kończy się pryskającym olejem? Wypróbuj metodę Nigelli Lawson. "Brzmi jak szaleństwo, ale działa"
Frytki to popularna i lubiana przekąska, której czasami trudno się oprzeć. Ziemniaczane smakołyki najlepiej smakują, jeśli przygotujemy je własnoręcznie w domu. Pryskający olej podczas smażenia to jednak dla wielu osób przeszkoda i prawdziwe...