solenie
-
Ile soli do ogórków małosolnych, by wyszły idealne? Dobra zalewa to klucz do sukcesu, dlatego trzymaj się proporcji
Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe przetwory, a w szczególności te, nad którymi nie musieliśmy spędzać długich godzin. Przygotowanie ogórków małosolnych to na szczęście nic trudnego. Właśnie teraz zaczyna się idealny sezon na młode warzywa....
-
Przesolone małosolne? Nigdy z tym kulinarnym patentem. Zasady solenia są jasne i proste
Ogórki małosolne to jeden z wielu wiosennych i letnich symboli kulinarnych. Ich świeży i mocny smak idealnie pasuje do lekkich sałatek czy wyśmienitych kanapek. Co jednak zrobić, by ich nie przesolić? Stosując ten trik, skazujesz się jedynie na...
-
Z pewnością to robisz, ale czy wiesz dlaczego? Są cztery powody, dla których do ciasta dodaje się sól
Często nie kwestionujemy składników w przepisie, choć dociekliwość niekiedy popłaca. Zastanawialiście się czemu do ciasta na pierogi, pizzę lub nawet do słodkiego drożdżowego dodajemy sól? Odpowiedzi na to pytanie jest więcej, niż myślicie. Część ...
-
Kamienna, morska czy himalajska - jaka sól do kiszenia ogórków jest najlepsza?
Sól jest ważnym składnikiem kiszonek, ponieważ dzięki niej zachodzą wszystkie pożądane procesy. Wiele osób zastanawia się nad tym, jaka sól do kiszenia ogórków jest najlepsza. W sklepach znajdziemy kilka jej rodzajów. Który wybrać?
-
Biała i słona jest dodawana do wielu potraw. Niestety szkodzi. Jak ją zastąpić? Lista zamienników soli
Sól jest znana od wieków. Pierwotnie używano jej jako środka konserwującego pożywienie, zwłaszcza mięso. Obecnie jest uznawana za najpopularniejszą przyprawę. Niestety solenie jest niezdrowe, ale jak przestać to robić? Zastąpić zdrowym substytutem...
-
Kiedy konkretnie solić potrawy, żeby były najlepsze? To szczególnie ważne w przypadku jajecznicy
Kiedy solić warzywa, a kiedy mięso lub jajka? Okazuje się, że moment solenia potraw jest bardzo ważny. Mamy dla was kilka porad, dzięki którym dania zawsze będą pyszne.