śmietana
-
Co zrobić, żeby bita śmietana była sztywna? Dodaj kilka kropel i ani drgnie. To sekret babci Jadzi
Można ją jeść samodzielnie, ale jest podawana także z galaretką, ciastami czy goframi. Co zrobić, żeby bita śmietana była sztywna? Okazuje się, że wystarczy dodać do niej kilka kropel pewnego owocu, a wyjdzie perfekcyjna.
-
Co na obiad w piątek? Ryba w kremowym sosie zawsze się sprawdza - wylizują talerze
Jeśli zastanawiasz się, co na obiad w piątek zaserwować swoim bliskim, mamy dla ciebie stary (ale jary) przepis na rybę w sosie śmietanowym. Zrobisz ją błyskawicznie, a z talerzy zniknie jeszcze szybciej, Podpowiemy też, jakie ryby najlepiej się...
-
Makaron w tym sosie sprawi, że kubki smakowe eksplodują. Ale trzeba pamiętać, by dodać taką śmietanę
Makaron w sosie to coś, co wszyscy uwielbiamy, a nawet kochamy. Takim obiadem zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Ale ten sos jest najlepszy z najlepszych. W czym tkwi sekret makaronu w sosie pieczarkowym? W idealnie dobranej śmietanie.
-
Tej zupy na pewno nie znasz. Robiła mi ją babcia, gdy tylko czułam przeziębienie. Ma aksamitny smak
Jesień przepełniona jest zupami i innymi ciepłymi posiłkami. Chcemy nimi ogrzać organizm od środka i sprawić, by było nam jeszcze milej. W tym okresie na ratunek przychodzi więc obszerna lista znanych nam zup. Przede wszystkim rosół, który jest...
-
Starsze panie pokłóciły się o najlepszą śmietanę do zupy. "Robię tak już 50 lat i nigdy się nie zwarzyła"
Każda gospodyni i każdy gospodarz doskonale wie, że są rzeczy na tym świecie, które właśnie oni robią najlepiej. Dlaczego więc zmieniać coś, co działało przez dziesiątki lat? Cóż, właśnie coś takiego może być powodem sprzeczki, a w zasadzie srogie...
-
Idealnie puszysta bita śmietana z mascarpone odmieni twoją poranną kawę. Kilka chwil i gotowe!
Bita śmietana to nieodłączny element wielu deserów i napojów, dodający im kremowej i puszystej tekstury. Chociaż można ją łatwo dostać w sklepach, samodzielne przygotowanie bitej śmietany ma wiele zalet. Jeśli chcesz nauczyć się, jak zrobić tę...
-
Przepis na domowe lody to przysłowiowa bułka z masłem. Trzy składniki i orzeźwiający deser gotowy!
Gorące dni stają się powoli codziennością, dlatego warto poznać przepis na domowe lody. Orzeźwiający deser jest banalny w przygotowaniu, a kultowe, tradycyjne smaki wymagają jedynie trzech produktów. Z naszą recepturą będą gotowe w okamgnieniu i t...
-
Mizeria bez śmietany? Ten składnik nie tylko dobrze smakuje, ale i wzbogaca dietę!
Gusta Polaków różnią się pod wieloma względami, ale co do tej jednej rzeczy niemal wszyscy są zgodni: domowej roboty mizeria smakuje nieziemsko! Dziś proponujemy jednak podkręcić nieco tradycyjny przepis. Aby mizeria była pyszna, nie potrzebuje...
-
Zapomniany sos do domowych pierogów. Nasze mamy i babcie uwielbiały ten smakowity dodatek. Jest palce lizać
O tym, że warto słuchać kulinarnych rad babć przekonają się ci, którzy wypróbują ten znakomity dodatek do pierogów. Zapomniany już sos, przygotowywany z dwóch składników to smaczna i wegetariańska alternatywa dla okrasy z boczku. Wystarczy w...
-
Przepis na mizerię do obiadu. Te dwa składniki idealnie podkreślą jej smak i dodadzą aromatu
Mizeria to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Komponuje się świetnie z różnymi rodzajami mięs i gotowanymi ziemniakami. Przedstawiamy przepis na mizerię, w którym oprócz ogórków zagoszczą dwa dodatkowe składniki.
- Babcie robiły pierogi tylko z tej mąki. Ciasto jest miękkie i elastyczne
- Co zrobić z warzyw? Oto placuszki, które posmakują każdemu
- Nowa kolekcja w Pepco. Na co warto zwrócić uwagę? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Zamiast twarogu włóż do pierogów ten ser. Na dobre zapomnisz o ruskich
- Co dodać do pasty z jajek? Możliwości jest dużo. Spróbujesz z warzywem?
- Tak się jadło w PRL-u! Młodzież nie ma szans w tym QUIZIE!
- Idealny napój na jesień? Tylko kompot z winogron z przepisu mojej cioci
- Tarte buraczki Babci Anieli. Ani kropli octu, a smak rewelacja
- Najlepszy deser na zakończenie lata. Warto wykorzystać końcówkę sezonu
- Jaka odmiana cebuli na szczypior? Wyjaśniamy, którą wybrać
-
Zamiast śmietany, dodaj do pomidorowej ten kontrowersyjny produkt. Szokuje, ale daje kremowy efekt
Zabielanie zupy to klasyka w polskiej kuchni. Dzięki temu bulion zyskuje na smaku, jest znacznie bardziej sycący i nabiera pięknego koloru. Do tradycyjnej pomidorowej warto jednak dodać ten nieco kontrowersyjny składnik. Efekt? Danie będzie kremow...
-
Czym zabielić zupę? Śmietana to nie zawsze najlepszy wybór. Podpowiemy, jak podrasować pozornie zwykłe polewki
Jeśli lubisz pomidorówkę, jarzynową lub kalafiorową, na pewno czasem (jeśli nie zawsze) zabielasz je śmietaną. Oczywiście to nie jest błąd, ale wybór śmietany nie zawsze jest najlepszy. Czym zabielić zupę, żeby podkręcić jej smak? Zdradzimy kilka...
-
Placki ziemniaczane - tradycyjny rarytas, który smakuje jak u babci. Sekretem jest kwaśny dodatek
Prawdziwą klasyką wśród domowych obiadów bez dwóch zdań są placki ziemniaczane. Wyjdą złociste, chrupiące i pełne aromatów, jeśli zastosujesz babciną metodę. Mowa tu o sekretnym dodatku kwaśnego nabiału. Śmietana gwarantuje aksamitne wnętrze i...
-
Czym zastąpić śmietanę? Warto wiedzieć, zamiast biec do sklepu
Co użyć zamiast śmietany? Jeśli zastanawiasz się, czy istnieje sposób, aby zastąpić śmietanę podczas gotowania, to już spieszymy z wyjaśnieniami. Na szczęście istnieją produkty, których można użyć zamiast śmietany. Podpowiadamy, czym ją zastąpić,...
-
Jak zrobić masło czosnkowe? Podajemy najlepszy przepis. Będzie idealne do grzanek, tostów i sałatek
Jak zrobić masło czosnkowe? Jego przygotowanie jest naprawdę proste i bardzo szybkie. Będziecie potrzebowali zaledwie kilku składników. Doskonale sprawdzi się z grzankami i tostami. Doda charakteru waszym daniom.
-
Jak zrobić masło? Nie uwierzysz jakie to proste. Zaoszczędzisz mnóstwo pieniędzy!
Jak zrobić masło? To pytanie coraz częściej pada w różnych okolicznościach. Wszystko ze względu na to, że ceny tego podstawowego produktu poszybowały w górę. Zatem, aby zaoszczędzić, warto zrobić je samodzielnie. Wystarczy jeden składnik i trochę...
-
Jak zabielić zupę? Metoda Magdy Gessler sprawi, że śmietana się nie zważy, a bulion będzie kremowy
Zupy to element menu kuchni polskiej, który uwielbia niemal każdy. Aromatyczne, dobrze doprawione, sycące i rozgrzewające buliony można przygotować na wiele smacznych sposobów. Jednym z nich jest dodatek śmietany, która sprawia, że zupa staję się...
-
Jak zrobić bitą śmietanę z mleka? To możliwe, ważne są jednak pewne zasady. Zdradzamy prosty przepis
Jak zrobić bitą śmietanę z mleka, aby była puszysta lekka i nadawała się do deserów? Okazuje się, że jest to możliwe. Choć zazwyczaj wykonujemy ją, używając śmietany kremówki, to jednak nie jest ona niezbędna. Ważne, aby mleko było mocno słodzone....
-
Jak zrobić sos śmietanowy do obiadu? Prosty i szybki sposób na kremowy dodatek
Przygotowując obiad, często chcemy dodać mu nieco sosu, aby ziemniaki, czy danie z makaronem nie było zbyt suche. Najlepszym i bardzo prostym rozwiązaniem jest pozyskanie informacji jak zrobić sos śmietanowy. Możemy wykorzystać go do wielu potraw.
-
Jak zrobić masło? Zdziwisz się, jakie to proste. To tylko dwa składniki
Domowe masło. Nie ma nic pyszniejszego, niż pajda świeżego chleba posmarowana masełkiem własnej roboty. Jak zrobić masło w swojej kuchni? Dwa składniki i chwila miksowania, a smak nieporównywalny z niczym innym.
-
Jajka sadzone na śmietanie Ewy Wachowicz. Tylko pięć kroków i wyjdą idealne
Masz ochotę na jajka na kolację? A może szukasz pomysłu na zastąpienie tych na twardo przyrządzanych na śniadanie wielkanocne? Jajka sadzone na śmietanie według Ewy Wachowicz to propozycja idealna.
-
Panna cotta - słodkie marzenie. Mamy dla was prosty przepis
Panna cotta, czyli w dosłownym tłumaczeniu ''śmietanka gotowana'' to prawdziwy włoski przysmak. Szukasz przepisu na deser lekki jak chmurka? Sprawdź słodki patent na panna cottę!
-
Perfekcyjna jajecznica według Gordona Ramsaya? Dodaj śmietanę - ale nie tylko dla smaku
Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę? Zanim przystąpisz do smażenia jej na kolację czy śniadanie, skorzystaj z rad Gordona Ramsaya. Szykuj śmietanę! Szef kuchni wie, co robi.
-
Trwa sezon na kurki. Przepisy na boskie dania z tymi grzybami teraz mocno w cenie. Mamy kilka z nich
Sezon na kurki dopiero się rozpoczyna. Jednak już teraz warto postawić na przepisy na kurki. Róbmy z nich dania śniadaniowe i obiadowe. To ten czas w roku! My proponujemy dziś przepis na kurki w śmietanie i sos z kurek do makaronu. Pychoty!
-
Mizeria, czyli czas na typowo letnie smaki
Mizeria to tradycyjny polski dodatek do obiadu. Ten uniwersalny przysmak pasuje zarówno do kotleta schabowego jak i kurczaka. Mizerię z powodzeniem można serwować też podczas grilla. Sprawdź prosty przepis na lekkie danie na bazie ogórków.
-
Panna cotta - przepis na wyśmienity deser na upalne dni
Panna cotta to gratka rodem z Włoch dla wszystkich miłośników deserów. Jeśli masz ochotę spróbować czegoś innego niż kolejne ciasto czy nowy rodzaj ciasteczek, podaj na deser prawdziwą panna cottę i zachwyć wszystkich tym niesamowitym przysmakiem!...
-
Jak zrobić bitą śmietanę? Domowe sposoby, by wyszła idealna
Jak zrobić bitą śmietanę, która jest ważnym elementem wielu przepisów, m.in. kremu do tortu, innych ciast, deserów czy lodów? Czy jedynym sposobem na sztywną i pyszną bitą śmietanę jest dodanie mieszanki ze sklepu lub kupienie gotowego produktu?...